Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Νίκη των Ρεπουμπλικανών στις ενδιάμεσες εκλογές – με δεμένα τα χέρια ο Ομπάμα


Το ρεπουμπλικανικό κύμα των ενδιάμεσων εκλογών που έδωσε στην αμερικανική αντιπολίτευση τον έλεγχο των δύο σωμάτων του Κονγκρέσου αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τους δημοκρατικούς συμμάχους του, που θα υποχρεωθούν να περάσουν σε συνθήκες δύσκολης συγκατοίκησης τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρικής θητείας.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του Μπαράκ Ομπάμα, που εξασφάλισαν τον έλεγχο της Γερουσίας και ενίσχυσαν την πλειοψηφία τους στην Βουλή των Αντιπροσώπων, θα είναι πλέον σε θέση να επιβάλουν την κοινοβουλευτική ατζέντα μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του διαδόχου του Μπαράκ Ομπαμα.

Οι προτεραιότητές τους θα είναι οικονομικές. Δεκάδες "αναπτυξιακά" νομοσχέδια βρίσκονται στα σκαριά για την έγκριση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Keystone XL ανάμεσα στον Καναδά και τον Κόλπο του Μεξικού, της αύξησης της παραγωγής φυσικού αερίου, της βοήθειας προς τις μικρές επιχειρήσεις και την αποδυνάμωση των ρυθμιστικών πλαισίων.

"Αυτό το πείραμα της υπερβολική κρατικής παρέμβασης κράτησε αρκετά. Είναι καιρός να αλλάξουμε κατεύθυνση. Είναι καιρός να ξαναφέρουμε τη χώρα στον σωστό δρόμο", δήλωσε μετά την επανεκλογή του ο γερουσιαστής Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος, ως επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών της Γερουσίας, θα ενσαρκώσει την αντιπολίτευση στον Μπαράκ Ομπάμα.

Οι κλασικές υπερσυντηρητικές και νεοφιλελεύθερες απόψεις από τους εκπροσώπους των Ρεπουμπλικάνων οι οποίοι δεν ανέχονται και τα ελάχιστα ψήγματα κεϋνσιανής πολιτικής που επιχείρησε να εφαρμόσει η διοίκηση Ομπάμα (ο οποίος – για να μην τρελαθούμε – δεν είναι και κανένας επαναστάτης!)

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπέινερ έσπευσε επίσης να ανακοινώσει ότι το νέο Κογκρέσο που θα συγκροτηθεί σε σώμα στις αρχές του Ιανουαρίου, θα αφοσιωθεί επίσης "στην μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα, στον περιορισμό του προβλήματος των δαπανών, στη μεταρρύθμιση του δικαιϊκού συστήματος, του ρυθμιστικού συστήματος και στην βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος".

"Το μήνυμα των ψηφοφόρων είναι ξεκάθαρο: θέλουν να συνεργασθούμε", παραδέχθηκε από την πλευρά του ο σημερινός επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας της Γερουσίας Χάρι Ρέιντ.

Έπειτα από τον κοινοβουλευτικό πόλεμο χαρακωμάτων στον οποίο επιδόθηκαν με ζέση τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι Ρεπουμπλικανοί θα κληθούν τώρα να θέσουν το Κονγκρέσο σε λειτουργία, αφού κατόρθωσαν να ματαιώσουν σειρά μεταρρυθμίσεων, όπως τη μεταρρύθμιση για τη μετανάστευση.

Οι δημοσκοπήσεις κατά την έξοδο από τις κάλπες δείχνουν την απογοήτευση εκλογικού σώματος: το 79% των ψηφοφόρων αποδοκιμάζει το "έργο" του Κογκρέσου και τα δύο τρίτα θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση. Λιγότερος από ένας στους τρεις δηλώνει ικανοποιημένος από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και από τους ηγέτες των Ρεπουμπλικανών στο Κονγκρέσο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος δεν έκανε σήμερα δήλωση, κάλεσε τους εκπροσώπους του Κονγκρέσου την Παρασκευή στον Λευκό Οίκο. Όπως και οι προκάτοχοί του Τζορτζ Ο. Μπους, Μπιλ Κλίντον, Τζορτζ Μπους και Ρόναλντ Ρέιγκαν, θα ολοκληρώσει τη θητεία του με τα δύο σώματα του Κογκρέσου ελεγχόμενα από τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Ούτε η πτώση της ανεργίας στο 5,9%, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι ετών, ούτε η οικονομική ανάπτυξη του 3,5% κατά το τρίτο τρίμηνο, ούτε και η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας δεν στάθηκαν ικανά να ανατρέψουν την παράδοση που θέλει το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών να λειτουργεί "τιμωρητικά" για το κυβερνών κόμμα.

Ένας συνδυασμός αντιξοοτήτων και σκανδάλων (NSA, φορολογικά, στρατιωτικά νοσοκομεία, μεταναστευτικό κύμα, Έμπολα στις ΗΠΑ") μαζί με τις εξωτερικές κρίσεις (Ουκρανία, Συρία) έδωσαν το υλικό για έναν διαρκή πολιτικό πόλεμο φθοράς και τη δημιουργία της εικόνας ελλείμματος ηγεσίας στον Λευκό Οίκο.

Μένει να φανεί τι θα κάνουν οι Ρεπουμπλικανοί την πλειοψηφία που κατέκτησαν. Ο Μιτς ΜακΚόνελ επεσήμανε ότι ο Μπαράκ Ομπάμα διατηρεί το δικαίωμα του βέτο και μάλλον δεν θα επικυρώσει νόμους που θα διαλύουν τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της προεδρίας του, όπως η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας.

Όμως οι Ρεπουμπλικάνοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις εσωτερικές τους διαιρέσεις με τα μέλη της ακροδεξιάς τους πτέρυγας Tea Party που δεν φαίνονται καθόλου διατεθειμένα να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα συνεργασίας και πολιτικού συμβιβασμού με τους Δημοκρατικούς.

Οι νέοι συσχετισμοί μετά την ήττα των Δημοκρατικών - Το ελληνικό ενδιαφέρον

Από ελληνοαμερικανικής πλευράς, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην απώλεια της προεδρίας της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας που κατέχει ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιας και μετά την επικράτηση των Ρεπουμπλικανών, την προεδρία της Επιτροπής θα αναλάβει πλέον Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής.

Ο κ. Μενέντεζ θεωρείται ένθερμος υποστηρικτής των θέσεων της Ελλάδας και της Κύπρου και πριν λίγες μέρες είχε αποστείλει επιστολές στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και στον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ζητώντας τους να παρέμβουν προς την 'Αγκυρα για να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην προεδρία του Ρεπουμπλικανικού κόμματος βρίσκεται ο Ελληνοαμερικανός Ρινς Πρίμπους, για τον οποίο αρκετοί αναλυτές αναφέρουν ότι διαθέτει «σημαντικές πολιτικές ικανότητες» που συνέτειναν στην εκλογική επιτυχία του κόμματός του.

Στις χθεσινές εκλογές κατάφεραν να επανεκλεγούν στη Βουλή και οι ομογενείς: ο Ρεπουμπλικανός Γκας Μπιλιράκης στην Φλόριντα, ο Δημοκρατικός Τζον Σαρμπάνης στο Μέριλαντ, η Δημοκρατική Νίκη Τσόγκα (σύζυγος του αείμνηστου γερουσιαστή και υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ, Πολ Τσόγκα) στη Μασαχουσέτη και η Δημοκρατική Ντίνα Τάιτους στη Νεβάδα.

Στην Φλόριντα, απέτυχε να εκλεγεί κυβερνήτης ο κυπριακής καταγωγής Δημοκρατικός Τσαρλς Κριστ, ο οποίος διετέλεσε κυβερνήτης της πολιτείας μέχρι το 2010 εκλεγμένος τότε ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος.


Ελληνοαμερικανοί επανεξέλεγησαν επίσης σε διάφορες πολιτειακές και περιφερειακές θέσεις, όπως: ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης της πλειοψηφίας στη πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης Ντιν Σκέλος, ο Δημοκρατικός Μιχάλης Γιάνναρης στην πολιτειακή Γερουσία της Νέας Υόρκης, η Δημοκρατική Αραβέλλα Σιμωτά στην πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης, η Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλλιωτάκη στην πολιτειακή Βουλή της Νέας Υόρκης και ο Δημοκρατικός Λεωνίδας Ραπτάκης στην πολιτειακή γερουσία του Ρόντ 'Αιλαντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: