Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Η πτώση της χούντας, ο "δημοκρατικός πατριωτισμός" του Τσίπρα και ο ...ερχομός της Τρόικα ... Ένα σχόλιο για τη χτεσινή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας


Χτες ήταν μια επέτειος που μέσα στη βαριά ατμόσφαιρα των ημερών δεν μπορούσε παρά να μας φέρει πικρά χαμόγελα.

41 χρόνια μετά την ημέρα που επανήλθε (;) η δημοκρατία στη χώρα, η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο τραγική από οικονομική και κοινωνική άποψη  μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, την Κατοχή και τον Εμφύλιο Πόλεμο.

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο οι δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μοιάζουν με ηχηρές φανφάρες δίχως ουσιαστικό νόημα.

Δεν μπορέσαμε να συγκρατηθούμε και να μη κάνουμε ορισμένα σχόλια ή και να σαρκάσουμε  για τη δήλωση, ειδικά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα  (γιατί των άλλων Παυλόπουλου, Γεννηματά, Μεϊμαράκη και Θεοδωράκη, ούτε λόγος να γίνεται).

Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, δήλωσε:

"Σαράντα ένα χρόνια μετά την κατάρρευση της ξενοκίνητης δικτατορίας των συνταγματαρχών, σήμερα τιμούμε τους αγωνιστές που φυλακίστηκαν, αγωνίστηκαν, θυσιάστηκαν προκειμένου να επιστρέψει η Δημοκρατία στην πατρίδα μας.

Και αυτός ο δημοκρατικός πατριωτισμός της εποχής εκείνης, είναι και σήμερα οδηγός στους αγώνες του λαού μας, για να επιστρέψει στον τόπο μας η κυριαρχία, η κυριαρχία και η ανεξαρτησία που χάσαμε εξαιτίας αυτής της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Και να μπορέσουμε να ξαναπατήσουμε στα πόδια μας όρθιοι, να ατενίζουμε ένα μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.» δήλωσε ο πρωθυπουργός στην εκδήλωση Μνήμης του ΣΦΕΑ για τα 41 χρόνια από την κατάρρευση της δικτατορίας» και πρόσθεσε:

«Οι αγώνες δεν θα πάνε χαμένοι. Και είναι βέβαιο ότι ο ελληνικός λαός έχει αποθέματα πίστης και αυτοπεποίθησης για να καταφέρει να αντιμετωπίσει και τις μεγαλύτερες δυσκολίες."


Καταρχάς, τι σημαίνει ο "δημοκρατικός πατριωτισμός" σήμερα ως έννοια;

Υπήρχε και υπάρχει "μη δημοκρατικός" ή "αντιδημοκρατικός πατριωτισμός";

Μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο;

Δηλαδή, η χούντα και οι χουντικοί, οι πρόγονοί τους ταγματασφαλίτες και οι συνεχιστές τους χρυσαυγίτες, αυτοπροσδιορίζονταν ως "πατριώτες" ή περισσότερο σαν "Έλληνες εθνικιστές" και εκπρόσωποι του εθνικισμού;

Οι υπερασπιστές των Ταγμάτων Ασφαλείας είναι χαρακτηριστικό ότι  τις χαρακτηρίζουν ως "εθνικές αντιστασιακές οργανώσεις" !!!

Χαρακτηριστικό ιστορικό στοιχείο ο όρκος που έδιναν τα Τάγματα Ασφαλείας ...

"...
Ο όρκος των Ταγμάτων Ασφαλείας
"Ορκίζομαι εις τον Θεόν τον άγιον τούτον όρκον, ότι θα υπακούω απολύτως εις τας διαταγάς του ανωτάτου αρχηγού του γερμανικού στρατού Αδόλφου Χίτλερ. Θα εκτελώ πιστώς απάσας τας ανατεθησομένας μοι υπηρεσίας και θα υπακούω άνευ όρων εις τας διαταγάς των ανωτέρων μου. Γνωρίζω καλώς ότι διά μιαν αντίρρησιν εναντίον των υποχρεώσεών μου, τας οποίας διά του παρόντος αναλαμβάνω, θέλω τιμωρηθή παρά των γερμανικών στρατιωτικών νόμων...."


Η χούντα βέβαια προέβαλε το σύνθημα "Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια" - αλλά η έννοια της "πατρίδας" συνδεόταν αποκλειστικά σχεδόν με την έννοια του έθνους και την "ελληνοχριστιανική" ορθόδοξη παράδοση.

Ενώ και οι "άξιοι" απόγονοι αυτής της παράδοσης της Χρυσής Αυγής συνεχώς αυτοαποκαλούνται κυρίως ως "Έλληνες εθνικιστές" - μιλώντας πότε - πότε και για την "πατρίδα" και για τους "πατριώτες" - αλλά ως περικάλυμμα της γνήσιας εθνικοσοσιαλιστικής και χιτλερικής τους ιδεολογίας.


Δεν πρόκειται, λοιπόν, για "πατριωτισμό" αλλά για τις πιο αντιδραστικές εκφράσεις και ιδεολογίες



Από την άλλη, η Αριστερά και το προοδευτικό κίνημα υπερασπιζόταν ένα πατριωτισμό συνδεδεμένο με τη δημοκρατία και τη λαϊκή κυριαρχία. 

Πέρα, ωστόσο, από την όποια συζήτηση για την ασάφεια του όρου που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός, το τραγικό είναι ότι τη μέρα που γιορταζόταν η επέτειος επαναφοράς της δημοκρατίας στη χώρα μας, ήταν η η μέρα που "πανηγυρικά" η τρόικα επέστρεφε στην ταλαίπωρη χώρα μας.

Και ο "αριστερός" πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του έχει βάλει την υπογραφή του στη συμφωνία που οδηγεί στο τρίτο μνημόνιο πολύ "πατριωτικά" - με το επιχείρημα της "σωτηρίας" της πατρίδας, όπως άλλωστε το έκαναν και ο Γιωργάκης και ο Σαμαράς (!) - οικοδομώντας, όμως, νέα δεσμά υποτέλειας  που χάνονται στο βάθος του χρόνου.

Και διοικώντας πάλι τη χώρα πολύ "δημοκρατικά" μέσα από δεκάδες ΠΝΠ - Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου - μια πρακτική που εφάρμοσαν και οι προκάτοχοί του - αλλά και έχει γραφεί με μαύρα γράμματα στην ιστορία της χώρας και του αριστερού,προοδευτικού κινήματος.

Ενώ το Κοινοβούλιο - πάλι πολύ "δημοκρατικά" -  μέσα από διαδικασίες fast track περνά μέτρα και νομοθετικές ρυθμίσεις που πλήττουν τα κοινωνικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών και την ίδια τη λαϊκή κυριαρχία.


Ας είναι πιο "σεμνοί" και  μετρημένοι ορισμένοι στις δηλώσεις τους και με μεγαλύτερη γνώση της ιστορίας μας όσο  και των στιγμών που περνάει ο ελληνικός λαός.


Κατά τα άλλα, η  πτώση της δικτατορίας που συνδυάστηκε και με μια εθνική καταστροφή - εκείνη της Κύπρου - κινήθηκε στα πλαίσια ενός συμβιβασμού εντός του αστικού καθεστώτος ανάμεσα στους χουντικούς και τις παραδοσιακές αστικές πολιτικές δυνάμεις, υπό την υψηλή εποπτεία των Αμερικανών.

Ένας συμβιβασμός που οδήγησε στην οικοδόμηση μιας αυταρχικής αστικής δημοκρατίας με "εγγυητή' τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.


Σε μια πολύ ελεύθερη αντιστοιχία, 41 χρόνια μετά, τη στιγμή που κλυδωνιζόταν το μνημονιακό καθεστώς και διακινδυνεύονταν ορισμένες κυρίαρχες επιλογές του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, οικοδομήθηκε ένας νέος  - επιτρέψτε μας, όχι και τόσο "έντιμος" συμβιβασμός - ανάμεσα στις ευρωπαϊκές και διεθνείς δυνάμεις των δανειστών και εκβιαστών, το εγχώριο οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο και την ελληνική "αριστερή" κυβέρνηση.

Με "εγγυητή" αυτή τη φορά τον Αλέξη Τσίπρα, πρωθυπουργό της πρώτης "αριστερής" κυβέρνησης. 

Και αυτή είναι η ουσία της  φετινής επετείου ....

Όμως, για να θυμόμαστε και εκείνη τη "μακρινή" εποχή ένα σύντομο βίντεο από την προεκλογική συγκέντρωση της Ενωμένης Αριστεράς, λίγους μήνες μετά  την πτώση της χούντας ...
Αλλά και άλλων πολιτικών δυνάμεων της εποχής ...




Πόσο μας κοστίζουν τα capital controls - με ύφεση να υπολογίζεται από - 4% ως και - 10% !!!


Οι πρώτες ενδείξεις και εκτιμήσεις για το μέγεθος της καταστροφής που έχουν προκαλέσει στην ελληνική οικονομία τα capital controls, ένα μήνα μετά την έναρξη της εφαρμογή τους, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο καλό σενάριο, η ύφεση φέτος θα είναι της τάξεως του 4%, ενώ στα σενάρια τρόμου αγγίζει το 10%, ισοπεδώνοντας μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απογειώνοντας την ανεργία πάνω από το 30% και προκαλώντας ένα κύμα δευτερογενών επιπτώσεων το μέγεθος του οποίου είναι αδύνατο να προβλεφθεί.

Οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια έως και 25 δισ. ευρώ για να σταθούν στα πόδια τους και να ανοίξουν πάλι. Τραπεζίτες εκτιμούν ως ρεαλιστικό σενάριο ανάγκες νέων κεφαλαίων της τάξεως των 15 δισ. ευρώ. Σημαίνουν όμως καμπανάκι ότι η ανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί τάχιστα και έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν αποκατασταθεί οι συνθήκες εμπιστοσύνης. Στο τραπεζικό σύστημα, στο πολιτικό τοπίο, χωρίς ίχνος ενδεχόμενου Grexit. Μόνο τότε θα ανοίξουν, όπως παλιά, οι τράπεζες.

Στην αντίθετη περίπτωση, οι όποιες καταθέσεις έχουν απομείνει στο σύστημα θα εξανεμίζονταν οδηγώντας σε κατάρρευση με πάταγο.`

Γι' αυτό και η χαλάρωση των capital controls θα γίνει σταδιακά, με μέτρο και περισσή προσοχή από την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Οικονομικών.

Κάθε μέρα που διατηρούνται σε ισχύ οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων ροκανίζουν την οικονομία. Κανείς δεν το θέλει. Αναγκαίο κακό, όταν η ρευστότητα είναι μόνο από τον Ντράγκι 900 εκατ. την εβδομάδα και αν.

Πόσα χρήματα χάνονται

Η αναγωγή των προβλέψεων συρρίκνωσης του ΑΕΠ σε δισεκατομμύρια οδηγεί σε εκτιμήσεις απωλειών από 7 έως και 18 δισ. ευρώ το 2015, δηλαδή από 1 έως 3 δισ. ευρώ τον μήνα στο β' εξάμηνο του έτους. Πρόκειται για επιπλέον μείωση από τα 180 δισ. ευρώ του περσινού τσακισμένου - ύστερα από οκτώ χρόνια σωρευτικής ύφεσης πάνω από 25% - Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Πάνω που φαινόταν ότι μπορεί η οικονομία να σήκωνε κεφάλι. Την ώρα που δεν υπήρχε βεβαίως καμία πιθανότητα επιβεβαίωσης του στόχου για ανάπτυξη 2,9%, όπως είχαν συμφωνήσει πέρυσι κυβέρνηση και θεσμοί, αλλά η πρόβλεψη της Κομισιόν στις εαρινές της προβλέψεις για επέκταση 0,5% φάνταζε εφικτή.

Οι τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν, αμέσως μετά την επιβολή των capital controls, αφορούσαν συρρίκνωση του ΑΕΠ μεταξύ 2% και 4%. Είχαν ημερομηνία 10 Ιουλίου. Πριν από την επιβολή των περιορισμών κίνησης κεφαλαίων. Τώρα, αναλυτές εκτιμούν ότι το 4% της ύφεσης «το έχουμε στο νερό», ενώ η πρόβλεψη πανεπιστημιακών με τους οποίους συνομίλησαν Τα Νέα για ύφεση έως και 10% συνιστά σενάριο τρόμου.

Τραπεζικές πηγές θεωρούν το 10% υπερβολικό. Υποστηρίζουν ότι η σταδιακή χαλάρωση των capital controls η οποία δρομολογήθηκε χθες (ημερήσιο όριο εισαγωγών 100.000 ευρώ ανά πελάτη, ανά τράπεζα όσον αφορά τα αιτήματα εισαγωγών και αποκεντρωμένη διαχείριση των αιτημάτων σε επίπεδο τραπεζών, ανακοίνωσε ο Γ. Στουρνάρας) θα εξομαλύνει τις αρχικές ασφυκτικές πιέσεις.

Υπ' αυτό το πρίσμα, ένα 4% ύφεσης θεωρείται ασφαλής εκτίμηση με μια καθοριστική προϋπόθεση πολλών συνιστωσών: συμφωνία με τους εταίρους εντός Αυγούστου, άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης όσον αφορά τις τράπεζες ώστε να ανοίξουν όπως παλιά κάποια στιγμή στις αρχές του 2016, ομαλότητα στις πολιτικές εξελίξεις. Δύσκολη εξίσωση.

Ακόμα και με 4% ύφεση, το άλμα του δημόσιου χρέους (χρέος 150% του ΑΕΠ εκτιμούσε το ΔΝΤ για το 2020 πριν από τη μεγάλη κατρακύλα της οικονομίας) και η επιδείνωση των δημοσιονομικών μεγεθών (ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ φέτος δεν αποκλείεται με την αποδοχή της τρόικας να μετουσιωθεί σε πρωτογενές έλλειμμα) απειλούν να μας φέρουν σε πολλαπλάσια χειρότερη θέση από τα πέντε πέτρινα χρόνια του Μνημονίου. Ενα βουνό μέτρων στις πλάτες των φορολογουμένων, το οποίο καταβροχθίζεται στην άβυσσο της ύφεσης. Χαμένη παρτίδα, χωρίς επενδύσεις, ανάπτυξη και δραστική ελάφρυνση χρέους.

Η κατηφόρα επιταχύνεται. Ακόμα και αν η κατάσταση αρχίσει να εξομαλύνεται σταδιακά, γνωστός πανεπιστημιακός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, υποστηρίζει ότι οι επιπτώσεις θα είναι από ένα σημείο και μετά πολλαπλασιαστικές και δεν έχουν φανεί ακόμα.

Σκεφτείτε, μας λέει, «το κύμα των απολύσεων που είναι προ των πυλών, τις δευτερογενείς επιπτώσεις οι οποίες θα αρχίσουν να φαίνονται από Σεπτέμβριο.» Η ύφεση, κατά την εκτίμησή του, θα είναι μεγαλύτερη από τη βουτιά κατά 7,1% που σημειώθηκε το 2011.

Τότε η ανεργία έκανε άλμα από το 14,2% (τέταρτο τρίμηνο 2010) στο 20,7% του εργατικού δυναμικού. Οι άνεργοι από 712.065 αυξήθηκαν σε 1.025.877.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους φέτος η ανεργία ήταν ήδη στο 27,8% (1.272.541 οι άνεργοι). «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πάμε φουλ για πάνω από 30%» εκτιμά.

Παράδειγμα το οποίο καταγράφηκε σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών είναι ικανό να αναδείξει το μέγεθος του σοκ. Ο Κώστας έχει κάνει μια επένδυση 350.000 ευρώ. Εισάγει ντονέρ κοτόπουλου από την Τουρκία, είχε εκατό πελάτες, απασχολούσε 17 εργαζομένους και η επιχείρηση πήγαινε καλά. Μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες των capital controls έχασε τους πενήντα πελάτες του. Δεν είχε εμπόρευμα. Προετοιμάζεται να ανακοινώσει απολύσεις στους ανθρώπους οι οποίοι εργάζονται γι' αυτόν τον Αύγουστο, αν δεν αλλάξει δραστικά η κατάσταση.

Ο φόβος για κούρεμα ευνόησε την Εφορία

Με κλειστές τράπεζες, οι εισπράξεις φόρων είναι εντυπωσιακές. Παραμονές δημοψηφίσματος, στις 3 Ιουλίου εισπράχθηκαν μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών 260 εκατ. ευρώ. Στις 30 Ιουνίου, μετά το πρώτο σοκ των capital controls, εισπράχθηκαν 190 εκατομμύρια ευρώ.

Μεταξύ 29 Ιουνίου και 21 Ιουλίου οι εισπράξεις φόρων με ηλεκτρονικά μέσα έφτασαν τα 1,991 δισ. ευρώ συν 148 εκατ. ευρώ στα γκισέ των Eφοριών. Ο φόβος του κουρέματος καταθέσεων.

Πατήστε πάνω στη φωτογραφία και δείτε τον πίνακα της εφημερίδας Τα Νέα για τον απολογισμό του πρώτου μήνα εφαρμογής των capital controls

Γιατί η Ελλάδα εισάγει τα διπλάσια από αυτά που εξάγει - μια σύντομη ματιά στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και τις εγγενείς παθογένειες


Οι εισαγωγές ανέρχονται στα 41.330,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές μόλις στα 23.480,2 εκατ. ευρώ - Πώς μεταφράζονται τα νούμερα και οι επιπτώσεις στην οικονομία - Αναλυτικοί πίνακες

 Κάποτε, μέσα από τον τηλεοπτικό δέκτη, αρκετοί ακόμα γνωστοί ηθοποιοί μας καλούσαν να επιμείνουμε ελληνικά με πρωταγωνίστριες κατά καιρούς τις Κατερίνα Γιουλάκη, Έλλη Φωτίου, Μαρία Ιωαννίδου και αρκετούς ακόμα ηθοποιούς. Προσωπικότητες της εποχής συντάχθηκαν με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία με στόχο να αντιστρέψουν την αθρόα εισβολή των εισαγόμενων προϊόντων στην Ελλάδα.

Αρκετά χρόνια αργότερα, τα εισαγόμενα προϊόντα έχουν εδραιώσει την κυριαρχία τους στην ελληνική αγορά, αφήνοντας ελάχιστο ζωτικό χώρο στα ντόπια προϊόντα.

Παρά την αύξηση των εξαγωγών τα τελευταία επτά χρόνια σε ποσοστό 27,2%, οι εισαγωγές συνεχίζουν να κερδίζουν ολοκληρωτικά τις εισαγωγές σχεδόν χωρίς καμία αντίσταση.
Αν δείτε τα συγκεντρωτικά στοιχεία που έδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος για το 2014, θα παρατηρήσετε ότι οι εισαγωγές ανέρχονται στα 41.330,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εξαγωγές μόλις στα 23.480,2 εκατομμύρια ευρώ.

phto9

Είδη πρώτης ανάγκης όπως λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά, τα οποία θα μπορούσαμε να παράγουμε στην Ελλάδα και να καλύπτουμε το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών μας, προέρχονται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από χώρες του εξωτερικού.

Ποιος θα μπορούσε να αμφισβητήσει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει στο ενεργητικό της μία από τις πιο πλούσιες γαλακτοκομικές ιστορίες;
Πάνω από 70 διαφορετικά είδη τυριών κατσικίσια, πρόβεια, αγελαδινά αλλά και βουβαλινά καταγράφονται στον παραγωγικό χάρτη της χώρας μας και προέρχονται από κάθε γωνιά της Ελλάδας.

phto6

Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε να επιμένουμε… γερμανικά, ολλανδικά, ιταλικά, γαλλικά, αλλά και ισπανικά. Οι συνολικές εισαγωγές γαλακτοκομικών από τη Γερμανία έσπασαν το φράγμα των 275,3 εκατομμυρίων ευρώ σε σύνολο 822,6 εκατομμυρίων ευρώ εισαγωγών σε γαλακτοκομικά προϊόντα στη διάρκεια του 2014 !
Ήδη από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο του 2015, η χώρα μας έχει εξάγει 176.638.686 εκατομμύρια ευρώ γαλακτοκομικών, ενώ εισήγαγε αντίστοιχα 233.992.686 εκατομμύρια ευρώ σε αξία γαλακτοκομικών προϊόντων.

phto4

phto5

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, μιλώντας στο newsbeast.gr,, έδωσε το δικό του στίγμα για τα δεδομένα στην παραγωγή γαλακτοκομικών.
«Εμείς αυτή τη στιγμή εξάγουμε τυρί στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστραλία και μικρές ποσότητες στα Εμιράτα. Οι ποσότητες αυτές ανέρχονται ετησίως στους 80 τόνους. Ωστόσο δεν εξάγουμε μεγάλες ποσότητες, ενώ οι εξαγωγές δεν αποτελούν προτεραιότητά μας. Προσπαθήσαμε παλαιότερα να κλείσουμε μία συμφωνία με τη Ρωσία. Ενώ είχαμε συμφωνήσει, ακολούθησε το εμπάργκο στα γαλακτοκομικά προϊόντα, βάζοντας φρένο σε οποιαδήποτε εμπορική κίνηση από πλευράς μας. Κάτι ανάλογο συνέβη ξανά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και την επόμενη χρονιά».

Εμπόδιο η γραφειοκρατία
Στο ερώτημα για τους παράγοντες που επηρεάζουν τις ελληνικές εξαγωγές, ο πρόεδρος των Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, αναφέρεται στο εμπόδιο της γραφειοκρατίας. «Αναλογιστείτε ότι για να συμβαδίσουμε με τις απαιτήσεις και τα πρότυπα κάθε χώρας - αναφορικά με το τι πρέπει να υπάρχει τυπωμένο στη μακέτα, τι στοιχεία πρέπει να στέλνουμε στο κάθε υπουργείο για την έγκριση της πιστοποίησης κλπ – μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 6 μήνες έως ότου να λάβουμε τη σχετική βεβαίωση», όπως λέει ο κύριος Καπούνης.

«Μέχρι να εκδώσουμε τα δικαιολογητικά, το ένα είχε λήξει ήδη»

«Κάποια στιγμή βρεθήκαμε πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας για εξαγωγή προϊόντων στον Καναδά και αφού είχαμε στείλει όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, μετά από 6 μήνες μας ξαναζήτησαν ένα χαρτί, το οποίο είχε ήδη λήξει. Οπότε, εάν ξεκινούσαμε και πάλι τη διαδικασία να το εκδώσουμε θα χρειαζόταν ο ίδιος ακριβώς χρόνος. Έτσι προτιμήσαμε να υποχωρήσουμε».

Οι χαμηλές τιμές στα εισαγόμενα τυριά μας στέλνουν στο ένταμ και τη γκούντα
Συχνά περισσότεροι από εσάς θα αναζητάτε στη βιτρίνα του σούπερ μάρκετ, την αγαπημένη σας γκούντα, με την προσδοκία ότι θα τη δείτε να λιώνει μέσα στο τοστ που συνοδεύει το πρωινό σας. Είναι γεγονός ότι σε εποχές κρίσης, όπως αυτή που διανύουμε, η αγορά ενός προϊόντος δεν είναι τις περισσότερες φορές ζήτημα… πηγής, αλλά ζήτημα τιμής.
«Τα εισαγόμενα προϊόντα είναι φθηνότερα. Οι εγχώριοι αγοραστές, προμηθεύονται το εισαγόμενο τυρί σε πολύ χαμηλή τιμή και γι’ αυτό το λόγο έχουν μεγάλο περιθώριο κέρδους. Ένα κιλό γκούντα εισάγεται με κόστος 2,90 ευρώ. Αντιθέτως, για εμάς τους παραγωγούς, μόνο το κόστος παραγωγής της γραβιέρας Νάξου ανέρχεται στα 7 ευρώ το κιλό», λέει ο Δημήτρης Καπούνης.

Το παράδειγμα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης
Η συρρίκνωση στην παραγωγή ζάχαρης στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα. Παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης κάλυπτε μεγάλο μέρος της επάρκειας τόσο στο εσωτερικό όσο και στα Βαλκάνια, από το 2006 και μετά ξεκίνησε η καθοδική πορεία της εταιρείας, με αποτέλεσμα να κλείσουν τα περισσότερα από τα εργοστάσιά της.
Όπως λέει η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδου, «θα πρέπει να ανατραπούν φαινόμενα όπως αυτό της ζάχαρης, στην οποία η χώρα μας από καθαρός εξαγωγέας, μετατράπηκε σε καθαρό εισαγωγέα του προϊόντος».

Τα καταναλωτικά πρότυπα των Ελλήνων ευθύνονται για τις υψηλές εισαγωγές
Η ίδια αποδίδει τις αυξημένες εισαγωγικές συνήθειες της Ελλάδας τόσο στα καταναλωτικά πρότυπα των Ελλήνων όσο και στις εγγενείς αδυναμίες και δυνατότητες της ελληνικής βιομηχανίας. Επισημαίνει μάλιστα ότι διαχρονικά, στη σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας, οι εισαγωγές ήταν τριπλάσιες και τετραπλάσιες των εξαγωγών της. Μία αναλογία, η οποία όπως λέει έχει ανατραπεί στα χρόνια της κρίσης, δεδομένης της κατάρρευσης της εσωτερικής ζήτησης, αλλά και της αύξησης των εξαγωγών.
 Τέθηκαν δύο ερωτήματα στην κυρία Σακελλαρίδη, για να εξηγήσει  την πηγή του… κακού:

phto8

- Κυρία Σακελλαρίδου πώς εξηγείτε το γεγονός ότι η Ελλάδα το 2014 προέβη σε εισαγωγές γαλακτοκομικών από τη Γερμανία που ξεπέρασαν σε αξία τα 275,3 εκατομμύρια ευρώ; Παράλληλα εισήγε γαλακτοκομικά συνολικής αξίας 822,6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ οι εξαγωγές μας σε αυτή την κατηγορία περιορίστηκαν στο ποσό των 477,9 εκατομμυρίων ευρώ;
«Η εγχώρια παραγωγή σε πολλές κατηγορίες γαλακτοκομικών, όπως του κρέατος ή και άλλων προϊόντων, όπως η ζάχαρη, δεν επαρκεί για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση, βάσει και των ποσοστώσεων παραγωγής που ισχύουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Ως εκ τούτου, η χώρα μας αναγκάζεται να εισάγει αντίστοιχα προϊόντα από ξένες χώρες και ειδικά ευρωπαϊκές.
Στην κατηγορία που αναφέρετε εντάσσονται προϊόντα τα οποία δεν παράγονται καν στην Ελλάδα ή αποτελούν πρώτες ύλες για την ελληνική βιομηχανία τροφίμων. Για παράδειγμα τυριά γερμανικού ή ολλανδικού τύπου, όπως γκούντα, έμενταλ κτλ ή γάλα σε σκόνες, είναι εκ των πραγμάτων εισαγόμενα προϊόντα για την ελληνική οικονομία. Αντίστοιχα, δεν μπορεί κάποιος να εγκαλέσει την Ελλάδα για ελλειμματικό ισοζύγιο στην μπανάνα ή τον ανανά ή τη Γερμανία για τις εισαγωγές φέτας, ως επιβαρυντική διαδικασία για το εμπορικό της ισοζύγιο».

phto10

- Τα στοιχεία που αφορούν στο εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδος και δίνει στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος δείχνουν ότι για το διάστημα Ιανουαρίου - Απριλίου του 2015 οι εξαγωγές αγαθών ανέρχονται στα 6.721.000.000 ευρώ, ενώ οι εισαγωγές στα 12.552.000.000 ευρώ. Πού αποδίδετε αυτό το γεγονός; Υπάρχει τρόπος να υπερκαλύψουν οι εξαγωγές τις εισαγωγές προϊόντων;

«Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στις κορυφαίες θέσεις των ελληνικών εισαγωγών βρίσκονται τα πετρελαιοειδή, το φυσικό αέριο, η ηλεκτρική ενέργεια, τα οχήματα, οι μηχανές επεξεργασίας δεδομένων και οι τηλεφωνικές συσκευές (tablets και smartphones), τα φάρμακα, το χοιρινό και βόειο κρέας και τα δημητριακά. Τα προϊόντα αυτά, μεγάλης συνολικής αξίας, επιβαρύνουν σημαντικά το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας και αντιστοιχούν στο μεγαλύτερο μέρος του ελλείμματος που αναφέρατε.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η ενεργειακή εξάρτηση της χώρας δεν μπορεί να μειωθεί από τη μία μέρα στην άλλη, ούτε να αναπτυχθεί άμεσα βαριά βιομηχανία παραγωγής αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών, για να υποκαταστήσουν τις εισαγωγές αυτές. Δε θα ήταν λογικό να αναμένει κάποιος και αντικατάσταση των εισαγωγών tablets και smartphones από ελληνικά αντίστοιχα, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από ελληνικές επιχειρήσεις.

Αντίθετα, ο ανασχεδιασμός της αγροτικής πολιτικής για την κάλυψη των ελλειμμάτων σε κρέας ή δημητριακά θα μπορούσε να περιορίσει σε ένα βαθμό τις εισαγωγές, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των ελληνικών φαρμακευτικών προϊόντων, που ήδη έχουν διεισδύσει σε ξένες αγορές.
Με άλλα λόγια, οι υψηλές εισαγωγές της χώρας βασίζονται κατά ένα μέρος στα καταναλωτικά πρότυπα των Ελλήνων και κατά ένα άλλο στις εγγενείς αδυναμίες και δυνατότητες της ελληνικής βιομηχανίας. Η υποκατάσταση των εισαγωγών και η ενίσχυση της εξωστρέφειας θα πρέπει να αποτελεί βασικό πυλώνα του αναπτυξιακού προτύπου της οικονομίας, στην προσπάθεια εξόδου από την κρίση».

Το λάδι… σώζει την παρτίδα
Εάν τώρα ανοίξετε τα ντουλάπια της κουζίνας σας, αυτό που ίσως θα δείτε είναι όχι ένα βαζάκι τυποποιημένου ελαιόλαδου, αλλά τον γνωστό τενεκέ των 17 λίτρων που υπάρχει στα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Τη στιγμή που το λάδι είναι περιζήτητο για άλλους λαούς του πλανήτη, στην Ελλάδα είναι ένα από τα αγαθά που παρέχονται σε αφθονία. Αποτελεί έναν από τους ελάχιστους τομείς, στον οποίο οι εξαγωγές ξεπερνούν τις εισαγωγές. Κατά το 2014 δώσαμε 260.168.302 ευρώ λαδιού στο εξωτερικό, ενώ αγοράσαμε μόλις 34.127.762 ευρώ προϊόντος, όπως αναφέρουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

phto3

Εάν αναρωτιέστε ποιες χώρες μας προμηθεύουν τα περισσότερα προϊόντα, τα στοιχεία που ακολουθούν αποδεικνύουν ότι η αγαπημένη εξαγωγική χώρα των Ελλήνων είναι η Ιταλία.
Οι Ιταλοί αγόρασαν προϊόντα μας αξίας 1.041.887.137 ευρώ, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2015. Αντίστοιχα, η χώρα από την οποία δεχόμαστε το μεγαλύτερο αριθμό εισαγωγών σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν το ίδιο χρονικό διάστημα, είναι η Γερμανία, καθώς αγοράσαμε προϊόντα αξίας 1.636.038.543 ευρώ.

phto12
phto13

Τα αίτια
Αναλύοντας, τους λόγους για τους οποίους οι εισαγωγές κυριαρχούν των εξαγωγών στην Ελλάδα, μιλήσαμε με τον καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδικότητα στο διεθνές εμπόριο, Πάνο Χατζηπαναγιώτου.
Ο Έλληνας έκοψε τη φέτα για να δοκιμάσει παρμεζάνα και μπρι

phto11

«Ο κυριότερος λόγος που εμφανίζεται αυτή η εικόνα είναι ότι έχουμε χαμηλά επίπεδα ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Σημαντικός επίσης ήταν ο ρόλος των καταναλωτικών προτιμήσεων. Χαριτολογώντας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Έλληνας πριν από 10 χρόνια, θεώρησε ενδεχομένως ότι είχε φάει αρκετή φέτα και αρκετό κασέρι. Ήθελε λοιπόν να δοκιμάσει και τη γκούντα, το μπρι ή την παρμεζάνα. Αυτό ήταν αναμενόμενο από τη στιγμή που το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων αυξανόταν, χωρίς να έχει σημασία εάν η αύξηση ήταν πλασματική ή πραγματική», εξηγεί ο καθηγητής.
Αναφερόμενος σε έναν ακόμα από τους λόγους, αναφέρεται στη σύνθεση των ελληνικών εξαγωγικών προϊόντων. «Αυτό διαφαίνεται στο ότι η βασική κατηγορία εξαγωγικών προϊόντων της Ελλάδας ήταν τα βιομηχανικά προϊόντα. Τα αγροτικά προϊόντα, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα τρόφιμα ή οι επεξεργασμένες τροφές όπως το τυρί, τα οποία έρχονταν στη δεύτερη θέση. Συγκεκριμένα, τα βιομηχανικά προϊόντα - χημικά, βιομηχανικά είδη - αντικατοπτρίζουν περίπου το 54% των εξαγωγών της χώρας. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι τα βιομηχανικά προϊόντα αυτά είναι έντασης κεφαλαίου και τεχνολογίας και σε σχέση με τα αντίστοιχα ξένα τα οποία εισάγουμε, υστερούν».

Μικρός βαθμός διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων στις ξένες αγορές
«Επίσης σημαντικό και ίσως από τα βασικότερα στοιχεία, είναι το γεγονός ότι ο βαθμός διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων ήταν και παραμένει πάρα πολύ μικρός. Αν εξαιρέσουμε τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε άλλες αγορές όπως η Κίνα, η Αμερική, ο Καναδάς, όπου καλούμαστε να ανταγωνιστούμε άλλα ευρωπαϊκά προϊόντα, η προώθηση των ελληνικών εξαγωγών λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας ή στρατηγικού μάρκετινγκ είναι προβληματική. Στο διεθνές εμπόριο δεν έχει τόση σημασία να παράγει κάποιος ένα καλό προϊόν, αλλά να το πλασάρει σωστά».

Το καλό μάρκετινγκ, σημαντικότερο από το καλό προϊόν
Ο Πάνος Χατζηπαναγιώτου αναφέρεται στο παράδειγμα της Ιταλίας, η οποία, όπως λέει, αγοράζει χύμα ελαιόλαδο τόσο από την Ισπανία, όσο και από την Ελλάδα. «Πρόκειται για ελαιόλαδα, τα οποία δεν είναι πρώτης ποιότητας. Εντούτοις αφού τα αγοράσει, κάνει διάφορες προσμίξεις και μέσω της οργάνωσης που διαθέτει στον τομέα του μάρκετινγκ, έχει καταφέρει να συζητούν όλοι για το ελαιόλαδο ή το αγνό παρθένο ελαιόλαδο της Ιταλίας και όχι της Ελλάδας ή της Ισπανίας. Στην πραγματικότητα η Ιταλία κάνει το repackaging του προϊόντος με τη δική της ετικέτα και το προωθεί με πολύ μεγάλη επιτυχία. Αντιθέτως οι δύο χώρες οι οποίες αποτελούν το υπόβαθρο αυτής της εξαγωγικής δραστηριότητας, βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα».
phto2

Αλλάζει το τοπίο στην Ελλάδα;
Ωστόσο, όπως επισημαίνει, το τοπίο στην Ελλάδα έχει αρχίσει να μεταβάλλεται. «Η παραγωγή έχει περάσει στα χέρια επιχειρηματιών, που διατηρούν μικρές παραγωγικές μονάδες με περιορισμένη και δυναμική παραγωγή. Οι κύριοι τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται σχετίζονται με τα γαλακτοκομικά, τις ιχθυοκαλλιέργειες, το κρασί, τα βιολογικά προϊόντα. Πρόκειται για πολύ δυνατές μονάδες, οι οποίες κατάφεραν να διεισδύσουν στις ξένες αγορές».

Ο ακριβός εξοπλισμός υπερβαίνει το ποιοτικό εξαγόμενο προϊόν
Ο καθηγητής επισημαίνει ότι ο σημαντικότερος παράγοντας που συντείνει στη διατήρηση του αρνητικού ισοζυγίου, σχετίζεται με το γεγονός ότι όλες οι ελληνικές εξαγωγές είτε των προϊόντων που προέρχονται απευθείας από τη γη, είτε των τυποποιημένων προϊόντων, έχουν μέσα τους σημαντικό εισαγωγικό περιεχόμενο. «Φανταστείτε έναν σύγχρονο παραγωγό όπως ο Σκούρας, ο Μπουτάρης, ο Χατζημιχάλης, ο οποίος επιθυμεί να βγει δυναμικά στις διεθνείς αγορές. Για να το πετύχει, εκτός από τον ήλιο, το φως και την καλή γη της Ελλάδας, χρειάζονται εργαστήρια και μηχανήματα, ο λεγόμενος κεφαλαιουργικός εξοπλισμός. Με λίγα λόγια είναι αναγκαίες πολύ ακριβές εισαγωγές για την παραγωγή του τελικού εξαγωγικού προϊόντος. Αν συγκρίνετε αυτά τα δύο δεδομένα, θα δείτε ότι πολλές φορές η αξία των ακριβού εξοπλισμού, ενδεχομένως να υπερβαίνει την αξία των προϊόντων εξαγωγής».

Γιατί μειώθηκε το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο
Πάντως, όπως λέει ο κύριος Χατζηπαναγιώτου, λόγω της οικονομικής κρίσης οι ισορροπίες έχουν αλλάξει το τελευταίο διάστημα. «Είναι γεγονός ότι μειώθηκαν τα ελλείμματα του εμπορικού ισοζυγίου. Ενδεικτικό είναι ότι στο διάστημα από το 2004 έως το 2007 το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο ήταν της τάξεως του 10%-12% του ΑΕΠ. Το 2012 και το 2013 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 4% του ΑΕΠ, γεγονός, το οποίο οφείλεται στην πτώση της ζήτησης και είναι προσωρινό. Δεν οφείλεται σε καμία περίπτωση στο ότι άλλαξε η διάρθρωση και η ανταγωνιστικότητα των εξαγωγών μας ή ότι πετύχαμε μεγαλύτερη διείσδυση σε ξένες αγορές, αλλαγές που θα είχαν βαθύ δομικό χαρακτήρα, και θα μπορούσαν να έχουν διάρκεια για τα επόμενα 15-20 χρόνια. Όπως αντιλαμβάνεστε εν καιρώ κρίσης η κατανάλωση μειώνεται κατά κύριο λόγο στα εισαγόμενα προϊόντα. Παράλληλα, αρκετοί παραγωγοί αναγκάστηκαν να στραφούν στο εξωτερικό, δεδομένου ότι μειώθηκε η ζήτηση των προϊόντων τους στο εσωτερικό».

Υπάρχει ελπίδα;
Πριν από λίγες ημέρες, η διοίκηση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των εργοστασίων της σε Ορεστιάδα και Πλατύ Ημαθίας, σε μία προσπάθεια να ανατρέψει τη ζημιογόνο πορεία της επιχείρησης. Το νέο business plan της εταιρείας που αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος Ιουλίου, ίσως είναι μία ελπίδα για την επανέναρξη της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση όμως, μία τέτοια κίνηση δεν θα μπορούσε να σημαίνει και πολλά από μόνη της, δεδομένου ότι δεν φαίνεται να υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για την ανάκαμψη της οικονομίας - στην παρούσα χρονική στιγμή. Άλλωστε και πριν ακόμα έρθουν οι έλεγχοι κεφαλαίων για να δώσουν τη χαριστική βολή στην οικονομία της χώρας μας, ήδη τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έκαναν λόγο για μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων κατά 7,5% στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2015, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Financial Times: Αυτό ήταν το σχέδιο Λαφαζάνη για επιστροφή στη δραχμή

FT: Αυτό ήταν το σχέδιο Λαφαζάνη για επιστροφή στη δραχμή

Σύλληψη του Γιάννη Στουρνάρα. «Άδειασμα» του θησαυροφυλακίου της ΤτΕ και αίτημα στη Μόσχα για βοήθεια. Αυτές ήταν, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι τρεις βασικές επιδιώξεις της Αριστερής Πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή.




Στο δημοσίευμα της εφημερίδας – το οποίο συνυπογράφουν η ανταποκρίτρια των F.T. Στην Αθήνα Κέριν Χόουπ, καθώς και ο συντάκτης (ο οποίος επισκέπτεται, επίσης, συχνά την πρωτεύουσα Τόνι Μπαρμπερ – περιγράφεται με αρκετές λεπτομέρειες η συνάντηση των στελεχών που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα στο ξενοδοχείο Oscar της Αθήνας στις 14 Ιουλίου.
Όπως υποστηρίζεται τα σχέδια των επιθετικών αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ ήρθαν στο φως της δημοσιότητας τόσο μέσω δηλώσεων ανθρώπων που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη συνάντηση όσο και δημοσιογράφων.

Μάλιστα ο πρώην υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτηρίζεται ως ο «εμπνευστής» του όλου σχεδίου, ενώ προστίθεται ότι ακόμη και οι πλέον σκληροπυρηνικοί αριστεροί του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησαν όταν ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι θα έπρεπε να γίνει έφοδος στο Νομισματοκοπείο και να κατασχεθεί το ποσό των 22 δισ. ευρώ που υποτίθεται ότι βρίσκεται εκεί.

Κατά τους Financial Times το πραγματικό ποσό που είναι διαθέσιμο στην ΤτΕ (ή στο Νομισματοκοπείο) δεν ξεπερνά τα 10 δισ. ευρώ, δηλαδή χρήματα αρκετά για να «κρατηθεί η χώρα ζωντανή για μερικές εβδομάδες, αλλά σίγουρα όχι ικανό να τη διατηρήσει ζωντανή για έξι μήνες, δηλαδή το μικρότερο διάστημα που χρειάζεται προκειμένου να κυκλοφορήσει ένα νέο νόμισμα».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο δημοσίευμα τονίζεται πως ζητήθηκε η άποψη του κ. Λαφαζάνη για το εν λόγω άρθρο, αλλά ο ίδιος αρνήθηκε να το σχολιάσει πριν δημοσιευθεί. Στέλεχος, όμως, της Αριστερής Πλατφόρμας υποστήριξε ότι το σχέδιο, όντως, υπήρχε ενώ αναφερόμενος σε δηλώσεις του επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη, σχετικά με την καταστροφή που θα ήταν για τη χώρα το σχέδιο αυτό, τις χαρακτήρισε ως «σκουπίδια».

Προστίθεται, ακόμη, ότι ο κ. Λαφαζάνης δεν είναι ο μόνος με "περίεργες" ιδέες, καθώς ανάλογες έχει εκφράσει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, όταν πρότεινε η Ελλάδα να φύγει από την Ευρωζώνη και να υιοθετήσει για κάποιο διάστημα τα περίφημα IOUs.

Όσο για τη βοήθεια από τη Ρωσία, υπογραμμίζεται ότι ο κ. Λαφαζάνης έχει επισκεφθεί τρεις φορές τη Μόσχα ως υπουργός, με φανερό στόχο την υπογραφή της συμφωνίας για τον νέο αγωγό.
Όμως η Μόσχα ξεκαθάρισε, νωρίς, ότι μοναδική λύση για την Ελλάδα είναι η συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της και ως εκ τούτου η εξ ανατολών βοήθεια που στόχευε ο πρώην υπουργός ΠΑΠΕΝ δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα.


Δεν υιοθετούμε πλήρως το δημοσίευμα των Financial Times.

Από την άλλη  ένα παρόμοιο ή κοντινό σ' αυτό "σχέδιο" Λαφαζάνη πρέπει να υπήρξε ...

Εμείς απλώς λέμε σε μια κυβέρνηση που παραπλάνησε τον ελληνικό  λαό με σωρό υποσχέσεων για να οδηγηθεί άτακτα στην πορεία υπογραφής του Τρίτου Μνημόνιου, η "Πλατφόρμα" λειτούργησε και προεκλογικά και μετεκλογικά για μεγάλο διάστημα ως το "αριστερό άλλοθι" του ΣΥΡΙΖΑ και της διακυβέρνησης Τσίπρα.

Τώρα, που τα πράγματα φτάσανε σε κρίσιμο σημείο και φαίνεται ωμή η πραγματικότητα και η αλήθεια, από τη μια η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης επιλέγει τον ολοκληρωτικό συμβιβασμό και εντάσσεται στη μνημονιακή σφαίρα και από την άλλη η Πλατφόρμα προχωρά σε σπασμωδικές κινήσεις ενώ εμφανίζεται και ως οιωνεί "μαθητευόμενος μάγος" με δήθεν προτάσεις που κινούνται μεταξύ της ταχυδακτυλουργίας και του τυχοδιωκτισμού ...


Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

Βόμβα Πανούση: Όταν αποφασίστηκε το δημοψήφισμα η κυβέρνηση ήξερε ότι μπορεί να κλείσουν οι τράπεζες !


Ο Τσίπρας είχε δηλώσει ότι η κυβέρνηση δεν περίμενε ότι θα υπάρξει αυτή η αντίδραση - Δεν μας είχε ζητηθεί αλλά η αστυνομία είχε σχέδιο και για Grexit, είπε ο υπουργός - Η κυβέρνηση είναι πλέον τρικομματική (!)

Η κυβέρνηση γνώριζε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να κλείσουν οι τράπεζες όταν αποφάσισε να προχωρήσει σε δημοψήφισμα αποκάλυψε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.
Όπως είπε μιλώντας στο MEGA αυτό συζητήθηκε το βράδυ εκείνο που ελήφθη η απόφαση να γίνει το δημοψήφισμα.

Σε ερώτηση για το αν του είχε ζητηθεί να εκπονήσει σχέδιο για το ενδεχόμενο Grexit ο κ. Πανούσης είπε ότι αυτό δεν του είχε ειπωθεί αλλά πρόσθεσε ότι η αστυνομία οφείλει να έχει κάθε φορά διάφορες εκδοχές. «Αν αποφασιζόταν να βγούμε (σσ. από το ευρώ) έπρεπε να έχει ένα σχέδιο και είχε τέτοιο σχέδιο».

Ο κ. Πανούσης έκανε επίσης λόγο για τρικομματική κυβέρνηση με αφορμή τα όσα συνέβησαν στις ψηφοφορίες για τα δύο πακέτα προαπαιτουμένων βάσει όσων προβλέπονται στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου.


«Είναι άλλο πράγμα να διαφωνείς σε νομοσχέδιο και άλλο να έχεις συγκροτημένο σχέδιο για την εξουσία. Όταν βλέπεις ότι ψηφίζουν οι ίδιοι αριθμοί τότε υπάρχει συγκροτημένη σκέψη» παρατήρησε ο κ. Πανούσης.

Έκανε λόγο για «πολιτική γάγγραινα» και τόνισε: «ή πρέπει να αλλάξει ο Τσίπρας ή αυτοί».

«Πόσο μπορεί να αντέξει το κόμμα να μείνει ενωμένο;» αναρωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Δεν δίστασε, πάντως, να «καρφώσει» την κυβέρνηση λέγοντας ότι «δεν έχει δείξει τι είναι αριστερό».

«Για μένα το πρόβλημα μου είναι το εξής ότι έχεις 3,5 χρόνια για να δείξεις ότι ξέρεις να κυβερνάς αριστερά. Όλοι μιλούν για αριστερό ή δεξιό κράτος αλλά δεν έχουμε κράτος» συμπλήρωσε με νόημα.

Ο κ. Πανούσης ήδη σχεδόν από την αρχή αυτής της κυβέρνησης έχει αυτονομηθεί σε διάφορα ζητήματα.

Όμως, οι "βόμβες" που εξαπέλυσε αποκαλύπτουν ορισμένες νοσηρές πτυχές γύρω από το επίμαχο δημοψήφισμα - το οποίο ως Νέος Μέτοικος εξαρχής το είχαμε χαρακτηρίσει χειραγωγημένο και ψευδεπίγραφο.

Το κλείσιμο των τραπεζών ήταν ήδη γνωστό στην κυβέρνηση  πριν ακόμη επίσημα εξαγγείλει το δημοψήφισμα.

Το κλείσιμο που είχε δραματικές συνέπειες στην οικονομία και τη ζωή των πολιτών οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία επέδeιξαν ψυχραιμία και γενναιότητα και απάντησαν με το δυνατό εκείνο ΟΧΙ.

Το ΟΧΙ που όπως φάνηκε δεν πίστευε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αφού τη Δευτέρα το πρωί το μετέτρεψε σε ένα άτακτο ΝΑΙ - το οποίο μετατράπηκε ακόμη χειρότερο σε  ΝΑΙ σε όλα και σε υποταγή στους δανειστές και με άτακτο τρόπο αλυσόδεμα  στο Τρίτο Μνημόνιο.

Δημοψήφισμα που - όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων - δεν πίστευαν και υπουργοί της κυβέρνησης  και άλλοι Συριζέοι οι οποίοι "έγκαιρα" έτρεξαν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους και να μην πουν στη βάσανο των capital controls.

Υφεση 2,5%, ανεργία και πληθωρισμό βλέπει για το 2015 το ΙΟΒΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:
Ύφεση κοντά στο 2,5%, επανάκαμψη της ανεργίας αλλά και του πληθωρισμού έπειτα από τρία χρόνια, προβλέπει για το τέλος του έτους το ΙΟΒΕ στην τριμηνιαία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι είναι επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας συνθηκών οικονομικής και πολιτικής σταθεροποίησης σε βάθος χρόνου, από νωρίς το ερχόμενο φθινόπωρο. Τα αποτελέσματα από τα σκληρά πρόσφατα γεγονότα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, δεν θα είναι εύκολα αναστρέψιμα και σε κάθε περίπτωση οι όροι για εύρωστη ανάπτυξη δεν θα υπάρχουν όσο θα καθυστερούν η επιστροφή της εμπιστοσύνης και η εξισορρόπηση στο τραπεζικό σύστημα.

Παρουσιάζοντας την έκθεση ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Ν. Βέττας, έκανε λόγο για βαρύ τραυματισμό της ελληνικής οικονομίας, που έχοντας γλιτώσει, μόλις για λίγο, από την καταστροφική εξέλιξη που θα συνεπαγόταν μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία και έξοδο από την Ευρωζώνη, αναζητεί επειγόντως κατεύθυνση και μια νέα πορεία. Αυτή περνάει μέσα από την τήρηση της συμφωνίας με τους εταίρους, η οποία θα πρέπει να αποτελέσει εθνικό σκοπό και να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, επισήμανε ο κ. Βέττας.

( Για να μην ξεχνιόμαστε το ΙΟΒΕ εκφράζει τις απόψεις αι τα συμφέροντα του βιομηχανικού και επιχειρηματικού κόσμου ο οποός στην τεράστια πλειοψηφία επιθυμεί την "πάση θυσία" παραμονή στην ευρωζώνη ...) 

Ερωτηθείς να τοποθετηθεί ως προς την πιθανότητα ενός Grexit, ανέφερε ότι «αν δεν έρθει η ανάπτυξη το θέμα θα παραμείνει ζωντανό». Υποστήριξε, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν «βελούδινα διαζύγια» σε μια τέτοια σχέση με την Ευρωζώνη, και πως αυτοί που θα ωφεληθούν στον βορρά αλλά και στη χώρα είναι λιγότεροι από αυτούς που θα υποστούν τις συνέπειες.


Η άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές θα μπορεί να συμβεί μόνο σταδιακά και στον βαθμό που η εμπιστοσύνη θα επανέρχεται. Οι περιορισμοί αυτοί, μαζί με την ευρύτερη διάρρηξη της εμπιστοσύνης που έχει υπάρξει, θα τείνουν να υποβιβάζουν το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, αναφέρει στην έκθεσή του το ΙΟΒΕ. Προβλέπει μείωση εισοδημάτων και απασχόλησης, η έκταση της οποίας θα κριθεί από τη διάρκεια της πολιτικής ρευστότητας, μείωση εξαγωγών και ακόμη μεγαλύτερη μείωση εισαγωγών. Στο πεδίο της επενδυτικής δραστηριότητας, η πρόσφατη αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα και οι επιπτώσεις της στην κεφαλαιακή επάρκειά του, σε συνδυασμό με την αναμονή για την έκβαση των διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα, θα αποτελέσουν τους βασικούς παράγοντες αναστολής της συντριπτικής πλειονότητας των επιχειρηματικών επενδύσεων το δεύτερο εξάμηνο του 2015. Μείζον θέμα αποτελεί σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η εκτεταμένη απώλεια αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας. 


Το ΙΟΒΕ προσδιόρισε τρεις συνθήκες ο συνδυασμός των οποίων μπορεί να οδηγήσει στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, με πρώτη και βασικότερη τη σαφή και αμετάκλητη τοποθέτηση της πλειονότητας του πολιτικού φάσματος για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την απαραίτητη για αυτή συνεννόηση. Δεύτερη συνθήκη, είναι η επείγουσα και έμπρακτη στροφή στις επενδύσεις με στόχο τον διπλασιασμό τους ως ποσοστό του ΑΕΠ στην τριετία, από το 11%-12% σήμερα.

Η εφαρμογή στην πράξη με τον περισσότερο αποτελεσματικό τρόπο του νέου προγράμματος, αποτελεί την τρίτη κατά σειρά συνθήκη, για την αναγκαία σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Αυτά επιθυμεί, λοιπόν, ο επιχειρηματικός κόσμος - άσχετα από το τι σημαίνει για τους εργαζομένους και με τι κόστος αυτό θα επιτευχθεί ... 

Με την άρνηση της κοινωνίας συνολικά, να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, συνέδεσε το βαθύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Τάκης Αθανασόπουλος. «Στην τρέχουσα συγκυρία είναι απόλυτη ανάγκη να σταθεροποιηθούν η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα. Η άρση της αβεβαιότητας, μέσω της ολοκλήρωσης της συμφωνίας που θα επιβεβαιώνει τις ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας, αποτελεί προϋπόθεση για την ομαλοποίηση των συνθηκών που θα επιτρέψει στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις να επανέλθουν σε μια κατάσταση κανονικότητας» τόνισε ο κ. Αθανασόπουλος και συμπλήρωσε, «κατόπιν θα πρέπει να δούμε με ειλικρίνεια τους λόγους και τις αιτίες που διατηρούν τη χώρα μας καθηλωμένη στην κρίση και την ύφεση». Ο ίδιος προσδιόρισε ως βάση του προβλήματος το έλλειμμα παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και κατέληξε ότι «η άρνησή μας να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις συνεπάγεται ότι έχουμε επιλέξει ένα χαμηλό βιοτικό επίπεδο είτε μέσα είτε έξω από το ευρώ, ακόμη και σε αυτήν την περίπτωση της ολικής διαγραφής του χρέους».

Καταλαβαίνετε από όλα αυτά ποιες οικονομικές και κοινωικές δυνάμεις είναι οι ... στυλοβάτες του Μνημονιακού καθεστώτος και υπεύθυνοι για όσα υφίστανται οι Έλληνες πολίτες ... 

Reuters: Αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα για την ελληνική οικονομία μέσα στο 2015 - υποχρεώσεις πληρωμών πάνω από 28 δισ ευρώ!

Στο χρονοδιάγραμμα των λήξεων ελληνικού χρέους έως το τέλος του 2015 αναφέρεται τηλεγράφημα του Reuters, καθώς έχει αρχίσει από την περασμένη Παρασκευή επίσημα η διαπραγμάτευση για τη χορήγηση ενός τρίτου προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), ύψους 86 δισ. ευρώ για μία τριετία.

Θα παρουσιάσουμε τα δεδομένα των οικονομικών "υποχρεώσεων" της χώρας όπως παρουσιάστηκαν από το Reuters γιατί επιβεβαιώνει και την εκτίμησή μας για καταιγίδα νέων μέτρων που θα έρθουν πέρα από όσα ψηφίστηκαν την τελευταία βδομάδα.

Τα οποία, επίσης, δείχνουν και το πόσο αβέβαιη είναι η εφαρμογή ενός τέτοιου βαθιά αντιλαϊκού προγράμματος το οποίο θα παοδειχτεί και αναποτελεσματικό οδηγώντας τη χώρα σε νέα τραγικά αδιέξοδα. 

Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία θα χρειαστούν τέσσερις εβδομάδες, αν και αναγνώρισε ότι μπορεί κάποιοι να τον πουν «αισιόδοξο». Η Ελλάδα έλαβε, επίσης την Παρασκευή, χρηματοδότηση - γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ, με διάρκεια τριών μηνών, για να καλύψει τις υποχρεώσεις της έως ότου υπάρξει συμφωνία για το νέο πρόγραμμα.
Τα χρήματα αυτά αρκούν για τον Ιούλιο, αλλά δεν καλύπτουν τις λήξεις χρέους τον Αύγουστο, ιδίως τα 3,4 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρωθούν στις 20 Αυγούστου στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε χθες ότι η 20η Αυγούστου είναι η καταληκτική ημερομηνία όσον αφορά την συμφωνία για το νέο πρόγραμμα. Εάν υποτεθεί ότι μία σειρά νέων μεταρρυθμίσεων θα έχει επιτευχθεί έως τότε, σημειώνει το Reuters, είναι πιθανόν ότι (η συμφωνία) θα υπογραφεί και θα εγκριθεί από ορισμένα εθνικά κοινοβούλια έως τον Σεπτέμβριο. Προηγουμένως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πρέπει να συντάξει μία επικαιροποιημένη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Εάν η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα επικυρωθεί τον Σεπτέμβριο, η πρώτη τριμηνιαία αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα γίνει τον Δεκέμβριο. Οι χώρες της Ευρωζώνης συμφώνησαν να εξετάσουν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους με τη μορφή «πιθανών μεγαλύτερων περιόδων αποπληρωμής και χάριτος», μόλις έχει ολοκληρωθεί θετικά η πρώτη αξιολόγηση.

Η εποπτική τραπεζική Αρχή της ΕΚΤ θα κάνει μία συνολική αξιολόγηση της κατάστασης των ελληνικών τραπεζών μετά το καλοκαίρι για να καθορίσει τις κεφαλαιακές ανάγκες τους. Ποσό ύψους 25 δισ. ευρώ από το νέο πρόγραμμα προορίζεται για την ανακεφαλαιοποίηση και ενδεχόμενη εξυγίανση των τραπεζών.

Ακολουθούν ορισμένες σημαντικές ημερομηνίες στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους θεσμούς, καθώς και πληρωμών που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους της.

Ιούλιος
22 - Η ελληνική Βουλή ψηφίζει για το δεύτερο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ζήτησαν οι εταίροι της στην Ευρωζώνη.
24 - Αρχίζουν λεπτομερείς διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας στην Αθήνα με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Αύγουστος
6 - Πληρωμή 188 εκατ. ευρώ για τόκους στο ΔΝΤ
7 - Λήξη 6μηνων εντόκων γραμματίων 1 δισ. ευρώ
14 - Λήξη 3μηνων εντόκων γραμματίων 1,4 δισ. ευρώ
20 - Πληρωμή 3,4 δισ. ευρώ για τη λήξη και τους τόκους 5ετούς ομολόγου της ΕΚΤ

Σεπτέμβριος
Πιθανή υπογραφή και κύρωση του τρίτου προγράμματος του ΕΜΣ ( = Τρίτου Μνημονίου)

4 - Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ
7- Πληρωμή 307 εκατ. ευρώ για δάνειο του ΔΝΤ
11- Προγραμματισμένο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης
11- Λήξη 3μηνων εντόκων 1,6 δισ. ευρώ
14- Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
16- Πληρωμή 576 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
18- Λήξη 3μηνων εντόκων 1,6 δισ. ευρώ
21- Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

Οκτώβριος
9 - Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ
13 - Πληρωμή 461 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
16 - Λήξη 3μηνων εντόκων 1 δισ. ευρώ
17 - Λήξη του τρίμηνου δανείου γέφυρα ύψους 7,16 δισ. ευρώ
29 - Πληρωμή 174 εκατ. ευρώ για δάνειο του ΟΣΕ

Νοέμβριος
1 - Πληρωμή 174 εκατ. ευρώ για τόκους δανείου ΔΝΤ
6 - Λήξη 6μηνων εντόκων 1,4 δισ. ευρώ

Δεκέμβριος
Πιθανή πρώτη τρίμηνη αξιολόγηση προόδου με το νέο πρόγραμμα

7- Πληρωμή 307 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
11 - Λήξη 6μηνων εντόκων 2 δισ. ευρώ
16 - Πληρωμή 576 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ
21 - Πληρωμή 346 εκατ. ευρώ για δάνειο ΔΝΤ

Με ένα πρόχειρο υπολογισμό - πάνω από 28 δισεκατομμύρια ευρώ (!) μέσα στους επόμενους  πέντε μήνες.

Και μη χειρότερα ...