Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Συλλαλητήριο κατά των πιέσεων των εταίρων στο Σύνταγμα και σε άλλες πόλεις




Μεγάλη συγκέντρωση υπέρ των θέσεων της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους πραγματοποιείται αυτή την ώρα στην πλατεία Συντάγματος. Παρόμοιες συγκεντρώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.





Στην Αθήνα ο κύριος όγκος των διαδηλωτών (συνολικά περίπου 6-7.000 άτομα) έχει συγκεντρωθεί επί της Αμαλίας, η οποία είναι κλειστή στην κυκλοφορία από την Ξενοφώντος έως τη Βασ.Σοφίας. Συμμετέχουν πολιτικές οργανώσεις, σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.




Στο Σύνταγμα δεν παρατάχθηκαν αστυνομικές δυνάμεις, ενώ ανοιχτές παραμένουν και οι θύρες της Βουλής.




Το κάλεσμα συμμετοχής ξεκίνησε από το Facebook παραπέμποντας σε ημέρες «Αγανακτισμένων» όταν και τότε οι κινητοποιήσεις είχαν ξεκινήσει από τα social media.








Μπαράζ πιέσεων και εκβιασμών - όταν οι “εταίροι” δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο


Μετά τα μεσάνυχτα - όταν κτυπούν οι … βρικόλακες και τα φαντάσματα και κατά παράβαση κάθε ευρωπαϊκής ‘δεοντολογίας’ - ο Ντράγκι, διοικητής της ΕΚΤ, ορθό κοφτά πήρε τηλέφωνο τον Έλληνα πρωθυπουργό και του ανακοίνωσε την απόφαση της ΕΚΤ να μη δέχεται ελληνικά ομόλογα μετά τις 11 Φεβρουαρίου και εκβιάζοντας με αναστολή ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.

Σήμερα το μεσημέρι είχαμε τη συνάντηση του Γιάννη Βαρουφάκη με τον υπερυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας και της γερμανικής οικονομικής και πολιτικής τάξης πραγμάτων στην Ευρώπη, το Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.



Το τι έγινε σ’ αυτή συνάντηση και οι δηλώσεις που ακολούθησαν είναι γνωστά.

“We agree to disagree“. «Συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Με άλλα λόγια ο Γερμανός υπουργός παραδέχθηκε - όχι και με τον πλέον διπλωματικό τρόπο -  ότι δεν σημειώθηκε πρόοδος στα σημεία, στα οποία διαφωνούν Βερολίνο και Αθήνα. Εκτός ίσως από ένα, αλλά αυτό το είχε «αποσύρει» ούτως ή άλλως από το τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από την συνάντηση στο Βερολίνο. Όπως είπε ο Β. Σόιμπλε «συμφωνήσαμε με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών ότι του ζήτημα “κούρεμα“ δεν είναι πλέον επίκαιρο».

Με απλά λόγια: πλήρη υποταγή ή τίποτα είναι η θέση της γερμανικής κυβέρνησης.

Με την οποία συντονίζονται και οι Ευρωπαίοι δορυφόροι της.

Το ζήτημα είναι τι θα κάνει η ελληνική κυβέρνηση: ποιες παραχωρήσεις και συμβιβασμούς είναι διατεθειμένη να κάνει.

Μέχρι στιγμής  κατά δήλωση και του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, θα επιμείνει στις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Το ευχόμαστε και μένει να το δούμε …

Αλλά πρέπει και ο ίδιος ο λαός  πρέπει αν δώσει τη δική του απάντηση.

Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

“Χεράκι χεράκι” ξεκίνησε η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ - άντε και σε φιλάκια με τη … Μέρκελ


Θερμή υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες - Δείτε τις φωτογραφίες

Χεράκι χεράκι ξεκίνησε η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ


Σε πολύ θερμό κλίμα ξεκίνησε η συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, όπως κατέγραψαν άλλωστε και οι κάμερες, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

. Οι δύο άνδρες μπήκαν μαζί στην αίθουσα της συνάντησης … χεράκι χεράκι!

Μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών, δεν αναμένονται δηλώσεις.

Ο Α. Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στις 10:45 (τοπική ώρα) στο Συμβούλιο της ΕΕ, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και στη συνέχεια με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

inner
inner
inner

inner

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Reuters: Ψυχρή υποδοχή της πρότασης Βαρουφάκη για το χρέος από την Ευρωζώνη



Φρένο στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης που παρουσίασε στους Financial Times ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης για ανταλλαγή των ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ με νέα ομόλογα με αναπτυξιακή ρήτρα και αέναα ομόλογα βάζει η Ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.


Στην ΕΚΤ επικρατεί σχεδόν απορριπτική στάση για την πρόταση που κατέθεσε ο Γιάννης Βαρουφάκης. Στελέχη της ΕΚΤ αντιτείνουν ότι επιθυμούν την πλήρη αποπληρωμή των ελληνικών ομολόγων που διακρατεί η κεντρική ευρωπαϊκή τράπεζα.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σημειώνει το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, παρουσίασε την ιδέα τη Δευτέρα ότι τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μέρος του χρέους που οφείλεται στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης - συνολικού ύψους 53 δισ. ευρώ - θα μπορούσε να ανταλλαγεί είτε με ομόλογα-ανάπτυξης είτε με τα αποκαλούμενα «αέναα» ομόλογα.

Παραμένει αδιευκρίνιστο, σημείωνει το Reuters, αν η ιδέα συνεπάγεται ή όχι την εγκατάλειψη του αιτήματος για διαγραφή του χρέους. Ο Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Αθήνα παραμένει σταθερή στο αίτημά της για μείωση του χρέους αλλά μια πηγή δήλωσε ότι η απαίτηση για «κούρεμα» χρέου δεν υπάρχει πια.

Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας υποδέχθηκαν με «κρύα καρδιά» την πρόταση αυτή, προσθέτει το Reuters.

«Θέλουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Αλλά οι πρώτες αντιδράσεις ήταν επιφυλακτικές. Υπάρχει η ανησυχία ότι αυτό είναι ένα νέο κόλπο για να κάνει κανείς κούρεμα χρέους» δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται το Reuters, δηλώνουν ότι δεν υπάρχει καμία όρεξη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια της Ευρωζώνης ύψους 195 δισ. ευρώ.

«Ο Βαρουφάκης είναι έξυπνος αλλά υποτιμά τα προβλήματα, τα καταστατικά περιθώρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης» συμπλήρωσε δεύτερος αξιωματούχος.

Εκτός από νομικά ζητήματα η πρόταση Βαρουφάκη παρουσιάζει ορισμένα πρακτικά προβλήματα, συνεχίζει το Reuters.

«Με την επιφύλαξη ότι μας λείπουν οι λεπτομέρειες θα πρέπει να εκτιμήσουμε την ιδέα σωστά, δεν βλέπω μεγάλη όρεξη γι' αυτό, και τις πιθανές σημαντικές πρακτικές δυσκολίες» πρόσθεσε τρίτος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

«Κατ' αρχήν ποιο θα είναι το κατώτατο όριο ανάπτυξης που θα χρησιμοποιηθεί για τα ομόλογα που θα συνδεθούν με τους ρυθμούς ανάπτυξης; Θα βασιστεί στις προβλέψεις - πιθανότατα όχι - ή στα πραγματικά δεδομένα; Και αν τα δεδομένα αναθεωρηθούν αργότερα προς τα πάνω ή προς τα κάτω, όπως μπορεί να συμβεί;» αναρωτιέται ο αξιωματούχος.

Το γερμανικό think-tank DIW σε μελέτη του τάχθηκε υπέρ των ομολόγων με ρήτρα ανάπτυξης γιατί θα μείωναν την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας, θα σταθεροποιούσαν την αναλογία του χρέους ακόμα και αν η ανάπτυξη ήταν ασθενής, θα έδιναν μια σημαντική αφορμή για μεταρρυθμίσεις και, σε περίπτωση εκτόξευσης της ανάπτυξης, θα προσέφεραν περισσότερα χρήματα στους ευρωπαίους δανειστές.

Αλλά οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η ΕΚΤ είναι απίθανο να συμφωνήσει να έχει στα χέρια της αυτού του είδους τα ομόλογα και ότι οι οικονομικοί όροι που ισχύουν για την Ελλάδα από τον EFSF θα μπορούσαν πολύ δύσκολα να βελτιωθούν.

«Η ενστικτώδης αντίδρασή μου είναι ότι θα ανάψει το κόκκινο φως. Γιατί να εφαρμοστεί οικονομική μηχανική αν τα κόστη είναι ήδη όσο πιο χαμηλά γίνεται;» αναρωτήθηκε τέταρτη πηγή που μίλησε στο Reuters.

«Όλα αυτά είναι εξαιρετικά ανησυχητικά αν αυτό είναι η καλύτερη πρόταση την οποία θα μπορούσε να παρουσιάσει η Ελλάδα» πρόσθεσε.

Αύριο Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης θα βρίσκεται στην Φρανκφούρτη για συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Σε μεγάλη κινητικότητα, λοιπόν, οι διεργασίες και οι ζυμώσεις που αφορούν μια νέα συμφωνία για το ελληνικό χρέος.

Μεγάλη κινητικότητα και από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης: με τα ταξίδια και τις επισκέψεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα σε Κύπρο και Ιταλία και στη συνέχεια στη Γαλλία.

Και με το μαραθώνιο επισκέψεων και συναντήσεων του Γιάνη Βαρουφάκη – όπου στο βάθος φαίνεται να πλησιάζει και η συνάντηση με το Σόιμπλε.

Όλα δείχνουν ότι προχωράνε τα πράγματα στην κατεύθυνση ενός νέου συμβιβασμού γύρω από τα ζητήματα του χρέους.

Μένει να δούμε πόσο συμφέρων θα είναι για την Ελλάδα και το λαό μας ο νέος αυτός συμβιβασμός.

Κρατάμε ως θετική την κινητικότητα της κυβέρνησης – σε σχέση με την πλήρη αδράνεια και υποταγή των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Και περιμένουμε να αξιολογήσουμε τα πλήρη δεδομένα μόλις έρθουν στην επιφάνεια.


Τότε θα δούμε την πραγματική εικόνα … 

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

«Η Αθήνα χρειάζεται μια ελάφρυνση» - μπαράζ δημοσιευμάτων και στο γερμανικό τύπο



Ένας πραγματικός καταιγισμός γερμανικών δημοσιευμάτων και σήμερα για τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης και τον ευρωπαϊκό αντίλογο. Πυκνώνουν οι φωνές ότι πρέπει να βρεθεί ένας συμβιβασμός.


Η έντυπη έκδοση του Spiegel φιλοξενεί στο εξώφυλλό της τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και αφιερώνει πολυσέλιδο ρεπορτάζ στο οποίο περιλαμβάνεται και συνέντευξη του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τον τίτλο «Δεν πρέπει να φοβάστε» ενώ στο κύριο σχόλιο υπογραμμίζει ότι «η Άγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρουν έναν συμβιβασμό».

«Η Αθήνα χρειάζεται μια ελάφρυνση» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Berliner Zeitung, η οποία αναφέρει ότι το ποσό των επιτοκίων «είναι τεράστιο για μια χώρα της οποίας η οικονομία έχει καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος της και πλήττεται από ανθρωπιστική κρίση».
«Η Άγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρουν έναν συμβιβασμό».
«Η Άγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να βρουν έναν συμβιβασμό».
«Το παραμύθι της βοήθειας» επιγράφει το σχόλιό της η Frankfurter Rundschau το οποίο αναφέρεται στην οικονομική βοήθεια που δόθηκε προς την Ελλάδα. «Οι πιστώσεις προς την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ ανιδιοτελείς. Η γερμανική κυβέρνηση τις υπερασπίστηκε πάντα με το επιχείρημα ότι ωφελούν τη γερμανική οικονομία. Μέσω της 'βοήθειας' προς την Ελλάδα προστατεύθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες από μεγάλες ζημίες. Και δεύτερον βοήθησε την σταθερότητα της Ευρωζώνης και κατ’ επέκταση την γερμανική οικονομία. Οι πιστώσεις δεν δόθηκαν για να προφυλάξουν την Ελλάδα, αλλά για να προστατεύσουν τους πιστωτές από τις συνέπειες μιας τέτοιας χρεοκοπίας».

Νομίζουμε - άλλωστε και εμείς τα έχουμε γράψει αυτά - ότι αρχίζουν και βγαίνουν και από την πλευρά ορισμένων γερμανικών μέσων κα΄ποιες αλήθειες …
Και η βασική αλήθεια είναι ότι  η ‘μικρή’ Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε για να κουβαλήσει το ‘σταυρό του μαρτυρίου’ και να ελαφρυνθούν ή και να αποκομίσουν κέρδη πολύ ισχυρότερες οικονομίες, με πρώτη τη Γερμανία.


Η αξιοπιστία θα κριθεί
Η Welt του Βερολίνου επισημαίνει πως ο νέος πρωθυπουργός απομονώνει την Γερμανία. «Ο Τσίπρας είναι τη Δευτέρα στην Κύπρο, την Τρίτη στην Ιταλία και συναντάται με τον Ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. Έχουν προγραμματιστεί επισκέψεις για τις Βρυξέλλες, το Λονδίνο και το Παρίσι. Μόνο μια χώρα παρακάμπτει η ελληνική κυβέρνηση: τη Γερμανία. Φαίνεται σαν όλοι στην Ευρώπη να μιλάνε με τη νέα ελληνική κυβέρνηση – μόνο οι Γερμανοί είναι εκτός και μοιάζουν απομονωμένοι».
Διαδήλωση των οπαδών του Podemos στη Μαδρίτη
Διαδήλωση των οπαδών του Podemos στη Μαδρίτη
«Η ΕΕ διερευνά τις δυνατότητες για έναν συμβιβασμό με την Αθήνα» γράφει σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, το οποίο ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται και στην πρόταση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να αντικατασταθεί η τρόικα από μια άλλη μορφή συνεργασίας. Στις οικονομικές σελίδες της ίδιας εφημερίδας επισημαίνεται πως η εκροή κεφαλαίων θέτει υπό πίεση την Αθήνα ενώ σε άλλο πολιτικό άρθρο υπογραμμίζεται ότι συνεχίζει να παραμένει ασαφές το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

Τέλος, η ελβετική Neue Zürcher Zeitung συγκρίνει το ισπανικό κίνημα Podemos με τον ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει: «Και τα δυο κόμματα, το Podemos και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκαν με απειλές του τύπου ότι δεν εξυπηρετούν το δημόσιο χρέος. Τώρα ζητούν διαπραγματεύσεις για ένα κούρεμα του χρέους ή για τους όρους αποπληρωμής. Και για τα δύο κόμματα επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με την αξιοπιστία τους – όχι μόνο στα μάτια των δανειστών αλλά και των ψηφοφόρων».


Και αυτό το δημοσίευμα περιέχει κάποιες αλήθειες.

Είναι γεγονός ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε με θέσεις που μιλούσαν για ολική ή μερική διαγραφή του χρέους και τώρα μιλά για ‘διαπραγμάτευση΄  η οποία δεν γωνρίζουμε πού ακριβώς θα καταλήξει.

Κρατάμε το θετικό των πρώτων ημερών και παρακολουθούμε την πορεία των εξελίξεων.
Όχι, όμως, με το λαό στη γωνία …

Αλλά με την ετοιμότητα να παρέμβουμε για την προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του …

ΗΠΑ: 16χρονο κορίτσι θύμα αστυνομικής βίας

του Μ …
Νέο αποτρόπαιο κρούσμα αστυνομικής βίας σε βάρος ενός ακόμη 17χρονου κοριτσιού στο Ντένβερ, προκαλεί σάλο στις ΗΠΑ αναγκάζοντας την εισαγγελία της πόλης να ανακοινώσει τη διενέργεια έρευνας, προκειμένου να διαλευκανθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες δύο αστυνομικοί πυροβόλησαν θανάσιμα την περασμένη Δευτέρα τη μαθήτρια Τζέσικα Ερνάντες, στη διάρκεια έρευνας για κλεμμένο ΙΧ αυτοκίνητο.
http://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/horis_titlo1422514062.png?itok=D2BU30hS

Υπήρξε κινητοποίηση δεκάδων ατόμων έξω από την εισαγγελία του Ντένβερ. Είναι το δεύτερο κρούσμα φονικής αστυνομικής βίας που σημειώνεται στο Ντένβερ μέσα στους τελευταίους επτά μήνες ενώ, ένα ακόμα 17χρονο κορίτσι έπεσε νεκρό από αστυνομικά πυρά την περασμένη Πέμπτη, στο ισόγειο αστυνομικού τμήματος, στο Τέξας, επειδή θεωρήθηκε «επικίνδυνο» και ότι τάχα «οπλοφορούσε».
Οι δολοφονίες από κτήνη συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με τις ίδιες αισχρές δικαιολογίες και την μη απόδοση ευθυνών και αποπομπή από το σώμα...Ο καπιταλισμός πέτυχε ακόμα μια νίκη απέναντι σ' ένα φτωχό θύμα, σημειώθηκε ακόμα μια κοινωνική αδικία, με κόστος άλλη μια ανθρώπινη ζωή...

Η ιστορία της φωτογραφίας που συγκλόνισε τον κόσμο και κέρδισε Πούλιτζερ

του Μ …
Τον Μάρτιο του 1993 ο φωτορεπόρτερ, Kevin Carter, φωτογραφίζει ένα αποστεωμένο από την πείνα και ετοιμοθάνατο κοριτσάκι. Δίπλα του ένα όρνεο. Η φωτογραφία θα μείνει στην ιστορία.
http://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/foto-kevin-carter.jpg?itok=AMunSDrB

Τον Μάρτιο του 1993 ο  φωτορεπόρτερ, Kevin Carter ταξίδεψε μαζί με τον βοηθό του Γιαο Σίλβα στο νότιο Σουδάν κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου για να φωτογραφίσει τις κινήσεις του τοπικού επαναστατικού κινήματος. Συγκλονισμένος από τις εικόνες φτώχειας και παρακμής που αντίκρισε, άρχισε να προετοιμάζει ένα ρεπορτάζ για τα θύματα της πείνας που συνωστίζονταν στους δρόμους μιας κατεστραμμένης χώρας, “ανεξάρτητης” από το 1956, με δύο εμφυλίους πολέμους, λιμό, γενοκτονίες και την κύρηξη ενός πολέμου το 2005 από το γειτονικό Τσαντ.
http://www.hronologio.gr/wp-content/uploads/KevinCarter-3.jpg
Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ, σε ένα μικρό χωριό της Ayod, λίγα μέτρα πριν το τοπικό κέντρο σίτισης της UNICEF, αντίκρισε ένα μικρό κορίτσι, αποστεωμένο από την πείνα να προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του. Ετοιμοθάνατο και γυμνό σερνόταν, όταν ένα αρπακτικό πουλί προσγειώθηκε λίγο πιο πίσω του.
Λίγες μέρες μετά οι New York Times αγόρασαν την φωτογραφία και την έφεραν στην επιφάνεια στο επόμενο τεύχος. Ο δυτικός κόσμος συναντούσε για λίγο τις ενοχές του κι εκατοντάδες άνθρωποι τηλεφώνησαν στα γραφεία της εφημερίδας για να μάθουν την τύχη του κοριτσιού. Ξέρανε μόνο ότι κατάφερε να φτάσει μέχρι τον σταθμό. Κανείς δε γνώριζε τι απέγινε συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του Carter, που απομακρύνθηκε αμέσως μόλις τράβηξε τη φωτογραφία.
Στις 23 Μαΐου 1994, 14 μήνες μετά, ο Kevin Carter ανέβαινε στο πλατό της Βιβλιοθηκης Μεμόριαλ του Πανεπιστημίου της Κολούμπια για να παραλάβει το Βραβείο Πούλιτζερ για θεματική φωτογραφία. Δεν έμεινε εστιατόριο και νυχτερινό κέντρο της μόδας, στη Νέα Yόρκη, στο οποίο να μην τον πάνε. Όλοι οι εκδότες εφημερίδων και περιοδικών ήθελαν να τον γνωρίσουν και να κλείσουν συνεργασία μαζί του.
Ο Carter δεν είχε όμως να διαχειριστεί μόνο τη φήμη του, αλλά και τα «ενδότερα βάσανα» που του γέννησε η ίδια του η δουλειά. Η ελευθερία της άγνοιας είχε γίνει βάρος γνώσης. Δεν άκουσε, δεν του μετέδωσαν, αλλά γνώριζε, είδε. Ο ίδιος, παραδέχτηκε ότι όταν προσγειώθηκε το γεράκι λίγα μέτρα δίπλα από το ετοιμοθάνατο κοριτσάκι, περίμενε εκεί, ακίνητος, επί 20 λεπτά, μέχρι να πετύχει «τη καλύτερη πόζα». Είχε πει, μάλιστα, πως ήλπιζε ότι το γεράκι, κάποια στιγμή θα άνοιγε τα φτερά του, και ότι «αυτή θα ήταν η πιο φοβερή φωτογραφία, γιατί θα έμοιαζε σαν να ήταν έτοιμο να σκεπάσει και να εξαφανίσει το παιδί».
Αρκετοί συνάδελφοί του στην Νότιο Αφρική, αλλά και αλλού, επέκριναν τη βράβευση του, χαρακτηρίζοντας την  «ψεύτικη» και έθεσαν πολλά και σοβαρά ερωτήματα για την επαγγελματική του ηθική – γενικά, για την επαγγελματική ηθική πολλών ανθρώπων των μίντια, που κυνηγάνε «την καλή πόζα», με κάθε κόστος. «Ο άνθρωπος που, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε, καθόταν εκεί επί 20 λεπτά, εστιάζοντας τον φακό του, και περιμένοντας την καλύτερη σκηνή, είναι και εκείνος ένα άλλο αρπαχτικό, ένα γεράκι στο ίδιο ακριβώς τοπίο», έγραφε, τότε, η εφημερίδα St. Petersburg Times, της Φλόριδα. Ακόμα και επιστήθιοι φίλοι του, αναρωτιούνταν συχνά γιατί ο Κάρτερ δεν είχε βοηθήσει εκείνο το παιδάκι;
Ποτέ δεν μαθεύτηκε τι απέγινε το κοριτσάκι της φωτογραφίας. Γράφτηκε πως ο Κάρτερ το σήκωσε και το πήγε στους γιατρούς, στο κέντρο όπου μοίραζε συσσίτιο η UNICEF, αλλά κανείς δεν ξέρει. Ο ίδιος, όποτε ρωτήθηκε, έλεγε «το πήραν». Ποιοι; Που; Κανείς ποτέ δεν έμαθε. Σε φίλους εμπιστεύθηκε ότι μετάνιωσε που δεν βοήθησε το παιδί μετά και δεν αγνόησε τις γενικές δημοσιογραφικές οδηγίες που θέλουν να μην αγγίζουν δημοσιογράφοι θύματα για το φόβο επιδημιών. “Το να κοιτώ το παιδί και να το φωτογραφίζω, με κάνει ακόμη ένα, πιο σύγχρονο, όρνιο…”
Στις 27 Ιουλίου 1994, δύο μήνες μετά, ο Carter έφτασε οδηγώντας με το αγροτικό του αυτοκίνητο μέχρι τον ποταμό Braamfonteinspruit, τον χώρο που έπαιζε μικρός πίσω από το πατρικό του σπίτι στο Parkmore, στο Γιοχάνεσμπουργκ. Προσάρμοσε ένα λάστιχο στην εξάτμιση του αυτοκινήτου του, και το κατεύθυνε στο εσωτερικό του οχήματος, κλείνοντας τα παράθυρα. Στα 33 του χρόνια αποφάσιζε να φύγει από τη ζωή αφήνοντας πίσω του την 7χρονη κόρη του Megan.
Το σημείωμα που βρέθηκε δίπλα του ήταν πολυσέλιδο και απευθυνόταν στον Γιοάο Σίλβα, τον άλλον αυτόπτη μάρτυρα εκείνης της φωτογράφησης και εκτός των άλλων έλεγε: “Αγαπητέ Θεέ, υπόσχομαι ότι δεν θα πετάξω πια άλλο φαγητό στα σκουπίδια, όσο άνοστο και αν είναι. Προσεύχομαι, ότι θα προστατεύεις την ψυχή αυτού του παιδιού…” “πραγματικά, πραγματικά λυπάμαι,” “Ο πόνος της ζωής υπερισχύει της χαράς σε σημείο ότι η χαρά δεν υπάρχει.”
Όπως έγραψε ο Σκότ Μακλίοντ, σ’ ένα άρθρο για το περιοδικό Time, «το βάρος της φήμης ήταν μόνο το οριστικό, δραματικό κτύπημα ενός θανάτου που τον είχε «προβλέψει» και προετοιμάσει η ίδια η προσωπικότητα του Κάρτερ, η πίεση να είναι ο πρώτος που θα φτάσει εκεί όπου είναι η δράση, ο φόβος ότι οι φωτογραφίες του ποτέ δεν ήταν όσο καλές θα έπρεπε, η υπαρξιακή διαύγεια που τον κυρίευε όποτε συνειδητοποιούσε ότι εκείνοι που φωτογράφιζε σκοτώνονταν, εκείνος ζούσε, εκείνοι πέθαιναν ανώνυμοι, εκείνος συνέχιζε να ζει αποκτώντας φήμη, εκείνοι έλιωναν από την πείνα, εκείνος από την αχορτασιά φούσκωνε».
«Χωρίς λεφτά για τηλέφωνο, για το νοίκι μου, για να υποστηρίξω το παιδί μου, για να ξεπληρώσω τα χρέη μου, χρήματα, χρήματα, χρήματα, μα πάνω απ’ όλα, οι εφιάλτες από τις ζωντανές θύμησες από δολοφονίες, και πτώματα, και θυμός πολύς, και πόνος ανείπωτος, για παιδιά που πεινάνε, για τρελούς, συχνά και αστυνομικούς, που πατάνε τη σκανδάλη, δεν αντέχω άλλο, φεύγω», ήταν η τελευταία παράγραφος του σημειώματος που άφησε πίσω του.

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

«Sunday, Bloody Sunday», 43 χρόνια μετά


του Μ …
http://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/53598-sundayblody.jpg?itok=6px-GjCO

Στις 30 Ιανουαρίου 1972, η «Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Βόρειας Ιρλανδίας» διοργανώνει πορεία διαμαρτυρίας. Αιτία αποτέλεσε η κατάσταση που επικρατούσε όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα ενώ, βασικοί στόχοι ήταν, η αποφυλάκιση των πολιτικών κρατουμένων και η αποχώρηση των βρετανικών στρατευμάτων από την Β. Ιρλανδία.

Φοιτητές, εργάτες και οργανώσεις είχαν συγκροτήσει την Ένωση, η οποία κυρίως υποστήριζε την ισοτιμία όλων των πολιτών, την απόσυρση των νόμων που επέβαλλαν διακρίσεις, τη δίκαιη λύση των στεγαστικών ζητημάτων και διανομή των αγροτικών εκτάσεων, τη διάλυση της Βασιλικής Προτεσταντικής Αστυνομίας και την κατάργηση του άρθρου πέντε, το οποίο προέβλεπε κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Το πρώτο Τάγμα του Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών αναλαμβάνει την επιτήρηση της πορείας υπό την επίβλεψη του συνταγματάρχη Ντέρεκ Ουίλφορντ και του υποδιοικητή Μάικ Τζάκσον. Δέκα χιλιάδες άτομα βρίσκονται στους δρόμους σε μία διαδήλωση, που αρχικά εξελίσσεται ήρεμα. Οι διαδηλωτές πλησιάζουν τα οδοφράγματα και οι δυνάμεις καταστολής τους καταδιώκουν. Παράλληλα, πραγματοποιούνται συλλήψεις.

Σε λίγο ακούγονται οι πρώτοι πυροβολισμοί και επικρατεί πανικός. Τραγικός απολογισμός εκείνης της Κυριακής, 26 τραυματίες και 13 νεκροί, εφτά από τους οποίους ανήλικοι 17χρονοι. Στον κατάλογο των νεκρών θα προστεθεί ακόμα ένας, που ξεψυχά τέσσερις μήνες μετά τα πυρά που δέχτηκε. Από μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και δημοσιογράφων επιβεβαιώνεται το αυτονόητο, ότι όλοι όσοι πυροβολήθηκαν ήταν άοπλοι.

Στις 15 Ιουνίου 2010, μετά από 38 χρόνια, δόθηκε στη δημοσιότητα το επίσημο πόρισμα για τα γεγονότα της «Ματωμένης Κυριακής». Η έκθεση ανέφερε πως κανένα από τα θύματα δεν είχε την παραμικρή ευθύνη για τα γεγονότα που χαρακτηρίστηκαν «αδικαιολόγητα». Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ζήτησε και επίσημα συγνώμη για το γεγονός.

Η «Ματωμένη Κυριακή» έγινε πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες και συγκροτήματα. Οι U2 γράφουν το 1983 το τραγούδι διαμαρτυρίας «Sunday, Bloody Sunday», ο Τζων Λένον το «The Luck of the Irish» και ο Πώλ Μακάρτνεϋ το single «Give Ireland Back to the Irish». Επίσης γυρίστηκαν δύο ταινίες για τα γεγονότα, τα «Bloody Sunday» και «Sunday».

Ράπισμα σε Σαμαρά – Βενιζέλο από την Human Rights Watch

του Μ …
H ετήσια έκθεση της HRW περιγράφει δεκάδες περιστατικά που παραπέμπουν άμεσα σε δικτατορικά καθεστώτα ή χώρες του τρίτου κόσμου
http://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/greece-migrants1-620x330.jpg?itok=5R4imQps

«Τόπο αποκλεισμού, διακρίσεων και δεινών» χαρακτηρίζει η Human Rights Watch την Ευρώπη στην ετήσια έκθεσή της σημειώνοντας ότι η αντίδραση της Ε.Ε είναι απογοητευτική.
Ειδικά για την Ελλάδα, της διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου, η έκθεση περιγράφει δεκάδες περιστατικά που παραπέμπουν άμεσα σε δικτατορικά καθεστώτα ή χώρες του τρίτου κόσμου.

Μεταξύ άλλων παρουσιάζονται οι απάνθρωπες συνθήκες που προκάλεσε η πολιτική λιτότητας στα πιο αδύναμα τμήματα του πληθυσμού, οι συνεχιζόμενες ρατσιστικές επιθέσεις, οι οποίες όμως δεν χαρακτηρίζονται ως τέτοιες από την ελληνική δικαιοσύνη, αλλά και η φίμωση της ελευθερίας του λόγου.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις φρικτές συνθήκες στα κέντρα κράτησης μεταναστών αλλά και στην παραβίαση του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου από την προφυλάκιση ανθρώπων για περισσότερο από 18 μήνες.

Η αναφορά στην Ελλάδα καταλήγει με την καταδίκη σε 10 μήνες φυλάκισης του χρήστη σατιρικού προφίλ στο Facebook που αναφέρθηκε στον πατέρα… παστίτσιο.

Τι να σχολιάσει κανείς για την χώρα που βρίσκεται στην 99η θέση παγκοσμίως στην κατάταξη για την ελευθερία Τύπου και Λόγου;

Για την απερχόμενη κυβέρνηση που έκλεισε τον Ραδιοσταθμό Ηγουμενίτσα, επειδή έπαιξε τις δηλώσεις Αρβανιτίδη, ο οποίος αποκάλεσε μαλάκα  τον τέως πρωθυπουργό, όπως έκαναν και οι Γάλλοι σκιτσογράφοι -είναι δύσκολο να σ' αγαπάει μαλάκας…

Στην Ελλάς του 2015, όπου ο Σαμαράς περήφανος κάνει δηλώσεις μπροστά από τον φράκτη που θα συγκρατήσει την ώσμωση του κόσμου και για την βουλή που λειτουργούσε με κιγκλιδώματα που έφραζαν τους πολίτες…

Στη χώρα όπου υπάρχει βουλευτική ασυλία και ασυδοσία, με ένα υπόδουλο δικαστικό σώμα που εθελοτυφλεί σ' όσους καταστρατήγησαν τα εθνικά δικαιώματα και πρόδωσαν τον λαό…

Στην ελλάδα που μίκρυνε εξαιτίας των αυτοκτονιών, απώλεσε το πνεύμα της μετά την φυγή χιλιάδων στο εξωτερικό, φτώχυνε από τα μέτρα λιτότητας, κατάντησε υποχείριο των δανειστών και ''ελπίζει'' στο δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου…

Που έπρεπε να φτάσει το ημερολόγιο 31/1/15 προκειμένου να πραγματοποιηθεί πορεία δίχως ΜΑΤ, απέναντι στο φασιστικό στοιχείο της χώρας.. Έκτρωμα που κατέλαβε 6% στις εθνικές εκλογές και είναι ξανά 3η ''πολιτική'' δύναμη εκλεγμένη νόμιμα από 6% φασίστες…

Τι να σχολιάσει κανείς για όλα αυτά; Το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να προτείνει τη διαρκή επαγρύπνηση και  ενημέρωση των συμπολιτών του.. Γιατί καμία πολιτική ηγεσία δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του λαού. Η περίοδος του ''μεσσία'' έχει παρέλθει προ πολλού...

Έχουν έρθει καιροί όχι λόγων αλλά αντίθετα πράξεων...  

Σομαλία: Κίνδυνος λιμοκτονίας για περισσότερα από 38.000 παιδιά


του  M ...
Περισσότερα από 38.000 παιδιά στη Σομαλία κινδυνεύουν να πεθάνουν από την πείνα, παρότι η επισιτιστική κατάσταση βελτιώνεται στο ένα τρίτο της χώρας, βυθισμένης στο χάος εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, ανακοίνωσαν ειδικοί του ΟΗΕ.
Η δυσοίωνη διαπίστωση που βασίζεται στα τελευταία στοιχεία τα οποία συλλέχθηκαν από τον ΟΗΕ διατυπώνεται τρία χρόνια μετά τη μεγάλη ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής, η οποία, σε συνδυασμό με τον εμφύλιο πόλεμο, είχαν προκαλέσει έναν φοβερό λιμό στη Σομαλία που σκότωσε 250.000 ανθρώπους.

Περισσότερο από 731.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους 203.000 παιδιά, παραμένουν σοβαρά υποσιτιζόμενοι και είναι αντιμέτωποι με σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με έκθεση της Μονάδας Ανάλυσης Επισιτιστικής Ασφάλειας και Διατροφής (FSNAU) του ΟΗΕ και του Δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης για την Πείνα (Fews Net) που χρηματοδοτείται από την Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID).

Τα στοιχεία, ωστόσο, καταγράφουν πτώση κατά 30% για την περίοδο του τελευταίου εξάμηνου, χάρη στις «σχετικά άφθονες βροχοπτώσεις» στα τέλη του 2014.
Εντούτοις «σχεδόν 202.600 παιδιά μικρότερα των πέντε ετών πάσχουν από οξύ υποσιτισμό, τα 38.000 από τα οποία είναι πολύ σοβαρά υποσιτιζόμενα και διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν ή να πεθάνουν», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Τα τρία τέταρτα των Σομαλών που χρειάζονται απεγνωσμένα σίτιση είναι οι εκτοπισμένοι, οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους εξαιτίας των βιαιοτήτων και των συγκρούσεων μεταξύ των ισλαμιστών ανταρτών Αλ Σεμπάμπ και των σομαλικών κυβερνητικών στρατευμάτων που υποστηρίζονται από την Amisom, τη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης.

«Το ποσοστό του υποσιτισμού παραμένει πεισματικά υψηλό, με τις προοπτικές για το 2015 να είναι ανησυχητικές», δήλωσε ο υπεύθυνος για την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ στη Σομαλία, Φιλίπ Λαζαρινί.

Υπάρχει κι αυτός ο κόσμος στον οποίο το μέλλον δεν ξεκίνησε και για κάποια παιδάκια η ελπίδα δεν θα έρθει ποτέ...