Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Ενεργοποιεί αναγκαστικό νόμο του … 1940 η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την απεργία στους ΟΤΑ



Επείγουσα υγειονομική διάταξη σύμφωνα με την οποία πρέπει να γίνει αποκομιδή των σκουπιδιών από τους δρόμους, γιατί απειλούν πλέον τη δημόσια υγεία, εξέδωσε το μεσημέρι της Παρασκευής το υπουργείο Υγείας. Ακολούθως διατάχθηκε και τρίτη προκαταρκτική έρευνα, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας την οποία αυτή τη φορά θα διενεργήσει η ΓΑΔΑ.

Στην Εισαγγελία έφτασε έγγραφο της Επιτροπής Υγειονομικού Ελέγχου το οποίο απευθύνεται στους δημάρχους και ζητά από αυτούς να προβούν στα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί κίνδυνος για τη Δημόσια Υγεία. Μάλιστα το έγγραφο επικαλείται και δημοσιεύματα του τύπου.

Σύμφωνα με την παραγγελία, η ΓΑΔΑ αναμένεται να διερευνήσει τα αδικήματα της μόλυνσης περιβάλλοντος και της έκθεσης σε κίνδυνο ανθρώπινης ζωής, το τελευταίο σε βαθμό πλημμελήματος, εκτός της περίπτωσης που διαπιστωθεί ότι πολίτες υπέστησαν ανεπανόρθωτη βλάβη.

Ζητείται μάλιστα ο εντοπισμός των δραστών που στην περίπτωσή τους θα κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα διαβιβαστούν, προκειμένου να ενταχθούν στη δικογραφία, σχετική έκθεση του υγειονομικού τμήματος αλλά και έκθεση του ΚΕΛΠΝΟ. Παράλληλα θα πρέπει να ληφθούν καταθέσεις υπαλλήλων τόσο του τμήματος όσο και του ΚΕΛΠΝΟ ενώ σε περίπτωση που υπάρξει ένδειξη προσβολής της υγείας κατοίκου θα πρέπει να διαβιβαστούν  και τα απαραίτητα ιατρικά έγγραφα.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, αποφασίζεται η αποκομιδή όλων των απορριμμάτων χωρίς άλλη καθυστέρηση και η "κατά νόμο απρόσκοπτη μεταφορά και ταφή των απορριμμάτων στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής".

Επίσης, ζητείται από τα αρμόδια όργανα των δήμων, της Περιφέρειας και κάθε αρμόδιο όργανο, να διενεργούν ανά τακτικά χρονικά διαστήματα ελέγχους και να επιβάλουν κυρώσεις στους ρυπαντές ή σε όσους, με πλημμελή εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν συμβάλλουν στην επίλυση του προβλήματος.
"Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα ανωτέρω" αναφέρει η ανακοίνωση "επιβάλλονται οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται από τον α.ν. 2520/1940, καθώς και από τις διατάξεις του άρθρου 11 της αναφερόμενης στην προηγούμενη παράγραφο υγειονομικής διάταξης, εκτός εάν προβλέπονται βαρύτερες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις από άλλες διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας".

Είχαμε εντοπίσει μόλις χτες την οξύτητα που λαμβάνει η κοινωνική αντιπαράθεση στη χώρα μας.

Στην αιχμή βρίσκεται το πρόβλημα της απεργίας των εργαζομένων στους ΟΤΑ και το ζήτημα των σκουπιδιών με τις διαστάσεις που αφορούν και τη δημόσια υγεία.

Το ζήτημα είναι το πώς επιλέγει να αντιμετωπίσει το θέμα η κυβέρνηση.

Χωρίς διάλογο για την ουσία των διεκδικήσεων, αφού παραμένει ακλόνητη  στην επιμονή να επιβάλει όλα τα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά μέτρα.

Και από την άλλη με την ακραία ένταση του αυταρχισμού.

Έτσι ανέσυρε τον Αναγκαστικό Νόμο 2520  της 27 Αυγούστου /4 Σεπτ. του … 1940!

Κατά σύμπτωση ένα νόμο από μια περίοδο όπου  στη χώρα μας υπήρχε δικτατορία, η δικτατορία του Μεταξά.

Ο Αναγκαστικός Νόμος του Μεταξά που ενεργοποιεί η κυβέρνηση προβλέπει:

«Αρθρο 4. Αι παραβάσεις αύται εισάγονται εις δίκης εντός δεκαπενθημέρου από της μηνύσεως, συντεμνομένης εις το ήμισυ της νομίμου προθεσμίας προς κλήτευσιν εις το ακροατήριον των κατηγορουμένων και των μαρτύρων…
Αρθρο 5. Μετά δευτέραν καταδίκην επί τη αυτή παραβάσει ο Υπουργός Κρατικής Υγιεινής και Αντιλήψεως ή ο Νομάρχης, δι` αποφάσεως αυτού, εκδιδομένης μετά σύμφωνον γνώμην της υγειονομικής επιτροπής, δύναται να επιβάλη το κλείσιμον του καταστήματος ή επιχειρήσεως του καταδικασθέντος επί χρονικόν διάστημα ενός μηνός δυνάμενος ν` ανανεούται μέχρι της συμμορφώσεως προς την παραβιαζομένην υγειονομικήν διάταξιν».

Επίσης, προβλέπει και ποινές όπως

Σύμφωνα με άρθρο 31 παρ. 2 Ν. 3904/2010 ΦΕΚ Α΄ 218/23.12.2010:
3. Οι παραβάσεις των διατάξεων του Υγειονομικού Κανονισμού (ΦΕΚ 275 Β`) και όλες οι παραβάσεις των διατάξεων όλων των Υγειονομικών Διατάξεων, οι οποίες εκδίδονται κατ` εφαρμογή του άρθρου 1 του α.ν. 2520/1940 (ΦΕΚ 273
Α`) ή κατ` εξουσιοδότηση άλλου νόμου, τιμωρούνται με κράτηση μέχρι τριών (3) μηνών ή με πρόστιμο μέχρι τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ].
Σύμφωνα με άρθρο 11 Υγειονομικής Διάταξης (Εσωτερικών και Κοινων. Πρόνοιας Ε1β/301 τη10/14 Φεβρ. 1964 (ΦΕΚ Β 63) «Περί συλλογής, αποκομιδής και διαθέσεως απορριμάτων» ορίζεται ότι «Οι παραβάται της παρούσης διώκονται και τιμωρούνται συμφώνως προς τας διατάξεις του Ποινικού Κώδικος εκτός εάν υπό ετέρας γενικής ή ειδικής διατάξεως προβλέπονται αυστηρότεραι ποιναί, οπότε έχουσιν εφαρμογήν αι τελευταίαι».

Ουσιαστικά παραπέμπει σε διάταξη ΠΚ 284.

« ΠΚ 284.
Παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών
1. Όποιος παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει ο νόμος ή η αρμόδια αρχή για να αποτραπεί η εισβολή ή η διάδοση μιας μεταδοτικής ασθένειας τιμωρείται με φυλάκιση. Αν η παραβίαση αυτή είχε ως συνέπεια να μεταδοθεί η ασθένεια σε άνθρωπο, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών.
2. Αν η πράξη τελέστηκε από αμέλεια, επιβάλλεται φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή χρηματική ποινή.» κλπ

Με άλλα λόγια η κυβέρνηση επιχειρεί μέσα από την εντεινόμενη αντιπαράθεση – ή τουλάχιστον απειλεί – με μέτρα όπως φυλάκιση, κατάργηση των οργανικών θέσεων στις υπηρεσίες καθαριότητας, περνώντας έτσι από το παράθυρο την ιδιωτικοποίηση κρίσιμων τομέων του δημοσίου.

Είναι απόλυτη ανάγκη η πιο υπεύθυνη στάση από το συνδικαλιστικό κίνημα ώστε να αντιμετωπιστούν αυτές οι μεθοδεύσεις.

Από την άλλη, δίνεται με σαφήνεια το μήνυμα για την πιο αυταρχική αντιμετώπιση των εργατικών κινητοποιήσεων.

Οδηγούμαστε στην εποχή των Αναγκαστικών Νόμων με τις εφιαλτικές μνήμες που αυτοί ξυπνούν στον ελληνικό λαό.

Η οικονομική δικτατορία και κατοχή που έχει επιβληθεί τείνει να συμπληρωθεί με μορφές καταστολής που ανήκουν και στα αυθεντικές δικτατορίες.

Που θα οδηγήσει αυτή κατρακύλα;

Χρέος των κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δυνάμεων που αντιμάχονται αυτές τις πολιτικές είναι ν αντιμετωπίσουν με σύνεση και ωριμότητα αλλά και με μεγάλη αποφασιστικότητα αυτή την κατάσταση. 


( Τελευταίες πληροφορίες μιλούν για επιστράτευση των απεργών από τη Δευτέρα, ενώ εξαιρετικά τεταμένο κλίμα υπάρχει στο ΧΥΤΑ της Φυλής).

Δεν υπάρχουν σχόλια: