Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Κάποια τραγούδια που λένε αλήθειες … κι όχι μόνο



 Επειδή έχουμε χορτάσει από βαρυσήμαντες αναλύσεις θα παραθέσουμε δυο τραγούδια από την ταινία του Νίκου Καλογερόπουλου «Οι Ιππείς της Πύλου» …

 Θυμίζουν εποχές περασμένες.

 Τότε που οι Έλληνες αντιστέκονταν.

Και την οργή, το θυμό, την αγανάκτησή τους την εξέφραζαν και με μια … αριστοφάνεια διάθεση.

Γιατί η σάτιρα, το χιούμορ συχνά είναι όπλο των καταπιεσμένων

Το πρώτο είναι το «Καραϊσκάκης» ή «Έτσι μου είπαν να τα πω».

Το δεύτερο «Δεν πλερώνω» …

 Καλά ακούσματα, λοιπόν.

 Να δούμε, επίσης, πότε την οργή που σήμερα συσσωρεύεται θα την κάνουμε πράξη, διεκδίκηση και τελικά πολιτικό αποτέλεσμα …  





Κυριακή 10 Απριλίου 2011

«Η ΕΕ δεν πιστεύει στην Ελλάδα». Η Ελλάδα, όμως, πού πιστεύει;



  Στροφή 180 μοιρών της ευρωζώνης στο θέμα της αντιμετώπισης του ελληνικού χρέους διαπιστώνει η γερμανική έκδοση των Financial Times. Η ευρωζώνη βλέπει αναδιάρθρωση και ο Παπακωνσταντίνου το σκέφτεται, γράφει η εφημερίδα.

  Στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα επικαλείται εκπροσώπους πολλών κυβερνήσεων, οι οποίοι επιβεβαιώνουν ότι δεν αποκλείεται πλέον μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ο λόγος για τον οποίο συντελείται αυτή η αλλαγή στάσης στις χώρες της ευρωζώνης είναι ότι αμφισβητείται όλο και περισσότερο η ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει εντός του 2012 στις αγορές προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει ένα μέρος του χρέους της, γράφει η εφημερίδα.

  Οι Financial Times προσθέτουν ότι στην περίπτωση αυτή θα ήταν πολύ υψηλές οι δανειακές ανάγκες του ελληνικού κράτους τις οποίες θα έπρεπε να καλύψουν χώρες της ευρωζώνης. Ενδεχόμενη παράταση και αύξηση του πακέτου διάσωσης της Ελλάδας είναι πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί και να εξηγηθεί πολιτικά στις χώρες της ευρωζώνης. «Θα πρέπει να ληφθούν οι δέουσες αποφάσεις», φέρεται να δηλώνει στην εφημερίδα αξιωματούχος υπουργείου Οικονομικών μεγάλης χώρας-μέλους της ευρωζώνης. «Θα πρέπει να έχουμε για την περίπτωση αυτή ένα σχέδιο στην τσέπη», φέρεται να δηλώνει στην εφημερίδα σύμβουλος πρωθυπουργού χώρας της ΕΕ που δεν κατονομάζεται.

Ο Παπακωνσταντίνου το σκέφτεται
( τώρα … σωθήκαμε!)

  Η γερμανική οικονομική εφημερίδα αναφέρει ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα έπληττε και άλλες προβληματικές χώρες. Στις αγορές θα άρχιζαν οι εικασίες για το εάν θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση και η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, ενώ θα αυξανόταν το καπέλο επικινδυνότητας επί των ομολόγων τους. «Τα προβλήματα των τριών αυτών χωρών είναι αλληλένδετα. Το ζητούμενο είναι να κόψουμε τον γόρδιο δεσμό», υποστηρίζεται στην ευρωζώνη.

   Στη συνέχεια το δημοσίευμα αναφέρεται στις ενστάσεις που διατυπώνει στο ενδεχόμενο ενός Haircut επί των ελληνικών ομολόγων το στέλεχος του ασφαλιστικού ομίλου Generali Τόρστεν Ούτεχτ. Υπογραμμίζονται επίσης οι κίνδυνοι που συνεπάγεται ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους, με δεδομένο ότι δεν προβλέπεται σχετική διαδικασία από την ΕΕ.

   Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης ο ισχυρισμός της εφημερίδας που θέλει τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου να είναι διατεθειμένος να σκεφτεί το ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

  Οι Ευρωπαίοι «ανησυχούν», η κυβέρνηση το  … σκέφτεται.
Διεθνή κοράκια – ίδε Σόρος  κα – περιφέρονται στον ελληνικό χώρο στοχεύοντας σε «επενδυτικές ευκαιρίες» .

  Μήπως ήρθε η ώρα οι Έλληνες πολίτες, οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που αναζητούν μια εναλλακτική λύση, να το σκεφτούν και αυτοί … τελείως διαφορετικά και αρκετά ριζοσπαστικά.

 Γιατί τα πράγματα μπορεί να μην είναι έτσι όπως φαίνονται ή όπως μας τα παρουσιάζουν. Και όπως τους βολεύει να μας τα παρουσιάζουν.

  Και  αυτή η κουρασμένη, παραπαίουσα – και οιωνεί συμπεριφερόμενη ως γεροντοκόρη - Ευρώπη μήπως είναι αναγκαίο να δεχτεί ένα ισχυρό σοκ, το οποίο υπό προϋποθέσεις μπορεί να λειτουργήσει και  αναγεννητικά.

Κυρίως για τους Ευρωπαίους πολίτες και εργαζομένους.
Και όχι για τα συμφέροντα των γνωστών ισχυρών του χρήματος και της ακόρεστης κερδοσκοπίας.


( Η κύρια πηγή για την αρθρογραφία ήταν η Deutsche Welle).