Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Εκφοβισμός και Αυταρχισμός - Παρέμβαση της δικαιοσύνης για τις καταλήψεις στα σχολεία


Η επιλεκτική αντιμετώπιση από τις ανώτατες δικαστικές αρχές για μια ακόμη φορά σε όλο της το μεγαλείο.

Αυστηρή εφαρμογή του αυτοφώρου σε εξαιρετικές περιπτώσεις βανδαλισμών στα σχολεία από ενήλικες εξωσχολικούς και κίνηση της διαδικασίας για δίωξη γονέων τα ανήλικα παιδιά των οποίων συμμετέχουν σε τέτοια φαινόμενα κατά τη διάρκεια καταλήψεων, ζητεί με εγκύκλιό της η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η εισαγγελέας ζητεί την άμεση παρέμβαση των κατά τόπους εισαγγελέων της χώρας για τις περιπτώσεις των καταλήψεων στα σχολεία που έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας τις τελευταίες μέρες και επί της ουσίας παραπέμπει τους συναδέλφους της σε παλαιότερη εγκύκλιο όταν εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ήταν ο σημερινός Εθνικός Συντονιστής για την καταπολέμηση της Διαφθοράς Ιωάννης Τέντες.

Σε αυτή την εγκύκλιο ο κ. Τέντες σημείωνε ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις που πραγματοποιούνται καταστροφές κ.λπ. στα σχολεία, πρέπει να παραπέμπονται στο αυτόφωρο οι εξωσχολικοί ενήλικες δράστες, ενώ σε περιπτώσεις «εξεζητημένης εγκληματικής» συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται εάν υπάρχει παραμέληση εποπτείας από τους γονείς τους, έτσι ώστε να ασκηθεί σε βάρος τους ποινική δίωξη.

Μάλιστα τόνιζε ο τότε εισαγγελέας πως πρέπει «να ζητείται η συμβολή των εκπαιδευτικών του σχολείου οι οποίοι κατά κανόνα γνωρίζουν την ταυτότητα όσων πρωταγωνιστούν στις καταλήψεις. Σε εξαιρετικές και σοβαρές περιπτώσεις επιβάλλεται να ακολουθείται και η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος εξωσχολικών ενήλικων δραστών». Αντίθετα, «η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος ανήλικων μαθητών πρέπει να αποφεύγεται....Σε κάθε περίπτωση εξεζητημένης εγκληματικής συμπεριφοράς από ανήλικους μαθητές να ερευνάται και η τυχόν συνδρομή των όρων του εγκλήματος της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου από τους γονείς τους».

Με άλλα λόγια ζητά και απαιτεί και από τους εκπαιδευτικούς να γίνουν καταδότες των μαθητών τους.

Γιατί φυσικά εκείνο που ενδιαφέρει την πολιτική εξουσία – και δυστυχώς μέρος των ανώτατων δικαστικών αρχών – δεν είναι οι «φθορές» στα σχολικά κτίρια.

Είναι ο εκφοβισμός των μαθητών και των οικογενειών τους.

Η υποταγή   στις ολέθριες πολιτικές που εφαρμόζονται όλα αυτά τα χρόνια στη χώρα μας, θύμα των οποίων είναι και η εκπαίδευση και το μέλλον των νέων παιδιών.

Και είναι λυπηρό που την ίδια «ευαισθησία» και ταχύτητα στην αντιμετώπιση δεν έδειξαν οι ανώτατες δικαστικές αρχές σε άλλα καταστροφικά φαινόμενα – στη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, στις χαριστικές παροχές προς τους «ημετέρους», στη διάλυση όλων των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Για να μην πούμε και για τις συστηματικές παραβιάσεις του Συντάγματος από την πλευρά των τελευταίων κυβερνήσεων …   


Σε επίπεδο αριθμών οι καταλήψεις σε σχολικές μονάδες σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας ανήλθαν την Τρίτη σε 364 στο σύνολο της χώρας από τις περισσότερες από 500 που ήταν χθες.

Το χορό βέβαια του εκφοβισμού συνεχίζει και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας.

Έτσι,  με μπαράζ προειδοποιήσεων προς μαθητές και εκπαιδευτικούς απαντά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας στο νέο κύμα καταλήψεων σχολείων και μαθητικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιούνται τα τελευταία 24ωρα στην χώρα.

Ο υφυπουργός Παιδείας Αλέξανδρος Δερμεντζόπουλος σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Τρίτης στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ FM προειδοποίησε ότι αν οι καταλήψεις υπερβούν τις τρεις ημέρες θα διεξαχθούν μαθήματα το Πάσχα και αν ενταθεί το πρόβλημα θα εξεταστεί και η ένταξη στο πρόγραμμα κάποιων Σαββάτων.


«Υπάρχει ένα Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφηκε πέρυσι και ισχύει και τη φετινή χρονιά και λέει ότι εάν οι καταλήψεις υπερβούν τις τρεις μέρες, τότε προβλέπεται να διεξαχθούν μαθήματα μέσα στο διάστημα των διακοπών του Πάσχα. Μέχρι τρεις μέρες κατάληψη, δεν δημιουργεί πρόβλημα. Αλλά αν ενταθεί το φαινόμενο, καταλαβαίνετε ότι θα έχουμε πρόβλημα με τη διδακτέα ύλη και εκεί έχουμε τη δυνατότητα να εφαρμόσουμε είτε το Προεδρικό Διάταγμα είτε, αν δούμε ότι εντείνεται, να το τροποποιήσουμε και να εντάξουμε πέραν των ημερών του Πάσχα κάποια Σάββατα, ημέρες εορτών ή σχολικών εκδρομών. Θα το δούμε, ανάλογα με την εξέλιξη. Πρέπει, όμως, να ξέρετε ένα πράγμα: ότι το υπουργείο Παιδείας δεν λαμβάνει ούτε πρόκειται να λάβει μέτρα καταστολής, διότι ακούμε τα αιτήματα των μαθητών» ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: