Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Σύντομες σκέψεις για τη σημερινή γενική απεργία ...


Ημέρα  γενικής απεργίας με συγκεντρώσεις και πορείες σήμερα ... 

Μάλλον με τη γνωστή εικόνα ...

ΦΩΤΟ από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια

Ξεχωριστές συγκεντρώσεις, ξεχωριστές πορείες ...

Και μάλλον με αποτελέσματα φτωχά και κατώτερα των περιστάσεων ...




Ναι, είναι ανάγκη  να  ξεσηκωθούμε και οι οι αγώνες έχουν την ηθική και πολιτική νομιμοποίηση ...

Αλλά σήμερα μετά από τις οδυνηρές εμπειρίες των έξι τελευταίων χρόνων  μπορούμε ακόμη να βαδίζουμε σε δρόμους χωριστούς;

Όταν τα προβλήματα είναι κοινά και τα σχέδια που επεξεργάζονται για το μέλλον μας είναι ολέθρια;



Πώς, λοιπόν, το όποιο οργανωμένο συνδικαλιστικό κίνημα να πείσει ευρύτερες μάζες να συμμετέχουν και να κατέβουν  σ' αυτούς τους αγώνες;

Πόσο μάλλον όταν στη ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ ειδικότερα "ηγούνται" οι ισόβιοι συνδικαλιστές και στην πλειοψηφία τους γνωστοί 'εργατοπατέρες';

Κι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ με την ηγεσία του έχουν  οδηγήσει σε απελπισία και  απόγνωση μεγάλο μέρος των πολιτών που τον εμπιστεύτηκαν;

Κι όταν ακόμη δεν υπάρχει ουσιαστική αξιόπιστη εναλλακτική λύση;

Πολλά πρέπει να αλλάξουν και να αλλάξουν ριζικά ώστε να έχουμε ουσιαστική και αποφασιστική απάντηση στις πολιτικές κοινωνικής εξόντωσης που εφαρμόζονται στη χώρα μας και στην Ευρώπη - με τελευταίο προσχωρήσαντα  τον κάποτε "αριστερό" και "αντιμνημονιακό" ΣΥΡΙΖΑ ...

Εμείς θα αγωνιστούμε γι' αυτού του είδους τις αλλαγές και ανατροπές στην πολιτική και οικονομική ζωή της χ'ώρας ... 

Reuters: Η Ελλάδα έφυγε απογοητευμένη χωρίς χριστουγεννιάτικο δώρο από το Eurogroup


Ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετείχε στις συνομιλίες, τις περιέγραψε ως «άχρηστες» ...

Reuters: Η Ελλάδα έφυγε απογοητευμένη χωρίς χριστουγεννιάτικο δώρο από το Eurogroup

 ... και τα παιδία παίζει ... και χαίρονται ...


Την ανάγνωσή του για το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου κάνει το Reuters τονίζοντας ότι η Ελλάδα ουσιαστικά έφυγε απογοητευμένη από την αίθουσα. 

«Μπορεί η Ελλάδα να ευχαρίστησε τους πιστωτές της για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά δεν έκρυψε την απογοήτευσή της που δεν πήρε το χριστουγεννιάτικο δώρο που ήθελε: να περάσει στην τελευταία φάση του προγράμματος διάσωσης». Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμά του το Reuters σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του Eurogroup της Δευτέρας. 

Όπως επισημαίνει, η Αθήνα ήλπιζε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα ενέκριναν την δεύτερη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος βοήθειας πριν το τέλος του έτους. Κάτι βέβαια που, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αποκλείεται να συμβεί ακόμα και τώρα. 

Ωστόσο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε έχει αντίθετη άποψη. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι κάτι τέτοιο είναι απίθανο να συμβεί λόγω των διαφωνιών που καταγράφηκαν στο Eurogroup αναφορικά με την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. 

Αυτό οδήγησε την Ελλάδα και τους πιστωτές της σε αδιέξοδο, σημειώνει το Reuters. «Θα μπορούσαμε να έχουμε τελειώσει έως το τέλος του έτους, αλλά οι Γερμανοί είναι αμετακίνητοι», φέρεται να αποκάλυψε ευρωπαϊκή πηγή στο πρακτορείο, ενώ πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει κάνει πολλά… δεν ήμασταν τόσο αυστηροί σε άλλα προγράμματα». 

Ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ που συμμετείχε στις συνομιλίες της Δευτέρας, τις περιέγραψε ως «άχρηστες» σε όρους προώθησης της συμφωνίας. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή οι υπουργοί διαφωνούσαν και επί των στόχων που έπρεπε να τεθούν για τους προϋπολογισμούς της Ελλάδας μετά το 2018, απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. 

Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης και στην σκληρή στάση που επιμένει να κρατά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος για ακόμα μια φορά υπογράμμισε μετά το Eurogroup πως η Ελλάδα έχει ακόμα πολλή δουλειά να κάνει. 

Δυστυχώς, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί τους Έλληνες πολίτες ανόητους και με μια χαρακτηριστική διγλωσσία επιχειρεί επανειλημμένα να διαστρέφει την πραγματικότητα, πρέπει να ανιχνεύουμε την αλήθεια σε ξένα δημοσιεύματα - όση επιτρέπουν και αυτά να ανακοινωθεί - ακόμη και στο συντηρητικό και υπέρμαχο των κατεστημένων συμφερόντων, Reuters.

Έτσι, χαρακτηριστικό είναι το πώς επιχειρεί να πλασάρει την είδηση για τις αποφάσεις του Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση.
Αντλούμε πάλι κάποια από τα δημοσιεύματα του ελληνικού τύπου αυτή τη φορά ... 

Τα αποτελέσματα του Eurogroup και οι εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και την δεύτερη αξιολόγηση βρέθηκαν στο επίκεντρο του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε την Τετάρτη, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ενημέρωσε αναλυτικά το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση της τελευταίας συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, την οποία χαρακτήρισε «επιτυχία», ενώ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση «δεν θα αποδεχτεί νέα μέτρα». 

«Δεν αποδεχόμαστε επίσης παράλογες απαιτήσεις για 3,5% (σ.σ. πρωτογενές πλεόνασμα) για δέκα χρόνια», τόνισε και εξήγησε πως «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με τους θεσμούς». 

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός-προκειμένου να μην περάσει η απαίτηση για μεγάλα πλεονάσματα- θα αναλάβει πρωτοβουλίες, με πιθανά ταξίδια στο εξωτερικό, και ενδεχομένως με την επιδίωξη να συναντηθεί με Ευρωπαίους αξιωματούχους στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έντονος ήταν ο προβληματισμός για την πορεία των διαπραγματεύσεων από όλα τα μέλη του πολιτικού συμβουλίου, ενώ υπήρξαν και αντιδράσεις για την τοποθέτηση Σόιμπλε περί επιβολής πλεονασμάτων 3,5% για μία δεκαετία. 

Εκείνο που δεν ανακοινώνεται στην ελληνική γνώμη είναι ότι αυτά ήδη τα έχει δεχτεί η ελληνική (;) κυβέρνηση και όσα λέγονται είναι για εσωτερική κατανάλωση καθώς και για προσπάθεια παραπλάνησης ... 

Στην ουσία, στο όνομα μιας αβέβαιης και ακαθόριστης ελάφρυνσης του χρέους που χάνεται στο βάθος πολλών δεκαετιών, υιοθετείται η σκληρή γραμμή Σόιμπλε για τρομαχτικά πλεονάσματα ύψους 3,5% ετησίως - γραμμή που σημαίνει κυριολεκτικά στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας, αφαίρεση της όποια μικρής δυνατότητας  ανάπτυξης στη μαστιζόμενη από την ύφεση χώρα μας...

 Και πάνω απ' όλα στραγγαλισμό και εξαΰλωση  μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, καταστροφή και των τελευταίων ιχνών της μεσαίας τάξης και την πλήρη μετατροπή της Ελλάδας σε μια νέου τύπου αποικίας χρέους και εξάρτησης.

Ελπίζουμε ότι ο ελληνικός λαός, οι εργαζόμενοι και οι άλλες δυνάμεις θα δώσουν μια διαφορετική απάντηση ...

Αρχής γενομένης από τη σημερινή γενική απεργία ...  

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

«Ελληνική αιχμαλωσία» ως το 2028 ή 4ο Μνημόνιο!



Η Wall Street Journal σε δημοσίευμά της με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup, τονίζει πως η χώρα μας παραμένει ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Ευρωζώνη.

Παράλληλα επισημαίνει την σύγκρουση που υπάρχει μεταξύ Ελλάδα και δανειστών, ενώ περιγράφει τα δύο δυσοίωνα σενάρια για την Ελλάδα, που εξετάζονται και στο αποψινό Eurogroup.



  Σύμφωνα με την WSJ η ΕλλάδΑ εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για την επιβίωση της ευρωζώνης (!)
  Κι αυτό γιατί οι συνθήκες στην Ελλάδα υποχρεώνουν την ευρωζώνη να κάνει κάτι που μέχρι στιγμής εμφανίστηκε ανίκανη να κάνει, παρά μόνο υπό συνθήκες ακραίας οικονομικής πίεσης: να λάβει μια συλλογική πολιτική απόφαση» τονίζει.



Όσον αφορά τις δύο εναλλακτικές αναφέρει ότι στην πρώτη επίτευξη συμφωνίας ΔΝΤ – Βερολίνου, με τίμημα υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα πέραν του 2018. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την απαίτηση του Βερολίνου για την επίτευξη πρωτογενών πλεονάσματων στο 3,5% και μάλιστα για τα επόμενα δέκα χρόνια μετά το 2018 αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα και η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. 




Σε αυτή την περίπτωση το ΔΝΤ θα επιμείνει την νομοθέτηση από την ελληνική πλευρά επαρκών πρόσθετων μέτρων λιτότητας, προκειμένου να πειστεί ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Ωστόσο, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «όπως έχουν τα πράγματα, είναι άδηλο αν οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να νομοθετήσει περαιτέρω μέτρα λιτότητας, αυξάνοντας την προοπτική νέας πολιτικής αστάθειας».



Το δεύτερο σενάριο είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι το αδιέξοδο να συνεχιστεί μέσα το καλοκαίρι - και μετά τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

   Έως τότε, η ζημία για την ελληνική οικονομία πιθανότατα θα είναι τόσο μεγάλη, ώστε θα απαιτηθεί ένα τέταρτο σχέδιο διάσωσης για να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ. «Με αμφότερα τα σενάρια διακινδυνεύεται μια επανάληψη της ελληνικής κρίσης του περασμένου έτους. Η Ευρωζώνη διαθέτει πλέον ικανότητα λήψης αποφάσεων για να την σταματήσει;» διερωτάται ο δημοσιογράφος.


Και ο Σόιμπλε το ... βιολί του!

Την ίδια ώρα ένα γερμανικό δημοσίευμα αποκαλύπτει ότι ο Σόιμπλε θέλει η Ελλάδα να υποχρεωθεί σε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για τα επόμενα 10 χρόνια.

Το δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung, αναφέρει ότι ενώ η γερμανική κυβέρνηση πιέζει να παραταθεί για άλλα 10 χρόνια το πρωτογενές πλεόνασμα που συμφωνήθηκε μέχρι το 2018, η Γαλλία και η Ιταλία βλέπουν σε αυτό κίνδυνο για την πολιτική και οικονομική σταθερότητα της χώρας και αντ’ αυτού επιθυμούν την προώθηση συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους.

«Θεωρώ ρεαλιστικό για την Ελλάδα ότι θα καταφέρουν κάποτε να γίνουν ανταγωνιστικοί όταν εφαρμόσουν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Περί αυτού μόνο πρόκειται και όχι για κάτι άλλο. Το θέμα είναι η Ελλάδα να έρθει σε θέση να ανταπεξέλθει στις προσδοκίες της, να γίνει οικονομικά ανταγωνιστική, να ανακτήσει κάποτε την εμπιστοσύνη των αγορών» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:

«Αυτό είναι για την Ελλάδα ένας μακρύς, δύσκολος δρόμος».





Κλασικός Σόιμπλε ... και ο λόγος του σαφής!
10 χρόνια εξοντωτικής λιτότητας  ... και μετά άλλα δέκα ... και άλλα δέκα  ... και βλέπουμε τα γερμανικά συμφέροντα αν ευημερούν μαζί με εκείνα των τραπεζών και της  ευρωπαϊκής ολιγαρχίας ...

Φυσικά, κάποιος πρέπει να ανατρέψει αυτούς τους  "ευσεβείς πόθους" .... 

Ανακούφιση (:) στην Ευρώπη μετά τη νίκη φαν ντερ Μπέλεν


Österreich Präsidentschaftswahlen Alexander Van der Bellen mit Frau (Reuters/L. Foeger)

O 72χρονος Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αυστρίας. Οι επίσημες εκτιμήσεις που μετέδωσε η αυστριακή τηλεόραση με καταμετρημένο σχεδόν το 70% των ψήφων είναι σαφείς. 53,3% για τον «πράσινο» φαν ντερ Μπέλεν και 46,7% για τον 46χρονο Νόρμπερτ Χόφερ από το Κόμμα των Ελευθέρων (FPÖ). Αναμένεται ότι η σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων δεν απειλείται πλέον από τις σχεδόν 700.000 επιστολικές ψήφους, των οποίων η καταμέτρηση ξεκινά αύριο. Το εκλογικό αποτέλεσμα κρίνεται από πολλούς αναλυτές ως ήττα των ακροδεξιών λαϊκιστών στην Ευρώπη.
Λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων εκτιμήσεων ο Νόρμπερτ Χόφερ παραδέχθηκε την ήττα του στο Facebook σημειώνοντας: «Είμαι λυπημένος που δεν τα καταφέραμε. Θα ήθελα τόσο να αναλάβω ευθύνη για την Αυστρίας μας». Ας σημειωθεί ότι το Κόμμα των Ελευθέρων κατέστησε σαφές ότι δεν θα προσβάλλει το εκλογικό αποτέλεσμα, όπως έκανε τον περασμένο Μάιο, με αποτέλεσμα την ακύρωση των εκλογών από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας.

Σημαντική ήττα (;) των λαϊκιστικών δυνάμεων στην ΕΕ
Απογοήτευση στο Κόμμα των Ελευθέρων μετά την ήττα Χόφερ
Απογοήτευση στο Κόμμα των Ελευθέρων μετά την ήττα Χόφερ
Εμφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των αυστριακών προεδρικών εκλογών ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έγραψε στο Twitter ότι η νίκη του φαν ντερ Μπέλεν «ανακουφίζει ολόκληρη την Ευρώπη». Σε μια πρώτη αντίδραση οι γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες σημειώνουν μέσω του γενικού γραμματέα Πέτερ Τάουμπερ ότι ο νικητής των εκλογών αναλαμβάνει το έργο «να γεφυρώσει το χάσμα που προκάλεσε στην αυστριακή κοινωνία ο μακρύς και σκληρός προεκλογικός αγώνας». Από την πλευρά της η πρόεδρος του γαλλικού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν έγραψε μέσω Twitter ότι ο Νόρμπερτ Χόφερ έδωσε σκληρή μάχη στις εκλογές. Λίγες ώρες νωρίτερα η ανιψιά της Μαρίν Λεπέν, Μαριόν είχε ευχηθεί καλή επιτυχία στον υποψήφιο Νόρμπερτ Χόφερ γράφοντας: «Έχεις τη στήριξη όλων των πατριωτών του κόσμου!».
Το εντυπωσιακό στις αντιδράσεις των Ευρωπαίων πολιτικών είναι η έκπληξή τους για την ήττα του ακροδεξιού Νόρμπερτ Χόφερ. Προφανώς πολλοί άρχισαν θεωρούσαν πλέον αναπόφευκτη μια συνεχή ενίσχυση του λαϊκισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την ίδια ώρα η ΕΕ μοιάζει εγκλωβισμένη σε ένα κλίμα ανασφάλειας και κρίσεων, με πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα το βρετανικό δημοψήφισμα υπέρ του Brexit.
Η καθαρή νίκη του φαν ντερ Μπέλεν στην Αυστρία θεωρείται θετικό μήνυμα πως η πορεία του λαϊκισμού μπορεί να ανακοπεί. Χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι λύθηκαν τα προβλήματα στην ΕΕ. Έτσι οι Ευρωπαίοι στρέφουν τώρα την προσοχή τους στην Ιταλία και αγωνιούν για την έκβαση του δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση. Την ίδια στιγμή πολλές ανησυχίες προκαλεί και το 2017 που θα είναι χρονιά εκλογών, στη Γαλλία, την Ολλανδία, αλλά και την Γερμανία.

Αυτά και άλλα πολλά μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Βέβαια, η επικράτηση του φαν ντερ Μπέλεν δεν μπορεί να κρύψει το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος της ακροδεξιάς και δηλωμένος ναζιστής συγκέντρωσε το 46%!

Είναι σαφές ότι το τέρας του ναζισμού και του φασισμού είναι εδώ και προβάλλει απειλητικά σε όλη την Ευρώπη.

Και αυτό μπορεί να ενισχύεται ακόμη περισσότερο στο βαθμό που οι βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, η λιτότητα και οι ασύδοτες δυνάμεις της αγοράς σαρώνουν τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα σε όλη την Ευρώπη.

Στο βαθμό επίσης που η όποια Αριστερά δεν μπορεί να προβάλλει πειστική εναλλακτική λύση.

Στο πολιτικό κενό  που δημιουργείται επιχειρούν με ανησυχητική  αυξανόμενη τάση να διεισδύσουν και να εκφράσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια οι πιο σκοταδιστικές και αντιδραστικές δυνάμεις.

Χρειάζεται εγρήγορση και επαγρύπνηση, μια ουσιαστική αφύπνιση όλων των ριζοσπαστικών, δημοκρατικών δυνάμεων και των κινημάτων σε όλη την Ευρώπη για να ενταφιαστεί εκ νέου  το ναζιστικό έκτρωμα.


Quo vadis, Italia?

H Ιταλία έκανε την ξεκάθαρη επιλογή της: το «όχι» στη συνταγματική μεταρρύθμιση κέρδισε το δημοψήφισμα με 60% των ψήφων, περιορίζοντας το «ναι» στο 40%. «Η πορεία της κυβέρνησης τελειώνει εδώ» ανακοίνωσε ο Ματέο Ρέντσι.


Symbolbild | Italien nach Referendum (imago/R. Peters)
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων στο χθεσινό δημοψήφισμα ήταν εντυπωσιακή: 68,4%, περισσότεροι από τις Ευρωεκλογές τoυ 2014. 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων ο Ματέο Ρέντσι ανήγγειλε  σε απευθείας τηλεοπτική μετάδοση την παραίτησή του, την οποία και θα επισημοποιήσει σήμερα το απόγευμα σε συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.
«Οι Ιταλοί έκαναν μια σαφή επιλογή», είπε ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς και πρωθυπουργός της χώρας, παραδεχόμενος ότι δεν κατάφερε, παρά τις προσπάθειές που κατέβαλε, να πετύχει τον στόχο του, «και για τον λόγο αυτό, η πορεία της κυβέρνησης τελειώνει εδώ».
Η Ιταλοί, δηλαδή, πέρα από την επιλογή επί των  προτεινόμενων συνταγματικών αλλαγών, έδειξαν ότι ο Ματέο Ρέντσι δεν αντιπροσωπεύει πλέον την ανανέωση και την καινοτομία, με την οποία είχε ταυτισθεί από πολλούς στις αρχές του 2014, όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία.


Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;

«H πορεία της κυβέρνησης τελειώνει εδώ»

Όλοι γνωρίζουν, παράλληλα, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα είναι υπέρμαχος της πολιτικής σταθερότητας. Θα εξακριβώσει, πρώτα απ’ όλα, αν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία νέας κυβέρνησης με πρωθυπουργό ένα στέλεχος της κεντροαριστεράς ή ένα πρόσωπο ευρύτερης αποδοχής. Όλοι οι σχολιαστές τώρα διερωτώνται τι ακριβώς θα συμβεί. Τα Πέντε Αστέρια, η Λέγκα του Βορρά και ένα μεγάλο μέρος της Φόρτσα Ιτάλια ζητούν να οδηγηθεί άμεσα η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Τα στελέχη, αντιθέτως, της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος θεωρούν ότι μπορεί να συσταθεί νέα κυβέρνηση με διαφορετικό πρωθυπουργό.
Αν αυτό δεν καταστεί δυνατό, πριν από την προσφυγή στις κάλπες θα πρέπει - ούτως ή άλλως-  να συμφωνηθεί και να  ψηφισθεί νέος εκλογικός νόμος, από τη στιγμή που ο σημερινός βασίζεται στην απλή αναλογική για την γερουσία, ενώ σε ό,τι αφορά τη βουλή, προσφέρει σημαντικό μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα. Kύριος στόχος, βέβαια, είναι να αποφευχθεί και η επικίνδυνη άνοδος του σπρεντ, όπως και να προστατευθούν οι ιταλικές τράπεζες που συνεχίζουν να χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση, αρχίζοντας από την Monte dei Paschi di Siena.  

Ανάγκη για νέες απαντήσεις

Το «όχι» του χθεσινού δημοψηφίσματος οφείλεται και στην οικονομική κρίση

Οι απαντήσεις θα δοθούν από τις ζυμώσεις και τις ενδεχόμενες συμφωνίες των επόμενων ημερών. Σήμερα, όμως, προκύπτει με σαφήνεια πως το «όχι» του χθεσινού δημοψηφίσματος οφείλεται και σε πολύ αμεσότερα προβλήματα. 

Στο ότι, δηλαδή, η οικονομική κρίση στην πραγματικότητα δεν έχει ακόμη ξεπερασθεί, στο ότι πολλοί νέοι έχουν απογοητευθεί και έχουν σταματήσει πλέον να ψάχνουν δουλειά και σε μια αποτυχημένη μεταρρύθμιση της δημόσιας παιδείας. Σε προκλήσεις και προβλήματα δηλαδή, για τα οποία όλη η ιταλική πολιτική, από εδώ και πέρα, θα πρέπει να προσπαθήσει να βρει νέες απαντήσεις

.

Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Κρίσιμες εκλογές σε Ιταλία και Αυστρία - προς τα πού πηγαίνει η Ευρώπη;

Από το πρωί στις 7  εκατομμύρια Ιταλοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες για ένα δημοψήφισμα ιδιαίτερα κρίσιμο όχι μόνο για την Ιταλία αλλά και για την τύχη της "Ενωμένης Ευρώπης" και ειδικά της Ευρωζώνης.

 
Μπορεί τυπικά οι Ιταλοί να ψηφίζουν για τις αρμοδιότητες της Γερουσίας αλλά το διακύβευμα είναι [πολύ ευρύτερο. Αφού αρχικά ο ίδιος ο Ρέντζι έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί ενώ οι σεισμικές δονήσεις από ένα πιθανό όχι θα αγγίξουν τον σκληρό πυρήνα του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.



Πολλοί μιλούν για την άνοδο των "λαϊκιστών" και του "λαϊκισμού" αφού το ΟΧΙ στηρίζουν πρωταρχικά το κίνημα των πέντε αστέρων του Πέπε Γκρίλο αλλά και η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά. Λένε βέβαια τη μισή αλήθεια γιατί επίσης στο ΟΧΙ συντάσσονται κοινωνικά κινήματα και δυνάμεις ειδικά της εξωκοινοβουλευτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς.



Το τι θα συμβεί θα το ξέρουμε αργά σήμερα το βράδυ ... 

 Το ζήτημα είναι ότι οι λαοί της Ευρώπης ψάχνουν απεγνωσμένα να στείλουν ένα μήνυμα ενάντια στη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, στις ασφυκτικές πολιτικές της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού όπως και στη γερμανική επικυριαρχία. 

 Μόνο που αυτό - με δεδομένη την απουσία εναλλακτικών πολιτικών προτάσεων από την Αριστερά - σπεύδουν να το οικειοποιηθούν και να το αξιοποιήσουν οι δτυνάμεις της Ακροδεξιάς και ό,τι πιο σκοτεινού έχει παρουσιάσει αυτή η ήπειρος. 

 Ίσως πιο χαρακτηριστικό είναι αυτό το φαινόμενο στην Αυστρία όπου για πρώτη φορά μετά ΄το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο υπάρχει ο κίνδυνος να αναδειχτεί στην ηγεσία μιας χώρας εκπρόσωπος των ναζιστών - γιατί στην ουσία τέτοιος είναι ο Νόμπερτ Χόφερ, υποψήφιος του "Κόμματος της Ελευθερίας" (πώς οι λέξεις χάνουν τη σημασία τους, αλήθεια ...!). 

 Ο οποίος αξιοποιώντας το ξενοφοβικό κλίμα αλλά και τα όποια οικονομικά προβλήματα προβάλλει το αποκρουστικό πρόσωπο της ακροδεξιάς και νεοναζιστικής δημαγωγίας, ενώ μιλά και για τον παγγερμανισμό (!) και άλλα θέματα που μας φέρνουν ανατριχίλα!


 Αυτή είναι η επιτυχία (!) της Ενωμένης Ευρώπης - των τραπεζών, των πολυεθνικών, του νεοφιλευθερισμού και της λιτότητας - που μετά από 60 χρόνια περίπου φέρνει στο προσκήνιο τους βρικόλακες της ιστορίας!

 

Αλλά όπως είπαμε για ασφαλέστερα και γενικότερα συμπεράσματα, ας περιμένουμε τα ίδια τα αποτελέσματα

Χάθηκαν περιουσίες 587 δισ. ευρώ στην Ελλάδα λόγω κρίσης!



Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Credit Suisse για την εξέλιξη του πλούτου σε πάνω από 200 χώρες του κόσμου (στοιχεία του 2016). 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το Βήμα της Κυριακής, στην Ελλάδα στα 6 χρόνια της ύφεσης, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 57 δισ. ευρώ, ενώ η συνολική περιουσία των πολιτών υποχώρησε κατά 587 δισ. ευρώ. Κάθε νοικοκυριό είδε την περιουσία του να μειώνεται κατά 67.291 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή αποτέλεσε ένα ισχυρό αρνητικό αποτέλεσμα πλούτου για την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών συμβάλλοντας στη μείωση της κατανάλωσης και ως εκ τούτου στη συρρίκνωση της εγχώριας ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες, ενώ με βάση τους υπολογισμούς του γερμανικού κολοσσού της Allianz, η μεσαία τάξη της χώρας μας αποτελεί πλέον μόλις το 20% του πληθυσμού, από 50% την εποχή που η Ελλάδα γινόταν μέλος του ευρώ.



Στα χρόνια της κρίσης οι τιμές των ακινήτων υποχώρησαν κατά 45% - 50%, ενώ μελέτη της PwC, υπολογίζοντας πως με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να επιστρέφει στα προ κρίσης επίπεδα περίπου το 2030, κατέδειξε ότι η σύγκλιση προσφοράς και ζήτησης θα λάβει χώρα περί το 2047, ενώ οι τιμές θα προσεγγίσουν τα προ κρίσης επίπεδα μετά το 2050.

Ενώ πάντως εκτιμάται ότι η χώρα χρειάζεται πάνω από 100 δισ. ευρώ επενδύσεις την επόμενη 5ετία, το όποιο ενδιαφέρον από το εξωτερικό επικεντρώνεται σε σχήματα που έχουν τη στήριξη ισχυρών κρατών (π.χ. Κίνα, Γερμανία) ή σε διεθνή funds που ειδικεύονται σε καταστάσεις χρεοκοπίας, αφού οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές απέχουν.

Τέλος σύμφωνα με την παγκόσμια έκθεση πλούτου της Credit Suisse, o παγκόσμιος ιδιωτικός πλούτος διαμορφώθηκε στα 241 τρισ. ευρώ. Το 45,6% του παγκόσμιου πλούτου βρίσκεται στα χέρια 33 εκατομμυρίων ανθρώπων (το 0,7% του πληθυσμού). Μεταξύ αυτών βρίσκονται και 77.000 Έλληνες εκατομμυριούχοι.

Χαρακτηριστικά τα στοιχεία ... μιλούν από μόνα τους!

Και την περίοδο της κρίσης οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι ...

Η κοινωνική ανισότητα βαθαίνει ενώ οδηγούνται στη φτωχοποίηση μεγάλα τμήματα του πληθυσμού ακόμη και από την κάποτε ακμάζουσα "μεσαία τάξη".

Και η  Ελλάδα αποτελεί "χώρα ευκαιρίας" για τα διεθνή αρπακτικά ... 

Μέχρι πότε;