Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Ορισμένα αξιοπερίεργα βίντεο από το 2012




Οι κάμερες ερασιτεχνών αλλά και κάμερες ασφαλείας έχουν καταγράψει ορισμένα από τα πιο απίστευτα περιστατικά μέσα στο 2012.

Αποχαιρετώντας το 2012 – πέρα από τα πολιτικά ή κοινωνικά γεγονότα – ας ρίξουμε μια ματιά και σ’ αυτά!


«Ηθική υποχρέωση η αλληλεγγύη» - μια φωνή ευθύνης από τη Γερμανία



Επικριτικός προς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και λιγότερο αισιόδοξος από ότι άλλοι πολιτικοί για τις προοπτικές της ευρωπαϊκές οικονομίας το 2013 εμφανίζεται ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ. Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit υποστηρίζει ότι η ΕΕ έχει υποχρέωση να δείχνει αλληλεγγύη.

Παρότι ο πρώην σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος της Γερμανίας αναφέρει μέρος μόνο της πραγματικότητας, ωστόσο οι διαπιστώσεις του παρουσιάζουν ενδιαφέρον γιατί αποκαλύπτουν πλευρές των πραγματικών ευθυνών για τη σημερινή κρίση και τον τρόπο αντιμετώπισής της.

«Κατώτερες των περιστάσεων»

  Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Σμιτ, παρότι πολλοί υποστηρίζουν ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες της ευρωκρίσης, ο ίδιος θεωρεί ότι η κρίση χρεών δεν έχει ακόμη αντιμετωπιστεί. «Το πρόβλημα της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα ή στην Ισπανία», τονίζει, «δεν έχει επιλυθεί», κάτι που ο ίδιος χαρακτηρίζει «αποτυχία των ευρωπαϊκών κοινωνιών εν γένει». Ο π. καγκελάριος από τη μια επαινεί τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι για την επιτυχή διαχείριση της κρίσης, από την άλλη όμως υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υπήρξαν, τη χρονιά που πέρασε, κατώτερες των περιστάσεων. «Η μία σύνοδος μετά την άλλη, έμειναν όμως χωρίς λύσεις. Η Μέρκελ προσπαθεί να μεταθέσει τη μεγάλη διαγραφή ελληνικών χρεών μετά τις γερμανικές εκλογές. Ίσως τα καταφέρει αλλά δεν είναι σίγουρο», αναφέρει ο πρώην καγκελάριος.

«Ηθική υποχρέωση η αλληλεγγύη»

 Υποστηρίζει ότι από την Ε.Ε. απουσιάζει μια πραγματική ηγεσία και προσωπικότητες όπως ο Churchill ή ο de Gaulles, ο Jacques Delor ή ο Raymond Barre. «Γι’ αυτό το λόγο», σημειώνει, «αναδείχτηκαν οι τράπεζες επενδύσεων και οι πληρωμένοι απ’ αυτές οίκοι αξιολόγησης ως κύριοι της διεθνούς πολιτικής», ενώ ταυτόχρονα επικρίνει το ρόλο των ΜΜΕ στην ευρωπαϊκή κρίση χρεών.

 Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η Γερμανία θα πρέπει να προσέξει πολύ σ’ ότι αφορά την ανάληψη ηγετικού ρόλου στην κρίση, κάτι που πολλοί ζητούν, γιατί, όπως επισημαίνει, «εάν η Ε.Ε. δε λειτουργήσει, θα επιρριφθεί ευθύνη γι’ αυτό στη Γερμανία. Μεταξύ των Ευρωπαίων», καταλήγει ο Χέλμουτ Σμιτ, «υπάρχει μία ηθική υποχρέωση για επίδειξη αλληλεγγύης. Εδώ και είκοσι χρόνια (η αλληλεγγύη) υπάρχει στο Σύνταγμα. Το κύριο κίνητρο αλληλεγγύης για την ένταξη της Ελλάδας στην Ε.Ε. ήταν να στηριχθεί η ελληνική δημοκρατία, καθώς οι Έλληνες είχαν καταφέρει με δικές τους δυνάμεις να διώξουν τη δικτατορία. Σήμερα η αλληλεγγύη προς τον ελληνικό λαό είναι εξίσου αναγκαία όσο και τότε» σημειώνει.

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Ευχές με … μουσικές νότες



Μέρα που είναι είπαμε να μην πολιτικολογήσουμε αλλά να πούμε τα χρόνια πολλά με ορισμένες μουσικές επιλογές …

 Χρόνια Πολλά … λοιπόν,

Καλά Χριστούγεννα


Με περισσή ελπίδα και πίστη ότι όχι πολύ αργά τα πράγματα θ’ αλλάξουν!


















Αλλά επειδή έχουμε μια ιδιαίτερη αγάπη στα Blues και την Jazz, ακούστε και αυτά:
























Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

«Αίσχος για την Ευρώπη» η μεταχείριση των προσφύγων στην Ελλάδα – φωνές υποκρισίας από Γερμανούς αξιωματούχους



 Η έκθεση για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα της οργάνωσης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Διεθνής Αμνηστία προκάλεσε τις ασυνήθιστα έντονες επικρίσεις του Μάρκους Λένινγ, επιτετραμμένου της γερμανικής κυβέρνησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Είναι ένα αίσχος για την Ευρώπη αυτό που συμβαίνει στη Ελλάδα» δηλώνει στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. «Λείπει η πολιτική βούληση» υποστηρίζει. «Διότι εάν δεν έλειπε, θα υπήρχε τρόπος να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι στο δημόσιο που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν» σημειώνει υπαινισσόμενος τον μεγάλο αριθμό υπαλλήλων του ελληνικού δημοσίου.

 Ο Λένινγκ παραδέχεται μεν ότι η Ελλάδα φέρει το μεγαλύτερο βάρος ως πύλη εισόδου μεταναστών προς την ΕΕ, αλλά υπενθυμίζει ότι γι' αυτόν τον λόγο η Γερμανία και η ΕΕ της προσφέρουν λογιστική βοήθεια. «Εάν η Ελλάδα δεν μπορεί με τις δικές της δυνάμεις να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, πρέπει να σκεφτούμε μήπως θα ήταν καλύτερα να απευθυνθούμε σε διεθνείς οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες των ΗΕ» καταλήγει ο γερμανός αξιωματούχος στη συνέντευξη.



Ακραία θα λέγαμε υποκρισία από το Γερμανό αξιωματούχο.

Υποκρισία για το ρόλο της Ευρώπης που έχει μετατραπεί σε «Ευρώπη – φρούριο» και γεννά διαρκώς την ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Υποκρισία για το ρόλο της χώρας του που προσφέρει «λογιστική βοήθεια» στην Ελλάδα – πώς άραγε με τα Μνημόνια, τις ασφυκτικές πολιτικές λιτότητας, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε τριτοκοσμική χώρα, χώρα εξαγωγής μετανάστευσης αλλά  και ευνοούν την ανάπτυξη των πιο ακραίων ακροδεξιών και ρατσιστικών φαινομένων.

Υποκρισία γιατί οι νεοαποικιακού τύπου αντιμετώπιση και πολιτικές που εφαρμόζονται στη χώρα μας και σε ορισμένες ακόμη χώρες θυμίζουν τις πιο μαύρες σελίδες της ευρωπαϊκής ιστορίας.

Υποκρισία γιατί η Γερμανία και η υπόλοιπη ΕΕ χρησιμοποιεί την Ελλάδα ως «ασπίδα» και ως τόπο συγκέντρωσης των μεταναστών, παράνομων και νόμιμων που κατά κύματα έρχονται από τις χώρες στις οποίες οι επεμβάσεις των συμμάχων της ΕΕ, αλλά και οι εγχώριοι συνεργάτες τους έχουν δημιουργήσει εκρηκτικές καταστάσεις.

Υποκρισία γιατί την ίδια στιγμή, που κάποιοι εκπρόσωποι της γερμανικής κυβέρνησης χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα» για την Ελλάδα,  ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, σε συνέντευξη προς την εφημερίδα Saarbücker κάνει αναφορά στην Τουρκία και στο αίτημα να γίνει κράτος-μέλος της ΕΕ. Ο Βεστερβέλε υποστηρίζει ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για να τεθεί και πάλι σε τροχιά ο ενταξιακός διάλογος. «Εμείς, οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το πρώτο εξάμηνο του 2013 και να ανοίξουμε άλλο ένα κεφάλαιο, ειδάλλως μπορεί πολύ εύκολα να συμβεί το εξής, να έχουμε εμείς στο εγγύς μέλλον πολύ μεγαλύτερο συμφέρον από την Τουρκία, από ότι εκείνη από μας. Η Τουρκία έγραψε την τελευταία δεκαετία μια ιστορία επιτυχίας που κόβει την ανάσα και θα μπορούσε να είναι η γέφυρα ανάμεσα στον ισλαμικό περίγυρο κρατών της Ευρώπης» καταλήγει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών.

Η Τουρκία από το έδαφος της οποία μαζικά διακινούνται λαθρομετανάστες προς την Ελλάδα και την Ευρώπη και στην οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν γνωρίζουν και σπουδαία άνθηση.

Υποκρισία γιατί ο κυβερνητικός αξιωματούχος της Γερμανίας φαίνεται ότι «ξεχνά» την ακραία φτώχεια που απειλεί όχι μόνο τους Έλληνες πολίτες, όχι μόνο τους πολίτες του ευρωπαϊκού Νότου αλλά και μεγάλο μέρος της ίδιας της γερμανικής κοινωνίας.



 Αφού σύμφωνα με σχετική έκθεση φορέων κοινωνικής πρόνοιας στη Γερμανία ένας στους 7 κατοίκους  απειλείται από τη φτώχεια. «Όποιος έχει μάτια και βλέπει, δεν μπορεί να μην δει τις υπερβολές στις συνθήκες εργασίας, την εργασιακή μοντέρνα σκλαβιά, την εκμετάλλευση και τα μεροκάματα πείνας που δίνονται στους εργαζόμενους» παρατηρεί η Münchner Merkur. «Παρασιτικά μοντέλα εργασίας, που φυτρώνουν στη σκιά του κοινωνικού βοηθήματος θα πρέπει να τα ξεριζώσει το κράτος…» επισημαίνει ο σχολιαστής της εφημερίδας.

 Είναι γεγονός ότι στην Ελλάδα τα φαινόμενα του ρατσισμού  και της ξενοφοβίας έχουν ξεφύγει από κάθε έλεγχο και απαιτείται ουσιαστική και σε βάθος αντιμετώπισή τους.

Όμως, χρήσιμο είναι και οι κατά τα άλλα political correct εκπρόσωποι της Γερμανίας και της ΕΕ να δουν και τις δικές τους ευθύνες για τη γιγάντωση αυτών των φαινομένων που απειλούν να οδηγήσουν σε αποσύνθεση όλο τον ευρωπαϊκό κοινωνικό ιστό.

Και όχι απλά να κουνούν επιτιμητικά το δάκτυλο στρουθοκαμηλίζοντας ταυτόχρονα για το μέγεθος των προβλημάτων και για τις πραγματικές αιτίες που τα γεννούν. 

Το 2013 χρονιά πολιτικών αλλαγών; Τι δείχνουν ορισμένες από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις



 Ενώ η χώρα αγκομαχεί κάτω από το ζυγό των Μνημονίων, των αλλεπάλληλων χαρατσιών, της αποσάθρωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων, της κοινωνικής αποδιοργάνωσης, τα αδιέξοδα που υπάρχουν εγγενώς στο πολιτικό σύστημα της χώρας καταγράφονται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, όπου οι πολίτες φαίνεται να επιζητούν  πολιτικές αλλαγές.

 Στην τελευταία δημοσκόπηση που παρουσίασε  το «Έθνος», οι πολίτες εμφανίζονται απογοητευμένοι από την πολιτική κατάσταση που επικρατεί και προβλέπουν για το 2013 αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού σε ποσοστό 81,4%.

Περισσότεροι από τους μισούς ερωτώμενους που συμμετείχαν στο πανελλαδικό δείγμα της έρευνας (54,5%) εμφανίζουν έντονη τάση αμφισβήτησης του πολιτικού συστήματος και επιθυμούν τη δημιουργία νέων κομμάτων.

Το γκάλοπ-βόμβα για το πολιτικό προσωπικό καταγράφει επίσης την πρόθεση του εκλογικού σώματος για ανανέωση των κυβερνητικών στελεχών κυρίως από νέα πολιτικά πρόσωπα και τεχνοκράτες, καθώς μόνο το 6,4% των ερωτηθέντων θέλει να τοποθετηθούν πρωτοκλασάτα στελέχη των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση σε υπουργικούς θώκους σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί ανασχηματισμός.



Το σύνολο των Ελλήνων πολιτών εμφανίζεται απαισιόδοξο για το 2013, αφού το 64,4% απαντά σε σχετική ερώτηση ότι περιμένει να υπάρχουν δυσμενείς εξελίξεις το επόμενο έτος.

 Περισσότερο απαισιόδοξη για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις εμφανίζεται η ηλικιακή κατηγορία των 35-54 ετών (71,2%) και ενώ στο ίδιο αρνητικό κλίμα βρίσκονται τόσο οι νέοι 18-24 ετών (60,1%) όσο και οι μεγαλύτερες ηλικίες των 55 ετών και άνω (60,1%). Οι γυναίκες (70%) αλλά και οι κάτοικοι της Αττικής (69,1%) κατέχουν τα πρωτεία στις δυσοίωνες προβλέψεις, καθώς η ανεργία έχει «χτυπήσει» προνομιακά τις δύο προαναφερόμενες κατηγορίες μετά την εφαρμογή του Μνημονίου.






H αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος εμφανίζεται έντονη στην αξιολόγηση της κυβέρνησης, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών δεν πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της χώρας, ενώ δύο στους τρεις πολίτες αμφισβητούν ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη και διέξοδο από την κρίση.





Οι πολίτες θεωρούν ότι τα κόμματα και το πολιτικό προσωπικό που διαθέτουν, κατέχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση που έχει οδηγηθεί η χώρα και κρατούν αποστάσεις από τους πολιτικούς σχηματισμούς που ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές.

Η περίοδος της μεταπολίτευσης, όπου οι πολίτες ταυτίζονταν με τα κόμματα που ψήφιζαν, έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Από την έρευνα φαίνεται ξεκάθαρα ότι η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που ανήκουν κυρίως στις μικρότερες και μέσες ηλικιακές κατηγορίες (18-54 ετών), σε ποσοστό 60%, επιθυμούν τη σύσταση νέων πολιτικών σχηματισμών για να δημιουργηθεί η ελπίδα ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε προς το καλύτερο.

Αν και οι νεότερες ηλικίες (18-34 ετών) δεν θεωρούν απαραίτητη την εξασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ σε ποσοστό 55,2%, η πλειοψηφία των πολιτών επιδιώκει την παραμονή της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης από τη δημιουργία νέων πολιτικών σχηματισμών.




 Στο νέο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στη χώρα το 2013 οι πολίτες διεκδικούν τη διαμόρφωση νέων σχημάτων, κυρίως στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς.

 Η εκλογική κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ και η έντονη αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος διαμορφώνουν ένα σημαντικό πολιτικό κενό εκπροσώπησης στο Κέντρο, που αποτελεί και το μήλον της έριδος για τους υπάρχοντες, καθώς και για τους υπό σύσταση πολιτικούς σχηματισμούς. Η νέα τάση που δημιουργείται στο εκλογικό σώμα απορρίπτει τις επιλογές στα «άκρα» της πολιτικής - είτε βρίσκονται στα δεξιά είτε στα αριστερά - και αναζητά ελπίδα για ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα σε κόμματα με πολιτικούς που δεν θα διαθέτουν το κλασικό προφίλ του «επαγγελματία».

Η δημοσκόπηση αυτή έχει δύο όψεις:

Από τη μια αναδεικνύει την ογκούμενη αποστροφή των πολιτών στα υπάρχοντα κόμματα και το πολιτικό προσωπικό.

Τα αισθήματα απελπισίας, απαισιοδοξίας και αδιεξόδου από τις ασκούμενες πολιτικές.

Σημαντικό είναι και το εύρημα ότι το 55,2%% των νεότερων ηλικιών  δεν θεωρούν απαραίτητη την εξασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ, γεγονός που ίσως αποτελεί μια ποιοτική στροφή, σε σχέση με τη «λογική του μονόδρομου» που έχουν επιβάλει οι εκπρόσωποι των κυρίαρχων δυνάμεων.

Από την άλλη η δημοσκόπηση έντεχνα – το πόσο δεν το γνωρίζουμε επακριβώς αφού δεν έχουμε μπροστά μας τα ερωτήματα και το πώς έχουν διατυπωθεί – προσανατολίζει προς τη δημιουργία «κεντρώων» και «κεντροαριστερών σχημάτων» ή σχημάτων που θα στηρίζονται σε «τεχνοκράτες».

Όπως για παράδειγμα οι πολύ «πετυχημένοι» Παπαδήμος, Στουρνάρας, ή οι αντίστοιχοί τους Μόντι και σία.

Το ζήτημα είναι ότι καταγράφεται σημαντικό πολιτικό κενό.

Ότι η τρικομματική μνημονιακή κυβέρνηση μέσα στο 2013 θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες και θα χρειαστεί να λάβει νέα επώδυνα μέτρα με συνέπεια να απειληθεί η συνοχή της ή και να οδηγηθεί στην κατάρρευση.

Από την άλλη, παρά την «πρωτιά», που ο καταγράφει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια σειρά τελευταίων δημοσκοπήσεων, δεν έχει ξεκάθαρο και σαφές προβάδισμα ενώ δεν είναι απαλλαγμένος από τις «παιδικές του ασθένειες» - την ασάφεια σε πολιτικές θέσεις, την πολυγλωσσία – ενώ προστίθενται και ορισμένες της «ώριμης ηλικίας», όπως το γλίστρημα σε κεντροαριστερές θέσεις. Έτσι, όμως, δεν προβάλλει ακόμη ως η αξιόπιστη λύση για μια διαφορετική προοπτική.



Αυτά καταγράφονται και σε άλλες δημοσκοπήσεις.

  Δυσοίωνο προβλέπουν το μέλλον τους οι Έλληνες. Σε συντριπτικά ποσοστά δεν είναι ευχαριστημένοι από τη ζωή τους, δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον των ίδιων και της χώρας, θεωρούν ότι οδεύουμε στη λάθος κατεύθυνση, αλλά και ότι δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο χρεωκοπίας, παρά την ψήφιση του Μνημονίου 3 που πιστεύουν ότι δεν έπρεπε να γίνει, διότι απέτυχε και ζητούν την καταγγελία του. Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας της Metron Analysis για την «Εφημερίδα των Συντακτών».




Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ως προς το πολιτικό τοπίο, οι Έλληνες απαξιώνουν την κυβέρνηση και τους θεσμικούς παράγοντες, ενώ στην πρόθεση ψήφου δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ κατά 2,2 μονάδες (22% έναντι 19,8% της Ν.Δ.). Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή με 9%, ακολουθούν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες (6%), το ΠΑΣΟΚ (5%), η ΔΗΜ.ΑΡ (4,5%) και το ΚΚΕ (4,1%).




Τόσο η πρόθεση ψήφου, όσο και η εκτίμηση δείχνουν ότι στη μετεκλογική συγκυρία ενισχύονται κυρίως τα κόμματα που δεν έχουν την ευθύνη της διακυβέρνησης, και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, που περνά στην πρώτη θέση, αλλά και η Χρυσή Αυγή που διπλασιάζει τα ποσοστά της. Με την εκτίμηση δειγματοληπτικού σφάλματος σε ποσοστό 1,8% και σε ό,τι αφορά την παράσταση νίκης σε ποσοστό 46% οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι πρώτο κόμμα θα αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με μικρότερη ή μεγαλύτερη διαφορά, ενώ η Ν.Δ. έπεται με 26%.




Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι χειρότερη σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, ενώ εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία έχει μπει σε καθοδικό σπιράλ. Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω από 8 στους 10 πολίτες υποστηρίζουν πως η κατάσταση είναι δυσχερέστερη, με μόνο το 2% να θεωρεί ότι τα πράγματα βελτιώθηκαν, ενώ για το μέλλον το 78% διαβλέπει ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση και το 5% βελτίωση.

Σχεδόν οι μισοί ερωτώμενοι (47%) θεωρούν ότι η χώρα τελικά θα χρεοκοπήσει και 4 στους 10 πιστεύουν ότι η κρίση θα ξεπεραστεί. Παρά την άσχημη εικόνα που έχουν οι πολίτες για την οικονομία, οι ερωτώμενοι θεωρούν ότι το ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή είναι αρνητικό για τη χώρα (58%) και για τους ίδιους (57%). Ωστόσο, τα ποσοστά αυτά έχουν μειωθεί αισθητά (11 στους 12 μονάδες, αντίστοιχα), ενώ το «αντί-ευρώ» μπλοκ έχει αυξηθεί 5 και 6 μονάδες, αντίστοιχα.






Επίσης, δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι πολίτες από την κυβέρνηση, αλλά δεν φαίνεται να επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Δύο στους τρεις ψηφοφόρους εκφράζονται αρνητικά για την τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας και μόλις το 13% έχει θετική άποψη για τους κυβερνώντες.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με τους αναλυτές της έρευνας, φαίνεται να «κέρδισε» από την έκβαση του πρόσφατου Eurogroup, καθώς σημειώθηκε σημαντική διαφοροποίηση στην περίοδο μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού οργάνου, με τους θετικά διακείμενους να φτάνουν το 19% έναντι του 12% πριν την απόφαση.

Παρά τη γενικευμένη δυσαρέσκεια, οι πολίτες απορρίπτουν το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς το 33% τις επιθυμεί, ενώ το 61% διαφωνεί με τη διεξαγωγή τους. Μάλιστα, με τη σχετική πρόταση Τσίπρα συμφωνεί μόνο το 56% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ , ενώ το 79% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. θεωρεί ότι αυτή η κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της.

Δημοσκόπηση της MARC για την ιστοσελίδα iefimerda.gr

Το φως της δημοσιότητας είδε σήμερα ακόμη μια δημοσκόπηση. Αυτή που πραγματοποίησε η MARC για λογαριασμό της ιστοσελίδας, iefimerida.gr.






Τα ευρήματά της σε ότι αφορά την πρόθεση ψήφου δείχνουν ότι προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,1% και ποσοστό 23,4%. Ακολουθούν η Νέα Δημοκρατία με 20,3%, η Χρυσή Αυγή με 8,6%, το ΠΑΣΟΚ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 5,1%, η Δημοκρατική Αριστερά με 4,5%, το ΚΚΕ με 4%. Τα υπόλοιπα κόμματα συγκεντρώνουν αθροιστικά 5,8%. Λευκά, άκυρα και αποχή αθροίζουν 11,2% και η αδιευκρίνιστη ψήφος 11,6%.





Στην ερώτηση, αν πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε προς το καλύτερο με τη βελτίωση και ανανέωση των υπαρχόντων κομμάτων ή με τη δημιουργία νέων, η απάντηση είναι σαφής: Το 56,8% θέλει τη δημιουργία νέων κομμάτων σε αντίθεση με το 33,5% που πιστεύει ότι τα υπάρχοντα κόμματα μπορούν να βελτιωθούν. Και σε αυτή την κατηγορία οι άνω των 65 ετών εκτιμούν σε ποσοστό 47,3% ότι τα υπάρχοντα κόμματα μπορούν να ανανεωθούν, ενώ το 66,5% των νέων από 18 έως 34 ετών θέλουν νέα κόμματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ποσοστό 26,4% (το υψηλότερο) βλέπουν ως χώρο για τη δημιουργία νέων κομμάτων το «κέντρο». Ακολουθούν η «κεντροαριστερά» με 23% και η «κεντροδεξιά» με ποσοστό 10,6%. Δεν υπάρχει χώρος για νέα κόμματα απαντά το 24,5%.


Είναι προφανές ότι το 2013 θα αποτελέσει έτος για πολιτικές αλλαγές αφού η πολιτική που εφαρμόζεται δείχνει τα όριά της, η δυσαρέσκεια και η απελπισία των πολιτών διογκώνεται και οι πολιτικοί σχηματισμοί δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις της κοινωνίας.

Ίδωμεν …