Η έκθεση αναφέρει, ωστόσο, ότι τα περισσότερα ιατρικά ιδρύματα έχουν αποκατασταθεί, καθώς δέκα από τα δώδεκα νοσοκομεία είχαν καταστραφεί, καθώς και το 78% του συνολικού δικτύου πρόσβασης στο σύστημα αποχέτευσης και στο σύστημα ύδρευσης.
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι, παρά ορισμένες βελτιώσεις η "Διεθνής βοήθεια έχει αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική" κυρίως επειδή απαγορεύεται η χρήση εξοπλισμού που εισάγεται μέσω σηράγγων στο αιγυπτιακά σύνορα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα το 80% των εισαγωγών φτάνουν στη Γάζα μ’ αυτόν τον τρόπο. Οι Ισλαμικές υπηρεσίες βοήθειας, που περνούν αυτά τα δομικά υλικά από τις σήραγγες, «οι περισσότερες είναι σε θέση να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση», σημειώνει η έκθεση. Η έκθεση έδωσε το παράδειγμα της Ισλαμικής Αρωγής, της Ερυθράς Ημισελήνου του Κατάρ, της φιλανθρωπικής ένωσης Al-Rahama, και άλλες ενώσεις που όλες λειτουργούν με την υποστήριξη του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.
Η έκθεση - η οποία επικεντρώνεται στην ταχεία ανάκαμψη και στις ανάγκες ανασυγκρότησης – αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, όπως τα σχολεία είναι από τις κατηγορίες των κτιρίων που επλήγησαν περισσότερο από την επίθεση. Περισσότερο από το 82 τοις εκατό των εν λόγω εγκαταστάσεων εξακολουθούν να επιδιορθώνονται ή είναι κατεστραμμένα ακόμη και σήμερα.
Η έκθεση σημειώνει "ένα βαθμό οικονομικής ανάκαμψης" κατά το περασμένο έτος, με μείωση των ποσοστών ανεργίας, την αύξηση του αριθμού των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν καθώς και της συνέχισης των ανεπίσημων συναλλαγών μέσω των σηράγγων.
"Ωστόσο, η βιωσιμότητα αυτής της περιορισμένης ανάκαμψης είναι αμφισβητήσιμη», αναφέρει η έκθεση, επικαλούμενη την μείωση της αγοραστικής δύναμης των εκτιμώμενων 1,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα και την εξάρτησή τους από την εξωτερική βοήθεια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου