Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

Προκλητικό άρθρο των Financial Times – ωμή παρέμβαση στην εσωτερική πολιτική ζωή της Ελλάδας, με τίτλο: Απογοητευμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θέλουν ο Έλληνας Πρωθυπουργός να “ξεφορτωθεί” την ακραία αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ


Το άρθρο το υπογράφουν οι Peter Spiegel  και Kerin Hope και έχει ως εξής;

 Η απογοήτευση των  αρχών της Ευρωζώνης με την Ελλάδα έχει αυξηθεί τόσο έντονα ώστε μια αλλαγή στο τρέχον κυβερνητικό ‘μακιγιάρισμα’ της Αθήνας, που ωστόσο είναι τραβηγμένη, έχει γίνει συχνό θέμα συζήτησης στο περιθώριο των συνομιλιών ‘διάσωσης’.

Πολλοί αξιωματούχοι - έως και μερικοί υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης - έχουν προτείνει σε ιδιωτικές συζητήσεις, ότι μόνο μια απόφαση από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Έλληνα Πρωθυπουργό να απαλλαγεί από την «άκρα αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ  μπορεί να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία διάσωσης.

Η ιδέα θα ήταν ο κ Τσίπρας να σφυρηλατήσει μια νέα συμμαχία με το παραδοσιακό κεντροαριστερό κόμμα στην Ελλάδα, το συμπιεσμένο ΠΑΣΟΚ, και το Ποτάμι, ένα νέο κεντροαριστερό κόμμα που παρουσιάστηκε  σε γενικές εκλογές πρώτη φορά τον Ιανουάριο.

Ο "Τσίπρας πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι πρωθυπουργός ή ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ," είπε ένας ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος σε υπουργείο Οικονομικών της ευρωζώνης πρόσθεσε: “Αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβιώσει."

Μέλη της «μετριοπαθούς» πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι υπάρχει ένα πρόβλημα με την Αριστερή Πλατφόρμα, την επίσημη εσωτερική αντιπολίτευση, που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο του κόμματος και ελέγχει αρκετούς βουλευτές που μπορεί να ρίξουν την κυβέρνηση αν τυχόν ‘εξεγειρόταν’ σε μια κοινοβουλευτική ψηφοφορία.

"Συνηθίσαμε να είμαστε περισσότερο μια λέσχη συζητήσεων παρά ένα πολιτικό κόμμα . . . γι 'αυτό είναι δύσκολο να αποκτήσουμε ένα σύστημα κομματικής πειθαρχίας που να  λειτουργεί,” είπε ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. "Αλλά πρέπει να θυμόσαστε – βρισκόμαστε στην εξουσία λιγότερο από 100 ημέρες".

Υπό την ηγεσία του Παναγιώτη Λαφαζάνη, μιας φιγούρας σχεδόν τόσο δημοφιλούς στο κόμμα του πρωθυπουργού, τα μέλη της Αριστεράς Πλατφόρμας λένε ότι θα ασκήσουν βέτο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται με σκληρές πιέσεις από τους πιστωτές της Ελλάδας στον τρέχοντα γύρο συνομιλιών ‘διάσωσης’.

Ωστόσο, ακόμη και αν ο Τσίπρας είχε υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή στάση στις σχέσεις του με τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, είναι πολύ νωρίς για να αναμένουμε από αυτόν να διακινδυνεύσει μια ανοιχτή σύγκρουση με την αριστερή πτέρυγά του, σύμφωνα με αυτά που λένε παρατηρητές στην Αθήνα.

Για να κερδίσει την υποστήριξη από το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ο κ Τσίπρας θα πρέπει επίσης να απορρίψει τον δεξιά από το κέντρο  συνεργάτη του στο συνασπισμό, το εθνικιστικό κόμμα, Ανεξάρτητοι Έλληνες.

«Θα ήταν σκόπιμο να προχωρήσουμε σε έναν πιο συνεκτικό φιλο-ευρωπαϊκό κέντρο-αριστερό συνασπισμό σε σύγκριση με αυτήν την αταίριαστη ένωση της ριζοσπαστικής αριστεράς με τη λαϊκιστική δεξιά», δήλωσε ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. "Αλλά αυτό είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή."

Οι Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιμένουν ότι δεν προσπαθούν να επιβάλουν μια αλλαγή στην κυβέρνηση – προσπαθώντας να διασκεδάσουν κατηγορίες, ότι η ΕΕ ήταν συνένοχη για τον τερματισμό της θητείας του Γιώργου Παπανδρέου,  πρωθυπουργού της Ελλάδας κατά την έναρξη της κρίσης της ευρωζώνης, και του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, του Ιταλού πρωθυπουργού στα τέλη του 2011.

Αλλά παραδέχονται επίσης την αγανάκτηση τους με την ‘αποτυχία’ του κ Τσίπρα να επιλέξει ανάμεσα στα αιτήματα της Αριστερής Πλατφόρμας για μια πλήρη απόρριψη του προγράμματος διάσωσης και μιας πιο ρεαλιστικής προσέγγισης που θα περιλαμβάνει τον προσεταιρισμό  πιο κεντρώων πιθανών συμμάχων στο κοινοβούλιο.

Στην Αθήνα, ο κ Τσίπρας θεωρείται ακόμη απρόθυμος να αποκαλύψει τη μετριοπαθή  πλευρά του.
«Τα σήματα που δίνει είναι συγκεχυμένα, αλλά κάποιες ενέργειες δείχνουν προς μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική του», δήλωσε ο Άρης Χατζής, αναπληρωτής καθηγητής  Δικαίου και Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. "Υπάρχει μία αφήγηση στο εσωτερικό και μια άλλη πιο συνεργατική, όταν πηγαίνει στο εξωτερικό."

Εξακολουθούν να υπάρχουν εμπόδια σε μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Το  ΠΑΣΟΚ θεωρείται από την πλειοψηφία των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ ως μέρος του παλιού διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος που οδήγησε σε κατάρρευση την ελληνική οικονομία και στη συνέχεια απέτυχε να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν με την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επιπλέον, το κόμμα βρίσκεται σε αναταραχή μετά από την κακή επίδοση στις εκλογές τον Ιανουάριο  ενώ νέα ηγεσία δεν μπορεί να προκύψει για αρκετούς μήνες.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, ηγέτης στο ΠΟΤΑΜΙ, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόνο αν ο κ Τσίπρας συμφωνήσει να καθίσουν και να διαπραγματευτούν ένα κοινό πρόγραμμα.

 Η απογοήτευση της Ευρωζώνης έχει απλωθεί στις σχέσεις με το Γιάνη Βαρουφάκη, τον χαρισματικό υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας ο οποίος θεωρείται βλέπει  αδιάφορα το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι είναι συχνά συγκαταβατικός στις διαλέξεις προς τους ομολόγους του της ευρωζώνης στη διάρκεια των συνεδριάσεων - μια τάση που έχει αποξενώσει ακόμη και πιθανούς συμμάχους.

Στις συνομιλίες διάσωσης κινείται με ρυθμούς χελώνας και σε μια κρίσιμη στιγμή, ο κ Βαρουφάκης πέταξε στην Ουάσιγκτον την Κυριακή για μια συνάντηση με την Christine Lagarde, διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΝΤ.

Ο κ Βαρουφάκης ζήτησε τη συνάντηση, εν μέρει για να καθησυχάσει την κ. Λαγκάρντ ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τη δόση 450 εκ  ευρώ ενός δανείου, που οφείλεται αυτή την εβδομάδα, παρά την κρίση ρευστότητας, αλλά και να στείλει ένα μήνυμα ότι εξακολουθεί να είναι υπεύθυνος για τις συνομιλίες διάσωσης.

Οι προσπάθειες για να παραγκωνιστεί ο κ  Βαρουφάκης έχουν κατά καιρούς φτάσει στο κοινό. Ο Michael Noonan, ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, υποστήριξε τον περασμένο μήνα ότι οι διαπραγματεύσεις διάσωσης είχαν αφαιρεθεί από το υπουργείο Οικονομικών του κ Βαρουφάκη και δόθηκαν στον Γιάννη Δραγασάκη, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον οποίο ορισμένοι θεωρούν ως πιο ρεαλιστή.

Παρά την συνεχιζόμενη εγχώρια δημοτικότητα του κ Τσίπρα, στελέχη της ελληνικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι η υποστήριξη θα εξασθενίσει καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να κάνει παραχωρήσεις στις αρχές της ευρωζώνης και η συμπίεση των μετρητών επιδεινώνεται. Ένας ηγέτης της αντιπολίτευσης προέβλεψε ότι τα συναισθήματα  των ψηφοφόρων θα μεταστραφούν σε ένα ή δύο μήνες.

Άλλοι είναι λιγότερο βέβαιοι. Ένα πρόσωπο που ενημερώθηκε για τη διαπραγματευτική στάση της ΕΕ, δήλωσε ότι η ανησυχία ανεβαίνει στις Βρυξέλλες και ότι εάν η συνεχιζόμενη στασιμότητα αναγκάσει την Ελλάδα να επιβάλει ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων για να αποφευχθεί ένα bank run, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την απήχηση του ΣΥΡΙΖΑ, αντί να προκαλέσει απογοήτευση στους ψηφοφόρους.

Αυτά αναφέρουν οι Financial Times ένα γνωστό όργανο των χρηματαγορών και του διεθνούς μεγάλου κεφαλαίου.

Αποκαλύπτουν τις επιδιώξεις αυτών των συμφερόντων.

Αλλά και μεγάλου μέρους της οικονομικής ολιγαρχίας και του παραδοσιακού πολιτικού κατεστημένου στην Ελλάδα.

Για τη διαμόρφωση ενός πολιτικού συσχετισμού και μιας κυβέρνησης στην Ελλάδα απολύτως πειθήνιας και χειραγωγήσιμης.

Όχι, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αμφισβητήσει το καθεστώς και τη βασική δομή των συμφερόντων της ολιγαρχίας.

Άλλωστε και οι πρόσφατες δηλώσεις Βαρουφάκη ότι θα ‘πληρώνουμε στο διηνεκές’ τους δανειστές μας αποδεικνύουν ότι είναι υπερβολικές οι «ανησυχίες» αυτών των κύκλων.

Αλλά οι δυνάμεις αυτές δεν ανέχονται και τη παραμικρή διαφοροποίηση – έστω ακόμα και τη λεκτική ή κάποιον επικοινωνιακό θόρυβο που να μην ελέγχεται από αυτές.

Έχουν συνηθίσει άλλωστε ν’ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα και το πολιτικό της κατεστημένο ως οικονομική αποικία και προτεκτοράτο.

Γι’ αυτό μπορεί να είναι και «ενοχλητική»  και η Αριστερή Πλατφόρμα – η οποία, παρά τα θρυλούμενα, δεν έχει κάνει και καμιά «επανάσταση», αφού μέχρι στιγμής καλύπτει πλήρως τις αποφάσεις και την τακτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Όμως, οτιδήποτε φέρει η επικαλείται τον τίτλο της “Αριστεράς” ενοχλεί … έστω κι αν δεν απειλεί επί της ουσίας (για τη συγκεκριμένη Πλατφόρμα μιλάμε).

Οπότε πρέπει να πιεστούν τα πράγματα για να οδηγηθεί η κυβέρνηση, ο Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ στα πιο ήρεμα νερά μιας «συνεργασίας» με την κεντροαριστερά του ΠΑΣΟΚ και του ‘Ποταμιού’.

Αυτό θα ήταν πιο political correct με βάση αυτούς τους κύκλους.

Α, για να μην το ξεχάσουμε έχει σπεύσει και ο Σαμαράς με την «άμωμη» ΝΔ να δηλώσει την ετοιμότητα του για συμμετοχή σε κυβέρνηση «εθνικού σκοπού» προκειμένου να διασφαλιστεί μια νέα συμφωνία και να «σωθεί» η χώρα.


Ε, ρε, τι έχουμε να δούμε εκεί προς το καλοκαιράκι … 

Δεν υπάρχουν σχόλια: