Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

To Eurogroup συνεχίζει να συνεδριάζει χωρίς τον Βαρουφάκη (!) - Ντάισελμπλουμ: Το πρόγραμμα εκπνέει την Τρίτη το βράδυ - Επιχειρείται η ανατροπή της κυβέρνησης ή κατά τον Βαρουφάκη Αν υπάρξει βελτιωμένη πρόταση θα πούμε στους πολίτες να ψηφίσουν «ναι»!


Ολοκληρώθηκε το Eurogroup και οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης απέρριψαν την ελληνική πρόταση για παράταση του προγράμματος, το οποίο λήγει στις 30/06, ενώ  μετά το βράδυ της Τρίτης δεν υπάρχει προσφορά.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη, ήταν έτοιμοι να δώσουν καλύτερη προσφορά στην Ελλάδα όσον αφορά το ΕΚΑΣ, και τον ΦΠΑ στα νησιά. 

Όπως είπε, η Αθήνα παρουσίασε την πρόταση ως τελεσίγραφο, ενώ ο Γιούνκερ έχει πει ότι δεν υπάρχουν τελεσίγραφα και το βράδυ μιλούν για δημοψήφισμα.

Η ανακοίνωση του Eurogroup
Ντάισελμπλουμ: Το πρόγραμμα εκπνέει την Τρίτη το βράδυ
Όσο και αν είναι λυπηρό το πρόγραμμα εκπνέει την Τρίτη 30 Ιουνίου το βράδυ και ακόμα και μετά το ναι του λαού, ελάχιστη είναι η αξιοπιστία, σχολίασε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη του Eurogroup 

Ήταν αρνητική έκπληξη η απόφαση της Ελλάδας. Είχα πει ότι οι πόρτες ήταν ανοικτές, να συνεχίσουμε τις συζητήσεις. Αυτό συνέβη μέχρι χθες το βράδυ που ανακλήθηκαν οι Ελληνες αντιπρόσωποι και σταμάτησαν οι συζητήσεις, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Οι προτάσεις είχαν προσφέρει μέγιστη ευελιξία στην Ελλάδα. Δόθηκε στην Ελλάδα η δυνατότητα να υπάρξει αντιπρόταση από την ελληνική πλευρά

Θεώρησε ότι είναι άδικο να δίνονται αυτές οι προτάσεις στον ελληνικό λαό με αρνητική εισήγηση. Το πρόγραμμα θα λήξει στις 30 Ιουνίου, οπότε ήταν η τελευταία ημέρα για να υπάρξει συμφωνία.



Οι υπουργοί θα συνεχίσουν να συνεδριάζουν για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ.

Απαντώντας σε ερώτηση τι θα γίνει αν το δημοψήφισμα πει «ναι» απάντησε ότι ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε πως θα εφαρμοστεί άμεσα το πρόγραμμα. Ακόμα και έτσι όμως σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι αρνητική και έτσι υπάρχει σοβαρό ζήτημα για την αξιοπιστία.

Oπως είπε ακόμα και αν ξεπερνιούνταν τα προβλήματα οι πιθανότητες να πάρει η χώρα καλύτερη προσφορά είναι εξαιρετικά δύσκολο.




Το ελληνικό κοινοβούλιο πρέπει να ενημερωθεί για την ουσία της πρότασης και να πάρει σωστή απόφαση είπε. 

Αρνήθηκε να απαντήσει τι θα κάνει η ΕΚΤ και παρέπεμψε στο διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας.

Οι υπουργοί θα συνεχίσουν να συνεδριάζουν για να εξασφαλίσουμε τη σταθερότητα του ευρώ. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι απαιτείται για να ενισχύσουμε την αξιοπιστία του ευρώ», είπε. Στη συζήτηση δεν θα βρίσκεται ο Γ. Βαρουφάκης.

Από την πλευρά του ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι υπάρχει μέχρι την Τρίτη χρόνος για να συνεχιστούν οι συζητήσεις, να βρεθεί λύση και να προτείνει η κυβέρνηση στους πολίτες να πουν "ναι" στο δημοψήφισμα (!).

\Απορρίψαμε την πρόταση των δανειστών γιατί δεν έδινε ελπίδα, τόνισε ο Γιάννης Βαρουφάκης, σε δηλώσεις του αμέσως μετά την αποπομπή του από τη συνεδρίαση του Eurogroup. 

«Δεν μας πρότειναν βιώσιμη συμφωνία», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης. «Το πακέτο που μας πρότειναν οι θεσμοί ήταν βαθιά υφεσιακό. Αυτή η πρόταση δεν θα περνούσε από τη Βουλή. Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να πάρει πίσω το δημοψήφισμα. Αν υπάρξει βελτιωμένη πρόταση μέχρι την Τρίτη θα πούμε στους πολίτες να ψηφίσουν «ναι», συμπλήρωσε. 

Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρθηκε και στις τεχνικές αντιφάσεις από τις οποίες έπασχε η πρόταση των πιστωτών. «Οι αριθμοί δεν μπορούσαν να επαληθευτούν», είπε και πρόσθεσε: «Θέσαμε το ερώτημα αν χρησιμοποιήσουμε το 1,9 δισ. ευρώ για άλλον σκοπό τι θα γίνει με τις τράπεζες και μας είπαν ότι θα αντικατασταθούν από τον EFSF». 

Καταλήγοντας ο κ. Βαρουφάκης επέκρινε την απόφαση της ευρωομάδας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η σημερινή απόρριψη της επέκτασης της συμφωνίας, αυτή η αποτυχία του Eurogroup, θεωρώ ότι κάνει μόνιμο κακό και μόνιμη ζημία στην αξιοπιστία του Eurogroup σαν έναν θεσμό μιας ένωσης δημοκρατικών εταίρων, που πασχίζουν για το κοινό τους συμφέρον». 

Αντιφατικές δηλώσεις και αντιφατικά μηνύματα ... 

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση  βρίσκεται σε σύγχυση.

Από την άλλη το ευρωπαϊκό κατεστημένο δηλώνει πλέον καθαρά ότι δεν αποδέχεται την παρούσα κυβέρνηση την οποία χαρακτηρίζει "αναξιόπιστη".

Πέρα από τα τραγικά λάθη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχουμε να κάνουμε με ωμή παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας  και με προσπάθεια ανατροπής μιας εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να εγκατασταθεί μια νέα κυβέρνηση ανδρεικέλων.

Η ευρωπαϊκή και η διεθνής ολιγαρχία, οι τοκογλύφοι δανειστές για μια ακόμη φορά δείχνουν το αποκρουστικό, αντιδημοκρατικό τους πρόσωπο.

Αυτό που προσπάθησε να εξωραΐσει και ο ΣΥΡΙΖΑ εφησυχάζοντας  τους Έλληνες πολίτες.

Αντί να προχωρήσει γρήγορα και έγκαιρα σε μια ρήξη με τα κατεστημένα συμφέροντα προετοιμάζοντας ανάλογα την ελληνική κοινωνία.

Έτσι βρέθηκε σε τραγική θέση από την οποία επιχειρεί να "δραπετεύσει" με το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα.

Πρέπει να είμαστε σ' επιφυλακή γιατί θα ακολουθήσουν και άλλες εξλίξεις.

Χωρίς φόβο, χωρίς αυταπάτες, χωρίς να παγιδευόμαστε σε πλαστά διλήμματα και σε τεχνικές ανούσιας πόλωσης, με αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του λαού μας χρειάζεται να δώσουμε το δικό μας μήνυμα αντίστασης κι ελπίδας.




Ένα άρθρο του Reuters: Ο Τσίπρας τζογάρει την Ελλάδα (!)


Είναι γενικά γνωστό ότι το ισχυρό ειδησεογραφικό πρακτορείο είναι πολύ "κοντά", συνήθως απηχεί τις απόψεις των δανειστών.

Είναι, ωστόσο, ενδιαφέρον  πώς ένας πολύ γνωστός  αρθρογράφος του, ο  Χιούγκο Ντίξον, παρουσιάζει τις εξελίξεις και το θέμα του δημοψηφίσματος - κατανοώντας κάπως τον τρόπο που τις προσλαμβάνουν αυτοί οι κύκλοι. Χαρακτηρίζει, λοιπόν, την επιλογή που προσφέρεται στους Έλληνες εκείνη ανάμεσα στο «κακό» και το «εξαιρετικά κακό», ενώ καταγράφει τις εκτιμήσεις του για το πού μπορεί να οδηγήσει το δημοψήφισμα, όποια κι αν είναι η έκβασή του.

Αρθογράφος του Reuters: Ο Τσίπρας τζογάρει την Ελλάδα

Αναλυτικά το άρθρο του Χιούγκο Ντίξον:
 Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε ένα μεγάλο στοίχημα για το μέλλον της Ευρώπης. Με το δημοψήφισμα για το αν θα γίνει δεκτή η τελευταία προσφορά των δανειστών, ο Έλληνας πρωθυπουργός προσφέρει στο λαό την επιλογή ανάμεσα στο κακό και το εξαιρετικά κακό.  Στο μεταξύ, ο κόσμος μπορεί πρόκειται να αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία. Η ευρωζώνη πιθανότατα θα επιβιώσει, αλλά η ξεχαρβαλωμένη δομή της θα δοκιμαστεί σοβαρά. 

Τα capital controls είναι πιθανά πριν οι Έλληνες ψηφίσουν για τους όρους των δανειστών στις 5 Ιουλίου. Δεν είναι ξεκάθαρο αν η προσφορά τους θα είναι στο τραπέζι ακόμη και αν οι άνθρωποι τη θέλουν. Αν δεν τη θέλουν, μία επιστροφή στη δραχμή και περισσότερη μιζέρια ακολουθούν. Ο Τσίπρας ουσιαστικά καλεί την Ελλάδα να εγκαταλείψει το ευρώ. Τόσο η Ελλάδα όσο και οι δανειστές της έχουν την ευθύνη για την κατάρρευση των συζητήσεων. Αλλά ο Τσίπρας χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις ιδιαίτερα άσχημα, ακολουθώντας μία εξαιρετικά συγκρουσιακή προσέγγιση.

Μία άμεση συνέπεια της αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας θα είναι ότι η Ελλάδα δεν θα είναι ικανή να πληρώσει στο ΔΝΤ το 1,5 δισ. Στις 30 Ιουνίου. Μία άλλη είναι ότι η Ελλάδα δεν θα μπορεί να πάρει επέκταση του προγράμματος της ευρωζώνης, που εκπνέει την ίδια ημέρα.

Το μεγάλο αναπάντητο ερώτημα είναι αν η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει την έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες κατά την εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα. Εχει κρατήσει τις τράπεζες ζωντανές καθώς οι καταθέσεις σταθερά φεύγουν από το σύστημα. Αλλά θα είναι δύσκολο για την ΕΚΤ να συνεχίσει αυτή την πολιτική αν αυτό μετατραπεί σε bank run. Στην πραγματικότητα, η ΕΚΤ ίσως αποφασίσει να κόψει την ρευστότητα το σαββατοκύριακο, κάτι που πιθανότατα θα ανάγκαζε την Ελλάδα να επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων ή να κλείσει τις τράπεζες.

Αναμφίβολα ο Τσίπρας θα επέκρινε μία τέτοια κίνηση ως μία ακόμη απόπειρα από ξένες δυνάμεις να ταπεινώσουν τη χώρα του. Αλλά η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει ότι η Ελλάδα πάει στη χρεοκοπία, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και δεδομένων της ευθυγράμμισης ανάμεσα στο κράτος και τις τράπεζες, δεν θα μπορεί να συνεχίσει να αντιμετωπίσει τις τράπεζες ως αξιόχρεες ή τις εγγυήσεις τους ως επαρκείς. Αυτό είναι ένα από τα προβλήματα της κίνησης του Τσίπρα. Ακόμη κι αν ο λαός πει ότι θέλουν τις προτάσεις των δανειστών, δεν είναι ξεκάθαρο ότι αυτές θα είναι ακόμη στο τραπέζι σε μία εβδομάδα γιατί το πρόγραμμα θα έχει εκπνεύσει.

Θεωρητικά, ένα καινούριο πρόγραμμα μπορεί να δημιουργηθεί. Πρακτικά όμως, θα είναι αδύνατο να πειστούν οι δανείστριες χώρες, όπως η Γερμανία, να εγκρίνουν μία τέτοια συμφωνία, αν ο Τσίπρας είναι ακόμη στην εξουσία. Είναι δύσκολο να δεις πώς η Αθήνα θα μπορούσε να αποφύγει να αθετήσει σε κάποια ομόλογα που κατέχονται από την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. Αν και ο Τσίπρας ορκίστηκε να σεβαστεί την απόφαση του λαού, θα δυσκολευτεί να μείνει στην εξουσία αν ψηφίσουν εναντίον του. Αλλά αυτό δεν θα κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα γιατί κανένας άλλος συνδυασμός κομμάτων δεν μπορεί να σχηματίσει εναλλακτική κυβέρνηση.

Για αυτό είναι πιθανό να γίνουν νέες εκλογές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αλλά ο όλεθρος που θα ακολουθήσει θα έχει καταστρέψει ακόμη περισσότερο την οικονομία. Επιπλέον, με την αντιπολίτευση σε σύγχυση, δεν υπάρχει εγγύηση ότι ακόμη και οι νέες εκλογές θα βάλουν τέλος στην πολιτική παράλυση. Από την άλλη, αν ο λαός στηρίξει τον Τσίπρα, είναι δύσκολο να δει κανείς κάποιο άλλο αποτέλεσμα πέρα από την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Κάποιοι μπορεί να ελπίζουν ότι τότε οι δανειστές μπορεί να κάνουν πίσω. Αλλά φαίνεται πιο πιθανό να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τη στάση τους.

Με τις τράπεζες σε κατάρρευση, ο Τσίπρας μπορεί να προσπαθήσει να αποφύγει το αναπόφευκτο εισάγοντας IOU. Αλλά αυτό είναι απίθανο να πετύχει κάτι περισσότερο από το να αναβάλει τη στιγμή που η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή ή όπως αλλιώς μπορεί να αποκαλεί το νέο της νόμισμα.

Θεωρητικά, η χρεοκοπία και η εισαγωγή ενός νέου νομίσματος μπορεί να δώσει στην Ελλάδα μία νέα πνοή ζωής, μετά από ένα ισχυρό σοκ, υπό την προϋπόθεση ότι τότε ο Τσίπρας θα επιδιώξει μία υπεύθυνη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική. Αλλά αυτό δεν φαίνεται πιθανό. Ο Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πιο πιθανό να χρησιμοποιήσουν τον ανανεωμένο έλεγχό τους για να τυπώσουν χρήματα. Το νέο νόμισμα τότε θα υποτιμούνταν μαζικά, οδηγώντας σε αύξηση πληθωρισμού. Επίσης η ανεργία και η φτώχεια θα αυξάνονταν.

Αρχικά και οι ξένοι ίσως να αποθαρρύνονταν να επισκεφτούν τη χώρα. Αυτό θα ήταν χτύπημα για την πιο σημαντική βιομηχανία της Ελλάδας, τον τουρισμό. Στο μεταξύ, η ευρωζώνη αντιμετωπίζει την πιο δοκιμαστική εποχή στην προβληματική ιστορία της. Το πρόγραμμα της EKT για την αγορά ομολόγων των κυβερνήσεων της ευρωζώνης πιθανόν να κρατούσε τα πράγματα υπό έλεγχο.

Αλλά αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, θα υπήρχε η επίμονη ερώτηση για το αν άλλες χώρες με προβλήματα θα αποχωρούσαν επίσης στο μέλλον. Πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις, ένα λεγόμενο Grexit θα μπορούσε να εξαπολύσει βιτριολικές αντεγκλήσεις. Αυτές θα μπορούσαν να δηλητηριάσουν τις σχέσεις εντός τις Ευρώπης για τα επόμενα χρόνια.

Η παρουσίαση της ανακοίνωσης του Α. Τσίπρα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα γερμανικά ΜΜΕ


Η ανακοίνωση του Α. Τσίπρα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου στην Ελλάδα κυριαρχεί στα γερμανικά ΜΜΕ. Η αγωνία για το μέλλον της ευρωζώνης κορυφώνεται. Παραθέτουμε ενδεικτικά διαδικτυακά δημοσιεύματα.
«Δημοψήφισμα για τις προτάσεις των δανειστών ανακοινώνει ο Α. Τσίπρας» (Süddeutsche Zeitung), «Η Ελλάδα εκβιάζει την Ευρώπη» (Bild) «Ο Α. Τσίπρας μεταθέτει την ευθύνη στο λαό» (Handelsblatt) «Πως ο Α. Τσίπρας αποκαλύπτεται ως δειλός» (Die Welt), είναι μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι γερμανικών εφημερίδων μετά την ανακοίνωση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα στις 5 Ιουλίου με αντικείμενο της προτάσεις των δανειστών.
Κάθε μέρα μια νέα εντυπωσιακή τροπή. Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμα υπό την απειλή πτώχευσης στις 30 Ιουλίου, γράφει η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Focus και επισημαίνει: «Οι δανειστές επιδιώκουν παράταση του τρέχοντος προγράμματος για να αποφύγουν στάση πληρωμών εκ μέρους της Αθήνας. Όμως ο Α. Τσίπρας δεν αποδέχεται τις υπαγορεύσεις των πιστωτών για λιτότητα. Κι γι αυτό κάνει χρήση ενός τρικ. Τοποθετεί το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου χωρίς να έχει ακόμα πράσινο φως ότι το τρέχον πρόγραμμα θα παραταθεί μέχρι τότε. Επικριτικές φωνές κάνουν λόγο για εκβιασμό των πιστωτών από τον Α. Τσίπρα».
Ενήμερη η Α. Μέρκελ για τις προθέσεις του πρωθυπουργού
Για τηλεφώνημα Μέρκελ Τσίπρα χθες το βράδυ γράφει η SZ
Για τηλεφώνημα Μέρκελ Τσίπρα χθες το βράδυ γράφει η SZ
Σε άρθρο της η Süddeutsche Zeitungεπισημαίνει επικαλούμενη πληροφορίες της ότι κατά τη διάρκεια του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου στην Αθήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Α. Μέρκελ και την ενημέρωσε σχετικά με τις προθέσεις του. Λίγο νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε επιστρέψει από τις Βρυξέλλες και την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα. Και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του δεν μπορεί να αποδεχθεί τις τελευταίες προτάσεις των δανειστών μιας και δίνουν βιώσιμες λύσεις στα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Συνεπώς πρέπει τώρα να αποφασίσει ο λαός.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός μιλά για ταπείνωση και εκβιασμό, γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Την ίδια ώρα η αντιπολίτευση εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις. Μεγάλες ουρές στα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών.
Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τον Α. Τσίπρα ότι δεν θέλει να είναι εκείνος ο πρωθυπουργός που φέρει την ευθύνη για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην χώρα του, παρατηρεί η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt και υπογραμμίζει: «Η δυνατότητα διεξαγωγής δημοψηφίσματος παρέχεται ακριβώς για να ληφθούν θεμελιώδεις αποφάσεις. Όμως το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου έρχεται τη χειρότερη δυνατή στιγμή. Μετά από εξάμηνες διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς καλείται τώρα ο λαός να λάβει αποφάσεις. Με τον τρόπο αυτό ο Α. Τσίπρας αποποιείται την ευθύνη και την μεταθέτει στους πολίτες».
Δημοψήφισμα σε λάθος χρόνο….
Για εκβιασμό των δανειστών από τον Α. Τσίπρα κάνει λόγο η Bild
Για εκβιασμό των δανειστών από τον Α. Τσίπρα κάνει λόγο η Bild
Από την πλευρά της η εφημερίδα Die Weltπαρατηρεί: «Σε περίπτωση που ο Α. Τσίπρας ήταν πολιτικός με συναίσθημα ευθύνης θα είχε δύο επιλογές: Πρώτον, τη στιγμή που θα διαπίστωνε ότι κάθε συμφωνία με την τρόικα παραβιάζει υπερβολικά τις κόκκινες γραμμές του θα μπορούσε να ζητήσει πρόωρες εκλογές για να διασφαλίσει τη στήριξη ή όχι του ελληνικού λαού. Άφησε ωστόσο την σωστή χρονική στιγμή για μια τέτοια απόφαση να περάσει ανεκμετάλλευτη. Δεύτερον, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να καταλήξει σε συμβιβαστική λύση με τους Θεσμούς και στη συνέχεια στις επόμενες εκλογές ή σε δημοψήφισμα να ζητήσει την ετυμηγορία του λαού. Ούτως ή άλλως η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων δεν είναι ασυνήθιστη στην ΕΕ. Θυμίζουμε τα δημοψηφίσματα για τις Ευρωπαϊκές Συνθήκες, όπου ο εκάστοτε πρωθυπουργός έλεγε: «Αυτά κατάφερα να αποσπάσω στις διαπραγματεύσεις και ζητώ τώρα τη συγκατάθεσή σας».
H εφημερίδα Bild παρατηρεί: Η Ελλάδα κάνει χρήση του τελευταίου χαρτιού που της έχει απομείνει. Εκβιάζει την Ευρώπη! Με ένα δημοψήφισμα! Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο Eurogroup η κυβέρνηση ανακοίνωσε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου, δηλαδή λίγες μέρες μετά την εκπνοή του δεύτερου ελληνικού προγράμματος. Ο εκβιασμός του Α. Τσίπρα: Αν οι δανειστές δεν ενισχύσουν την Ελλάδα μέχρι την Τρίτη, τότε η χώρα θα κηρύξει στάση πληρωμών. Και τότε θα χαθεί μέρος των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν χρειάζεται πια να κάνει οποιαδήποτε νέα παραχώρηση ως αντάλλαγμα για νέα οικονομική βοήθεια, μιας και θα παραπέμψει στο δημοψήφισμα.

Νέες εξελίξεις: Πηγές Ε.Ε - Αποσύρουν την πρόταση (;) αλλά και παρέμβαση ... Καραμανλή! Οι αντιδράσεις των κομμάτων


Οι εξελίξεις μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος είναι πυκνές  τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρουσιάζουμε ορισμένες από αυτές.

Σύμφωνα με Κοινοτικό αξιωματούχο, λοιπόν, οι δανειστές σκέφτονται να αποσύρουν από το τραπέζι την πρόταση (SLA- Staff Level Agreement) προς την ελληνική πλευρά. 

Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει πρόταση γιατί στο περιεχόμενο κάθε πρότασης θα έπρεπε να είχε συμφωνήσει και η ελληνική κυβέρνηση.

Όλα ανοιχτά στο Εurogroup

Οι κοινοτικοί ιθύνοντες και ο πρόεδρος της Κομισιόν ενημερώθηκαν μόλις στις 23:00 τοπική ώρα για την πρόθεση της κυβέρνηση να διεξάγει δημοψήφισμα για την εφαρμογή ή όχι μιας εκδοχής της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ των ελληνικών αρχών της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, όπως αυτή ενδεχομένως να έπεφτε στο τραπέζι του σημερινού eurogroup προς έγκριση.

Θεσμικοί παράγοντες των Βρυξελλών έκαναν λόγο για "παράλογη" απόφαση, καθώς το κείμενο δεν είχε κλείσει και οι τεχνοκράτες του euro working group δεν είχαν ετοιμάσει ακόμη την τελική εκδοχή της πρότασης, με τη συμμετοχή της ελληνικής αντιπροσωπίας. 

Ώρες πριν από την ανακοίνωση, αφενός ο υπουργός οικονομικών δήλωνε πως δεν κατανοεί τους λόγους "για να μην συμφωνήσουμε", αφετέρου οι εταίροι είχαν δεχθεί το 13% για τον ΦΠΑ στην εστίαση και τα ξενοδοχεία. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο πρόεδρος Γιούνκερ είπε στον πρωθυπουργό ότι το πραγματικό ερώτημα είναι η παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ.

Πηγές του Συμβουλίου από κράτη μέλη της ευρωζώνης εξηγούσαν ότι το eurogroup πρέπει τώρα να απαντήσει σε νέα πολιτικά ερωτήματα και να εξετάσει σενάρια διασφάλισης των υπολοίπων κρατών από τις εξελίξεις στην Ελλάδα. 

Θα πρέπει να εξετάσει επιπλέον "εναλλακτικούς τρόπους βοήθειας της Ελλάδας". Ορισμένες πηγές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τον ELA μετά την 30ή Ιουνίου και εκτιμούσαν ότι πιθανό αίτημα για παράταση του MFAFA για λίγες μέρες στερείται νοήματος. Αυτό όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί. 

Η Ελλάδα καλείται εκ των συνθηκών να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και τα μέτρα είναι ελληνική πολιτική επιλογή. Ο ρόλος των θεσμών είναι η αξιολόγηση τους. Τα δε μέτρα της πρότασης προσδιορίστηκαν μετά από συνεισφορά και καθοδήγηση των ελληνικών αρχών. Οι δε στόχοι μειώθηκαν σημαντικά. 

Οι κυβερνήσεις δεν έχουν καθορίσει ακόμα τη στάση τους. Ωστόσο είναι ορατό το ενδεχόμενο ο λαός να κληθεί να ψηφίσει για πρόταση που δεν θα υπάρχει. Η πρόταση χάνει την ισχύ της de facto στις 30 Ιουνίου. 

Έτσι και αλλιώς η διαπραγμάτευση μπαίνει σε μια νέα φάση από την 1η Ιουλίου. Το πρόγραμμα δεν υπάρχει πια και τα χρήματα που το συνοδεύουν χάνονται. 

Στις Βρυξέλλες δεν κατανοούν την στάση του πρωθυπουργού και διερωτώνται γιατί η ελληνική κυβέρνηση έφερε τη διαπραγμάτευση στα άκρα.

Σχολιάζουν, μάλιστα, ότι η δημοκρατική έκφραση δεν εξαντλείται στα ελληνικά σύνορα και η βούληση των άλλων δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων δεν δεσμεύεται από το αποτέλεσμα. Οι εκλογείς των άλλων κρατών έχουν δώσει εξίσου πολιτικές εντολές στις 18 κυβερνήσεις. 

Κομισιόν, θεσμοί και κράτη μέλη θα περάσουν στην επικοινωνιακή αντεπίθεση σύντομα.

Από την άλλη ως προανάκρουσμα και άλλων πολιτικών διεργασιών - ειδικά στο χώρο της Κεντροδεξιάς -  υπήρξε και παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός με γραπτή δήλωση τοποθετήθηκε σήμερα  στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Ο Κ. Καραμανλής αναφέρει:

«Τα πιο ζωτικά συμφέροντα του Έθνους επιβάλλουν την παραμονή της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης. Οι υπαρκτές ατέλειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναιρούν επ’ ουδενί την αξία αυτού του στρατηγικού προσανατολισμού. 

Άφρονες επιλογές που ναρκοθετούν την αρχή αυτή εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες, με απρόβλεπτες και πιθανώς μη αναστρέψιμες συνέπειες».

Κατά τα  άλλα στις 12 αρχίζει η συνεδρίαση της Βουλής για να συζητήσει την πρόταση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Στην ιστοσελίδα της Βουλής αναρτήθηκε το κείμενο που αφορά στη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Αναλυτικά το κείμενο αναφέρει:

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 

27.06.2015 

Ώρα 12.00΄

Συζήτηση και διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τη λήψη απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 εδ. α' του Συντάγματος και 115 του Κανονισμού της Βουλής, επί της από 26/6/2015 Απόφασης και πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για Διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).

Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ

Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ

Το Δημοψήφισμα προτείνεται να διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015





Από την άλλη η ΝΔ υποστηρίζει ότι στην ουσία το ερώτημα είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ.

Αρνητική θέση στην πρόταση της κυβέρνησης έχει πάρει και το "Ποτάμι" .

Ενώ το ΚΚΕ θεωρεί ότι έχει χαρακτήρα εκβιασμού το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως ανέφερε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας «η κυβέρνηση είπε ψέματα στον ελληνικό λαό» ενώ χαρακτήρισε «παραμύθια» τα περί σεβασμού της λααϊκής εντολής. «Εδώ και 5 μήνες η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καταργήσει κανένα νόμο, όχι μόνο διατηρεί ανέπαφο όλο το προηγούμενο πλαίσιο, αλλά προτείνει και νέα μέτρα προς τους δανειστές» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γκιόκα το δημοψήφισμα «επιδιώκει να κάνει το λαό συνένοχο σε αντιλαϊκούς σχεδιασμούς καλώντας τον να επιλέξει ανάμεσα σε Σκύλλα και σε Χάρυβδη».

Κάλεσε τέλος το λαό «να πει όχι και στους δύο με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του. Να απορρίψει τόσο το σχέδιο των δανειστών όσο και στο σχέδιο της κυβέρνησης. Να σηκώσει το ανάστημα του και να διεκδικήσει τη μοναδική ρεαλιστική λύση για τα δικά του συμφέροντα που είναι η ρήξη με την ΕΕ και το σημερινό δρόμο ανάπτυξης». 

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα παρεμβαίνουμε αναλόγως ... 

Δημοψήφισμα, λοιπόν, με εκβιαστικούς όρους και σε εκβιαστικό χρονικό διάστημα!


Η κυβέρνηση προχωρεί, λοιπόν, σε δημοψήφισμα με το ερώτημα αν ο λαός δέχεται ή όχι τη συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές.


Όπως κι αν το παρουσιάζει η κυβέρνηση η εξέλιξη αυτή  αποτελεί ομολογία αποτυχίας της μέχρι τώρα πολιτικής της κυβέρνησης.

Η οποία μέχρι και πολύ πρόσφατα εξωράιζε την κατάσταση, μιλούσε για "έντιμο συμβιβασμό" και έφτασε στο σημείο η ίδια να προτείνει μια επονείδιστη συμφωνία μα βάρη ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ για το λαό μας.


Κι όταν οι δανειστές υλοποιώντας τα δικά τους σχέδια - που το βάθος τους μένει να το δούμε - έθεσαν εξωπραγματικούς και απολύτως εξοντωτικούς όρους βρέθηκε σε αδιέξοδο.

Εκεί μέσα από τις δικές της αντιφάσεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, επειδή δεν μπορεί να αναλάβει τις ευθύνες που της έδωσε ο ελληνικός λαός στις 25 του Γενάρη και να πάρει αποφάσεις, πετά το "μπαλάκι' στους Έλληνες πολίτες.


Πάλι, δηλαδή, δεν αναλαμβάνει τη δική της πολιτική ευθύνη.

Στην ουσία είναι ομολογία - παρά τους φραστικούς εξωραϊσμούς -  της αποτυχίας της.

Γεννιούνται έτσι πλήθος ερωτημάτων και προβλημάτων που μπορούν να λειτουργήσουν τελείως διαλυτικά για την ελληνική κοινωνία.

Καταρχάς, το δημοψήφισμα προτείνεται να υλοποιηθεί μέσα σ' ένα ελάχιστο χρονικό διάστημα και με όρους που αγγίζουν τα όρια της συνταγματικότητας.

Οπωσδήποτε περιορίζει ασφυκτικά τη δυνατότητα ουσιαστικού διαλόγου και ενημέρωσης  γεγονός που οδηγεί στη στείρα πόλωση.

Από την άλλη τεράστια ζητήματα προκύπτουν για το τι σημαίνει η μία ή ή άλλη έκβαση του δημοψηφίσματος.

Το "όχι" για παράδειγμα μπορεί να σημαίνει υιοθέτηση του "έντιμου συμβιβασμού" που προωθούσε η κυβέρνηση;
Της συμφωνίας δηλαδή με τους όρους των 8 δισ;

Για μας φυσικά και όχι.

Σε περίπτωση που οι πολίτες κάτω από την κορύφωση των εκβιαστικών διλημμάτων και του φόβου ψηφίσουν "ναι" αυτομάτως γεννιέται ζήτημα νομιμοποίησης της κυβέρνησης και στην ουσία τίθεται και θέμα εκλογών για την ανάδειξη μιας βουλής που να ανταποκρίνεται στη νέα λαϊκή βούληση.

Από την άλλη, ειδικά από τους δανειστές αλλά και από κύκλους στο εσωτερικό θα δοθεί στο δημοψήφισμα ο χαρακτήρας του ναι ή όχι στο ευρώ.

Όλα αυτά δημιουργούν μια κατάσταση ισχυρούς αβεβαιότητας με απρόβλεπτες εξελίξεις.

Τώρα, αν όλα αυτά έχουν σχέση με τη δημαγωγική - για μια ακόμη φορά - φρασεολογία της κυβέρνησης περί "άμεσης δημοκρατικής έκφρασης" του λαού είναι ένα άλλο ζήτημα.

Περισσότερο επιχειρείται η κυβέρνηση να βρει "άλλοθι" για την πολιτική της αποτυχία και να καταστήσει και το λαό "συνυπεύθυνο" και "συνένοχο" για την όποια έκβαση και κυρίως και για την υιοθέτηση σαφώς αντιλαϊκών επιλογών. 

Ούτε φυσικά μπορούν να έχουν σχέση με τη στάση και τα  συμφέροντα των τοκογλύφων δανειστών και των εγχώριων συνεργατών τους, καθώς και των πολιτικών δυνάμεων που εκφράζουν αυτά τα συμφέροντα (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και τα σχετικά ...).

Ο λαός και οι πολίτες πρέπει να πουν το δικό τους ΟΧΙ, βεβαίως.

ΟΧΙ στα εκβιαστικά διλήμματα

ΟΧΙ στα Μνημόνια, παλιά και νέα, παραδοσιακά και μεταλλαγμένα.

ΟΧΙ στους εκβιασμούς των δανειστών.

ΟΧΙ σε συμφωνίες του τύπου που προωθούσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο όνομα του "έντιμου συμβιβασμού".

ΟΧΙ στους σχεδιασμούς, τις απειλές  των ξένων και εγχώριων κέντρων της ολιγαρχίας.

Βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές εξελίξεις.

Δυστυχώς, και αυτή η κυβέρνηση απέτυχε και  λειτουργεί ως "ανεύθυνος άρχων"  ενώ στην ουσία εκείνο που μεθόδευε ήταν μια νέα εκδοχή του Μνημονίου.

ΟΧΙ, λοιπόν, σε κάθε είδους μεθοδεύσεις που θα υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον του λαού μας, θα επιχειρούν να τον παγιδεύσουν σε εκβιαστικά διλήμματα.

Με τη στάση του και κυρίως τους αγώνες του ο ελληνικός λαός πρέπει ν' ανοίξει το δρόμογια μια διαφορετική πορεία και προοπτική. 




Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Guardian: Η Ελλάδα σε «καραντίνα» χωρίς συμφωνία στο Eurogroup - Reuters: Άνω του 50% η πιθανότητα συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών Διάβασε περισσότερα στο: Reuters: Άνω του 50% η πιθανότητα συμφωνίας Ελλάδας-δανειστώνΕνώ

Ο Ian Traynor, ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, υποστηρίζει ότι κατά το Eurogroup του Σαββάτου και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, τότε θα εξετασθεί και ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης.

Ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο θα θέσει σε καραντίνα την Ελλάδα, εξετάζουν οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία το Σάββατο, όπως αναφέρει ο Guardian.
Ο Ian Traynor, ο ανταποκριτής της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, υποστηρίζει ότι κατά το Eurogroup του Σαββάτου και εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, τότε θα εξετασθεί και ένα σενάριο έκτακτης ανάγκης, που ουσιατικό στόχο θα έχει να προστατεύσει την Ευρωζώνη από το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.

Ενώ  κατά το Reuters είναι άνω του 50% η πιθανότητα συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών.

Άνω του 50% είναι η πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, όπως υποστήριξε Ευρωπαίος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλείται το Reuters και μάλιστα την ίδια στιγμή που πηγές της ελληνικής κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία».
Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα του πρακτορείου ο εν λόγω αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων συνεχίζονται, ενώ στην τελική συμφωνία μπορεί να υπάρξει κάποια λεκτική δέσμευση – ανάλογη με αυτή τον Νοέμβριο του 2012 – της Ευρωζώνης σχετικά με την εξέταση του αιτήματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Ακόμη, η ίδια πηγή, υποστηρίζει ότι ακόμη και εάν η συμφωνία κλείσει το Σάββατο, η Ελλάδα δεν θα προλάβει να αποπληρώσει στην ώρα της το ΔΝΤ, αλλά αυτό δεν θα σημάνει ότι θα υπάρξει χρεοκοπία της χώρας.
«Το να ανακοινώσει το ΔΝΤ ότι η Ελλάδα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν είναι και το τέλος του κόσμου, εφόσον, όμως, έχει προηγηθεί μία ξεκάθαρη συμφωνία», φέρεται να δηλώνει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Φυσικά θα ακούσουμε πολλά ακόμη κάθε ώρα που περνάει ... 

Χωρίς ν' αλλάζει καθόλου η ουσία των πραγμάτων!


Κάθε μήνα χειρότερα για τους πρόσφυγες



 του Μ …
Καμπανάκι κινδύνου κρούει για ακόμα μια φορά η Διεθνής Αμνηστία για την ανθρωπιστική κρίση με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και στην ΕΕ, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής. Κάθε μήνα χειρότερα η κατάσταση, προειδοποιεί ο οργανισμός


http://www.thepressproject.gr/photos/620x360/img_684714342583661435216417.jpg
Πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά (Nikos Libertas / SOOC)
Αναλυτικά, όπως αναφέρει η Αμνηστία, η ανθρωπιστική κρίση των προσφύγων στην Ελλάδα χειροτερεύει, καθώς το σύστημα υποστήριξης σπρώχνεται σε σημείο κατάρρευσης.

«Είναι υποχρέωση των Ευρωπαίων ηγετών που συναντώνται αυτή την εβδομάδα, να αναγνωρίσουν ότι η ανυπόφορη πίεση στα κράτη της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, είναι αποτέλεσμα των αποτυχημένων ευρωπαϊκών πολιτικών», επισημαίνει στη σχετική έκθεση ο Τζον Νταλχούιζεν, διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

Όπως αναφέρεται, πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα αποτελεσματικές λύσεις για να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια προσφυγική κρίση και να κατανεμηθεί η ευθύνη πιο δίκαια μέσα στην ΕΕ. 
Ανθρωπιστική κρίση

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, πρόσφατη ερευνητική αποστολή αποκάλυψε ότι οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες έρχονται αντιμέτωποι με πολύ άσχημες συνθήκες υποδοχής. Κακός σχεδιασμός, αναποτελεσματική χρήση των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πάγωμα των προσλήψεων έχουν καταστήσει τις ελληνικές αρχές ανίκανες να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες και να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους.

Κάθε μήνα η ανθρωπιστική κρίση, πυροδοτούμενη από την οικονομική κρίση της Ελλάδας, χειροτερεύει, τονίζεται στην έκθεση.
Πάνω από 61 χιλ. πρόσφυγες

Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας δείχνει ότι τουλάχιστον 61.474 πρόσφυγες έφτασαν στα ελληνικά παράλια μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 22ας Ιουνίου 2015 -πολλοί περισσότεροι από ό,τι συνολικά το 2014 (43.500). Ο αριθμός των αφίξεων αυξάνεται, με 5.000 κατά μέσο όρο να φτάνουν ανά εβδομάδα, τις τρεις πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου.

Εξαιτίας της αυξημένης επιτήρησης των συνόρων, της κατασκευής φράχτη στα χερσαία σύνορα και της πρακτικής των απωθήσεων η μεγάλη πλειοψηφία των προσφύγων και μεταναστών προσπαθούν να διέλθουν μέσω της θάλασσας.
Κουκουλοφόροι της ΕΛ.ΑΣ

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση χαρακτηρίζει παράνομη την πρακτική των απωθήσεων και αναφέρει ότι συνεχίζεται στα χερσαία σύνορα, όπου έχει συλλέξει μαρτυρίες βίαιων περιστατικών. Λέγοντας ότι ήταν μέλος μιας μεγάλης ομάδας προσφύγων που απωθήθηκαν πίσω στην Τουρκία στις 14 Απριλίου 2015, ένας Σύρος πρόσφυγας περιέγραψε στη Διεθνή Αμνηστία την κακομεταχείριση του στα χέρια μελών της Ελληνικής Αστυνομίας που φορούσαν κουκούλες: « Άρχισαν να μας χτυπούν με γροθιές και κλωτσιές στο έδαφος. Με έπιασαν από τα μαλλιά και με έσπρωξαν προς το ποτάμι». «Είναι ξεκάθαρο από την έρευνά μας ότι παρά τις κυβερνητικές καταδίκες, βίαιες απωθήσεις συνεχίζουν να λαμβάνουν χώρα» σημειώνει ο Νταλχούιζεν.

«Αυτές οι απωθήσεις κατά μήκος των ελληνικών συνόρων δεν παραβιάζουν απλά το διεθνές δίκαιο, αλλά σπρώχνουν όλο και περισσότερους απελπισμένους πρόσφυγες να επιχειρούν το επικίνδυνο ταξίδι μέσω του Αιγαίου».

Για ένα "όχι" με προοπτικές


                               του Μ ...
Εφτασε βεβαίως για την κυβέρνηση, που εισπράττει τώρα τους πικρούς καρπούς μιας ολέθριας στρατηγικής, το ναυάγιο της οποίας είχε ήδη διαφανεί με την συμφωνία της 20ης Φλεβάρη.. Μοναδικό αποτέλεσμα όλων αυτών των μηνών της δήθεν «διαπραγμάτευσης»  ήταν ο εγλωβισμός σε ένα εντεινόμενο καθοδικό σπιράλ, κατάληξη του οποίου είναι η αποδοχή του μνημονιακού πλαισίου και η απεμπόληση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.  Η αντίφαση της αρχικής θέσης «αντιμνημονιακήλύση εντός ευρώ» λύθηκε μεταλασσόμενη στο δόγμα «πάση θυσία εντός ευρώ»που με αξιοθαύμαστη συνέχεια ακολουθούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις εδώ και μια πενταετία.

Ας ξεκαθαρίσουμε ότι, αν και έγιναν δεκτές ως «βάση διαπραγμάτευσης», οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για μέτρα ύψους 8 δις εντός διετίας δεν αποτελούν το τέρμα του Γολγοθά. Οι δανειστές κινούνται με απόλυτη συνέπεια στη λογική του «τα θέλουμε όλα», και δεν έχουν φυσικά απολύτως κανέναν λόγο να σταματήσουν, στο λίγο αλλά κρίσιμο διάστημα που απομένει, όταν αυτή η προσέγγιση αποδίδει τα επιδιωκόμενα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ετοιμαζόμενη συμφωνία θα είναι απεχθέστερη από την ελληνική πρόταση όπως επίσης δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα καταρρεύσουν εξαιρετικά γρήγορα τα επικοινωνιακά τεχνάσματα που προσπαθούν να την ντύσουν με το κοστούμι της «ανακατανομής των βαρών» - γιατί όχι και της «κοινωνικής δικαιοσύνης». Στο κάτω-κάτω και η συμφωνία της Βάρκιζας, που άνοιξε τον δρόμο στους κατατρεγμούς και τον εμφύλιο, παρουσιάστηκε ως συμφωνία «ειρήνευσης» και δρομολόγησης «ομαλής εξέλιξης» της πολιτικής ζωής. Όταν καταρρέει η πολιτική συμπαρασύρει μαζί της και το νόημα των λέξεων.

Η ώρα της αλήθειας δεν έφτασε όμως μόνο για όσους ακολούθησαν ή νομινοποίησαν αυτόν τον ολισθηρό δρόμο προς την αυτοαναίρεση. Έφτασε και για όσους αντιτάχθηκαν σ’αυτόν, υπερασπιζόμενοι το πρόγραμμα του Σύριζα και το πνεύμα του αντιμνημονιακού αγώνα που δόθηκε από τα κάτω όλα αυτά τα χρόνια. Σε όσους δεν «έπαιξαν» απλά ρητορικά με την ιδέα της ρήξης, αλλά την εννοούσαν και καλούσαν την κοινωνία να μην τη φοβηθεί. Το λιγότερο που μπορεί κανείς να περιμένει τώρα είναι να μην υποκύψουν στα εκβιαστικά διλήμματα που θα τους τεθούν, στις δήθεν «κομματικές πειθαρχίες» που καλύπτουν τις πιο απροκάλυπτες μεταστροφές και τις πιο κυνικές κωλοτούμπες.

Ένα «όχι» ωστόσο δεν αρκεί. Η στάση αρχών είναι ηθικά κρίσιμη, αφήνει πολύτιμη υποθήκη για το μέλλον και ελπίδα για την ιστορική επιβίωση της Αριστεράς. Δεν μπορεί όμως από μόνη της να φέρει ένα πολιτικό αποτέλεσμα. Διότι το ερώτημα που αβίαστα προκύπτει είναι αν απορριφθεί η διαφαινόμενη συμφωνία, τότε τι; Υπάρχει εναλλακτική πορεία; Ποιά είναι τα προβλήματα αλλά και οι δυνατότητες που δημιουργούν η ρήξη και το ενδεχόμενο αλλαγής νομίσματος; Η συζήτηση αυτή ως γνωστόν δεν έγινε ποτέ, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται σήμερα ως μονόδρομος η υποταγή και η «πάση θυσία συμφωνία». Ένα «όχι» μπορεί να την ανοίξει αλλά μόνο η δημόσια κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων, που υπάρχουν και κυκλοφορούν ήδη σε στενούς κύκλους, είναι σε θέση να του δώσει προοπτική. Είμαστε προφανώς ήδη και στο «παρά πέντε».

Αυτή τη στιγμή η συμφωνία όχι μόνο δεν έχει υπογραφεί αλλά ούτε καν αποκτήσει την οριστική της μορφή. Πολύ περισσότερο δεν έχει εγκριθεί ούτε από τα όργανα του Σύριζα ούτε από την κοινοβουλευτική του ομάδα ούτε από τη Βουλή. Το ανεπανόρθωτο δεν έχει (ακόμη) συμβεί, άρα μπορεί να αποτραπεί.

Σε τέτοιες στιγμές, ο καθένας αναλογίζεται τις ευθύνες του και παίρνει τις ανάλογες αποφάσεις, συνειδητοποιώντας ότι αυτές θα τον δεσμεύσουν για μια ολόκληρη περίοδο.

Οι οργανώσεις και τα όργανα του Σύριζα πρέπει να συγκληθούν άμεσα και να τοποθετηθούν. Οι βουλευτές που εκλέχτηκαν με εντολή τον τερματισμό των μνημονιακών πολιτικών οφείλουν να την τιμήσουν, και, μαζί της, να τιμήσουν την δημοκρατία .Τίποτε θετικό δεν μπορεί όμως να προκύψει χωρίς την ενεργοποίηση της κοινωνίας, το σπάσιμο του κλίματος τρομοκρατίας, εκβιασμού και πανικού που καλλιεργούν τα ΜΜΕ και τα συστημικά φερέφωνα όλων των αποχρώσεων.
Ο ελληνικός λαός και η οι μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς δεν έχουν πει την τελευταία τους  λέξη. Την ώρα του μέγιστου κινδύνου, το κάθε τι αποκτά μια διαφορετική σημασία. Οι μόνοι αγώνες που είναι χαμένοι από χέρι είναι αυτοί που δεν έχουν δοθεί.

H πρόταση των θεσμών μεταφρασμένη και η πρόταση της Αθήνας

                                                         από τον M ...

1. Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2016-2019 MTFS
 
Υιοθέτηση από 1η Ιουλίου 2015 συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 2015 και για το πρόγραμμα Μεσοπρόθεσμης Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019 με αποδοχή μεγάλου μέρους του προγράμματος μεταρρυθμίσεων των πιστωτών. Η νέα δημοσιονομική πορεία θα βασίζεται στο στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος 1%, 2%, 3% και 3,5% επί του ΑΕΠ για τα χρόνια 2015,2016,2017 και 2018 αντίστοιχα. Το πακέτο περιλαμβάνει μεταρρύθμιση στον τομέα του ΦΠΑ (¶2), άλλους φόρους(¶3), μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού(¶4), μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση(¶5), μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων(¶6) και άλλα παραμετρικά μέτρα που περιγράφονται παρακάτω:

2. Μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ
 
Η υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στο σύστημα εφαρμογής του ΦΠΑ θα είναι ενεργή από την 1η Ιουλίου 2015. Η μεταρρύθμιση θα έχει στόχο καθαρά έσοδα 1% επί του ΑΠΕ σε ετήσια βάση από τις παραμετρικές αλλαγές. Το νέο σύτημα ΦΠΑ: (1) θα ενοποιήσει ενιαίο φόρο ΦΠΑ 23% που θα ισχύει και στα εστιατόρια, ξενοδοχεία και υπηρεσίες εστίασης με μειωμένο συντελεστή 13% για τα βασικά τρόφιμα, την ενέργεια, το νερό (εξαιρουμένων των αποβλήτων) και έναν υπερμειωμένο συντελεστή 6% για τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα βιβλία και το θέατρο. (2): θα εξορθολογήσει τις εξαιρέσεις για την διεύρυνση της βάσης και την αύξηση των φόρων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων και (3) θα εξαλείψει τις εκπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης αυτής των νησιών.

Η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ που περιγράφεται παραπάνω μπορεί να επανεξεταστεί στο τέλος του 2016, υπό την προϋπόθεση ότι θα προσφερθούν ισοδύναμα. Πρόσθετα έσοδα θα εισπράττονται μέσω των μέτρων που λαμβάνονται κατά της φοροδιαφυγής και για την βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Οποιαδήποτε απόφαση για την αναθεώρηση θα πρέπει να γίνει μετά από διαβούλευση με τους Θεσμούς.

3. Φορολογικά μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα
 
Υιοθέτηση νομοθετικών πρωτοβουλιών για:
  • Μείωση της πιθανότητας φοροαποφυγής (π.χ. διευκρίνηση του πλαισίου για τους αγρότες) , λήψη μέτρων για την αύξηση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων για το 2015 και υιοθέτηση προκαταβολής φόρου 100% όπως και για τις ατομικές επιχειρήσεις  από το τέλος του 2016, εξάλειψη της ευνοϊκής φορολόγησης στους αγρότες στα έσοδα του φορολογικού κώδικα, αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης
  • Κατάργηση των επιδοτήσεων για τον φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο ντιζελ για τους αγρότες, καλύτερη στόχευση και μείωση κατά το ήμισυ στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης για τον προϋπολογισμό του 2016.
  • Μετά την αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών θα γίνει ρύθμιση του φόρου ακίνητης περιουσίας αν είναι απαραίτητη προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα έσοδα από το ΦΑΠ το 2015 και 2016 θα διατηρηθεί ο στόχος για €2.650.000.000 και θα ρυθμιστεί ανάλογα η ελάχιστη φορολόγηση
  • Εξάλειψη των διασυνοριακών παρακρατήσεων φόρου (σ.μ. τριγωνικές συναλλαγές) που θεσπίστηκε με την πράξη ΧΧΧΧ/2015 και την αναστροφή της πρόσφατης τροποποίησης του ITC στην πράξη δημόσιας διοίκησης (Νόμος ΧΧΧΧ/2015) καθώς και το ειδικό καθεστώς για την επεξεργασία των γεωργικών εισοδημάτων
  • Υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν σχετικά με τον κώδικα εισοδήματος και τις φορολογικές διαδικασίες: Εισαγωγή νέου ποινικού δικαίου για την φοροδιαφυγή και απάτη και τροποποίηση του Ειδικού Ποινικού Δικαίου 2523/1997 καθώς και κάθε άλλη σχετική νομοθεσία και αντικατάσταση του άρθρου 55 παραγ.1 και παραγ.2 του TPC με σκοπό, μεταξύ άλλων, να εκσυγχρονιστεί και να διευρυνθεί ο ορισμός της φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής σε όλους τους φόρους. Κατάργηση των προστίμων του κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιβάλλονται σύμφωνα με τον νόμο 2523/1997 και ανάπτυξη φορολογικού πλαισίου συλλογικών επενδύσεων και συμμετοχών σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε.
  • Θέσπιση νομοθεσίας για την αναβάθμιση του οργανικού νόμου για τον προϋπολογισμό με στόχο: (1) να εισαχθεί πλαίσιο για ανεξάρτητο οργανισμό ελέγχου (2) την κατάργηση του Ελληνικού Ελεγκτικού Συνεδρίου και των αξιωματούχων (3) αν δοθούν αποκλειστικά η ικανότητα των χρηματοπιστωτικών εξουσιών στο νέο οργανισμό που θα επιβλέπει τα οικονομικά του δημοσίου τομέα και (4) τη σταδιακή κατάργηση της λειτουργίας του Δημοσιονομικού Ελέγχου μέχρι τον Ιανουάριο του 2017
  • Αύξηση του ποσοστού φόρου χωρητικότητα και τη σταδιακή κατάργηση των ειδικών φοροελαφρύνσεων στην ναυτιλιακή βιομηχανία.
Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015 (1) θα απλοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα για την  είσπραξη του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων (2) θα επανασχεδιαστεί και θα ενταχθεί ο φόρος αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2016 για να επιτευχθεί πιο αποτελεσματικά η προοδευτική κλίμακας στο σύστημα φορολογίας (3) θα εκδοθεί εγκύκλιος σχετικά με τα πρόστιμα για να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη και συνεκτική εφαρμογή του TPC (Κώδικας Φορολογίας) (4) να γίνουν οι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις όπως ορίζεται στην παράγραφο 9 της έκθεσης του ΔΝΤ Νο.14/151.
 
Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης με ισχύ από την 1η Ιουλίου 2015 (1) να αποκατασταθεί πλήρως η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ χωρίς εξαιρέσεις (2) να γίνει μείωση ως ένα πρώτο βήμα για την τιμή όλων των φαρμάκων εκτός πατέντας στο 50% και όλα τα γενόσημα φάρμακα κατά στο 32,5% της τιμής του διπλώματος ευρεσιτεχνίας με την κατάργηση της ρήτρας των κεκτημένων δικαιωμάτων για τα φάρμακα που βρίσκονταν ήδη στην αγορά το 2012 (3) να γίνει επανεξέταση με στόχο να περιοριστούν οι δαπάνες διαγνωστικών εξετάσεων σύμφωνα και να επανέλθει η διαρθρωτική δαπάνη σύμφωνα με τους στόχους και (4) να γίνει συλλογή του συνόλου της ρήτρας του 2014 για τις ιδιωτικές κλινικές, τα διαγνωστικά και φαρμακευτικά προϊόντα και να επεκταθεί το 2015 και το 2016.
 
Εκκίνηση της αναθεώρησης για την κοινωνική πρόνοια σύμφωνα με τους συμφωνηθέντες όρους όπως αυτές προτάθηκαν από την τεχνική βοήθεια της Παγκόσμιας Τράπεζας με στόχο την εξοικονόμηση του 50% της δαπάνης του ΑΕΠ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην χρηματοδότηση φορολογικά ουδέτερης εξάπλωσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος από τον Ιανουάριο του 2016 που θα ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του 2016.
  • Μείωση το ανώτατου ορίου δαπανών για στρατιωτικές δαπάνες κατά 400 εκατομμύρια ευρώ με σύνολο στοχοθετημένων δράσεων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αριθμού του προσωπικού και τις προμήθειες
  • Μεταρρύθμιση του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, μεταξύ άλλων, για την κάλυψη της φορολογίας κεφαλαίου, τα επενδυτικά οχήματα, τους αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους κ.λπ.
  • Αύξηση του συντελεστή φορολογία των επιχειρήσεων από 26% στο 28%
  • Εισαγωγή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις
  •  Προκήρυξη Δειθνούς Διαγωνισμού για τις άδειες λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών και τη χρήση αντίστοιχων εισφορών για τη χρήση των συχνοτήτων
  • Επέκτασης της εφαρμογής του φόρου πολυτελείας στα σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων και αύξηση του από 10% στο 13% με ισχύ αναδρομικά από την συλλογή φόρων για το 2014 και στο εξής
  • Εφαρμογή του φόρου επί των συνολικά ακαθάριστων εσόδων από τον ηλεκτρονικό τζόγο με ποσοστό 30% για τα VLT (σ.μ. φρουτάκια), που αναμένεται να εγκατασταθούν από το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016 και
  • Έναρξη της διαγνωστικής διαδικασίας για την έκδοση αδειών 4G και 5G.
4. Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού Συστηματος
 
 Οι αρχές αναγνωρίζουν ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο λόγος που θα εφαρμόσουν πλήρως τον  μεταρρυθμιστικό νόμο του 2010 για τις συντάξεις (3863/2010) ή θα υπάρξει αντικατάσταση του με μέτρα διασφάλισης βιωσιμότητα για εφάπαξ και επικουρικές συντάξεις από τη (ασφαλιστική) μεταρρύθμιση του 2012 με την επίτευξη ισοδύναμων εξοικονομήσεων και την παράλληλη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τη βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
 
Με ισχύ από την 1 Ιούλη 2015, οι (ελληνικές) αρχές θα προχωρήσουν σταδιακά σε μεταρρυθμίσεις που θα αποδώσουν την απαιτούμενη εξοικονόμηση της τάξης του 0,25 – 0,50 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2015 και 1 τοις εκατό του ΑΕΠ για  2016 ενώ στην συνέχεια θα προχωρήσουν στην θέσπιση νομοθεσίας για:
 
  • Δημιουργία ισχυρών αντικινήτρων για την πρόωρη συνταξιοδότηση, συμπεριλαμβανομένης της ισχύος πρόσθετων επιβαρύνσεων για πρόωρη συνταξιοδότηση, και μέσω της σταδιακής εξάλειψης των κεκτημένων όσων βρίσκονται σε νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης και πρόωρης συνταξιοδότηση καθώς και την  σταδιακή προσαρμογή του ορίου της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα  67 έτη, ή 62 έτη και 40 χρόνια εισφορών από το 2022, που ισχύει για όλους όσους συνταξιοδοτούνται (εκτός από τα ανθυγιεινά επαγγέλματα, και τις μητέρες παιδιών με αναπηρία) μετά από 30 του Ιουνίου 2015.
  • Θεσμοθέτηση νομοθεσίας ώστε να οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις από το ΙΚΑ, θα επιβαρύνονται με ετήσιο πρόστιμο για όσους επηρεάζονται από την παράταση της περιόδου ηλικίας συνταξιοδότησης, που ισοδυναμεί με το 10 τοις εκατό πάνω από την ισχύουσα ποινή του 6 τοις εκατό.
  • Την ένταξη στο ETEA όλων των επικουρικών συνταξιοδοτικών  ταμείων και να διασφαλιστεί ότι, αρχής γενομένης από 1η Ιανουαρίου 2015, όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία που χρηματοδοτούνται μόνο από δικούς τους πόρους.
  • Στην καλύτερη στόχευση των κοινωνικών συντάξεων, αυξάνοντας την σύνταξη του ΟΓΑ και τις συντάξεις των ανασφάλιστων.
  • Τη σταδιακή κατάργηση  του επιδόματος αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) για όλους τους συνταξιούχους από το τέλος Δεκεμβρίου του 2019. Αυτό θα ξεκινήσει αμέσως για το 20% των δικαιούχων ενώ οι λεπτομέρειες της σταδιακής κατάργησης θα συμφωνηθούν με τα όργανα.
  • Πάγωμα των μηνιαία εγγυημένων ανταποδοτικών ορίων συντάξεων σε μέχρι το 2021
  • Να παρέχουν στα άτομα που συνταξιοδοτούνται μετά τις 30 Ιουνίου 2015, η βασική σύνταξη με βάση υπολογισμού τον το ανταποδοτικού χαρακτήρα της ασφάλισης έως ότου επιτευχθεί η νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης που είναι τα 67 χρόνια.
  • Να αυξηθούν οι  σχετικά χαμηλές εισφορές υγείας για τους συνταξιούχους από 4% έως 6% κατά μέσο όρο και το μέτρο να επεκταθεί στις επικουρικές συντάξεις.
  • Σταδιακή κατάργηση όλων των κρατικών ενισχύσεων και εναρμόνιση με τους κανόνες για την (κρατική) συμμετοχής για όλα τα συνταξιοδοτικά ταμεία με βάση τα όσα ισχύουν για το ΙΚΑ από 1η Ιούλίου  2015.
Επιπλέον οι αρχές από την 31η Οκτωβρίου 2015 θα νομοθετήσουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις για να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2016 (1) ειδικός σχεδιασμός και παραμετρικές βελτιώσεις για την δημιουργία στενότερης σχέση μεταξύ εισφορών και παροχών, (2) να διευρυνθέι και να εκσυγχρονιστεί η βάση εισφοράς και σύνταξης για όλους τους αυτοαπασχολούμενους, μεταξύ άλλων με τη μετάβαση από πλασματικό σε πραγματικό εισόδημα που θα υπόκειται σε συμβολή με ελάχιστους απαιτούμενους κανόνες (3) την αναθεώρηση και τον εξορθολογισμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος με τη χρήση των βέλτιστων πρακτικών λαμβάνοντας υπόψη την υιοθέτηση κινήτρων προκειμένου να προτιμάται η εργασία και η συνεισφορά (5) Κατάργηση όλων των ενοχλητικών χρεώσεων (εισφορών υπέρ τρίτων;) που χρηματοδοτούν τις συντάξεις και να αντισταθμιστούν από τη μείωση προνομίων ή την αύξηση εισφορών σε συγκεκριμένα Ταμεία, με εφαρμογή από την 31 Οκτωβρίου 2015, και (6) Εναρμόνιση των συνταξιοδοτικών παροχών του ΟΓΑ με το υπόλοιπο συνταξιοδοτικό σύστημα με αναλογικό τρόπο, εκτός αν ο ΟΓΑ συγχωνευτεί σε άλλα Ταμεία. Η ενοποίηση των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης θα λάβει χώρα σε βάθος δύο χρόνων, ως το τέλος του 2017. Το 2015, η διαδικασία θα ξεκινήσει μέσω νομοθεσίας που θα ενοποιεί τα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης σε μια ενιαία οντότητα και η λειτουργική ενοποίηση θα έχει ολοκληρωθεί ως την 31 Δεκεμβρίου 2016. Περαιτέρω μείωση λειτουργικών εξόδων και ενεργής ενθάρρυνση στην κατεύθυνση της πιο αποτελεσματικής διαχείρισης των πόρων των ταμείων, συμπεριλαμβανομένης της βελτιωμένης εξισορρόπησης των αναγκών ανάμεσα στα υγιή και μη ταμεία.
 
Οι αρχές θα υιοθετήσουν νομοθεσία για να αντισταθμιστούν εντελώς οι δημοσιονομικές επιπτώσεις της εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν το συνταξιοδοτικό από το 2012. Παράλληλα με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, θα υπάρξει αναθεώρηση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας ώστε να διασφαλιστούν δίκαιες μεταρρυθμίσεις.
 
Τα θεσμικά όργανα είναι έτοιμα να λάβουν υπόψη άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος εντός του συνταξιοδοτικού συστήματος ώστε να αντικατασταθούν κάποια μέτρα που αναφέρονται παραπάνω, προσμετρώντας τις επιπτώσεις τους στην ανάπτυξη, με την προϋπόθεση ότι τέτοια μέτρα θα παρουσιάζονται στα θεσμικά όργανα στην προπαρασκευαστική φάση και θα είναι αρκούντως συγκεκριμένα και ποσοτικοποιημένα, και ελλείψει αυτών, οι αυτοματοποιημένες επιλογές είναι αυτές που εξειδικεύονται ανωτέρω.

5. Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη και Καταπολέμηση της Διαφθοράς
 
Υιοθέτηση νομοθεσίας για την:
  • Μεταρρύθμιση  στο ενιαίο μισθολόγιο (του δημοσίου) που θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2016 για τον καθορισμό των βασικών παραμέτρων -κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο- εναρμονισμένους με τους συμφωνημένους στόχους για το μισθολογικό κόστος και με πλήρη εφαρμογή για όλο τον δημόσιο τομέα, όπου θα περιλαμβάνεται η διάχυση της κατανομής των μισθών σε σχέση με τα προσόντα, τις επιδόσεις και τις αρμοδιότητες του προσωπικού.
  • Η νομοθεσία για τον εξορθολογισμό και την εξειδίκευση των μισθών, θα εγκριθεί μέχρι το τέλος του Νοέμβρη του 2015
  • Προσαρμογή των μη μισθολογικών προνομίων, όπως οι ρυθμίσεις άδειας, οι ημερήσιες αποζημιώσεις, τα έξοδα ταξιδίου στις «βέλτιστες πρακτικές» της Ε.Ε , που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2016?
  • Προσαρμογή των ανώτατων ορίων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής, για το μισθολογικό κόστος και το επίπεδο της απασχόλησης στο δημόσιο με γνώμονα την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την διασφάλιση της πτωτικής πορείας  των μισθολογικών δαπανών ως ποσοστό του ΑΕΠ έως το 2019.
  • Πρόσληψη managers και αξιολόγηση του προσωπικού (με στόχο την ολοκλήρωση των προσλήψεων νέων managers έως την 31 Δεκεμβρίου του 2015)
  • Μεταρρύθμιση του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων με βάση τα προαναφερθέντα.
  • Ενίσχυση της διοίκησης της ΕΛΣΤΑΤ που θα καλύπτει τον ρόλο του συμβούλου του Ελληνικού Στατιστικού Συστήματος συμπεριλαμβανομένης της νέας δομής του Συμβουλίου Δημοσιονομικής Σταθερότητας  καθώς και της Επιτροπής Βέλτιστων Πρακτικών . Ειδικά για τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ ζητείται να εξασφαλιστεί ότι θα διαθέτει ενισχυμένα επαγγελματικά προσόντα γι αυτό θα προσλαμβάνεται ύστερα από διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια επιλογής.  Συμμετοχή της ΕΛΣΤΑΤ κατά περίπτωση σε κάθε νομοθετική ή άλλη πρόταση σχετική με οποιοδήποτε στατιστικό ζήτημα. ‘Αλλα ζητήματα που επηρεάζουν την ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής αυτοδυναμίας της. Ενδυνάμωση της ΕΛΣΤΑΤ μέσω της ανακατανομής των υφιστάμενων μόνιμων θέσεων και την πρόσληψη προσωπικού όπου είναι αναγκαίο, ειδικά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού καθώς και ταξινόμηση της υπηρεσίας ως δημοσιονομικό όργανο χάραξης πολιτικής  με βάση τον πρόσφατο νόμο 4270/2014 που θα έχει τον ρόλο και τις αρμοδιότητες της ΤτΕ στον τομέα των στατιστικών σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  •  Δημοσίευση αναθεωρημένου στρατηγικού σχεδίου κατά της διαφθοράς μέχρι τις 31 Ιουλίου του 2015. Τροποποίηση και εφαρμογή του νομικού πλαισίου για την δήλωση των περιουσιακών στοιχείων και τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και υιοθέτηση αδιάβλητης νομοθεσίας κατά του  οικονομικού εγκλήματος και της διαφθοράς έρευνες για πολιτική παρέμβαση σε μεμονωμένες περιπτώσεις.
6. Διαχείριση φόρων
 
 Θα παρθούν οι παρακάτω δράσεις:
 
  • Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη δημιουργία ανεξάρτητου οργανισμού εσόδων που θα διευκρινίζει (1) τη νομική μορφή, την οργάνωση, την κατάσταση και το πεδίο εφαρμογής του οργανισμού (2) τις εξουσίες και τα καθήκοντα του Διευθύνοντος Συμβούλου και του ανεξάρτητου Δ.Σ. (3) Τη σχέση με τους με τον Υπουργό Οικονομικών και άλλους κρατικούς φορείς (4) την ευελιξία στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του οργανισμού και τη σχέση τους με τη δημόσια υπηρεσία (5) την αυτονομία στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, με δικό του ελεγκτικό μηχανισμό και έναν τύπο χρηματοδότησης για την ευθυγράμμιση των κινήτρων με την είσπραξη των εσόδων για να διασφαλιστεί η δημοσιονομική προβλεψιμότητα  (6) τον έλεγχό του από το ελληνικό κοινοβούλιο και (7) την άμεση μεταφορά της συνολικής παραγωγικής ικανότητας που σχετίζεται με τη φορολογία και το προσωπικό της σε άλλες οντότητες (συμπεριλαμβανομένου και του  ΣΔΟΕ) στον νέο οργανισμό.
  • Υιοθέτηση νομοθεσίας για την μείωση του 25% στο ανώτατο όριο των μισθών και συντάξεων για τους πάνω των 1500€ με ταυτόχρονη εξασφάλιση συνθηκών διαβίωσης και επιτάχυνση της προμήθεια πληροφοριακής υποδομής για αυτοματοποίηση του μηχανισμού αυτόματης κατάσχεσης. Βελτίωση των κανόνων για τη διαγραφή χρέους (να καθοριστεί) με διαγραφή φορολογικών υποχρεώσεων τνω υπόλογων για την μη εξυπηρέτηση παλαιού χρέους. Άρση των περιορισμών στην διενέργεια ελέγχων τν φορολογικών δηλώσεων από το 2012 που υπόκεινται σε καθεστώς περαίωσης και επιβολή νομικών κυρώσεων για την μη προκαταβολή φόρου στις φορολογικές διαφορές.
  • Τροποποίηση (1) του συστήματος που επιβλήθηκε τη διετία 2014-2015 για τη ρύθμιση χρεών προκειμένου να εξαιρεθούν όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις και εισαγωγή απαίτηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και τη μείωση των δόσεων σε όσους έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν σε μικρότερη περίοδο και αναπροσαρμογή του τόκου με επιτόκια αγοράς. Οι LDU (Μεγάλοι Οφειλέτες) θα αξιολογηθούν μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015 και (2) Το βασικό σύστημα δόσεων θα προσαρμοστεί στα επιτόκια της αγοράς και θα ανασταλούν μέχρι το 2017 οι απαιτήσεις τρίτων και οι τραπεζικές εγγυήσεις.
  • Υιοθέτηση νομοθεσίας για την επιτάχυνση των διαδικασιών διαγραφής και περιορισμός της εκ νέου επιβολής ΦΠΑ ώστε να προστατευτούν τα έσοδα από το ΦΠΑ και να επιταχυνθεί η προμήθεια λογισμικού ανάλυσης δικτύου. Εισαγωγή Προεδρικού Διατάγματος για τη σημαντική ενίσχυση και αναδιοργάνωση του τμήματος επιβολής ΦΠΑ, ώστε να ενισχυθεί η επιβολή ΦΠΑ και να καταπολεμηθεί η απάτη carousel. Οι αρχές θα υποβάλουν αίτηση στην Επιτροπή ΦΠΑ της Ε.Ε. και θα προετοιμάσουν την αξιολόγηση των επιπτώσεων της αύξησης του ορίου του ΦΠΑ σε 25.000 €.
  • Καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καυσίμων μέσω νομοθετικών μέτρων για τον εντοπισμό των δεξαμενών αποθήκευσης (σταθερών ή κινητών)
  • Δημιουργία σχεδίου σύμφωνα με το οποίο το SGPR (;;; ) εντείνει τη μάχη ενάντια στη φοροδιαφυγή και τις αδήλωτες καταθέσεις, ελέγχοντας τις τραπεζικές συναλλαγές στα τραπεζικά ιδρύματα σε Ελλάδα και εξωτερικό, με σκοπό την είσπραξη των απλήρωτων φόρων
  • Ανάπτυξη κοστολογημένου σχεδίου για την προώθηση της χρήσης των ηλεκτρονικών πληρωμών, κάνοντας χρήση των Διαρθρωτικών και  Επενδυτικών Ταμείων της Ε.Ε.
 
7. Χρηματοπιστωτικός τομέας
 
Υιοθέτηση:
 
(i) τροποποιήσεις στους νόμους περί πτώχευσης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης όλων των οφειλετών και της εναρμόνισης του εταιρικού πτωχευτικού δικαίου με τους εξωδικαστικούς συμβιβασμούς
 
(ii) τροποποιήσεις στους νόμους περί πτώχευσης των νοικοκυριών ώστε να θεσπιστεί ένας μηχανισμός για τον διαχωρισμό συστηματικών παραβατών από τους οφειλέτες με καλή πίστη, καθώς και για την απλοποίηση και ενίσχυση των διαδικασιών και την θέσπιση μέτρων για την αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου παλαιών υποθέσεων
 
(iii) τροποποιήσεις για την άμεση βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για τα πτωχευτικά ζητήματα επιχειρήσεων και νοικοκυριών
 
(iv) νομοθεσία για τη θέσπιση ενός νομοθετικά κατοχυρωμένου επαγγέλματος των διαχειριστών πτωχεύσεων, που δεν θα περιορίζεται σε κάποιο συγκεκριμένο επάγγελμα και σε συμφωνία με καλή εμπειρία από άλλες χώρες
 
(v) μια ολοκληρωμένη στρατηγική για το χρηματοπιστωτικό σύστημα: η στρατηγική αυτή θα βασιστεί στο έγγραφο στρατηγικής του 2013, λαμβάνοντας υπόψιν το νέο περιβάλλον και τις συνθήκες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, με την προοπτική της επιστροφής των τραπεζών σε ιδιωτική ιδιοκτησία, με την προσέλκυση διεθνών στρατηγικών επενδυτών και την επίτευξη ενός βιώσιμου μεσοπρόθεσμου χρηματοδοτικού μοντέλου.
 
(vi) μια ολιστική στρατηγική επίλυσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, προετοιμασμένη με τη βοήθεια ενός στρατηγικού συμβούλου.
 
8. Αγορά Εργασίας
 
Θα ξεκινήσει μια διαδικασία διαβούλευσης, παρόμοια με εκείνη που προβλέπεται για τον προσδιορισμό του ποσού του κατώτατου μισθού (άρθρο 103, Ν.4172/2013), για την αναθεώρηση των υφιστάμενων πλαισίων των συλλογικών απολύσεων, της συνδικαλιστικής δράσης και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές αλλού στην Ευρωπη. Διεθνείς οργανισμοί θα παράσχουν περαιτέρω παρατηρήσεις στην διαβούλευση αυτή, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO). Η οργάνωση και τα χρονοδιαγράμματα θα πρέπει να συνταχθούν σε συνεργασία με τους θεσμούς. Δεν θα γίνει καμία αλλαγή στο τρέχον πλαίσιο συλλογικών συμβάσεων εργασίας πριν από την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και σε κάθε περίπτωση όχι πριν από το τέλος του 2015. Όλες οι προτεινόμενες αλλαγές των νομοθετικών πλαισίων θα εγκριθούν μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των ΕΚ / ΕΚΤ / ΔΝΤ. Οι αρχές θα λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των νόμιμων επιχειρήσεων, η προστασία των εργαζομένων, καθώς και τα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα.
 
9. Καταναλωτική Αγορά
 
Υιοθέτηση νομοθεσίας για:
 
  • Την εφαρμογή όλων των εκκρεμών προτάσεων της ανταγωνιστικής εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ Ι, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων των επαγγελματικών αδειών οδήγησης, και των προτάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ II για τα προϊόντα πετρελαίου και τα ποτά.
  •  Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων των μηχανικών, των συμβολαιογράφων, των αναλογιστών, και των δικαστικών επιμελητών, και την απελευθέρωση της αγοράς για τα τουριστικά καταλύματα και τις ακτοπλοϊκές μεταφορές.
  •  Την κατάργηση των ανταποδοτικών και μη ανταποδοτικών τελών υπερημερίας (??? - nuisance charges) (i) τη μείωση της γραφειοκρατίας, συμπεριλαμβανομένων των οριζοντίων απαιτήσεων αδειοδότησης των επενδύσεων και των δραστηριοτήτων χαμηλού ρίσκου, όπως συνιστάται από την Παγκόσμια Τράπεζα, και την διοικητική επιβάρυνση των επιχειρήσεων με βάση τις συστάσεις του ΟΟΣΑ, και (ii) την δημιουργία επιτροπής για τη διυπουργική προετοιμασία της νομοθεσίας. Θα ζητηθεί τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα για την εφαρμογή χαλάρωσης των απαιτήσεων αδειοδότησης.
  •  Την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης της αγοράς φυσικού αερίου και συγκεκριμένου πλάνου ενεργειών για αυτήν, και η εφαρμογή της θα πρέπει να ακολουθήσει άμεσα
  •  Την λήψη μη αντιστρέψιμων μέτρων (συμπεριλαμβανομένης της ανακοίνωσης της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών) για την ιδιωτικοποίηση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).
  •  Για τις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, οι αρχές θα μεταρρυθμίσουν το σύστημα πληρωμών διαθέσιμης ισχύος και άλλους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για να αποφευχθεί η εξαναγκασμένη λειτουργία ορισμένων σταθμών παραγωγής χαμηλότερα από τα μεταβλητά κόστη τους, και για την αποτροπή του συμψηφισμού των καθυστερημένων οφειλών μεταξύ της ΔΕΗ και του Λειτουργού της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ). Να τεθεί η τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ με βάση το κόστος παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης της έκπτωσης 20% για τους καταναλωτές υψηλής τάσης επί της τιμολόγησης με βάση το κόστος παραγωγής. Να κοινοποιούνται τα αποτελέσματα δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας (σχέδιο ΝΟΜΕ) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, οι αρχές θα συνεχίσουν την εφαρμογή του οδικού χάρτη προς το μοντέλο που στοχεύεται από την ΕΕ. Να προετοιμαστεί ένα νέο πλαίσιο για τη στήριξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την εφαρμογή ενεργειακής αποδοτικότητας, και επανεξέταση της φορολογίας της ενέργειας.
  •  Την ενίσχυση της δημοσιονομικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας της ρυθμιστικής αρχής ενέργειας (ΡΑΕ).

 
Η Κυβέρνηση θα επικυρώσει νομοθετικά την οδηγία 27/2012 για την ενεργειακή αποδοτικότητα.

10. Ιδιωτικοποιήσεις

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) θα εγκρίνει το πλάνο της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του, που θα περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων υπό το ΤΑΙΠΕΔ από τις 31/12/2014. Το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει το πλάνο.

Για να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση των προσφορών, οι αρχές θα ολοκληρώσουν όλες τις κυβερνητικές ενέργειες που εκκρεμούν, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία Οδό, τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης και το Ελληνικό (ακριβής κατάλογος στο Τεχνικό Μνημόνιο). Αυτός ο κατάλογος των ενεργειών θα ενημερώνεται τακτικά και η κυβέρνηση θα διασφαλίσει ότι όλες οι ενέργειες που εκκρεμούν θα εφαρμοστούν εγκαίρως.

Η κυβέρνηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσουν τις καταληκτικές ημερομηνίες κατάθεσης προσφορών για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης το αργότερο έως το τέλος Οκτωβρίου 2015, και για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ROSCO, χωρίς ουσιαστικές αλλαγές στους όρους των προσφορών.

Η κυβέρνηση θα μεταφέρει της μετοχές του ΟΤΕ που της ανήκουν, στο ΤΑΙΠΕΔ

Θα ληφθούν μη αναστρέψιμη βήματα για την πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων, με τους τρέχοντες όρους, με τους νικητήριους πλειοδότες που έχουν ήδη επιλεγεί.

Η πρόταση της Αθήνας


Στο φως έρχεται η πρόταση με την οποία προσήλθε η Αθήνα στο Eurogroup της Πέμπτης, έχοντας λάβει τελεσίγραφο από τους δανειστές, λίγη ώρα νωρίτερα. Πού εντοπίζονται διαφορές με την πρόταση των δανειστών και γιατί απορρίφθηκε
Οι διαφορές στις προτάσεις δανειστών-Αθήνας επικεντρώνονται στα εξής:

ΦΠΑ: Οι θεσμοί ζητούν έσοδα 1% του ΑΕΠ και η Αθήνα προτείνει 0,93%.

Συντελεστές ΦΠΑ: Η Αθήνα τοποθετεί στον συντελεστή 13% όλα τα τρόφιμα και τα ξενοδοχεία, ενώ οι δανειστές ζητούν 23% για εστιατόρια, ξενοδοχεία και catering και 13% να για βασικά φαγητά.

ΦΠΑ στα νησιά: Η Αθήνα ζητεί διατήρηση μείωσης του 30%, ενώ οι δανειστές επιμένουν στην κατάργησή της.

Αμυντικές δαπάνες: Η ελληνική πλευρά προτείνει μείωση 200 εκατ. ευρώ, οι Βρυξέλλες προτείνουν 400 εκατ. ευρώ. Επίσης, η Αθήνα αποδέχεται στοχευμένες ενέργειες, όπως ο περιορισμός του προσωπικού, καθώς και των εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Επιχειρήσεις, συνταξιοδοτικό, ΕΚΑΣ

Παράλληλα, προτείνεται εφάπαξ φορολόγηση 12% των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, μέχρι το 2022 με ισχύ για όλους όσοι βγαίνουν στη σύνταξη από τις 31 Οκτωβρίου 2015 αντί της 30ης Ιουνίου που ζητούν οι δανειστές.

Σταδιακή αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου του 2018 και άρνηση άμεσης κατάργησης του επιδόματος για το 20% των δικαιούχων.

Καμία αναφορά στην εφαρμογή του νόμου του 2010 που αφορά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Καμία αναφορά Στην εφαρμογή ή προσαρμογή των κανόνων που ισχύουν για τις επικουρικές συντάξεις αλλά και τις υψηλές συντάξεις όπως έχει συμφωνηθεί το 2012, ώστε να επιτύχουν ανάλογη εξοικονόμηση και να λάβουν επιπλέον μέτρα για βελτίωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ταύτιση απόψεων υπάρχει στο θέμα της ανόδου του συντελεστή φορολόγησης επιχειρήσεων στο 28% από το 26%.Σημειώνεται ότι η πρόταση της Αθήνας δεν συζητήθηκε τελικά στο χθεσινό Eurogroup, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών αρνήθηκαν να την δουν, επικαλούμενοι το ότι δεν γινόταν διαπραγμάτευση με δύο προτάσεις στο τραπέζι