Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Σε πλήρη εξέλιξη η νεοναζιστική και φασιστική πρόκληση με συνέργεια βασικών Μέσων Ενημέρωσης και κύκλων του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου




Δεν μας αρέσουν οι θεωρίες συνομωσίας.

Ούτε η δαιμονολογία και η  προαναγγελία «κακών ειδήσεων».

Ωστόσο πολλά είναι τα σημάδια ότι κάτι πολύ άσκημο βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ήδη ως Νέος Μέτοικος εδώ και ένα χρόνο έχουμε επισημάνει ότι,  στο βαθμό που το παλιό πολιτικό σύστημα σαπίζει, που το μνημονιακό καθεστώς παραπαίει, δυνάμεις του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου είναι πολύ πιθανόν να οδηγηθούν σε ανοικτή αντιδημοκρατική εκτροπή.

 Υπάρχουν, όμως, στιγμές που το ποτήρι ξεχειλίζει.

Ειδικότερα αυτό ισχύει για τον τρόπο που τα κυρίαρχα ΜΜΕ διαχειρίζονται το φαινόμενο της «Χρυσής Αυγής».

 Συστηματικά το τελευταίο διάστημα οι ενέργειες, οι τραμπουκισμοί της νεοναζιστικής οργάνωσης βρίσκουν περίοπτη θέση στα κύρια δελτίων ειδήσεων αυτών των καναλιών.

Είτε με το πρόσχημα μιας «κριτικής» που ωστόσο μέσα από την «αρνητική» διαφήμιση εξασφαλίζουν την υπερπροβολή των φασιστικής έμπνευσης ενεργειών της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Είτε με διεξοδική και πολύωρη παρουσίαση των «επιτευγμάτων» των «ένδοξων»  εκπροσώπων της.

Είτε ακόμη και με την παρουσίαση σε εκπομπές lifestyle.

Τελευταία – κατά την άποψή μας – ειδησεογραφική και τηλεοπτική πρόκληση το σημερινό κύριο δελτίο ειδήσεων του καναλιού ALPHA.

Όπου κυριολεκτικά το πρώτο ημίωρο του δελτίου ήταν «αφιερωμένο» σε πράξεις της «Χρυσής Αυγής».

Δήθεν για να παρουσιάσει το πραγματικά ανεπίτρεπτο επεισόδιο στο θέατρο «ΧΥΤΗΡΙΟ», όπου καμιά διακοσαριά φασιστοειδή, αγκυλωμένοι παραεκκλησιαστικοί και βουλευτές σε ρόλο ιεροεξεταστή επιχείρησαν και πέτυχαν να μην πραγματοποιηθεί η θεατρική παράσταση “Corpus Christi”.

Αυτονόητη η πολιτική, ηθική και πολιτιστική καταδίκη αυτών των ενεργειών που γυρίζουν πίσω σε ένα Μεσαίωνα, με στοιχεία θρησκευτικού φονταμενταλισμού  αλλά και νεοναζιστικών πρακτικών.

 Το θέμα είναι ότι το συγκεκριμένο κανάλι την όποια «καταγγελία» του συγκεκριμένου γεγονότος την είχε ως πρόσχημα για να προβάλλει τους τραμπουκισμούς ορισμένων μαινόμενων φανατισμένων, ιερέων και «υπερπατριωτών». Να προβάλλει τα κατορθώματα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής που «πέτυχαν» να απελευθερώσουν πολίτη από τις αστυνομικές δυνάμεις – λες και  δυσκολεύτηκαν δηλαδή.

 Αφού στη συνέχεια ακολούθησε μια «αναλυτικότατη» παρουσίαση επεισοδίων στην Πάτρα όπου η Χρυσή Αυγή παρουσιάστηκε και ως «θύμα επίθεσης» από νέους που ανήκουν στο ακροαριστερό χώρο.

 Πρόκειται για το ίδιο κανάλι ιδιοκτησίας γερμανικών συμφερόντων που πριν λίγες μέρες μας πληροφορούσε για τη χρησιμοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι διαδηλώσεις.

Δεν πρόκειται λοιπόν για κάτι μεμονωμένο ή τυχαίο.

Πολύ περισσότερο που αυτές οι πρακτικές βρίθουν και σε άλλα κανάλια.

Όπως για παράδειγμα στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου στον «Σκάι» και αλλού.

Τη στιγμή που τα πιο βάρβαρα μέτρα της νεότερης ιστορίας είναι έτοιμα να «ψηφιστούν»   από την τρικομματική κυβερνητική πλειοψηφία με διαδικασίες που συνιστούν ένα ακόμη κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Την ίδια στιγμή σε μια σειρά κανάλια δεσπόζουν οι ενέργειες και οι δράσεις της Χρυσής Αυγής.

 Στοιχείο αποπροσανατολισμού;

Σε ένα πρώτο επίπεδο, ναι.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο επιχειρείται ο εκφοβισμός τμημάτων της κοινής γνώμης, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις με την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική τους μπορούν έτσι να παρουσιαστούν ως «κεντρώες» και  «μετριοπαθείς».

Σε ένα τρίτο επίπεδο, προβάλλεται η Χρυσή Αυγή ως η ακροδεξιά «ριζοσπαστική» και «πατριωτική» απάντηση στην κρίση και προετοιμάζεται ως η  πραγματική εφεδρεία του συστήματος.

Η συστηματική προβολή της Χρυσής Αυγής από τα κανάλια εξυπηρετεί απολύτως τις πιο σκοτεινές δυνάμεις του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου.

 Συντελεί στο διχασμό της ελληνικής κοινωνίας και στον παροξυσμό των κοινωνικοπολιτικών αντιθέσεων σε μια διαστρεβλωμένη μορφή δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ενός νέου «εμφυλίου»  που βρίσκεται σε εκκίνηση ήδη.

 Στην πολιτική ατζέντα προβάλλονται τα ζητήματα της μετανάστευσης, της εγκληματικότητας – που απορρέει μόνο από τους μετανάστες (!) – του πολιτικού, θρησκευτικού και πολιτιστικού φανατισμού και μισαλλοδοξίας.

Ενώ οι πραγματικοί ένοχοι για την οικονομική, κοινωνική κα πολιτική κατάπτωση παραμένουν στο απυρόβλητο.

Στόχος να εγκλωβιστούν τα πιο καθυστερημένα τμήματα της κοινής γνώμης, άνθρωποι και δυνάμεις που έλκουν την καταγωγή τους στην πολιτική παράδοση των συνεργατών των γερμανών κατακτητών, των ταγμάτων ασφαλείας και των εραστών της χούντας.

Αλλά και άνθρωποι που έχουν πληγεί από την κρίση, εργαζόμενοι και άνεργοι στις λαϊκές περιοχές, τμήματα της μεσαίας και μικροαστικής τάξης που συντρίβονται από τις συνέπειες των πολιτικών του Μνημονίου.

Νέοι ακόμη άνθρωποι με ελλιπή παιδεία, με ελλείμματα στην ιστορική συνείδηση και «εθισμένοι» στη χουλιγκανική και ευρύτερη βία.

 Η συστηματική υπερπροβολή της Χρυσής Αυγής από τα κυρίαρχα τηλεοπτικά μέσα συντείνει – πιστεύουμε όχι και τόσο ακούσια – στην ενίσχυση της επιρροής της και στην «ηρωοποίηση» και «ειδωλοποίησή» της.  

Από την άλλη η τακτική της συγκεκριμένης οργάνωσης  στηρίζεται στην αξιοποίηση της συστηματικής προβοκάτσιας στα πρότυπα της παλιάς και δοκιμασμένης γκαιμπελίστικης και χιτλερικής πρακτικής.

Λίγοι οργανωμένοι οπαδοί της – δίκην «ταγμάτων εφόδου» - δημιουργούν γεγονότα τα οποία ακαριαία προβάλλονται από τα τηλεοπτικά μέσα.

Έτσι ορισμένα περιστατικά που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν άμεσα μεγεθύνονται και αποκτούν «μυθική» και συμβολική διάσταση μέσα από την προβολή από τον πανίσχυρο μηχανισμό των ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα απολαμβάνουν την ανοχή – μέχρι και τη συνέργεια – τμημάτων του κρατικού μηχανισμού, ειδικότερα των δυνάμεων ασφαλείας.

Αν όλα αυτά δεν είναι τμήμα μιας ευρύτερης διεργασίας, ενός μηχανισμού που έχει τεθεί σε εξέλιξη, τότε τι είναι;

Το αυγό του φιδιού έχει εκκολαφθεί πλέον στην ελληνική κοινωνία.

Οι κίνδυνοι παραπάνω από πραγματικοί και προφανείς.

Κίνδυνοι όπως είπαμε για ένα εθνικό και κοινωνικό διχασμό.

Για το βιασμό των όποιων δημοκρατικών κατακτήσεων έχουν απομείνει.

Για την επιβολή της κυριαρχίας των πιο αποκρουστικών κύκλων με το βάρβαρο και χυδαίο πρόσωπο τη; ακροδεξιάς και νεοναζιστικής εκτροπής.

Τελικά, κίνδυνοι που αφορούν την ίδια την εθνική μας υπόσταση και κυριαρχία.

Θα μας δοθεί η ευκαιρία όλα αυτά να τα αναλύσουμε και σε επόμενα δημοσιεύματα.

Το ερώτημα είναι οι δημοκρατικοί πολίτες πρέπει να παραμείνουν αδρανείς παρατηρητές των συντελούμενων εξελίξεων ή  θα πρέπει ενεργητικά και με ευθύνη να τις αποτρέψουν; 

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που τολμούν να αγωνιστούν ενάντια στους οικονομικούς γίγαντες: Νιγηριανοί αγρότες εναντίον Shell




Σήμερα ξεκινάει στο δικαστήριο της Χάγης η κύρια ακροαματική διαδικασία κατά της πολυεθνικής εταιρείας Shell, στην υπόθεση της πετρελαϊκής ρύπανσης του Δέλτα του Νίγηρα.

Για το πρόβλημα είχαμε αναφερθεί διεξοδικά σε παλαιότερο δημοσίευμα του Νέου Μέτοικου.

Η αλιεία και η γεωργία ήταν κάποτε η βασική πηγή εσόδων των κατοίκων της περιοχής. Σήμερα τα πάντα έχουν μολυνθεί από το πετρέλαιο. Οι κηλίδες πετρελαίου έχουν εξαπλωθεί στα ποτάμια, τις λίμνες, τα δάση αλλά και στο πολύτιμο πόσιμο νερό.


Ο Φράιντεϊ Άλφρεντ Ακπάν, κάτοικος του χωριού Άικοτ Άντα Ούντο είδε τα ιχθυοτροφεία του να καταστρέφονται: «Η διαρροή πετρελαίου προκάλεσε τον θάνατο των ψαριών, με αποτέλεσμα σήμερα να δυσκολεύομαι να επιβιώσω και να σπουδάσω τα παιδιά μου».




Ο Ακπάν είναι ένας από τους τέσσερις νιγηριανούς αγρότες, οι οποίοι μαζί με τον Γκέρτ Ρίτσεμα, μέλος της ολλανδικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Millieudefensie», ασκούν αγωγή κατά της πετρελαιοβιομηχανίας. Ο Ρίτσεμα υποστηρίζει ότι οι πολυεθνικές λειτουργούν με δύο μέτρα και δύο σταθμά: «Στην Ευρώπη δεν νοείται μια βιομηχανία να μολύνει κτήματα αγροτών με πετρέλαιο και μετά μάλιστα να μην το απομακρύνει κιόλας». Σε χώρες όμως, όπως η Νιγηρία, τέτοιες πράξεις συχνά μένουν ατιμώρητες.





Ο ΟΗΕ για τη δράση της Shell στη Νιγηρία


Το 2011 τα Ηνωμένα Έθνη παρουσίασαν σε μια έρευνα την τεράστια ζημιά που έχουν προκαλέσει τα 50 χρόνια δράσης της πετρελαιοβιομηχανίας. Με μεγάλη προσοχή έγιναν μελέτες σε όλη την περιοχή της φυλής των Ογκόνι, που υποφέρει ιδιαίτερα από τις συχνές διαρροές πετρελαίου. Τα αποτελέσματα των ερευνών ήταν τρομακτικά. Η αποκατάσταση θα κόστιζε περίπου ένα δισεκ. δολάρια και θα διαρκούσε περίπου 30 χρόνια.

Προς το παρόν οι ενάγοντες ζητούν νέους αγωγούς πετρελαίου για να σταματήσει η διαρροή του πετρέλαιο, ολοκληρωμένο σύστημα καθαρισμού του εδάφους και των υπόγειων υδάτων και αποζημίωση για τους αγρότες και ψαράδες που έχασαν τις δουλειές τους.



Δρόμος για νομολογιακό προηγούμενο;

Δικαστικές υποθέσεις που αφορούν πράξεις ευρωπαϊκών πολυεθνικών Ομίλων που δραστηριοποιούνται σε χώρες εκτός ΕΕ σπάνια φτάνουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. «Υπάρχουν πολλά εμπόδια.», εξηγεί η Λίσμπετ Ένεκινγκ, ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης. Η υπόθεση της Shell ήταν μέρος του διδακτορικού της. Εκτός από τα μεγάλα δικαστικά έξοδα, πρόβλημα αποτελεί επίσης και η πρόσβαση σε αποδεικτικό υλικό.

Η Shell αρχικά προσπάθησε να αποφύγει τη δίκη στην Ολλανδία και να διευθετήσει το θέμα σε νιγηριανό δικαστήριο. Όμως οι δικαστές της Χάγης δεν δέχτηκαν το επιχείρημα της αποκλειστικής ευθύνης της νιγηριανής θυγατρικής εταιρείας, το οποίο επικαλέστηκε η μητρική εταιρεία της.



Πάντως αν οι αγρότες δικαιωθούν, η υπόθεση μπορεί να αποτελέσει νομολογιακό προηγούμενο. Η Shell, φοβούμενη τη ζημιά που θα μπορούσε να προκληθεί στην εικόνα της εταιρείας, δηλώνει στην νιγηριανή ιστοσελίδα της αναφορικά με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών: «Συμμεριζόμαστε την ανησυχία για τη διαρροή του πετρελαίου».

Αν ορισμένοι αγρότες από τη Νιγηρία τολμούν να τα βάλουν με τον οικονομικό κολοσσό που ονομάζεται Shell, ένας λαός στην Ευρώπη – με την προϋπόθεση ότι είναι ενωμένος και πολιτικά συνειδητοποιημένος – γιατί δεν μπορεί να αποτινάξει τα δεσμά του Μνημονίου και των δανειστών;


Έμμεση αποδοχή της αποτυχίας των πολιτικών του Μνημονίου οι συζητήσεις για «επιμήκυνση» και νέο «κούρεμα»




Την ίδια ώρα που η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ζητά «υπομονή» στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης, κορυφαία γερμανικά οικονομικά ινστιτούτα τάσσονται υπέρ ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους.

Η Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να δώσει περισσότερο χρόνο στην Αθήνα προκειμένου εκείνη να μειώσει το χρέος της και καλεί τους Ευρωπαίους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την υπέρβαση της κρίσης.

«Πού πρέπει να δούμε πράξεις; Ασφαλώς στην Ευρώπη και ειδικότερα στην ευρωζώνη που συνεχίζει να είναι το επίκεντρο της κρίσης. Εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη ανάγκη ανάληψης δράσης», δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ στο Τόκιο.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ ζητά περισσότερη υπομονή στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Σε δηλώσεις της στο περιθώριο της φθινοπωρινής συνόδου του ΔΝΤ στο Τόκιο υπογράμμισε ότι «θα απαιτηθούν δύο ακόμη χρόνια για να μπορέσει η χώρα να επιτύχει τη δημοσιονομική της εξυγίανση». Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες χώρες που είναι αντιμέτωπες με την κρίση, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

H καγκελάριος Μέρκελ αποφεύγει να απαντήσει ευθέως στο αίτημα της κ. Λαγκάρντ, παραπέμποντας για πολλοστή φορά στην έκθεση της τρόικας, η οποία όπως τόνισε «συνιστά τη βάση για την αξιολόγησή μας».

Ο Σόιμπλε, όμως, που συχνά εκφράζει πιο καθαρά τις σκέψεις της γερμανικής κυβέρνησης και ολιγαρχίας είπε «όχι» σε νέο κούρεμα

 Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πιεστεί να εγκαταλείψει την ευρωζώνη εάν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, επανέλαβε από το Τόκιο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε εκ νέου τις προτάσεις για νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους, τις οποίες χαρακτήρισε «αντιπαραγωγικές».

(Με άλλα λόγια έμμεσα δήλωσε ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα πιέζονταν για έξοδο από την ευρωζώνη εκτός αν γινόταν «αλοιφή» σύμφωνα με τις αξιώσεις των τοκογλύφων...).

Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν σκέπτεται να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα, υπογράμμισε ο κ. Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πορεία επίλυσης των προβλημάτων της κρίσης χρέους. «Η ΕΕ έχει σημειώσει πολύ μεγαλύτερη πρόοδο από ό,τι φαίνεται προς τα έξω», είπε χαρακτηριστικά ο γερμανός υπουργός.

 Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινούνται ορισμένες εκτιμήσεις κορυφαίων γερμανικών ινστιτούτων.

 Υπέρ ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους τάσσονται, λοιπόν, τα κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας, που σήμερα παρουσίασαν τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της γερμανικής οικονομίας. Χωρίς ένα νέο κούρεμα, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιτύχει τη δημοσιονομική της εξυγίανση, εκτιμούν τα ινστιτούτα. Μάλιστα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου γα την Παγκόσμια Οικονομία που εδρεύει στο Κίελο, Γιόαχιμ Σάιντε, είπε χαρακτηριστικά: «Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα δεν θα σωθεί χωρίς μια νέα αναδιάρθρωση του χρέους της». Για να προσθέσει ότι χωρίς κούρεμα θα είναι πολύ δύσκολο η Ελλάδα να συνεχίσει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων.

Προόδους στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της Ελλάδας διαπιστώνει  ο εκπρόσωπος του ινστιτούτου ΙfΟ, Κάι Κάρστενσεν: Ταυτόχρονα όμως επισημαίνει ότι οι πρόοδοι της ελληνικής οικονομίας δεν είναι στην πραγματικότητα τόσο σημαντικές όσο δείχνει μια πρώτη ανάγνωση. Και εκείνος τάσσεται υπέρ ενός νέου κουρέματος και ενάντια στην ενίσχυση της ρευστότητας μέσω νέας οικονομικής βοήθειας.

«Επιμήκυνση» κατά δύο χρόνια σύμφωνα με το ΔΝΤ και τη Λαγκάρντ.

Νέο «κούρεμα» σύμφωνα με τα γερμανικά ινστιτούτα.

«Σκληρή» στάση από το Σόιμπλε και ας … δούμε την έκθεση της τρόικα από τη Μέρκελ.

Με τους εκβιασμούς να επικρέμονται πάνω από τα κεφάλια των Ελλήνων και την απειλή για εκδίωξη από την ευρωζώνη.

Όλα αυτά αποτελούν μια έμμεση επιβεβαίωση της αποτυχίας των πολιτικών που έχουν επιβάλει οι τοκογλύφοι δανειστές και δήθεν «εταίροι» μας.

Κάτι που μαρτυρούν και τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, όπως δείξαμε και στη χθεσινή μας δημοσίευση.

 Στο σύγχρονο κολαστήριο που μετατρέπουν την Ελλάδα οι αδίστακτοι δανειστές με τα εγχώρια πιόνιά τους, ποια είναι η θέση των Ελλήνων πολιτών και ποια η αντίδρασή τους;

«Σπάει» κάθε ρεκόρ η ανεργία – πάνω από το 25% με 1.261.604 ανέργους






 Έσπασε και το «φράγμα» του 25% η ανεργία στη χώρα και διαμορφώθηκε στο 25,1% τον Ιούλιο εφέτος, καθώς πλέον περισσότερα από 1.000 άτομα χάνουν τη δουλειά τους κάθε ημέρα.

Ο αριθμός των ανέργων ανήλθε σε 1.261.604 άτομα και προκαλείται σοκ από το γεγονός ότι οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 377.991 άτομα (αύξηση 42,8%) σε σχέση με τον Ιούλιο 2011 (ποσοστό ανεργίας 17,8%) και κατά 23.255 άτομα (αύξηση 1,9%) σε σχέση με τον Ιούνιο εφέτος (ποσοστό ανεργίας 24,8%).

Η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς στους νέους έως 24 ετών, στους οποίους η ανεργία εκτινάχθηκε στο 54,2%.

Ενώ, η Αττική- όπου διαμένουν τα περίπου 2/3 του πληθυσμού της χώρας- πέρασε στη 2η θέση μεταξύ των περιφερειών, με ποσοστό ανεργίας 25,2%. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (27,1%) σημειώνεται στην Περιφέρεια Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα, επίσης, με την έρευνα εργατικού δυναμικού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το σύνολο των απασχολουμένων τον Ιούλιο 2012 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 3.763.142 άτομα. Οι απασχολούμενοι μειώθηκαν κατά 329.086 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο πέρυσι (μείωση 8%) και αυξήθηκαν κατά 5.364 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο εφέτος (αύξηση 0,1%).

Οι οικονομικά μη ενεργοί (τα άτομα που δεν εργάζονται ούτε αναζητούν εργασία) ανήλθαν σε 3.356.276 άτομα και μειώθηκαν κατά 2.236 άτομα σε σχέση με τον Ιούλιο 2011 (μείωση 0,1%) και κατά 3.406 άτομα σε σχέση με τον Ιούνιο 2012 (μείωση 0,1%).

Η ανεργία παραμένει «γένους θηλυκού», καθώς στις γυναίκες αυξήθηκε στο 29% (από 21,4% τον Ιούλιο πέρυσι), ενώ στους άνδρες στο 22,3% (από 15,1% έναν χρόνο πριν).


Ηλικιακά, οι νέοι 15- 24 ετών πλήττονται με ποσοστό ανεργίας 54,2% (από 42,6% τον Ιούλιο 2011), ενώ ακολουθεί η πλέον παραγωγική ηλικία των 25- 34 ετών (31,4% από 24,4%). Έπονται οι ηλικίες 35- 44 ετών (21,3% από 14,5%), 45- 54 ετών (18,2% από 12,3%), 55- 64 ετών (14,2% από 8,7%) και 65- 74 ετών (5% από 2,8%).

Σε επίπεδο αποκεντρωμένων διοικήσεων της χώρας, τις τρεις πρώτες θέσεις του «μαύρου καταλόγου» καταλαμβάνουν, η Ήπειρος- Δυτική Μακεδονία (27,1% τον Ιούλιο 2012 από 19% τον Ιούλιο 2011), η Αττική (25,2% από 17,5%) και η Μακεδονία- Θράκη (24,9% από 19,7%). Ακολουθούν, η Θεσσαλία- Στερεά Ελλάδα (24,2% από 18,3%), η Πελοπόννησος- Δυτική Ελλάδα- Ιόνιοι Νήσοι (22,9% από 16%), η Κρήτη (22,8% από 14,6%) και το Αιγαίο (22,4% από 13,5%).

Παρουσιάζουμε αυτά τα στοιχεία χωρίς άλλα σχόλια.

Έτσι κι αλλιώς οι αριθμοί προκαλούν ανατριχίλα.

Και δείχνουν ανάγλυφα την χωρίς τέλος πορεία που οδηγείς την άβυσσο τον ελληνικό λαό. 

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Το φιάσκο της επίσκεψης Μέρκελ, η «επιμήκυνση» αποπληρωμής του χρέους και η δυσμενής πρόβλεψη του ΔΝΤ – δυο ψέματα και μια «αλήθεια»;




 Η Μέρκελ ήλθε και απήλθε.

Παρά τους πανηγυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών εκείνο που πρόσφερε ήταν … αέρας κοπανιστός.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι βοήθησε στην αναμόρφωση της διεθνούς εικόνας της χώρας.

Επί της ουσίας, ούτε η παραμονή στη ζώνη του ευρώ με σιγουριά προσφέρθηκε.

Η δόση των 31 δις. θα περάσει από τις μυλόπετρες της τρόικα.

Και … αναβάλλεται πάλι. Μπορεί να μεταφερθεί στις αρχές του επόμενου έτους.
Μέσα σε εντεινόμενους εκβιασμούς.

 Βέβαια, έχουμε και την … «επιμήκυνση» που, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Στουρνάρας – δήλωση που την «έπαιξαν» και τα διεθνή μέσα – «βρίσκεται πάνω στο τραπέζι».

 Μόνο που επιμήκυνση στη γλώσσα των δανειστών πρακτικά σημαίνει πολύ περισσότερους τόκους … άρα και εξαΰλωση των όποιων κεφαλαίων δίνονταν για την αντιμετώπιση του χρέους (γνωρίζουμε βέβαια ότι ούτε αυτό ισχύει αφού τα ποσά που δίνονται και με τον τρόπο που δίνονται οδηγούν στο ακόμα μεγαλύτερο αλυσόδεμα της χώρας και στη βύθισή της σε βαθύτερη ύφεση).

 Ήρθε όμως και μια έκθεση του ΔΝΤ – βασικού εταίρου της τρόικα και ενός από τους σημαντικότερους δανειστές μας  - που προβλέπει ακριβώς αυτή την πορεία.

Έτσι στην ετήσια έκθεσή του με τίτλο Fiscal Monitor Report, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν  θα πετύχει τον πενταετή στόχο της μείωσης του χρέους που αποτελεί τη βάση του «πακέτου διάσωσης» της χώρας, ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το χρέος θα φτάσει στο 152,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2017, σε σύγκριση με τον αρχικό  στόχο του 137,3%.

Ο στόχος συμφωνήθηκε με το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο ενός σεναρίου «βιωσιμότητας» του χρέους.

Σύμφωνα με το σχέδιο διάσωσης, η Ελλάδα πρόκειται να αρχίσει να παράγει πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα περίπου 4,5% του ΑΕΠ από το 2014 και μετά, ώστε να μειώσει το χρέος της σε περίπου 120% του ΑΕΠ το 2020.

Η έκθεση του ΔΝΤ, ωστόσο, δείχνει πρωτογενή πλεονάσματα της κλίμακας μόλις δύο χρόνια αργότερα, το 2016.

Πάντα βέβαια με εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Που δεν έχουμε δει μέχρι στιγμής να επιβεβαιώνονται.
 Αν δηλαδή το ΔΝΤ παρουσιάζει ένα χειρότερο σενάριο από το προβλεπόμενο, η πραγματικότητα και οι εξελίξεις οδηγούν σε  … τρισχειρότερα αποτελέσματα.

Αφού φέτος, το 2012 – και παρά το «κούρεμα» που είχε προηγηθεί το δημόσιο χρέος  θα φτάσει στα 343.806 δις ευρώ ή 170.73 % του ΑΕΠ (τη στιγμή που δυο χρόνια πριν ήταν 328.588 δις ή 144.55% του ΑΕΠ).
 Για να εκτοξευτεί το 2013 στα 346.252 δις ευρώ ή 181.83% του ΑΕΠ!!!

Και να αρχίσει από εκεί και μετά – σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ – να μειώνεται βαθμιαία.


«Στην Ελλάδα,  εξελίσσεται μια βαθύτερη από την αναμενόμενη ύφεση, ενώ οι αποκλίσεις στην εφαρμογή των φορολογικών μέτρων θα περιπλέξουν και πάλι την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μείωσης του ελλείμματος», ανέφερε το ΔΝΤ.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ, Menno Snel, δήλωσε την Τρίτη ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να εξετάσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που κατέχουν εφόσον η οικονομική επιβάρυνση της χώρας αποδεικνύεται ότι είναι μη βιώσιμη.

Με άλλα λόγια το ΔΝΤ προσπαθεί να πετάξει το … μπαλάκι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ζήτημα είναι ότι η ασκούμενη πολιτική και τα νέα εφιαλτικά μέτρα που προωθούνται – σύμφωνα ακόμη και με τους εμπνευστές τους – είναι ατελέσφορα και οδηγούν σε ένα φαύλο κύκλο.

Με τελικό αντίτιμο την πλήρη οικονομική καταστροφή και την υποδούλωση της χώρας για πολλές δεκαετίες.

 Εκτός αν αυτό το φαύλο κύκλο στην οικονομία και την πολιτική τον σπάσουμε εμείς οι ίδιοι.

Σπάζοντας πρώτα τους μύθους και την αδίστακτη παραπληροφόρηση που αποσκοπεί στον εκβιασμό και εκφοβισμό των Ελλήνων πολιτών. 

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Η απάντηση του λαού της Αθήνας στην ανούσια και προκλητική επίσκεψη της Μέρκελ



Πραγματοποιήθηκε και η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ μέσα σε κλίμα θριαμβολογιών από την πλευρά της κυβέρνησης και των καναλιών που την υποστηρίζουν.

Χωρίς να «δώσει» τίποτε η Μέρκελ, χωρίς να αναλάβει καμία δέσμευση για αλλαγή πορείας της πολύπαθης χώρας μας, το μόνο που «διαβεβαίωσε» είναι ότι για τις όποιες εξελίξεις βαρύνουσα σημασία έχουν η έκθεση και οι διαπιστώσεις της τρόικα. Και ότι «εύχεται και ελπίζει» για την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.

Την ίδια ώρα που ο «περιχαρής» Αντώνης Σαμαράς συνομιλούσε με τη Μέρκελ δεκάδες χιλιάδες πολίτες της Αθήνας βρέθηκαν στο Σύνταγμα και στην Ομόνοια όπου διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην πολιτική που οδηγεί στην εξόντωσή τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, τους νέους αυτής της χώρας.



Μπορεί η προσέλευση να μην ήταν αυτή που θέλαμε.

Η πρωτοφανής επίδειξη αστυνομοκρατίας και τρομοκρατίας ίσως απέτρεψε κάποιους.

Όμως δεν πέτυχε και όλους τους στόχους της. Ο λαός της Αθήνας έστειλε ένα ηχηρό και ειρηνικό μήνυμα αντίστασης.



 Με κορυφαίες τις στιγμές γύρω στις 2.30΄μμ όταν όλες οι διαδηλώσεις συνέκλιναν στο Σύνταγμα και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έφτασαν στο κάτω μέρος της πλατείας όπου και παρέμειναν για πάνω από μια ώρα.

Ίσως, έτσι μπορεί να δοθεί και ένα νέο μήνυμα ενότητας στη δράση όλων των δυνάμεων που αντιμάχονται τη βάρβαρη πολιτική του μνημονίου με ό,τι αυτή εκπροσωπεί. Γεγονός που μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους ελπίδας.

 Στη συνέχεια παρουσιάζουμε ένα μικρό χρονικό της κινητοποίησης.

Σύνταγμα – 2μμ
 Στην πλατεία και μπροστά στη Βουλή υπάρχουν οι δυνάμεις των συνδικάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων πολιτικών και μαζικών κινήσεων.







Σύνταγμα – 2.30΄μμ
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ γεμίζουν το κάτω μέρος της πλατείας και πολλούς από τους γύρω δρόμους.







Γύρω στις 3μμ μάλλον η συγκέντρωση είχε φτάσει στο αποκορύφωμά της. Ειρηνικά και μαχητικά.
Αυτό φαίνεται και από τις εικόνες και το βίντεο από τη Σταδίου …






Κι ενώ όλα εξελίσσονταν ομαλά και ειρηνικά – αφού ήδη οι δυνάμεις των ΜΑΤ είχαν ρίξει ορισμένες βομβίδες κρότου λάμψης – μια μικρή ομάδα «γνωστών φυσιογνωμιών» πέρασε ανενόχλητη μπροστά από μια διμοιρία των ΜΑΤ (που το «ρεπορτάζ» του ALPHA την παρουσίασε «εγκλωβισμένη» !!! …) …

 Στη συνέχεια γύρω στις 3.20΄ πέφτουν τα πρώτα δακρυγόνα …

Στις 3.30΄ περίπου αποχωρούν από το Σύνταγμα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

Στη συνέχεια πέφτουν και άλλα δακρυγόνα …



Ενώ μικρότερες δυνάμεις διαδηλωτών παρέμειναν στην πλατεία Συντάγματος χωρίς να προκαλούν σε τίποτα τις δυνάμεις της «τάξης».






Θα ακολουθήσει η ρίψη και άλλων δακρυγόνων και ο γνωστός «κλεφτοπόλεμος» που χρησιμεύει για να «ταΐσει»  τα δελτία ειδήσεων των μνημονιακών καναλιών, να δώσει αντίστοιχο υλικό στα διεθνή Μέσα ενημέρωσης και να λειτουργεί εκφοβιστικά για τον Έλληνα μεσοαστό και «τρομοκρατημένο» πολίτη που πρέπει παθητικά και «ήσυχα» να παρακολουθεί τα γεγονότα.


Όλα αυτά έχουν «κοντά» ποδάρια. Όπως και οι θριαμβολογίες για την επίσκεψη Μέρκελ.

Τα νέα ραντεβού χιλιάδων και εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών για την οριστική ανατροπή των Μνημονίων και των εκπροσώπων τους δεν είναι μακριά πολύ … 




Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Η Αθήνα, πόλη σε κατοχή και η Δημοκρατία στο απόσπασμα: πρωτοφανής απόφαση απαγόρευσης διαδηλώσεων και «συναθροίσεων»




 Σε μια πρωτοφανή απόφαση ο αττικάρχης προχώρησε στην απαγόρευση οποιαδήποτε συγκέντρωση και πορεία σε μεγάλο μέρος της Αθήνας, λόγω της άφιξης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην ελληνική πρωτεύουσα και ειδικότερα σε μεγάλη ακτίνα γύρω από το ξενοδοχείο Χίλτον, όπου θα καταλύσει και σε όλα τα τμήματα της διαδρομής, που θα ακολουθήσει κατά τις μετακινήσεις της.

Μια απόφαση που ευθέως παραπέμπει σε άλλες σκοτεινές εποχές.

Και για να μην μασάμε τα λόγια μας, στην ίδια τη δικτατορία.

Η ανακοίνωση της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής αναφέρει:

«Με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής απαγορεύεται για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας, κατά το χρονικό διάστημα από 09.00 ώρα της Τρίτης 09 Οκτωβρίου 2012 μέχρι και την 22.00 ώρα της ιδίας, κάθε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση ή πορεία στην περιοχή της Πόλεως Αθηνών που περικλείεται από τις οδούς – Λεωφόρους: Β. Σοφίας (από τη συμβολή της με την Ακαδημίας) – Ακαδημίας – δεξιά Κανάρη – συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – συνέχεια Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Σούτσου Δ. – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – αριστερά Καπετάν Χρονά – δεξιά Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγηνίτου – δεξιά Ποταμιανού Ηλία – συνέχεια Ίωνος Δραγούμη – αριστερά Β. Αλεξάνδρου – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – δεξιά Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – δεξιά Αρδηττού – αριστερά Β. Όλγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας), ως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών».

Λόγοι «δημόσιας ασφάλειας» και «διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας» …




 Οι συνειρμοί που προκαλεί η ανακοίνωση  είναι προφανείς.

 Η όλη υπόθεση αποτελεί επικίνδυνη κλιμάκωση στον αντιδημοκρατικό κατήφορο που έχει ξεκινήσει από την επιβολή του πρώτου Μνημονίου και οδηγεί στην καταπάτηση και των τελευταίων δημοκρατικών ελευθεριών.

Είναι εύλογο η παραπαίουσα κυβέρνηση μνημονιακών ανδρεικέλων να καταλήγει στη χρήση των πιο αυταρχικών μέτρων.

Η οικοδόμηση ενός θωρακισμένου ακραία αυταρχικού και αντιδημοκρατικού καθεστώτος αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την επιβολή των πιο αντιλαϊκών μέτρων που γνωρίζει η νεότερη ελληνική πολιτική ιστορία, πιθανόν και η ευρωπαϊκή.

Αποτελεί συνέχεια  των παραβιάσεων του Συντάγματος, της αποψίλωσης των κοινοβουλευτικών διαδικασιών από κάθε ίχνος δημοκρατικής νομιμοποίησης, της αυταρχικής καταστολής των ειρηνικών διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων των Ελλήνων πολιτών και εργαζομένων με τη χρήση κάθε λογής μέσου.

Η αλήθεια είναι ότι το άρθρο 11 του Συντάγματος προβλέπει:

«'Αρθρο 11: (Δικαίωμα του συνέρχεσθαι)

1. Oι Έλληνες έχουν το δικαίωμα να συνέρχονται ήσυχα και χωρίς όπλα.
2. Mόνο στις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις μπορεί να παρίσταται η αστυνομία. Oι  υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει».

Ποια, λοιπόν, είναι η «αιτιολογημένη απόφαση» της αστυνομικής αρχής;

Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες σε βάρος της μνημονιακής πολιτικής, της τρόικα και της κατεξοχήν εκπροσώπου τους, της Άγκελα Μέρκελ, αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια;

Το σίγουρο είναι ότι τέτοιου είδους μεθοδεύσεις οδηγούν σε ακόμη μεγαλύτερη απορρύθμιση της χωλαίνουσας «Δημοκρατίας» μας.

 Και έχοντας «ζεστή» την εφεδρεία για ανοικτή εκτροπή, με την ενίσχυση της νεοναζιστικής «Χρυσής Αυγής».  

Το περίεργο είναι ότι αυτή τη φορά όλα αυτά συντελούνται και με την παρουσία «αριστερής» πολιτικής δύναμης στη συγκυβέρνηση.
Έστω και αν για «ξεκάρφωμα» αν ο Φώτης Κουβέλης αρνήθηκε να συμμετάσχει στο γεύμα προς τιμή της Μέρκελ !!!



 Η απάντηση από όλους τους δημοκρατικούς πολίτες είναι η ενεργητική και μαζική συμμετοχή σε κάθε μορφή διαμαρτυρίας εναντίον της επίσκεψης Μέρκελ όσο και εναντίον των βάρβαρων μέτρων που προωθούνται.

Ενώ με τη φαντασία μας μπορούμε να βρούμε και άλλες μορφές εκδήλωσης της δυσαρέσκειας και της απαίτησης για ένα διαφορετικό μέλλον.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Για λόγους ιστορικής μνήμης παραθέτουμε ορισμένα ντοκουμέντα.

 Στις 4 Μαΐου – λίγες μέρες μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στους έρημους δρόμους της Αθήνας – ο  Χίτλερ δήλωνε:

« Τρέφουμε ειλικρινή συμπάθεια για τον φτωχό ελληνικό λαό ο οποίος είναι θύμα του βασιλιά του και μιας ολιγαρχίας κλίκας ιθυνόντων».

Εκπληκτικής ομοιότητας δηλώσεις με εκείνες της Μέρκελ που η … καρδιά της πονά για τους δυστυχείς Έλληνες ενώ κάποιοι «κακοί» - που τυχαίνει να είναι εγκάρδιοι συνομιλητές της – βγάζουν τα χρήματά τους από την Ελλάδα!



Βέβαια, την ίδια μέρα με τη δήλωση … συμπάθειας του Χίτλερ υπήρξε ανακοίνωση του Γερμανικού Φρουραρχείου Αθηνών στις αθηναϊκές εφημερίδες που με παγερό ύφος τόνιζε:

«Τιμωρείται δια θανάτου  όστις δεν ήθελε παραδώσει εντός 24 ωρών τα τυχόν υπ΄΄ο την κατοχήν του όπλα, εκρηκτικάς ύλας κλπ, εις τας Γερμανικάς Στρατιωτικάς Αρχάς».

Κάτι αντίστοιχο με τις δηλώσεις Σόιμπλε και των ομοίων του ότι παρά τις δηλώσεις «συμπάθειας» θα γίνει ότι πει η τρόικα … με ό,τι αυτό σημαίνει … «σοκ και δέος» για τους εργαζόμενους και πληρωμή κυριολεκτικά σε αίμα στην αδηφάγα μανία των δανειστών τοκογλύφων και των ντόπιων συνεργατών τους.

Και μια και είπαμε για συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών παραθέτουμε την πρώτη ημερήσια διαταγή του στρατηγού Τσολάκογλου, πρώτου κατοχικού δοσίλογου πρωθυπουργού.

«… Ο γερμανικός στρατός δεν ήλθεν ως πολέμιος, ως εχθρός. Ήλθεν ως φίλος … Έχομεν υποχρέωσιν … να συμμορφωθώμεν προς την νέαν τάξιν πραγμάτων … να ενστερνισθώμεν τα μεγάλα δόγματα του εθνικοσοσιαλισμού …».

Με άλλα λόγια … είναι φίλοι μας οι Γερμανοί ή όπως δήλωνε και ο σύγχρονός μας, Αντώνης Σαμαράς «…θα υποδεχθούμε την κυρία Μέρκελ όπως αρμόζει σε μία ηγέτιδα μιας φίλης χώρας»!

Ένα ακόμη ντοκουμέντο.

Τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου, όταν τα άρματα μάχης των συνταγματαρχών κατέκλυζαν τους δρόμους της Αθήνας καταλύοντας την ελληνική δημοκρατία, ακούστηκε από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς ένα βασιλικό διάταγμα, το οποίο αργότερα χαρακτηρίστηκε πλαστό:

«ΒΑΣΙΛΙΚΟΝ ΔΙΑΤΑΓΜΑ
  Περί αναστολής των διατάξεων των άρθρων 5,6,8,10,11,12,14,18,20,95 και 97 του Συντάγματος καθ’ όλον το κράτος.

 Έχοντες υπ’ όψιν το άρθρον 91 του Συντάγματος και κατόπιν εισηγήσεως της κυβερνήσεως αναστέλλομεν τας διατάξεις των άρθρων5,6,8,10,11,12,14,18,20,95 και 97 του εν ισχύι Συντάγματος, καθ’ όλον το κράτος, λόγω εκδήλου απειλής κατά της δημοσίου τάξεως και ασφαλείας της χώρας εξ εσωτερικών κινδύνων…»



Η απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια …

Η ίδια παλιά ιστορία, λοιπόν …