Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Η νέα παγκόσμια τάξη, από το Newsweek






Ενώ για αιώνες η πολιτική και η διπλωματία καθόριζαν τα σύνορα των χωρών, στο σημερινό κόσμο έχουν δημιουργηθεί πιο πολύπλοκες συμμαχίες που στηρίζονται στην ιστορία, τη φυλή, τη θρησκεία και την κουλτούρα, και μολονότι οι φυλετικές σχέσεις υπήρχαν πάντα, οι σύγχρονες πολιτικές αναταραχές και η παγκοσμιοποίηση έχουν μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπό τους. Με το θέμα ασχολήθηκε το περιοδικό Newsweek σε άρθρο υπό τον τίτλο «The new world order».

Ανάμεσα στις νέες ομάδες καταγράφεται η Νέα Χανσεατική, που περιλαμβάνει τις Σκανδιναβικές χώρες, τη Γερμανία και την Ολλανδία (χώρες που μοιράζονται γερμανικές πολιτισμικές ρίζες και κατέχουν τις πρώτες θέσεις στον κόσμο αναφορικά με τον οικονομικό πλούτο, την εκπαίδευση, τις θέσεις εργασίας και την τεχνολογική πρωτοπορία), η Βορειο-αμερικανική συμμαχία (που περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και τον Καναδά), οι Μπολιβαριανές Δημοκρατίες (Αργεντινή, Βολιβία, Κούβα, Ισημερινός, Νικαράγουα και Βενεζουέλα), η Ρωσική Αυτοκρατορία (Ρωσική Ομοσπονδία, Αρμενία, Λευκορωσία, Μολδαβία, Ουκρανία), οι Νέο-Οθωμανοί (Τουρκία, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν), το Μέσο Βασίλειο (Κίνα, Χονγκ-Κονγκ, Ταϊβάν) κλπ.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο, ανήκει στη λεγόμενες Δημοκρατίες της Ελιάς, μαζί με τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ιταλία, το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο, την Πορτογαλία, την Ισπανία και τη Σλοβενία.

Όπως σημειώνεται, «με ρίζες στην ελληνική και ρωμαϊκή αρχαιότητα, αυτές οι χώρες της ελιάς και του κρασιού βρίσκονται πίσω από τις βόρειες χώρες σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες: οι δείκτες φτώχειας είναι σχεδόν διπλάσιοι και η συμμετοχή στην εργασία 10-20% χαμηλότερη.

Σχεδόν όλες οι Δημοκρατίες της Ελιάς – με επικεφαλής την Ελλάδα, την Ισπανία και τη Πορτογαλία – έχουν τεράστιο κυβερνητικό χρέος συγκρινόμενες με τις Χανσεατικές χώρες και βρίσκονται στις πιο χαμηλές θέσεις αναφορικά με τα ποσοστά γεννήσεων: η Ιταλία συναγωνίζεται την Ιαπωνία για την πρώτη θέση στον κόσμο σχετικά με τον πιο γερασμένο πληθυσμό».

Αναδημοσίευση  από το tvxs.gr

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά της λιτότητας

Με γενική απεργία στην Ισπανία και μεγάλη ευρω-διαδήλωση στις Βρυξέλλες, τα συνδικάτα προσπαθούν αύριο να κινητοποιήσουν ολόκληρη την Ευρώπη κατά της λιτότητας που ακολούθησε την κρίση του δημοσιονομικού χρέους.


Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων που ενορχηστρώνει την ευρωπαϊκή ημέρα δράσης ελπίζει να συγκεντρώσει στις Βρυξέλλες 100.000 διαδηλωτές που έχουν φτάσει από 30 χώρες για να φωνάξουν “όχι στη λιτότητα”. Θα πρόκειται για τη σημαντικότερη διαδήλωση του είδους από τον Δεκέμβριο του 2001, όταν η ΕΕΣ είχε κινητοποιήσει 80.000 ανθρώπους στην πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ζητήσουν “περισσότερο κοινωνική Ευρώπη”.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει αύριο τα σχέδιά της για την επιβολή προστίμου στις χώρες της Ευρωζώνης που δεν περιορίζουν με αρκετά ταχείς ρυθμούς το χρέος τους ή έχουν υπερβολικές δαπάνες και την Πέμπτη συναντώνται στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. Τα συνδικάτα ελπίζουν να τους στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα.

Οι περισσότερες κυβερνήσεις που έχουν σημειώσει παρεκτροπές στα δημοσιονομικά τους ελπίζουν να τα εξυγιάνουν με περιοριστικά μέτρα και μεταρρυθμίσεις όπως στο συνταξιοδοτικό.

“Σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις εφαρμόζουν σημαντικές περικοπές στις δημοσιονομικές τους δαπάνες, σε μια στιγμή που η οικονομία βρίσκεται πολύ κοντά στην ύφεση και είναι βέβαιο ότι η οικονομία να εισέλθει σε ύφεση εξαιτίας αυτών των πληγμάτων”, προειδοποιεί ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Τζον Μονκς.

Οι ανησυχίες είναι ιδιαιτέρως έντονες στην Ισπανία, όπου, υπό την πίεση της Ε.Ε. και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η κυβέρνηση μείωσε τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, πάγωσε τις συντάξεις, έθεσε τέλος σε ορισμένα κοινωνικά επιδόματα και αναμόρφωσε την αγορά εργασίας. Αύριο έχει κηρυχθεί απεργία σε ολόκληρη τη χώρα.


Στην Πορτογαλία, η πρώτη συνδικαλιστική συνομοσπονδία της χώρας (CGTP) προσκείμενη στο Κομμουνιστικό Κόμμα, διοργανώνει αύριο διαδηλώσεις στη Λισαβόνα και στο Πόρτο. Ελπίζει σε ευρύτερη συμμετοχή από την τελευταία ημέρα δράσης στις 8 Ιουλίου, οπότε μόλις 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στη Λισαβόνα.


Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα της Πολωνίας, η Αλληλεγγύη και το OPZZ, περιμένουν "πολλές χιλιάδες διαδηλωτές" αύριο μπροστά στην έδρα της κυβέρνησης. Άλλες διαδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στην Ιρλανδία, την Ιταλία, τη Σερβία και τη Λετονία.


Σε όλες τις χώρες οι διεκδικήσεις είναι παρόμοιες: η υποστήριξη της ανάπτυξης και να μην πληρώσουν οι μισθωτοί τα σφάλματα του χρηματοπιστωτικού τομέα.


Στη Γαλλία νέες συγκεντρώσεις διοργανώνονται το Σάββατο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού

Από την « Ελευθεροτυπία»

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Ελλάδα - χώρα ευκαιρίας και επιβράβευσης της «ασυδοσίας»

Μπορεί η κυβέρνηση στην αγωνιώδη προσπάθειά της να προσελκύσει κεφάλαια και επενδύσεις  από το εξωτερικό να παρουσιάζει την Ελλάδα ως χώρα «ευκαιρίας» αλλά η υστέρηση των δημοσίων εσόδων την  ωθούν να προχωρά σε νέες ταχυδακτυλουργικές κινήσεις  για να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού.

Έτσι δρομολογεί την περίφημη  «περαίωση» η οποία έρχεται να επιβραβεύσει τους συστηματικούς φοροφυγάδες και ήδη έχει συγκεντρώσει την κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και από αρκετούς βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Επιπλέον σε αρκετά κανάλια χθες εμφανίστηκε η πρόθεση της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει χιλιάδες αυθαίρετα μειώνοντας κατά 50% το πρόστιμο που έχει επιβληθεί, κίνηση που εντάσσεται και αυτή στη με κάθε τίμημα συγκέντρωση κάποιων εσόδων.

Έτσι, στην Ελλάδα του 2010 η κυβέρνηση που «καταβάλλει αγώνα» για να «σώσει» την οικονομία της χώρας και να «εξυγιάνει» τα δημόσια οικονομικά, επιστρατεύει παραδοσιακές πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί όλη τη μεταπολιτευτική περίοδο.

Αφού όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων τριάντα χρόνων διέλυσαν τους εισπρακτικούς μηχανισμούς του κράτους, τους κατέστησαν αναξιόπιστους και αναποτελεσματικούς, ανοικτούς στα φαινόμενα της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, των κομματικών εξαρτήσεων και των ατελείωτων πελατειακών σχέσεων, και η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί την  … πεπατημένη.

Μια περαίωση που βολεύει όλους τους επιτήδειους, εκείνους που χρόνια φοροδιαφεύγουν συντελώντας στη διόγκωση των ελλειμμάτων του δημόσιου προϋπολογισμού, στους «έξυπνους», που δεν πληρώνουν ποτέ, και οι οποίοι στηρίζονται στις προνομιακές τους σχέσεις με την πολιτική εξουσία ή με τους διεφθαρμένους τομείς της κρατικής λειτουργίας.

Εντέλει, βοηθά τους ισχυρούς της αγοράς, εκείνους που διαπρέπουν σε διάφορα «κόλπα» και επινοήσεις σε βάρος της εθνικής οικονομίας και του κοινωνικού συνόλου.

Αντιθέτως, ελάχιστα ή καθόλου δεν αφορά τους μικροεπαγγελματίες που και ρευστό δεν έχουν να ανταποκριθούν στους όρους της περαίωσης και  τη δυνατότητα πρόσβασης στους γνωστούς μηχανισμούς δεν διαθέτουν. Δεν είναι τυχαίο ότι από πολλές πλευρές επισημαίνεται ο κίνδυνος να «στεγνώσει» η αγορά ακόμη περισσότερο, να οδηγηθούν σε πτώχευση χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, συντελώντας ακόμη περισσότερο στο βάθεμα της ύφεσης και διογκώνοντας τα προβλήματα της οικονομίας.

Από την άλλη το πρόβλημα των «αυθαιρέτων» αποτελεί παλιά πληγή και συνιστά ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία. Χωρίς να προχωρήσουμε σε κάποια ολοκληρωμένη ανάλυση του προβλήματος, και μόνο το γεγονός ότι το κράτος και η «υπεύθυνη» κυβέρνηση συζητά τη «νομιμοποίηση» της αυθαιρεσίας, λέει πολλά.

Κι ας μη δεχθούμε τους εύκολους λαϊκισμούς ότι έτσι θα δοθεί λύση και σε κάποιους  οικονομικά ασθενέστερους που θα μπορέσουν να «τακτοποιήσουν» εκκρεμότητες και ταυτόχρονα να εξασφαλιστούν σημαντικά ποσά για τα άρρωστα δημόσια έσοδα.

 Οι ιδιοκτήτες των « αυθαιρέτων»  μέσα σε δασικές εκτάσεις, σε ακτές και  προνομιακές περιοχές φυσικού  κάλλους, που ανήκουν σε οικονομικά ισχυρούς ή σε ομάδες πίεσης με αυξημένη δυνατότητα επιρροής σε πολιτικά και θεσμικά όργανα, αυτοί  είναι που κυρίως θα «επωφεληθούν» από αυτές τις ρυθμίσεις.

Τα «αυθαίρετα»  που αυξάνονται και πολλαπλασιάζονται διαρκώς πριν ή και μετά από κάθε νέα «ρύθμιση» και απειλούν να «καταπιούν» ζωτικούς χώρους για την περιβαλλοντική ισορροπία και να κατασπαταλήσουν το φυσικό πλούτο της χώρας.

«Μακάριοι»  και ευτυχείς,  «δικαιωμένοι» οι μονίμως φοροδιαφεύγοντες, οι δωροδοκούντες, οι καταπατούντες, οι «αυθαιρετούντες». Ότι αυτοί   «ελεηθήσονται …».

Με άλλα λόγια θα «ανταμειφθούν» από την ελληνική πολιτεία με χαριστικές ρυθμίσεις και απαλλαγές, με ειδικά προνόμια και βεβαίως θα μπορούν να επαναλάβουν τους «άθλους» τους εις το διηνεκές.

Γιατί η Ελλάδα του 2010, ίσως, είναι η μόνη χώρα που επιβραβεύει όσους παραβιάζουν τις νόμιμες υποχρεώσεις τους, ενώ εξαντλεί την αυστηρότητά της σ’ εκείνους που συμπεριφέρονται με υπεύθυνο τρόπο και λειτουργούν σύννομα.

Αυτοί οι τελευταίοι – οι «αφελείς» της νομιμότητας – εργαζόμενοι, μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες που επιμένουν να έχουν τακτοποιημένες τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, δεν μπορούν να περιμένουν τίποτε. Επανειλημμένα αντιμετωπίζονται με ακραία αυστηρότητα, θεωρούνται και «προνομιούχοι» άρα μπορούν να  γνωρίζουν και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους.

Εν ολίγοις αντιμετωπίζονται ως τα «φορολογικά υποζύγια» αυτής της χώρας.

Μια κατάσταση πραγμάτων - που πέρα από την οικονομική της αναποτελεσματικότητα - συνιστά κατάφωρη παραβίαση των στοιχειωδών κανόνων ισονομίας, του κράτους δικαίου, ενώ συντηρεί το φαύλο κύκλο της φοροδιαφυγής και της αυθαιρεσίας.

Γιατί στην Ελλάδα του 2010, ο έντιμος πολίτης αισθάνεται και καταλήγει να χαρακτηρίζεται σύμφωνα με το εθνικό μας προσωνύμιο, ως ο «μ …..ς» της παρέας!

Ας μη το επιτρέψουμε για ακόμη μία φορά.