Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Έλληνες μην αυτοκτονείτε… Αγωνιστείτε!



 Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στο διεθνή τύπο για τις συνέπειες της κρίσης και για τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες.

Τελευταία τόσο στο BBC  News όσο και στη γαλλική εφημερίδα Monde δημοσιεύτηκαν άρθρα για την επιδείνωση όλων τω ν θεμάτων υγείας που σχετίζονται και με τις επιδράσεις της οικονομικής κρίσης και των σκληρών μέτρων που έχουν ληφθεί σε βάρος των εργαζομένων.

Έτσι στον Monde στο άρθρο με τίτλο «La crise, une tragédie pour la santé des Grecs», παρουσιάζονται στοιχεία από μια βρετανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην ιατρική εφημερίδα Lancet, όπου επισημαίνονται η αύξηση της χρήσης των ναρκωτικών, ανάπτυξη της πορνείας, όπως και των κρουσμάτων μολύνσεων από AIDS. Σ’ αυτήν ο David Stuckler, συγγραφέας της μελέτης και κοινωνιολόγος στο πανεπιστήμιο Cambridge, επισημαίνει: «Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στην υγεία και στη δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες που θα την υπηρετούν ώστε να διασφαλιστεί ότι η κρίση δεν θα επηρεάσει την τελευταία πηγή πλούτου της χώρας, το λαό της».

Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Martin McKee, από το London School of Hygiene and Tropical Medicine, ο οποίος εργάστηκε μαζί με τον David Stuckler, επισημαίνει ότι οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες οφείλουν να δώσουν προσοχή σ’ αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα: « Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δείχνει ότι μεταφέρεται στους προϋπολογισμούς που είναι σημαντικοί και για τον τομέα της υγείας …».  

 Οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων έχουν μειωθεί κατά 40% μεταξύ του 2007 και 2009, σύμφωνα με τους συγγραφείς της έρευνας του Lancet.

Σύμφωνα, με άρθρο στο  Guardian, οι πιο αδύναμοι κοινωνικά επηρεάζονται περισσότερο από αυτές τις εξελίξεις.

 Οι έρευνες τουM. Stuckler, ο αριθμός των αυτοκτονιών έχει αυξηθεί κατά 17% ανάμεσα στο 2007 και 2009, αλλά σύμφωνα με έναν επίσημο υπολογισμό που δόθηκε από έκθεση του ελληνικού κοινοβουλίου, ανεβάζει την αύξηση του ποσοστού ανάμεσα στο 25 με 40%!

Ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των αυξανόμενων αυτοκτονιών συνδέεται με τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και την αδυναμία τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σε ανταπόκριση του στο BBC News, o Trying times for Greek families», παρουσιάζει παραδείγματα Ελλήνων εργαζομένων που έχουν απολυθεί, οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες, νέων επιστημόνων που αναζητούν διέξοδο στο εξωτερικό. Ενδεικτικό ότι στην  κεντρική του σελίδα το BBC News παραπέμπει σ’ αυτό το άρθρο με την επισήμανση «Greek Tragedy - Families in Greece talk of their financial struggles”.

Ενδιαφέρον είναι και το βίντεο του BBC στη διεύθυνση: http://www.bbc.co.uk/news/business-15207043

Τέτοια δημοσιεύματα μπορούμε να παραθέσουμε πολλά ακόμα.

Η διέξοδος, λοιπόν, για τους Έλληνες δεν είναι ούτε η κατάθλιψη, ούτε η … αυτοκτονία, ούτε η καταφυγή στους ψεύτικους κόσμους των ναρκωτικών, της εγκληματικότητας – ή όπου αλλού ωθεί τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα η οικονομική κρίση και η ανάλγητη πολιτική της κυβέρνησης.

Ούτε συλλογικά μπορεί να είναι η φυγή από τον τόπο μας  - για κάποιους ατομικά, ειδικότερα νέους, μπορεί να είναι.

Ούτε μπορεί να είναι η «ευσπλαχνία» των ξένων παρατηρητών.

Η λύση είναι ο συλλογικός μας αγώνας, η διεκδίκηση για να νατραπεί αυτή η πολιτική, για να διασφαλιστούν οι όροι μιας αξιοπρεπούς ζωής σε εκατομμύρια Έλληνες πολίτες.

Αυτή τη βδομάδα φουντώνουν οι κινητοποιήσεις:

Καθημερινά πραγματοποιούνται απεργίες, στάσεις εργασίας, καταλήψεις σε δημόσια κτίρια.

Αποκορύφωμα θα είναι η πανελλαδική, πανεργατική απεργία στις 19 του μήνα.

Ορισμένες σκέψεις ακόμα:

Οι κινητοποιήσεις είναι αναγκαίο να περάσουν σε νέο ανώτερο ποιοτικό στάδιο: στόχος πρέπει να είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής, η ανατροπή αυτής της κυβέρνησης και η δημιουργία των προϋποθέσεων για μια κυβέρνηση που θα κινείται σε τελείως διαφορετική λογική.

Προσοχή πρέπει να δοθεί σε πλευρές που διχάζουν τους εργαζομένους και την κοινωνία. Γιατί, απλά αυτό εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Όσο δίκαια κι αν είναι τα αιτήματα, είναι σκόπιμο να αποφεύγονται καταστάσεις που στρέφουν τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης (πχ, η συσσώρευση όγκων σκουπιδιών που έχει στρέψει ευρέα τμήματα της κοινωνίας εναντίον των εργαζομένων στους ΟΤΑ).

Και τελευταία, είναι αναγκαίο να αναπτυχθούν και να ενισχυθούν κάθε λογής πρωτοβουλίες που προωθούν την κοινωνική αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα.

Αλλά σε όλα αυτά θα επανέλθουμε.

Οπότε το μήνυμα μας μπορεί να είναι:

Έλληνες αγωνιστείτε …

Κάνει καλό στην υγεία σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: