Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015

ΣΥΡΙΖΑ: Το συνέδριο, το νέο κόμμα και οι εκλογές


Χωρίς γυρισμό φαίνεται να είναι η τροχιά ρήξης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας να δείχνουν με τις καθημερινές τους εμφανίσεις πως το ¨γυαλί έχει σπάσει¨ ετοιμάζοντας βαλίτσες από την Κουμουνδούρου.

Την ώρα που οι προσυνεδριακές διαδικασίες τρέχουν, "αγώνα δρόμου", στην περιφέρεια σε ανοιχτές και κλειστές συγκεντρώσεις, παρελαύνουν τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας. Από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Θεσσαλονίκη και στα Βασιλικά, στον Βασίλη Πριμικήρη στα Ιωάννινα και τον Κώστα Ήσυχο που θα βρεθεί στην Κέρκυρα, όλοι οι βουλευτές και τα στελέχη που είναι κοντά στον Παναγιώτη Λαφαζάνη αναμένεται να ταξιδέψουν στις περιφέρειές τους.

Την παράσταση χθες έκλεψε ο Δημήτρης Στρατούλης, καθώς η ομιλία του θα μπορούσε να θεωρηθεί ως προάγγελος ενός νέου πολιτικού σχηματισμού: «Καλούμε όλες τις αντιμνημονιακές και αριστερές δυνάμεις, το λαό και τη νεολαία σε κοινές δράσεις για τη συγκρότηση ενός μεγάλου, δημοκρατικού, πατριωτικού, προοδευτικού μετώπου του ΟΧΙ για μια Ελλάδα εθνικά κυρίαρχη, χωρίς καταστροφική λιτότητα και χωρίς ταπεινωτική εποπτεία και έλεγχο, με δημοκρατία, με ανάπτυξη, με παραγωγική ανασυγκρότηση και κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, για μια Ελλάδα με βαθιές προοδευτικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές με ορίζοντα και κατεύθυνση το σοσιαλισμό», τόνισε με νόημα ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο κ. Στρατούλης κάλεσε την κυβέρνηση να μην φέρει στη Βουλή, προς ψήφιση, το τρίτο μνημόνιο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα είναι πολιτική ταφόπετρα όχι μόνο για την ίδια, το ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, αλλά κυρίως για το λαό, την πατρίδα και την ίδια τη δημοκρατία».

Κορυφαίο στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας, πάντως μιλώντας σε ενημερωτικό ιστότοπο, στο News 357, ξεκαθάριζε είναι πως όλες αυτές οι κινήσεις ήταν προγραμματισμένες και γίνονται έτσι ¨ώστε και την τελευταία στιγμή να αποτραπεί η ψήφιση της συμφωνίας¨.

Η ίδια πηγή εξέφραζε την εκτίμηση πως στο Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο διάστημα υπάρχουν σκέψεις για επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς ενδεχομένως να πιστεύουν, πως με αυτό τον τρόπο η Αριστερή Πλατφόρμα δεν θα μπορέσει να προετοιμαστεί.

Ρυθμιστής των εξελίξεων η συμφωνία

Από την Αριστερή Πλατφόρμα γνωρίζουν καλά πως καταλύτης των εξελίξεων θα είναι η ψήφιση της συμφωνίας στη Βουλή και παραδέχονται πως δεν θα έχει κανένα νόημα η συνύπαρξη μέσα στο ίδιο κόμμα από τη στιγμή που δεν θα υπάρχει καμία κοινή προγραμματική βάση.

Το σενάριο να υπάρξουν εξελίξεις από την επόμενη ημέρα κιόλας της συμφωνίας είναι πολύ πιθανό ακόμα και με την αποχώρηση από το κόμμα όλων των διαφωνούντων βουλευτών και στελεχών.

Δεν αποκλείεται οι συνεργάτες του Παναγιώτη Λαφαζάνη να περιμένουν να δουν αν ο πρωθυπουργός επιλέξει να προχωρήσει σε κάποια δυναμική κίνηση πριν το Συνέδριο. Αυτό τοποθετείται χρονικά στις αρχές Σεπτεμβρίου μετά το πρώτο Σαββατοκύριακο κατά το οποίο θα διεξαχθεί η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Εξετάζοντας ήδη το πλέγμα των συμμαχιών, το οποίο θα απλώσει η Αριστερή Πλατφόρμα με την ευρύτερη Αριστερή Πτέρυγα του κόμματος ενδεχομένως και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ερωτηματικό εξακολουθεί να αποτελεί η στάση που θα κρατήσει η πρόεδρος της Βουλής.

Τα πολύ κολακευτικά λόγια που χρησιμοποίησε, πάντως η Ζωή Κωνσταντοπούλου για να περιγράψει τη στάση που έχουν κρατήσει τα στελέχη που πρόσκεινται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, αλλά και η παρουσία του Δημήτρη Στρατούλη στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης της προέδρου της Βουλής ήταν ένας προάγγελος πως οι δυο πλευρές έχουν βρεθεί ήδη πολύ κοντά.

Τα "χαρτιά" τους δεν έχουν ανοίξει ακόμα και οι 4 βουλευτές της ΚΟΕ (Σωτηρίου, Χατζηλάμπρου, Κυριακάκης, Κοδέλας) που παραιτήθηκαν από τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και τηρούν στάση αναμονής όσον αφορά την διατήρηση ή μη της έδρας τους στη Βουλή.

Οι πρόωρες εκλογές
Εκτός από τις δημόσιες τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών φαίνεται πως είναι αρκετές οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός προκειμένου να οδηγήσει στις κάλπες αμέσως μετά την ψήφιση της μεγάλης συμφωνίας.
Τα συγκεκριμένα στελέχη ¨διαβάζουν¨, πως μετά την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων για το 3ετές πρόγραμμα η κυβέρνηση πρέπει να επιλέξει τη λύση των εκλογών μέσα στον Σεπτέμβριο. Με αυτό τον τρόπο:
1. Θα μπορέσει να αξιοποιήσει το κοινωνικό και δημοσκοπικό ρεύμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ.
2. Αν γίνουν οι εκλογές αμέσως μετά τη συμφωνία τα βαριά μέτρα δεν θα έχουν εφαρμοστεί ακόμα και δεν θα υπάρχει κίνδυνος αντιστροφής του κλίματος.
3. Θα υπάρχει λιγότερος χρόνος προετοιμασίας της Αριστερής Πλατφόρμας.
4. Θα μπορέσει ο Αλέξης Τσίπρας να εξηγήσει στους εταίρους πως οι εκλογές είναι μονόδρομος, καθώς χρειάζεται μια ισχυρή πλειοψηφία για να εφαρμόσει την συμφωνία.

Υπάρχουν και οι εκτιμήσεις πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν προς τα τέλη του Φθινοπώρου έτσι ώστε να μην παγώσει η συμφωνία, αλλά μετά την πρώτη αξιολόγηση να δοθεί η ευκαιρία στον πρωθυπουργό να χρησιμοποιήσει το ισχυρό "ατού" της διευθέτησης του δημόσιου χρέους, που είναι το μεγάλο ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου.
Παράλληλα θα έχει το χρόνο να προωθήσει τα αντισταθμιστικά μέτρα που έχει εξαγγείλει, αλλά και το αναπτυξιακό πρόγραμμα έχοντας ξεκινήσει την εκμετάλλευση του πακέτου Γιουνκέρ.

Οι επιτροπές του Συνεδρίου

Ανακοινώθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ οι δυο επιτροπές που θα οδηγήσουν το κόμμα στο συνέδριο του Σεπτεμβρίου με τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας να συμμετέχουν κανονικά και στα δυο σχήματα.
Την επιτροπή Θέσεων απαρτίζουν οι Αθανασίου Κώστας, Γολέμης Χάρης, Ηλιόπουλος Νάσος,Καλύβης Αλέκος, Καμτσίδου Ιφιγένεια,Καραμάνος Χρήστος, Καρίτζης Ανδρέας, Κορωνάκης Τάσος, Μανταδάκης Άγγελος, Μπαλτάς Αριστείδης, Νταβανέλλος Αντώνης, Παπαδόπουλος Χριστόφορος, Παππάς Στέλιος, Πουλάκης Κώστας, Στάικος Χρήστος, Τόλιος Γιάννης, Τριγάζης Πάνος.
Η Οργανωτική Επιτροπή αποτελείται από τους  Δερμετζόγλου Σοφία, Ζαχαριάδης Κώστας, Καλκανδής Πέτρος, Καραγεώργος Πέτρος, Λάμπρου Πάνος, Μαρματάκης Κώστας, Μπουρνούς Γιάννης, Παπαδόγιαννη Σόφη, Πριμικήρης Βασίλης, Ρήγας Πάνος, Σβίγκου Ράνια.

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Το «θαύμα» της Διώρυγας του Σουέζ. Η κατασκευή, ο πόλεμος για τον έλεγχό της και η «δίδυμη» αδερφή της - Ο ρόλος της νέας γέφυρας


Λίγα κατασκευαστικά έργα έχουν αλλάξει τόσο πολύ τον ρου της ιστορίας όσο η διάνοιξη της Διώρυγας του Σουέζ η οποία δεν αναμόρφωσε μόνο τα δεδομένα στην παγκόσμια ναυσιπλοϊα και στo εμπόριο...Το έργο-θαύμα του 19ου αιώνα μειώνοντας το χρόνο των ταξιδιών διά θαλάσσης προς τα ασιατικά λιμάνια-αφού πριν τα πλοία έπρεπε να κάνουν τον διάπλου της αφρικανικής ηπείρου- μείωσε σημαντικά το κόστος μεταφοράς αγαθών με ό,τι σημαίνει αυτό για την παγκόσμια οικονομία ενώ κατέστησε ακόμη πιο προσβάσιμες τις χώρες της Μέσης Ανατολής και γενικότερα τις ασιατικές με εμφανείς τις επιρροές σε επίπεδο πολιτισμικό, κοινωνικό κλπ.

Η Διώρυγα του Σουέζ είναι μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη στον κόσμο με συνολικό μήκος 193,3χιλ., πλάτος έως και 200μ και βάθος 11,6μ. Ουσιαστικά «ενώνει» τη Μεσόγειο Θάλασσα με την Ερυθρά Θάλασσα και ξεκινά από την πόλη-λιμάνι Πορτ Σάιντ που είναι ο λιμένας εισόδου στη Μεσόγειο και καταλήγει στον λιμένα Σουέζ ενώ κατά μήκος του καναλιού υπάρχει ακόμη μία πόλη-λιμάνι, η Ισμαηλία.

Η πρώτη σκέψη διάνοιξης διώρυγας αναφέρεται πως ήταν επί Φαραώ Σέτη Α΄ ή Ραμσή Β΄ δηλαδή περί τον 13ο αιώνα π.Χ και αργότερα κατά τον 8ο αιώνα π.Χ., επί του Φαραώ Νεκώς, ο οποίος σκεφτόταν να φτιάξει ένα κανάλι παράλληλα με το Νείλο και να συνδέσει την Ερυθρά Θάλασσα με ένα τμήμα του ποταμού. Στους νεότερους χρόνους ο Γάλλος βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΔ', ανακίνησε το θέμα όπως και ο Ναπολέων αλλά οι μηχανικοί της εποχής τους, αποθάρρυναν υποστηρίζοντας πως η διάνοιξη ήταν τεχνικά ανέφικτη.
suez canal

Τελικά το 1854 ο γάλλος διπλωμάτης και μηχανικός Κόμης Φερδινάνδος Λεσσέψ έπεισε τον Αντιβασιλέα της Αιγύπτου Σαΐντ Πασά να ξεκινήσει το έργο διάνοιξης και το 1858 η κατασκευαστική εταιρεία που ανέλαβε το έργο- με όρο την εκμετάλλευσή του για 99 χρόνια- υπέγραψε το σχετικό συμβόλαιο. Στις 21 Μαρτίου 1859 τα συνεργεία έπιασαν δουλειά. Το έργο ήταν τιτάνιο για τα δεδομένα και τα μέσα της εποχή, όσο και απαιτητικό αλλά τελικά παραδόθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1869. Το συνολικό κόστος κατασκευής έφθασε τα 100εκατ δολάρια ενώ χρειάστηκαν 42.000 εργάτες για να φέρουν σε πέρας το έργο.
Αξίζει δε να σημειωθεί πως στην κατασκευή της διώρυγας συμμετείχαν και Έλληνες, κυρίως από την Κάσο και το Καστελόριζο ενώ στις πόλεις- λιμάνια στις όχθες του καναλιού, αναπτύχθηκαν ελληνικές παροικίες που άνθισαν επί σειρά ετών.

Ο «πόλεμος» για τον έλεγχο της διώρυγας

Όπως είναι κατανοητό όποια «δύναμη» της εποχής είχε υπό τον έλεγχό της την Αίγυπτο, μπορούσε να ελέγχει και τη Διώρυγα πράγμα που σήμαινε- και σημαίνει- πως ελέγχει το διεθνές εμπόριο. Για τη θαλασσοκράτειρα Βρετανία η διοίκηση της Διώρυγας ήταν λοιπόν εξαιρετικά σημαντική. Για τη δε Αίγυπτο το Σουέζ ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της ταραχώδους ιστορίας της. Το πραξικόπημα του 1952 και η πτώση του βασιλιά Φαρούκ σήμανε την αρχή του τέλους της βρετανικής κατοχής. Βασικός στόχος του Επαναστατικού Συμβουλίου η ανάληψη του ελέγχου της Διώρυγας από του αποικιοκράτες. Τελικά το 1956 ο Νάσερ κρατικοποίησε τη διώρυγα και ύψωσε τη σημαία της Αιγύπτου στο λιμάνι του Πόρτ Σάιντ. Kράτησε ωστόσο κλειστή τη διώρυγα μέχρι το 1957.
suez canal
Δέκα χρόνια αργότερα, κατά τον αραβοϊσραηλινό Πόλεμο των έξι Ημερών η διώρυγα υπέστη σοβαρές ζημιές και έμεινε κλειστή επί χρόνια αλλά με τη διάθεση βυθοκόρων που έστειλαν έλληνες εφοπλιστές η διώρυγα άνοιξε και πάλι το 1975.

Οι «δίδυμες» διώρυγες
Τώρα, 145 χρόνια μετά τα εγκαίνια της πρώτης Διώρυγας του Σουέζ, ήρθε η ώρα για μια ακόμη τελετή εγκαινίων, αυτή της «αδελφής» της, η οποία και αναμένεται για μία ακόμη φορά να  αλλάξει τα δεδομένα στην παγκόσμια ναυσιπλοΐα και στο παγκόσμιο εμπόριο. Το μεγαλεπήβολο σχέδιο του πρόεδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, πήρε σάρκα και οστά. Η νέα διώρυγα, μήκους 72χιλ. θα λειτουργεί παράλληλα με την υφιστάμενη δίνοντας τη δυνατότητα αμφίδρομης διέλευσης των πλοίων, περιορίζοντας τους σημερινούς απαιτούμενους χρόνους (από 18 σε 11 ώρες) ενώ αναμένεται να διπλασιάσει την τρέχουσα ημερήσια δυναμικότητα μεταφοράς εμπορευμάτων.

Το νέο κανάλι, κατασκευάστηκε σε λιγότερο από 12 μήνες και αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των θέσεων εργασίας, σε ενίσχυση των κερδών και σε προσέλκυση περισσότερων πλοίων. Στόχος είναι να περνούν καθημερινά έως το 2023, 97 πλοία από 49 που είναι σήμερα.

suez canal

Η αρχή της διώρυγας του Σουέζ προβλέπεται, επίσης, να αυξήσει τα ετήσια έσοδά της από 5,3 δισ. δολ. το 2015 σε 13,2 δισ. δολ. το 2023, καθώς θα καταστήσει τη θέση της ως μία από τις σημαντικές θαλάσσιες εμπορικές οδούς σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου παγκόσμιου ανταγωνισμού.

Η δε δημιουργία της «ζώνη της Διώρυγας του Σουέζ» θα αποτελέσει μια σύγχρονη βιομηχανική περιοχή, προσφέροντας πολυάριθμες υπηρεσίες στον κλάδο των κατασκευών, των logistics, της επισκευής πλοίων κα με πρώτο στόχο τους 1,6 δισ. πελάτες από όλο τον κόσμο.
  • Το ξεκίνημα
    1869, τα εγκαίνια της Διώρυγας του Σουέζ.
  • Τα πρώτα πλοία
    1869, τα πρώτα πλοία διαπλέουν το Κανάλι
  • Τέλη του 19ου
    1880 και μέσα σε λίγα χρόνια η παράκτια περιοχή έχει αλλάξει σημαντικά και κυρίως η πόλη-λιμάνι του Πορτ Σάιντ
  • Φερδινάνδος Λεσσέψ
    De Agostini Picture Library via Getty Images
    O γάλλος διπλωμάτης και πολιτικός μηχανικός, Φερδινάνδος Λεσσέψ έπεισε τον Αντιβασιλέα της Αιγύπτου Σαϊντ Πασά να ξεκινήσει τις εργασίες για τη διάνοιξη του Σουέζ
  • Το ελληνικό Tasmania
    ASSOCIATED PRESS
    1956, το ελληνικό φορτηγό-πλοίο Tasmania καταπλέει στο λιμάνι του Πόρτ Σάιντ της Αιγύπτου προκειμένου στη συνέχεια να «περάσει» τη διώρυγα
  • Αγνατεύοντας το Κανάλι
    ASSOCIATED PRESS
    1935, επιβάτες ατμόπλοιου αγναντεύουν καθώς διέρχονται της Διώρυγας του Σουέζ
  • Ισμαηλία
    ASSOCIATED PRESS
    1953, αεροφωτογραφία από το λιμάνι και την πόλη Ισμαηλία, την μια από τις τρεις πόλεις που συναντά κανείς κατά μήκος της διώρυγας. Η Ισμαηλία βρίσκεται περίπου στο μέσον της Διώρυγας του Σουέζ
  • Η παράδοση
    ASSOCIATED PRESS
    1956 και ο τότε αιγύπτιος πρόεδρος Γκαμάλ Αμπντέλ Νάσσερ χαιρετά το πλήθος που τον επευφημεί καθώς εκείνος κατευθύνεται προς το αρχηγείο του βρετανικού ναυτικού για να υψώσει για πρώτη φορά την αιγυπτική σημαία μετά από 70 χρόνια κατοχής
  • Η ανάληψη
    ASSOCIATED PRESS
    1956 και η αιγυπτιακή σημαία έχει πλέο αντικαταστήσει τη βρετανική
  • Διελεύσεις
    ASSOCIATED PRESS
    1956, αιγύπτιος στρατιώτης παρακολουθεί το αργεντίνικο φορτηγό-πλοίο Mabel Ryan που πλέει διά μέσου της διώρυγας
  • Αλλαγή φρουράς
    Photo 12 via Getty Images
    1956 και Δανοί στρατιώτες του ΟΗΕ έρχονται να καλύψουν το «κενό» που άφησαν οι Βρετανοί που πλέον παρέδωσαν τον έλεγχο της Διώρυγας του Σουέζ
  • Η αποκαθήλωση
    AP
    1956 και Αιγύπτιοι σκαρφαλώνουν στο άγαλμα του Φερδινάνδου Λεσσέψ, αρχικού κατασκευαστή της Διώρυγας του Σουέζ, λίγο πριν το...ανατινάξουν
  • Ναυάγια
    Photo 12 via Getty Images
    1957, «καθαρίζοντας» τη Διώρυγα του Σουέζ από πρόσφατο ναυάγιο
  • Η Γέφυρα της Φιλίας
    Official U.S. Navy Imagery/Flickr
    2012, ναύτης του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ κοιτάζει ψηλά τη Γέφυρα της Φιλίας ενώ το αεροπλανοφόρο διαπλέει το Κανάλι
  • Πορτ Σάιντ
    ASSOCIATED PRESS
    2013, το αιγυπτιακό ναυτικό περιπολεί στη Διώρυγα του Σουέζ και ανοιχτά μιας εκ των τριών πόλεων που βρίσκονται κατά μήκος του καναλιού, το Πορτ Σάιντ
  • Πρώτη παρουσίαση
    ASSOCIATED PRESS
    2015, ομάδα δημοσιογράφων ξεναγείται στο νέο τομέα της Διώρυγας στην Ισμαηλία
  • Προετοιμασίες
    Anadolu Agency via Getty Images
    2015, λίγες ημέρες πριν τα εγκαίνια της νέας διώρυγας και οι προετοιμασίες συνεχίζονται
  • Νέα μνημεία
    KHALED DESOUKI via Getty Images
    2015, οι εργασίες συνεχίζονται ενώ στη φωτογραφία φαίνεται ένα από τα μνημεία που θα τοποθετηθούν στο λιμάνι της Ισμαηλίας
  • Διάπλους εμπορικών πλοίων
    • Διάπλους πλοίων
      David Degner via Getty Images
    • Διάπλους πολεμικών πλοίων
      Official U.S. Navy Imagery/Flickr
    • Διάπλους πολεμικών πλοίων
      Official U.S. Navy Imagery/Flickr
    • Διάπλους πολεμικών πλοίων
      Official U.S. Navy Imagery/Flickr
    • Εργασίες
      ASSOCIATED PRESS

Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015

Κάλπες - εξπρές τον Σεπτέμβριο εξετάζει η κυβέρνηση;


Με πολιτικές εξελίξεις, κάλπες-εξπρές και μέσα στον Σεπτέμβριο, δηλαδή, προειδοποιεί το Μέγαρο Μαξίμου σε περίπτωση που οι βουλευτές της πλειοψηφίας καταψηφίσουν τη συμφωνία για το νέο Πρόγραμμα, που η κυβέρνηση επιδιώκει να έρθει στη Βουλή έως και τις 18 Αυγούστου.


Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε η Realnews, εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό, αν καταψηφίσουν τη συμφωνία βουλευτές της πλειοψηφίας, μεταξύ των άλλων και για τους εξής λόγους:


Πρώτον, να υπάρξουν «καθαρές λύσεις» στο επίπεδο της κυβέρνησης, καθώς αυτή δεν μπορεί να στηρίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα στην ψήφο άλλων κομμάτων και κυρίως των κομμάτων του δικομματισμού, που ο ΣΥΡΙΖΑ αποδίδει την ευθύνη για την καταστροφική πορεία της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Δεύτερον, προκειμένου να κοπούν εν τη γενέσει τους τα σενάρια περί «κυβέρνησης ειδικού σκοπού» που κατά το Μέγαρο Μαξίμου, προωθούν πολιτικά και οικονομικά κέντρα εντός της χώρας, αλλά και τμήμα των δανειστών.

Τρίτον, προκειμένου να «μηδενιστεί το κοντέρ» και η κυβέρνηση που θα εκλεγεί να λάβει εντολή για να υλοποιήσει τα - ιδιαίτερα σκληρά - μέτρα που θα προβλέπονται στο Μνημόνιο.

Και τέταρτον αλλά και κυριότερο, να ξεκαθαρίσει με τις λίστες το εσωτερικό της νέας ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα, να μην δοθεί χρόνος στον Παναγιώτη Λαφαζάνη να συγκροτήσει νέο κόμμα ή, έστω, επαρκής χρόνος προκειμένου να πραγματοποιήσει προεκλογική εκστρατεία.

Προς ξεχωριστή Κοινοβουλευτική Ομάδα;

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η «Αριστερή Πλατφόρμα», επιμένουν στην ανάγκη ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, εν τούτοις παράλληλα προειδοποιούν πως στηρίζουν την κυβέρνηση για να υλοποιήσει το πρόγραμμά της και όχι το Μνημόνιο. Αφήνουν, δηλαδή, ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να μην δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, εφόσον αυτή ψηφίσει το νέο Μνημόνιο και αρχίσει να εφαρμόζει την μνημονιακή πολιτική. 

Εντός, της Πλατφόρμας, μάλιστα, υπάρχουν εισηγήσεις που κάνουν λόγο για άμεση συγκρότηση ξεχωριστής κοινοβουλευτικής ομάδας σε άμεσο χρόνο, προκειμένου να ετοιμαστεί ο χώρος όσο το δυνατόν γρηγορότερα για κάθοδο στις εκλογές. 

Ερώτημα, επίσης, αποτελεί εάν τελικά η Αριστερή Πλατφόρμα θα συμμετάσχει στο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμευόμενη, μάλιστα, ότι τηρήσει τις αποφάσεις που θα ληφθούν, αν διαπιστώσει ότι δεν είναι ευνοϊκός για αυτήν ο συσχετισμός δυνάμεων. 

Όπως, επίσης, ερώτημα αποτελεί εάν θα διαδεχθεί Έκτακτο Συνέδριο σε περίπτωση έκτακτων πολιτικών εξελίξεων.

Δεν παραδίνουν έδρες

Τις σκέψεις περί συγκρότησης ξεχωριστής Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τους διαφωνούντες ενισχύει και η απόφαση των διαφωνούντων βουλευτών να μην παραδώσουν τις έδρες τους. Μεταξύ αυτών μάλιστα είναι και οι βουλευτές που είχαν δημοσίως τοποθετηθεί ότι θα παραδώσουν την έδρα τους.

"Φλερτ"  Πλατφόρμας-Ζωής

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει εν εξελίξει φλερτ της Αριστερής Πλατφόρμας με την Πρόεδρο της Βουλής, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι έχει οριστικοποιηθεί κοινή πορεία στο μέλλον. Μεταξύ Παναγιώτη Λαφαζάνη και Ζωής Κωνσταντοπούλου, πάντως, υπάρχει καθημερινή ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας.

Πολιτική Γραμματεία για το Συνέδριο

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να συνέλθει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ σε μια πρώτη συζήτηση για το Έκτακτο Συνέδριο του Σεπτεμβρίου.

Για να "λυθούν" δηλαδή οι αξεπέραστες και πρωτοφανείς αντιφάσεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί η χώρα σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα στην ίδια χρονιά - συμπεριλαμβανομένου και του δημοψηφίσματος.


Προκειμένου να λάβει ο Τσίπρας και οι συν αυτώ τη λαϊκή "εντολή" να εφαρμόσουν το Τρίτο Μνημόνιο, μεταλλάσσοντας και τον ΣΥΡΙΖΑ πλήρως σε μνημονιακό κόμμα. 

Και από την άλλη να αναδειχτούν σε "ηγέτες' του αντιμνημονιακού χώρου οι Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνης - οι οποίοι μέχρι σήμερα, κατά τα άλλα, ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία και "στηρίζουν" την κυβέρνηση Τσίπρα.

Κι όλα αυτά αδιαφορώντας για το βαρύτατο - ανυπολόγιστο σχεδόν - τίμημα που θα πληρώσει η χώρα, η οικονομία, η κοινωνία.

Ο μικροκομματισμός σε όλο του το μεγαλείο! 

Κυριακή 2 Αυγούστου 2015

Ο Πανούσης κατηγορεί το Βαρουφάκη για εσχάτη προδοσία!


Δριμεία κριτική στο Γιάννη Βαρουφάκη, αλλά και στη Ζωή Κωνσταντοπούλου άσκησε ο Γιάννης Πανούσης, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, ενώ δίνει και τις προτάσεις του προς τον Αλέξη Τσίπρα για τις προτεραιότητες που θα πρέπει να έχει. 

«Υπενθυμίζω ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι στηρίζουν την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τη λαϊκή κυριαρχία και όχι τη λαϊκή δημοκρατία. Έχουμε αλλαγή κυβέρνησης, όχι αλλαγή πολιτεύματος» τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. 

Για όσους εξακολουθούν να προκαλούν επεισόδια με το πρόσχημα «επειδή η κυβέρνηση είναι αριστερή κάνουμε ό,τι θέλουμε» αναφέρει: «Μερικοί ταυτίζουν την έννοια του αγωνιστή με τη ρίψη μολότοφ. Ε, δεν θα τους περάσει». 

Ο κ. Πανούσης προτείνει στον Αλέξη Τσίπρα «να φτιάξει πρώτα το κράτος και μετά την Αριστερά. Να μην πηγαίνει ανάποδα. Πρέπει πρώτα να εμπεδώσει τη Δημοκρατία και μετά να δώσει το αριστερό χρώμα στην κυβέρνηση του». 

Κατόπιν, ο υπουργός εξαπολύει πυρά κατά του Γιάννη Βαρουφάκη, τον οποίο κατηγορεί εμμέσως πλην σαφώς πως διέπραξε το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας: «Η αποσταθεροποίηση του νομίσματος και κατ' επέκταση η διατάραξη της κοινωνικής ειρήνης, θέτουν ευθέως ζήτημα διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του πολιτεύματος, άρθρο 134, παράγραφος 2, περίπτωση β' του Ποινικού Κώδικα (σ.σ. αδίκημα εσχάτης προδοσίας)». Παράλληλα, ασκεί αυστηρή κριτική στον πρώην υπουργό και για τη στάση που κράτησε μετά την παραίτησή του από την κυβέρνηση: «Στο ζήτημα της πολιτικής διαχείρισης του όλου θέματος μετά την απομάκρυνσή του, διαπιστώνω στοιχεία ύβρεως, αχαριστίας και έλλειψης τιμής και στον πρωθυπουργό και στην κυβέρνηση». 

Για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου αναφέρει πως «θέλει να υποκαταστήσει τον πρωθυπουργό», ενώ για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη λέει ότι «έχει άγνοια κινδύνου στα σχέδια που επεξεργάζεται». 

Για την εσωκομματική διαμάχη στον ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει: «Υπάρχει το σύνδρομο για το ποιος θα χρεωθεί τη διάσπαση. Όλοι έχουν συνειδητοποιήσει τις αγεφύρωτες διαφωνίες πλην όμως καμία πλευρά δεν τολμά να κάνει το πρώτο βήμα». 

Η μεγαλύτερη ενόχληση του είναι πως κάποιοι εκ των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ κατακρίνουν τη λειτουργία της Αστυνομίας: «Μερικοί άνθρωποι μισούν την Αστυνομία, επειδή μισούν τους νόμους και το κράτος. Πολλοί πιστεύουν πως δεν πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι, αλλά οι ίδιοι με διάφορες πλάτες να παραβιάσουν τους νόμους ελευθέρως αφού σου λένε, "έχουμε αριστερή κυβέρνηση, και θα μείνουμε ατιμώρητοι". Άλλοι ταυτίζουν την έννοια του αγωνιστή με τις μολότοφ.... Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και με κόκκινους δημοσιογράφους για τη λειτουργία της Αστυνομίας αν και βάλλομαι λες και είμαι επιχειρησιακά υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει». 

Ο κ. Πανούσης θεωρεί αναγκαία τα εξής: 

- Δημιουργία θέσεως υπουργού παρά τω πρωθυπουργό, υπευθύνου για την εφαρμογή των συμφωνημένων με τους θεσμούς. 

- Κυβέρνηση από υπουργούς που θα πιστεύουν στην ανάγκη της εφαρμογής της συμφωνίας και δεν θα είναι υποψήφιοι στις προσεχείς εκλογές. 

-Δημιουργία θέσεως υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης που θα την καταλάβει Έλληνας διεθνούς κύρους που ως αποστολή του θα έχει την κατάρτιση ενός πενταετούς σχεδίου ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της χώρας. 

- Τη δημιουργία θέσεως υπουργού για ζητήματα συνταγματικής αναθεώρησης, όπως τα βλέπει η Αριστερά". 


Να τους χαίρεται τους υπουργούς του ο Τσίπρας.

Μαζί με τα  μαθήματα ... "δημοκρατίας" που μας δίνουν!

Κατά τα άλλα Πανούσης, Βαρουφάκης, Δραγασάκης, Λαφαζάνης, Στρατούλης, Κωνσταντοπούλου  ανήκαν και ανήκουν στην ίδια κυβέρνηση και κυβερνητική πλειοψηφία!

Τώρα, για το ποια είναι η "εσχάτη προδοσία", ποιες είναι οι πράξεις που αποσταθεροποιούν την κοινωνία και την κοινωνική γαλήνη, εμείς δεν γνωρίζουμε άλλες πέρα από τη σειρά των Μνημονίων, των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, των προαπαιτούμενων και όλων αυτών που έχουν τσακίσει την τεράστια πλειοψηφία της κοινωνίας και την έχουν οδηγήσει στη μαζική φτώχεια, την ανεργία, τη δυστυχία.

Αυτά που δεν μπορεί να δει ο κάθε Πανούσης και τα οποία θεωρεί μάλιστα οργανικό στοιχείο της "αστικής δημοκρατίας".

Η φρασεολογία του οποίου περί "Λαϊκής Δημοκρατίας" και "κόκκινων δημοσιογράφων" θυμίζει τις πιο μαύρες εποχές της εμφυλιακής και μετεμφυλιακής Ελλάδας και του Ψυχρού Πολέμου.

Ο ... αξιότιμος κ. Πανούσης έχουμε την εντύπωση  ότι μια χαρά εξελίσσεται στον ... Γαρουφαλιά  της κυβέρνησης. 

Το... ταμείον είναι μείον για τις πληρωμές του Αυγούστου - οι οικονομικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης αυτό τον μήνα


Μπορεί η Ελλάδα να έλαβε μια ενδιάμεση χρηματοδότηση τον Ιούλιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν λυθεί και όλα τα χρηματοδοτικά προβλήματα της χώρας. Ήδη, τα 7,16 δισ. ευρώ που εισέπραξε η χώρα τον προηγούμενο μήνα έχουν «κάνει φτερά» και το ενδεχόμενο να μην καταβληθούν μισθοί και συντάξεις εγκαίρως στα τέλη Αυγούστου έχει επιστρέψει με ένταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες κυριακάτικης εφημερίδας, με τα σημερινά δεδομένα τα κρατικά ταμεία μπορούν να υποστηρίξουν τις υποχρεώσεις της χώρας έως τις 20 Αυγούστου. Και αυτό, υπό μία σημαντική προϋπόθεση. Ότι η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) θα συνδράμει στην κάλυψη των εντόκων γραμματίων που λήγουν αυτό τον μήνα. 

Στις 7 Αυγούστου λήγουν έντοκα γραμμάτια ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ στις 14 του μήνα πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν έντοκα γραμμάτια ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Από το σύνολο των 2,4 δισ. ευρώ των εντόκων γραμματίων που πρέπει να καλυφθούν τον Αύγουστο, περί τα 200 – 300 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε εγχώριους επενδυτές, αλλά όχι στις τράπεζες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει με κάποιο τρόπο το ποσό των 200-300 εκατ. ευρώ να αποπληρωθεί προς τους εν λόγω επενδυτές και δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί όπως συμβαίνει με τις τράπεζες. Και στην παρούσα φάση, ο μοναδικός τρόπος για να καλυφθεί η υποχρέωση αυτή είναι να παρέμβει η ΤτΕ, όπως και παλαιότερα. 

Στις 20 Αυγούστου, είναι η πλέον κρίσιμη ημερομηνία. Τότε λήγουν τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ύψους 3,2 δισ. ευρώ. Αν μέχρι τότε δεν έχουν εκταμιευθεί τα 5 δισ. ευρώ που έχουν προβλεφθεί από την Ευρωζώνη (είτε επειδή θα έχει ολοκληρωθεί το νέο Μνημόνιο και θα έχει εκταμιευθεί η πρώτη δόση, είτε γιατί θα έχει βρεθεί ένας άλλος τρόπος για νέα ενδιάμεση χρηματοδότηση), η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει έναντι της ΕΚΤ. Και παράλληλα, δεν θα έχει στη διάθεση της κεφάλαια για να καταβάλει μισθούς και συντάξεις στο τέλους του μήνα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνολικές ανάγκες του Αυγούστου για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ. Οπότε, αν εκταμιευθεί ποσό της τάξης των 5 δισ. ευρώ έως τις 20 Αυγούστου, εκτιμάται ότι θα μπορέσει να αποπληρώσει η κυβέρνηση και τους μισθούς και τις συντάξεις του μήνα στις ημερομηνίες που προβλέπεται (από τις 24 Αυγούστου έως τις 30 μήνα σταδιακά). 

Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας

• 6 Αυγούστου: 188 εκατ. στο ΔΝΤ

• 7 Αυγούστου: 1 δισ. ευρώ έντοκα γραμμάτια

• 14 Αυγούστου: 1,4 δισ. έντοκα γραμμάτια

• 20 Αυγούστου: 3,4 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ