Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Μουσικές εικόνες από τη Ρωσία


Στον απόηχο της επίσκεψης Τίπρα στη Μόσχα συνεχίζουμε το αφιέρωμά αμς στη Ρωσία.

Αυτή τη φορά  - και λόγω της ημέρας - στη μουσική παράδοση αυτής της μεγάλης χώρας.

Μουσική παράδοση η οποία είναι εκπληκτική!

Απολαύστε ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια αυτής της  μουσικής ιστορίας ...





























Το βίντεο των αντιεξουσιαστών και οι συνεντεύξεις Πανούση - ένας διάλογος "κωφών";

Αίσθηση έχει προκαλέσει το βίντεο που έδωσαν στην δημοσιότητα οι αντιεξουσιαστές, το οποίο δείχνει τις συγκρούσεις με τους αστυνομικούς, που πραγματοποιήθηκαν την Μ. Τρίτη στους δρόμους γύρω από το Πολυτεχνείο. 



Παράλληλα, ο Γιάννης Πανούσης, με συνέντευξή του στη Realnews «πετάει» το μπαλάκι στον πρωθυπουργό. «Ο πρωθυπουργός πρέπει να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει».








Τα συμπεράσματα δικά σας ...

Και ο  λαό, όμως, πρέπει ν' αποφασίσει με ποιους θα πάει και με ποιους θ' αφήσει ... 

Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Reuters: Η Ευρωζώνη έδωσε έξι ημέρες διορία να παρουσιάσει η Αθήνα νέα λίστα μεταρρυθμίσεων (!) Αλλά και - Η Φινλανδία προετοιμάζεται για δύσκολες αποφάσεις για την Ελλάδα



Ένα δημοσίευμα του Reuters, το οπό συνήθως έχει καλές πηγές πληροφόρησης από την Ευρωζώνη και τους δανειστές, αναφέρει τα εξής:
"Οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έδωσαν διορία έξι εργάσιμων ημερών στην Αθήνα για να παρουσιάσει τις αναθεωρημένες προτάσεις της για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει.
Το πρακτορείο Reuters  η ελληνική πλευρά έχει περιθώριο έξι ημερών για να παραδώσει μια νέα λίστα μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή μια συμφωνία κατά τη διάρκεια του Eurogroup της 24ης Απριλίου.
Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες την Τετάρτη για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους επί του πακέτου μεταρρυθμίσεων που έχουν ζητήσει οι πιστωτές από την Ελλάδα, προτού ξεκλειδώσουν μέρος των χρημάτων από την τελευταία δόση του πακέτου διάσωσης.
Να σημειωθεί πως η Αθήνα έχει ήδη υποβάλει μια λίστα μεταρρυθμίσεων που αναπτύσσεται σε 26 σελίδες, αλλά το ΔΝΤ και η ΕΕ θεωρούν πως οι ελληνικές προβλέψεις είναι πολύ αισιόδοξες ως προς τα προβλεπόμενα έσοδα, ενώ παραλείπει σημαντικά θέματα, όπως είναι το συνταξιοδοτικό και το άνοιγμα της αγοράς εργασίας. Θέματα τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται αρκετά «ευαίσθητα».
Ένας αξιωματούχος της Ευρωζώνης δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα φθάσουν σε ένα κρίσιμο σημείο κατά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στη Ρίγα της Λετονίας, στις 24 Απριλίου.
Σε μια άλλη είδη του το πρακτορείο μεταδίδει:
Η Ελλάδα θα μπορούσε να υποχρεωθεί να εγκαταλείψει σύντομα την Ευρωζώνη εάν δεν καταφέρει να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του Eurogroup για να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση, αναφέρει η εφημερίδα Helsingin Sanomat επικαλούμενη μυστικό υπόμνημα του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, σύμφωνα με το Reuters.

Σύμφωνα με το υπόμνημα, το οποίο έχει ημερομηνία 27 Μαρτίου, η κυβέρνηση πρέπει να προετοιμαστεί για την πιθανότητα η Ελλάδα να ξεμείνει από χρήματα πριν το τέλος του Ιουνίου. 
Εικόνα για το αποτέλεσμα ειδήσεων

"Πολύ δύσκολες πολιτικές αποφάσεις" για την Ελλάδα ενδεχομένως να πρέπει να ληφθούν νωρίτερα από τον Ιούνιο, σημειώνεται στο υπόμνημα, σύμφωνα με την εφημερίδα. Αυτές θα αφορούν αν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. 

Η Ελλάδα θα μπορεί να λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση και δάνεια αν ολοκληρώσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, όπως έχει συμφωνηθεί, σημειώνεται. 

Το υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας δεν θέλησε να σχολιάσει το δημοσίευμα. 




Τα σχέδια αλλά και τα προβλήματα για τον ελληνορωσικό αγωγό

Η ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας ήταν το πιο συγκεκριμένο συμπέρασμα που προέκυψε από τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Μια συνεργασία ωστόσο δημιουργεί πολλά ερωτήματα, που αφορούν κυρίως το τεχνικό κομμάτι της κατασκευής του αγωγού αλλά και τη θέση που αναμένεται να πάρει η Commission μετά τις εξαγγελίες του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο αγωγός λοιπόν που ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα θα είναι επέκταση του αγωγού Turkish Stream, ωστόσο για ευνόητους λόγους το κομμάτι που θα περνά από ελληνικό έδαφος, από τη Μακεδονία συγκεκριμένα, δεν θα λέγεται «Τουρκικός Αγωγός».



Η χρηματοδότηση του αγωγού που θα μεταφέρει ρώσικο φυσικό αέριο, μέσω της Ελλάδας προς της κεντρική Ευρώπη (Σκόπια-Σερβία-Ουγγαρία), θα γίνει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο «τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της ΕΕ», όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας.


Σε αυτό το σημείο τίθεται το ερώτημα πώς θα συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση όταν βούλησή της είναι να απεξαρτηθεί η Ευρώπη από το μονοπώλιο της Gazprom και να αναζητηθούν εναλλακτικοί τρόποι εφοδιασμού.

Η κυβέρνηση επιμένει ότι θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και την εμπορική εκμετάλλευση που υπολογίζεται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πάντως Ελλάδα και Ρωσία δίνουν μεγάλη βαρύτητα στη σωστή τεχνική προετοιμασία του συγκεκριμένου έργου για να μην καταλήξει σαν το προηγούμενο έργο του South Stream, που θα περνούσε από τη Βουλγαρία, και το οποίο project εγκαταλείφθηκε λόγω των ενστάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Αξίζει επίσης να προσθέσουμε ότι οι εξαγγελίες για την κατασκευή του αγωγού Turkish Stream βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο καθώς υπάρχει διαφωνία Πούτιν - Ερντογάν ως προς το θέμα της μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου. 

Τετάρτη 8 Απριλίου 2015

 Πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση Τσίπρα - Πούτιν.

Μια συνάντηση που προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον.

Ενώ υπήρξαν πολλά πικρόχολα σχόλια από δυτικά και ευρωπαϊκά μέσα, του τύπου ότι η Ελλάδα πάει να προσδεθεί στο άρμα της Μόσχας, ότι θα ζητήσει οικονομική βοήθεια από αυτήν ή ότι θα διασπάσει την "ενότητα" της Ευρώπη; - και άλλα τέτοια.

Η αλήθεια είναι ότι η συνάντηση δεν επιβεβαίωσε αυτή την κινδυνολογία.

Alexis Tsipras at the Kremlin

Μπορεί να υπήρξε "θερμό" κλίμα  στις συνομιλίες, να υπήρξαν δηλώσεις για μια νέα περίοδο στις ελληνο - ρωσικές σχέσεις.

Επί της ουσίας δεν ανατράπηκε, όμως, καμιά γεωστρατηγική ισορροπία.

Τα κυριότερα σημεία από άποψη ουσίας ήταν:


  • Η δήλωση τόσο του Τσίπρα όσο και του Πούτιν ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία.
  • Για τα αντίμετρα της Ρωσίας στις εισαγωγές ελληνικών προϊόντων δεν υπήρξε αλλαγή στάσης της Ρωσίας. Θα διερευνηθεί, βεβαίως, η δυνατότητα δημιουργίας μικτών επιχειρήσεων ώστε να ξεπεραστούν ορισμένα από τα προβλήματα που το εμπάργκο δημιουργεί.
  • Το σημαντικότερο, ίσως, στοιχείο ήτανα υτό που αφορούσε τον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα τη δυνατότητα δημιουργίας ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου που θα αποτελεί συνέχεια του τουρκο - ρωσικού Stream και θα αποτελεί τη νότια διέξοδο του ρωσικού φυσικού αέριου προς την Ευρώπη.
 Κάτι τέτοιο θα είχε πολλές επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό και διεθνή ενεργειακό χάρτη και θα μπορούσε να έχει ευεργετικές επιδράσεις και στην ελληνική οικονομία.

 Ωστόσο, θα δούμε κατά πόσο θα υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο με δεδομένη και την αποτυχία στη δημιουργία του South Stream και την αντίστοιχη προηγούμενη αρνητική εμπειρία της κυβέρνησης Καραμανλή.

 Δυνάμεις που θα αντιδράσουν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα η Γερμανία η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο εισαγωγέα και διακινητή του ρωσικού φυσικού αέριου στην Ευρώπη.

Και φυσικά οι ΗΠΑ που δεν βλέπουν με καθόλου ευνοϊκό μάτι την επέκταση των ρωσικών ενεργειακών συμφερόντων.

Κατά τα άλλα, ο πρωθυπουργός βρήκε την ευκαιρία να στείλει μηνύματα προς τους Ευρωπαίους και τους δανειστές μιλώντας για το ότι η Ελλάδα είναι "ένα κυρίαρχο κράτος" και μπορεί να ασκεί πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και ότι δεν είναι επαίτης.

Καλές οι δηλώσεις και οι διακηρύξεις, βεβαίως.

Να δούμε, ωστόσο, και τη συνέχεια και την πρακτική εφαρμογή τους.

Σταχυολογούμε, επίσης, το πώς παρουσίασαν τη συνάντηση μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία και μέσα.

Το BBC αναφέρει τη δήλωση ότι  η Ελλάδα δεν ζητά βοήθεια από τη Ρωσία ... 


Mr Tsipras and Mr Putin


Russian President Vladimir Putin says Greek PM Alexis Tsipras did not ask for financial aid from Moscow during talks.

Αναφέρει, επίσης, την επανεκκίνηση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

'Restart relations'




Greek fruit producer


Στο ίδιο μήκος κύματος και το Reuters


Russia says Greece didn't ask for help


Russia says Greece didn't ask for help


Η γαλλική Monde αξιοποιεί τη φράση του Αλέξη Τσίπρα και μιλά για "Άνοιξη στις ελληνορωσικές σχέσεις"



Le premier ministre grec Alexis Tsipras et le président russe Vladimir Poutine, le 8 avril à Moscou.

A Moscou, Tsipras se félicite du « printemps » gréco-russe 9


Vladimir Poutine, dont le pays est en conflit ouvert avec l’Union européenne, pourrait lever l’embargo sur les produits agricoles grecs.

To γαλλικό περιοδικό L' Express διαπιστώνει ότι "Από τη Μόσχα ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την εγκατάλειψη των κυρώσεων  κατά της Ρωσίας"









    Το γερμανικό Spiegel μιλά για τα "θέλγητρα" του Τσίπρα και το "φρένο" του Πούτιν ... 


Griechischer Premier in MoskauTsipras lockt, Putin bremst



Εκείνη, βέβαια, που τα "σπάει", είναι  - ποια άλλη; η "φιλελληνική" Bild ...που ανακάλυψε "κομμουνιστική συνωμοσία  για την ανατροπή της Μέρκελ"!!!



Εικόνα για το αποτέλεσμα ειδήσεων





Αλλά και 

NACH DEM TREFFEN MIT PUTINTsipras: „Das soll der Beginn eines neuen Frühlings werden“

Athen und Moskau unterzeichnen mehrere Abkommen


Russlands Präsident Wladimir Putin begrüßt den griechischen Ministerpräsidenten Alexis Tsipras im Kreml



Τσίπρας μετά τη συνάντηση με τον Πούτιν:
Αυτή είναι η αρχή μιας νέας Άνοιξης"

Και με τον υπότιτλο: Αθήνα και Μόσχα υπέγραψαν αρκετές συμφωνίες ... 


Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το πρακτορείο Blooberg είχε εκτεταμένη κάλυψη:


Πούτιν και Τσίπρας συμφωνούν στην ενίσχυση των επενδυτικών δεσμών


 Putin, Tsipras Agree on Boosting Investment Ties

Russian President Vladimir Putin and Greek Prime Minister Alexis Tsiprasconcluded a face-to-face meeting by announcing that they have found agreement on boosting investment ties between the...

Ο Τσίπρας λέει στον Πούτιν ότι οι κυρώσεις της ΕΕ αποτελούν οικονομικό πόλεμο

Tsipras Tells Putin EU Sanctions on Russia Are Economic War


Russian President Vladimir Putin and Greek Prime Minister Alexis Tsipras said they want to restore ties between their countries amid signs of a schism among some European Union states on whether...


Ενώ παρουσιάζει και ένα βίντεο που αναλύει - κατά τη δική του άποψη - ότι η επίσκεψη του Τσίπρα ακολουθεί το δρόμο της Σοβιετικής Εποχής (!)


Tsipras’s Visit to Putin Follows Road Paved in Soviet Times




Tsipras’s Visit to Putin Follows Road Paved in Soviet Times

Playing Poker With Putin: Greece’s Gamble

Για τους New York Times - ο Πούτιν συναντά τον Αλέξη Τσίπρα, σηκώνοντας τα φρύδια του στην Ευρώπη ... 
President Vladimir V. Putin of Russia welcomed Prime Minister Alexis Tsipras of Greece, center, and members of his delegation in Moscow on Wednesday.

Putin Meets With Alexis Tsipras of Greece, Raising Eyebrows in Europe

The Russian president said that the visit by the Greek prime minister “could not have come at a better time.”











Η εν ψυχρώ εκτέλεση από αστυνομικό ένός μαύρου άντρα στο Τσάρλεστον και ο Θεσμικός Ρατσισμός στις ΗΠΑ


Πρωτοσέλιδη είδηση στα κορυφαία Μέσα Ενημέρωσης του κόσμου έγινε η κατηγορία σε βάρος αστυνομικού από το Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνα για φόνο ενός 50χρονου μαύρου Αμερικανού αφού του έριξε οκτώ σφαίρες στην πλάτη.


Ο άτυχος άντρας ο οποίος ήταν άοπλος και έτρεχε μακριά από τον αστυνομικό έπειτα από μια κλήση για κυκλοφοριακό παράπτωμα όταν δέχτηκε τα πυρά του αστυνομικού.

Το βίντεο της εν ψυχρώ δολοφονίας κάνει το γύρο του κόσμου και προκαλεί σοκ.





Το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ξεκίνησε μια ξεχωριστή έρευνα για τους θανάσιμους πυροβολισμούς, που είναι το τελευταίο περιστατικό που προκαλεί ένταση στην αφροαμερικανική κοινότητα και ευρύτερα στην κοινωνία σε μια σειρά από γεγονότα που έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με την αστυνόμευση και τις φυλετικές σχέσεις σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο πυροβολισμός σημειώθηκε το Σάββατο το πρωί όταν ο αστυνομικός Michael Slager, 33 ετών, σταμάτησε τον Γουόλτερ Σκοτ ​​για ένα σπασμένο φως φρένων (!), ανακοίνωσε η αστυνομία.



 Ηγέτες του κινήματος για πολιτικά  δικαιώματα έκαναν έκκληση για ηρεμία, ενώ πολλοί  στα κοινωνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, υποστηρίζουν ότι  η επίσημη αντίδραση θα ήταν πολύ διαφορετικά αν το περιστατικό δεν είχε βιντεοσκοπηθεί  τυχαία από έναν πολίτη   ο οποίος στη συνέχεια παρέδωσε το βίντεο στην οικογένεια του θύματος.


Το περιστατικό συνέβη  στο Βόρειο Τσάρλεστον, στο οποίο κατοικούν περίπου 100.000 άτομα, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους είναι μαύροι,  σύμφωνα με στοιχεία από το US Census το 2010.

Αντίθετα, μόνο το 18% των περίπου 340 αστυνομικών του τοπικού τμήματος είναι μαύροι, ανέφερε η τοπική εφημερίδα Post και  Courier.
Ο δράστης της δολοφονίας, αστυνομικός  Michael Thomas Slager
Τα πολλαπλά κρούσματα τα οποία έχουν συσσωρευτεί από το περασμένο καλοκαίρι όταν δύο άοπλοι αφροαμερικανοί,  ο  Έρικ Γκάρνερ στο Staten Island της Νέας Υόρκης και ο Μάικλ Μπράουν στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, από αστυνομικούς - προκάλεσαν έντονη συζήτηση στις ΗΠΑ γιατη φυλετική ανισότητα στη χώρα.

Ενώ φυσικά ξεσήκωσαν και την οργή των αφροαμερικανών   αλλά και των υπερασπιστών των ανθρώπινων και φυλετικών δικαιωμάτων. 

Είναι πολλοί - αναλυτές, θεωρητικοί, σχολιαστές - που μιλούν για ένα "θεσμικό ρατσισμό" στις ΗΠΑ, ειδικότερα στο σώμα της αστυνομίας αλλά και ευρύτερα στο ποινικό σύστημα της χώρας.

Χαρακτηριστικό είναι ένα άρθρο στο Foreeign Affairs των καθηγητών Πολιτικής Επιστήμης, Fredrick C. Harris και Robert C. Lieberman, στα πανεπιστήμια Columbia και John Hopkins αντίστοιχα, με τον τίτλο "η Φυλετική Ανισότητα μετά το Ρατσισμό".
Το άρθρο το οποίο κάνει μια επισκόπηση των φυλετικών σχέσεων και των σχετικών προβλημάτων και απόψεων στις ΗΠΑ διαχρονικά, διαπιστώνει ότι και σήμερα oi θεσμοί κρατούν μακριά τους μαύρους Αμερικανούς.

Αναφέρουν τις απόψεις συντηρητικών, ρεπουμπλικανών και της αμερικανικής Δεξιάς και ακροδεξιάς. Πολλοί από αυτές τις τάσεις μιλούν ότι οι μαύροι βρίσκονται σε μειονεκτική θέση εξαιτίας ενός "μετα - αποικιακού κόμπλεξ κατωτερότητας" (!).
 Σύμφωνα με τους συγγραφείς του άρθρου πολλοί ανάμεσα στην πολιτική δεξιά  πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ έχουν γίνει μια κοινωνία με "φυλετική αχρωματοψία".
Πολλοί λευκοί Αμερικανοί - αναφέρουν οι συγγραφείς - έχουν την πεποίθηση ότι ο ρατσισμός σήμερα είναι σχεδόν ανύπαρκτος. Όπως έχει επισημάνει ο κοινωνιολόγος Lawrence Bobo, οι λευκοί Αμερικανοί γενικά πιστεύουν ότι ο τερματισμός των κρατικά υποστηριζόμενων διαχωρισμών και η νομική απαγόρευση των διακρίσεων μετακίνησαν τα δομικά εμπόδια για την πρόοδο των μαύρων. 

Το 2013 σε μια δημοσκόπηση της Gallup το 83% των άσπρων Αμερικανών είπε ότι άλλοι παράγοντες παρά οι διακρίσεις ευθύνονται για τα χαμηλότερα επίπεδα απασχόλησης των Αφροαμερικανών, για τα χαμηλότερα εισοδήματα, για τη χαμηλότερη ποιότητα κατοικιών. Πραγματικά, οι λευκοί Αμερικανοί συχνά αποδίδουν τη φυλετική ανισότητα στην ανικανότητα των ίδιων των μειονοτήτων - ένα φαινόμενο που ο Bobo αποκαλεί "ρατσισμό laissez - faire". 

Η ιδέα, όμως, ότι η αμερικανική κοινωνία διακρίνεται τώρα από αυτή τη "φυλετική αχρωματοψία" αγνοεί ένα κρίσιμο γεγονός: οι φαινομενικά ουδέτερες φυλετικά πρακτικές συχνά αποτελούν το προσωπείο για βαθιές άνισες συνθήκες και ρυθμίσεις.

Ένα άλλο επιχείρημα της συντηρητικής σκέψης υποστηρίζει ότι οι "δυσλειτουργίες" σε πολλές κοινότητες Αφροαμερικανών, η φτώχεια, αλλά και η εγκληματικότητα, η βία, τα ναρκωτικά - οφείλονται σ' ένα σύνολο "πολιτισμικών καταβολών και πεποιθήσεων".

Μετά από μια ευρεία κριτική σε παρόμοιες αντιλήψεις - ορισμένες μάλιστα παρουσιάζονται με φιλελεύθερο μανδύα - οι συγγραφείς κάνουν λόγο για το "κρυμμένο χέρι της ιστορίας" επισημαίνοντας ότι πολιτικός διάλογος στην Αμερική στερείται από μια αξιόπιστη ερμηνεία του φαινομένου που ο κοινωνιολόγος Eduardo Bonilla - Silva έχει αποκαλέσει "ρατσισμό χωρίς ρατσιστές": τους τρόπους, δηλαδή, με τους οποίους συστηματικά πρότυπα, μοτίβα και πρακτικές της αμερικανικής κοινωνίας συχνά ευνοούν τα συμφέροντα των λευκών και δυσχεραίνει και επιβαρύνει τις φυλετικές διακρίσεις και διαφορές. 

Εκείνο που λείπει τονίζουν είναι η κατανόηση του πώς τα φυλετικά θέματα λειτουργούν στο επίπεδο των θεσμών. Πώς οι θεσμοί - οι οποίοι είναι στην επιφάνειά τους σχολαστικά ουδέτεροι από φυλετική άποψη - παρά ταύτα δημιουργούν και παράγουν  φυλετικά ανισόμετρα αποτελέσματα;
 Έτσι παράγεται αυτό που ένας ηγέτης του κινήματος Black Power από τη δεκαετία του 1960, ο Stokely Carmichael, έχει ονομάσει "θεσμικό ρατσισμό" για να περιγράψει τις διακρίσεις που "γεννιούνται κατά τη λειτουργία των θεμελιωμένων και σεβαστών δυνάμεων στην κοινωνία και επομένως λαμβάνουν πολύ λιγότερη καταδίκη από τον ατομικό ρατσισμό".

Ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτού του φαινομένου αναφέρουν το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης των ΗΠΑ, στο οποίο σήμερα βρίσκονται έγκλειστοι περίπου 900.000 Αφροαμερικανοί (!) -  ένας αριθμός που προσεγγίζει το μισό όλων των φυλακισμένων στις ΗΠΑ. 
Καμιά πλευρά της  σύγχρονης αμερικανικής ζωής - σύμφωνα με τους συγγραφείς - δεν αντιπροσωπεύει πιο ξεκάθαρες φυλετικές ανισότητες. Οι "έγχρωμοι" - συμπεριλαμβανομένων των μαύρων, Ισπανόφωνων, και άλλων μειονοτήτων - αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του πληθυσμού των ΗΠΑ αλλά σ' αυτούς αντιστοιχεί το 60% των φυλακισμένων.

Το Γραφείο Στατιστικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ  υπολογίζει ότι ένας στους τρεις άντρες Αφροαμερικανούς θα βρεθεί στη φυλακή κάποια στιγμή της ζωής του. 

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών και Δικαιωμάτων, ένας στους 15 Αφροαμερικανούς άντρες είναι φυλακισμένος (!), σε αντίθεση με ένα στους 106 λευκούς άντρες.

Αυτές, λοιπόν, είναι οι όψεις του "θεσμικού ρατσισμού" που γεννούν αυτές τις συμπεριφορές.  

13 δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα στους δανειστές μέχρι τον Δεκέμβριο!


Κεφάλαια ύψους 13 δισ. ευρώ καλείται να πληρώσει η Ελλάδα τόσο προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος του έτους, ενώ ενδιάμεσα θα πρέπει να ρολάρει σειρά εντόκων γραμματίων. 

Οι πληρωμές είναι ασφυκτικές μέχρι και τον Αύγουστο, οπότε υπάρχει μπαράζ πληρωμών:
Την Μεγάλη Πέμπτη, 9 Απριλίου, υπάρχει υποχρέωση πληρωμής προς το ΔΝΤ ύψους 448 εκατ. ευρώ από το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης (η κυβέρνηση δήλωσε ότι πληρώνει).

Μια ακόμη δόση, ύψους 746 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να καταβληθεί στο ΔΝΤ στις 12 Μαϊου. Ξένα μέσα έθεσαν αυτή την ημερομηνία ως "ορόσημο"

Οι επόμενες πληρωμές προς το ΔΝΤ λαμβάνουν χώρα τον Ιούνιο, οπότε η Αθήνα πρέπει να καταβάλλει κεφάλαια ύψους 298 εκατ. (στις 5 Ιουνίου), 336 εκατ. (στις 12 Ιουνίου), 560 εκατ. ευρώ στις 16 Ιουνίου και 336 εκατ. στις 19 Ιουνίου.

Στις 13 Ιουλίου θα πρέπει να πληρωθούν 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ και στη συνέχεια, σειρά παίρνουν οι πληρωμές προς την ΕΚΤ για τα ομόλογα που κατέχει. Στις 20 Ιουλίου, η Αθήνα θα πρέπει να πληρώσει 2,1 δισ. ευρώ και 1,36 δισ. ευρώ από τίτλους που λήγουν και είναι στα χέρια της ΕΚΤ, των κεντρικών τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (είχαν εξαιρεθεί από το PSI).

Αντίστοιχα, στις 20 Αυγούστου, η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλλει στην ΕΚΤ και σε κεντρικές τράπεζες ποσό ύψους 3,19 δισ. ευρώ, λόγω λήξεως ομολόγων που εξαιρέθηκαν επίσης από το PSI.

Το Σεπτέμβριο σειρά παίρνει το ... ΔΝΤ, με την Αθήνα να καλείται να αποπληρώσει 298 εκατ. στις 4 Σεπτεμβρίου, 336 εκατ. στις 14 του μηνός, 560 εκατ. στις 16 Σεπτεμβρίου και ακόμη 336 εκατ. στις 21 Σεπτεμβρίου.

Τον Οκτώβριο υπάρχει μόλις μία πληρωμή, ύψους 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ (στις 13 Οκτωβρίου).

Τέλος, το Δεκέμβριο, η Ελλάδα καλείται να αποπληρώσει 298 εκατ. στις 7 του μηνός, 560 εκατ. στις 16 και 336 εκατ. ευρώ στις 21 Δεκεμβρίου.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και διαβάστε αναλυτικά όλες τις υποχρεώσεις του ελληνικού Δημοσίου έως το τέλος του έτους όπως τις δημοσιεύει το Euro2day



Νομίζουμε ότι τα σχόλια περιττεύουν ...

Το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα υπομένει ο λαός μας αυτές τις τοκογλυφικές υποχρεώσεις ...

Μέχρι το "διηνεκές" όπως δήλωνε από την Ουάσιγκτον ο Γιάνης Βαρουφάκης;

Κάτι που είναι σχεδόν σίγουρο εφόσον η επίσημη γραμμή και αυτής της κυβέρνησης είναι ότι αναγνωρίζει το Χρέος και τις υποχρεώσεις προς τους δανειστές - τοκογλύφους.

Εκτός εάν τους χαλάσουμε λίγο αυτό το σενάριο με τη δική μας παρέμβαση και αγώνες ...

Για μια άλλη προοπτική αυτού του τόπου!