Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Τύμπανα πολέμου για "οριστική λύση" στη Συρία



Σε ένα σκληρό μπρα-ντε-φερ μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας εξελίσσεται η συριακή κρίση, η οποία πέντε χρόνια μετά την έναρξη του εμφυλίου απειλεί να ανατρέψει τις εύθραυστες ισορροπίες στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. 


Το γεωπολιτικό θρίλερ με αιχμή του δόρατος την Συρία ξεκίνησε να εκτυλίσσεται με γρήγορους ρυθμούς μετά τη συμφωνία του Μονάχου για την παύση των εχθροπραξιών στη Συρία. Η συμφωνία θεωρήθηκε ως ένα καλό πρώτο βήμα χωρίς να δεσμεύει κανέναν από τους βασικούς παίκτες στα «καυτά» θέματα του συριακού. 

Για την Μόσχα οποιαδήποτε χερσαία επιχείρηση ξένων δυνάμεων σε συριακό έδαφος αποτελεί «casus belli» και βλέπει απειλητικά τις ενέργειες της Ουάσινγκτον και του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη και την Μέση Ανατολή. 

Το ΝΑΤΟ επίσημα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εμπλακεί σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Οι ΗΠΑ πριν από μερικές ημέρες ζήτησαν και πέτυχαν ακόμη και την ανάπτυξη των αναγνωριστικών αεροσκαφών AWACS (ιπτάμενα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης) του ΝΑΤΟ. Τα αεροσκάφη θα πετάξουν πάνω από αμερικανικό έδαφος προκειμένου να απελευθερωθούν τα αεροσκάφη των ΗΠΑ για την μάχη κατά των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ.

Η συγκεκριμένη μονάδα, η οποία αποτελείται από 20 αεροσκάφη και δημιουργήθηκε από το ΝΑΤΟ την δεκαετία του 1980 για την αντιμετώπιση της «Σοβιετικής απειλής», έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί όλες τις κινήσεις σε αέρα και ξηρά. Κάθε αεροσκάφος καλύπτει μία περιοχή σε απόσταση 400 χλμ., είναι σε θέση να προειδοποιήσει για ενδεχόμενες απειλές και να οργανώσει απάντηση.


Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, οι τελευταίες ενέργειες του ΝΑΤΟ ερμηνεύονται ως ένα ηχηρό μήνυμα στη Μόσχα. Η Ουάσινγκτον βλέπει με επιφυλακτικότητα και ανησυχία τις νίκες του συριακού στρατού, ο οποίος με την βοήθεια των αεροπορικών βομβαρδισμών των ρωσικών μαχητικών, έχει καταφέρει να στριμώξει τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. 

Αυτή η εξέλιξη ενισχύει και τον εκνευρισμό της Άγκυρας. Στις 3 Φεβρουαρίου ο συριακός στρατός κατάφερε ένα αποφασιστικό χτύπημα στο «χέρι» της Τουρκίας μέσα στη Συρία. Κατάφερε να αποκόψει τον δρόμο ανεφοδιασμού στα σύνορα μεταξύ του Χαλεπίου και του Μπαμπ αλ Σαλαμεχ. Η συγκεκριμένη διαδρομή ήταν εξαιρετικά σημαντική για την πολιτική του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ζητούσε επίμονα την παραίτηση του προέδρου της Συρίας, και την ενίσχυση των ανταρτών έναντι του Μπασάρ αλ Άσαντ. 

Η Άγκυρα ήλπιζε ότι η επέκταση των Κούρδων ανταρτών, τους οποίους κατηγορεί ως τρομοκράτες του ΡΚΚ, θα σταματούσε, η συριακή αντιπολίτευση θα κέρδιζε πλήρως το Χαλέπι και το καθεστώς του Άσαντ θα αποδυναμωνόταν. 

Η Τουρκία στράφηκε στην Σαουδική Αραβία και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφθηκε στα τέλη του Ιανουαρίου το Ριάντ για συνάντηση με τον βασιλιά Σαλμάν. Λίγο αργότερα «διέρρευσε» ότι οι δύο χώρες θα πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και θα συνεργάζονται στενότερα. 

Ταυτόχρονα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Αστον Κάρτερ αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο χερσαίας στρατιωτικής επιχείρησης της Σαουδικής Αραβίας σε συριακό έδαφος. Δεν έκρυψε ότι οι ΗΠΑ θα ήθελαν να δουν μεγαλύτερη ανάμειξη των δυνάμεων της περιοχής και χαιρέτησε την απόφαση του Ριάντ και των άλλων κρατών του Κόλπου. 

Η επιλογή για το Ριάντ σε αυτή τη φάση φαίνεται να είναι η αποστολή χερσαίων στρατευμάτων μέσω Τουρκίας στη Συρία, τα οποία θα μπορούν να επέμβουν σε ευρύτερη κλίμακα και να δημιουργήσουν έναν ασφαλή διάδρομο για τους πρόσφυγες και τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες. Παρόλα αυτά στα κεντρικά του ΝΑΤΟ επικρατεί σκεπτικισμός και αμφιβολίες για τις υποσχέσεις της Σαουδικής Αραβίας, καθώς το Ριάντ έχει στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη και κατά το παρελθόν έχει κάνει πίσω σε δεσμεύσεις του απέναντι στη διεθνή κοινότητα. 

Για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης


Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι τελευταίες εξελίξεις  με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τη - δήθεν - αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σημειώνουμε ότι για μια κόμη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σύρεται σε μια συμφωνία που υποθηκεύει ζωτικά συμφέροντα της χώρας με πλήρως αδιαφανείς διαδικασίες.

Μια συμφωνία που χαρακτηρίστηκε "απόρρητη" χτες από τον Πάνο Καμμένο στη Βουλή (άραγε γιατί;).

Και στην οποία η Ελλάδα σύρθηκε αφού πρώτα τα είχαν βρει η Μέρκελ με τον Ερντογάν.

Και έπειτα από τέσσερα τηλεφωνήματα (!) όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα "Αγορά".

Κατά την άποψη μας η εξέλιξη αυτή έχει πολλές κρυφές παραμέτρους και εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο γεωστρατηγικό παιχνίδι που αναπτύσσεται αυτή την περίοδο στην περιοχή.

Αλήθεια, αν το πρόσχημα είναι ο "έλεγχος και η ανάσχεση των προσφυγικών ροών" και κυρίως η πάταξη των συμμοριών των δουλεμπόρων, γιατί - όπως υπαγορεύει η κοινή λογική - αυτό δεν γίνεται στο έδαφος της Τουρκίας όπου υπάρχουν συγκεντρωμένοι  και οι πρόσφυγες αλλά και δρουν ανεξέλεγκτα τα δουλεμπορικά κυκλώματα;

Θεωρούμε πως η ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή εντάσσεται μέσα στο πλέγμα των εξελίξεων στη Συρία και της παρουσίας εκεί και ρωσικών δυνάμεων. 

Με την προσχηματική ομπρέλα του ΝΑΤΟ αναβαθμίζεται και ο ρόλος της Γερμανίας στην περιοχή.
Αλήθεια, για πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έχουμε την παρουσία Γερμανού "διοικητή" στο Αιγαίο.

Ενώ και η Τουρκία βρίσκει το έδαφος για να διεισδύσει και να προωθήσει τις διεκδικήσεις της στο ζωτικό χώρο του Αιγαίου.

Κατά τα άλλα, τι ακόμα θα δούμε από αυτή τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αφού είναι και αυτή που ξεπουλάει το ένα μετά το άλλο καίρια θέματα της εθνικής μας κυριαρχίας;

Θυμίζουμε επίσης ότι είναι ο Πάνος Καμένος - υπουργός Άμυνας αυτής της συγκυβέρνησης (ναι, της "πρώτη φορά Αριστερά" - κι αλήθεια πότε θα μάθουμε ποιος τελικά επέβαλε και αυτόν και αυτού του είδους τη συνεργασία;) που από την αρχή και σε ανύποπτο χρόνο μίλησε για τη δημιουργία αμερικανικής και νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο (!)  όπως και το να "αξιοποιηθούν" τα πετρέλαια του Αιγαίου μαζί με τους Αμερικανούς!

Μάλλον τυχαία όλα αυτά, δεν νομίζετε;

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ οι εξελίξεις που δρομολογούνται είναι περίπου οι εξής:

"Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη άμεση συνδρομή ενός διεθνούς οργανισμού στην περιοχή του Αιγαίο με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.  Από την άλλη πλευρά ειδικοί αναλυτές εκτιμούσαν πως μια τέτοια προσπάθεια δεν θα αποφέρει απτά αποτελέσματα, ενώ εκφράστηκαν φόβοι ότι θα χαθεί χρόνος. Μάλιστα αυτό θα συμβεί σε μια περίοδο που οι μάχες σε περιοχές της Συρίας μένοντας και ως εκ τούτου νέες προσφυγικές ροές είναι πιθανόν να αναπτυχθούν ξανά. 
Συγκεκριμένα η εταιρία ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Teneo Intelligence, υπογραμμίζει πως η σημαντικότερη συνεισφορά που θα επιφέρει η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης θα είναι ο περιορισμός των ακόμα δυσμενέστερων συνεπειών, οι οποίες μπορεί να προκύψουν από την συνέχιση των εχθροπραξιών στην Συρία. 
Οπως ανακοίνωσε χθες ο γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ το ΝΑΤΟ ξεκινά άμεσα περιπολίες στο Αιγαίο με στόχο "την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης".  
«Δεν είναι στόχος μας να απωθούμε ή να σταματάμε τις βάρκες με τους μετανάστες αλλά η παρακολούθηση των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων» διευκρίνισε ο κ. Στόλτενμπεργκλ. 
Η δύναμη του ΝΑΤΟ (SNMG2 2), η οποία θα αποτελείται από 5 πλοία, θα αναπτύσσεται  ανάμεσα στα νησιά Λέσβος, Χίος, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και τις τουρκικές ακτές. Τα σκάφη και τα φουσκωτά που θα αναχαιτίζονται στη θάλασσα, θα επαναπροωθούνται με τη βοήθεια της Frontex στα παράλια της Τουρκίας.

Η δύναμη  θα είναι υπό γερμανική διοίκηση και διοιηκητής της θα είναι ο υποναύαρχος Jorg Klein. Τον στολίσκο θα αποτελούν το γερμανικό πολεμικό πλοίο FGS Bonn, το καναδικό HMCS Fredericton, το τουρκικό TCG Barbaros, το ιταλικό ITS Libeccio και την ελληνική φρεγάτα Σαλαμίς.   
Το γερμανικό FGS Bonn
Το καναδικό HMCS Fredericton
Το τουρκικό TCG Barbaros
Το ιταλικό ITS Libeccio
Η ελληνική φρεγάτα Σαλαμίς

Συγκλονιστικές οι κινητοποιήσεις των αγροτών - Συλλαλητήριο σήμερα στο Σύνταγμα


Με ένα πρωτοφανές για τις τελευταίες δεκαετίες συλλαλητήριο οι αγρότες έδωσαν χτες μοναδικό και συγκλονιστικό παρόν στο Σύνταγμα με παρουσία από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.




Το κίνημα των αγροτών έχει περάσει σε νέα φάση και συμπορεύεται και με τις κινητοποιήσεις και άλλων κοινωνικών στρωμάτων.



Είναι χαρακτηριστική η υποδοχή  που είχαν τα μηχανήματα και των τρακτέρ από πλήθος κόσμου στο κέντρο της Αθήνας.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική και οι συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ως συνέχεια της υπογραφής του Τρίτου Μνημονίου έχουν οδηγήσει σε απόγνωση μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Παρά τις εκτιμήσεις της κυβέρνηση ότι η "κατάσταση θα εκτονωθεί" μετά την Κυριακή θεωρούμε ότι μόνο αυτό δεν θα συμβεί.

Αντίθετα έχουμε μπει σ' ένα σπιράλ εξελίξεων με απρόβλεπτες συνέπειες.





Τι ζητούν οι αγρότες

-Ν' αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

-Να καταργηθεί η φορολόγηση μας από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή - Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης - Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί - Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.

-Αφορολόγητο πετρέλαιο - Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος - Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

-Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.


-Κατάργηση του φόρου στο κρασί - Ν' αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.


Λήγει αύριο η προθεσμία σε κυβέρνηση - αντιπολίτευση

Το βράδυ της Κυριακής λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί σε όσους επιθυμούν να μελετήσουν και να υπογράψουν τις προτάσεις που θα στείλει τη Δευτέρα στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της χώρας η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων.

"Εάν δεχτεί ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων της χώρας το πλαίσιο που βάζουμε εμείς για έναν εποικοδομητικό διάλογο, μόνο τότε θα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων" δήλωσε ο Χρίστος Γκόντιας, μέλος της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

11:58
Εικόνα τώρα έξω από τη Βουλή.


Συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ στο σημερινό συλλαλητήριο 

«Συγκεντρωνόμαστε στην Πλατεία Συντάγματος και το Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2016, μαζί με τους αγρότες, διεκδικώντας να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου – ΕΚΤΡΩΜΑ για την Κοινωνική Ασφάλιση» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.


Και άλλες κοινωνικές ομάδες συμμετέχουν στη σημερινή κινητοποίηση.


Και φοιτητές στο Σύνταγμα ...