Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Το σύνδρομο της … χορηγίας και η ανίατη ασθένεια του πολιτικού μας συστήματος

“ Με μεγάλη δόση κυνισμού απολογήθηκε ο Τάσος Μαντέλης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη Siemens. Αίσθηση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο ο πρώην υπουργός εξηγεί τη διαφορά μεταξύ της χορηγίας και της δωροδοκίας, αλλά και η επιμονή με την οποία υπερασπίζεται την επιλογή του να λάβει τα χρήματα της Siemens λόγω των υψηλών εξόδων που απαιτεί ο προεκλογικός αγώνας στη Β΄ Αθηνών αυτά, υποστηρίζει, ήταν «ο κακός μου σύμβουλος».

Αναφέρει επίσης σύμφωνα
με τα πρακτικά της Εξεταστικής Επιτροπής- ότι από τις «χορηγίες» που έλαβε του περίσσεψαν χρήματα, τα οποία αποταμίευε για επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις και επαναλαμβάνει ότι η χορηγία είναι συνηθισμένη πρακτική την οποία, όπως είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές, «ξέρετε και ξέρουμε όλοι»...”


“ Στον κλοιό της δικαιοσύνης οδηγεί τον Τάσο Μαντέλη η ομολογία του ότι έλαβε το 1998 σε λογαριασμό στην Ελβετία 200.000 μάρκα από τη Ζίμενς ως «προεκλογική χορηγία», παρά το σωσίβιο της παραγραφής που του προσφέρει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.


Από χθες ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη, για τον οποίο έχουν κλείσει τα σύνορα της χώρας, παύει να είναι στο ποινικό απυρόβλητο και είναι κατηγορούμενος για το κακούργημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, αδίκημα που φέρεται ότι τέλεσε μετά τη λήξη των υπουργικών του καθηκόντων.

Αφύπνιση

Την... αφύπνιση των δικαστικών αρχών προκάλεσε η παραδοχή του ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής ότι έλαβε, εκτός των 200.000 μάρκων, και δεύτερο έμβασμα, το 2000, ύψους 250.000 σε λογαριασμό που άνοιξε ο κουμπάρος του Γ. Τσουγκράνης με την επωνυμία Α. Rocos, χωρίς όμως να γνωρίζει τον αποδέκτη του.”



Είναι μόλις δύο από τα δημοσιεύματα του σημερινού Τύπου που αφορούν την υπόθεση Μαντέλη.


Μια υπόθεση που εισάγει νέα ήθη στον πολιτικό μας βίο, όπως και τον θεσμό της … χορηγίας, όπως χαρακτήρισε ο ίδιος τις … προσφορές της Siemens.


Σχολιάζοντας τις εξελίξεις θα θέλαμε να πούμε ότι αυτό που εντυπωσιάζει δεν είναι μόνο αυτό καθαυτό το γεγονός.

Είναι η κυνικότητα και η ωμότητα της παραδοχής από τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων Σημίτη.

Πολύ, επιπλέον, μας εντυπωσιάζουν οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου, ο οποίος έσπευσε να εκφράσει την «έκπληξή» του, τον «αποτροπιασμό» του, την ανάγκη να «φθάσει το μαχαίρι στο κόκαλο» και να «βγουν όλα στη φόρα».


Ανακάλυψαν, δηλαδή, οι πολιτικοί μας ταγοί την … Αμερική.


Φαίνεται ότι μέχρι σήμερα δεν ήξεραν, δεν άκουσαν, δεν είδαν, όχι μόνο το σχετικό με τη Siemens σκάνδαλο, αλλά και τόσα ακόμη σε όλη την κλίμακα της κρατικής διοίκησης όσο και στη λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος.


Δεν είχαν δει και δεν είχαν ακούσει για υπουργούς, βουλευτές και άλλα πολιτικά στελέχη, τα οποία έμπαιναν στον πολιτικό στίβο «πανί με πανί» και σύντομα ζούσαν σα μεγιστάνες.

Δεν είχαν ακούσει για τις πολυποίκιλες σχέσεις πολιτικών κομμάτων με εταιρείες, επιχειρηματίες, οι «δωρεές» των οποίων συνέρεαν στα κομματικά ταμεία.


Δεν είχαν πληροφορηθεί για υποψήφιους βουλευτές, αλλά και για στελέχη σε άλλα επίπεδα των πολιτικών θεσμών, όπως π. υποψήφιοι δήμαρχοι, οι οποίοι δαπανούσαν δεκάδες εκατομμύρια κατά την προεκλογική τους εκστρατεία – και φυσικά τα περισσότερα από αυτά από αδιαφανείς πηγές.


Και το κυριότερο με αδιαφανείς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις.


Για τις πολυποίκιλες σχέσεις της πολιτικής εξουσίας – πολιτικών στελεχών – οικονομικών παραγόντων και των Μέσων Ενημέρωσης φαίνεται ότι ούτε γι’ αυτές είχαν ακούσει.



Εκείνο που ενοχλεί, λοιπόν, δεν είναι μόνο το ίδιο το γεγονός.


Είναι και η υποκρισία – το συλλογικό «δούλεμα» απέναντι στην κοινή γνώμη και τους πολίτες.

Η υποκρισία από ένα πολιτικό σύστημα με καθοριστική τη σφραγίδα της διαφθοράς. Ένα σύστημα - όχι της ανοχής – αλλά της συνενοχής και της συγκάλυψης.


Ένα σύστημα το οποίο έχει εξασφαλίσει για τον εαυτό του την ατιμωρησία, την ιδιότυπη «ασυλία», μέσω της συγκάλυψης ή της εικονικής έρευνας και αποτίμησης ευθυνών. Ένα έργο, που έχουν αναλάβει κατά καιρούς δεκάδες εξεταστικές επιτροπές οι οποίες – τι περίεργο ! – δεν καταλήγουν συνήθως πουθενά.


Ένα πολιτικό σύστημα που αυτοτροφοδοτείται και ανατροφοδοτείται μέσω του σφικτού εναγκαλισμού με τον κρατικό μηχανισμό, την προνομιακή σχέση με τα ΜΜΕ ( τουλάχιστον τα κυρίαρχα ), τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και των κρατικών επιχορηγήσεων στα κόμματα.


Ένα σύστημα, το οποίο πλέον απευθύνεται σε πολύ «λίγους» ή σε εκείνους, οι οποίοι δίκην « κληρονομικής αριστοκρατίας » διαθέτουν τους διαύλους για μια άνετη πρόσβαση στην εξουσία, ή επίσης στους ευνοούμενους των κομματικών ηγεσιών και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.


Ένα σύστημα οι πολιτικοί ηγέτες του οποίου αντιμετωπίζονται από το μέσο επιχειρηματία τελείως απαξιωτικά γιατί γνωρίζει την εξάρτησή τους από τα επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία υποτίθεται ότι ελέγχουν ή και καταγγέλλουν.


Ένα πολιτικό σύστημα σε μια κατ’ επίφαση δημοκρατία το οποίο φαλκιδεύει και χειραγωγεί με όλους τους τρόπους την έννοια της «λαϊκής αντιπροσώπευσης».
Ενώ η έννοια του ελέγχου και της απόδοσης ευθυνών αποτελεί κενό γράμμα σ’ αυτή τη νοσούσα «δημοκρατία».


Υποκρισία, λοιπόν, και μάλιστα κραυγαλέα.


Αυτό ισχύει και για ένα τμήμα της κοινωνίας το οποίο «ξαφνιάστηκε» από το γεγονός.

Ένα τμήμα της κοινωνίας το οποίο, όμως, έχει αποδεχτεί αυτό το ‘πολιτικό παίγνιο» και το οποίο έχει ενσωματωθεί πλήρως στο σύστημα των πελατειακών σχέσεων και υιοθετεί ανάλογα πρότυπα στη ζωή του.


Έτσι ώστε άνθρωποι και πολίτες που προσπαθούν να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους, που επιμένουν να απαιτούν να υπάρχουν στην πολιτική αξίες και αρχές – να εξοβελίζονται, να περιθωριοποιούνται, να αισθάνονται «παρίες» στον ίδιο τους τον τόπο, στην ίδια τους τη ζωή.


Βαριά, λοιπόν, και σχεδόν ανίατη η ασθένεια του πολιτικού μας συστήματος.


Και είναι τελείως αμφίβολο αν και κατά πόσο μπορεί να προκύψει λύση διαφορετική από το υπάρχον πολιτικό σκηνικό – έστω και αν κάποιοι ευαγγελίζονται τη «Νέα Μεταπολίτευση» - ή αν απαιτείται ριζική ανατροπή του.


Αυτό βέβαια θα το δείξει η Ιστορία, όπως πολύ καλά το έχει κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν.




Εμείς παρουσιάζουμε σήμερα ένα παλιότερο άρθρο του Μανόλη Ανδρόνικου δημοσιευμένο στο «Βήμα».

Έτσι για να μαθαίνουμε και στον τόπο «που γέννησε τη δημοκρατία» πώς λειτουργούσαν οι δημοκρατικοί θεσμοί.

Όχι βεβαίως γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχουν αντιστοιχίσεις και αναλογίες με την εποχή στην οποία αναφέρεται το άρθρο.


Απλώς, θεωρούμε ότι η έννοια της πολιτικής ευθύνης, η λογοδοσία και ο ουσιαστικός έλεγχος από το σώμα των πολιτών και τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς, δεν πρέπει να διαγραφούν από το πολιτικό λεξιλόγιο.






Μανόλης Ανδρόνικος

Η Αθηναϊκή Δημοκρατία




« Το ίδιο αίσθημα του απλού πολίτη οδηγεί στην αθηναϊκή Δημοκρατία. Αυτός θα αποφασίσει για τη μοίρα της πόλης του, αυτός θα δικάσει τις παρανομίες του, αυτός θα κυβερνήσει την πολιτεία του. Με την Κλεισθένεια και αργότερα την Περίκλεια οργάνωση όλοι οι πολίτες πρέπει να πάρουν επάνω τους το βάρος των αποφάσεων. Η εκκλησία του Δήμου, μια μοναδική στην παγκόσμια ιστορία συνέλευση του συνόλου των πολιτών, έχει το βαρύ και όχι σπάνια τραγικό δικαίωμα να αποφασίσει για όλα. Δεν είναι μια ευθύνη μεταθετή στους άρχοντες ούτε καν σε εκλεγμένους αντιπροσώπους. Όμως θα ήταν λάθος να εντοπίσουμε την πεμπτουσία της αθηναϊκής δημοκρατίας στην εκκλησία του Δήμου. Γιατί θα ήταν απλοϊκό να φαντασθούμε πως θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα κράτος σαν το αθηναϊκό με μόνο αποφασιστικό όργανο την εκκλησία του Δήμου, που συνερχόταν τέσσερις φορές στις 35 μέρες της κάθε πρυτανείας.


Πολύ πιο αποφασιστικό και αποφασιστικό ρόλο έπαιζε η Βουλή και ορισμένοι άρχοντες. Ο τρόπος επιλογής των βουλευτών και των αρχόντων – και δίπλα σ’ αυτούς και των δικαστών – αποτελεί το κρίσιμο στοιχείο που καθορίζει καίρια την αθηναϊκή δημοκρατία. Εκτός από λίγους άρχοντες που ήταν ανάγκη να έχουν ειδικές γνώσεις, όλοι οι άλλοι – πρώτα πρώτα οι βουλευτές – εκλέγονται με κλήρο. Την απίστευτη για μας μέθοδο του κλήρου συμπλήρωνε μια δεύτερη αρχή, που εξασφάλιζε, όσο είναι ανθρώπινα δυνατό, την ουσία της δημοκρατίας. Κανένας δεν μπορούσε να εκλεγεί στο ίδιο αξίωμα δυο φορές στη ζωή του, εκτός μονάχα σε πολύ λίγες περιπτώσεις.


Οι δυο αυτές αρχές όχι μονάχα συμπληρώνουν η μια την άλλη, αλλά είναι τόσο αλληλένδετες, ώστε ουσιαστικά εκφράζουν μια και μόνη δημοκρατική πίστη: ότι όλοι οι πολίτες έχουν και το δικαίωμα και την υποχρέωση να αναλάβουν τις ευθύνες της εξουσίας.

Αν όμως οι δημοκρατικές αυτές αρχές άφηναν ελεύθερη την πρόσβαση στην εξουσία για κάθε αθηναίο πολίτη, η πολιτεία φρόντισε να πάρει ορισμένα μέτρα, για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του κράτους από ενδεχόμενες ατασθαλίες και καταχρήσεις.


Έτσι καθιέρωσε έναν προληπτικό και έναν κατασταλτικό έλεγχο. Ο πρώτος ονομαζόταν «δοκιμασία». Κάθε πολίτης που είχε εκλεγεί άρχων ή βουλευτής, είτε με ψήφο είτε με κλήρο, ήταν υποχρεωμένος να περάσει τη «δοκιμασία» προτού αναλάβει τα καθήκοντά του. οι εννέα άρχοντες – το ανώτατο σώμα – περνούσαν διπλή δοκιμασία, μια πρώτη μπροστά στη Βουλή και μια δεύτερη μπροστά σε λαϊκό δικαστήριο. Όλοι οι άλλοι περνούσαν μόνο μία. Οι άρχοντες στο δικαστήριο, οι βουλευτές στη Βουλή που αποχωρούσε. Όλοι έπρεπε να αποδείξουν πως ήταν αθηναίοι πολίτες τρίτης γενιάς, πως είχαν οικογενειακό τάφο, πως τελούσαν τις παραδοσιακές τελετές του Απόλλωνα και του Δία, πως είχαν πληρώσει τους φόρους των, είχαν εκτελέσει τη στρατιωτική τους θητεία και φέρονταν με σεβασμό στους γονείς των. Η δοκιμασία ήταν δημόσια και μπορούσε ο κάθε πολίτης να προσβάλει την ακρίβεια της κατάθεσης, με αποτέλεσμα να προκληθεί δημόσια δίκη.


Ο δεύτερος έλεγχος γινόταν ύστερα από τη λήξη της αρχής. Ήταν η λεγόμενη «εύθυνα» ή «εύθυναι». Κάθε άρχων που είχε διαχειρισθεί δημόσια χρήματα έδινε λόγο της δαπάνης στους «λογιστές». Αλλά και πέραν αυτού, όλοι έπρεπε να δώσουν λόγο για κατηγορίες πολιτών που είχαν διατυπωθεί εναντίον τους στη διάρκεια της αρχής τους σ’ ένα σώμα δέκα προσώπων που καλούνταν «εύθυνοι». Έτσι η δημοκρατία της Αθήνας, ανοικτή σε όλους τους πολίτες, φρόντιζε να εξασφαλίζει όχι μονάχα την έντιμη διαχείριση των δημοσίων χρημάτων, αλλά και τη νόμιμη άσκηση της εξουσίας.


Πρέπει επίσης να προσθέσουμε πως η αθηναϊκή δημοκρατία από την αρχή της λειτουργίας της πρόβλεψε τον κίνδυνο κατάλυσής της από φιλόδοξους πολιτικούς και καθιέρωσε τον θεσμό του «οστρακισμού». Αλλά και σε κρίσιμες για τη Δημοκρατία περιστάσεις η εκκλησία του Δήμου έπαιρνε εξαιρετικά μέτρα για την προστασία της. Έτσι στα 410 π.Χ. με το «ψήφισμα του Δημοφάντου» ανανεώνει έναν παλιό Σολώνειο νόμο, που θέτει εκτός νόμου όποιον συνομωτεί κατά της Δημοκρατίας. Το ψήφισμα αυτό ανανεώνεται και επαναλαμβάνεται ουσιαστικά με τον νόμο που ψηφίστηκε ύστερα από πρόταση του Ευφράτη στα 336 π.Χ.. Δυστυχώς ούτε αυτός ο νόμος μπόρεσε να αποτρέψει την κατάλυση της Δημοκρατίας. Αυτή όμως συντελέστηκε από τους Μακεδόνες κατακτητές, όταν ο Αντίπατρος εγκατέστησε το 322 π.Χ. μακεδονική φρουρά στη Μουνιχία. Ο μακεδόνας στρατηγός θα απαιτήσει και θα επιτύχει και κάτι ακόμα: να του παραδώσουν οι Αθηναίοι τους ηγέτες της δημοκρατικής μερίδας: τον Δημοσθένη, τον Υπερείδη, τον Ιμεραίο, τον Αριστόνικο και τον Ευκράτη. Ο Δημοσθένης, γνωρίζοντας τι τον περιμένει, πήρε δηλητήριο και αυτοκτόνησε. Οι άλλοι τέσσερις είχαν μαρτυρικό τέλος.

Αυτός ήταν ο τραγικός επίλογος της αθηναϊκής δημοκρατίας. Ένας καινούργιος κόσμος είχε κιόλας γεννηθεί, ο κόσμος των μεγάλων μακεδονικών βασιλείων ».

- άρθρο στο Βήμα -

Εξελίξεις στο χώρο της Αριστεράς; Η συγκέντρωση του « Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής » στο Σπόρτινγκ και η ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου



Σε μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση στο Σπόρτινγκ ο Αλέκος Αλαβάνος παρουσίασε  δέκα σημεία που μπορούν να αποτελέσουν την πολιτική πλατφόρμα του «Μετώπου». Στη συγκέντρωση συμμετείχαν κυρίως μέλη συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από την ΚΟΕ, την ΚΕΔΑ και τη ΔΕΑ, αλλά και ανένταχτοι αριστεροί πολίτες. Μίλησαν επίσης οι Χρήστος Κατσούλας και Μαρία Μπόλαρη.


Ο Αλέκος Αλαβάνος αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική και  ζήτησε την ενίσχυση του Μετώπου.

Χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον Συνασπισμό και στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος ανέπτυξε την πρόταση του για την έξοδο της χώρας από την κρίση και αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να παίξει η αριστερά προς αυτή την κατεύθυνση χαρακτηρίζοντάς την ως καταλύτη των εξελίξεων.

Είπε επίσης πως το «Μέτωπο» δημιουργήθηκε μόνο για να ενώσει την Αριστερά: «Να ενώσουμε την Αριστερά με ρυάκια από κάθε πολιτικό χώρο, με τη νεολαία, σε έναν ασταμάτητο χείμαρρο». Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν είναι σε καλή κατάσταση», αλλά «η ψυχή του είναι ζωντανή».

Ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα κυριαρχίας, τονίζοντας ότι αυτό που γίνεται σήμερα δεν έχει σχέση με την αυτονόητη μεταβίβαση εθνικών εξουσιών σε διεθνείς δημοκρατικούς θεσμούς αλλά, όπως είπε, αυτά είναι ιμπεριαλιστικές εντολές, τελεσίγραφα και διατάγματα και επανέλαβε ότι πρωθυπουργός της χώρας είναι η κ. Μέρκελ.

Η έξοδος από την κρίση, είπε ο κ. Αλαβάνος απαιτεί ένα ισχυρό πλήγμα στον καπιταλισμό. Απαιτεί όμως και να νικήσουμε εκεί που ίσως έχουμε χάσει κατά κράτος. Στον καπιταλισμό μέσα μας. Στις καπιταλιστικές αξίες του ατομισμού, του καριερισμού, του καταναλωτισμού, του ανταγωνισμού που έχουμε εσωτερικεύσει.

Γι' αυτό, πρόσθεσε, η άλλη λύση της αριστεράς δεν κινείται μόνο σε πολιτικό - τεχνικό επίπεδο. Απαιτεί μια συνολική πολιτιστική επανάσταση στις αξίες, στα ιδανικά, στις συμπεριφορές, γιατί αριστερά σημαίνει ένας άλλος τρόπος ζωής.

Ωστόσο, είπε ο κ. Αλαβάνος, μια εναλλακτική λύση απαιτεί ένα εναλλακτικό πολιτικό υποκείμενο και πρώτη προϋπόθεση είναι να σαρωθεί το πολιτικό σύστημα, να φύγει αυτή η κυβέρνηση και τα μέτρα ΔΝΤ και Ε.Ε. και προς αυτή την κατεύθυνση κήρυξε «ανένδοτο αγώνα» για να προσθέσει: «Οι χήρες που θα χάσουν τη σύνταξή τους, οι «ανύπανδρες κορασίδες», οι υπερήλικοι εργάτες, οι μαζικά απολυμένοι θα είναι γύρω από το Μαξίμου την ώρα που θα φεύγετε κ. Παπανδρέου, με ελικόπτερο».

Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι η αριστερά μπορεί να γίνει καταλύτης της νέας πλειοψηφίας και αναφερόμενος στο «Μέτωπο» είπε ότι «αν θέλουμε όμως ειλικρινά να αφήσουμε πίσω ένα πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα μας μέσα στο πηγάδι, πρέπει να βρούμε νέες λέξεις, έννοιες και απελευθερωτικές δυνατότητες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, κάλεσε όσους ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει πλήρης εναλλακτική λύση από την Αριστερά να σταματήσουν να ζητούν αναλυτικές δήθεν προτάσεις. «Η πτώση της δικτατορίας έγινε με τρία συνθήματα: "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία"», είπε. Πρότεινε «αναδιαπραγμάτευση των χρεών μας» ως «εναλλακτική λύση απέναντι στον απαγχονισμό της οικονομίας που προωθεί η κυβέρνηση».

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι επιδιώκει την διάσπαση της αριστεράς, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «μόνο μέσα σε μια γη ενότητας και κοινής δράσης μπορεί να μαζέψουν χυμούς οι ρίζες του Μετώπου. Όχι μόνο να ενώσουμε την Αριστερά. Να ενώσουμε την Αριστερά με ρυάκια από κάθε πολιτικό χώρο, με τη νεολαία, σε ένα ασταμάτητο χείμαρρο».

Ο κ. Αλαβάνος απευθύνθηκε «στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν φέρουν ευθύνη για το σήμερα» τονίζοντας: «Ας του δώσουμε πάλι πνοή με την δημοκρατική συγκρότηση, με το μετωπικό σχέδιο, με τις ιδέες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε καλή κατάσταση. Η ψυχή του όμως είναι ζωντανή. Είναι η δική σας ψυχή.

Είναι αυτή η ψυχή, γυναικών και ανδρών, που μπορεί πάλι να μας βγάλει από τη απομόνωση, να μας ξεσηκώσει από τη δουλειά και την κουζίνα, να μας βγάλει στο δρόμο με το κεφάλι ψηλά, να μας κάνει καπετάνιους σε αυτό το Κάβο Ντόρο της πατρίδας μας, τα οράματά μας να γίνουν πάλι σημείο αναφοράς της κοινωνίας. Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Μέχρι και ως εκείνο τον αντιεξουσιαστικό χώρο που κατήγγειλε αδυσώπητα την δολοφονική βία στη Marfin. Στα κινήματα. Συντροφικά ας πάρουμε την πρωτοβουλία να οικοδομήσουμε Μετωπικές Επιτροπές. Θα βρούμε στους πολίτες εύφορη γη. Κάθε κομματικής προέλευσης».

Τέλος αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Φθινοπώρου ο κ. Αλαβάνος είπε ότι είναι ευκαιρία «για ένα πανελλαδικό δημοψήφισμα ενάντια στα Μέτρα. Για το Κοινωνικό Κράτος. Σε όλη την Ελλάδα. Μα πάνω από όλα εδώ, στη μητροπολιτική περιφέρεια της Αττικής, όπου ζει ο μισός σχεδόν πληθυσμός της Ελλάδας. Ας πετάξουμε το γάντι» αφήνοντας να εννοηθεί ότι το «Μέτωπο» θα διεκδικήσει την περιφέρεια Αττικής καθώς δεν έκανε καμία αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές.

Λίγο πριν από το τέλος της ομιλίας του απευθύνθηκε στις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και «στους έντιμους φίλους του ΠΑΣΟΚ». Και αυτό διότι «η Αριστερά δεν μπορεί μόνη της. Η Αριστερά έχει την πικρή εμπειρία του 1989. Δεν είναι η λεηλασία στον σοσιαλιστικό χώρο που έχει σημασία· είναι η αφύπνιση και η συστράτευση μαζί του». Χαρακτήρισε ακόμη ευκαιρία για να υπάρξει αντίδραση στα οικονομικά μέτρα τις δημοτικές εκλογές, που μπορούν να λειτουργήσουν σαν δημοψήφισμα.

Η πρώτη οργανωμένη εμφάνιση του Μετώπου δημιουργεί ορισμένα νέα δεδομένα στο χώρο της Αριστεράς και ειδικότερα στον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Με δεδομένη την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια αλλά και τις πολιτικές διεργασίες που καταγράφονται τόσο στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα όσο και στην Αριστερά ( συνέδριο Συνασπισμού, όξυνση των εσωκομματικών αντιθέσεων ), με δεδομένη επίσης την άρνηση της ηγεσίας του ΚΚΕ για συνεργασίες ιδιαίτερα με τα στελέχη που είχαν αποχωρήσει παλιότερα, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις και τη δυναμική που θα αναπτυχθεί.



Στο κοινωνικό σώμα, επίσης, της Αριστεράς διακρίνεται έντονος προβληματισμός για την πορεία των κοινωνικών και πολιτικών αναμετρήσεων, για το ρόλο και τη συμβολή της Αριστεράς καθώς και για την αναγκαιότητα ανάληψης ενωτικών δράσεων.



Ενδιαφέρον θα έχει και η αντίδραση και των άλλων πολιτικών σχημάτων της Αριστεράς.



Ίδωμεν.

Οι δρόμοι της κοκαΐνης και η τραγωδία της Τζαμάικα





Μια ασύλληπτη τραγωδία ζει τις τελευταίες μέρες η Τζαμάικα καθώς οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ένα κυνηγητό για τη σύλληψη του  λαθρέμπορου ναρκωτικών Christopher "Dudus", γνωστού και ως «προέδρου» μεταξύ των υποστηρικτών του,  γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις έτσι τα πράγματα οδηγήθηκαν σε ανοικτή σύρραξη με οδομαχίες στους δρόμους του Κίνγκστον.




Αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες να υπάρξουν τουλάχιστον 44 νεκροί πολίτες, αριθμός, όμως,  ο οποίος αμφισβητείται από τους ανθρώπους που ζουν στις κοινότητες  αυτές.

Η κυβέρνηση της Τζαμάικα έχει επιβάλει από την Κυριακή απαγόρευση της κυκλοφορίας και  κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για ένα μήνα στο Κίνγκστον, την πρωτεύουσα της Τζαμάικα, καθώς και στην παρακείμενη περιοχή του Αγίου Ανδρέα (νοτιοανατολικά).

Σύμφωνα με τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και καταγγελίες πολιτών,  άοπλοι άνδρες και γυναίκες πυροβολήθηκαν στο δρόμο από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ορισμένοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τις βόμβες που πέφτουν από τα στρατιωτικά ελικόπτερα που παρέχουν αεροπορική υποστήριξη, ενώ κάποιοι φορείς μιλούν για καταπάτηση στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.




Μετά τις αντικρουόμενες εκθέσεις, μια ανεξάρτητη αξιολόγηση είχε ζητηθεί από τον πρωθυπουργό Μπρους Γκόλντινγκ. "Η κυβέρνηση εκφράζει τη βαθιά λύπη για τον θάνατο των μελών των δυνάμεων ασφαλείας και αθώων και έντιμων πολιτών που έχουν βρεθεί σε διασταυρούμενα πυρά" δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπρους Γκόλντινγκ. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι αρχές "Θα θέσουν τέρμα στην αναρχία και θα αποκαταστήσουν την τάξη και την ηρεμία".

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο επίσημος αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί κατά πάσα πιθανότητα, και η αστυνομία ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ ότι υπήρξαν επίσης "Πολλαπλές δολοφονίες" γύρω από την Kingston.

Έτσι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν τουλάχιστον 60 θανάτους στον πόλεμο «κατά των συμμοριών»

Ο Earl Witter, υπεύθυνος για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ανέφερε  ότι η πλειοψηφία των πτωμάτων στο νεκροτομείο "φαίνεται να είναι αυτά των ανδρών κάτω των 30 ετών. Δεν υπήρχαν γυναίκες ανάμεσα στους νεκρούς."

Τέσσερις στρατιώτες και αστυνομικοί επίσης έχασαν τη ζωή τους  μετά την έφοδο στα γκέτο τη Δευτέρα σε αναζήτηση του Coke, 42,  μετά την απαίτηση των ΗΠΑ για έκδοσή του, όπου αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε περίπτωση καταδίκης.

Ο Witter είπε, επίσης, ότι οι  κάτοικοι, είναι παγιδευμένοι στα σπίτια τους, και βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη για βοήθεια.



Ο Dudus eίχε δημιουργήσει ένα τεράστιο οπλοστάσιο, καθώς και ισχυρή στήριξη στους κατοίκους του Δυτικού Kingston που αποτελούσε οχυρό του. Οι ντόπιοι τον αποκαλούν «ο πρόεδρος» και υπολογίζουν σε αυτόν για τα μέσα για την παροχή τροφίμων και εκπαίδευσης. Ένα πλακάτ σε ένα οδόφραγμα γράφει τα εξής: "Ο Ιησούς πέθανε για μας. Θα πεθάνω για τον Dudus."


Ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα, Μπρους Γκόλντινγκ, παραδέχθηκε ότι αιφνιδιάστηκε από την ένταση της βίας

Στο μεταξύ, η αναζήτηση συνεχίζεται για τον Christopher Dudus και σποραδικά πυρά μπορούν ακόμη να ακουστούν  και σε άλλα μέρη του Κίνγκστον - που φέρονται να συνδέονται με τον κ. Κοκ και το κυβερνών Εργατικό Κόμμα της Τζαμάικας, αλλά και σε περιοχές που είναι πιστοί στο κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ  εγκληματικά στοιχεία  χρησιμοποιούν την ευκαιρία της ελλιπούς παρουσίας της αστυνομίας στις περιοχές τους για να  προχωρήσουν σε λεηλασίες.

Η τραγωδία της Τζαμάικας, σύμπτωμα μιας ευρύτερης κρίσης

Η τραγωδία που ζει  η  Τζαμάικα αποτελεί σύμπτωμα μιας ευρύτερης κρίσης του οργανωμένου εγκλήματος, της ένοπλης βίας και της πολιτικής διαφθοράς που προκαλείται από  έναν αποτυχημένο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», όπως αναφέρει ο Ben Bowling στον Guardian.

Τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας και της ακραίας περιθωριοποίησης επιδρούν καταλυτικά στην περιοχή.  Τα νησιά της Καραϊβικής, λόγω μιας γεωγραφικής «αδικίας»   βρίσκονται μεταξύ των Άνδεων και των παραγωγών κόκας και των καταναλωτών κοκαΐνης της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης. Αν και η διακίνηση μέσω Καραϊβικής αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος της κυκλοφορίας κοκαΐνης (εκτιμάται από τα Ηνωμένα Έθνη ότι φθάνει μέχρι και 125 δις. δολ.), η φυσική τοποθεσία του νησιού, και η ευκολία των μεταφορικών συνδέσεων προς τα μητροπολιτικά κέντρα της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης , καθιστούν τα νησιά, όπως η Τζαμάικα, ένα ιδανικό σημείο εκκίνησης για τους εμπόρους.

Ο  «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» υποτίθεται ότι θα καταστρέψει την παραγωγή κόκας,  εμποδίζοντας την εμπορία και την εξάλειψη της χρήσης κοκαΐνης στις ΗΠΑ και αλλού. Αντί γι’ αυτό, η  προσφορά και ζήτηση  παραμένουν  ανθεκτικές, και έτσι ο πόλεμος αυτός έχει δημιουργήσει μια προσοδοφόρα παράνομη αγορά με εντελώς προβλέψιμες   παρενέργειες της πολιτικής διαφθοράς και της ένοπλης βίας. Οι παράπλευρες απώλειες είναι πολύ εμφανείς σε όλη την περιοχή - προφανώς στην Τζαμάικα, αλλά και στο Τρινιντάντ, τη Γουιάνα και πολλά άλλα μέρη στην Καραϊβική.

Τα  προβλήματα της Τζαμάικα είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Η πολιτική βία ξεκινά κιόλας από το 1940, 
τουλάχιστον, και κλιμακώθηκε σε καίριες στιγμές  κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, κυρίως κατά τη διάρκεια των εκλογών του 1980.

Στις φτωχότερες περιφέρειες της Kingston, τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα – το Εργατικό κόμμα και το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα - συνεχίζουν να συνωθούνται για την εξουσία, με περισσότερο από το 90% των ψηφοφόρων να τα υποστηρίζει. Ενώ το πολιτικό σύστημα είναι βαθιά διεφθαρμένο από το κύκλωμα των ναρκωτικών.

Η προσπάθεια να εκδοθεί ο Christopher "Dudus"  στις ΗΠΑ, για να αντιμετωπίσει κατηγορίες διακίνησης, έχει γυρίσει από φάρσα σε τραγωδία. Δυστυχώς, η απώλεια ανθρώπινων ζωών στα χέρια των αρχών δεν είναι καθόλου σπάνια. Πέρυσι, η αστυνομία της Τζαμάικα  σκότωσε περισσότερους από 250 ανθρώπους - θάνατοι  που έχουν καταγγελθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως μη νόμιμες εκτελέσεις.

Πέρα από την άμεση ανάγκη να υπάρξει ηρεμία στην Τζαμάικα, υπάρχει μια ευρύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η περιοχή και η διεθνής κοινότητα. Ο "πόλεμος κατά των ναρκωτικών"  όχι μόνο απέτυχε, αλλά και  αντίθετα προάγει τη διαφθορά και την ένοπλη βία - όχι μόνο στην Καραϊβική, αλλά και σε όλη την Κεντρική και Νότια Αμερική, Δυτική Αφρική και στο κέντρο των πόλεων της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Θα μπορούσε η τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών στην Τζαμάικα να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη;


Οι δρόμοι της κοκαΐνης



Αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία:

Ο ρόλος που έχουν οι διάφορες Μαφίες. Οι δρόμοι της κοκαΐνης, που διέρχονται παραδοσιακά από την Καραϊβική έχουν βαθιά διαφοροποιηθεί από τα σκληρα χτυπήματα στις μαφίες του Μεντεγίν της Κολομβίας και του Cali στη δεκαετία του '90, και από την παρουσία του βρετανικού και αμερικανικού στόλου στον Βόρειο Ατλαντικό. Οι Μεξικανοί έχουν πλέον αναλάβει τον έλεγχο σχεδόν του 90% του εμπορίου ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής. Η Κεντρική Αμερική έχει γίνει η βασική οδός για την κοκαΐνη στις ΗΠΑ.  Σωρεία δολοφονιών έχει καταγραφεί στις πόλεις του Μεξικού που συνορεύουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, (2657 δολοφονίες πέρυσι), και ως επί το πλείστον συνδέονται με αντιπαλότητες μεταξύ των δύο μεγάλων εγκληματικών οργανώσεων, των τοπικών και των καρτέλ Sinaloa Juárez. Η αγορά της κοκαΐνης (845 τόνοι που παρήχθησαν το τελευταίο έτος, κατά περίπου 1000 τόνοι το προηγούμενο έτος), δίνει πάνω από 37 δισ. ευρώ κέρδη.

Το Μεξικό, στο κέντρο της διακίνησης

Το μεξικανική καρτέλ αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη απειλή από την άποψη του οργανωμένου εγκλήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μαφία Μεξικού που μονοπωλεί το εμπόριο ναρκωτικών μεταξύ νότου και βορρά της ηπείρου  θα περάσει από τα σύνορα με το Μεξικό  πάνω από 450 τόνους κοκαΐνης σε 5,7 εκατ. καταναλωτές στη Βόρεια Αμερική.

Βραζιλία, ο δρόμος προς την Ευρώπη


Συνορεύοντας με περίπου 8000 μίλια με τρεις από τις κυριότερες χώρες παραγωγούς της κοκαΐνης (Κολομβία, Περού και Βολιβία), η Βραζιλία  βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο για τη διακίνηση κοκαϊνης προς την Ευρώπη. Οι κατασχέσεις έχουν δεκαπλασιαστεί σε εννέα έτη, φθάνοντας  περίπου σε 20 τόνους πέρυσι.

Τα Trust των Βαλκανίων


Στην παραδοσιακή διαδρομή για την ηρωίνη από την Ασία, μέσω των χωρών των Βαλκανίων έχουν  προστεθεί πρόσφατα «νέα» προϊόντα που διατίθενται στην αγορά. Οι Μαφίες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας έχουν μονοπωλήσει την παραλαβή της κοκαϊνης της Λατινικής Αμερικής στα Βαλκάνια. Περισσότεροι από δύο τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες, στα ανοικτά των ακτών της Ουρουγουάης, σε ένα κότερο υπό βρετανική σημαία. Λίγες μέρες αργότερα, 500 κιλά κοκαΐνης κατασχέθηκαν σε ένα κτίριο στο Μπουένος Άιρες (Αργεντινή). Σε όλες τις περιπτώσεις, λαθρέμποροι από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο συνελήφθησαν από την τοπική αστυνομία. Στην Αργεντινή, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη, κακοποιοί από τα Βαλκάνια οργανώνουν τη διέλευση των «εμπορευμάτων», κυρίως μέσω θαλάσσης.

Η Αφρική, το κομβικό σημείο






Εκπρόσωποι από επτά χώρες της Δυτικής Αφρικής (Γκάμπια, Γουινέα Μπισάου, τη Γουινέα, το Πράσινο Ακρωτήριο, το Μάλι, τη Μαυριτανία και τη Σενεγάλη), που συνήλθαν στο Ντακάρ πριν από λίγες εβδομάδες, δεσμεύθηκαν να «δημιουργηθεί ένα σύστημα απάντησης «για την έκταση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.» Ειδικοί όμως σημείωσαν την "αναποτελεσματικότητα" του αγώνα που διεξάγεται εναντίον του καρτέλ της Νότιας Αμερικής στη Δυτική Αφρική. Στην πραγματικότητα, η Μπουρκίνα Φάσο, η Γκάνα και το Τόγκο, μέσω της Νότιας Αφρικής (η οποία λειτουργεί ως εφαλτήριο για εξαγωγή προς την Αυστραλία και την Άπω Ανατολή), η Αφρικανική γη έχει γίνει ο αγαπημένος προορισμός των Λατίνων εμπόρων, για να μεταφέρουν ναρκωτικά στην Ευρώπη, μέσω της Ισπανίας.

Πέμπτη 27 Μαΐου 2010

Η κρίση στην Ευρωζώνη : … σε γραφική αναπαράσταση

Το χρέος και τα κριτήρια σύγκλισης

Σύμφωνα με τα κριτήρια σύγκλισης του  «σιδηρού νόμου» του Συμφώνου Σταθερότητας  που εφαρμόζεται στο πλαίσιο της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, το δημόσιο χρέος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ στα τέλη κάθε οικονομικού έτους. Ομοίως, το ετήσιο δημοσιονομικό έλλειμμα δεν πρέπει να υπερβαίνει το 3% του ΑΕΠ. Ωστόσο, όπως δείχνουν οι χάρτες, μόνο δύο από τις 16 χώρες της ευρωζώνης - το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία - έχουν καταφέρει να εφαρμόσουν και τους δύο κανόνες.


Συνολικά, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση, με  χρέος στο 115,1% του ΑΕΠ και έλλειμμα 13,6% του ΑΕΠ. Αλλά μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών, το χρέος της Ιταλίας είναι ακόμη υψηλότερο από ό, τι στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ το έλλειμμα της Ισπανίας είναι 11,2% του ΑΕΠ. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν στη ζώνη του ευρώ, θα  βρισκόταν εκτός  κριτηρίων, το χρέος του, ανέρχεται σήμερα στο 68,1% του ΑΕΠ και το έλλειμμα στο 11,5% του ΑΕΠ.


Όμως, ιδιαίτερη αναφορά θα θέλαμε να κάνουμε και στο δημόσιο χρέος της Γερμανίας. Στην παγίδα του δημοσίου χρέους εμπλέκεται πλέον και  η Γερμανία, η οποία   «πνίγεται» και αυτή από τα χρέη ενώ οι περικοπές που θεωρούνται πλέον ζήτημα χρόνου αναμένεται να πλήξουν για μια ακόμα φορά το κράτος προνοίας και τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.


Το χρέος της Γερμανίας ανέρχεται σήμερα στα 1,8 τρις ευρώ και κάθε δευτερόλεπτο προστίθενται 4.500 ευρώ. Υπολογίζεται ότι το χρέος ανέρχεται στο 77% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ το όριο που θέτουν τα κριτήρια σύγκλισης της ΕΕ είναι το 60%. «Ακόμα όμως και αυτά τα στοιχεία δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα», υποστηρίζει ο Μπερντ Ράφελισεν καθηγητής στο Πανεπιστήμιου του Φράιμπουργκ και ειδικός σε οικονομικά ζητήματα: «Τα χρέη του δημοσίου είναι στην ουσία απαιτήσεις από έναν μελλοντικό κρατικό προϋπολογισμό. Με τον τρόπο αυτό λειτουργεί για παράδειγμα και το σύστημα συνταξιοδότησης. Οι συνταξιούχοι έχουν απαιτήσεις έναντι ενός μελλοντικού προϋπολογισμού καταβολής συντάξεων. Θα πρέπει επομένως να συνυπολογίσουμε στο δημόσιο χρέος και τις μελλοντικές οικονομικές απαιτήσεις στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες είναι χρέη τα οποία αναλαμβάνουμε σήμερα όμως δεν καταγράφονται πουθενά».


Σύμφωνα με τα λεγόμενα του γερμανού ειδικού αν προσθέσουμε τις απαιτήσεις έναντι του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στο ήδη υπάρχον δημόσιο χρέος τότε το συνολικό χρέος της Γερμανίας φθάνει τα 8 τρις ευρώ, που αντιστοιχεί σε 314% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Ας σημειωθεί ότι η Γερμανία είναι η μόνη χώρα στην οποία ειδικός νόμος προβλέπει ανώτατο όριο στα χρέη του δημοσίου. Με άλλα λόγια απαγορεύεται στην ουσία στο γερμανικό δημόσιο να προχωρήσει σε νέο δανεισμό από το 2016 και στα ομόσπονδα κρατίδια από το 2020.


Οικονομία και  αποκλίσεις στο ΑΕΠ



Από την άποψη του  οικονομικού  μεγέθους, η Γερμανία είναι η ισχυρότερη δύναμη της Ευρώπης, ακολουθούμενη από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ η Μάλτα είναι  η μικρότερη οικονομία της ευρωζώνης. Το Ηνωμένο Βασίλειο εμφανίζεται με γκρι χρώμα στο χάρτη, διότι δεν ανήκει στην ευρωζώνη, αλλά είναι η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ  που δεν έχει υιοθετήσει το ευρώ.


Αν εξετάσουμε κράτη μέλη της  ζώνης του ευρώ όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ,  προκύπτει  μια διαφορετική εικόνα. Το Λουξεμβούργο είναι μακράν ο  «ηγέτης»   στην συγκεκριμένη  κατάταξη. Στην πραγματικότητα, είναι η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο με αυτό το μέτρο, με τις  Βερμούδες και τη Νορβηγία στη δεύτερη και τρίτη θέση.


Η  οικονομία της  ζώνης του ευρώ αντιπροσωπεύει  περισσότερο από τα  τρία τέταρτα του συνολικού ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ στο σύνολό της συναγωνίζεται με τις ΗΠΑ για τον τίτλο της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, με καθεμιά από αυτές τις δυνάμεις να αντιπροσωπεύει το 20%  περίπου του παγκόσμιου ΑΕΠ.


Η οικονομία σε ύφεση




Το σύνολο της ευρωζώνης έχει επηρεαστεί σημαντικά  από την παγκόσμια ύφεση, ενώ  η ανάκαμψη  παραμένει αποσπασματική και επισφαλής, καθώς ορισμένες χώρες εξακολουθούν ακόμη να  παρουσιάζουν  περιορισμένη  ανάπτυξη.

Σε όλα τα 16 έθνη που έχουν υιοθετήσει το ευρώ, η συνολική αύξηση για τους τρεις πρώτους μήνες του 2010 ήταν 0,2% σε σύγκριση με το τελευταίο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat.

Ωστόσο, η εικόνα εξακολουθεί να είναι ζοφερή στην Ιρλανδική Δημοκρατία, την Ελλάδα, την Κύπρο και το Λουξεμβούργο, ενώ οι φόβοι για βάθεμα της ύφεσης δεν μπορούν να αποκλειστούν.


Οι  δείκτες της Ανεργίας




Η παγκόσμια ύφεση έχει αρνητικό αντίκτυπο στις θέσεις εργασίας στην ευρωζώνη. Τον Μάρτιο του 2010, το συνολικό ποσοστό ανεργίας της περιοχής ήταν 10%!


Αλλά και εδώ, υπάρχουν αποδείξεις πόσο οι χώρες που διαθέτουν το ενιαίο  νόμισμα εξακολουθούν  να βρίσκονται μακριά  από την πραγματική οικονομική σύγκλιση, με μεγάλες διακυμάνσεις στα επίπεδα της ανεργίας στα 16 κράτη - μέλη.

Η Ισπανία είναι στη χειρότερη κατάσταση, με ένα ποσοστό ανεργίας που έχει διπλασιαστεί από το 2008 - μια δραματική εξέλιξη για μια χώρα που ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Η  εικόνα, όμως,  είναι ακόμη χειρότερη για τους νέους εργαζόμενους στην Ισπανία, ανάμεσα στους οποίους  το επίπεδο της ανεργίας είναι πάνω από 40% !

Άλλες χώρες, όπως η Σλοβακία, η Δημοκρατία της Ιρλανδίας, η Πορτογαλία, ν Ελλάδα και η Γαλλία, έχουν διψήφια ποσοστά ανέργων και  είναι πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, ενώ η Ολλανδία έχει πληγεί λιγότερο , με την ανεργία μόλις στο 4,1%.


Κάτι δεν πάει καλά, λοιπόν, στο … « βασίλειο της Δανιμαρκίας ».

Την περίφημη οικονομική και κοινωνική σύγκλιση αντικατέστησε  η μεγαλύτερη απόκλιση ανάμεσα στις  ισχυρότερες οικονομίες και στις ασθενέστερες, ανάμεσα στο Βορρά και στις χώρες του Μεσογειακού Νότου.

Η οικονομική κρίση, η κρίση του δημόσιου χρέους και η ύφεση που ακολουθεί  οδηγεί σε όξυνση των αντιθέσεων στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Το ήδη σκληρό και στηριγμένο  στις νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις Σύμφωνο Σταθερότητας δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην Ευρωζώνη, και όχι μόνο.


Οι πολιτικές ηγέτες της Ευρώπης, με προεξάρχουσα τη Γερμανία,  και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών απαντούν σ’ αυτά τα φαινόμενα με ένταση της λιτότητας και ακόμη πιο σκληρές και αντιλαϊκές πολιτικές, ενώ υπάρχουν και σχέδια για μια σφικτή και περιορισμένη ευρωζώνη, με άξονα τη Γερμανία και κάποιες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.


Στον αντίποδα ενισχύονται οι κοινωνικές αντιδράσεις και η δυσαρέσκεια ανάμεσα στους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο της Ευρώπης εκφράζει «φόβους» για διάχυση της κοινωνικής έκρηξης σε όλη την Ευρώπη.

Οι επόμενοι μήνες θα κρίνουν πολλά για την πορεία και το μέλλον της Ενωμένης Ευρώπης, καθώς και για την τύχη των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών.

  • Όλοι οι πίνακες έχουν γίνει με βάση στοιχεία της Eurostat.

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Λιτότητα ! Γιατί όχι και μειώσεις των αμοιβών του πρωθυπουργού, των υπουργών και των βουλευτών, στο επίπεδο του μισθού του μέσου εργαζόμενου;

Στο πλαίσιο των περικοπών σε δημόσιες δαπάνες αρκετές  ευρωπαϊκές κυβερνήσεις- και η ελληνική -  προχώρησαν σε κάποιες μειώσεις των αμοιβών και σε κυβερνητικά στελέχη.


Εμείς θα λέγαμε πολύ ισχνές περικοπές, και στα πλαίσια ωραιοποίησης της κατάστασης ή και εξευμενισμού της κοινής γνώμης για την σκληρή λιτότητα που επιβάλλουν στους Ευρωπαίους πολίτες.


Παρουσιάζουμε ορισμένες από αυτές τις εξελίξεις.



Γαλλία


Στις αρχές Μαΐου, η υπουργός Οικονομίας Christine Lagarde είχε αναφέρει  την πρόταση, χωρίς να προκαλέσει τον «ενθουσιασμό» των συναδέλφων της

Ο Francois Baroin,  είχε  πει ότι "Αυτό θα ήταν αναγκαίο αν η μείωση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, όπως στην Ισπανία ήταν 5%, και των ανώτερων υπαλλήλων και υπουργών - 15%. Όμως, αυτό δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη, τόνισε.



Ιταλία


Οι διάφορες υπηρεσίες της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, θα περικόψουν τις δαπάνες κατά 10%. Η ίδια μείωση στους μισθούς των υπουργών είναι προγραμματισμένη για όσους κερδίζουν πάνω από 80.000 ευρώ ετησίως.


Η αμοιβή των ανώτερων δημοσίων λειτουργών, που κερδίζουν μεταξύ 90.000 και 130.000 ευρώ ανά έτος, θα μειωθεί κατά 5% και αυτών που κερδίζουν περισσότερα από 130.000 ευρώ έως 10%. Τέλος, οι επιδοτήσεις για τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να  περιοριστούν κατά το ήμισυ.



Ηνωμένο Βασίλειο


5%, η μείωση των  του Ντέιβιντ Κάμερον και των μελών της κυβέρνησής του. Οι μισθοί στη συνέχεια  θα παραμείνουν «παγωμένοι» και για το υπόλοιπο της θητείας. Ο νέος ένοικος της  Downing Street θα λάβει £ 142,500 (€ 167,620) ανά έτος, ή £ 7500 λιγότερες από τον προκάτοχό του, ηγέτη του Εργατικού κόμματος, τον Γκόρντον Μπράουν. Οι υπουργοί θα φθάσουν στις 134.565 λίρες (ευρώ 158.290).
Οι βρετανοί υπουργοί ενθαρρύνονται επίσης να δώσουν προτεραιότητα στην πεζοπορία, ενώ η χρήση των ιδιωτικών αυτοκινήτων με προσωπικούς οδηγούς θα ελεγχθεί και θα περιοριστεί. Η χρήση τουτΤρένο με εισιτήρια σε προσιτές τιμές, επίσης, θα προωθηθεί.


Χαρακτηριστικά: η μισθολογική κλίμακα στους ενοίκους της Ντάουνινγκ Στριτ 10:






Ισπανία



Τα μέλη της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, θα  έχουν μειωμένους μισθούς κατά 15%.


Η κυβέρνηση θα περικόψει 5% κατά μέσο όρο τους μισθούς του προσωπικού από τον Ιούνιο του 2010 και θα τους «παγώσει» το 2011. Η Ισπανία έχει δεσμευτεί για αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας ύψους  15 δισ. ευρώ ετησίως.



Πορτογαλία


Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Ζοζέ Σόκρατες προχωρά στη μείωση κατά 5% στα πολιτικά στελέχη και στους διοικητές των δημοσίων επιχειρήσεων.



Ιρλανδία


Το 2009, ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν έδωσε ένα παράδειγμα με τη μείωση των κατά 15%  τόσο του δικού του όσο και των υπουργών του.



Πριν από ένα χρόνο, η ιρλανδική κυβέρνηση έχει υιοθετήσει δύο διαδοχικά προγράμματα λιτότητας, 3 και 4 δισ. ευρώ, τα οποία θα πρέπει να συμβάλουν στη σταθεροποίηση του ελλείμματος στο 11,6% του ΑΕΠ το τρέχον έτος, μετά από 11,7% σε 2009.  Μέσα σ’ έναν κατάλογο με αντιλαϊκά μέτρα, επέβαλε γενική μείωση των παροχών καθώς και μείωση  κατά 5-15% των μισθών.



Ελλάδα


'Η Βουλή πρέπει να μπει στην πρώτη γραμμή,''  είχε πει ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπου ζητά την έγκριση για τα επιπλέον μέτρα. Ο κ. Γ. Παπανδρέου ενημέρωσε ότι ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής, κ. Φ. Πετσάλνικο να ζητήσει από τους βουλευτές να παραιτηθούν των δώρων τους.

Συγκεκριμένα, για τους βουλευτές,

- Ως προς τα επιδόματα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, αυτά πλέον δεν θα καταβάλλονται στους βουλευτές.

- Πέραν των μειώσεων που έχουν ήδη επέλθει με τις αποφάσεις του Μαρτίου (μείωση 12%), μειώνονται κατά περαιτέρω 8% το επίδομα οργάνωσης γραφείου και τα έξοδα κίνησης.


Εμείς θα λέγαμε, αν οι Ευρωπαίοι «ηγέτες», όπως και  οι Έλληνες, για να συμβάλουν πιο αποφασιστικά στον περιορισμό των ελλειμμάτων αλλά και για να έρθουν πιο «κοντά» στους πολίτες τους να προχωρήσουν σε πιο «γενναίες» μειώσεις των αποδοχών τους.


Γιατί να μη δεχθούν όσο καιρό κρατά αυτή η επίθεση λιτότητας να αμείβονται με τον μέσο μισθό του δημοσίου υπαλλήλου, με δεδομένες τις παροχές και διευκολύνσεις που διαθέτουν;


Και η επιχορήγηση για τα κόμματα να περιοριστεί στο μισό, δεν φαίνεται και άσκημη πρόταση.


Εντάξει, μπορεί  κάποιο να αντιτείνουν ότι είναι «λαϊκιστικές» και ανεφάρμοστες οι προτάσεις αυτές. Άλλωστε από μόνες τους δεν λύνουν το πρόβλημα.


Και εμείς με βάση τα δεδομένα τις θεωρούμε «ουτοπικές».


Απλώς θέλουμε να δείξουμε τη τεράστια διάσταση ανάμεσα στις κυβερνητικές, κρατικές και πολιτικές  γραφειοκρατίες που κυβερνούν σήμερα τα ευρωπαϊκά κράτη – και όχι μόνο – με τις πραγματικές συνθήκες που βιώνουν οι Ευρωπαίοι πολίτες.


Τη διάσταση ανάμεσα σε μια αυτάρεσκη, εγωιστική πολιτική «ελίτ» η οποία μικρόψυχα προσπαθεί να διασφαλίσει τα προνόμιά της,  παραχωρώντας – για το «ξεκάρφωμα» - κάποια ψίχουλα, την ίδια ώρα που οι αμοιβές της είναι προκλητικές, που κατοχυρώνει υψηλότατες συντάξεις μέσα σε δυο θητείες, και τόσα άλλα.



Πρόσφατα είναι, άλλωστε, τα δημοσιεύματα για τα στελέχη του ΔΝΤ, που μπορούν να βγαίνουν σε σύνταξη στα 50 ή 55, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ζητούν από τους εργαζομένους να δουλεύουν μέχρι «βαθέος γήρατος».



Ή των «μακάριων» Ευροβουλευτών που κλεισμένοι στο «μαγικό τους κόσμο» αποφάσισαν πρόσφατα την αύξηση των αποδοχών τους, για να μπορούν να ανταποκρίνονται καλύτερα στο … έργο τους.





Των πολιτικών «ελίτ» που δείχνουν τα «δόντια» τους και καλούν σε θυσίες τους πολίτες  ενώ  είναι πλήρως συμβιβασμένες και στην ουσία λειτουργούν ως εντολοδόχοι  και υπάλληλοι των τραπεζών, του μεγάλου κεφαλαίου και των κερδοσκοπικών κύκλων.


Όσο όμως υιοθετείται και συνεχίζεται  αυτή η πολιτική συμπεριφορά, άλλο τόσο θα ενισχύεται  η δυσαρέσκεια και η αγανάκτηση ευρέων κοινωνικών στρωμάτων, θα υποσκάπτεται η βάση του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος.
































Η Ευρώπη στον αστερισμό της λιτότητας

Μια ακόμη μέρα πανικού, μια ακόμη Μαύρη Τρίτη, ήταν και αυτή για τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή Χρηματιστήρια.




Σε νέα χαμηλά έτους βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ αρνητικό κλίμα δημιουργούν στις διεθνείς αγορές η ανησυχία για χρεοκοπία τραπεζών στη νότια Ευρώπη, για κρίση χρέους στην Ευρωζώνη αλλά και οι εξελίξεις στις σχέσεις της Βόρειας και Νότιας Κορέας. Το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο επιβάρυναν και οι αρνητικές εκθέσεις διεθνών οίκων (JP Morgan- Citigroup) για τις ελληνικές τράπεζες.


O Γενικός Δείκτης Τιμών υποχώρησε 3,46% και έκλεισε στις 1.539,9 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 114,965 εκατ. ευρώ.
Μεγάλες απώλειες μετρούν οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές εν μέσω φόβων για τα προβλήματα με το χρέος της ευρωζώνης.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο κατρακύλησε 2,53%( κατά τη διάρκεαι της συνεδρίασης έπεσε στις 4,939.6 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 8 μηνών) ενώ ανάλογη ήταν και η πτώση του δείκτη Dax στη Γερμανία- έπεσε κατά 2,34% και έκλεισε στις 5.670,04 μονάδες.

Στο Παρίσι η πτώση έφτασε στο 2,90% ενώ στη Μαδρίτη ο δείκτης Ibex-35 έκλεισε με πτώση 3,05% στις 9.004,4 μονάδες. Την ίδια ώρα, στο Μιλάνο, ο δείκτης βαρόμετρο FTSE έκλεισε με απώλειες 3,40% στις 18.382 μονάδες.

Ο δείκτης Dow Jones στη Wall Street έπεσε πάνω από 2% όπως και ο Nasdaq.


Μεγάλη πτώση καταγράφηκε όμως και στις ασιατικές αγορές, με τις μετοχές στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία να επηρεάζονται από τις πληροφορίες για αύξηση της έντασης στην κορεατική χερσόνησο.




Και εν μέσω αυτού του … κακού χαμού μία προς μία οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υιοθετούν σχέδια λιτότητας, υπό την πίεση των Βρυξελλών, με στόχο τη «σταθεροποίηση» ολόκληρης της Ευρωζώνης.


Μεγάλη Βρετανία: περικοπές στις Κρατικές Δαπάνες



  • Το βρετανικό έλλειμμα έχει φτάσει το 11,1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) το Μάρτη 2010, ενώ το χρέος βρισκόταν στο 68,1% του ΑΕΠ το 2009. Η νέα κυβέρνηση έχει ως πρώτη προτεραιότητα τη μείωση του ελλείμματος. Διαφορετικά, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να χάσει τον χαρακτηρισμό "AAA", που του επιτρέπει να δανείζεται χωρίς την καταβολή των πολυδάπανων ασφάλιστρων κινδύνου.

  • Μέτρα. Η νέα κυβέρνηση τη Δευτέρα 24 Μάη παρουσίασε το πρώτο πρόγραμμα λιτότητας 6.200.000.000 λιρών (7,2 δισ. ευρώ) που προχωρά σε άμεσες περικοπές δαπανών σε υπουργεία και υπηρεσίες, εξαιρώντας μόνο την υγεία, την άμυνα και την αναπτυξιακή βοήθεια. Η νέα βρετανική κυβέρνηση θέλει επίσης να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης από 60 σε 65 έτη για τις γυναίκες και από 65 σε 66 έτη για τους άνδρες.

ΙΤΑΛΙΑ: Πρόγραμμα λιτότητας 24 δισ. ευρώ



  • Το 2009, η Ιταλία είχε έλλειμμα 5,3% του ΑΕΠ ενώ το δημόσιο χρέος έφθασε φέτος σε επίπεδο ρεκόρ των 115,8% του ΑΕΠ. Τον Μάρτιο, το ποσοστό ανεργίας ήταν 8,8%, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2002. Η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι , ο οποίος έχει ακολουθήσει μια αυστηρή πολιτική λιτότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης, υποστηρίζει ότι η κατάσταση της Ιταλίας δεν είναι συγκρίσιμη με εκείνη της Ελλάδας, της Πορτογαλίας ή Ισπανίας. δεσμεύτηκε να φέρει το 2012 το έλλειμμα κάτω από το 3% που επιβάλλεται από το ευρωπαϊκό σύμφωνο σταθερότητας. Η διόρθωση αυτή αντιπροσωπεύει, στο σύνολο 1,6% του ΑΕΠ, και προϋποθέτει την εξοικονόμηση περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα έτη 2011 και 2012.
  • Οι μισθοί θα κρατηθούν στάσιμοι για τρία χρόνια και οι δημόσιες υπηρεσίες θα μειώσουν τις δαπάνες τους κατά 10% στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας, των 24 δις. ευρώ που υποβλήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο την Τρίτη 25 Μάη. Οι τοπικές κοινότητες θα πρέπει επίσης να συμβάλουν σ’ αυτό το περιορισμό των δαπανών. Οι επιχορηγήσεις στα πολιτικά κόμματα θα περιοριστούν στο μισό. Η κυβέρνηση αλλάζει, επίσης, τη χρονική στιγμή της συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να μετατοπίζεται κατά μερικούς μήνες για ορισμένους εργαζόμενους. Από την πλευρά των εσόδων, έβαλε ως στόχοτην ενίσχυση της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και την αύξηση των φόρων στα δικαιώματα αγοράς μετοχών και στα bonus.

ΔΑΝΙΑ: μείωση της διάρκειας της αποζημίωσης για τους Ανέργους




  • Το 2010, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει το 5,5% του ΑΕΠ. Το μοντέλο της «flexisecurity» (ευελιξία της αγοράς εργασίας και προστασία των ανέργων), το οποίo έχει γίνει γνωστό στη Δανία για μια δεκαετία, βρίσκεται σε κρίση. Το ποσοστό ανεργίας ήταν 7,5% το πρώτο τρίμηνο. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση έχει διαθέσει € 134,000,000 για να δημιουργήσει 5.000 νέες θέσεις κατάρτισης για την κάλυψη των νέων ανέργων. Από τα μέσα του 2008, το ποσοστό ανεργίας από 1,7% έφθασε σε 4,1% το φθινόπωρο του 2009 (6,4% σύμφωνα με τον OΟΣΑ).

  • Το δανικό σχέδιο στοχεύει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το ευρωπαϊκό όριο του 3% του ΑΕΠ μέχρι το 2013, με συνολική εξοικονόμηση 24 δισ. κορώνες (3,2 δισ. ευρώ). Στο πλαίσιο συμφωνίας με την άκρα δεξιά σε ένα ευρύ σχέδιο δημοσιονομικής λιτότητας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη, 25 Μαΐου ότι θα μειώσει από τέσσερα σε δύο χρόνια, τη μέγιστη διάρκεια των επιδομάτων ανεργίας. Επίσης, προβλέπει πάγωμα για την αναπτυξιακή βοήθεια σε διάστημα τριών ετών, για το ανώτατο όριο για τα οικογενειακά επιδόματα, την κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Ωστόσο, οι κοινωνικές παροχές (συντάξεις, επιδόματα ανεργίας, υποτροφίες), δεν θα πρέπει να παγώσουν, όπως είχε αρχικά προταθεί.

Ισπανία: Ο Θαπατέρο υποχωρεί στην πίεση των Βρυξελλών



  • Το 2009, η Ισπανία παρουσίασε έλλειμμα ύψους 11,2% του ΑΕΠ στο δημόσιο που ανύψωσε το συνολικό της χρέος στο 53,2% του ΑΕΠ. Στα τέλη Απριλίου, η ανεργία έχει φτάσει το 20%. Ένα αρχικό σχέδιο λιτότητας ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο, που αναμενόταν να μειώσει το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ το 2013 και να «εξοικονομήσει» 50 δις ευρώ. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι δεν θα προχωρούσε σε άλλα μέτρα, αλλά η πίεση από τις Βρυξέλλες την οδήγησε να ανακοινώσει την Τετάρτη 12 Μάη ένα πακέτο νέων μέτρων λιτότητας.

  • Είχε ήδη προγραμματιστεί ένα πάγωμα στις δαπάνες των δημόσιων υπηρεσιών, χαμηλότερες αποζημιώσεις απόλυσης, καθυστέρηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από 65 σε 67 χρόνια και σε αύξηση του ΦΠΑ. Τα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνουν μείωση κατά 5% των μισθών, την κατάργηση της αυτόματης αναπροσαρμογής των συντάξεων και τον περιορισμό της επιδότησης της μητρότητας.

ΕΛΛΆΔΑ: και μη … χειρότερα




  • Το 2009, το ελληνικό έλλειμμα ανήλθε σε 13,6% του ΑΕΠ, το δημόσιο χρέος στο 115,1%. Τον Φεβρουάριο, η ανεργία ήταν 12,1%. Τα όσα ακολούθησαν είναι γνωστά. Σε αντάλλαγμα, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμά της σε ποσοστό 3% του ΑΕΠ το 2014 !!

  • Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί – και αυτά που έρχονται καθημερινά, όπως αυτά στο ασφαλιστικό – οδηγούν, εκτός από την λαϊκή οργή που εκδηλώθηκε στους δρόμους, στο αποτέλεσμα το ΑΕΠ να μειωθεί κατά 4% το 2010 από 2,6% το 2011 με την προσδοκία να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο το 2012.

ΓΑΛΛΙΑ: Η Λιτότητα που προσπαθεί να κρυφτεί


  • Το 2009, η Γαλλία γνώρισε ένα έλλειμμα ρεκόρ στο 7,5% του ΑΕΠ και ένα δημόσιο χρέος στο 78,1% του ΑΕΠ. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, το ποσοστό ανεργίας ήταν 10,1%. Επισήμως, σχέδιο λιτότητας δεν έχει ανακοινωθεί. Όμως, μια σειρά μέτρων που θα εφαρμοστούν με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2013.

  • Στις 6 Μαΐου, Φρανσουά Φιγιόν ανακοίνωσε πάγωμα των δαπανών για τα επόμενα τρία χρόνια, περικοπές σε φορολογικά παραθυράκια. Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο Νικολά Σαρκοζί ανακοίνωσε την εγκατάλειψη των κοινωνικών μέτρων που εγκρίθηκαν το 2009 για την αντιμετώπιση της κρίσης, λέγοντας ότι « αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών".

ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Ύφεση και Λιτότητα


  • Η Ιρλανδία είναι σε ύφεση από το έτος 2008. Το 2009, η χώρα γνώρισε έλλειμμα 14,3% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος στο 64% του ΑΕΠ. Τον Απρίλιο, το ποσοστό ανεργίας ήταν 13,4%. Το 2009, η κυβέρνηση ανακοίνωσε δύο διαδοχικά σχέδια λιτότητας που αποσκοπούν να εξοικονομήσουν 3 ως 4 δισεκατομμύρια ευρώ και να σταθεροποιήσει το έλλειμμα στο 11,6% το 2010.

  • Οι κοινωνικές παροχές θα μειωθούν, ακόμη και για τους ανέργους, και οι μισθοί των εργαζομένων θα δεκτούν μειώσεις που κυμαίνονται από 5-15%. Για παράδειγμα, ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί ο μισθός του όπως και των υπουργών του κατά 15%. Ένας φόρος διοξειδίου του άνθρακα και ένας φόρος για το νερό θα εισαχθεί μαζί με μια γενική αύξηση των φόρων εισοδήματος.

Πορτογαλία: φορολογία στα υψηλό εισοδήματα;


  • Το 2009, η Πορτογαλία γνώρισε ένα έλλειμμα 9,4% του ΑΕΠ και ένα δημόσιο χρέος στο 76,8% του ΑΕΠ. Αυτό θα μπορούσε να ανέλθει στο 90% το 2012. Στα τέλη του 2009, το ποσοστό ανεργίας ήταν 10%. Στις 7 Μαΐου, ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες δεσμεύτηκε να μειώσει το έλλειμμα στο 7,3% το 2010. Την Πέμπτη, 13 του Μαΐου, ανακοινώθηκαν νέα μέτρα για την επίσπευση της μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος και δημόσιου ελλείμματος σε 4,6% το 2011.

  • Ανακοινώθηκε το πάγωμα των μισθών στο δημόσιο τομέα, η κατάργηση ορισμένων πλεονεκτημάτων και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα των μεταφορών, της ενέργειας, των ασφαλίσεων και στις ταχυδρομικές υπηρεσίες. Επιπλέον, ανακοινώθηκαν δημόσιες επενδύσεις όπως η κατασκευή του νέου αεροδρομίου της Λισαβόνας, όπως και μια νέα φορολογική κλίμακα του 45% προβλέπεται για τα εισοδήματα πάνω από € 150,000 το χρόνο. Στα πρόσθετα μέτρα περιλαμβάνεται η αύξηση του ειδικού φόρου επί των εισοδημάτων (έως 1,5%) και κερδών (έως 2,5%) και η αύξηση του ΦΠΑ στο 21%. Η προσαύξηση αυτή ισχύει και για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου πάνω από 2 εκατομμύρια και στους υψηλότερους μισθούς στο δημόσιο τομέα, ενώ οι μισθοί των εκλεγμένων αξιωματούχων και των μέλών του υπουργικού συμβουλίου θα μειωθούν κατά 5%.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ: Δρακόντεια μέτρα





  • Το 2009, η Ρουμανία γνώρισε έλλειμμα 7,2% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος στο 30% του ΑΕΠ. Τον Απρίλιο, το ποσοστό ανεργίας ήταν 8,07%, ελαφρά προς τα κάτω σε σύγκριση με το Μάρτιο. Την Κυριακή, η ρουμανική κυβέρνηση και το ΔΝΤ κατέληξαν σε συμφωνία για έλλειμμα 6,8% το 2010, σχεδόν 1 % από το επίπεδο που είχε αρχικά προβλεφθεί. Από το 2009 ήδη, η Ρουμανία έχει ένα πρόγραμμα «βοήθειας» 20 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Παγκόσμια Τράπεζα.
  • Την Πέμπτη 6 του Μαΐου, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε κυριολεκτικά δρακόντεια μέτρα, που περιλαμβάνουν 25% μείωση των μισθών στο δημόσιο τομέα και το 15% των συντάξεων και των παροχών ανεργίας. "Όλοι οι μισθοί θα επηρεαστούν, συμπεριλαμβανομένου και του κατώτατου μισθού, αλλά η κυβέρνηση θα αποκαταστήσει τη ζημία αυτή με έως και 600 λέι»(περίπου 160 ευρώ), είπε.

Η Ευρώπη, λοιπόν, μπήκε στον … καταψύκτη της λιτότητας.


Και αυτό παρά τις προειδοποιήσεις κορυφαίων οικονομολόγων, όπως ο Στίγκλιτζ.


Και η ειρωνεία: ακόμη και κορυφαίοι οικονομολόγοι του ΔΝΤ, όπως ο Olivier Blanchard, προτρέπουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να μην παρασυρθούν από τις πιέσεις των αγορών και να δείξουν «υπερβολικό ζήλο» για την εφαρμογή πολιτικών λιτότητας ( συνέντευξη στη Tribune, Τρίτη 25 Μάη ).


Ο Μπαρόζο τα ρίχνει στη Μέρκελ και στη Γερμανία. Ο πρόεδρος της Κομισιόν επιρρίπτει στους Γερμανούς πολιτικούς ότι δεν κατέβαλαν τις δέουσες προσπάθειες για να προασπίσουν το ευρώ, ενώ δεν είπαν με απόλυτη σαφήνεια στους πολίτες της Γερμανίας ότι η χώρα τους είναι μέχρι σήμερα η μεγάλη κερδισμένη από την καθιέρωση του κοινού νομίσματος. Ο κ. Μπαρόζο διερωτήθηκε εάν η γερμανική κοινή γνώμη γνωρίζει ότι από τα 134 δισ. ευρώ του εμπορικού πλεονάσματος της Γερμανίας το 86%, δηλαδή 115 δισ. ευρώ, προέρχεται από το εμπόριο με χώρες της ΕΕ. «Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχαν στη Γερμανία πολλές δυνατές φωνές που να εξηγούν στην κοινή γνώμη της χώρας τη σημασία του ευρώ. Αναφερόμενος στις αντιδράσεις αναφορικά με την ελληνική κρίση, ο κ. Μπαρόζο επισήμανε ότι οι αγορές διέγνωσαν αντιφατικά μηνύματα από την ΕΕ. Η γερμανική κυβέρνηση έδωσε αρχικά την εντύπωση ότι δεν θέλει να συμπαρασταθεί στην Ελλάδα, είπε.


Τέλος, ο πρόεδρος της Κομισιόν εμφανίζεται επιφυλακτικός στην επιδίωξη του Βερολίνου να καταστήσει αυστηρότερο το Σύμφωνο Σταθερότητας με αλλαγή των συνθηκών.


Και φυσικά η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη στον κατήφορό της, σχεδιάζοντας και νέα αντιλαϊκά μέτρα.


Σ’ αυτές τις συνθήκες, η συνοχή της Ευρωζώνης δοκιμάζεται σκληρά, ενώ τίθεται ολοένα και πιο επιτατικά η αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.


Μόνο που το συμφέρον των Ελλήνων και Ευρωπαίων εργαζόμενων και πολιτών είναι ριζικά αντίθετο από αυτά που επιδιώκει η Μέρκελ και οι σκληροί των Βρυξελλών.


Τίθεται από αυτή την άποψη η ριζική αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας καθώς και θεμελιακών στοιχείων του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.


Διαφορετικά …

Τιτανικός;


Το είχε πει ο Γιωργάκης ο Παπακωνσταντίνου χαρακτηρίζοντας την ελληνική οικονομία ως Τιτανικό.


Τι θα λέγατε στη θέση της Γουίνσλετ να βρισκόταν η Μέρκελ και στη θέση του Ντι Κάπριο ο Μπερλουσκόνι ή ο Σαρκοζί;