Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης


Ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι τελευταίες εξελίξεις  με την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για τη - δήθεν - αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Σημειώνουμε ότι για μια κόμη φορά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σύρεται σε μια συμφωνία που υποθηκεύει ζωτικά συμφέροντα της χώρας με πλήρως αδιαφανείς διαδικασίες.

Μια συμφωνία που χαρακτηρίστηκε "απόρρητη" χτες από τον Πάνο Καμμένο στη Βουλή (άραγε γιατί;).

Και στην οποία η Ελλάδα σύρθηκε αφού πρώτα τα είχαν βρει η Μέρκελ με τον Ερντογάν.

Και έπειτα από τέσσερα τηλεφωνήματα (!) όπως αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα "Αγορά".

Κατά την άποψη μας η εξέλιξη αυτή έχει πολλές κρυφές παραμέτρους και εντάσσεται μέσα στο ευρύτερο γεωστρατηγικό παιχνίδι που αναπτύσσεται αυτή την περίοδο στην περιοχή.

Αλήθεια, αν το πρόσχημα είναι ο "έλεγχος και η ανάσχεση των προσφυγικών ροών" και κυρίως η πάταξη των συμμοριών των δουλεμπόρων, γιατί - όπως υπαγορεύει η κοινή λογική - αυτό δεν γίνεται στο έδαφος της Τουρκίας όπου υπάρχουν συγκεντρωμένοι  και οι πρόσφυγες αλλά και δρουν ανεξέλεγκτα τα δουλεμπορικά κυκλώματα;

Θεωρούμε πως η ανάπτυξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην περιοχή εντάσσεται μέσα στο πλέγμα των εξελίξεων στη Συρία και της παρουσίας εκεί και ρωσικών δυνάμεων. 

Με την προσχηματική ομπρέλα του ΝΑΤΟ αναβαθμίζεται και ο ρόλος της Γερμανίας στην περιοχή.
Αλήθεια, για πρώτη φορά από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο έχουμε την παρουσία Γερμανού "διοικητή" στο Αιγαίο.

Ενώ και η Τουρκία βρίσκει το έδαφος για να διεισδύσει και να προωθήσει τις διεκδικήσεις της στο ζωτικό χώρο του Αιγαίου.

Κατά τα άλλα, τι ακόμα θα δούμε από αυτή τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αφού είναι και αυτή που ξεπουλάει το ένα μετά το άλλο καίρια θέματα της εθνικής μας κυριαρχίας;

Θυμίζουμε επίσης ότι είναι ο Πάνος Καμένος - υπουργός Άμυνας αυτής της συγκυβέρνησης (ναι, της "πρώτη φορά Αριστερά" - κι αλήθεια πότε θα μάθουμε ποιος τελικά επέβαλε και αυτόν και αυτού του είδους τη συνεργασία;) που από την αρχή και σε ανύποπτο χρόνο μίλησε για τη δημιουργία αμερικανικής και νατοϊκής βάσης στην Κάρπαθο (!)  όπως και το να "αξιοποιηθούν" τα πετρέλαια του Αιγαίου μαζί με τους Αμερικανούς!

Μάλλον τυχαία όλα αυτά, δεν νομίζετε;

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ οι εξελίξεις που δρομολογούνται είναι περίπου οι εξής:

"Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη άμεση συνδρομή ενός διεθνούς οργανισμού στην περιοχή του Αιγαίο με στόχο την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.  Από την άλλη πλευρά ειδικοί αναλυτές εκτιμούσαν πως μια τέτοια προσπάθεια δεν θα αποφέρει απτά αποτελέσματα, ενώ εκφράστηκαν φόβοι ότι θα χαθεί χρόνος. Μάλιστα αυτό θα συμβεί σε μια περίοδο που οι μάχες σε περιοχές της Συρίας μένοντας και ως εκ τούτου νέες προσφυγικές ροές είναι πιθανόν να αναπτυχθούν ξανά. 
Συγκεκριμένα η εταιρία ανάλυσης πολιτικού ρίσκου Teneo Intelligence, υπογραμμίζει πως η σημαντικότερη συνεισφορά που θα επιφέρει η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης θα είναι ο περιορισμός των ακόμα δυσμενέστερων συνεπειών, οι οποίες μπορεί να προκύψουν από την συνέχιση των εχθροπραξιών στην Συρία. 
Οπως ανακοίνωσε χθες ο γγ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ το ΝΑΤΟ ξεκινά άμεσα περιπολίες στο Αιγαίο με στόχο "την καλύτερη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης".  
«Δεν είναι στόχος μας να απωθούμε ή να σταματάμε τις βάρκες με τους μετανάστες αλλά η παρακολούθηση των δικτύων παράνομης διακίνησης ανθρώπων» διευκρίνισε ο κ. Στόλτενμπεργκλ. 
Η δύναμη του ΝΑΤΟ (SNMG2 2), η οποία θα αποτελείται από 5 πλοία, θα αναπτύσσεται  ανάμεσα στα νησιά Λέσβος, Χίος, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και τις τουρκικές ακτές. Τα σκάφη και τα φουσκωτά που θα αναχαιτίζονται στη θάλασσα, θα επαναπροωθούνται με τη βοήθεια της Frontex στα παράλια της Τουρκίας.

Η δύναμη  θα είναι υπό γερμανική διοίκηση και διοιηκητής της θα είναι ο υποναύαρχος Jorg Klein. Τον στολίσκο θα αποτελούν το γερμανικό πολεμικό πλοίο FGS Bonn, το καναδικό HMCS Fredericton, το τουρκικό TCG Barbaros, το ιταλικό ITS Libeccio και την ελληνική φρεγάτα Σαλαμίς.   
Το γερμανικό FGS Bonn
Το καναδικό HMCS Fredericton
Το τουρκικό TCG Barbaros
Το ιταλικό ITS Libeccio
Η ελληνική φρεγάτα Σαλαμίς

Δεν υπάρχουν σχόλια: