Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Μνημόνιο και στα Πανεπιστήμια με κατάργηση του Ασύλου και της δωρεάν Παιδείας



Τέλος εποχής για το ελληνικό πανεπιστήμιο όπως είναι, οριστικό τέλος για το δημόσιο δωρεάν Πανεπιστήμιο. Η κατάργηση των μέχρι σήμερα βασικών πυλώνων της ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας ξεκίνησε, χθες, στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, όπου παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν -από τον πρωθυπουργό- τα νέα σχέδια

Κύρια υλικά της νέας κατασκευής που θα αντικαταστήσει το πανεπιστήμιο όπως το ξέρουμε είναι:
- Κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
- Σπουδές - εξπρές διάρκειας από ένα έως τρία έτη.
- Πτυχία κατακερματισμένα και ενταγμένα σε ένα σύστημα «ακαδημαϊκών μονάδων», με τις οποίες πλέον θα μετριούνται σπουδές και τίτλοι.
- Ανώτατα Ιδρύματα πολλαπλών ταχυτήτων, υπαγόμενα στους κανόνες της αγοράς και με ρυθμιζόμενη δημόσια χρηματοδότηση.
- Πανεπιστήμια πολύ αυστηρά για φοιτητές και καθηγητές, αφού θα μπορούν να διώχνουν αμφότερους αν δεν πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Είναι σαρωτικές οι αλλαγές που ετοιμάζει η υπουργός Παιδείας, κ. Διαμαντοπούλου, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για τις ανατροπές στον ευρύτερο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, οι οποίες, χθες, πήραν και την έγκριση του πρωθυπουργού ο οποίος δήλωσε πως πρέπει «να ανακτήσουμε το χαμένο χρόνο και να φτιάξουμε ανταγωνιστικά, ποιοτικά και διεθνοποιημένα πανεπιστήμια».

Οι βασικές ανατροπές είναι:

- Τη διοίκηση αναλαμβάνουν τα συμβούλια διοίκησης από καθηγητές των Ιδρυμάτων αλλά και εξωπανεπιστημιακούς, που θα έχουν στα χέρια τους και το στρατηγικό πλάνο.
- Οι σπουδές εναρμονίζονται πλήρως με την ξεχασμένη και όχι επιτυχημένη ανά την Ευρώπη συνθήκη της Μπολόνια (την άφησε στη μέση η Μαριέττα Γιαννάκου), που προβλέπει τριετείς σπουδές, ακόμα συντομότερο κύκλο σπουδών (1-2 έτη), αλλά και αντιστοίχως διαβαθμισμένους τίτλους σπουδών.

- Το καθεστώς φοίτησης γίνεται πολύ αυστηρό. Οι φοιτητές αν δεν εγγραφούν σε δύο συνεχόμενα εξάμηνα χάνουν την ιδιότητά τους.

- Η χρηματοδότηση εξαρτάται από το φοιτητικό πληθυσμό και τα επιτεύγματα των Ιδρυμάτων.

- Όσο για το άσυλο. «Επιστρέφει στις ρίζες του». Προφανώς στο εθιμικό δίκαιο προ μεταπολίτευσης, εκεί που το είχε βρει θαμμένο η πρώτη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και του έδωσε και νομική υπόσταση. Στην εισήγησή της η υπουργός αναφέρεται σε «πλήρη και πιστή εγγύηση της επιστημονικής ελευθερίας και της ελευθερίας της έκφρασης μέσα στα ΑΕΙ». Πώς; Με την απομάκρυνση από το μοντέλο Γιαννάκου, που είχε αντικαταστήσει το νόμο πλαίσιο, και αποτελούσε το μόνο νομικά οριζόμενο καθεστώς. Μένει να δούμε πώς θα ορίζονται οι εγγυήσεις. Πάντως, χθες, τα μέλη του υπουργικού κατάλαβαν πως «το άσυλο καταργείται».

- Έμεινε απέξω ο νέος χάρτης που κρύβει τις σαρωτικές συγχωνεύσεις. Αργότερα, με προεδρικό διάταγμα.

Όπως είναι εύλογο οι ρυθμίσεις αυτές συνάντησαν τις αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Ενώ προοιωνίζεται ένα πολύ θερμό φθινόπωρο στα Πανεπιστήμια και ευρύτερα στο χώρο της Παιδείας με το ξεκίνημα της νέας εκπαιδευτικής χρονιάς.

*  Το κείμενο για τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις προέρχεται από την  «Ελευθεροτυπία»

Μήνυση στην ΕΛ.ΑΣ. για τον χημικό πόλεμο κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας



Μηνυτήρια αναφορά κατά αστυνομικών οργάνων και ιεραρχικών τους προϊσταμένων, για όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες στο κέντρο της Αθήνας, κατέθεσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο Αλέξης Τσίπρας.

Κάτι είναι αυτό έστω και καθυστερημένα.

Η παρέμβαση έπρεπε να είχε γίνει τη στιγμή των γεγονότων. Όπως επίσης να συνοδεύεται και άλλα ακόμη πιο έντονα μέτρα.

Ωστόσο είναι ένα βήμα.

Ο πρόεδρος του Συνασπισμού κατέθεσε στον εισαγγελέα δύο δίσκους οπτικοακουστικού υλικού με 38 διαφορετικά βίντεο καθώς και φωτογραφικό υλικό, που -όπως τόνισε- παρουσιάζει εύγλωττα σκηνές ωμής και απρόκλητης βίας από αστυνομικούς υπαλλήλους απέναντι σε ειρηνικούς πολίτες, καθώς και σκηνές που μαρτυρούν τη συνεργασία αστυνομικών  δυνάμεων με κουκουλοφόρους.

Παράλληλα, ζήτησε από τον εισαγγελέα να διερευνήσει αν έγινε χρήση επικίνδυνων χημικών,  που απαγορεύονται από διεθνείς συμβάσεις.

Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας την άμεση απαγόρευση της χρήσης χημικών

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Όταν πνίγουν την Αθήνα στα χημικά και την τρομοκρατία και τα κόμματα – ακόμη και της Αριστεράς – ψελλίζουν ανακοινώσεις



• Αστυνομική εκτροπή με στόχο τη διάλυση κάθε συγκέντρωσης κατά του Μνημονίου
• Απρόκλητη επίθεση σε διαδηλωτές και σε μαγαζιά με ανύποπτους πολίτες
• Η ΕΛ.ΑΣ. χτύπησε και τα ιατρεία!
• Αγριο ξύλο και τόνοι χημικών, με εκατοντάδες τραυματίες στα νοσοκομεία
• Ασθενοφόρα εμποδίζονταν να φτάσουν στο κέντρο
• Βίντεο-αποκάλυψη με χρυσαυγίτες που τους περιθάλπουν ΜΑΤ στη Βουλή

Αυτά είναι ορισμένα από τα σχόλια που έκαναν σημερινές εφημερίδες για τη χθεσινή αντιδημοκρατική εκτροπή που αναπτύχθηκε στο κέντρο της Αθήνας.

Προσωπικά, δεν έχουμε δει παρόμοιας έκτασης γεγονότα κρατικής καταστολής και βίας στη μεταπολιτευτική πολιτική περίοδο.

Από μια άποψη θυμίζουν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου όπου οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν σε όποιον τολμούσε να κινείται στο κέντρο της Αθήνας.

Απέναντι σ’ αυτό το πρωτοφανές όργιο αστυνομικής βίας και τρομοκρατίας, ποια ήταν η αντίδραση των κοινοβουλευτικών κομμάτων και ειδικότερα των κομμάτων της Αριστεράς;

Να ψελλίζουν εκκλήσεις  προς την κυβέρνηση μέσα στη Βουλή για να συναισθανθεί τις ευθύνες της, τη στιγμή που στο Σύνταγμα και σε όλο το κέντρο της Αθήνας κινδύνευαν ανθρώπινες ζωές και καταλύονταν στην πράξη και οι τελευταίες ανθρώπινες και δημοκρατικές ελευθερίες.

Όπου προπηλακίζονταν ακόμη περαστικοί και τουρίστες.

Εντάξει, έβγαλαν και ορισμένες καταγγελίες και ανακοινώσεις από τα  γραφεία τύπου.

Μακριά που είναι νυχτωμένοι – για να μην πούμε συμβιβασμένοι και βολεμένοι.

Ένα εικοσιτετράωρο μετά και ακόμη μένουν στα ίδια.

Το λιγότερο που θα μπορούσαν να είχαν κάνει είναι να ζητήσουν την παραίτηση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και «Προστασίας του Πολίτη», όπως και της ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

Να είχαν θέσει ζήτημα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για  παραβίαση στοιχειωδών δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Να είχαν ζητήσει την αυτεπάγγελτη παρέμβαση εισαγγελικών αρχών για τη διερεύνηση των ευθυνών στο όργιο της αστυνομικής βίας και των αυθαιρεσιών που έθεσαν σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών.

Μετά ειδικότερα από τις καταγγελίες και τα σχετικά βίντεο για τη συνέργεια των αστυνομικών αρχών και παρακρατικών να θέσουν θέμα δημοκρατικής ομαλότητας και να προσφύγουν ακόμη και σε διεθνείς οργανισμούς.

Αν θέλεις να λες ότι υπερασπίζεις αυτούς που αγωνίζονται στην πραγματική ζωή δεν φτάνει ο εικονικός χαρτοπόλεμος εντός της Βουλής ή στα τηλεπαράθυρα.

Αυτή δεν μπορεί να είναι η Αριστερά και οι δυνάμεις Αντίστασης της εποχής του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου.

Αν δεν μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις, τη λύση θα βρουν οι πολίτες με την αυτοοργάνωσή τους.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

6 φωτογραφίες που δείχνουν το νόημα της σημερινής μέρας και την κατάφωρη προσβολή στη Δημοκρατία








Το Μεσοπρόθεσμο πέρασε – η Δημοκρατία ΜΑΤώνει στο Σύνταγμα



Το Μεσοπρόθεσμο πέρασε με ψήφους 155 βουλευτές υπέρ, 138 κατά και 5 «παρών».

Ανακούφιση στην κυβέρνηση.

Ανακούφιση και στις διεθνείς «αγορές».

Ανακούφιση και στους «εταίρους»  μας στην Ευρώπη που χειροκρότησαν την κυβέρνηση και τους βουλευτές που το υπερψήφισαν.

Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με αντιδημοκρατική εκτροπή.

Με κυβέρνηση που επιμένει να εφαρμόζει μια πολιτική που δεν έχει τη λαϊκή εντολή.

Με επανειλημμένους εκβιασμούς στους βουλευτές που διαφωνούσαν.

Με έναν που άντεξε και αμέσως διαγράφηκε.

Με τον πρόεδρο της Βουλής να προχωρά σε πραξικόπημα  επιτρέποντας στον βουλευτή Κοζάνης, Αλέκο Αθανασιάδη,  να αιτιολογήσει την απόφασή του υπέρ του μεσοπρόθεσμου κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, ενέργεια που αντίκειται στον κανονισμό της Βουλής.

Και κυρίως …

Με την καταστολή των  κινητοποιήσεων και των αγώνων χρησιμοποιώντας σχέδια αποσταθεροποίησης με την αξιοποίηση των σκοτεινών μηχανισμών, των κουκουλοφόρων, των δυνάμεων καταστολής και των χημικών.

Η Αθήνα πνιγμένη σε τόνους χημικών.

Αυτή είναι η «δημοκρατία» τους.

Μια δημοκρατία που κινδυνεύει να πεθάνει από ασφυξία.

Παρουσιάζουμε στη συνέχεια μια σειρά φωτογραφιών σχετικά με τα τελευταία γεγονότα που παρουσιάστηκαν από τα διεθνή μέσα.














































































Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Αυτά είναι τα … «τανκς» του Πάγκαλου



Τη στιγμή που οι Έλληνες πολίτες εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τα βάρβαρα μέτρα του «μεσοπρόθεσμου» προγράμματος.

 Εν μέσω της κορύφωσης των κινητοποιήσεων τόσο του συνδικαλιστικού κινήματος με τη διήμερη απεργία σήμερα και αύριο, όσο και των Αγανακτισμένων.

 Σ’ ένα διήμερο που θα κριθούν πολλά για την τύχη της χώρας αλλά και οι όποιες εξελίξεις  θα έχουν σημαντική επίδραση σε όλη την Ευρώπη, για να μην πούμε σε όλο τον κόσμο.

Η αγωνία και η ανησυχία αυτή εκφράζεται και με τα πρωτοσέλιδα του ευρωπαϊκού τύπου – για διαφορετικούς λόγους βέβαια – από τους Financial Times στο Γαλλικό Monde, στο BBC και στο γερμανικό τύπο.

 Μια τέτοια μέρα κι ενώ είχαν ολοκληρωθεί ειρηνικά οι κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ κι ενώ το ειρηνικό πλήθος των Αγανακτισμένων παρέμενε στην πλατεία Συντάγματος, ξεκίνησαν τα επεισόδια από τους γνωστούς «κουκουλοφόρους», το βραχίονα των δυνάμεων καταστολής και των μηχανισμών αποσταθεροποίησης.

Με ιδιαίτερη βιαιότητα συνεχίστηκαν για πολύ ώρα αφού συνοδεύτηκαν με ασύλληπτη ρίψη χημικών από τις δυνάμεις επιβολής της «τάξης».

Ο στόχος είναι σαφής: Ν’ «αδειάσει» η πλατεία Συντάγματος, να μην ακουστεί η φωνή των χιλιάδων πολιτών που θέλουν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην  καταστροφικό κατήφορο που επιταχύνει η ψήφιση του «μεσοπρόθεσμου».

 Να μείνουν ανενόχλητοι – η εθελόδουλη κυβερνητική πλειοψηφία με τους αρωγούς της είτε από το ΛΑΟΣ είτε από το κόμμα της Ντόρας είτε και από βουλευτές της ΝΔ. Αυτοί όλοι άλλωστε αποτελούν τη «μαγιά» για την επιβολή της συγκεκριμένης πολιτικής αλλά και την κατασκευή μιας νέας κυβερνητικής «συναίνεσης».
Εμείς καταθέτουμε τη δική μας μαρτυρία.

Οι «γνωστοί άγνωστοι» ήταν ήδη εκεί στην πλατεία από τι; 12.30΄ περίπου. Ακόμη δεν είχαν φορέσει τις «κουκούλες» τους. Ακροβολίστηκαν ανάμεσα στους συγκεντρωμένους. Κατά τις 2 μμ περίπου άρχισαν προκλήσεις στην Όθωνος. Σε λίγα λεπτά ξεκίνησαν τα επεισόδια. Για μια ακόμη φορά ανενόχλητοι κυκλοφορούσαν μπροστά στις δυνάμεις των ΜΑΤ που σε πυκνά διαστήματα εξαπέλυαν  τόνους χημικών. Τα υπόλοιπα τα έχουν δείξει οι τηλεοπτικές κάμερες.

Καταγράφουμε και τις αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς.

Συγκεκριμένα το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για τη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση και τα επεισόδια που ακολούθησαν αναφέρει: ""Όλως περιέργως" οι διάφορες ομάδες κουκουλοφόρων εμφανίζονται μαζί με τα ΜΑΤ τις ημέρες των απεργιακών κινητοποιήσεων και διαδηλώσεων. Ο λαός και η νεολαία έχουν ένα επιπλέον στοιχείο για να συμπεράνουν ότι το κίνημα που πρώτα απ’ όλα φοβούνται το σύστημα, οι κατασταλτικοί μηχανισμοί και τα άλλα μέσα που το υπηρετούν, είναι το κίνημα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις, το κίνημα της εργατικής τάξης, που δίνει στο λαό προοπτική. Το ταξικό εργατικό, το ριζοσπαστικό λαϊκό κίνημα ξέρει να παλεύει και να περιφρουρείται από τους προβοκάτορες. Οι αγώνες συνεχίζονται αμείωτοι".

ΣΥΡΙΖΑ: Προφανής στόχος η εκκένωση της πλατείας

Για επιχείρηση διάλυσης της σημερινής συγκέντρωσης και "επικίνδυνους κυβερνητικούς σχεδιασμούς" κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για τα σημερινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας.
"Η απίστευτη χρήση χημικών σε ένα ατέλειωτο και επικίνδυνο κυνηγητό ανάμεσα σε ΜΑΤ και ανώνυμους κουκουλοφόρους, είχε σαν προφανή στόχο την πλήρη εκκένωση της πλατείας, αλλά και να κάμψει το φρόνημα του υπέροχου κόσμου που περισσότερο από ένα μήνα δίνει τη μάχη για την αξιοπρέπεια, τα δικαιώματά του, την προστασία της εργασίας. Για να μην περάσει το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, για να βγούμε από το μνημόνιο" αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει: "Καταγγέλλουμε τους επικίνδυνους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, την αστυνομική βία και την προκλητικά ανεύθυνη και τυχοδιωκτική στάση των ανώνυμων κουκουλοφόρων. Ο λαός και η νεολαία δεν κάμπτονται, αγωνίζονται διεκδικώντας την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και μια νέα πορεία για τον τόπο".

Πέρα από τις όποιες «επιθυμίες» της κυβέρνησης και των μηχανισμών που ψαρεύουν στα θολά νερά του φόβου, των εκβιασμών, της παθητικής υποταγής, οι ειρηνικές κινητοποιήσεις των πολιτών, όλου του λαού πρέπει να συνεχιστούν και θα συνεχιστούν.

Και αυτό το διήμερο.

Και μετά.

Είναι όρος επιβίωσης της ελληνικής κοινωνίας.


Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Οι εκβιασμοί στον ελληνικό λαό, τα τανκς του Πάγκαλου και μια απάντηση



Τις τελευταίες ημέρες κυριολεκτικά έχουν οργιάσει οι κάθε λογής εκβιασμοί προς τον ελληνικό λαό από κάθε μεριά προκειμένου να αποδεχτεί μοιρολατρικά το «μεσοπρόθεσμο» και το ξεπούλημα της χώρας.

 Όπως για παράδειγμα του κ. Σόιμπλε που δήλωσε «ή ψηφίζετε το μεσοπρόθεσμο ή δεν παίρνετε τα λεφτά», του μεγαλοκαρχαρία Τζορτζ Σόρος που «ανησυχεί» για την πορεία του ευρώ και άλλων παραγόντων – πολιτικών και υπηρεσιακών της ΕΕ.

 Στο ίδιο μήκος κύματος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι φθάσαμε στο «τέλος χρόνου» κι «ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εκτός Μνημονίου».

 Κανείς δεν μπόρεσε να φθάσει – φυσικά – σε πολιτική αναλγησία και χυδαιότητα το Θεόδωρο Πάγκαλο που ίσως ξεπέρασε και τον εαυτό του – αν μπορούμε να το πούμε αυτό – δηλώνοντας ότι θα έχουμε  «τανκ στους δρόμους αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο».  χαρακτήρισε «τεράστια βλακεία» τις προτάσεις περί εξόδου της χώρας από το ευρώ. «Μπορεί αυτά να τα λένε Πανεπιστημιακοί και οικονομολόγοι αλλά και μόνο που αναφέρουν αυτό το ενδεχόμενο συνιστά μεγάλη βλακεία» πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος.

  Αυτό θα σήμαινε ότι την επομένη ημέρα ο κόσμος θα έτρεχε στις τράπεζες να αποσύρει τα χρήματα του, ενώ ο στρατός θα αναγκαζόταν να έβγαζε τα τάνκ στους δρόμους για την προστασία των τραπεζών, καθώς δεν θα υπήρχε αστυνομία. Αν δεν ψηφιστεί όμως το μεσοπρόθεσμο, σε αυτό το σημείο θα φτάσουμε, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ισπανική εφημερίδα.

 Τα τανκ στους δρόμους, λοιπόν, να προστατεύουν τις … τράπεζες. Να, λοιπόν, μια ενόραση του επινοητικού Πάγκαλου.

 Μια απάντηση δόθηκε από το  Μανώλη Γλέζο που  κατήγγειλε την «γκεμπελιστική» νοοτροπία της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε με τις δηλώσεις του Α΄ Αντιπροέδρου της, Θεόδωρου Πάγκαλου.

Τις αντιδράσεις απέναντι στις πρωτοφανείς δηλώσεις του Πάγκαλου προσπάθησε να διασκεδάσει σήμερα ο υπουργός εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, δηλώνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν εμπλέκονται σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας και συνέστησε προσοχή στους βουλευτές.

 Βέβαια, δεν είναι δυνατόν μια κυβέρνηση η οποία θέλει να λέγεται «δημοκρατική» - αυτό, με τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα του μνημονίου είναι πλέον κακόγουστο αστείο – να κρατά στις τάξεις της, και μάλιστα στη θέση του αντιπροέδρου έναν άνθρωπο που επικαλείται τα τανκς.

 Για να «παίξουμε» και εμείς λίγο με την ιστορία θα σημειώσουμε τα εξής:

Οι δηλώσεις του Πάγκαλου δημοσιεύτηκαν στην ισπανική El Mundo  στις 25 με 26 Ιουνίου.
Κατά μια περίεργη ιδιοτροπία της ιστορίας στις 25 Ιουνίου του 1925, εκδηλώθηκε το Στρατιωτικό Κίνημα του στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου, παππού του σημερινού αντιπροέδρου, που οδήγησε σε μια τραγελαφική και οπερετική δικτατορία.

Παλιές μνήμες ή γονίδια;
Δεν το γνωρίζουμε.

Δεν παύει να προκαλεί για μια ακόμη φορά τον ελληνικό λαό με τον πιο βάρβαρο τρόπο.

 Για την απάντηση, ωστόσο, στους εκβιασμούς και για τη δυνατότητα άσκησης μιας άλλης εναλλακτικής πρότασης παραθέτουμε ένα βίντεο με δηλώσεις του Αμερικανού καθηγητή Οικονομικών, Richard D. Wolff, που «δίδαξε» και τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Παπανδρέου στο πανεπιστήμιο Άμχερστ.








Οι εκβιασμοί στον ελληνικό λαό, τα τανκς του Πάγκαλου και μια απάντηση



Τις τελευταίες ημέρες κυριολεκτικά έχουν οργιάσει οι κάθε λογής εκβιασμοί προς τον ελληνικό λαό από κάθε μεριά προκειμένου να αποδεχτεί μοιρολατρικά το «μεσοπρόθεσμο» και το ξεπούλημα της χώρας.

 Όπως για παράδειγμα του κ. Σόιμπλε που δήλωσε «ή ψηφίζετε το μεσοπρόθεσμο ή δεν παίρνετε τα λεφτά», του μεγαλοκαρχαρία Τζορτζ Σόρος που «ανησυχεί» για την πορεία του ευρώ και άλλων παραγόντων – πολιτικών και υπηρεσιακών της ΕΕ.

 Στο ίδιο μήκος κύματος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλος ο οποίος δήλωσε ότι φθάσαμε στο «τέλος χρόνου» κι «ότι δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εκτός Μνημονίου».

 Κανείς δεν μπόρεσε να φθάσει – φυσικά – σε πολιτική αναλγησία και χυδαιότητα το Θεόδωρο Πάγκαλο που ίσως ξεπέρασε και τον εαυτό του – αν μπορούμε να το πούμε αυτό – δηλώνοντας ότι θα έχουμε  «τανκ στους δρόμους αν δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο».  χαρακτήρισε «τεράστια βλακεία» τις προτάσεις περί εξόδου της χώρας από το ευρώ. «Μπορεί αυτά να τα λένε Πανεπιστημιακοί και οικονομολόγοι αλλά και μόνο που αναφέρουν αυτό το ενδεχόμενο συνιστά μεγάλη βλακεία» πρόσθεσε ο κ. Πάγκαλος.

  Αυτό θα σήμαινε ότι την επομένη ημέρα ο κόσμος θα έτρεχε στις τράπεζες να αποσύρει τα χρήματα του, ενώ ο στρατός θα αναγκαζόταν να έβγαζε τα τάνκ στους δρόμους για την προστασία των τραπεζών, καθώς δεν θα υπήρχε αστυνομία. Αν δεν ψηφιστεί όμως το μεσοπρόθεσμο, σε αυτό το σημείο θα φτάσουμε, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην Ισπανική εφημερίδα.

 Τα τανκ στους δρόμους, λοιπόν, να προστατεύουν τις … τράπεζες. Να, λοιπόν, μια ενόραση του επινοητικού Πάγκαλου.

 Μια απάντηση δόθηκε από το  Μανώλη Γλέζο που  κατήγγειλε την «γκεμπελιστική» νοοτροπία της κυβέρνησης, όπως εκφράστηκε με τις δηλώσεις του Α΄ Αντιπροέδρου της, Θεόδωρου Πάγκαλου.

Τις αντιδράσεις απέναντι στις πρωτοφανείς δηλώσεις του Πάγκαλου προσπάθησε να διασκεδάσει σήμερα ο υπουργός εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, δηλώνοντας ότι οι ένοπλες δυνάμεις δεν εμπλέκονται σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας και συνέστησε προσοχή στους βουλευτές.

 Βέβαια, δεν είναι δυνατόν μια κυβέρνηση η οποία θέλει να λέγεται «δημοκρατική» - αυτό, με τον τρόπο που χειρίζεται τα θέματα του μνημονίου είναι πλέον κακόγουστο αστείο – να κρατά στις τάξεις της, και μάλιστα στη θέση του αντιπροέδρου έναν άνθρωπο που επικαλείται τα τανκς.

 Για να «παίξουμε» και εμείς λίγο με την ιστορία θα σημειώσουμε τα εξής:

Οι δηλώσεις του Πάγκαλου δημοσιεύτηκαν στην ισπανική El Mundo  στις 25 με 26 Ιουνίου.
Κατά μια περίεργη ιδιοτροπία της ιστορίας στις 25 Ιουνίου του  25 Ιουνίου 1925, εκδηλώθηκε το Στρατιωτικό Κίνημα του στρατηγού Θεόδωρου Πάγκαλου, παππού του σημερινού αντιπροέδρου, που οδήγησε σε μια τραγελαφική και οπερετική δικτατορία.

Παλιές μνήμες ή γονίδια;
Δεν το γνωρίζουμε.

Δεν παύει να προκαλεί για μια ακόμη φορά τον ελληνικό λαό με τον πιο βάρβαρο τρόπο.

 Για την απάντηση, ωστόσο, στους εκβιασμούς και για τη δυνατότητα άσκησης μιας άλλης εναλλακτικής πρότασης παραθέτουμε ένα βίντεο με δηλώσεις του Αμερικανού καθηγητή Οικονομικών, Richard D. Wolff, που «δίδαξε» και τον πρωθυπουργό της χώρας κ. Παπανδρέου στο πανεπιστήμιο Άμχερστ.