Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Η Αθήνα των συγκεντρώσεων: σ’ ένα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο μήνυμα. Ή αυτοί ή εμείς




Η παγκόσμια ημέρα κινητοποίησης ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου στην Αθήνα με συγκέντρωση και πορεία συνδικάτων και 22 Ομοσπονδιών που κατέληξε στο Σύνταγμα μπροστά στη Βουλή.

Από τη συγκέντρωση βγήκε καθαρά ένα μήνυμα ενότητας και αγώνα, ένα μήνυμα αξιοπρέπειας και αλληλεγγύης που ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα.

Γίνεται μήνυμα πανευρωπαϊκό.
Μήνυμα παγκόσμιο και πανανθρώπινο.

Για την ανατροπή των πολιτικών ασφυκτικής λιτότητας και των κάθε λογής Μνημονίων και της τρόικα.

Εντύπωση έκανε η ομιλία του εκπροσώπου του συνδικάτου των Γερμανών εκπαιδευτικών ο οποίος εξέφρασε την αλληλεγγύη των εργαζομένων της χώρας του, αναδεικνύοντας την άλλη όψη της Γερμανίας, τονίζοντας:

Wir sind alles Griechen - Είμαστε όλοι Έλληνες!


Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Παγκόσμια ημέρα αγανάκτησης το Σάββατο 15 Οκτωβρίου - 951 πόλεις σε 45 χώρες συμμετέχουν ήδη


Λιγότερες από 24 ώρες έμειναν για το ραντεβού των Αγανακτισμένων του πλανήτη Γη, που έκαναν το ίντερνετ να βουίζει εδώ και καιρό για μια ταυτόχρονη διαδήλωση αύριο 15 Οκτωβρίου σε πόλεις του κόσμου, από την Νέα Ζηλανδία, ως την Αλάσκα και από την Γουόλ Στριτ στο Σίτι του Λονδίνου.

Ο χάρτης με τις κόκκινες βούλες όπου θα γίνει συγκέντρωσης -στο  διαδικτυακό τόπο με τον ονομασία «Ενωμένοι για την παγκόσμια αλλαγή»- έχει κυριολεκτικά κοκκινίσει, παρουσιάζοντας ένα χάρτη με περισσότερες από 951 πόλεις σε 45 χώρες σε όλες τις κατοικημένες ηπείρους.

Από την Τανζανία ώς τη Χαβάη, οι «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» (Occupy Wall Street), συναντούν τους Ισπανούς «Indignados» και  δυο κόκκινες τελίτσες παραπάνω οι Βρετανοί “Occupy London Stock Exchange» προσπαθούν να εξηγήσουν ότι δεν θέλουν να μπουν μέσα στο ίδιο το Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Αλλά όλοι συμφωνούν στο εξής -όπως το έθεσαν εν συντομία οι «October 15» στο Twitter- «διατηρήστε την ειρήνη, φέρτε το μυαλό σας ανοιχτό, ένα σλίπινγκ μπαγκ, φαγητό και ζεστά ρούχα και θα τα καταφέρουμε».

Στόχος τους είναι να ακουστεί ότι  «δεν είμαστε αγαθά στα χέρια των πολιτικών και των τραπεζιτών, οι οποίοι δεν μας αντιπροσωπεύουν... Θα διαμαρτυρηθούμε ειρηνικά, θα μιλάμε και θα οργανωθούμε μέχρι να μας ακούσουν» όπως αναφέρει και η ιστοσελίδα “United for Global Change”.









Ενεργοποιεί αναγκαστικό νόμο του … 1940 η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την απεργία στους ΟΤΑ



Επείγουσα υγειονομική διάταξη σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνει αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δρόμους, γιατί απειλούν πλέον τη δημόσια υγεία, εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το υπουργείο Υγείας. Ακολούθως διατάχθηκε και τρίτη προκαταρκτική έρευνα, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας την οποία αυτή τη φορά θα διενεργήσει η ΓΑΔΑ.

Στην Εισαγγελία έφτασε έγγραφο της Επιτροπής Υγειονομικού Ελέγχου το οποίο απευθύνεται στους δημάρχους και ζητά από αυτούς να προβούν στα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία. Μάλιστα το έγγραφο επικαλείται και δημοσιεύματα του τύπου.

Σύμφωνα με την παραγγελία, η ΓΑΔΑ αναμένεται να διερευνήσει τα αδικήματα της μόλυνσης περιβάλλοντος και της έκθεσης σε κίνδυνο ανθρώπινης ζωής, το τελευταίο σε βαθμό πλημμελήματος, εκτός της περίπτωσης που διαπιστωθεί ότι πολίτες υπέστησαν ανεπανόρθωτη βλάβη.

Ζητείται μάλιστα ο εντοπισμός των δραστών που στην περίπτωσή τους θα κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα διαβιβαστούν, προκειμένου να ενταχθούν στη δικογραφία, σχετική έκθεση του υγειονομικού τμήματος αλλά και έκθεση του ΚΕΛΠΝΟ. Παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν καταθέσεις υπαλλήλων τόσο του τμήματος όσο και του ΚΕΛΠΝΟ ενώ σε περίπτωση που υπάρξει ένδειξη προσβολής της υγείας κατοίκου θα πρέπει να διαβιβαστούν  και τα απαραίτητα ιατρικά έγγραφα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, αποφασίζεται η αποκομιδή όλων των απορριμμάτων χωρίς άλλη καθυστέρηση και η "κατά νόμο απρόσκοπτη μεταφορά και ταφή των απορριμμάτων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής".

Επίσης, ζητείται από τα αρμόδια όργανα των δήμων, της Περιφέρειας και κάθε αρμόδιο όργανο, να διενεργούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ελέγχους και να επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.
"Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα ανωτέρω" αναφέρει η ανακοίνωση "επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τον α.ν. 2520/1940, καθώς και από τις διατάξεις του άρθρου 11 της αναφερόμενης στην προηγούμενη παράγραφο υγειονομικής διάταξης, εκτός εάν προβλέπονται βαρύτερες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις από άλλες διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας".

Είχαμε εντοπίσει μόλις χτες την οξύτητα που λαμβάνει η κοινωνική αντιπαράθεση στη χώρα μας.

Στην αιχμή βρίσκεται το πρόβλημα της απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ και το ζήτημα των σκουπιδιών με τις διαστάσεις που αφορούν και τη δημόσια υγεία.

Το ζήτημα είναι το πώς επιλέγει να αντιμετωπίσει το θέμα η κυβέρνηση.

Χωρίς διάλογο για την ουσία των διεκδικήσεων, αφού παραμένει ακλόνητη  στην επιμονή να επιβάλει όλα τα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα.

Και από την άλλη με την ακραία ένταση του αυταρχισμού.

Έτσι ανέσυρε τον Αναγκαστικό Νόμο 2520  της 27 Αυγούστου /4 Σεπτ. του … 1940!

Κατά σύμπτωση ένα νόμο από μια περίοδο όπου  στη χώρα μας υπήρχε δικτατορία, η δικτατορία του Μεταξά.

Ο Αναγκαστικός Νόμος του Μεταξά που ενεργοποιεί η κυβέρνηση προβλέπει:

«Αρθρο 4. Αι παραβάσεις αύται εισάγονται εις δίκης εντός δεκαπενθημέρου από της μηνύσεως, συντεμνομένης εις το ήμισυ της νομίμου προθεσμίας προς κλήτευσιν εις το ακροατήριον των κατηγορουμένων και των μαρτύρων…
Αρθρο 5. Μετά δευτέραν καταδίκην επί τη αυτή παραβάσει ο Υπουργός Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως ή ο Νομάρχης, δι` αποφάσεως αυτού, εκδιδομένης μετά σύμφωνον γνώμην της υγειονομικής επιτροπής, δύναται να επιβάλη το κλείσιμον του καταστήματος ή επιχειρήσεως του καταδικασθέντος επί χρονικόν διάστημα ενός μηνός δυνάμενος ν` ανανεούται μέχρι της συμμορφώσεως προς την παραβιαζομένην υγειονομικήν διάταξιν».

Επίσης, προβλέπει και ποινές όπως

Σύμφωνα με άρθρο 31 παρ. 2 Ν. 3904/2010 ΦΕΚ Α΄ 218/23.12.2010:
3. Οι παραβάσεις των διατάξεων του Υγειονομικού Κανονισμού (ΦΕΚ 275 Β`) και όλες οι παραβάσεις των διατάξεων όλων των Υγειονομικών Διατάξεων, οι οποίες εκδίδονται κατ` εφαρμογή του άρθρου 1 του α.ν. 2520/1940 (ΦΕΚ 273
Α`) ή κατ` εξουσιοδότηση άλλου νόμου, τιμωρούνται με κράτηση μέχρι τριών (3) μηνών ή με πρόστιμο μέχρι τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ].
Σύμφωνα με άρθρο 11 Υγειονομικής Διάταξης (Εσωτερικών και Κοινων. Πρόνοιας Ε1β/301 τη10/14 Φεβρ. 1964 (ΦΕΚ Β 63) «Περί συλλογής, αποκομιδής και διαθέσεως απορριμάτων» ορίζεται ότι «Οι παραβάται της παρούσης διώκονται και τιμωρούνται συμφώνως προς τας διατάξεις του Ποινικού Κώδικος εκτός εάν υπό ετέρας γενικής ή ειδικής διατάξεως προβλέπονται αυστηρότεραι ποιναί, οπότε έχουσιν εφαρμογήν αι τελευταίαι».

Ουσιαστικά παραπέμπει σε διάταξη ΠΚ 284.

« ΠΚ 284.
Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών
1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται με φυλάκιση. Αν η παραβίαση αυτή είχε ως συνέπεια να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.
2. Αν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή.» κλπ

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από την εντεινόμενη αντιπαράθεση – ή τουλάχιστον απειλεί – με μέτρα όπως φυλάκιση, κατάργηση των οργανικών θέσεων στις υπηρεσίες καθαριότητας, περνώντας έτσι από το παράθυρο την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων του δημοσίου.

Είναι απόλυτη ανάγκη η πιο υπεύθυνη στάση από το συνδικαλιστικό κίνημα ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές οι μεθοδεύσεις.

Από την άλλη, δίνεται με σαφήνεια το μήνυμα για την πιο αυταρχική αντιμετώπιση των εργατικών κινητοποιήσεων.

Οδηγούμαστε στην εποχή των Αναγκαστικών Νόμων με τις εφιαλτικές μνήμες που αυτοί ξυπνούν στον ελληνικό λαό.

Η οικονομική δικτατορία και κατοχή που έχει επιβληθεί τείνει να συμπληρωθεί με μορφές καταστολής που ανήκουν και στα αυθεντικές δικτατορίες.

Που θα οδηγήσει αυτή κατρακύλα;

Χρέος των κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δυνάμεων που αντιμάχονται αυτές τις πολιτικές είναι ν αντιμετωπίσουν με σύνεση και ωριμότητα αλλά και με μεγάλη αποφασιστικότητα αυτή την κατάσταση. 


( Τελευταίες πληροφορίες μιλούν για επιστράτευση των απεργών από τη Δευτέρα, ενώ εξαιρετικά τεταμένο κλίμα υπάρχει στο ΧΥΤΑ της Φυλής).

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Η Ελλάδα σε κοινωνική έκρηξη. Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες …


Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι πλέον καζάνι που βράζει …

Έχουμε όλα τα στοιχεία μιας οξύτατης κοινωνικής έκρηξης με απρόβλεπτες ακόμη διαστάσεις.

Οι μέρες από σήμερα μέχρι και τις 20 Οκτώβρη σημαδεύονται βαθιά από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε όλους τους τομείς.

Απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καταλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες και σε δήμους.

Τον τόνο βέβαια αυτές τις μέρες έδωσαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Δήμους, όπως και στη ΔΕΗ, με την κατάληψη ιδιαίτερα του κέντρου έκδοσης λογαριασμών.




Είναι αλήθεια ότι ειδικά η κινητοποίηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση, όπως και το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι υπαρκτό και σημαντικό.

Το ζήτημα είναι, ωστόσο, ότι η ακραία βία και αναλγησία των μέτρων της κυβέρνησης ωθεί χιλιάδες ανθρώπους και οικογένειες σε απόγνωση.

Σήμερα κιόλας, ο δήμαρχος της Αθήνας, κ. Καμίνης δήλωσε στον ραδιοσταθμό Flash, ότι αρκετοί εργαζόμενοι στο δήμο αυτό το δεκαπενθήμερο αντιμετωπίζουν … αρνητικές μισθολογικές καταστάσεις!

Οπωσδήποτε η συσσώρευση τόνων σκουπιδιών αποτελεί πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.




Αλλά είναι  επόμενο: όταν η πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικα, αυτή η ιδιότυπη οικονομική δικτατορία, γεννά μαζικά τα φαινόμενα της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης, τότε αυτή η κατάσταση θα πυροδοτήσει και ακραίες μορφές κοινωνικής αντίδρασης.

Και ακόμα, μάλλον, δεν έχουμε δει τις πιο έντονες μορφές τους.

Πόσο μάλλον όταν γίνονται καταγγελίες από δασκάλους ότι σε σχολεία μικροί μαθητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα γιατί … πεινούν.

Πώς είναι δυνατόν να μην ενταθούν οι αγώνες, οι κινητοποιήσεις, τα ξεσπάσματα που ορισμένα καταλήγουν και σε ακραίες μορφές;

Πώς προσπαθεί να απαντήσει σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις η κυβέρνηση;

Με ένταση του αυταρχισμού και με μέτρα θατσερικού τύπου.

Σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης,  απείλησε ότι δεν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και ότι θα στείλει τα ΜΑΤ στους υπό κατάληψη ΧΥΤΑ. Παράλληλα άναψε «πράσινο» φως στους δημάρχους να απευθυνθούν σε ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση. Ήδη, ο περιφερειάρχης Αττικής αποφάσισε πρώτος να αναθέσει το έργο της αποκομιδής σε ιδιώτες.




Άραγε, λεφτά για τους ιδιώτες υπάρχουν, ενώ για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων δεν βρίσκεται ούτε ευρώ;

Η στάση αυτή καταδεικνύει και τα αδιέξοδα της κυβέρνησης, που προσπαθεί με αλλεπάλληλα εκβιαστικά διλήμματα να σταθεί στα τρεμάμενα πόδιά της.

Πολλά θα κριθούν, λοιπόν, τις μέρες που έρχονται.

Με αποκορύφωμα  τη διήμερη πανελλαδική απεργία στις 19 και 20 Οκτώβρη.

Και με ενδιάμεσο τη παλλαϊκή κινητοποίηση του Σαββάτου, που συμπίπτει και με διεθνείς κινητοποιήσεις με ανάλογο περιεχόμενο. 

Έκκληση συνεργασίας από 13 σημαντικούς ανθρώπους της Αντίστασης



Χθες δημοσιεύσαμε κάποιο σχόλιο για την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς.

Σήμερα δόθηκε στον τύπο μια έκκληση ορισμένων σημαντικών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης για τη σωτηρία της Ελλάδας και του ελληνικού λαού.


«Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα μπροστά σε πρωτοφανείς και δραματικές εξελίξεις. Διακυβεύεται το παρόν και το μέλλον της ως ανεξάρτητης και βιώσιμης χώρας. Κατά συνέπεια, το πρόβλημά της είναι σήμερα πρόβλημα επιβίωσης. Πρόβλημα εθνικό και όχι απλώς πρόβλημα χρέους».


Η έκκληση 13 αγωνιστών της εθνικής συντάχθηκε έπειτα από πρωτοβουλία των Μανώλη Γλέζου και Μίκη Θεοδωράκη και έχει στόχο την κοινή πορεία των πολιτικών δυνάμεων που έχουν ταχθεί κατά του Μνημονίου και την αλλαγή των συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων.

Την πρωτοβουλία των 13 έσπευσε να χαιρετίσει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.


Όπως γράφουν στην έκκληση:


«Εμείς, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, αναλογιζόμενοι τις ιστορικές στιγμές που περνάει η χώρα μας, συναντηθήκαμε στην Αθήνα και συμφωνήσαμε ότι παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν βρίσκεται σήμερα υπό στρατιωτική κατοχή, εντούτοις, 70 χρόνια μετά την ίδρυση του ΕΑΜ, βρίσκεται ξανά μπροστά σε αντίστοιχου ιστορικού μεγέθους τραγωδία. Σήμερα διακυβεύεται η εθνική ανεξαρτησία, καταπατείται το Σύνταγμα και υποθηκεύεται η επιβίωση μεγάλου μέρους του ελληνικού λαού».

Οι «13» καλούν «σε κοινόν αγώνα με στόχο: την άμεση απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο και την εκδίωξη της τρόικας, την ανάκτηση και την κατοχύρωση της εθνικής κυριαρχίας, την αναδιανομή του πλούτου υπέρ αυτών που τον δημιουργούν και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, το ριζικό γεωπολιτικό αναπροσανατολισμό της χώρας μας.

»Κατά συνέπεια: Καλούμε τους Έλληνες πατριώτες να απεγκλωβιστούν από τον δογματισμό και την καταστροφική πολιτική των δύο κομμάτων εξουσίας, τα οποία είναι δέσμια της πολιτικής μας εξάρτησης και των συμφερόντων του ελληνικού και του ξένου κεφαλαίου.

Καλούμε τους Έλληνες πατριώτες σε αγωνιστική συνεργασία, με άμεσο στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του Μνημονίου και την αλλαγή των συσχετισμών και πολιτικών δυνάμεων, ώστε η λαϊκή πλειοψηφία να επιβάλει την αλλαγή της διακυβέρνησης και της πορείας της χώρας. Καλούμε σε αγώνα για μια κυβέρνηση σωτηρίας της πατρίδας. Για μια κυβέρνηση που θα φέρει το λαό στην εξουσία».

Το κείμενο υπογράφουν οι: Βαρδής Βαρδινογιάννης, Μανώλης Γλέζος, Νίκος Γουργιώτης, Βούλα Δαμιανάκου, Βάσω Θανασέκου, Μίκης Θεοδωράκης, Θόδωρος Καλλίνος, Μαρία Καραγιώργη, Παναγιώτης Κατερίνης, Ελένη Μπενά, Τάκης Μπενάς, Ευτύχης Μπιτσάκης, Γιώργος Τσαπόγας.


Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

12 Οκτωβρίου - Επέτειος απελευθέρωσης της Αθήνας από τους Γερμανούς. Τι να σημαίνει άραγε;


Σαν σήμερα συμπληρώνονται εξήντα επτά χρόνια από τότε που η Αθήνα απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς.

Μια ημέρα σταθμός.



Ήταν η ημέρα που και οι τελευταίες γερμανικές δυνάμεις κατοχής αποχωρούσαν από την πρωτεύουσα της Ελλάδας.  
Ενώ η κυβέρνηση εθνικής ενότητας με πρωθυπουργό τον Γεώργιο Παπανδρέου θα έφτανε στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου.





Ο απελευθερωμένος ελληνικός λαός ξεχείλιζε από χαρά περιμένοντας να απολαύσει τους καρπούς της ελευθερίας του, που με τόσους κόπους και θυσίες είχε κατακτήσει.

Μάταια.

Άλλα σχέδια είχαν οι ισχυροί της εποχής και ιδιαίτερα η ιμπεριαλιστική Αγγλία, η μεγάλη προστάτιδα δύναμη και υψηλή «σύμμαχος».

Διαψευσμένες ελπίδες και νέα σύγκρουση.

Με έναν Παπανδρέου πρωταγωνιστή και στην ουσία τοποτηρητή των Άγγλων για τη στερέωση του καθεστώτος.

Ήταν ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο μετέπειτα «Γέρος της Δημοκρατίας».

Κι ακολούθησαν τα Δεκεμβριανά, το μεταβαρκιζιανό καθεστώς με τους διωγμούς της Αριστεράς.

Και τελικά η νέα μακριά νύχτα; Αυτή του Εμφυλίου πολέμου.  

Δίνουν μια γεύση από αυτές τις δραματικές ιστορικές στιγμές τα βίντεο που ακολουθούν.

Η απελευθέρωση της Αθήνας (1944)




Mark Lex Eros - H ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ (Documentary)






Δεκεμβριανά 1944 - Παπανδρέου Γ. - Πορεία Σύνταγμα





2011, 12 Οκτωβρίου. 67 χρόνια μετά ….

Δεν μπορούμε να μην κάνουμε κάποιους νέους συνειρμούς.

Η χώρα βιώνει μια νέα κατοχή … Οικονομική αυτή τη φορά.

Αμφισβητείται η «εθνική κυριαρχία».


Ήδη ο Γιούνκερ, μίλησε ότι για την αντιμετώπιση του χρέους θα χρειαστούν και μέτρα «περιορισμού της εθνικής κυριαρχίας».

Μόνο που σ’ αυτό έχει συναινέσει αμαχητί η ίδια η ελληνική κυβέρνηση.

Στην οποία ηγείται ένας άλλος Παπανδρέου, Γιώργος αυτή τη φορά, …

Σήμερα, η επίσημη Γερμανία, οικονομική επικυρίαρχος της Ευρωζώνης, αντιμετωπίζει την Ελλάδα σαν οικονομική αποικία, σαν προτεκτοράτο …

Πού να μιλήσουμε τώρα για αποζημιώσεις, για το κατοχικό δάνειο που οφείλει ακόμη το Γερμανικό κράτος στη χρεοκοπημένη Ελλάδα …

Η Ελλάδα, οι Έλληνες έχουν μπει ήδη σε μια νέα μακριά νύχτα, με συσσωρευμένα αδιέξοδα, με αίσθηση ότι προσβάλλεται η νοημοσύνη και η αξιοπρέπειά τους.

Μόνο που απαιτείται υπομονή, εγρήγορση και συνειδητός αγώνας.

Και στην αρχή της κατοχικής περιόδου οι τότε νικητές φάνταζαν πανίσχυροι και ανίκητοι.
Ώσπου κατέρρευσαν …

Βέβαια τότε υπήρχε και μια διεθνής αντιφασιστική συμμαχία.

Ενώ τώρα το σύγχρονο κόσμο ηγεμονεύουν οι πιο επιθετικές, αδίσταχτες και ανελέητες δυνάμεις της αγοράς.

Η εμπιστοσύνη, όμως, ότι θα κερδηθεί και αυτός ο δύσκολος αγώνας μπορεί να πηγάσει από την αντίσταση των λαών, την πρωτοβουλία τους, το συντονισμό τους.

Ώσπου να ξημερώσει και η ημέρα της νέας απελευθέρωσης …

Έλληνες μην αυτοκτονείτε… Αγωνιστείτε!



 Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο για τις συνέπειες της κρίσης και για τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες.

Τελευταία τόσο στο BBC  News όσο και στη γαλλική εφημερίδα Monde δημοσιεύτηκαν άρθρα για την επιδείνωση όλων τω ν θεμάτων υγείας που σχετίζονται και με τις επιδράσεις της οικονομικής κρίσης και των σκληρών μέτρων που έχουν ληφθεί σε βάρος των εργαζομένων.

Έτσι στον Monde στο άρθρο με τίτλο «La crise, une tragédie pour la santé des Grecs», παρουσιάζονται στοιχεία από μια βρετανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική εφημερίδα Lancet, όπου επισημαίνονται η αύξηση της χρήσης των ναρκωτικών, ανάπτυξη της πορνείας, όπως και των κρουσμάτων μολύνσεων από AIDS. Σ’ αυτήν ο David Stuckler, συγγραφέας της μελέτης και κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο Cambridge, επισημαίνει: «Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην υγεία και στη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες που θα την υπηρετούν ώστε να διασφαλιστεί ότι η κρίση δεν θα επηρεάσει την τελευταία πηγή πλούτου της χώρας, το λαό της».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Martin McKee, από το London School of Hygiene and Tropical Medicine, ο οποίος εργάστηκε μαζί με τον David Stuckler, επισημαίνει ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να δώσουν προσοχή σ’ αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα: « Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δείχνει ότι μεταφέρεται στους προϋπολογισμούς που είναι σημαντικοί και για τον τομέα της υγείας …».  

 Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων έχουν μειωθεί κατά 40% μεταξύ του 2007 και 2009, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας του Lancet.

Σύμφωνα, με άρθρο στο  Guardian, οι πιο αδύναμοι κοινωνικά επηρεάζονται περισσότερο από αυτές τις εξελίξεις.

 Οι έρευνες τουM. Stuckler, ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει αυξηθεί κατά 17% ανάμεσα στο 2007 και 2009, αλλά σύμφωνα με έναν επίσημο υπολογισμό που δόθηκε από έκθεση του ελληνικού κοινοβουλίου, ανεβάζει την αύξηση του ποσοστού ανάμεσα στο 25 με 40%!

Ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των αυξανόμενων αυτοκτονιών συνδέεται με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σε ανταπόκριση του στο BBC News, o Trying times for Greek families», παρουσιάζει παραδείγματα Ελλήνων εργαζομένων που έχουν απολυθεί, οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, νέων επιστημόνων που αναζητούν διέξοδο στο εξωτερικό. Ενδεικτικό ότι στην  κεντρική του σελίδα το BBC News παραπέμπει σ’ αυτό το άρθρο με την επισήμανση «Greek Tragedy - Families in Greece talk of their financial struggles”.

Ενδιαφέρον είναι και το βίντεο του BBC στη διεύθυνση: http://www.bbc.co.uk/news/business-15207043

Τέτοια δημοσιεύματα μπορούμε να παραθέσουμε πολλά ακόμα.

Η διέξοδος, λοιπόν, για τους Έλληνες δεν είναι ούτε η κατάθλιψη, ούτε η … αυτοκτονία, ούτε η καταφυγή στους ψεύτικους κόσμους των ναρκωτικών, της εγκληματικότητας – ή όπου αλλού ωθεί τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα η οικονομική κρίση και η ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης.

Ούτε συλλογικά μπορεί να είναι η φυγή από τον τόπο μας  - για κάποιους ατομικά, ειδικότερα νέους, μπορεί να είναι.

Ούτε μπορεί να είναι η «ευσπλαχνία» των ξένων παρατηρητών.

Η λύση είναι ο συλλογικός μας αγώνας, η διεκδίκηση για να νατραπεί αυτή η πολιτική, για να διασφαλιστούν οι όροι μιας αξιοπρεπούς ζωής σε εκατομμύρια Έλληνες πολίτες.

Αυτή τη βδομάδα φουντώνουν οι κινητοποιήσεις:

Καθημερινά πραγματοποιούνται απεργίες, στάσεις εργασίας, καταλήψεις σε δημόσια κτίρια.

Αποκορύφωμα θα είναι η πανελλαδική, πανεργατική απεργία στις 19 του μήνα.

Ορισμένες σκέψεις ακόμα:

Οι κινητοποιήσεις είναι αναγκαίο να περάσουν σε νέο ανώτερο ποιοτικό στάδιο: στόχος πρέπει να είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής, η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και η δημιουργία των προϋποθέσεων για μια κυβέρνηση που θα κινείται σε τελείως διαφορετική λογική.

Προσοχή πρέπει να δοθεί σε πλευρές που διχάζουν τους εργαζομένους και την κοινωνία. Γιατί, απλά αυτό εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Όσο δίκαια κι αν είναι τα αιτήματα, είναι σκόπιμο να αποφεύγονται καταστάσεις που στρέφουν τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης (πχ, η συσσώρευση όγκων σκουπιδιών που έχει στρέψει ευρέα τμήματα της κοινωνίας εναντίον των εργαζομένων στους ΟΤΑ).

Και τελευταία, είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν κάθε λογής πρωτοβουλίες που προωθούν την κοινωνική αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα.

Αλλά σε όλα αυτά θα επανέλθουμε.

Οπότε το μήνυμα μας μπορεί να είναι:

Έλληνες αγωνιστείτε …

Κάνει καλό στην υγεία σας!

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

«Σώζουν» τις τράπεζες και εξοντώνουν τους πολίτες. Οπότε το δίλημμα είναι απλό: ή αυτοί ή εμείς!


Είχαμε ξαναγράψει για τη συμπαιγνία της κυβέρνησης με το μεγαλοεπιχειρηματία Λαυρεντιάδη που θα φόρτωνε στον ελληνικό λαό 863 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι σήμερα  η κυβέρνηση προχώρησε στην «εθνικοποίηση» της Protonbank!



 Με δελτία τύπου και δηλώσεις που απέστειλαν σήμερα Δευτέρα, στις 8 το πρωί, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανακοινώνουν επίσημα την ίδρυση της νέας «καλής» τράπεζας Proton.

Ωστόσο, το μόνο απόλυτο νούμερο που αναγράφεται στα εν λόγω δελτία τύπου είναι ο αριθμός των λέξεών τους…. Το ΤΧΣ, για παράδειγμα, λέει ότι η ανακοίνωσή του είναι 327 λέξεις αλλά δεν αναφέρει κανένα άλλο αριθμό, δηλαδή ούτε τα 863 εκατ. ευρώ που θα κοστίσει στους Έλληνες φορολογουμένους η διάσωση της Proton.

«Η νέα «καλή τράπεζα» έλαβε άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και ενισχύθηκε από το σκέλος εξυγίανσης του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων, ενώ το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης παρέσχε τα αναγκαία κεφάλαια και είναι ο μοναδικός μέτοχος της νέας τράπεζας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Να θυμίσουμε ότι ο υπουργός στα μέσα Ιουλίου είχε χρηματοδοτήσει την… «κακή» Proton με καταθέσεις από τα διαθέσιμα του Δημοσίου πέραν εκείνων που επιτρεπόταν από το νόμο και μετά ο ίδιος έσπευσε να «νομιμοποιήσει» την ενέργειά του με τροπολογία στη Βουλή. Η ΤτΕ αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «η άδεια της παλαιάς τράπεζας ανακλήθηκε και η τράπεζα τίθεται σε εκκαθάριση.

Το ίδιο σκηνικό και στην περίπτωση της Τράπεζας Dexia – και γι’ αυτήν είχαμε μιλήσει.

Γαλλία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο συμφώνησαν στο άψε-σβήσε να διασώσουν την Dexia, την πρώτη τράπεζα θύμα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.




«Οι κυβερνήσεις επιβεβαίωσαν την αλληλεγγύη τους στο να βρεθεί λύση που να εξασφαλίζει το μέλλον της Dexia», ανέφερε το ανακοινωθέν των εκπροσώπων των τριών κυβερνήσεων, ύστερα από δύο ώρες διαβουλεύσεων στο «Εγκμόν Πάλας» στις Βρυξέλλες, στο ίδιο κτίριο όπου το 2008 είχαν διεξαχθεί οι συνομιλίες για την τότε διάσωση της τράπεζας.

Γαλλία και Βέλγιο φέρεται να συζητούν το διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της τράπεζας, της οποίας το συνολικό πιστωτικό άνοιγμα υπολογίζεται σε 700 δισ. δολάρια, ποσό υπερδιπλάσιο του ελληνικού ΑΕΠ. Αν δηλαδή καταρρεύσει η βελγογαλλική τράπεζα, θα είναι σαν να καταρρέουν δύο Ελλάδες μαζί (!).

Το προβληματικό ενεργητικό της Dexia, το οποίο υπολογίζεται σε 190 δισ. ευρώ, θα μεταφερθεί σε μία «κακή τράπεζα». Τα δάνεια προς τη γαλλική τοπική αυτοδιοίκηση εκτιμάται ότι θα ενσωματωθούν στις κρατικές τράπεζες Banque Postale (Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) και Caisse des Depots et Consignations (Παρακαταθηκών και Δανείων), ενώ θα αναζητηθούν αγοραστές για τη βελγική Dexia και τη θυγατρική της Denizbank στην Τουρκία.

Το 2008 οι κυβερνήσεις των χωρών προέλευσης της Dexia την ενίσχυσαν με 6 δισ. ευρώ και εγγυήσεις 150 δισ. ευρώ, με το Βέλγιο να καλύπτει το 60,5%, τη Γαλλία το 36,5% και το Λουξεμβούργο το 3%.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι στην «καλή» ΕΕ χρήματα για τις τράπεζες εξασφαλίζονται ταχύτατα και σε κολοσσιαία μεγέθη. Μόνο που όλα τα «σπασμένα» καλούνται να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Και στο Βέλγιο ειδικά, η «διάσωση» της Dexia, απειλεί να εκτοξεύσει το δημόσιο χρέος, γεγονός που οδηγεί και αυτή τη χώρα στη ζώνη υψηλού κινδύνου.

Ήδη, την Παρασκευή το βράδυ ο οίκος αξιολόγησης Moody's απείλησε με ενδεχόμενη υποβάθμιση της χρηματοπιστωτικής αξιοπιστίας του Βελγίου από τη σημερινή αξιολόγηση Aa1, εξαιτίας των προβλημάτων με την Dexia.


 Τα γεγονότα αυτά δείχνουν τα όρια και τα αδιέξοδα των πολιτικών που εφαρμόζονται τόσο στη χώρα μας όσο και ευρύτερα στην ΕΕ.

Δείχνουν, επίσης, ότι ένα στοιχείο που φάνταζε «επαναστατικό» ή «ουτοπία της Αριστεράς», έρχεται ως αναπόδραστη συνέπεια αυτών των επιλογών.

Η εθνικοποίηση των τραπεζών.

Βεβαίως, όχι με αυτή τη λογική, όχι με αυτούς τους όρους με τους οποίους πραγματοποιήθηκαν τα παραπάνω παραδείγματα.

Κι επειδή πάλι μπορούν να βρεθούν πολλοί που να ισχυριστούν ότι κάτι τέτοιο αποτελεί μια ρομαντική ουτοπία των καιρών μας, παραθέτουμε απόσπασμα του χθεσινού «Βήματος» - που δεν φημίζεται άλλωστε για την επαναστατικότητά του, με τίτλο, «Οι οργισμένοι Ισλανδοί πήραν πάλι τους δρόμους».



« Σε αντίθεση λοιπόν µε την Ιρλανδία ή τις ΗΠΑ, η Ισλανδία επέλεξε να αφήσει τους ενόχους, τις τράπεζες, να χρεοκοπήσουν, αντί να προχωρήσει στη δυσβάσταχτη «διάσωσή» τους µε δηµόσιο χρήµα. Χρεοκόπησαν, βέβαια, µόνο «προς τα έξω», αφού τα εγχώρια δάνεια και φυσικά οι καταθέσεις των Ισλανδών πέρασαν σε νέες τραπεζικές δοµές – όσο κι αν φώναζαν, κι ακόµα φωνάζουν το Λονδίνο και η Χάγη, που ζητούν πιεστικά πίσω τα περίπου 6 δισ. δολάρια που έχασαν στους πάγους οι άγγλοι και οι ολλανδοί καταθέτες. Η υπόθεση, φυσικά, δεν έχει τελειώσει, αφού τα δύο κράτη έχουν παραπέµψει την ισλανδική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο Ελεύθερου Εµπορίου (ECFT), ενώ και οι Βρυξέλλες έχουν συναρτήσει την επανέναρξη των συζητήσεων για ένταξη στην ΕΕ µε τη µερική έστω αποπληρωµή του χρέους. 


Το σημαντικότερο όµως είναι τι συµβαίνει µέσα στην ίδια τη χώρα, για την οποία, όπως θυµόµαστε, οι περισσότεροι αναλυτές προέβλεπαν απειλητικά ότι θα πλήρωνε πολύ ακριβά τη στάση (πληρωµών) της. Αντί όµως η Ισλανδία και οι πολίτες της να γυρίσουν τριάντα χρόνια πίσω, όπως διαβεβαίωναν ότι θα συνέβαινε οι ειδικοί, συµβαίνει το αντίθετο: παρά τη διεθνή οικονοµική αποµόνωση, τη φυγή ξένων κεφαλαίων και επιχειρήσεων και τη µεγάλη πτώση στο ΑΕΠ την πρώτη χρονιά της κρίσης, σήµερα η Ισλανδία ανακάµπτει ταχύτατα.
 

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν για την ακρίβεια αύξηση του ΑΕΠ κοντά στο 3% εφέτος αλλά και δηµιουργία πρωτογενούς πλεονάσµατος πριν από το 2013, ενώ η ανεργία παραµένει στο σχετικά χαµηλό 5,8%! 



Η καταστροφή δεν ήρθε

Συγκρίνοντας πριν από λίγο καιρό την πορεία της Ισλανδίας µε εκείνη της Ιρλανδίας, ο διάσηµος αµερικανός οικονοµολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ δικαίωσε πλήρως τους απογόνους των Βίκινγκς για τις επιλογές τους: «Η Ισλανδία τα έκανε όλα σωστά... Εξασφάλισε τη συνέχιση της λειτουργίας του συστήµατος πληρωµών της στο εσωτερικό, ενώ ανάγκασε τους πιστωτές και όχι τους φορολογουµένους να επωµιστούν τις ζηµιές των τραπεζών. Η Ιρλανδία, αντίθετα, τα έκανε όλα λάθος, “σώζοντας” µε δηµόσιο χρήµα τις τράπεζες, χωρίς τελικά να αποφύγει την ευρωπαϊκή “διάσωση”. Αυτό είναι µάλλον το χειρότερο µοντέλο αντιµετώπισης της κρίσης»... Στην ανάκαµψή συνέβαλε σαφέστατα το γεγονός ότι ηΙσλανδία δεν είχε προλάβει να µπει στο ευρώ και έτσι βρέθηκε να αντιµετωπίζει την κρίση µε τη δηµοσιονοµική ευελιξία του εθνικού της νοµίσµατος, της ισλανδικής κορόνας ή κρόνουρ. Η ραγδαία υποτίµηση του νοµίσµατος (σε κάποια φάση έφτασε το 65% σε σχέση µε το ενισχυόµενο την ίδια εποχή ευρώ) είχε βέβαια συνέπειες: οι τιµές των εισαγόµενων προϊόντων εκτοξεύθηκαν στα ύψη, ενώ χιλιάδες Ισλανδοί που είχαν πάρει στεγαστικά δάνεια σε ξένο νόµισµα βρίσκονται σήµερα στο χείλος της κατάσχεσης. Σε καµία περίπτωση, όµως, δεν αντιµετωπίζει η Ισλανδία τη ζοφερή οικονοµική κατάσταση που βιώνουν σήµερα τα διασωθέντα, λέµε τώρα, «PIGS» του Νότου.»

Τα πράγματα μπορεί να είναι και απλά, λοιπόν.

Αρκεί και οι Έλληνες πολίτες και εργαζόμενοι να πάρουν τις τύχες τους στα δικά τους χέρια.

Ή οι τράπεζες ή εμείς.

Έτσι απλά.