Ξεκινά σε λίγο η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup με τις πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση να αυξάνονται. Απαισιοδοξία για τη γεφύρωση των διαφωνιών εκφράζουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης.
Μέσα σε ένα κλίμα ασφυκτικών πιέσεων των εταίρων προς την ελληνική κυβέρνηση, ξεκινάει σήμερα το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, η κρίσιμη συνεδρίαση του Εurogroup για την Ελλάδα. Χθες αργά το βράδυ αξιωματούχος της ΕΕ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνηση είναι διαφορετικές από εκείνες των υπολοίπων εταίρων.
Οι διαφωνίες έχουν να κάνουν με τις αλλαγές που ζητάει η Αθήνα στο υφιστάμενο μνημόνιο, το οποίο θα αντικατασταθεί μεν από ένα νέο πρόγραμμα, ωστόσο οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης και οι εταίροι επιμένουν ότι το μνημόνιο θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση του νέου προγράμματος.
Πιέσεις για μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος
«Κόκκινες γραμμές» θέτουν οι εταίροι
Ειδικότερα οι εταίροι ζητούν κάθε μέτρο του υφιστάμενου μνημονίου που θα αποσύρεται με αίτημα της κυβέρνησης θα πρέπει να αντικαθίσταται από άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος. Επιπλέον, το μέτρο που θα αποσύρεται δεν θα πρέπει να δημιουργεί (με την απόσυρσή του) παράπλευρες απώλειες σε άλλους τομείς ή να επηρεάζει αρνητικά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Εντονότατες είναι οι αντιδράσεις των εταίρων και στην πρόθεση της κυβέρνησης να επαναπροσλάβει απολυμένους από το δημόσιο, δεδομένου ότι η αποχώρηση εργαζομένων από το δημόσιο ήταν βασική μνημονιακή απόφαση. Αυτό είναι «κόκκινη γραμμή» για τους εταίρους.
Το «αγκάθι» των αποκρατικοποιήσεων
Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά ενώ η δίμηνη παράταση του μνημονίου εκπνέει στις 28.2
Μεγάλες είναι οι διαφωνίες και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, όπου οι εταίροι καλούν την κυβέρνηση να μην βάλει «φρένο» στη διαδικασία γιατί και αυτή είναι βασική παράμετρος του προγράμματος που έχει στόχο τη μείωση του χρέους. Στις Βρυξέλλες υπογραμμίζουν πως αν δεν υπάρξει μετακίνηση από τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέση η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία.
Από την άλλη ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά, δεδομένου ότι η δίμηνη παράταση του μνημονίου εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου, πράγνα που σημαίνει ότι απαιτείται άμεσα μια νέα συμφωνία, ώστε να προλάβει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης και να συνεχίσει η Ελλάδα να καλύπτεται σε ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σκεπτικισμός ως προς την εξεύρεση λύσης για την Ελλάδα
Επιφυλάξεις και κριτική Σόιμπλε προς την Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας λίγο πριν το Eurogroup. Eν αναμονή «αναλυτικών και τεκμηριωμένων» προτάσεων το Βερολίνο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στ. Ζάιμπερτ.
Πλήρη κάλυψη παρείχε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, στον υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος σε σημερινή συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο DLF εξέφρασε «σκεπτικισμό» απέναντι στην Ελλάδα ενόψει του σημερινού Eurogroup. «Μετά από όσα άκουσα σχετικά με τις τεχνικές συνομιλίες το Σαββατοκύριακο, εκφράζω τον σκεπτικισμό μου. Αλλά θα λάβουμε σήμερα μια έκθεση και βλέπουμε», δήλωσε ο Β. Σόιμπλε.
Ο κ. Ζάιμπερτ από την πλευρά του απέφυγε μεν να επαναλάβει την κριτική του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί «ανεύθυνης ελληνικής κυβέρνησης», τόνισε όμως ότι τις τελευταίες ημέρες οι ευρωπαίοι εταίροι ανέμεναν από τη νέα κυβέρνηση «αναλυτικά και τεκμηριωμένα» τα σχέδιά της. «Ευχόμαστε αυτό να γίνει σήμερα», είπε ο κ. Ζάιμπερτ. Συγκεκριμένα οι εταίροι αναμένουν να ακούσουν για το πώς σκέφτεται να χειριστεί η Αθήνα το ζήτημα του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο λήγει τέλος του μήνα. Βάση για την όποια συζήτηση επ΄ αυτού είναι όμως αυτό που έχει συμφωνηθεί από κοινού και οι υποχρεώσεις που προκύπτουν από τα συμφωνηθέντα.
Η εκπρόσωπος του υπ. Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, υπενθύμισε από την πλευρά της ότι «ουσιαστικές» αλλαγές αυτού του προγράμματος προϋποθέτουν τη συγκατάθεση του γερμανικού κοινοβουλίου. Τέλος, η κ. Κοτέ δεν θέλησε να επιβεβαιώσει πιθανή νέα συνάντηση του Eurogroup εντός της εβδομάδας σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί σήμερα λύση.
Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Σόιμπλε
Από την πρόσφατη συνάντηση Σόιμπλε και Βαρουφάκη
Στο μεταξύ ο Β. Σόιμπλε στη συνέντευξή του στο DLF ανέφερε σχετικά με τις συνομιλίες στο Eurogroup: «Το θέμα δεν είναι να βρεθεί ένας συμβιβασμός, αλλά να παραμείνουμε σε ένα δρόμο που θα δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα, κάποια στιγμή να είναι έτσι η οικονομία της που δεν θα χρειάζεται τη βοήθεια των άλλων. Το πρόβλημα δεν είναι να αντιμετωπίσουμε το γεγονός ότι μας εξυβρίζουν, ότι κάποιος θέλει να κάνει κάτι κακό στην Ελλάδα, αλλά το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα για χρόνια έζησε πάνω από τις δυνατότητες της και ότι κανείς χωρίς την εγγύηση των άλλων, δεν θέλει να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα. Αυτό είναι το πρόβλημα».
Ο κ. Σόιμπλε επισημαίνει ότι μέχρι τώρα αυτό συνέβαινε, με την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα ακολουθούσε έναν δρόμο που θα την έκανε ανταγωνιστική. Ωστόσο η νέα κυβέρνηση δήλωσε πως δεν θέλει να ακολουθήσει αυτό τον δρόμο. Στην ερώτηση του δημοσιογράφου ότι οι προτάσεις που ακούγονται αυτή την φορά από την Ελλάδα είναι κάπως διαφορετικές - όπως για παράδειγμα το αίτημα του Γιάνη Βαρουφάκη για ένα κοινωνικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το κόστος του οποίου θα το αναλάβουν όλοι - και αν υπάρχουν περιθώρια συζήτησης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι σαφής: «Όχι. Είναι χάσιμο χρόνου».
«Εμείς δεν θέλουμε Grexit»
Β. Σόιμπλε: «Όποιος είναι στο ευρώ μένει για πάντα»
Ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει ότι δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι οι άλλοι θα πληρώνουν διαρκώς; ενώ για ένα ενδεχόμενο Grexit λέει: «Να ρωτήσετε τον Έλληνα ομόλογό μου. Εμείς δεν το θέλουμε. Εμείς το λέγαμε πάντα. Ότι όποιος είναι στο ευρώ μένει για πάντα. Αλλά θα πρέπει βέβαια να κάνει το μίνιμουμ για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του λαού του και κανενός άλλου. Δεν μπορεί να το κάνει κανείς διαρκώς αυτό με τα λεφτά των άλλων και από πάνω να τους βρίζει διαρκώς».
Ο κ. Σόιμπλε αρνήθηκε να μπει σε σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και επανέλαβε πως η γερμανική αρχή είναι «βοήθεια με στόχο την αυτοβοήθεια» και διερωτήθηκε εάν η ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη για κάτι τέτοιο. Τέλος ο κ.Σόιμπλε δήλωσε: «Λυπάμαι για τους Έλληνες. Ψήφισαν μια κυβέρνηση, η οποία προς το παρόν συμπεριφέρεται μάλλον ανεύθυνα». Όσο για το σκίτσο που τον παρομοιάζει με ναζί δηλώνει πως ούτε τον θυμώνει ούτε τον πληγώνει.
Θέμα τραπεζών έθεσε ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας
Θέμα τραπεζών έθεσε ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup. Ο Μάικ Νόουναν, εξήγησε ότι αν η Ελλάδα θέλει να διαπραγματευτεί ένα νέο πρόγραμμα ο χρόνος μέχρι την 28ή Φεβρουαρίου είναι λίγος και μετά πρέπει κανείς να λάβει υπόψιν τις ανάγκες ρευστότητας των τραπεζών. Ο Μάικ Νόουναν εξήγησε ότι προς το παρόν η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει παράταση και στη συνέχεια να συζητηθεί ένα νέο πρόγραμμα με τις προδιαγραφές της νέας κυβέρνησης.
Παρομοίως και ο υπουργός οικονομικών της Γαλλίας Σαπέν ζήτησε από την Ελλάδα να κάνει αίτηση παράτασης “για λόγους ασφαλείας”.
Και οι δύο έκαναν λόγο για νέα συνεδρίαση του eurogroup την Παρασκευή.
Τετ α τετ Βαρουφάκη- Ντάισελμπλμουμ
Σε «βαρύ» κλίμα έγινε η συνάντηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ με τον Γιάνη Βαρουφάκη, μετά και τις φαρμακερές δηλώσεις του Βόλφγκανκ Σόιμπλε.
Η συνάντηση του προέδρου του Eurogroup με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, διήρκησε σχεδόν 20 λεπτά και έγινε περίπου 2 ώρες πριν την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup.
Σύμφωνα με πληροφορίες του star.gr, ο κ. Ντάισελμπλουμ επέδωσε στον κ. Βαρουφάκη την ανανεωμένη συμβιβαστική πρόταση των εταίρων που αφορά το συνδυασμό μιας επέκτασης του χρηματοδοτικού σκέλους του β’ προγράμματος, με την τροποποίηση του μείγματος μέτρων και την περιγραφή του δρόμου προς τη σύνταξη ενός τρίτου ελληνικού προγράμματος το επόμενο εξάμηνο.
Η ελληνική πλευρά, από την πλευρά της, επιφυλάχθηκε να απαντήσει.
Πηγή από το περιβάλλον Ντάισελμπλουμ, πάντως, σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και πως όλα είναι ανοικτά για τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Παράταση ζητά η Ευρώπη
Θέση της Κομισιόν είναι η επέκταση του προγράμματος, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρός της Βλάντις Ντομπρόφσκις. «Είναι σαφές ότι η βάση της διαπραγμάτευσης είναι ο σεβασμός των δεσμεύσεων της κάθε πλευράς και θέση της Κομισιόν είναι ότι η πιο ρεαλιστική λύση είναι η επέκταση του προγράμματος που θα επιτρέψει περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις» είπε ο κ. Ντομπρόφσκις και συνέχισε: «Χρειαζόμαστε ένα σήμα από τις ελληνικές αρχές ότι θα εκφράσουν τη δέσμευση να το ολοκληρώσουν επιτυχώς. Για το χρόνο της παράτασης θεωρώ ότι χρειάζονται 2 ως 6 μήνες».
Ο Ολάντ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο Grexit!
Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ φαίνεται πως δεν αποκλείει ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1.
Πολιτική συντάκτρια του Europe 1, η οποία δηλώνει ότι μίλησε με τον Ολάντ, είπε για ενδεχόμενο «Grexit» ότι πρόκειται για μία υπόθεση που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι.
«Είτε είναι στις Βρυξέλλες είτε σε υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια το ερώτημα τίθεται με σοβαρότητα και μπορώ να σας πω ότι ο πρόεδρος ο ίδιος φαντάζεται αυτό το σενάριο.
Μου εκμυστηρεύθηκε πριν από μερικές ημέρες ότι πριν από πέντε χρόνια εάν η Ελλάδα έβγαινε από την Ευρωζώνη αυτό θα είχε παρασύρει την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία.
Σήμερα λέει ο Φρανσουά Ολάντ δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Πιο ξεκάθαρα η Ευρώπη είναι έτοιμη να το αντιμετωπίσει» είπε η διαπιστευμένη στα Ηλύσια Πεδία δημοσιογράφος, Καρολίν Ρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου