Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

"Θερμή" υποδοχή στη Μέρκελ και το παρασκήνιο της επίσκεψής της



Το γεγονός που θα κυριαρχήσει τις επόμενες μέρες στην πολιτική μας επικαιρότητα είναι η επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ.

Ήδη συνδικάτα, φορείς και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ετοιμάζουν μια πολύ … «θερμή» υποδοχή στην καγκελάριο ενώ ακόμη οι λεπτομέρειες της επίσκεψης δεν έχουν ανακοινωθεί.

 Η επίσκεψη της Μέρκελ απασχολεί και το γερμανικό τύπο.

Ορισμένες χαρακτηριστικοί τίτλοι από γερμανικές εφημερίδες:

«Η Μέρκελ τολμά να πάει στην Ελλάδα», «Η Μέρκελ στο επίκεντρο της ευρωκρίσης», «Ταξίδι σε λάθος χρόνο», «Μεγάλες διαδηλώσεις κατά της Μέρκελ στην Αθήνα», «Υψηλές προσδοκίες από την επίσκεψη της Μέρκελ», «Η καγκελάριος στο προβληματικό παιδί της ΕΕ».

Πιο αναλυτικά:

«Το ταξίδι της Μέρκελ στο επίκεντρο της ευρωκρίσης», είναι ο τίτλος ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του Focus που σημειώνει: «Η καγκελάριος Μέρκελ μεταβαίνει στην Αθήνα στο προοίμιο της απόφασης της Τρόικας για τη συνέχιση της βοήθειας. Είναι η πρώτη της επίσκεψη (στην Ελλάδα) από την έναρξη της κρίσης. Ο έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς τρέφει μεγάλες προσδοκίες από την επίσκεψη αυτή».

Η Frankfurter Rundschau σχολιάζει: «(…) Μέχρι σήμερα η καγκελάριος δεν το είχε θεωρήσει αναγκαίο να επισκεφτεί τη χώρα της κρίσης έστω για μια φορά. Η Μέρκελ μιλά για την Ελλάδα, συνεχώς και παντού. Έχει συναντηθεί με έλληνες πρωθυπουργούς στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες, στις Κάννες και αλλού. Όμως το δρόμο προς τους ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση δεν τον βρήκε ποτέ. (…) Η επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα δε θα αλλάξει την καθημερινότητά τους (…). Όμως η καγκελάριος θα δείξει ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τις ανάγκες των ανέργων και των συνταξιούχων. Και με το ταξίδι της αυτό θα υπερασπιστεί αυτό που αφήνει να εννοηθεί εδώ και εβδομάδες στις ομιλίες της: ότι θέλει να κρατήσει την Ελλάδα εντός της ευρωζώνης».

Η Stuttgarter Zeitung παρατηρεί: «’Όποιος θέλει να αντιληφθεί πόσο μικρή είναι η πατρίδα του, πρέπει να ταξιδέψει. Όποιος θέλει να μετρήσει πόσο μικρός είναι ο χρόνος, πρέπει να σπουδάσει ιστορία’, έγραφε κάποτε ο Κουρτ Τουχόλσκι. (…) Ήρθε επιτέλους η ώρα να βρεθεί επί τόπου η καγκελάριος, να ενημερωθεί για τα προβλήματα της χώρας και να επιχειρήσει να πέσουν οι εθνικιστικοί τόνοι και στις δύο πλευρές. Στο πνεύμα του Κ. Τουχόλσκι, μπορεί κανείς να αντλήσει διδάγματα από την ιστορία. Η Ελλάδα υπήρξε λίκνο του πολιτισμού για την Ευρώπη. Οι Γερμανοί φέρουν λόγω του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου μεγάλες ευθύνες και έναντι της Ελλάδας. Ως εκ τούτου και η επίσκεψη Μέρκελ σχετίζεται με περισσότερα παρά μόνο με υποχρεώσεις και δεσμεύσεις σε ευρώ».

Το δικό της χρώμα δίνει και η γνωστή λαϊκιστική φυλλάδα Bild που αναφέρει:

«Είναι καλοδεχούμενη η Μέρκελ στην Αθήνα;»

Ενώ στη συνέχεια παρουσιάζει μια αφίσα με τη Μέρκελ να χαρακτηρίζεται ως δημόσιος κίνδυνος και να είναι ντυμένη ως Χίτλερ με τη ναζιστική στολή. Η «συμπαθής» φυλλάδα κάνει λόγο για τις αντιδράσεις ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ που μαζί με τις συνδικαλιστικές ενώσεις καλεί σε μαζικές διαδηλώσεις εναντίον της καγκελαρίου που θεωρείται υπεύθυνη για τα σκληρά μέτρα λιτότητας.





Ποιο είναι, όμως, το παρασκήνιο της επίσκεψης Μέρκελ;

Ένα μικρό μόνο μέρος δείχνει ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Welt am Sonntag που θα κυκλοφορήσει αύριο σύμφωνα με το οποίο έχουν επιδεινωθεί τα στοιχεία της μακροπρόθεσμης πρόγνωσης για το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.

Η Έλλαδα είναι αντιμέτωπη με τον κίνδυνο να αυξηθεί το χρέος της το 2020 στο 140% του ΑΕΠ αντί 120% που είναι ο στόχος των δανειστών της, επισημαίνει η εφημερίδα, επικαλούμενη «διαπραγματευτικούς κύκλους». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, παραμένει ανοιχτό το πώς θα διαχειριστούν η Τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση τις νέες προγνώσεις. Οι ιδέες που εξετάζονται είναι πολλές σημειώνει η Welt am Sonntag: «Από την μετάθεση των στόχων μέχρι ακόμη και την διαγραφή τους». Και οι δύο ιδέες αποτελούν αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δανειστών, ενώ οι Έλληνες ζητούν από τους «διασώστες» παραχωρήσεις, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.
  Επιπλέον, το στέλεχος της ΕΚΤ Γιορτγκ Άσμουσεν δεν διακρίνει καμία δυνατότητα να ικανοποιηθεί το αίτημα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα Bild am Sonntag ο γερμανός πρώην υφυπουργός Οικονομικών δηλώνει: «Δεν μπορούμε ούτε να παρατείνουμε τις προθεσμίες των ελληνικών ομολόγων ούτε να μειώσουμε τα επιτόκια. Το ένα και το άλλο θα καταλήξουν να διαγράψουν ένα μέρος του χρέους και θα είναι μια άμεση χρηματοδότηση του ελληνικού κράτους. Η ΕΚΤ δεν έχει αυτό το δικαίωμα από νομική άποψη».

 Πιο «αισιόδοξος» εμφανίζεται ο επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε συνέντευξή του προς την Rheinische Post του Ντίσελντορφ, ο κ. Ρέγκλινγκ προβαίνει στην εκτίμηση ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση της κρίσης έχει φέρει αποτελέσματα και τονίζει ότι έχει διανυθεί περισσότερο από το μισό του δρόμου, μολονότι η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ προειδοποιεί να σταματήσουν οι συζητήσεις για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Μια έξοδος της Ελλάδας από την νομισματική ένωση θα ήταν η πιο ακριβή από τις πιθανές λύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ESM.

 Έτσι, το σκωτσέζικο ντους συνεχίζεται, οι πολλαπλές και αντιφατικές δηλώσεις και οι διαρκείς εκβιασμοί παραμένουν στο προσκήνιο, ενώ η σύνοδος της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα – παρά τις αντίθετες προσδοκίες της κυβέρνησης Σαμαρά – δεν πρόκειται να ξεκλειδώσει καμιά διαφορετική προοπτική.

 Ενώ αυτό που θα παρουσιαστεί ως «βοήθεια» και «λύση» στο ελληνικό πρόβλημα μπορεί να είναι ένα τρίτο μνημόνιο, με κάποια επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής και με ένα νέο «κούρεμα».
 Εν μέσω  νέων εκβιασμών, νέων εξοντωτικών μέτρων σε βάρος του ελληνικού λαού.

Κι όλα αυτά να εγγράφονται μέσα σ’ ένα εξαιρετικά επικίνδυνο και ρευστό διεθνές περιβάλλον.

Με τα σύννεφα του πολέμου να πληθαίνουν στη Συρία με το κίνδυνο εξάπλωσης στην ευρύτερη περιοχή.

Με τις ΗΠΑ να  ετοιμάζονται για τις προεδρικές εκλογές – ενώ πολλές είναι οι φωνές που κάνουν λόγο ότι το ελληνικό πρόβλημα κρατιέται στο «ψυγείο» μέχρι να ολοκληρωθούν οι αμερικανικές εκλογές. Και μετά …

Δυναμώνει επίσης και ο οικονομικός πόλεμος με την Κίνα. Πρόσφατα στην ετήσια  συνεδρίαση του ΔΝΤ που διεξάγεται στο Τόκυο οι ΗΠΑ και η Γερμανία κατηγόρησαν την Κίνα  για μεθόδους ντάμπινγκ στο ζήτημα των ηλιακών συλλεκτών ενώ στις ΗΠΑ προωθείται ένα νομοσχέδιο που προβλέπει υψηλότερους δασμούς σε βάρος προϊόντων από χώρες που αποκομίζουν όφελος με τη χειραγώγηση του νομίσματος (εννοώντας πάλι την Κίνα).

 Στη δίνη τέτοιων παγκόσμιων αντιπαραθέσεων η μικρή Ελλάδα φαντάζει ως ένα απλό πιόνι που κινδυνεύει να το αλέσουν οι μυλόπετρες των δεινοσαύρων της διεθνούς πολιτικής και οικονομίας.

Μόνο μας όπλο η δική μας  αφύπνιση και κινητοποίηση.

Και η αλληλεγγύη και κοινή δράση με όλους τους λαούς της Ευρώπης αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου που αγωνίζονται σε παρόμοιες συνθήκες.

Εκτός αν – όπως αναφέρει με κάποια χιουμοριστική διάθεση ο βρετανικός Guardian – η επίσκεψη Μέρκελ προκαλέσει κάποια αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας καθώς οι λιανοπωλητές να πουλούν διάφορα προϊόντα που θα διευκολύνουν την …  καύση γερμανικών σημαιών ή θα βοηθούν στο … μουτζούρωμα και παραμόρφωση εικόνων και φωτογραφιών της.





Δεν υπάρχουν σχόλια: