Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

25 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου - σε τι κόσμο ζούμε σήμερα;


Συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από την πτώση του Τείχους στο Βερολίνο.

Ενός συμβόλου της περιόδου του Ψυχρού Πολέμου.



Χρονολογία στροφή στην παγκόσμια ιστορία, το 1989, με κολοσσιαίες συνέπειες στην εξέλιξη των σύγχρονων κοινωνιών.

Σήμαινε το τέλος του συστήματος  του Υπαρκτού Σοσιαλισμού αφού σε λιγότερο από δύο χρόνια θα κατέρρεε και η άλλοτε κραταιά Σοβιετική Ένωση.

Ένας κυρίαρχος καπιταλισμός αναδύθηκε μέσα από αυτά τα γεγονότα  με το πιο επιθετικό νεοφιλελεύθερο πρόσωπό του.

Κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για το «Τέλος της Ιστορίας».

Μόνο που σε πείσμα των καιρών και των ιδεολογικών εκπροσώπων του νεοφιλελεύθερου δόγματος, η Ιστορία δεν σταμάτησε εκεί …



Τα χρόνια που ακολούθησαν σημαδεύτηκαν από πολέμους στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν και αλλού.

Στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και των προσταγμάτων της αγοράς εφαρμόζονται στο σύγχρονο κόσμο οι πιο άγριες μορφές εκμετάλλευσης, η καταβαράθρωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Επέστρεψε η ανθρωπότητα στο σύγχρονο Μεσαίωνα της «Νέας Τάξης Πραγμάτων».

Νέες απειλητικές δυνάμεις πρόβαλαν  - φανατικοί ισλαμιστές και τζιχαντιστές, φονταμενταλιστές κάθε λογής, νεοναζιστές – κάθε λογής φαινόμενα μισαλλοδοξίας, ρατσισμού, ακραίου δογματισμού.

Στις ίδιες τις χώρες της Δύσης – με πρώτη τις ίδιες τις ΗΠΑ, τη μητρόπολη του σύγχρονου καπιταλισμού – που τόσους πολέμους και εκστρατείες εξαπέλυσαν για την «υπεράσπιση» των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συστηματικά παραβιάζονται και καταπατιούνται στοιχειώδη δικαιώματα.

Ενώ ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος φαίνεται να ανατέλλει στη σύγχρονη διεθνή πραγματικότητα, μεταξύ Δύσης και Ρωσίας ή και ευρύτερα της Ανατολής.


Ο μονοπολικός κόσμος που ανέτειλε μετά το 1989 τείνει να θρυμματιστεί  σε μια πολυ - πολικότητα με ανεξέλεγκτο και επικίνδυνο τρόπο, ενώ νέες αναδυόμενες δυνάμεις διεκδικούν παγκόσμιο ή και περιφερειακό ρόλο και κυριαρχία.




25 χρόνια δεν φαίνεται να «τέλειωσαν» την Ιστορία.

Η μεταμοντέρνα αυτή διακήρυξη κατέρρευσε, όπως και το Τείχος του Βερολίνου, ο συμβολικός της αντίποδας.

 Η παγκόσμια Αριστερά, από την άλλη, οι εναλλακτικές, ριζοσπαστικές και επαναστατικές δυνάμεις και κινήσεις έχουν πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουν μέχρι να αποκτήσουν μια ισχυρή παρουσία στην παγκόσμια σκηνή, ικανή ν’ αποτρέψουν – ή καλύτερα ν’ ανατρέψουν – τη σύγχρονη βαρβαρότητα και να ανοίξουν το δρόμο για μια νέα κοινωνία.


 Ωστόσο, δεν υπάρχει και άλλη επιλογή …

Όψεις παλαιού και νέου φασισμού


Ζήσαμε τις τελευταίες μέρες το θλιβερό συμβάν με τον μέχρι πρόσφατα υφυπουργό Παιδείας, Γιώργου Στύλιου, και της βουλευτίνας του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη.


«Θέλετε Κασιδιάρη, θέλετε να με κάνετε Κασιδιάρη, αλλά δεν θα γίνω Κασιδιάρης. Ο Στύλιος δεν θα γίνει Κασιδιάρης», είπε προς την κ. Κανέλλη ο αμίμητος υφυπουργός.
Για να ακολουθήσει λίγο αργότερα η – αναγκαστική – συγγνώμη του και στη συνέχεια η – εξαναγκαστική – παραίτησή και η αποπομπή του από τη θέση του υφυπουργού.
Πολλοί έσπευσαν να υποβαθμίσουν το γεγονός  - μιλώντας για μια ¨άτυχη στιγμή» ή για ένα επεισόδιο που συνέβη πάνω στον «εκνευρισμό της στιγμής».
Το πιο θλιβερό είναι ότι βρέθηκαν και τμήματα της κοινωνίας που έσπευσαν να πουν – για μια ακόμη φορά – ότι η «Κανέλλη με τον τρόπο που μιλά σπάει τα νεύρα των συνομιλητών της και μοιραία προκαλεί τις αντιδράσεις τους …» ή ότι «… και εγώ μπορεί να έλεγα τα ίδια …» και άλλα ανατριχιαστικά γιατί αποκαλύπτουν τη χαλάρωση των αντανακλαστικών μεγάλου τμήματος της κοινής γνώμης απέναντι στα κατ’  ουσία νέο- φασιστικά φαινόμενα.
Ανοχή ή και σε ορισμένες επιπτώσεις συνενοχή με τα ακραία συμπτώματα της νεοφασιστικής και νεοναζιστικής μισαλλοδοξίας και του ψευτοτσαμπουκά.
Από την άλλη το γεγονός μόνο απλό και συμπτωματικό δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Ο κύριος (;) αυτός δεν ήταν κάποιος περαστικός, δεν ήταν κάποιος θαμώνας σε καφετέρια λαϊκών συνοικιών, ένας … κάγκουρας που έκανε επίδειξη ψευτο – αντρισμού …
Είχε σημαντική κυβερνητική θέση.
Μάλιστα, ήταν υφυπουργός Παιδείας (!)
Μια κρίσιμη θέση σ’ ένα υπουργείο το οποίο μεταξύ άλλων βασικό σκοπό όφειλε να έχει και τη διαπαιδαγώγηση των νέων ανθρώπων στις δημοκρατικές αξίες, στη δημιουργία πολιτών με συνείδηση και αρχές που θα βρίσκονταν στον αντίποδα αυτών των συμπεριφορών.
Τυχαίο;
Δε νομίζουμε …
Έχουμε ξαναμιλήσει για την ακροδεξιά παρέα του Αντώνη Σαμαρά που – εν πολλοίς – έχει αλώσει την ηγετική πυραμίδα της «Νέας Δημοκρατίας» και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης.
Οι εκ δεξιών – γιατί «εξ αριστερών» δεν μπορούν να βρεθούν – του κύκλου και του επιτελείου του Αντώνη Σαμαρά είναι αυτοί που έχουν ερωτοτροπήσει με τους τραμπούκους της «Χρυσής Αυγής». Είναι αυτοί που ιδεολογικά διατυμπανίζουν ένα υπερ – αυταρχικό κράτος με ψαλιδισμένες τις δημοκρατικές ελευθερίες.
Είναι το είδος του κράτους και του πολιτικού συστήματος που οικοδομείται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, στην ελεεινή εποχή των Μνημονίων.
Το κράτος του κυβερνητικού και κρατικού «τσαμπουκά», της καταστολής κάθε λαϊκής κινητοποίησης, της φίμωσης των διαφορετικών απόψεων, της περικοπής των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Με πολιτικές και συμπεριφορές που ευνοούν και στρώνουν το χαλί στην ανάπτυξη των νεοναζιστικών, νεοφασιστικών εκτρωμάτων και των αντίστοιχων συμπεριφορών μέσα στην κοινωνία.


Και δεν θα προχωρούσαμε σ’ αυτό τον καυστικό σχολιασμό αν ήταν ένα μεμονωμένο φαινόμενο.
Πρόσφατα ζήσαμε τα γεγονότα στη Σύγκλητο του Καποδιστριακού, του μεγαλύτερου Πανεπιστήμιου της χώρας.
Με τον ανεκδιήγητο πρύτανη, Φορτσάκη …


Που, ενώ έχουν διαλυθεί οι διοικητικές υπηρεσίες, έχουν τεθεί δεκάδες και εκατοντάδες διοικητικοί υπάλληλοι, ενώ σπανίζει πλέον και το επιστημονικό και εκπαιδευτικό προσωπικό, την ίδια στιγμή μπορεί να σπαταλά χιλιάδες ευρώ για να τα δώσει σε  … σεκιουριτάδες και εταιρείες ιδιωτικής ασφάλειας (!).
Και προωθεί στο χώρο, που όφειλε να ανθεί η ακαδημαϊκή ελευθερία, μέτρα και συμπεριφορές που δύσκολα συναντάς ακόμη και σε  … σωφρονιστικά ιδρύματα.
Με το πρόσχημα της διασφάλισης του «Νόμου και της Τάξης» στα ΑΕΙ και της εύρυθμης λειτουργίας τους, απαγορεύει στην ουσία την ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτά όλων των πολιτών και εκπαραθυρώνει τη συμμετοχή και την έκφραση του οργανωμένου φοιτητικού κινήματος για ζωτικά θέματα του Πανεπιστήμιου.
Ένα όραμα ενός υπερ – αυταρχικού Πανεπιστήμιου …
Απόλυτα συναφές με τις διακηρύξεις του ακροδεξιού σαμαρικού συναφιού …
Εισάγοντας και μέτρα που ούτε καλά – καλά η ίδια η χούντα δεν είχε επιβάλει!

για την ποιότητα του "ήθους" του συγκεκριμένου "εκπαιδευτικού" λειτουργού και κουρφαίου παράγοντα του ΕΚΠΑ, παρουσιάζουμε ένα χαρακτηριστικό - και ανατριχιαστικό - απόσπασμα ανακοίνωσης του ...

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΕΚΠΑ, λοιπόν,  γίνεται λόγος για «φοιτητές-δεσμοφύλακες» καθώς και ότι οι πρυτανικές αρχές «δεσμεύονται να λάβουν όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα εκ του νόμου μέτρα, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον οι σημερινές θλιβερές, παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες».

Για να έρθει και ο υπουργός Παιδείας (;) κ. Λοβέρδος να πετάξει την «έξυπνη βόμβα» … την ιδέα του να πάρει στα σχολεία νέους εκπαιδευτικούς χωρίς αμοιβή με κάποια «κουπόνια» προϋπηρεσίας (!)
Οδηγώντας μας  - όχι στους μεσαιωνικούς δουλοπάροικους, ούτε καν στη δουλοκτητική κοινωνία …

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις οι άνθρωποι έπαιρναν κάποια ελάχιστα υλικά μέσα για την εξασφάλιση – έστω και με τον έσχατο τρόπο – της διαβίωσής τους.
Τώρα στην Ελλάδα του 2014, της ευρωζώνης και άλλων ηχηρών … επιτυχιών, προωθείται η ιδέα των σύγχρονων πληβείων, ειδικότερα νέων ανθρώπων και μάλιστα επιστημόνων, οι οποίοι θα «αμείβονται» με άυλους τίτλους … προνόμιο για  ένα άδηλο και  αβέβαιο μέλλον.
Ό,τι και να πει κανείς είναι λίγο …

για τη στάση της πολιτικής και δικαστικής εξουσίας για τις μαθητικές καταλήψεις έχουμε ήδη μιλήσει ...

Επειδή, όμως, σε λίγες μέρες θα  έχουμε την επέτειο του Πολυτεχνείου – όπου πάλι θα ακουστούν ρητορικές μεγαλοστομίες και κούφια λόγια – εμείς τους  … αφιερώνουμε ενός «αυθεντικού» εκπροσώπου της φασιστικής ιδεολογίας.
Είναι ο λόγος του δικτατορίσκου, Γεώργιου Παπαδόπουλου, προς τη Σύγκλητο του Πανεπιστήμιου λίγες μέρες μετά τα γεγονότα στη Νομική το 1973 …
Φυσικά … κάθε ομοιότητα είναι … τυχαία (;) …

εικ 1.png

εικ. 2.png

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Εικόνες από τους δρόμους της Αθήνας με δυναμικό φοιτητικό κίνημα και εικόνες από τις Βρυξέλες έναντι στα μέτρα της λιτότηταςτου Μ ...

του Μ....

Όταν ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους και αντιδράει τότε οι εκάστοτε κυβερνήσεις σαστίζουν και βγάζουν τα μέσα καταστολής στους δρόμους




Κοινή πρόσκληση στην γερμανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει θετικά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων από το Μανόλη Γλέζο και τη Γκ. Τζίμερ




Κοινή πρόσκληση στην γερμανική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει εποικοδομητικά το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων απηύθυνε το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς με την στήριξη της Γκ.Τζίμερ.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες ο Μανώλης Γλέζος είπε χαρακτηριστικά για τις γερμανικές αποζημιώσεις ότι «από θέμα ελληνικό ανυψώνεται σε ευρωπαϊκό».

Μάλιστα, χαρακτήρισε τη μέρα «συμβολική» καθώς ο ελληνικός αγώνας γίνεται γερμανοελληνικός. Επιπλέον υποστήριξε ότι για τις θηριωδίες των Ναζί δεν ευθύνεται ο γερμανικός λαός. «Δεν είναι σε καμιά περίπτωση υπεύθυνος ο γερμανικός λαός, αλλά το Γ' Ράιχ. Δεν θέλουμε να μας ζητάνε συγγνώμη οι Γερμανοί πολίτες και ο γερμανικός λαός, δεν τους ταυτίζουμε με το Γ' Ράιχ, ζητάμε την αποκατάσταση της δικαιοσύνης» υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς.


Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς, που προέρχεται από το γερμανικό κόμμα Die Linke εξέφρασε την υποστήριξη και αλληλεγγύη της στις προσπάθειες του συναδέλφου της, Μανώλη Γλέζου και σημείωσε πως το θέμα πρέπει να απασχολήσει τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης προκειμένου να ενταθεί η πίεση προς την γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Ένταση στα σχολεία – επίδειξη ενός «λεόντειου» κράτους με την τιμωρία μαθητών


Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των καταλήψεων μειώθηκε την Τρίτη το κλίμα στους κόλπους της μαθητικής κοινότητας παραμένει τεταμένο. Η παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη, για τις καταλήψεις στα σχολεία έχει προκαλέσει πλημμυρίδα τιτιβισμάτων στο twitter, αλλά και σχολίων στο facebook.

Παράλληλα, οι συλλήψεις στη Λαμία όταν ομάδα μαθητών επιχείρησε κατάληψη σχολικού κτιρίου και οι καταγγελίες για ξυλοδαρμό μαθητή από αστυνομικούς και προσαγωγές μαθητών και γονιών, τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Χολαργό, μοιάζει να ρίχνουν λάδι στη φωτιά, αν κρίνει κανείς από τα σχόλια μαθητών και πολιτών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Παιδείας τηρεί στάση αναμονής. Μπορεί τα υπό κατάληψη σχολεία να ήταν χθες 364 από τα περισσότερα από 500 που ήταν τη Δευτέρα, ωστόσο αυτό δεν καθησυχάζει τους αρμόδιους.

Σήμερα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά καθώς διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα περιφερειακά συμβούλια.  Πλέον το βλέμμα των αρμόδιων υπηρεσιών στρέφεται στην Πέμπτη, όταν τα σχολεία θα ανοίξουν και πάλι.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας παρατηρεί την εξέλιξη των καταλήψεων και προσπαθεί να φανεί ότι διατηρεί τους τόνους έναντι των μαθητών χαμηλά. Ενδεικτικά είναι όσα ανέφερε ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος μιλώντας χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα Fm.

«Το Υπουργείο Παιδείας δεν έλαβε, δεν λαμβάνει και δεν πρόκειται να λάβει μέτρα καταστολής, τα μέτρα καταστολής είναι πολύ μακριά από τη δική μας λογική και την άποψη. Δεν πιέζουμε, ούτε καταστέλλουμε, προσπαθούμε να είμαστε εντάξει απέναντι σε αυτό που οφείλουμε ως Πολιτεία να παρέχουμε στα παιδιά, το σύνολο της εκπαιδευτικής τους επιμόρφωσης και είμαστε υπεύθυνοι για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων. Γιατί είμαστε υπόλογοι και απέναντι στην πολιτεία και στους γονείς» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο δρόμος μέχρι τις 17 Νοεμβρίου και την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου είναι μακρύ με σοβαρό ενδεχόμενο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.


Φυσικά, μόνο υποκριτικές μπορεί να θεωρηθούν οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας μετά τα τελευταία γεγονότα αλλά και μετά τα σοβαρά πλήγματα που έχει δεχτεί η δημόσια εκπαίδευση τα χρόνια του Μνημονίου. 

Νίκη των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές – με δεμένα τα χέρια ο Ομπάμα


Το ρεπουμπλικανικό κύμα των ενδιάμεσων εκλογών που έδωσε στην αμερικανική αντιπολίτευση τον έλεγχο των δύο σωμάτων του Κονγκρέσου αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τους δημοκρατικούς συμμάχους του, που θα υποχρεωθούν να περάσουν σε συνθήκες δύσκολης συγκατοίκησης τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρικής θητείας.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μπαράκ Ομπάμα, που εξασφάλισαν τον έλεγχο της Γερουσίας και ενίσχυσαν την πλειοψηφία τους στην Βουλή των Αντιπροσώπων, θα είναι πλέον σε θέση να επιβάλουν την κοινοβουλευτική ατζέντα μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του διαδόχου του Μπαράκ Ομπαμα.

Οι προτεραιότητές τους θα είναι οικονομικές. Δεκάδες "αναπτυξιακά" νομοσχέδια βρίσκονται στα σκαριά για την έγκριση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Keystone XL ανάμεσα στον Καναδά και τον Κόλπο του Μεξικού, της αύξησης της παραγωγής φυσικού αερίου, της βοήθειας προς τις μικρές επιχειρήσεις και την αποδυνάμωση των ρυθμιστικών πλαισίων.

"Αυτό το πείραμα της υπερβολική κρατικής παρέμβασης κράτησε αρκετά. Είναι καιρός να αλλάξουμε κατεύθυνση. Είναι καιρός να ξαναφέρουμε τη χώρα στον σωστό δρόμο", δήλωσε μετά την επανεκλογή του ο γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος, ως επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας, θα ενσαρκώσει την αντιπολίτευση στον Μπαράκ Ομπάμα.

Οι κλασικές υπερσυντηρητικές και νεοφιλελεύθερες απόψεις από τους εκπροσώπους των Ρεπουμπλικάνων οι οποίοι δεν ανέχονται και τα ελάχιστα ψήγματα κεϋνσιανής πολιτικής που επιχείρησε να εφαρμόσει η διοίκηση Ομπάμα (ο οποίος – για να μην τρελαθούμε – δεν είναι και κανένας επαναστάτης!)

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ έσπευσε επίσης να ανακοινώσει ότι το νέο Κογκρέσο που θα συγκροτηθεί σε σώμα στις αρχές του Ιανουαρίου, θα αφοσιωθεί επίσης "στην μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα, στον περιορισμό του προβλήματος των δαπανών, στη μεταρρύθμιση του δικαιϊκού συστήματος, του ρυθμιστικού συστήματος και στην βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος".

"Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι ξεκάθαρο: θέλουν να συνεργασθούμε", παραδέχθηκε από την πλευρά του ο σημερινός επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας της Γερουσίας Χάρι Ρέιντ.

Έπειτα από τον κοινοβουλευτικό πόλεμο χαρακωμάτων στον οποίο επιδόθηκαν με ζέση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι Ρεπουμπλικανοί θα κληθούν τώρα να θέσουν το Κονγκρέσο σε λειτουργία, αφού κατόρθωσαν να ματαιώσουν σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως τη μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση.

Οι δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τις κάλπες δείχνουν την απογοήτευση εκλογικού σώματος: το 79% των ψηφοφόρων αποδοκιμάζει το "έργο" του Κογκρέσου και τα δύο τρίτα θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Λιγότερος από ένας στους τρεις δηλώνει ικανοποιημένος από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και από τους ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στο Κονγκρέσο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν έκανε σήμερα δήλωση, κάλεσε τους εκπροσώπους του Κονγκρέσου την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο. Όπως και οι προκάτοχοί του Τζορτζ Ο. Μπους, Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Ρόναλντ Ρέιγκαν, θα ολοκληρώσει τη θητεία του με τα δύο σώματα του Κογκρέσου ελεγχόμενα από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ούτε η πτώση της ανεργίας στο 5,9%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, ούτε η οικονομική ανάπτυξη του 3,5% κατά το τρίτο τρίμηνο, ούτε και η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας δεν στάθηκαν ικανά να ανατρέψουν την παράδοση που θέλει το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών να λειτουργεί "τιμωρητικά" για το κυβερνών κόμμα.

Ένας συνδυασμός αντιξοοτήτων και σκανδάλων (NSA, φορολογικά, στρατιωτικά νοσοκομεία, μεταναστευτικό κύμα, Έμπολα στις ΗΠΑ") μαζί με τις εξωτερικές κρίσεις (Ουκρανία, Συρία) έδωσαν το υλικό για έναν διαρκή πολιτικό πόλεμο φθοράς και τη δημιουργία της εικόνας ελλείμματος ηγεσίας στον Λευκό Οίκο.

Μένει να φανεί τι θα κάνουν οι Ρεπουμπλικανοί την πλειοψηφία που κατέκτησαν. Ο Μιτς ΜακΚόνελ επεσήμανε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα διατηρεί το δικαίωμα του βέτο και μάλλον δεν θα επικυρώσει νόμους που θα διαλύουν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της προεδρίας του, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας.

Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις εσωτερικές τους διαιρέσεις με τα μέλη της ακροδεξιάς τους πτέρυγας Tea Party που δεν φαίνονται καθόλου διατεθειμένα να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα συνεργασίας και πολιτικού συμβιβασμού με τους Δημοκρατικούς.

Οι νέοι συσχετισμοί μετά την ήττα των Δημοκρατικών - Το ελληνικό ενδιαφέρον

Από ελληνοαμερικανικής πλευράς, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην απώλεια της προεδρίας της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας που κατέχει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιας και μετά την επικράτηση των Ρεπουμπλικανών, την προεδρία της Επιτροπής θα αναλάβει πλέον Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής.

Ο κ. Μενέντεζ θεωρείται ένθερμος υποστηρικτής των θέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου και πριν λίγες μέρες είχε αποστείλει επιστολές στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και στον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ζητώντας τους να παρέμβουν προς την 'Αγκυρα για να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην προεδρία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος βρίσκεται ο Ελληνοαμερικανός Ρινς Πρίμπους, για τον οποίο αρκετοί αναλυτές αναφέρουν ότι διαθέτει «σημαντικές πολιτικές ικανότητες» που συνέτειναν στην εκλογική επιτυχία του κόμματός του.

Στις χθεσινές εκλογές κατάφεραν να επανεκλεγούν στη Βουλή και οι ομογενείς: ο Ρεπουμπλικανός Γκας Μπιλιράκης στην Φλόριντα, ο Δημοκρατικός Τζον Σαρμπάνης στο Μέριλαντ, η Δημοκρατική Νίκη Τσόγκα (σύζυγος του αείμνηστου γερουσιαστή και υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Πολ Τσόγκα) στη Μασαχουσέτη και η Δημοκρατική Ντίνα Τάιτους στη Νεβάδα.

Στην Φλόριντα, απέτυχε να εκλεγεί κυβερνήτης ο κυπριακής καταγωγής Δημοκρατικός Τσαρλς Κριστ, ο οποίος διετέλεσε κυβερνήτης της πολιτείας μέχρι το 2010 εκλεγμένος τότε ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.


Ελληνοαμερικανοί επανεξέλεγησαν επίσης σε διάφορες πολιτειακές και περιφερειακές θέσεις, όπως: ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης της πλειοψηφίας στη πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης Ντιν Σκέλος, ο Δημοκρατικός Μιχάλης Γιάνναρης στην πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης, η Δημοκρατική Αραβέλλα Σιμωτά στην πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης, η Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη στην πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης και ο Δημοκρατικός Λεωνίδας Ραπτάκης στην πολιτειακή γερουσία του Ρόντ 'Αιλαντ.

Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Εκφοβισμός και Αυταρχισμός - Παρέμβαση της δικαιοσύνης για τις καταλήψεις στα σχολεία


Η επιλεκτική αντιμετώπιση από τις ανώτατες δικαστικές αρχές για μια ακόμη φορά σε όλο της το μεγαλείο.

Αυστηρή εφαρμογή του αυτοφώρου σε εξαιρετικές περιπτώσεις βανδαλισμών στα σχολεία από ενήλικες εξωσχολικούς και κίνηση της διαδικασίας για δίωξη γονέων τα ανήλικα παιδιά των οποίων συμμετέχουν σε τέτοια φαινόμενα κατά τη διάρκεια καταλήψεων, ζητεί με εγκύκλιό της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η εισαγγελέας ζητεί την άμεση παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελέων της χώρας για τις περιπτώσεις των καταλήψεων στα σχολεία που έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας τις τελευταίες μέρες και επί της ουσίας παραπέμπει τους συναδέλφους της σε παλαιότερη εγκύκλιο όταν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν ο σημερινός Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Ιωάννης Τέντες.

Σε αυτή την εγκύκλιο ο κ. Τέντες σημείωνε ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές κ.λπ. στα σχολεία, πρέπει να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες, ενώ σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.

Μάλιστα τόνιζε ο τότε εισαγγελέας πως πρέπει «να ζητείται η συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου οι οποίοι κατά κανόνα γνωρίζουν την ταυτότητα όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις. Σε εξαιρετικές και σοβαρές περιπτώσεις επιβάλλεται να ακολουθείται και η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος εξωσχολικών ενήλικων δραστών». Αντίθετα, «η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος ανήλικων μαθητών πρέπει να αποφεύγεται....Σε κάθε περίπτωση εξεζητημένης εγκληματικής συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται και η τυχόν συνδρομή των όρων του εγκλήματος της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου από τους γονείς τους».

Με άλλα λόγια ζητά και απαιτεί και από τους εκπαιδευτικούς να γίνουν καταδότες των μαθητών τους.

Γιατί φυσικά εκείνο που ενδιαφέρει την πολιτική εξουσία – και δυστυχώς μέρος των ανώτατων δικαστικών αρχών – δεν είναι οι «φθορές» στα σχολικά κτίρια.

Είναι ο εκφοβισμός των μαθητών και των οικογενειών τους.

Η υποταγή   στις ολέθριες πολιτικές που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας, θύμα των οποίων είναι και η εκπαίδευση και το μέλλον των νέων παιδιών.

Και είναι λυπηρό που την ίδια «ευαισθησία» και ταχύτητα στην αντιμετώπιση δεν έδειξαν οι ανώτατες δικαστικές αρχές σε άλλα καταστροφικά φαινόμενα – στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, στις χαριστικές παροχές προς τους «ημετέρους», στη διάλυση όλων των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Για να μην πούμε και για τις συστηματικές παραβιάσεις του Συντάγματος από την πλευρά των τελευταίων κυβερνήσεων …   


Σε επίπεδο αριθμών οι καταλήψεις σε σχολικές μονάδες σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας ανήλθαν την Τρίτη σε 364 στο σύνολο της χώρας από τις περισσότερες από 500 που ήταν χθες.

Το χορό βέβαια του εκφοβισμού συνεχίζει και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Έτσι,  με μπαράζ προειδοποιήσεων προς μαθητές και εκπαιδευτικούς απαντά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο νέο κύμα καταλήψεων σχολείων και μαθητικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται τα τελευταία 24ωρα στην χώρα.

Ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Τρίτης στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM προειδοποίησε ότι αν οι καταλήψεις υπερβούν τις τρεις ημέρες θα διεξαχθούν μαθήματα το Πάσχα και αν ενταθεί το πρόβλημα θα εξεταστεί και η ένταξη στο πρόγραμμα κάποιων Σαββάτων.


«Υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφηκε πέρυσι και ισχύει και τη φετινή χρονιά και λέει ότι εάν οι καταλήψεις υπερβούν τις τρεις μέρες, τότε προβλέπεται να διεξαχθούν μαθήματα μέσα στο διάστημα των διακοπών του Πάσχα. Μέχρι τρεις μέρες κατάληψη, δεν δημιουργεί πρόβλημα. Αλλά αν ενταθεί το φαινόμενο, καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε πρόβλημα με τη διδακτέα ύλη και εκεί έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε είτε το Προεδρικό Διάταγμα είτε, αν δούμε ότι εντείνεται, να το τροποποιήσουμε και να εντάξουμε πέραν των ημερών του Πάσχα κάποια Σάββατα, ημέρες εορτών ή σχολικών εκδρομών. Θα το δούμε, ανάλογα με την εξέλιξη. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ένα πράγμα: ότι το υπουργείο Παιδείας δεν λαμβάνει ούτε πρόκειται να λάβει μέτρα καταστολής, διότι ακούμε τα αιτήματα των μαθητών» ανέφερε.