Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Νέες εξελίξεις: Πηγές Ε.Ε - Αποσύρουν την πρόταση (;) αλλά και παρέμβαση ... Καραμανλή! Οι αντιδράσεις των κομμάτων


Οι εξελίξεις μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος είναι πυκνές  τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρουσιάζουμε ορισμένες από αυτές.

Σύμφωνα με Κοινοτικό αξιωματούχο, λοιπόν, οι δανειστές σκέφτονται να αποσύρουν από το τραπέζι την πρόταση (SLA- Staff Level Agreement) προς την ελληνική πλευρά. 

Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι επί της ουσίας δεν υπάρχει πρόταση γιατί στο περιεχόμενο κάθε πρότασης θα έπρεπε να είχε συμφωνήσει και η ελληνική κυβέρνηση.

Όλα ανοιχτά στο Εurogroup

Οι κοινοτικοί ιθύνοντες και ο πρόεδρος της Κομισιόν ενημερώθηκαν μόλις στις 23:00 τοπική ώρα για την πρόθεση της κυβέρνηση να διεξάγει δημοψήφισμα για την εφαρμογή ή όχι μιας εκδοχής της συμφωνίας σε επίπεδο προσωπικού μεταξύ των ελληνικών αρχών της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, όπως αυτή ενδεχομένως να έπεφτε στο τραπέζι του σημερινού eurogroup προς έγκριση.

Θεσμικοί παράγοντες των Βρυξελλών έκαναν λόγο για "παράλογη" απόφαση, καθώς το κείμενο δεν είχε κλείσει και οι τεχνοκράτες του euro working group δεν είχαν ετοιμάσει ακόμη την τελική εκδοχή της πρότασης, με τη συμμετοχή της ελληνικής αντιπροσωπίας. 

Ώρες πριν από την ανακοίνωση, αφενός ο υπουργός οικονομικών δήλωνε πως δεν κατανοεί τους λόγους "για να μην συμφωνήσουμε", αφετέρου οι εταίροι είχαν δεχθεί το 13% για τον ΦΠΑ στην εστίαση και τα ξενοδοχεία. 

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, ο πρόεδρος Γιούνκερ είπε στον πρωθυπουργό ότι το πραγματικό ερώτημα είναι η παραμονή ή όχι της Ελλάδας στο ευρώ.

Πηγές του Συμβουλίου από κράτη μέλη της ευρωζώνης εξηγούσαν ότι το eurogroup πρέπει τώρα να απαντήσει σε νέα πολιτικά ερωτήματα και να εξετάσει σενάρια διασφάλισης των υπολοίπων κρατών από τις εξελίξεις στην Ελλάδα. 

Θα πρέπει να εξετάσει επιπλέον "εναλλακτικούς τρόπους βοήθειας της Ελλάδας". Ορισμένες πηγές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ δεν θα μπορέσει να διατηρήσει τον ELA μετά την 30ή Ιουνίου και εκτιμούσαν ότι πιθανό αίτημα για παράταση του MFAFA για λίγες μέρες στερείται νοήματος. Αυτό όμως θα πρέπει να συνεκτιμηθεί. 

Η Ελλάδα καλείται εκ των συνθηκών να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και τα μέτρα είναι ελληνική πολιτική επιλογή. Ο ρόλος των θεσμών είναι η αξιολόγηση τους. Τα δε μέτρα της πρότασης προσδιορίστηκαν μετά από συνεισφορά και καθοδήγηση των ελληνικών αρχών. Οι δε στόχοι μειώθηκαν σημαντικά. 

Οι κυβερνήσεις δεν έχουν καθορίσει ακόμα τη στάση τους. Ωστόσο είναι ορατό το ενδεχόμενο ο λαός να κληθεί να ψηφίσει για πρόταση που δεν θα υπάρχει. Η πρόταση χάνει την ισχύ της de facto στις 30 Ιουνίου. 

Έτσι και αλλιώς η διαπραγμάτευση μπαίνει σε μια νέα φάση από την 1η Ιουλίου. Το πρόγραμμα δεν υπάρχει πια και τα χρήματα που το συνοδεύουν χάνονται. 

Στις Βρυξέλλες δεν κατανοούν την στάση του πρωθυπουργού και διερωτώνται γιατί η ελληνική κυβέρνηση έφερε τη διαπραγμάτευση στα άκρα.

Σχολιάζουν, μάλιστα, ότι η δημοκρατική έκφραση δεν εξαντλείται στα ελληνικά σύνορα και η βούληση των άλλων δημοκρατικά εκλεγμένων κυβερνήσεων δεν δεσμεύεται από το αποτέλεσμα. Οι εκλογείς των άλλων κρατών έχουν δώσει εξίσου πολιτικές εντολές στις 18 κυβερνήσεις. 

Κομισιόν, θεσμοί και κράτη μέλη θα περάσουν στην επικοινωνιακή αντεπίθεση σύντομα.

Από την άλλη ως προανάκρουσμα και άλλων πολιτικών διεργασιών - ειδικά στο χώρο της Κεντροδεξιάς -  υπήρξε και παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή.

Ο πρώην πρωθυπουργός με γραπτή δήλωση τοποθετήθηκε σήμερα  στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Ο Κ. Καραμανλής αναφέρει:

«Τα πιο ζωτικά συμφέροντα του Έθνους επιβάλλουν την παραμονή της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης. Οι υπαρκτές ατέλειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν αναιρούν επ’ ουδενί την αξία αυτού του στρατηγικού προσανατολισμού. 

Άφρονες επιλογές που ναρκοθετούν την αρχή αυτή εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες, με απρόβλεπτες και πιθανώς μη αναστρέψιμες συνέπειες».

Κατά τα  άλλα στις 12 αρχίζει η συνεδρίαση της Βουλής για να συζητήσει την πρόταση για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Στην ιστοσελίδα της Βουλής αναρτήθηκε το κείμενο που αφορά στη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Αναλυτικά το κείμενο αναφέρει:

ΕΙΔΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 

27.06.2015 

Ώρα 12.00΄

Συζήτηση και διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για τη λήψη απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 εδ. α' του Συντάγματος και 115 του Κανονισμού της Βουλής, επί της από 26/6/2015 Απόφασης και πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για Διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα.

Σύμφωνα με την σχετική απόφαση και πρόταση του Υπουργικού Συμβουλίου προς τη Βουλή, κατόπιν εισήγησης του Πρωθυπουργού, κατά την διαδικασία του προτεινόμενου δημοψηφίσματος, ο ελληνικός λαός καλείται να αποφασίσει με την ψήφο του εάν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας το οποίο κατέθεσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25/6/2015 και αποτελείται από 2 έγγραφα, τα οποία συγκροτούν την πρόταση επί της οποίας προτείνεται το δημοψήφισμα: το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται «Reforms for the completion of the Current Program and Beyond» (Μεταρρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος και πέραν αυτού) και το δεύτερο «Preliminary Debt sustainability analysis» (προκαταρκτική ανάλυση βιωσιμότητας χρέους).

Όσοι πολίτες απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ

Όσοι πολίτες συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ

Το Δημοψήφισμα προτείνεται να διεξαχθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015





Από την άλλη η ΝΔ υποστηρίζει ότι στην ουσία το ερώτημα είναι η παραμονή ή όχι στο ευρώ.

Αρνητική θέση στην πρόταση της κυβέρνησης έχει πάρει και το "Ποτάμι" .

Ενώ το ΚΚΕ θεωρεί ότι έχει χαρακτήρα εκβιασμού το δημοψήφισμα που ανακοίνωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως ανέφερε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας «η κυβέρνηση είπε ψέματα στον ελληνικό λαό» ενώ χαρακτήρισε «παραμύθια» τα περί σεβασμού της λααϊκής εντολής. «Εδώ και 5 μήνες η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει καταργήσει κανένα νόμο, όχι μόνο διατηρεί ανέπαφο όλο το προηγούμενο πλαίσιο, αλλά προτείνει και νέα μέτρα προς τους δανειστές» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Γκιόκα το δημοψήφισμα «επιδιώκει να κάνει το λαό συνένοχο σε αντιλαϊκούς σχεδιασμούς καλώντας τον να επιλέξει ανάμεσα σε Σκύλλα και σε Χάρυβδη».

Κάλεσε τέλος το λαό «να πει όχι και στους δύο με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του. Να απορρίψει τόσο το σχέδιο των δανειστών όσο και στο σχέδιο της κυβέρνησης. Να σηκώσει το ανάστημα του και να διεκδικήσει τη μοναδική ρεαλιστική λύση για τα δικά του συμφέροντα που είναι η ρήξη με την ΕΕ και το σημερινό δρόμο ανάπτυξης». 

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα παρεμβαίνουμε αναλόγως ... 

Δεν υπάρχουν σχόλια: