Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

Guardian: Η συμφωνία της Ελλάδας είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο που οδηγεί πίσω στη λιτότητα


 Ως ένα πρώτο βήμα προς τη λιτότητα χαρακτηρίζει αρθρογράφος του Guardian τη συμφωνία της Ελλάδας στο Eurogroup, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι με αυτή η δεξιά ορθοδοξία που κυριαρχεί στις Βρυξέλλες επιβλήθηκε ξανά στους δύσμοιρους Έλληνες.

Η συμφωνία, γράφει ο Φίλιπ Ινμαν, επιτρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις, αλλά αποτελεί το πρώτο στάδιο στην καταστολή του συναισθήματος κατά της λιτότητας. Μάλιστα, στον υπότιτλο υπογραμμίζει ότι η επέκταση έγινε με μετά βίας κάποια υποχώρηση της Ευρώπης στα αιτήματα του Γιάνη Βαρουφάκη, κάτι που δείχνει ότι το μόνο που θέλουν από εκείνον είναι να προσκολληθεί στο πρόγραμμα.

«Αυτό ήταν ξεκάθαρο στις δηλώσεις από τις Βρυξέλλες όχι μόνο εκείνες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που με τα σχόλιά του ήθελε να δείξει ποιος έχει τη δύναμη», σημειώνει ο αρθρογράφος, παραθέτοντας τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών «Το να είσαι κυβέρνηση είναι ένα ραντεβού με την πραγματικότητα και η πραγματικότητα συχνά δεν είναι τόσο ωραία όσο ένα όνειρο είπε με ένα χαμόγελο».

Η Ελλάδα έχει πολλούς εχθρούς μέσα στην ευρωζώνη, αναφέρει ο Ινμαν. «Οι χώρες που έχουν υποφέρει από την εμπνευσμένη στις Βρυξέλλες λιτότητα- η Πορτογαλία και η Ιρλανδία- και εκείνες που έπαιξαν ρόλο στην επιβολή της- η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φιλανδία- θέλουν η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει το πρόγραμμα. Η Γαλλία και η Ιταλία μπορεί να προσεγγίστηκαν από τους Έλληνες και να αποδείχθηκαν αξιόπιστοι σύμμαχοι, αλλά στέκονται μειλίχια στο περιθώριο, προσφέροντας θερμά λόγια και τίποτα παραπάνω», αναφέρει.


Για τα δεξιά-κεντρώα κόμματα που ελέγχουν την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και κυρίως την Ισπανία- που είναι επίσης υπό σοβαρή απειλή από κόμμα κατά της λιτότητας- η ανάγκη να μείνει η Ελλάδα υπό έλεγχο υπαγορεύεται από την εσωτερική πολιτική, συνεχίζει ο αρθρογράφος.

Στον αστερισμό του Νέου Μνημονίου ή "... η Ελλάδα γυρίζει σελίδα";



 Γέγονε, λοιπόν, και αυτό …

Η υπογραφή συμφωνίας (;) … ενδιάμεσης συμφωνίας … πλαισίου διαλόγου …ή κάτι τέτοιο (;)
 Γιατί όλα αυτά ακούστηκαν μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις …

Από το «  … η Ελλάδα γυρίζει σελίδα …» που εξέδωσε χτες το βράδυ το Μαξίμου και είναι η επίσημη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ …

Μέχρι την αυτοϊκανοποίηση της ΝΔ γιατί – όπως ισχυρίζεται – ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε στροφή στο «ρεαλισμό» ή και κατά τον Άδωνη Γεωργιάδη προσχώρησε στις μνημονιακές δυνάμεις …

Φυσικά, υπήρξε η κριτική από την πλευρά του ΚΚΕ για συνέχιση της ίδιας πολιτικής.

Ενώ στο σύνολο τους σχεδόν δημοσιεύματα του ξένου τύπου κάνουν λόγο για υπαναχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και συνέχιση του ίδιου «προγράμματος».


Τετράμηνη παράταση, λοιπόν, κατάλογο μεταρρυθμίσεων, αναθεώρηση του προϋπολογισμού, «όχι» σε μονομερείς ενέργειες και υπό διαπραγμάτευση το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα. 


Παράλληλα επιστρέφουν 10,9 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον EFSF διότι το Eurogroup αποφάσισε να παραμείνουν για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών και όχι για τη χρηματοδότηση του κράτους.

Το χρονοδιάγραμμα


Έως τη Δευτέρα η Αθήνα θα πρέπει να έχει παρουσιάσει τον κατάλογο με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να λάβει το «πράσινο φως» από τις Βρυξέλλες.

Την Τρίτη θα αποφασίσουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εάν οι μεταρρυθμίσεις είναι αρκετές και στη συνέχεια αναμένεται να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια η απόφαση για τη συμφωνία «γέφυρα». 


Τον Απρίλιο θα καταρτιστεί η τελική λίστα για το πώς θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και έπειτα από τέσσερις μήνες θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, προκειμένου να εγκριθούν τα κεφάλαια για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. 

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Eurogroup για την Ελλάδα:

«Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που ανέλαβε η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, έχουμε, από κοινού με τα θεσμικά όργανα, ξεκινήσει εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές Αρχές και σήμερα φτάσαμε σε κοινό τόπο.


Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υφιστάμενης συμφωνίας, το αίτημα από τις ελληνικές αρχές για μία παράταση της Master Financial Assistance Facility Agreement (MFFA), η οποία υποστηρίζεται από μία σειρά δεσμεύσεων.


Ο σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τις συνθήκες στην τρέχουσα συμφωνία, κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας, η οποία θα εξεταστεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Αυτή η επέκταση θα γεφυρώσει επίσης τον χρόνο για συζητήσεις για μία πιθανή επόμενη (follow-up) συμφωνία μεταξύ του Eurogroup, των θεσμών και της Ελλάδας. 


Οι ελληνικές Αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα με μεταρρυθμίσεις, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, έως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου. 


Οι θεσμοί θα παρέχουν μία πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι ικανοποιητικά κατανοητή για να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο έναρξης για μία επιτυχή κατάληξη της αξιολόγησης. Η λίστα θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και εν συνεχεία θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς έως το τέλος του Απριλίου. 


Μόνο η έγκριση των συμπερασμάτων της αξιολόγησης για την διευρυμένη συμφωνία από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά της την οποία εκταμίευση της δόσης του τρέχοντος προγράμματος του EFSF και την μεταβίβαση των SMP κερδών του 2014. Και τα δύο, υπόκεινται και πάλι σε έγκριση από το Eurogroup.


Εν όψει της αξιολόγησης των θεσμών το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, έως τώρα διαθέσιμα στο «μαξιλάρι» (buffer) του ΤΧΣ, θα πρέπει να κρατηθούν από τον EFSF, άνευ δικαιωμάτων τρίτων για τη διάρκεια της επέκτασης της MFFA.

Τα κεφάλαια συνεχίζουν να είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της επέκτασης της MMFA και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα έξοδα εξυγίανσης. Θα διατεθούν μόνο κατόπιν αιτήματος από την EKT/SSM. 


Υπό αυτό το πρίσμα, χαιρετίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών Αρχών να εργαστούν από κοινού σε στενή συνεννόηση με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επίσης συμφωνήσαμε ότι το ΔΝΤ θα συνεχίζει να έχει τον ρόλο του.


Οι ελληνικές Αρχές έχουν εκφράσει την ισχυρή δέσμευσή τους σε ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων με στόχο να βελτιώσει τις προοπτικές ανάπτυξης και απασχόλησης, να διασφαλίσει τη σταθερότητα και την ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού κλάδου και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.


Οι Αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις εδώ και καιρό εκπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσουν την διαφθορά και την φοροδιαφυγή, και να βελτιώσουν την αποδοτικότητα του δημόσιου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να κάνουν την καλύτερη χρήση της συνεχιζόμενης πρόβλεψης για τεχνική βοήθεια.


Οι ελληνικές Αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως.


Οι ελληνικές Αρχές έχουν επίσης δεσμευτεί να διασφαλίσουν τα κατάλληλα πρωτογενή πλεονάσματα ή έσοδα χρηματοδότησης τα οποία απαιτούνται για την εγγύηση της βιωσιμότητας του χρέους σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012. Οι θεσμοί θα πρέπει να συνυπολογίσουν τις οικονομικές συνθήκες του 2015, για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.


Υπό το πρίσμα αυτών των δεσμεύσεων, χαιρετίζουμε ότι σε αρκετούς τομείς, οι προτεραιότητες των ελληνικών αρχών μπορούν να συμβάλουν σε μια ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή της ισχύουσας συμφωνίας. Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύονται να απέχουν από οποιαδήποτε επαναφορά μέτρων και μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς.


Βάσει του αιτήματος, των δεσμεύσεων από τις ελληνικές Αρχές, των συμβουλών των θεσμών, και της σημερινής συμφωνίας, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με στόχο να καταλήξουμε σε μια τελική απόφαση για την παράταση του τρέχοντος EFSF Master Financial Assistance Facility Agreement μέχρι τέσσερις μήνες από το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF. Επίσης καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν εκ νέου και αμέσως τη δουλειά που θα επιτρέπει την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.


Παραμένουμε δεσμευμένοι να παρέχουμε επαρκή στήριξη στην Ελλάδα μέχρι να ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά όσο η χώρα τηρεί τις δεσμεύσεις της εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου».

Σύμφωνα και με τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, « … αφήσαμε πίσω λιτότητα, μνημόνια και τρόικα …».

Φυσικά, σύμφωνα με άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – αναφερόμαστε σε δηλώσεις των κ. Μητρόπουλου και Χρυσόγονου – οι οποίοι ήταν πολύ πιο «συγκρατημένοι» στις εκτιμήσεις τους για τη χθεσινή  «συμφωνία» στο Eurogroup.

Για να μην αναφερθούμε στην «Αριστερή Πλατφόρμα» …

Εμείς – πάντα με βάση το κείμενο – θα θέλαμε να επισημάνουμε:

- Χαρακτηρίζονται « … αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που ανέλαβε η Ελλάδα …» … δηλαδή, τα μαρτύρια που τράβηξε ο ελληνικός λαός με τα μνημόνια πέντε χρόνια τώρα γίνονται «αξιοσημείωτες προσπάθειες» - φυσικά των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ – και τις οποίες αναγνωρίζει και η νέα κυβέρνηση.

- Το κείμενο μιλά για « … παράταση της Master Financial Assistance Facility Agreement (MFFA), η οποία υποστηρίζεται από μία σειρά δεσμεύσεων».
Αίτημα για παράταση, δηλαδή, του χρηαμτοδοτικού προγράμματος που συνοδεύεται από νέες δεσμεύσεις.
 Εντάξει, το περίφημο mail Χαρδούβελη δεν ισχύει. Αλλά ποιες επακριβώς είναι οι «νέες δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης;

- Ο σκοπός της επέκτασης είναι «η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης με τις συνθήκες στην τρέχουσα συμφωνία …». Επομένως, αποδέχεται η ελληνική πλευρά την «αξιολόγηση» σύμφωνα με το Μνημόνιο.
 Η τρόικα μετονομάζεται σε «θεσμούς» - το ίδιο πράγμα, δηλαδή, με άλλο όνομα. Μόνο που η εποπτεία αυτή θα ασκείται από τις Βρυξέλλες και όχι με τον τελείως ταπεινωτικό τρόπο που είχαμε γνωρίσει τα τελευταία χρόνια.
  Ωστόσο, η Ελλάδα παραμένει χώρα σε επιτήρηση με  τραυματισμένη θανάσιμα την Εθνική της ανεξαρτησία και Λαϊκή Κυριαρχία.

- Επειδή, επίσης, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, θέλουμε να δούμε ποιες θα είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση και ποια θα είναι η στάση των άσπονδων «εταίρων» μας.
 Αφού, βεβαίως, και αυτές οι μεταρρυθμίσεις αξιολογηθούν από τους «θεσμούς» - δηλαδή, για να ακριβολογούμε, την παραλλαγμένη τρόικα.

- Μόνο μετά την επιτυχή αξιολόγηση από τους «θεσμούς» θα γίνει δυνατόν η εκταμίευση χρημάτων από το EFSF, τα οποία κρατιούνται δεσμευμένα μέχρι τότε.

- Σύμφωνα πάλι με το κείμενο της δήλωσης του Eurogroup, “ oι ελληνικές Αρχές επαναδιατυπώνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους για την τήρηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων προς όλους τους πιστωτές τους στο ακέραιο και εγκαίρως”.

Με σαφήνεια, λοιπόν, δεσμεύεται η κυβέρνηση για εκπλήρωση στο ακέραιο των υποχρεώσεων στους δανειστές και δυνάστες μας. Και φυσικά με την εξασφάλιση των αναγκαίων «πλεονασμάτων» στους προϋπολογισμούς.
 Πώς θα προκύψουν, βεβαίως, αυτά παραμένει ανοικτό ζήτημα.
 Επίσης, άμεσα ή έμμεσα αναγνωρίζει τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους μέσα από την εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος.
 Κάτι, που είναι εντελώς αντίθετο από τις προεκλογικές διαπιστώσεις και εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος χαρακτήριζε «μη βιώσιμο» το χρέος.

Οι ελληνικές Αρχές, επίσης, δεσμεύτηκαν « … να απέχουν από οποιαδήποτε επαναφορά μέτρων και μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, όπως αξιολογείται από τους θεσμούς».
 Ένα όπλο της ελληνικής πλευράς – έσχατο σε περίπτωση συνέχισης αυτής της καταστροφικής πορείας – που είναι μέχρι και η μονομερής διαγραφή του χρέους, αποκηρύσσεται με βάση το παραπάνω κείμενο.

Θα μπορούσαμε να επισημάνουμε και άλλες πλευρές.

Στην ουσία δεν πρόκειται για «νέα συμφωνία».
Πολύ περισσότερο δεν σηματοδοτείται μια «νέα εποχή» για την Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται το κυβερνητικό επιτελείο.

Περισσότερο αποτελεί ένα πλαίσιο «διαπραγμάτευσης» με πολλές αβεβαιότητες και ερωτηματικά.
 Υπό τη δαμόκλεια σπάθη της αξιολόγησης από τους «θεσμούς» σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα, δηλαδή το Μνημόνιο.

Είναι σίγουρο, λοιπόν ότι θα βιώσουμε ένα νέο κύκλο πιέσεων και εκβιασμών.

Και για κάθε επιμέρους «μεταρρύθμιση».
Αλλά εν όψει και της υπογραφής μιας «νέας συμφωνίας» - για εμάς του Μνημονίου 3.


Πολλά θα κριθούν από την πορεία που θα έχουν τα δημόσια έσοδα μέσα στο τετράμηνο, τα οποία μέχρι στιγμής έχουν εκτροχιαστεί.

Μετά την εκπνοή του τετραμήνου η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με σημαντικές υποχρεώσεις για την αποπληρωμή ομολόγων και τοκοχρεολυσίων.

Είναι σίγουρο ότι η διαπραγμάτευση στο βαθμό που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι για τα δημόσια έσοδα θα γίνεται κάθε φορά από χειρότερες θέσεις και με πιο επαχθείς όρους.



Δεν αποκλείεται η πίεση που θα ασκήσουν οι «εταίροι» να κλιμακωθεί επικίνδυνα μέσα στο καλοκαίρι ή και νωρίτερα, ανάλογα την πορεία των εξελίξεων.

Γιατί στο βάθος  του εννιαμήνου που ακολουθεί βρίσκονται και οι ισπανικές εκλογές στην Ισπανία, σε μια χώρα που το ειδικό της βάρος είναι πολλαπλάσιο από εκείνο της Ελλάδας.
 Και στην οποία μια πιθανή επικράτηση των Podemos, φιλικής και συμμαχικής δύναμης προς το ΣΥΡΙΖΑ, θα σήμαινε πολλά για ριζικές αλλαγές στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη.

Μάλλον – κατά την άποψή μας – θα βρισκόμαστε μπροστά σε θερμές εξελίξεις, με διάφορες φάσεις ενός σκωτσέζικου ντους …

Ως Νέος Μέτοικος δε συνηθίζουμε να ασκούμε μικρόκαρδη ή μίζερη κριτική …

Όμως, από την πρώτη στιγμή επισημάναμε τι σήμαινε για τη χώρα και το λαό το Μνημόνιο και αντιταχθήκαμε στις καταστροφικές του συνέπειες.

Εκτιμούμε, ότι ήδη μπαίνουμε στην τροχιά ενός νέου Μνημονίου – πιθανόν με νέα ονομασία και τροποποίηση κάποιων όρων.
 Όπου, όμως, τα βασικά προβλήματα της χώρας, το δυσθεώρητο Δημόσιο Χρέος, και ό,τι συνεπάγεται η εξάρτηση από τους τοκογλύφους δανειστές θα παραμένουν με ιδιαίτερη οξύτητα.


Γι’ αυτό και ο λαός και οι πολίτες με την εγρήγορση, την ετοιμότητα και τη διαρκή κινητοποίησή τους θα πρέπει να αγωνιστούν για να αποτρέψουν τις όποιες αρνητικές εξελίξεις, να υπερασπίζουν τα δικαιώματά τους και να οδηγήσουν στην οριστική ανατροπή των Μνημονίων  και της βάρβαρης πολιτικής που αυτά εκφράζουν.

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2015

Στα 14 δισ. το κόστος της διαφθοράς

 του  M ...
Η διαφθορά κοστίζει στην Ελλάδα 14 δισ. ευρώ ετησίως και αυξάνει το κόστος του επιχειρείν κατά 12%, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση, που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη, η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς/παράρτημα Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, τη Δευτέρα.

Το 2014 έγιναν 600 καταγγελίες για διαφθορά στη Διεθνή Διαφάνεια-Ελλάς, που αφορούσαν, κατά κύριο λόγο, την τοπική αυτοδιοίκηση, το σύστημα υγείας και την ανασφάλιστη εργασία.

Όπως επισήμανε καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Χάρυ Παπαπανάγος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η διαφθορά υπολογίζεται σε 120 δισ. ευρώ ετησίως  και προσεγγίζει το μέγεθος της ρουμανικής οικονομίας. Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ υπολογίζει την διαφθορά σε 2,6 τρισ. δολάρια, σε παγκόσμιο επίπεδο και εκτιμά ότι αυξάνει το κόστος για τις επιχειρήσεις κατά 10%.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι εργασίες έξι μεταπτυχιακών φοιτητών, του προγράμματος "Πολιτική και οικονομία στη σύγχρονη Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη", του τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, με θέμα τη διαφθορά στην Τουρκία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, και την Σλοβενία. 

Στις προτάσεις τους, για την καταπολέμηση του φαινομένου, οι φοιτητές συμπεριέλαβαν την διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, την ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών και την δημιουργία ανεξάρτητου οργανισμού κατά της διαφθοράς. Η Διεθνής Διαφάνεια-Ελλάς βράβευσε τους έξι φοιτητές.

Κάποιοι μιλάνε για νέα μέτρα και παράταση των μνημονιακών επιταγών. Εμείς απλώς αναφέρουμε ότι οικονομικές λύσεις υπάρχουν. Μια κάποια λίστα Λαγκάρντ είδε το φως της δημοσιότητας, ένας Χριστοφοράκος και μιζαδόροι, κάποιο σκάνδαλο Siemens και ο αφορολόγητος πλούτος της εκκλησίας, συνιστούν το φορολογικό παράδεισο της ελληνικής πραγματικότητας. Μήπως έφτασε η ώρα να ανατραπούν ή θα διαιωνίσουμε την κατάσταση;

Eurogroup: τα πρώτα σημειώματα

του Μ ...
Ρέντσι: Αν συνεχιστεί το μνημόνιο, αχρηστεύονται οι εκλογές
Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι, κατά την συνεδρίαση του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος, η πράξη του Τσίπρα να μη δεχθεί την παράταση του μνημονίου είναι αυτονόητη.

«Ο συλλογισμός από τον οποίο ξεκινά ο Τσίπρας είναι εύλογος. Κέρδισε τις εκλογές βάσει ενός προγράμματος διαφορετικού από το παρελθόν. Αν πρέπει, δηλαδή, να συνεχίσει να εφαρμόζει το παλιό πρόγραμμα, είναι σαν να του λένε ότι οι εκλογές είναι άχρηστες.

Δεν είπε ότι θέλει να σκίσει τις συμφωνίες που υπεγράφησαν έως τώρα, ζητά χρόνο. Χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να δείξει εξυπνάδα, ώστε να τύχουν σεβασμού οι κανόνες, αλλά με ευελιξία».

Σχετικά με τη στάση της Ιταλίας απέναντι στην Ελλάδα, ο Ρέντσι τόνισε ότι η χώρα του θα προσπαθήσει για την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής. «Ο ρόλος της Ιταλίας είναι εκείνος της γέφυρας σε ότι αφορά το θέμα της Ελλάδας. Η Ιταλία έχει ξεκινήσει ήδη την προσπάθεια με στόχο την αλλαγή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Για την Ελλάδα χρειάζεται μια λύση η οποία να επιτρέψει στην Ευρώπη να κάνει χρήση της ευελιξίας, πετυχαίνοντας, παράλληλα και τον σεβασμό των κανόνων», επισήμανε ο Ρέντσι
Επομένως κατά πόσο υπάρχει ανεξάρτητη πολιτική ηγεσία στα κράτη-μέλη της (γερμανικής) Ε.Ε όταν το κυβερνόν κόμμα δεν μπορεί να λειτουργήσει με τις προεκλογικές του εξαγγελίες; Είναι ειρωνεία το σκίτσο που απεικονίζει τον Σόιμπλε με ναζιστική στολή ή πραγματικότητα; Ο εξωπραγματικός ελληνικός πλανήτης περιλαμβάνει την ουτοπία της... ανθρωπιστικής κρίσης, της οικονομικής πενίας, της αυτοχειρίας και της μετανάστευσης...
Σημειώνουμε ότι μετά τη διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup το απόγευμα της Δευτέρας, το ευρώ έφτασε έως και τα 1,1342 δολάρια, ενώ «κατέβηκε» ακόμη περισσότερο όταν ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του Ντάισελμπλουμ.

Κρούγκμαν: Σπρώχνουν την Ελλάδα στον γκρεμό

«Η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε για την την τήρηση των αποφάσεων του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012 προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει χρηματοδότηση για τυχόν νέα μέτρα και να μην τεθεί σε κίνδυνο η χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Ωστόσο η μετάφραση των παραπάνω παραπέμπει στο σημείο κλειδί, στο 4,5% του πρωτογενούς πλεονάμσματος, το οποίο δεν αποδέχεται η ελληνική πλευρά. Οι υπουργοί του Eurogroup γνώριζαν ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν υπήρχε περίπτωση να αποδεχθεί τέτοιο όρο και πραγματικά σε κάνουν να απορείς πως το σκέφτηκαν. Υποθέτω ότι είναι απλά ανόητοι αν δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα του 2015 δεν είναι η Ιρλανδία του 2010. Αυτός ο εκφοβισμός δεν θα λειτουργήσει».
 
Ολοκληρώνει μάλιστα το άρθρο του, παίρνοντας ξεκάθαρα θέση για τις κινήσεις των Ευρωπαίων: «Αποφάσισαν να σπρώξουν την Ελλάδα στον γκρεμό. Προτιμούν να δουν την Ελλάδα να βγαίνει από το ευρώ και παράλληλα να "τρομάξουν" οποιαδήποτε άλλη χώρα τολμήσει να ζητήσει πιο απαλά μέτρα προς ανακούφιση του λαού της. Είτε έτσι είτε αλλιώς, η έλλειψη της σοφίας είναι εκπληκτική και τρομακτική».

Ο τύπος σημειώνει:
Η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας τα «έσπασε» με τους ομολόγους του και δεν καρποφόρησε συμφωνία για το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Επίσης, αναφέρει ότι ξεκινάει μια περίοδος αβεβαιότητας για τη χώρα μας.

Το Reuters τονίζει ότι οι διαπραγματεύσεις ναυάγησαν, μετά από την άρνηση της Αθήνας να δεχθεί εξάμηνη παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. «Η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων εγείρει ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον της χώρας. Η νέα αριστερή κυβέρνηση της χώρας βάζει την Ελλάδα σε μπελάδες».

Το πρακτορείο φιλοξενεί και δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλούμ, που δηλώνει ότι «η καλύτερη λύση είναι να αποδεχθεί η Ελλάδα την παράταση του προγράμματος». Τέλος, αναφέρεται στη διάρκεια των συζητήσεων, που «αναμενόταν να διαρκέσουν έως αργά το βράδυ, αλλά κατέρρευσαν σε λιγότερο από τέσσερις ώρες»

Οι New York Times αναφέρουν ότι «η συνάντηση για την επίλυση του ελληνικού ζητήματος τέλειωσε με πικρία». Το κείμενο κάνει λόγο για απογοητευτική κατάληξη και στέκεται στη στάση της Ελλάδας, που χαρακτήρισε παράλογη και απαράδεκτη την πρόταση των εταίρων για παράταση του ισχύοντος προγράμματος.

«Η σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης για το χρέος της Ελλάδας τελείωσε με πικρία, «καταστρέφοντας» τις ελπίδες για γρήγορη εύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης.

Η ελληνική πλευρά χαρακτήρισε παράλογη και απαράδεκτη την πρόταση που της έγινε για παράταση του ισχύοντος προγράμματος. Οι Έλληνες ζήτησαν να φύγει από τη μέση το υπάρχον πρόγραμμα, ώστε να κινηθούν στο σχεδιασμό τους με μεγαλύτερη άνεση».

Οι Financial Times κάνουν λόγο για «βίαιη κατάρρευση» των διαπραγματεύσεων, μετά την άρνηση της ελληνικής πλευράς να αποδεχθεί την παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Ακόμα γίνεται αναφορά για το τελεσίγραφο που έδωσαν οι δανειστές στην ελληνική κυβέρνηση έως το τέλος της εβδομάδας. «Η πρόταση απορρίφθηκε με τον χαρακτηρισμό απαράδεκτη», αναφέρουν οι FT.

Το Russia Today στέκεται στην προθεσμία που δόθηκε στην ελληνική κυβέρνηση για συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Η Ευρωζώνη δίνει στην Ελλάδα παράταση μιας εβδομάδας, μετά την άρνηση της Αθήνας να δεχθεί την επέκταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής. Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε παράλογη και απαράδεκτη αυτή την πρόταση.

Μπορεί να μην υπήρξε αίσιο κατάληξη στο σημερινό Eurogroup, ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη και διατεθειμένη να υπάρξει συμφωνία και δήλωσε αισιόδοξος για το ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε δύο μέρες».

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Η αγωνία παρατείνεται...ή όταν πέφτουν οι μάσκες ...

Ρήξη στις Βρυξέλλες με την Ελλάδα να εμφανίζεται ανυποχώρητη στις εκκλήσεις των Ευρωπαίων "εταίρων" να συναινέσει σε παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Ο χρόνος πιέζει και η χρεοκοπία πλησιάζει ολοένα, μεταδίδει το dpa.


Όπως έχουμε πει έχει πάντα ενδιαφέρον να παρακολουθούμε πώς παρουσιάζονται τα γεγονότα στο γερμανικό τύπο.

Να, λοιπόν, μια σύντομη επισκόπηση των τελευταίων εξελίξεων ... 


Σε αποτυχία οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας και Ευρωπαίων "εταίρων" στο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Τα γερμανόφωνα πρακτορεία ειδήσεων επικαλούνται ελληνικά μέσα ενημέρωσης που μεταδίδουν ότι η Αθήνα απέρριψε τις «παράλογες και μη αποδεκτές» απαιτήσεις «ορισμένων κύκλων του Eurogroup».
Διαπραγματευτικοί κύκλοι στις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι Ελλάδα και άλλοι Ευρωπαίοι "εταίροι" προτίθενται να παρατείνουν το τρέχον πρόγραμμα προσαρμογής. Η ελληνική πλευρά ωστόσο απέρριψε ως μη αποδεκτή μια παράταση του προγράμματος.

Σκληρή και ανυποχώρητοι και οι Ευρωπαίοι "εταίροι"
Ο Έλληνας υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης προσέρχεται στο Eurogroup
Ο Έλληνας υπ. Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης προσέρχεται στο Eurogroup
Η στάση που τήρησαν έναντι της Ελλάδας και του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη η Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης ήταν εξ αρχής σκληρή, αλλά και σαφής. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση τουEurogroup στις Βρυξέλλεςο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μετακινηθεί καθόλου. Συνεπώς δεν έχουμε να κάνουμε με διαπραγματεύσεις. Η Αθήνα θα πρέπει να αποφασίσει “τι ακριβώς θέλει“. Όσα έχω ακούσει μέχρι τώρα δεν ενισχύουν την αισιοδοξία μου. Προς το παρόν δεν διακρίνω, πως η Ελλάδα θα μπορούσε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών. Και τόνισε ότι οι όροι του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να εκπληρωθούν: «Αν τα χρονικά περιθώρια δεν αρκούν τότε θα πρέπει να εξετάσουμε, τι μπορεί να γίνει».

Σε συνέντευξή του το πρωί στην γερμανική δημόσια ραδιοφωνία (Deutschlandfunk) ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωνε ότι η Ελλάδα βρίσκονταν σε καλό δρόμο να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ωστόσο δεν θέλει να συνεχίσει την πορεία αυτή και αντ΄ αυτού προσβάλει εκείνους που την βοήθησαν τα τελευταία χρόνια, είπε ο Β. Σόιμπλε: «Λυπάμαι για τους Έλληνες. Ψήφισαν μια κυβέρνηση που συμπεριφέρεται, προς το παρόν τουλάχιστον, ανεύθυνα». Για μια ακόμα φορά ο γερμανός υπουργός δήλωσε ότι κανείς δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει το ελάχιστο που απαιτείται για να εκπληρώσει όσα αξιώνει εκείνη και όσα αξιώνουν οι έλληνες πολίτες. «Και τον λογαριασμό δεν μπορούν να τον πληρώνουν πάντα οι άλλοι, είπε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Κοινός παρονομαστής η παράταση του ελληνικού προγράμματος
Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μετακινηθεί καθόλου, δήλωνε στο προοίμιο ο Β. Σόιμπλε
Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει μετακινηθεί καθόλου, δήλωνε στο προοίμιο ο Β. Σόιμπλε
Τις προσδοκίες για μια συμφωνία στο σημερινό Eurogroup μετρίασε στο προοίμιο και ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ, μιλώντας στο δεύτερο πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης: «Είχαμε πει εξ΄αρχής ότι το μπαλάκι βρίσκεται στην ελληνική πλευρά. Η Αθήνα δεν έχει καταθέσει ακόμα συγκεκριμένες προτάσεις και στοιχεία, είπε ο αυστριακός υπουργός, τονίζοντας ότι πρόβλημα αποτελεί και ο τρόπος της ελληνικής πλευράς, ο οποίος κατά την άποψή του έβλαψε το κλίμα των διαβουλεύσεων. Δίνοντας ένα παράδειγμα ο κ. Σέλιγνκ είπε ότι είναι λίγο σαν να πηγαίνεις στην τράπεζα, να θέλεις παράταση αποπληρωμής του δανείου σου και να ξεκινάς προσβάλλοντας τον διευθυντή και ζητώντας στη συνέχεια να αλλάξουν οι όροι του δανείου. «Είναι ζήτημα τρόπου», είπε ο υπ. Οικονομικών για να προσθέσει ότι γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης του κλίματος εμπιστοσύνης.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ακόμα φθάσει στην πραγματικότητα. Λειτουργεί ακόμα σαν να βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο» είπε ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ τονίζοντας ότι «το πρωτεύων είναι τώρα η παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Επιπλέον είπε η Ελλάδα θα πρέπει να σεβαστεί τις περισσότερες δεσμεύσεις από το πρόγραμμα προσαρμογής».

Την ίδια στιγμή και άλλοι υπουργοί Οικονομικών έδειξαν αδυναμία να κατανοήσουν τις ελληνικές θέσεις. Ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν ζήτησε την παράταση του τρέχοντος προγράμματος λέγοντας: «Δεν είναι τώρα η ώρα να συζητήσουμε ένα νέο πρόγραμμα».
«Οι θέσεις μας απέχουν πολύ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Γιόχαν βαν Όβερβελντ. Τέλος εκπρόσωπος της ΕΕ που δεν κατονομάζεται δήλωσε ότι «προφανώς οι Έλληνες ζουν σε άλλο πλανήτη».

Ας καλέσουμε, λοιπόν, τον κύριο αυτόν να έρθει να ζήσει στον "πλανήτη Ελλάδα" να δει τη γλύκα ... 

Αλλά είπαμε ... οι μάσκες έπεσαν ... 
Και πρέπει άμεσα ο ελληνικός λαός αλλά και η  πολιτική του ηγεσία να κατανοήσουν άμεσα ότι χρειάζονται ακόμα πιο αποφασιστικά και συγκρουσιακά βήματα με το ευρωπαϊκό κατεστημένο. 

Η κυβέρνηση απέρριψε το σχέδιο Ντάισελμπλουμ - Κορυφώνονται οι πιέσεις του Ευρωδιοικητήριου με σκοπό την κατατρομοκράτηση του ελληνικού λαού και την αέναη εφαρμογή του Μνημόνιου


Κυβερνητικές πηγές σημείωναν «Στο Eurogroup παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης ένα κείμενο που αποτελεί ριζική υπαναχώρηση από την κοινή ανακοίνωση του κ. Ντάισελμπλουμ με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, την προηγούμενη Πέμπτη.

Η επιμονή ορισμένων κύκλων να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση το Μνημόνιο είναι παράλογη και μη αποδεκτή. Η υλοποίηση του μνημονιακού προγράμματος «έφυγε» από το τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής. Όσοι την επαναφέρουν χάνουν το χρόνο τους.Με αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία σήμερα.»


Σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσίασε ο επικεφαλής του Eurogroup υπάρχουν «απαγορευμένες» φράσεις για την ελληνική κυβέρνησης, όπως: 

«υφιστάμενο πρόγραμμα» (current programme) ή ότι «οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την πρόθεση να αιτηθούν παράταση του προγράμματος για έξι μήνες ως ενδιάμεσο βήμα» ( the Greek authorities expressed their intention to request a six months technical extension of the current programme as an intermediate step).



"Τελεσίγραφο" του Eurogroup δια στόματος Ντάισελμπλουμ

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου εμφανίστηκε ανυποχώρητος από την πάγια θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει επέκταση του μνημονίου για την Ελλάδα.


Όπως ανέφερε, το Eurogroup έχει διάθεση να συζητήσει με την ελληνική πλευρά, αλλά είναι θέμα των ελληνικών αρχών το εάν θα δεχθούν τους όρους που τίθενται σε ότι έχει να κάνει με τις δεσμεύσεις που ζητά η πλευρά των εταίρων. 

Σύμφωνα με τον Γ.Ντάισελμπλουμ η επέκταση του μνημονίου θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα και ευελιξία προκειμένου να καθοριστούν τα επόμενα βήματα και ενδεχομένως να υπάρξουν ορισμένες τροποποιήσεις σε κάποιες πτυχές του προγράμματος. «Με αυτό οι Έλληνες θα μπορούσαν να έχουν ευελιξία στις αποφάσεις» σημείωσε τονίζοντας ότι εάν υπάρξει αποδοχή της επιμήκυνσης αυτό σημαίνει και δέσμευση των ελληνικών αρχών για την ολοκλήρωση του προγράμματος. 

Όσον αφορά τις διεργασίες και λόγω του χρονοδιαγράμματος, ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι μπορεί να δοθεί μόνο μια εβδομάδα προθεσμία προκειμένου να δηλώσει η Ελλάδα τις προθέσεις της. 

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να μην δεχθεί την επιμήκυνση ο Γ. Ντάισειλμπλουμ απάντησε. «Η δική μου προτίμηση είναι η επιμήκυνση ένα σχέδιο το οποίο είναι εφικτό. Ο έλληνας υπουργός Οικονομικών μιλάει για γέφυρα, η γέφυρα είναι η επιμήκυνσης. Η βάση είναι το πρόγραμμα και το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει τα χρήματα. Αυτό είναι και δεν θέλω να μπω σε άλλες σκέψεις». 

Π. Μοσχοβισί: Να μην γίνονται μονομερής ενέργειες 

«Υπάρχουν κανόνες στην Ευρωζώνη που θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί. Θα συνεχιστεί ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Εναπόκειται στην Ελλάδα να κάνει το επόμενο βήμα. Επιθυμούμε να βρεθεί αμοιβαία λύση που θα σέβεται την ετυμηγορία του ελληνικού λαού αλλά και τους εταίρους» είπε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ. 


Στην ουσία έχουμε να κάνουμε με κορύφωση των ιταμών πιέσεων της  "πολιτισμένης" Ευρώπης προς την καταταλαιπωρημένη χώρα και λαό μας.

Έτσι, πέσανε οι μάσκες ...

Φαίνεται για μια ακόμη φορά το πραγματικό πρόσωπο της "Ευρώπης" και της λυκοσυμμαχίας που αποκαλείται "Ευρωπαϊκή Ένωση" που δήθεν αποτελείται από "ισότιμους εταίρους".

Πάνε και οι πομφώδεις διακηρύξεις για τη "δημοκρατία" και το "σεβασμό της έκφρασης των λαών" ...

Μένει να δούμε ποια θα είναι η τελική θέση της ελληνικής κυβέρνησης ...

Και πάνω απ' όλα - η απάντηση του λαού μας ... όλων εμάς ...

Οι δρόμοι της Αθήνας και όχι μόνο μας περιμένουν ... 

Πανούσης: «Στόχος να κλείσει η Αμυγδαλέζα σε 100 ημέρες»

Ενας από τους κρατούμενους στις εγκαταστάσεις της Αμυγδαλέζας, τις οποίες επισκέφθηκε την Κυριακή ο Γιάννης ΠανούσηςΠηγή: FOS Photos
Πανούσης: «Στόχος να κλείσει η Αμυγδαλέζα σε 100 ημέρες»



Δίωρη συνάντηση με την αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου είχε το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.


Κατά τη συνάντηση συζήτησαν θέματα σχετικά με τη λειτουργία των κέντρων κράτησης, για την χρηματοδότηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ.ά.

Όπως ανέφερε ο κ. Πανούσης, «στόχος είναι σε 100 ημέρες να κλείσει η Αυγδαλέζα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, για να προχωρήσουν οι διαμορφώσεις χώρων Αττικής για τρία κέντρα ανοιχτής φιλοξενίας μεταναστών, μια διαδικασία που έχει ξεκινήσει η προηγούμενη κυβέρνηση και θέλουμε να την επιταχύνουμε» λέγοντας ότι η «Αμυγδαλέζα, σε σύγκριση με άλλους παρόμοιους χώρους, δεν μπορεί να αλλάξει μορφή»

Για τους μετανάστες στην Αμυγδαλέζα σημείωσε ότι «μια επιτροπή, που συστήνεται, θα προχωρήσει σε επανέλεγχο όλων των φακέλων για έναν προς έναν. Θα διαπιστώσουμε ποιοι είναι άρρωστοι, ασυνόδευτοι ανήλικοι, μετανάστες με σημαντικό χρόνο κράτησης ακόμα και 18 μήνες, ποιοι δικαιούνται άσυλο, ποιοι δεν μπορούν να απελαθούν και άλλες κατηγορίες και αναμένεται τις προσεχείς 5-10  ημέρες να παραδώσει τα στοιχεία. Κάθε περίπτωση θα εξεταστεί ξεχωριστά».

Στη συνέχεια, όπως σημείωσε, «θα εφαρμόσουμε την λεγόμενη "εποπτευόμενη ελευθερία"». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να έχουν την εικόνα ότι όλοι αυτοί θα φύγουν αύριο, αλλά η διαδικασία της αποχώρησης από την Αμυγδαλέζα θα γίνει σταδιακά.

Αυτοί οι άνθρωποι, όπως είπε, μπήκαν παράνομα στη χώρα, χρήζουν βοήθειας, θα γνωρίζουν οι Αρχές πού βρίσκονται και λανθασμένα έχει δοθεί η εντύπωση ότι όλοι αυτοί ξαφνικά θα βρεθούν ανεξέλεγκτοι στην Ομόνοια.

Θα υπάρξει μέριμνα, σημείωσε, για κάποιες κατηγορίες μεταναστών, όπως άρρωστοι και ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ σε όσους δεν έχουν κάπου να μείνουν θα τους δοθεί μια λίστα με χώρους, όπως κέντρα προσωρινής φιλοξενίας αστέγων, για να μπορέσουν να κάνουν ένα μπάνιο και να μην κοιμούνται στα παγκάκια.

Για τη διαχείριση των μεταναστευτικών δομών, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι το θέμα είναι ευρωπαϊκό και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Υπό ασφυκτικές πιέσεις το σημερινό Eurogroup -"απαισιοδοξία" εκφράζουν διάφορες πλευρές και ο Σόιμπλε - δεν αποκλείει και το Grexit ο Ολάντ


Ξεκινά σε λίγο η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup με τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να αυξάνονται. Απαισιοδοξία για τη γεφύρωση των διαφωνιών εκφράζουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης.


Μέσα σε ένα κλίμα ασφυκτικών πιέσεων των εταίρων προς την ελληνική κυβέρνηση, ξεκινάει σήμερα το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, η κρίσιμη συνεδρίαση του Εurogroup για την Ελλάδα. Χθες αργά το βράδυ αξιωματούχος της ΕΕ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνηση είναι διαφορετικές από εκείνες των υπολοίπων εταίρων.
Οι διαφωνίες έχουν να κάνουν με τις αλλαγές που ζητάει η Αθήνα στο υφιστάμενο μνημόνιο, το οποίο θα αντικατασταθεί μεν από ένα νέο πρόγραμμα, ωστόσο οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης και οι εταίροι επιμένουν ότι το μνημόνιο θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση του νέου προγράμματος.
Πιέσεις για μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος
«Κόκκινες γραμμές» θέτουν οι εταίροι
«Κόκκινες γραμμές» θέτουν οι εταίροι
Ειδικότερα οι εταίροι ζητούν κάθε μέτρο του υφιστάμενου μνημονίου που θα αποσύρεται με αίτημα της κυβέρνησης θα πρέπει να αντικαθίσταται από άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος. Επιπλέον, το μέτρο που θα αποσύρεται δεν θα πρέπει να δημιουργεί (με την απόσυρσή του) παράπλευρες απώλειες σε άλλους τομείς ή να επηρεάζει αρνητικά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις των εταίρων και στην πρόθεση της κυβέρνησης να επαναπροσλάβει απολυμένους από το δημόσιο, δεδομένου ότι η αποχώρηση εργαζομένων από το δημόσιο ήταν βασική μνημονιακή απόφαση. Αυτό είναι «κόκκινη γραμμή» για τους εταίρους.
Το «αγκάθι» των αποκρατικοποιήσεων
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά ενώ η δίμηνη παράταση του μνημονίου εκπνέει στις 28.2
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά ενώ η δίμηνη παράταση του μνημονίου εκπνέει στις 28.2

Μεγάλες είναι οι διαφωνίες και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, όπου οι εταίροι καλούν την κυβέρνηση να μην βάλει «φρένο» στη διαδικασία γιατί και αυτή είναι βασική παράμετρος του προγράμματος που έχει στόχο τη μείωση του χρέους. Στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν πως αν δεν υπάρξει μετακίνηση από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέση η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία.
Από την άλλη ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, δεδομένου ότι η δίμηνη παράταση του μνημονίου εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου, πράγνα που σημαίνει ότι απαιτείται άμεσα μια νέα συμφωνία, ώστε να προλάβει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης και να συνεχίσει η Ελλάδα να καλύπτεται σε ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σκεπτικισμός ως προς την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα

Επιφυλάξεις και κριτική Σόιμπλε προς την Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας λίγο πριν το Eurogroup. Eν αναμονή «αναλυτικών και τεκμηριωμένων» προτάσεων το Βερολίνο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Ζάιμπερτ.

Πλήρη κάλυψη παρείχε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, στον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε σημερινή συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF εξέφρασε «σκεπτικισμό» απέναντι στην Ελλάδα ενόψει του σημερινού Eurogroup. «Μετά από όσα άκουσα σχετικά με τις τεχνικές συνομιλίες το Σαββατοκύριακο, εκφράζω τον σκεπτικισμό μου. Αλλά θα λάβουμε σήμερα μια έκθεση και βλέπουμε», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε.
Ο κ. Ζάιμπερτ από την πλευρά του απέφυγε μεν να επαναλάβει την κριτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί «ανεύθυνης ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε όμως ότι τις τελευταίες ημέρες οι ευρωπαίοι εταίροι ανέμεναν από τη νέα κυβέρνηση «αναλυτικά και τεκμηριωμένα» τα σχέδιά της. «Ευχόμαστε αυτό να γίνει σήμερα», είπε ο κ. Ζάιμπερτ. Συγκεκριμένα οι εταίροι αναμένουν να ακούσουν για το πώς σκέφτεται να χειριστεί η Αθήνα το ζήτημα του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο λήγει τέλος του μήνα. Βάση για την όποια συζήτηση επ΄ αυτού είναι όμως αυτό που έχει συμφωνηθεί από κοινού και οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από τα συμφωνηθέντα.
Η εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, υπενθύμισε από την πλευρά της ότι «ουσιαστικές» αλλαγές αυτού του προγράμματος προϋποθέτουν τη συγκατάθεση του γερμανικού κοινοβουλίου. Τέλος, η κ. Κοτέ δεν θέλησε να επιβεβαιώσει πιθανή νέα συνάντηση του Eurogroup εντός της εβδομάδας σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί σήμερα λύση.
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Σόιμπλε
Από την πρόσφατη συνάντηση Σόιμπλε και Βαρουφάκη
Από την πρόσφατη συνάντηση Σόιμπλε και Βαρουφάκη
Στο μεταξύ ο Β. Σόιμπλε στη συνέντευξή του στο DLF ανέφερε σχετικά με τις συνομιλίες στο Eurogroup: «Το θέμα δεν είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός, αλλά να παραμείνουμε σε ένα δρόμο που θα δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα, κάποια στιγμή να είναι έτσι η οικονομία της που δεν θα χρειάζεται τη βοήθεια των άλλων. Το πρόβλημα δεν είναι να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι μας εξυβρίζουν, ότι κάποιος θέλει να κάνει κάτι κακό στην Ελλάδα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα για χρόνια έζησε πάνω από τις δυνατότητες της και ότι κανείς χωρίς την εγγύηση των άλλων, δεν θέλει να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα. Αυτό είναι το πρόβλημα».
Ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι μέχρι τώρα αυτό συνέβαινε, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ακολουθούσε έναν δρόμο που θα την έκανε ανταγωνιστική. Ωστόσο η νέα κυβέρνηση δήλωσε πως δεν θέλει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου ότι οι προτάσεις που ακούγονται αυτή την φορά από την Ελλάδα είναι κάπως διαφορετικές - όπως για παράδειγμα το αίτημα του Γιάνη Βαρουφάκη για ένα κοινωνικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το κόστος του οποίου θα το αναλάβουν όλοι - και αν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι σαφής: «Όχι. Είναι χάσιμο χρόνου».
«Εμείς δεν θέλουμε Grexit»
Β. Σόιμπλε: «Όποιος είναι στο ευρώ μένει για πάντα»
Β. Σόιμπλε: «Όποιος είναι στο ευρώ μένει για πάντα»
Ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι οι άλλοι θα πληρώνουν διαρκώς; ενώ για ένα ενδεχόμενο Grexit λέει: «Να ρωτήσετε τον Έλληνα ομόλογό μου. Εμείς δεν το θέλουμε. Εμείς το λέγαμε πάντα. Ότι όποιος είναι στο ευρώ μένει για πάντα. Αλλά θα πρέπει βέβαια να κάνει το μίνιμουμ για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του λαού του και κανενός άλλου. Δεν μπορεί να το κάνει κανείς διαρκώς αυτό με τα λεφτά των άλλων και από πάνω να τους βρίζει διαρκώς».
Ο κ. Σόιμπλε αρνήθηκε να μπει σε σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επανέλαβε πως η γερμανική αρχή είναι «βοήθεια με στόχο την αυτοβοήθεια» και διερωτήθηκε εάν η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη για κάτι τέτοιο. Τέλος ο κ.Σόιμπλε δήλωσε: «Λυπάμαι για τους Έλληνες. Ψήφισαν μια κυβέρνηση, η οποία προς το παρόν συμπεριφέρεται μάλλον ανεύθυνα». Όσο για το σκίτσο που τον παρομοιάζει με ναζί δηλώνει πως ούτε τον θυμώνει ούτε τον πληγώνει.

Θέμα τραπεζών έθεσε ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας

  Θέμα τραπεζών έθεσε ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup. Ο Μάικ Νόουναν, εξήγησε ότι αν η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα ο χρόνος μέχρι την 28ή Φεβρουαρίου είναι λίγος και μετά πρέπει κανείς να λάβει υπόψιν τις ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών. Ο Μάικ Νόουναν εξήγησε ότι προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει παράταση και στη συνέχεια να συζητηθεί ένα νέο πρόγραμμα με τις προδιαγραφές της νέας κυβέρνησης. 

  Παρομοίως και ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Σαπέν ζήτησε από την Ελλάδα να κάνει αίτηση παράτασης “για λόγους ασφαλείας”. 

Και οι δύο έκαναν λόγο για νέα συνεδρίαση του eurogroup την Παρασκευή. 

Τετ α τετ Βαρουφάκη- Ντάισελμπλμουμ

Σε «βαρύ» κλίμα έγινε η συνάντηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Γιάνη Βαρουφάκη, μετά και τις φαρμακερές δηλώσεις του Βόλφγκανκ Σόιμπλε.

Η συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, διήρκησε σχεδόν 20 λεπτά και έγινε περίπου 2 ώρες πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr, ο κ. Ντάισελμπλουμ επέδωσε στον κ. Βαρουφάκη την ανανεωμένη συμβιβαστική πρόταση των εταίρων που αφορά το συνδυασμό μιας επέκτασης του χρηματοδοτικού σκέλους του β’ προγράμματος, με την τροποποίηση του μείγματος μέτρων και την περιγραφή του δρόμου προς τη σύνταξη ενός τρίτου ελληνικού προγράμματος το επόμενο εξάμηνο.

Η ελληνική πλευρά, από την πλευρά της, επιφυλάχθηκε να απαντήσει.
Πηγή από το περιβάλλον Ντάισελμπλουμ, πάντως, σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και πως όλα είναι ανοικτά για τη συνεδρίαση του Eurogroup.

Παράταση ζητά η Ευρώπη 

Θέση της Κομισιόν είναι η επέκταση του προγράμματος, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρός της Βλάντις Ντομπρόφσκις. «Είναι σαφές ότι η βάση της διαπραγμάτευσης είναι ο σεβασμός των δεσμεύσεων της κάθε πλευράς και θέση της Κομισιόν είναι ότι η πιο ρεαλιστική λύση είναι η επέκταση του προγράμματος που θα επιτρέψει περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις» είπε ο κ. Ντομπρόφσκις και συνέχισε: «Χρειαζόμαστε ένα σήμα από τις ελληνικές αρχές ότι θα εκφράσουν τη δέσμευση να το ολοκληρώσουν επιτυχώς. Για το χρόνο της παράτασης θεωρώ ότι χρειάζονται 2 ως 6 μήνες». 

Ο Ολάντ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο Grexit!


Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ φαίνεται πως δεν αποκλείει ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1.

Πολιτική συντάκτρια του Europe 1, η οποία δηλώνει ότι μίλησε με τον Ολάντ, είπε για ενδεχόμενο «Grexit» ότι πρόκειται για μία υπόθεση που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.

«Είτε είναι στις Βρυξέλλες είτε σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια το ερώτημα τίθεται με σοβαρότητα και μπορώ να σας πω ότι ο πρόεδρος ο ίδιος φαντάζεται αυτό το σενάριο.

Μου εκμυστηρεύθηκε πριν από μερικές ημέρες ότι πριν από πέντε χρόνια εάν η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη αυτό θα είχε παρασύρει την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία.

Σήμερα λέει ο Φρανσουά Ολάντ δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Πιο ξεκάθαρα η Ευρώπη είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει» είπε η διαπιστευμένη στα Ηλύσια Πεδία δημοσιογράφος, Καρολίν Ρου.