Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Εξελίξεις στο χώρο της Αριστεράς; Η συγκέντρωση του « Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής » στο Σπόρτινγκ και η ομιλία του Αλέκου Αλαβάνου



Σε μια μαζική και μαχητική συγκέντρωση στο Σπόρτινγκ ο Αλέκος Αλαβάνος παρουσίασε  δέκα σημεία που μπορούν να αποτελέσουν την πολιτική πλατφόρμα του «Μετώπου». Στη συγκέντρωση συμμετείχαν κυρίως μέλη συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ που προέρχονται από την ΚΟΕ, την ΚΕΔΑ και τη ΔΕΑ, αλλά και ανένταχτοι αριστεροί πολίτες. Μίλησαν επίσης οι Χρήστος Κατσούλας και Μαρία Μπόλαρη.


Ο Αλέκος Αλαβάνος αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική και  ζήτησε την ενίσχυση του Μετώπου.

Χωρίς να κάνει καμία αναφορά στον Συνασπισμό και στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Αλαβάνος ανέπτυξε την πρόταση του για την έξοδο της χώρας από την κρίση και αναφέρθηκε στον ρόλο που μπορεί να παίξει η αριστερά προς αυτή την κατεύθυνση χαρακτηρίζοντάς την ως καταλύτη των εξελίξεων.

Είπε επίσης πως το «Μέτωπο» δημιουργήθηκε μόνο για να ενώσει την Αριστερά: «Να ενώσουμε την Αριστερά με ρυάκια από κάθε πολιτικό χώρο, με τη νεολαία, σε έναν ασταμάτητο χείμαρρο». Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν είναι σε καλή κατάσταση», αλλά «η ψυχή του είναι ζωντανή».

Ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα κυριαρχίας, τονίζοντας ότι αυτό που γίνεται σήμερα δεν έχει σχέση με την αυτονόητη μεταβίβαση εθνικών εξουσιών σε διεθνείς δημοκρατικούς θεσμούς αλλά, όπως είπε, αυτά είναι ιμπεριαλιστικές εντολές, τελεσίγραφα και διατάγματα και επανέλαβε ότι πρωθυπουργός της χώρας είναι η κ. Μέρκελ.

Η έξοδος από την κρίση, είπε ο κ. Αλαβάνος απαιτεί ένα ισχυρό πλήγμα στον καπιταλισμό. Απαιτεί όμως και να νικήσουμε εκεί που ίσως έχουμε χάσει κατά κράτος. Στον καπιταλισμό μέσα μας. Στις καπιταλιστικές αξίες του ατομισμού, του καριερισμού, του καταναλωτισμού, του ανταγωνισμού που έχουμε εσωτερικεύσει.

Γι' αυτό, πρόσθεσε, η άλλη λύση της αριστεράς δεν κινείται μόνο σε πολιτικό - τεχνικό επίπεδο. Απαιτεί μια συνολική πολιτιστική επανάσταση στις αξίες, στα ιδανικά, στις συμπεριφορές, γιατί αριστερά σημαίνει ένας άλλος τρόπος ζωής.

Ωστόσο, είπε ο κ. Αλαβάνος, μια εναλλακτική λύση απαιτεί ένα εναλλακτικό πολιτικό υποκείμενο και πρώτη προϋπόθεση είναι να σαρωθεί το πολιτικό σύστημα, να φύγει αυτή η κυβέρνηση και τα μέτρα ΔΝΤ και Ε.Ε. και προς αυτή την κατεύθυνση κήρυξε «ανένδοτο αγώνα» για να προσθέσει: «Οι χήρες που θα χάσουν τη σύνταξή τους, οι «ανύπανδρες κορασίδες», οι υπερήλικοι εργάτες, οι μαζικά απολυμένοι θα είναι γύρω από το Μαξίμου την ώρα που θα φεύγετε κ. Παπανδρέου, με ελικόπτερο».

Ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι η αριστερά μπορεί να γίνει καταλύτης της νέας πλειοψηφίας και αναφερόμενος στο «Μέτωπο» είπε ότι «αν θέλουμε όμως ειλικρινά να αφήσουμε πίσω ένα πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα μας μέσα στο πηγάδι, πρέπει να βρούμε νέες λέξεις, έννοιες και απελευθερωτικές δυνατότητες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, κάλεσε όσους ισχυρίζονται ότι δεν υπάρχει πλήρης εναλλακτική λύση από την Αριστερά να σταματήσουν να ζητούν αναλυτικές δήθεν προτάσεις. «Η πτώση της δικτατορίας έγινε με τρία συνθήματα: "Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία"», είπε. Πρότεινε «αναδιαπραγμάτευση των χρεών μας» ως «εναλλακτική λύση απέναντι στον απαγχονισμό της οικονομίας που προωθεί η κυβέρνηση».

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι επιδιώκει την διάσπαση της αριστεράς, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «μόνο μέσα σε μια γη ενότητας και κοινής δράσης μπορεί να μαζέψουν χυμούς οι ρίζες του Μετώπου. Όχι μόνο να ενώσουμε την Αριστερά. Να ενώσουμε την Αριστερά με ρυάκια από κάθε πολιτικό χώρο, με τη νεολαία, σε ένα ασταμάτητο χείμαρρο».

Ο κ. Αλαβάνος απευθύνθηκε «στα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν φέρουν ευθύνη για το σήμερα» τονίζοντας: «Ας του δώσουμε πάλι πνοή με την δημοκρατική συγκρότηση, με το μετωπικό σχέδιο, με τις ιδέες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι σε καλή κατάσταση. Η ψυχή του όμως είναι ζωντανή. Είναι η δική σας ψυχή.

Είναι αυτή η ψυχή, γυναικών και ανδρών, που μπορεί πάλι να μας βγάλει από τη απομόνωση, να μας ξεσηκώσει από τη δουλειά και την κουζίνα, να μας βγάλει στο δρόμο με το κεφάλι ψηλά, να μας κάνει καπετάνιους σε αυτό το Κάβο Ντόρο της πατρίδας μας, τα οράματά μας να γίνουν πάλι σημείο αναφοράς της κοινωνίας. Απευθυνόμαστε στις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Μέχρι και ως εκείνο τον αντιεξουσιαστικό χώρο που κατήγγειλε αδυσώπητα την δολοφονική βία στη Marfin. Στα κινήματα. Συντροφικά ας πάρουμε την πρωτοβουλία να οικοδομήσουμε Μετωπικές Επιτροπές. Θα βρούμε στους πολίτες εύφορη γη. Κάθε κομματικής προέλευσης».

Τέλος αναφερόμενος στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Φθινοπώρου ο κ. Αλαβάνος είπε ότι είναι ευκαιρία «για ένα πανελλαδικό δημοψήφισμα ενάντια στα Μέτρα. Για το Κοινωνικό Κράτος. Σε όλη την Ελλάδα. Μα πάνω από όλα εδώ, στη μητροπολιτική περιφέρεια της Αττικής, όπου ζει ο μισός σχεδόν πληθυσμός της Ελλάδας. Ας πετάξουμε το γάντι» αφήνοντας να εννοηθεί ότι το «Μέτωπο» θα διεκδικήσει την περιφέρεια Αττικής καθώς δεν έκανε καμία αναφορά στο ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές.

Λίγο πριν από το τέλος της ομιλίας του απευθύνθηκε στις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και «στους έντιμους φίλους του ΠΑΣΟΚ». Και αυτό διότι «η Αριστερά δεν μπορεί μόνη της. Η Αριστερά έχει την πικρή εμπειρία του 1989. Δεν είναι η λεηλασία στον σοσιαλιστικό χώρο που έχει σημασία· είναι η αφύπνιση και η συστράτευση μαζί του». Χαρακτήρισε ακόμη ευκαιρία για να υπάρξει αντίδραση στα οικονομικά μέτρα τις δημοτικές εκλογές, που μπορούν να λειτουργήσουν σαν δημοψήφισμα.

Η πρώτη οργανωμένη εμφάνιση του Μετώπου δημιουργεί ορισμένα νέα δεδομένα στο χώρο της Αριστεράς και ειδικότερα στον ευρύτερο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και της ριζοσπαστικής Αριστεράς.

Με δεδομένη την αυξανόμενη κοινωνική δυσαρέσκεια αλλά και τις πολιτικές διεργασίες που καταγράφονται τόσο στο ευρύτερο πολιτικό φάσμα όσο και στην Αριστερά ( συνέδριο Συνασπισμού, όξυνση των εσωκομματικών αντιθέσεων ), με δεδομένη επίσης την άρνηση της ηγεσίας του ΚΚΕ για συνεργασίες ιδιαίτερα με τα στελέχη που είχαν αποχωρήσει παλιότερα, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις και τη δυναμική που θα αναπτυχθεί.



Στο κοινωνικό σώμα, επίσης, της Αριστεράς διακρίνεται έντονος προβληματισμός για την πορεία των κοινωνικών και πολιτικών αναμετρήσεων, για το ρόλο και τη συμβολή της Αριστεράς καθώς και για την αναγκαιότητα ανάληψης ενωτικών δράσεων.



Ενδιαφέρον θα έχει και η αντίδραση και των άλλων πολιτικών σχημάτων της Αριστεράς.



Ίδωμεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: