Κυριακή 23 Μαΐου 2010

Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών καταδικάζει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας

Σύμφωνα με μια έκθεση του ΟΗΕ, ο αποκλεισμός του Ισραήλ που επιβλήθηκε στη Γάζα εξακολουθεί να παρεμποδίζει σοβαρά την ανοικοδόμηση των κτιρίων και των υποδομών που καταστράφηκαν κατά τη ισραηλινή επίθεση τον Δεκέμβριο 2008 - Ιανουάριο 2009. Μέχρι σήμερα, πάνω από ένα χρόνο και μισό μετά από τις καταστροφικές επιθέσεις των Ισραηλινών, μόνο το 25% των ζημιών που θα μπορούσαν να επισκευαστούν, έχουν επισκευαστεί.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε την Κυριακή από το πρόγραμμα ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών ( UCDP ), που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τo Engineering and Management Consulting Center, εκτιμά ότι θα χρειαστούν άλλα 527 εκατομμύρια δολάρια να δαπανηθούν για την ανοικοδόμηση όλων των κτιρίων που υπέστησαν φθορές λόγω της επιχείρησης Cast Lead.

Φαινομενικά για να σταματήσει τις παλαιστινιακές επιθέσεις με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ, η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο περίπου 1.400 Παλαιστινίων και τη μερική ή ολική καταστροφή 6268 κατοικιών. Το Ισραήλ εφαρμόζει μέχρι και σήμερα έναν αυστηρό αποκλεισμό της Γάζας - εκτός από κάποια είδη πρώτης ανάγκης - από τότε που ανέλαβε την εξουσία στο έδαφος της λωρίδας της Γάζας από τη Χαμάς τον Ιούνιο του 2007, ένας αποκλεισμός που επιτρέπει να περνά μόνο μια πολύ περιορισμένη ποσότητα τσιμέντου, ένας αποκλεισμός που στηρίζεται στο μοτίβο ότι διάφορα υλικά θα χρησιμεύσουν για τις ένοπλες ομάδες που δρουν στη Γάζα.

Μια "αναποτελεσματική" διεθνής βοήθεια


Η έκθεση αναφέρει, ωστόσο, ότι τα περισσότερα ιατρικά ιδρύματα έχουν αποκατασταθεί, καθώς δέκα από τα δώδεκα νοσοκομεία είχαν καταστραφεί, καθώς και το 78% του συνολικού δικτύου πρόσβασης στο σύστημα αποχέτευσης και στο σύστημα ύδρευσης.


Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι, παρά ορισμένες βελτιώσεις η "Διεθνής βοήθεια έχει αποδειχθεί σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική" κυρίως επειδή απαγορεύεται η χρήση εξοπλισμού που εισάγεται μέσω σηράγγων στο αιγυπτιακά σύνορα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα το 80% των εισαγωγών φτάνουν στη Γάζα μ’ αυτόν τον τρόπο. Οι Ισλαμικές υπηρεσίες βοήθειας, που περνούν αυτά τα δομικά υλικά από τις σήραγγες, «οι περισσότερες είναι σε θέση να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση», σημειώνει η έκθεση. Η έκθεση έδωσε το παράδειγμα της Ισλαμικής Αρωγής, της Ερυθράς Ημισελήνου του Κατάρ, της φιλανθρωπικής ένωσης Al-Rahama, και άλλες ενώσεις που όλες λειτουργούν με την υποστήριξη του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.


Η έκθεση - η οποία επικεντρώνεται στην ταχεία ανάκαμψη και στις ανάγκες ανασυγκρότησης – αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, όπως τα σχολεία είναι από τις κατηγορίες των κτιρίων που επλήγησαν περισσότερο από την επίθεση. Περισσότερο από το 82 τοις εκατό των εν λόγω εγκαταστάσεων εξακολουθούν να επιδιορθώνονται ή είναι κατεστραμμένα ακόμη και σήμερα.



Οι ιδιωτικές κατοικίες που δέχτηκαν συντριπτικό πλήγμα, επίσης, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα, καθώς καμία από τις 3.425 κατοικίες που καταστράφηκαν κατά τη σύγκρουση δεν έχει ανακατασκευαστεί. Εκτιμάται ότι το 75 τοις εκατό των γεωργικών εκτάσεων και των χώρων και το 60 τοις εκατό των ιδιωτικών επιχειρήσεων παραμένει επίσης κατεστραμμένο.


Η έκθεση σημειώνει "ένα βαθμό οικονομικής ανάκαμψης" κατά το περασμένο έτος, με μείωση των ποσοστών ανεργίας, την αύξηση του αριθμού των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν καθώς και της συνέχισης των ανεπίσημων συναλλαγών μέσω των σηράγγων.


"Ωστόσο, η βιωσιμότητα αυτής της περιορισμένης ανάκαμψης είναι αμφισβητήσιμη», αναφέρει η έκθεση, επικαλούμενη την μείωση της αγοραστικής δύναμης των εκτιμώμενων 1,5 εκατομμυρίων Παλαιστινίων που ζουν στη Γάζα και την εξάρτησή τους από την εξωτερική βοήθεια.



Δεν υπάρχουν σχόλια: