Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Η Ελλάδα σε κοινωνική έκρηξη. Όποιος σπέρνει ανέμους θερίζει θύελλες …


Η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι πλέον καζάνι που βράζει …

Έχουμε όλα τα στοιχεία μιας οξύτατης κοινωνικής έκρηξης με απρόβλεπτες ακόμη διαστάσεις.

Οι μέρες από σήμερα μέχρι και τις 20 Οκτώβρη σημαδεύονται βαθιά από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε όλους τους τομείς.

Απεργίες στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καταλήψεις σε δημόσιες υπηρεσίες και σε δήμους.

Τον τόνο βέβαια αυτές τις μέρες έδωσαν οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στους Δήμους, όπως και στη ΔΕΗ, με την κατάληψη ιδιαίτερα του κέντρου έκδοσης λογαριασμών.




Είναι αλήθεια ότι ειδικά η κινητοποίηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ έχει προκαλέσει έντονη συζήτηση, όπως και το πρόβλημα των σκουπιδιών είναι υπαρκτό και σημαντικό.

Το ζήτημα είναι, ωστόσο, ότι η ακραία βία και αναλγησία των μέτρων της κυβέρνησης ωθεί χιλιάδες ανθρώπους και οικογένειες σε απόγνωση.

Σήμερα κιόλας, ο δήμαρχος της Αθήνας, κ. Καμίνης δήλωσε στον ραδιοσταθμό Flash, ότι αρκετοί εργαζόμενοι στο δήμο αυτό το δεκαπενθήμερο αντιμετωπίζουν … αρνητικές μισθολογικές καταστάσεις!

Οπωσδήποτε η συσσώρευση τόνων σκουπιδιών αποτελεί πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.




Αλλά είναι  επόμενο: όταν η πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικα, αυτή η ιδιότυπη οικονομική δικτατορία, γεννά μαζικά τα φαινόμενα της οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης, τότε αυτή η κατάσταση θα πυροδοτήσει και ακραίες μορφές κοινωνικής αντίδρασης.

Και ακόμα, μάλλον, δεν έχουμε δει τις πιο έντονες μορφές τους.

Πόσο μάλλον όταν γίνονται καταγγελίες από δασκάλους ότι σε σχολεία μικροί μαθητές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα γιατί … πεινούν.

Πώς είναι δυνατόν να μην ενταθούν οι αγώνες, οι κινητοποιήσεις, τα ξεσπάσματα που ορισμένα καταλήγουν και σε ακραίες μορφές;

Πώς προσπαθεί να απαντήσει σ’ αυτές τις κινητοποιήσεις η κυβέρνηση;

Με ένταση του αυταρχισμού και με μέτρα θατσερικού τύπου.

Σήμερα, ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης,  απείλησε ότι δεν θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις και ότι θα στείλει τα ΜΑΤ στους υπό κατάληψη ΧΥΤΑ. Παράλληλα άναψε «πράσινο» φως στους δημάρχους να απευθυνθούν σε ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, ενώ προειδοποίησε ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει μόνιμη λύση. Ήδη, ο περιφερειάρχης Αττικής αποφάσισε πρώτος να αναθέσει το έργο της αποκομιδής σε ιδιώτες.




Άραγε, λεφτά για τους ιδιώτες υπάρχουν, ενώ για τις διεκδικήσεις των εργαζομένων δεν βρίσκεται ούτε ευρώ;

Η στάση αυτή καταδεικνύει και τα αδιέξοδα της κυβέρνησης, που προσπαθεί με αλλεπάλληλα εκβιαστικά διλήμματα να σταθεί στα τρεμάμενα πόδιά της.

Πολλά θα κριθούν, λοιπόν, τις μέρες που έρχονται.

Με αποκορύφωμα  τη διήμερη πανελλαδική απεργία στις 19 και 20 Οκτώβρη.

Και με ενδιάμεσο τη παλλαϊκή κινητοποίηση του Σαββάτου, που συμπίπτει και με διεθνείς κινητοποιήσεις με ανάλογο περιεχόμενο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: