Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Οι δρόμοι της κοκαΐνης και η τραγωδία της Τζαμάικα





Μια ασύλληπτη τραγωδία ζει τις τελευταίες μέρες η Τζαμάικα καθώς οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις εξαπέλυσαν ένα κυνηγητό για τη σύλληψη του  λαθρέμπορου ναρκωτικών Christopher "Dudus", γνωστού και ως «προέδρου» μεταξύ των υποστηρικτών του,  γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις έτσι τα πράγματα οδηγήθηκαν σε ανοικτή σύρραξη με οδομαχίες στους δρόμους του Κίνγκστον.




Αποτέλεσμα τις τελευταίες μέρες να υπάρξουν τουλάχιστον 44 νεκροί πολίτες, αριθμός, όμως,  ο οποίος αμφισβητείται από τους ανθρώπους που ζουν στις κοινότητες  αυτές.

Η κυβέρνηση της Τζαμάικα έχει επιβάλει από την Κυριακή απαγόρευση της κυκλοφορίας και  κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για ένα μήνα στο Κίνγκστον, την πρωτεύουσα της Τζαμάικα, καθώς και στην παρακείμενη περιοχή του Αγίου Ανδρέα (νοτιοανατολικά).

Σύμφωνα με τοπικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς και καταγγελίες πολιτών,  άοπλοι άνδρες και γυναίκες πυροβολήθηκαν στο δρόμο από τις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ ορισμένοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν από τις βόμβες που πέφτουν από τα στρατιωτικά ελικόπτερα που παρέχουν αεροπορική υποστήριξη, ενώ κάποιοι φορείς μιλούν για καταπάτηση στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.




Μετά τις αντικρουόμενες εκθέσεις, μια ανεξάρτητη αξιολόγηση είχε ζητηθεί από τον πρωθυπουργό Μπρους Γκόλντινγκ. "Η κυβέρνηση εκφράζει τη βαθιά λύπη για τον θάνατο των μελών των δυνάμεων ασφαλείας και αθώων και έντιμων πολιτών που έχουν βρεθεί σε διασταυρούμενα πυρά" δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπρους Γκόλντινγκ. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι οι αρχές "Θα θέσουν τέρμα στην αναρχία και θα αποκαταστήσουν την τάξη και την ηρεμία".

Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε, ωστόσο, ότι ο επίσημος αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί κατά πάσα πιθανότητα, και η αστυνομία ανακοίνωσε την Τρίτη το βράδυ ότι υπήρξαν επίσης "Πολλαπλές δολοφονίες" γύρω από την Kingston.

Έτσι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν τουλάχιστον 60 θανάτους στον πόλεμο «κατά των συμμοριών»

Ο Earl Witter, υπεύθυνος για την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, ανέφερε  ότι η πλειοψηφία των πτωμάτων στο νεκροτομείο "φαίνεται να είναι αυτά των ανδρών κάτω των 30 ετών. Δεν υπήρχαν γυναίκες ανάμεσα στους νεκρούς."

Τέσσερις στρατιώτες και αστυνομικοί επίσης έχασαν τη ζωή τους  μετά την έφοδο στα γκέτο τη Δευτέρα σε αναζήτηση του Coke, 42,  μετά την απαίτηση των ΗΠΑ για έκδοσή του, όπου αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης σε περίπτωση καταδίκης.

Ο Witter είπε, επίσης, ότι οι  κάτοικοι, είναι παγιδευμένοι στα σπίτια τους, και βρίσκονται σε απελπιστική ανάγκη για βοήθεια.



Ο Dudus eίχε δημιουργήσει ένα τεράστιο οπλοστάσιο, καθώς και ισχυρή στήριξη στους κατοίκους του Δυτικού Kingston που αποτελούσε οχυρό του. Οι ντόπιοι τον αποκαλούν «ο πρόεδρος» και υπολογίζουν σε αυτόν για τα μέσα για την παροχή τροφίμων και εκπαίδευσης. Ένα πλακάτ σε ένα οδόφραγμα γράφει τα εξής: "Ο Ιησούς πέθανε για μας. Θα πεθάνω για τον Dudus."


Ο πρωθυπουργός της Τζαμάικα, Μπρους Γκόλντινγκ, παραδέχθηκε ότι αιφνιδιάστηκε από την ένταση της βίας

Στο μεταξύ, η αναζήτηση συνεχίζεται για τον Christopher Dudus και σποραδικά πυρά μπορούν ακόμη να ακουστούν  και σε άλλα μέρη του Κίνγκστον - που φέρονται να συνδέονται με τον κ. Κοκ και το κυβερνών Εργατικό Κόμμα της Τζαμάικας, αλλά και σε περιοχές που είναι πιστοί στο κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ  εγκληματικά στοιχεία  χρησιμοποιούν την ευκαιρία της ελλιπούς παρουσίας της αστυνομίας στις περιοχές τους για να  προχωρήσουν σε λεηλασίες.

Η τραγωδία της Τζαμάικας, σύμπτωμα μιας ευρύτερης κρίσης

Η τραγωδία που ζει  η  Τζαμάικα αποτελεί σύμπτωμα μιας ευρύτερης κρίσης του οργανωμένου εγκλήματος, της ένοπλης βίας και της πολιτικής διαφθοράς που προκαλείται από  έναν αποτυχημένο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών», όπως αναφέρει ο Ben Bowling στον Guardian.

Τα υψηλά επίπεδα της ανεργίας και της ακραίας περιθωριοποίησης επιδρούν καταλυτικά στην περιοχή.  Τα νησιά της Καραϊβικής, λόγω μιας γεωγραφικής «αδικίας»   βρίσκονται μεταξύ των Άνδεων και των παραγωγών κόκας και των καταναλωτών κοκαΐνης της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης. Αν και η διακίνηση μέσω Καραϊβικής αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό μέρος της κυκλοφορίας κοκαΐνης (εκτιμάται από τα Ηνωμένα Έθνη ότι φθάνει μέχρι και 125 δις. δολ.), η φυσική τοποθεσία του νησιού, και η ευκολία των μεταφορικών συνδέσεων προς τα μητροπολιτικά κέντρα της Βορείου Αμερικής και της Ευρώπης , καθιστούν τα νησιά, όπως η Τζαμάικα, ένα ιδανικό σημείο εκκίνησης για τους εμπόρους.

Ο  «πόλεμος κατά των ναρκωτικών» υποτίθεται ότι θα καταστρέψει την παραγωγή κόκας,  εμποδίζοντας την εμπορία και την εξάλειψη της χρήσης κοκαΐνης στις ΗΠΑ και αλλού. Αντί γι’ αυτό, η  προσφορά και ζήτηση  παραμένουν  ανθεκτικές, και έτσι ο πόλεμος αυτός έχει δημιουργήσει μια προσοδοφόρα παράνομη αγορά με εντελώς προβλέψιμες   παρενέργειες της πολιτικής διαφθοράς και της ένοπλης βίας. Οι παράπλευρες απώλειες είναι πολύ εμφανείς σε όλη την περιοχή - προφανώς στην Τζαμάικα, αλλά και στο Τρινιντάντ, τη Γουιάνα και πολλά άλλα μέρη στην Καραϊβική.

Τα  προβλήματα της Τζαμάικα είναι ιδιαίτερα οξυμένα. Η πολιτική βία ξεκινά κιόλας από το 1940, 
τουλάχιστον, και κλιμακώθηκε σε καίριες στιγμές  κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, κυρίως κατά τη διάρκεια των εκλογών του 1980.

Στις φτωχότερες περιφέρειες της Kingston, τα δύο κύρια πολιτικά κόμματα – το Εργατικό κόμμα και το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα - συνεχίζουν να συνωθούνται για την εξουσία, με περισσότερο από το 90% των ψηφοφόρων να τα υποστηρίζει. Ενώ το πολιτικό σύστημα είναι βαθιά διεφθαρμένο από το κύκλωμα των ναρκωτικών.

Η προσπάθεια να εκδοθεί ο Christopher "Dudus"  στις ΗΠΑ, για να αντιμετωπίσει κατηγορίες διακίνησης, έχει γυρίσει από φάρσα σε τραγωδία. Δυστυχώς, η απώλεια ανθρώπινων ζωών στα χέρια των αρχών δεν είναι καθόλου σπάνια. Πέρυσι, η αστυνομία της Τζαμάικα  σκότωσε περισσότερους από 250 ανθρώπους - θάνατοι  που έχουν καταγγελθεί από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως μη νόμιμες εκτελέσεις.

Πέρα από την άμεση ανάγκη να υπάρξει ηρεμία στην Τζαμάικα, υπάρχει μια ευρύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει η περιοχή και η διεθνής κοινότητα. Ο "πόλεμος κατά των ναρκωτικών"  όχι μόνο απέτυχε, αλλά και  αντίθετα προάγει τη διαφθορά και την ένοπλη βία - όχι μόνο στην Καραϊβική, αλλά και σε όλη την Κεντρική και Νότια Αμερική, Δυτική Αφρική και στο κέντρο των πόλεων της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής.

Θα μπορούσε η τραγική απώλεια ανθρώπινων ζωών στην Τζαμάικα να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινή γνώμη;


Οι δρόμοι της κοκαΐνης



Αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία:

Ο ρόλος που έχουν οι διάφορες Μαφίες. Οι δρόμοι της κοκαΐνης, που διέρχονται παραδοσιακά από την Καραϊβική έχουν βαθιά διαφοροποιηθεί από τα σκληρα χτυπήματα στις μαφίες του Μεντεγίν της Κολομβίας και του Cali στη δεκαετία του '90, και από την παρουσία του βρετανικού και αμερικανικού στόλου στον Βόρειο Ατλαντικό. Οι Μεξικανοί έχουν πλέον αναλάβει τον έλεγχο σχεδόν του 90% του εμπορίου ναρκωτικών της Λατινικής Αμερικής. Η Κεντρική Αμερική έχει γίνει η βασική οδός για την κοκαΐνη στις ΗΠΑ.  Σωρεία δολοφονιών έχει καταγραφεί στις πόλεις του Μεξικού που συνορεύουν με τις Ηνωμένες Πολιτείες, (2657 δολοφονίες πέρυσι), και ως επί το πλείστον συνδέονται με αντιπαλότητες μεταξύ των δύο μεγάλων εγκληματικών οργανώσεων, των τοπικών και των καρτέλ Sinaloa Juárez. Η αγορά της κοκαΐνης (845 τόνοι που παρήχθησαν το τελευταίο έτος, κατά περίπου 1000 τόνοι το προηγούμενο έτος), δίνει πάνω από 37 δισ. ευρώ κέρδη.

Το Μεξικό, στο κέντρο της διακίνησης

Το μεξικανική καρτέλ αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη απειλή από την άποψη του οργανωμένου εγκλήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η μαφία Μεξικού που μονοπωλεί το εμπόριο ναρκωτικών μεταξύ νότου και βορρά της ηπείρου  θα περάσει από τα σύνορα με το Μεξικό  πάνω από 450 τόνους κοκαΐνης σε 5,7 εκατ. καταναλωτές στη Βόρεια Αμερική.

Βραζιλία, ο δρόμος προς την Ευρώπη


Συνορεύοντας με περίπου 8000 μίλια με τρεις από τις κυριότερες χώρες παραγωγούς της κοκαΐνης (Κολομβία, Περού και Βολιβία), η Βραζιλία  βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο για τη διακίνηση κοκαϊνης προς την Ευρώπη. Οι κατασχέσεις έχουν δεκαπλασιαστεί σε εννέα έτη, φθάνοντας  περίπου σε 20 τόνους πέρυσι.

Τα Trust των Βαλκανίων


Στην παραδοσιακή διαδρομή για την ηρωίνη από την Ασία, μέσω των χωρών των Βαλκανίων έχουν  προστεθεί πρόσφατα «νέα» προϊόντα που διατίθενται στην αγορά. Οι Μαφίες της Σερβίας, του Μαυροβουνίου και της Αλβανίας έχουν μονοπωλήσει την παραλαβή της κοκαϊνης της Λατινικής Αμερικής στα Βαλκάνια. Περισσότεροι από δύο τόνοι κοκαΐνης κατασχέθηκαν πριν από λίγες εβδομάδες, στα ανοικτά των ακτών της Ουρουγουάης, σε ένα κότερο υπό βρετανική σημαία. Λίγες μέρες αργότερα, 500 κιλά κοκαΐνης κατασχέθηκαν σε ένα κτίριο στο Μπουένος Άιρες (Αργεντινή). Σε όλες τις περιπτώσεις, λαθρέμποροι από τη Σερβία και το Μαυροβούνιο συνελήφθησαν από την τοπική αστυνομία. Στην Αργεντινή, την Παραγουάη και την Ουρουγουάη, κακοποιοί από τα Βαλκάνια οργανώνουν τη διέλευση των «εμπορευμάτων», κυρίως μέσω θαλάσσης.

Η Αφρική, το κομβικό σημείο






Εκπρόσωποι από επτά χώρες της Δυτικής Αφρικής (Γκάμπια, Γουινέα Μπισάου, τη Γουινέα, το Πράσινο Ακρωτήριο, το Μάλι, τη Μαυριτανία και τη Σενεγάλη), που συνήλθαν στο Ντακάρ πριν από λίγες εβδομάδες, δεσμεύθηκαν να «δημιουργηθεί ένα σύστημα απάντησης «για την έκταση της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών.» Ειδικοί όμως σημείωσαν την "αναποτελεσματικότητα" του αγώνα που διεξάγεται εναντίον του καρτέλ της Νότιας Αμερικής στη Δυτική Αφρική. Στην πραγματικότητα, η Μπουρκίνα Φάσο, η Γκάνα και το Τόγκο, μέσω της Νότιας Αφρικής (η οποία λειτουργεί ως εφαλτήριο για εξαγωγή προς την Αυστραλία και την Άπω Ανατολή), η Αφρικανική γη έχει γίνει ο αγαπημένος προορισμός των Λατίνων εμπόρων, για να μεταφέρουν ναρκωτικά στην Ευρώπη, μέσω της Ισπανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: