Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Υπερψηφίστηκε το δεύτερο πακέτο μέτρων - 36 διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ - οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών


Υπερψηφίστηκε με 230 «ναι», 63 «όχι» και 5 «παρών» το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συνολικά 36 διαρροές, σε μία ψηφοφορία που ολοκληρώθηκε μετά τις 4 το πρωί της Πέμπτης. 

Συγκεκριμένα, 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν «όχι» και 5 «παρών». Τα μέτρα στήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης. Η κυβερνητική πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σε αυτή την ψηφοφορία ήταν πάνω από το «ψυχολογικό» όριο των 120 βουλευτών, καθώς συγκέντρωσε 126 θετικές ψήφους. 

Αρνητική ψήφο έδωσαν οι: Αγλαΐα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ιωάννης Σταθάς, Αθανάσιος Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχαήλ Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Ευαγγελία Αμανατίδου - Πασχαλίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Ιωάννης Ζερδελής, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, Αθανάσιος Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Ευστάθιος Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης. 

«Παρών» ψήφισαν: Ηρώ Διώτη, Κώστας Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα - Κωστοπούλου, Μίνα Κασιμάτη, Βασιλική Λέβα. 

Ωστόσο, το ρήγμα συνεχίζει να υπάρχει και αναμένονται οι επόμενες κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα εν όψει του Σεπτεμβρίου και της σύγκλησης των κομματικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ - ΚΠΕ, Διαρκές Συνέδριο - και την προοπτική των πρόωρων εκλογών.

Επειδή τα γεγονότα έχουν και την ιστορική τους σημασία παρουσιάζουμε και τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών ώστε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. 


Τσίπρας: Δεν θα γίνουμε "δειλοί και ριψάσπιδες"


«Χαμένοι αγώνες είναι αυτοί που δεν δόθηκαν ποτέ» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι η παρουσία της Αριστεράς στην κυβέρνηση αποτελεί οχυρό μάχης για την προστασία των αδικημένων. «Αυτό το οχυρό δεν προτίθεμαι οικειοθελώς να το εγκαταλείψω», δήλωσε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας την πρόθεσή του να παραμείνει στην κυβέρνηση. 

Σχολιάζοντας τις επικρίσεις που δέχθηκε για την διαδικασία του κατεπείγοντος, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι δεν είναι μία ομαλή κοινοβουλευτική διαδικασία και σημείωσε ότι «οδηγηθήκαμε σε έναν δύσκολο συμβιβασμό έχοντας εξαντλήσει κάθε όριο διαπραγμάτευσης». Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως η κυβέρνησή του ανέδειξε τα όρια της σημερινής Ευρώπης, που παραμένει πιστά προσηλωμένη στο σκληρό δόγμα της λιτότητας. 


Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΩ ΤΗ ΜΑΧΗ από realmedialive

«Σε αυτούς τους έξι μήνες κάναμε λάθη», είπε ο κ. Τσίπρας, πρόσθεσε όμως ότι δεν μετανιώνει που έδωσε αυτή τη σκληρή μάχη. 

«Είμαι περήφανος που δώσαμε την μάχη για να ακουστεί το δίκιο του ελληνικού λαού» τόνισε. «Λάθη δεν κάνουν μόνο αυτοί που δεν επιχειρούν, που δεν προσπαθούν. Οι δυνάμεις ήταν εκπληκτικά ετεροβαρείς. Αυτός όμως ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος» τόνισε. 

«Ένας σχολιαστής σε ημερήσια εφημερίδα προσομοίωσε την προσπάθειά μου με αυτή ενός ξεροκέφαλου που παίρνει φόρα και χτυπά το κεφάλι του στον τοίχο. Μάτωσε το κεφάλι του αλλά παραδόξως άνοιξαν και ρωγμές στον τοίχο. Μετά την 12η του Ιούλη η Ευρώπη δεν είναι ίδια. Συνεχίζουν να κυριαρχούν οι συντηρητικές δυνάμεις, όμως ο διάλογος έχει αρχίσει» δήλωσε ο πρωθυπουργός. 


Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΠΟΥ ΔΩΣΑΜΕ από realmedialive Real.gr ΤΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι οι συντηρητικές δυνάμεις πέτυχαν μία πύρρειο νίκη. «Γνωρίζουν όμως ότι έχασαν την αίσθηση της ηγεμονίας τους στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κοινή γνώμη», δήλωσε. 

«Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η ιδιοκτησία ανήκει στην ελληνική πλευρά. Αυτή είναι η μεγάλη απώλεια των εταίρων» τόνισε ο πρωθυπουργός και είπε ότι «θα εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα που δεν το πιστεύουμε», σημειώνοντας ότι αυτή είναι η διαφορά με τους προηγούμενους. 

«Πήραμε δύσκολες επιλογές ευθύνης και σήμερα όλοι μας πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης στα νέα δεδομένα» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι δεν αποτελούσε ούτε περήφανη ούτε πατριωτική επιλογή να αφεθεί το τραπεζικό σύστημα να καταρρεύσει.

Τόνισε ότι αυτό θα είχε αρνητική επίπτωση στις καταθέσεις των πολιτών. 

«Επιλέξαμε έναν δύσκολο συμβιβασμό για να αποφύγουμε τα πιο ακραία σχέδια σε βάρος του λαού μας αλλά και των άλλων λαών της Ευρώπης» είπε ο Αλέξης Τσίπρας και δήλωσε ότι η σκληρή διαδικασία διεκδίκησης δυστυχώς δεν τελειώνει εδώ. «Αμέσως μετά είμαστε αναγκασμένοι να διαπραγματευτούμε ξανά για να διαμορφώσουμε τους όρους της επόμενης ημέρας. Θα πρέπει λοιπόν να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα συμμαχιών στην Ευρώπη ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα». 


Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΙΜΑΙ Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ΠΟΥ ΘΑ... από realmedialive

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι για κάποιους από τους εταίρους δεν έχει φύγει από το μυαλό το Grexit. «Ό,τι συμφωνία και αν συνάψει κανείς, αν στο επαναφέρουν διαρκώς κάποιοι σκόπιμα το φάντασμα δεν θα φύγει ποτέ» δήλωσε. 

«Η διακυβέρνηση της χώρας δεν μπορεί να εξαντλείται στην διαπραγμάτευση» είπε επίσης ο Αλέξης Τσίπρας και τόνισε ότι οι άξονες της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα είναι η καταπολέμηση της διαφθοράς, της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής, η προώθηση μεταρρυθμίσεων στο πολιτικό σύστημα και η άμεση προσέλκυση επενδύσεων.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι το φθινόπωρο θα έρθει το νομοσχέδιο που θα αφορά την αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ενώ έως τότε θα ισχύσει το πλαίσιο που ίσχυε μέχρι και σήμερα. «Η ύπαρξη αυτής της κυβέρνησης αποτελεί διαρκή εγγύηση για την προστασία της πρώτης κατοικίας» τόνισε. 

Δεν υπήρξε ποτέ δυνατότητα εξόδου από το μνημόνιο - Στην δευτερολογία του, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ανέφερε: «Με ρωτήσατε γιατί δεν πήραμε την συμφωνία με τα 2 δισ. στις 25 Γενάρη. Εσείς γιατί δεν την πήρατε να μας σώσετε» και τόνισε ότι δεν υπήρχε ποτέ δυνατότητα εξόδου της χώρας από το μνημόνιο με χρέος 180%. 


Real.gr ΤΣΙΠΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ από realmedialive

Αναρωτιόμαστε αυτά έλεγε ο κ. Τσίπρας προεκλογικά ή έστω τις παραμονές του δημοψηφίσματος;



Μεϊμαράκης: «Εκπροσωπείτε το παλιό και το βαθύ κράτος»


Σκληρή κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης και προσωπικά στον πρωθυπουργό καθ’ όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων με αποτέλεσμα η χώρα να οδηγηθεί σε τρίτο μνημόνιο εξαπέλυσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. 

«Υπολογίσατε πόσο κόστισε στην χώρα ο συμβιβασμός που κάνατε ενώ απορρίψατε την συμφωνία που θα μπορούσατε να έχετε πριν από μήνες. Η Ευρώπη αλλάζει και εμείς δεν είμαστε μέσα. Στο γερμανικό κοινοβούλιο το αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε την συμφωνία. Δεν υπάρχει δεξιό και αριστερό μνημόνιο, υπάρχουν αναγκαίες πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε αν θέλουμε να παραμείνουμε στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για πράξεις και παραλείψεις που επιδείνωσαν την κατάσταση στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα και για αθέτηση υποσχέσεων προς τον ελληνικό λαό. 

«Φέρατε πιο επώδυνη πρόταση από αυτή που απορρίψατε στο δημοψήφισμα» είπε ο κ. Μεϊμαράκης και ρώτησε με σκωπτικό τρόπο: «Υποδεχθήκατε τους τροϊκανούς σήμερα που ήλθαν στα υπουργεία;». «Τα στοιχεία μίας κακής συμφωνίας μπορούμε να τα συζητήσουμε και να προσπαθήσουμε να τα βελτιώσουμε».



Real.gr Β.ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΔΕΝ ΕΦΥΓΑΝ από realmedialive

Παράλληλα τόνισε ότι ο κίνδυνος χρεοκοπίας δεν έχει εξαλειφθεί για την χώρα, παρά το γεγονός «ότι ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλοβλέπουν το ενδεχόμενο του Grexit».  Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως τα προαπαιτούμενα υπερψηφίστηκαν λόγο των βουλευτών της αντιπολίτευσης. 

«Η ΝΔ συμφωνεί με εσάς μόνο στον εθνικό σκοπό, στηρίζουμε την Ελλάδα. Δεν ψηφίζουμε τα μέτρα, δεν στηρίζουμε την κυβέρνηση, ψηφίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ψηφίζουμε την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε. και το ευρώ. Πρέπει επιτέλους να συνεννοηθούμε να μιλάμε τα κόμματα μεταξύ μας. Όπως γίνεται σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.»



Real.gr Β.ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΤΕ ΟΣΑ ΠΕΤΥΧΕ... από realmedialive

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι εκπροσωπεί τον κρατισμό και τον κάλεσε να αναγνωρίσει τα θετικά που πρόσφερε στην χώρα η κυβέρνηση Σαμαρά. 

«Σας καλώ να αναγνωρίσετε όσα θετικά πέτυχε η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και να κτίσετε πάνω σε αυτά. Πρόοδος είναι να κρατάς τα θετικά του παρελθόντος και πάνω εκεί να χτίζει το μέλλον. Το δικό σας το νέο τελικά είναι παλιό. Εκπροσωπείτε το βαθύ κράτος. Δεν νομίζω να διαφωνείτε ότι στηρίζετε τον κρατισμό. Βάζετε φόρους αντί να μειώσετε το κράτος.» 



Real.gr Β.ΜΕΙΜΑΡΑΚΗΣ ΕΙΣΤΕ ΤΟ ΠΑΛΙΟ Κ.ΤΣΙΠΡΑ από realmedialive

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν στις τοποθετήσεις τους - ο καθένας για τους δικούς του λόγους -  οι αρχηγοί του «Ποταμιού» του ΚΚΕ και του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή για το δεύτερο πακέτο μέτρων του 3ου μνημονίου. 

Ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε από το βήμα της Βουλής πως αλήθεια και πραγματικότητα χρειάζεται η ελληνική κοινωνία «Όχι άλλα ψέματα και υπεκφυγές». Ο κίνδυνος του grexit και τα σχέδιο του Σόιμπλε παραμένουν στο επάνω συρτάρι, δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης υπογραμμίζοντας πως αυτό που προέχει είναι η σταθερότητα της χώρας.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε μεταξύ άλλων πως τα σημερινά μέτρα είναι «προκαταβολή για την έναρξη των πραγματικών διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία μετά τις 20 Αυγούστου» επισημαίνοντας ότι «δεν είναι σε καμιά περίπτωση το σύνολο των μέτρων. Σε ότι αφορά το χρέος είπε ότι «συνολικά το κρατικό χρέος θα αυξηθεί, παρά τη βελτίωση κάποιων όρων αποπληρωμής του».

Από την μεριά του ο Πάνος Καμμένος ξεκαθάρισε πως «Όσα χρωστάει η χώρα δεν τα έφαγαν οι πολίτες αλλά συγκεκριμένα συμφέροντα» υποστηρίζοντας πως όλοι οι φάκελοι των εξοπλιστικών και όχι μόνο θα πάνε στην δικαιοσύνη. «Θα σας τσακίσουμε, δεν θα γλιτώσει κανείς από τους εισαγγελείς. Πάμε μαζί. Πάμε να αλλάξουμε την χώρα. Αποκλείστε τις ακραίες δυνάμεις. Όλοι αυτοί θα πρέπει να προφυλακιστούν και να δημευτούν οι περιουσίες τους».

Σκληρή κριτική προς τον πρωθυπουργό άσκησε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι αντί να ασχολείται με το πως θα βελτιώσει με σταθερά βήματα την δύσκολη πραγματικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι δεν είναι ιδιοκτησία της ελληνικής πλευράς η συμφωνία που ψηφίζεται στην Βουλή. 

Θεοδωράκης: Οι κερκόπορτες δεν θα ανοίξουν
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν έχει τελειώσει οριστικά με την απειλή της εξόδου από το ευρώ, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Ολομέλειας. 

«Ακούμε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να ψιθυρίζουν συχνά: το πρόγραμμα δεν βγαίνει. Ας πάρουμε τα λεφτά και ας φύγουμε. Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι δεν θα φύγουμε. Οι κερκόπορτες δεν θα ανοίξουν. Η Ελλάδα θα πρέπει να μείνει και να παλέψει μέσα στην ευρωζώνη» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

«Εμείς πρωτοστατήσαμε για την σωτηρία της χώρας μετά το διχαστικό δημοψήφισμα» τόνισε ο πρόεδρος του Ποταμιού και συνέχισε: «Τα σχέδια Σόιμπλε είναι στα πάνω συρτάρια. Περιμένουν τα λάθη μας. Δεν προέχουν τα εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα, οι προεκλογικές ομιλίες αλλά η σταθεροποίηση της χώρας». 

«Εμείς θα λέγαμε ότι πρέπει να αφήσουμε όλοι μας τις προεκλογικές ρητορείες να δουλέψουμε και να πάψει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ να βαφτίζουν την τεμπελιά και την ανικανότητα, διαπραγμάτευση και αγώνα» υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι επαναλαμβάνει το λάθος και δηλώνει ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει. 



Real.gr ΣΤ.ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ από realmedialive

«Νόμιζα ότι δεν θα το ξανακάνετε το λάθος. Είστε ο πρωθυπουργός της χώρας και λέτε στον ελληνικό λαό που θα πληρώσει το πάπλωμα ότι αυτό το πρόγραμμα δεν θα πετύχει. Είναι άλλο να λέμε ότι μπορούμε να διορθώσουμε πράγματα σε αυτό το πρόγραμμα και άλλο να λέει ο πρόεδρος της κυβέρνησης ότι δεν το πιστεύει. Είπαμε ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να αλλάξουμε στο μνημόνιο σας. Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός να είσαι χρήσιμος. Κάνετε και εσείς το ίδιο και αφήστε τη μουρμούρα και την αυτολύπηση» ανέφερε ο πρόεδρος του Ποταμιού.

Επιπλέον επιτέθηκε και στην πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου για την επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Πέρα από τα αλληλοχειροκροτήματα με την κυρία Κωνσταντοπούλου θα πρέπει να δώσετε μία απάντηση στο κοινοβούλιο ως πότε θα την ανέχεστε ως πρόεδρο του κοινοβουλίου» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Είναι μία προβλητική συμπεριφορά απέναντι σε όλους μας και σε εσάς κυρίως. Και θα πρέπει να δώσετε μία απάντηση. Η κυρία Κωνσταντοπούλου θα πρέπει να κατέβει από την έδρα και να επιστρέψει στα βουλευτικά καθήκοντα της» είπε ο πρόεδρος του Ποταμιού.

Κουτσούμπας: «Προκαταβολή» αυτά τα μέτραΟ ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, Δ. Κουτσούμπας στην ομιλία στην Βουλή, χαρακτήρισε τα σημερινά μέτρα μόνο ως «προκαταβολή», για την έναρξη των πραγματικών διαπραγματεύσεων για τη συμφωνία μετά τις 20 Αυγούστου» τονίζοντας ότι «δεν είναι σε καμιά περίπτωση το σύνολο των μέτρων.

Σε ότι αφορά το χρέος είπε ότι «συνολικά το κρατικό χρέος θα αυξηθεί, παρά τη βελτίωση κάποιων όρων αποπληρωμής του».

Εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι ψεύδεται στις διαβεβαιώσεις της προς την λαϊκή οικογένεια πως δεν θα κουρευτούν οι καταθέσεις, διότι το νομοσχέδιο επιβάλλει την υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών στη διάσωση μιας τράπεζας, πριν την παροχή κρατικής ή κοινοτικής βοήθειας, το οποίο σημαίνει πως «όχι μόνο οι μέτοχοι των τραπεζών αλλά και οι καταθέτες υποχρεώνονται να καλύψουν ως 8% των συνολικών υποχρεώσεων, πριν προβεί σε κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών το κράτος».



Real.gr ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ από realmedialive

Ανέφερε ότι δεν είναι σίγουρα διασφαλισμένοι οι μικροκαταθέτες κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ και απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε «μπορείτε να το βεβαιώσετε σήμερα με πραγματικά στοιχεία; Σας ρωτάμε για δεύτερη φορά».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν απαντά ούτε «σε ποια χέρια θα βρεθούν τα κόκκινα δάνεια των λαϊκών στρωμάτων μετά την προβλεπόμενη εξυγίανση των εγχώριων τραπεζών».Ο κ. Κουτσούμπας είπε ότι παρά τα λεγόμενα της κυβέρνησης για την πάταξη της διαφθοράς, δεν προβλέπει κανένα συγκεκριμένο μέτρο για αυτούς που πρωταγωνίστησαν στην προκλητική φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Αναφορικά με τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, επισήμανε ότι οι αλλαγές που προωθούνται «σχετίζονται και με τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς της λαϊκής κατοικίας, ευνοούν ποικιλοτρόπως τις τράπεζες και το κεφάλαιο» και «δεν αφορούν στενά τη δικαιοσύνη, αλλά έχουν άμεσες και δυσμενείς επιπτώσεις στη ζωή της εργατικής και λαϊκής οικογένειας».

Έκανε λόγο για το «βολικό παραμύθι του αριστερού νέου, που αφού διαπραγματεύτηκε σκληρά, έπεσε θύμα του γερμανικού εκβιασμού, και τώρα θα αναγκαστεί να εφαρμόσει μια σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, με την οποία δεν συμφωνεί», το οποίο «εξυπηρετεί πολύ καλά και την άρχουσα τάξη και τους «ξένους εταίρους» και τις πολιτικές φιλοδοξίες του κ. Τσίπρα».

Ερώτησε τον πρωθυπουργό «Τι κάνατε αλήθεια για να αντιμετωπίσετε τους «εκβιαστές» όπως τους λέτε, όλους αυτούς τους 6 μήνες», ποια ήταν η προετοιμασία του μπροστά στην συνεχή φυγή καταθέσεων και ενώ του ήταν γνωστή η δυνατότητα της ΕΚΤ να κουρέψει τις εγγυήσεις των εγχώριων τραπεζών, να μειώσει την άντληση ρευστότητας από τον ΕΛΑ, να ζητήσει πίσω τα δάνειά της;

«Σημαντικό στοιχείο αυτών των διεργασιών είναι και η διαίρεση του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στους σημαιοφόρους του ευρώ και τους σημαιοφόρους της δραχμής», είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «παρά τις προνομιακές σχέσεις τους με διαφορετικά τμήματα του κεφαλαίου και οι δυο πλευρές υποκλίνονται στην εξουσία των μονοπωλίων».Επέκρινε την «σοσιαλδημοκρατική ηγεσία Τσίπρα και την ομάδα του», ότι παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξαπάτηση του λαού με το εμπόριο κάλπικης ελπίδας και «γι αυτό στηρίζονται σήμερα από την αστική τάξη».

Απευθυνόμενος σε όσες δυνάμεις εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ως εναλλακτική αυτή τη στιγμή ένα εθνικό νόμισμα, υπογράμμισε ότι «όσο τα κλειδιά της οικονομίας βρίσκονται στα χέρια των (μονοπωλιακών) ομίλων, οι θυσίες των λαϊκών αναγκών στο βωμό του κέρδους τους δεν πρόκειται να σταματήσουν, όποιο κι αν είναι το νόμισμα».Απαντώντας σε άλλες απόψεις επισήμανε ότι «οι κρατικές τράπεζες στον καπιταλισμό, δεν αποτελούν λαϊκή περιουσία».

Ο κ. Κουτσούμπας κατέληξε λέγοντας πως για τον λαό υπάρχει εναλλακτική λύση που προτείνει το ΚΚΕ και συνίσταται στην «κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό λαϊκό έλεγχο παντού, με αποδέσμευση από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, μονομερή διαγραφή του χρέους και το λαό πραγματικό νοικοκύρη στον τόπο του».

Καμμένος: «Θα σας τσακίσουμε. Δεν θα γλιτώσει κανείς από τους εισαγγελείς»«Όσα χρωστάει η χώρα δεν τα έφαγαν οι πολίτες αλλά συγκεκριμένα συμφέροντα» τόνισε ο Πάνος Καμμένος υποστηρίζοντας πως όλοι οι φάκελοι των εξοπλιστικών και όχι μόνο θα πάνε στην δικαιοσύνη.

«Θα σας τσακίσουμε δεν θα γλιτώσει κανείς από τους εισαγγελείς. Πάμε μαζί. Πάμε να αλλάξουμε την χώρα. Αποκλείστε τις ακραίες δυνάμεις. Όλοι αυτοί θα πρέπει να προφυλακιστούν και να δημευτούν οι περιουσίες τους»

Παράλληλα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛΛ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στο ΠΑΣΟΚ για το διάστημα που είχε την διακυβέρνηση της χώρας και ζήτησε την άμεση κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. 

Ο Πάνος Καμμένος τόνισε πως δεν πρόκειται να γίνουν πλειστηριασμοί στην πρώτη κατοικία. «Είδα μια εμμονή αντί να κοιτάμε όλοι μαζί να ελαφρύνουμε τους φόρους από τους πολίτες, αντί να συγχαίρουμε την κυβέρνηση για σκληρή διαπραγμάτευση και να πάμε όλοι μαζί. Περίμενα ότι με την απουσία Βενιζέλου – Σαμαρά από την αίθουσα θα γίνονταν μια διαφορετική συζήτηση αλλά εδώ στεναχωριούνται ορισμένοι που δεν είναι πιο σκληρά τα μέτρα. Δεν υπάρχουν όλα αυτά περί πλειστηριασμών της Α΄ κατοικίας»



Real.gr ΚΑΜΜΕΝΟΣ από realmedialive

Γεννηματά: Όπως στρώσατε θα κοιμηθείτε κ. Τσίπρα

Σκληρή κριτική προς τον πρωθυπουργό άσκησε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τονίζοντας ότι αντί να ασχολείται με το πως θα βελτιώσει με σταθερά βήματα την δύσκολη πραγματικότητα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει ότι δεν είναι ιδιοκτησία της ελληνικής πλευράς η συμφωνία που ψηφίζεται στην Βουλή. 

«Δεν παίρνετε σαφή θέση απέναντι στο ευρώ ή στην δραχμή» είπε η κ. Γεννηματά και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι μεταφέρει την λογική μνημόνιο ή αντιμνημόνιο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. «Μόνο που τώρα είστε εσείς ο αντιμνημονιακός» είπε χαρακτηριστικά. 



Real.gr Φ.ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ από realmedialive

«Τώρα έχει έρθει η ώρα της κρίσης και της σύγκρισης. Εμείς είμαστε εδώ με τη δύναμη της αλήθειας» τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και χαρακτήρισε τον ανασχηματισμό στον οποίο προχώρησε η κυβέρνηση «τρύπα στο νερό». 

«Η εκλογολογία καλά κρατεί» τόνισε η Φώφη Γεννηματά και τόνισε ότι «το κομματικό συμφέρον είναι πάνω από το εθνικό». «Θα πρέπει να συμφωνηθεί οδικός χάρτης με τα βήματα για έξοδο από την κρίση» είπε και σημείωσε πως «επιβάλλεται το ταχύτερο να αρχίσει νέος διάλογος με νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Εμείς είμαστε έτοιμοι και θα πάμε με τις προτάσεις μας». 

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι το κόμμα της είναι αντίθετο με τις εκλογές αυτή την δύσκολη στιγμή. «Η κυβέρνηση οφείλει να κυβερνήσει και σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε παρόντες» είπε. 

Εξάλλου, η κ. Γεννηματά τόνισε ότι θα πρέπει να επανεξεταστούν τα σημεία που επιφέρουν δυσμενείς επιπτώσεις, ενώ πρότεινε να καταργηθεί το μπόνους των 50 εδρών. Ακόμη, σημείωσε ότι θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να φέρει στην Βουλή το πόρισμα της επιτροπής που επεξεργαζόταν το plan B.

Αυτά τα παρουσιάσαμε - παρόλο που είναι "κουραστικά" - γιατί θα πρέπει να τα εξετάσουμε στην ιστορική τους προοπτική και στο φως των γεγονότων που θα ακολουθήσουν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: