Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Δυναμικές διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και νέα πρόκληση των δυνάμεων καταστολής – Νεκρός ένας διαδηλωτής



 Σίγουρα δεν ήταν ο μέγιστος αριθμός που θα μπορούσε να δώσει το παρόν στις διαδηλώσεις αυτή τη μέρα της γενικής απεργίας.

Ωστόσο, υπήρξε ιδιαίτερος παλμός και δυναμισμός.



Και μια θέληση, η αποφασιστικότητα ότι δεν θα καμφθούμε.

Ότι ο αγώνας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας θα συνεχίσει.






Και πάλι υπήρξε ωμή πρόκληση των δυνάμεων καταστολής.

Και ένας ακόμη νεκρός διαδηλωτής.

«Παράπλευρη απώλεια» του καθαρού και κεκηρυγμένου πολέμου που έχει εξαπολύσει το αντιδημοκρατικό καθεστώς της μνημονιακής ολιγαρχίας εναντίον των Ελλήνων πολιτών.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Υπήρξαν αρχικά οι συγκεντρώσεις στην Ομόνοια του ΠΑΜΕ και της ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ στο πεδίο του Άρεως.

Ακολούθησαν οι πορείες.

Πρώτη έφτασε στο Σύνταγμα η πορεία του ΠΑΜΕ γύρω στις 12.10΄, η οποία στις 1μμ κατευθύνεται προς τους στύλους του Ολυμπίου Διός.





Παράλληλα εκείνη την ώρα φτάνει στο Σύνταγμα και η πορεία της ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, με τα συμμετοχή πολλών συνδικάτων, της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, ΠΟΕ-ΟΤΑ και άλλων.



Όλα είναι ήσυχα και ειρηνικά.






Οι διαδηλωτές εκφράζουν μαχητικά με συνθήματα την απαίτησή τους για ανατροπή των Μνημονίων και των βάρβαρων μέτρων.








Ώσπου ξαφνικά, αναίτια και τελείως απρόκλητα  πραγματοποιείται μια προκλητική κίνηση των ΜΑΤ  στις 1.20΄μμ ακριβώς – προφανέστατα σε υλοποίηση καλά προετοιμασμένου σχεδίου – που κόβει την πορεία στη μέση και εμποδίζει τους διαδηλωτές να περνούν μπροστά από τη Μεγάλη Βρετάνια.

Ήμασταν αυτόπτες μάρτυρες.  
Εκεί μπροστά στα γεγονότα.

Και θέλουμε να το δηλώσουμε κατηγορηματικά.

ΚΑΜΙΑ πρόκληση από την πλευρά των διαδηλωτών δεν είχε συμβεί μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Όλα ήταν ειρηνικά και σε απόλυτη τάξη.

Αυτό αποδεικνύουν οι φωτογραφίες που ακολουθούν και έχουν ληφθεί κυριολεκτικά πέντε λεπτά από την ωμή πρόκληση των δυνάμεων καταστολής.

Ένας … αλλιώτικος διαδηλωτής ….



Και γελαστά πρόσωπα μπροστά από τα ΜΑΤ.



Που σε ελάχιστο χρόνο θα πραγματοποιήσουν την κίνησή τους.

Ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις και γιουχάισμα από την πλευρά των διαδηλωτών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις «τυχαία» αφήνουν να περάσουν ορισμένοι διαδηλωτές μεταξύα των και ορισμένοι «άγνωστοι».
Πέφτουν οι πρώτες μολότοφ.



Ακολουθεί η ρίψη δεκάδων χημικών εναντίον του ειρηνικού πλήθους των διαδηλωτών.



Που ωστόσο παραμένει με αποφασιστικότητα μπροστά στη Βουλή. Αποδοκιμάζει τις αστυνομικές δυνάμεις.



Τα μεγάφωνα καλούν τις δυνάμεις των ΜΑΤ αν αισθάνονται Έλληνες να πετάξουν τον εξοπλισμό και τις ασπίδες τους και να ενωθούν με τους διαδηλωτές.



Δε λείπει και το χιούμορ ακόμη και ο χορός ενώ παίζονται τραγούδια αγωνιστικά.

Εκείνες τις στιγμές που υπάρχει υψηλή ένταση στην πλατεία  Συντάγματος γύρω στις 1.50΄μμ διασχίζει το πλήθος ένα νοσοκομειακό.
Δεν προλάβαμε να το βιντεοσκοπήσουμε.

Είναι οι στιγμές που μετά από την επανειλημμένη ρίψη των χημικών το μεγαλύτερο μέρος των διαδηλωτών αρχίζει να αποχωρεί μπροστά από τη Βουλή και τον Άγνωστο Στρατιώτη και ωθείται σε γύρω δρόμους.



Αργότερα θα πληροφορηθούμε τη θλιβερή κατάληξη.

Το βίντεο που ακολουθεί παρουσιάζει ορισμένες βασικές στιγμές από τα γεγονότα και την αντίδραση των διαδηλωτών.




 Ένα στοιχείο όμως που δείχνει και την αποφασιστικότητα  των  συγκεντρωμένων είναι ότι μεγάλο μέρος από αυτούς παρέμεινε στην Αμαλίας, στη Μητροπόλεως και αλλού.




Ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις συνέχιζαν τις προκλήσεις τους αφού σχημάτιζαν κλωβό και εμπόδιζαν την κίνηση των διαδηλωτών στην Αμαλίας, στην Ερμού και σε άλλους δρόμους.

Παρόλα αυτά μέχρι και στις 2μμ έφταναν διαδηλωτές στην πλατεία Συντάγματος.





Και ένας ηλικιωμένος διαδηλωτής με μαι ελληνική σημαία ... συνεχίζει μόνος του και απτόητος ... 






Για μια ακόμη φορά η βάρβαρη καταστολή ήρθε για να αντιμετωπίσει την ειρηνική διαμαρτυρία των πολιτών της Αθήνας. Φυσικό και αναγκαίο συμπλήρωμα μιας βάρβαρης πολιτικής.


Ωστόσο,  οι πρακτικές αυτές δεν μπορούν να κάμψουν τη θέληση των πολιτών και την απαίτησή τους να ανατρέψουν την πολιτική  που καταστρέφει την Ελλάδα και ξεθεμελιώνει τα τελευταία δικαιώματα των εργαζομένων.

Η αντίσταση και ο αγώνας για οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη θα συνεχιστεί.

Μόνο που ήρθε ο καιρός να αναζητηθούν και νέες πιο αποτελεσματικές μορφές πάλης. 


Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Το Δημόσιο Χρέος στα ύψη – οι μισθοί και τα δικαιώματα στα Τάρταρα. Εμείς, τι κάνουμε;




Παρουσιάζουμε ένα συνοπτικό γράφημα βασισμένο σε τελευταία στοιχεία της Eurostat όπου καθαρά φαίνεται ότι το Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας στα τέλη του 2011 εκτινάχτηκε πάνω από 160% του ΑΕΠ!

Συγκεκριμένα έφτασε στο 165,3% του ΑΕΠ.




Και αυτό παρά τις απίστευτες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός.

Ο οποίος  καλείται να «δεχτεί» και τα νέα συντριπτικά μέτρα.

Τα οποία  κατά τα άλλα ορισμένοι κυβερνητικοί εταίροι προσπαθούν να μας πείσουν ότι θα τα καταψηφίσουν.

Μια παρωδία κακοστημένη που σκοπό έχει για πολλοστή φορά να εξαπατήσει τους πολίτες.

Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς;

Η συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία που θίγεται κατάφωρα από τα εξοντωτικά μέτρα.

Αύριο έχει εξαγγελθεί μια γενική απεργία από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.
      
Φυσικά και πρέπει οι εργαζόμενοι να δώσουν ένα δυνατό παρόν.

Ωστόσο, φαίνεται ότι αυτές οι μορφές πάλης που τείνουν να αποκτήσουν ένα «επετειακό» χαρακτήρα εξαντλούν τη δυναμική τους.

 Έτσι, ωριμάζει σε πολλούς η άποψη ότι χρειάζονται νέες, πιο σύνθετες και αποτελεσματικές μορφές δράσης.

Που να εξασφαλίζουν την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση των εργαζομένων, των κοινωνικών δυνάμεων που πλήττονται από τις πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων.

Να είναι άμεσες και αποτελεσματικές.

Και να δημιουργούν τις ουσιαστικές προϋποθέσεις για πολιτικές ανατροπές και για το άνοιγμα ενός διαφορετικού δρόμου της χώρας μας.

Συμμετέχουμε στους αγώνες.

Ταυτόχρονα αναζητούμε και εκείνα τα στοιχεία που μπορούν να εκφράσουν μια διαφορετική, πιο ελπιδοφόρα δυναμική.  

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ εγκυμονεί τον κίνδυνο μιας ευρωπαϊκής ή ακόμα και μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης – σύμφωνα με έκθεση του ελβετικού ινστιτούτου Prognos ΑG




Η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα είχε ενδεχομένως επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, εκτιμούν οι ειδικοί του ελβετικού ινστιτούτου Prognos ΑG, οι οποίοι συνέταξαν έκθεση για λογαριασμό του γερμανικού ιδρύματος Μπέρτελσμαν με θέμα το κόστος και τις επιπτώσεις ενός αποκαλούμενου Grexit.

Στην έκθεση που δημοσιεύθηκε σήμερα αναφέρεται ότι η παγκόσμια οικονομία θα ήταν σε θέση να απορροφήσει τους κραδασμούς μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Δεν αποκλείει ωστόσο ένα ντόμινο με συνέπεια την αλυσιδωτή πτώχευση της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, η οποία θα προκαλούσε ύφεση στην παγκόσμια οικονομία.

Επιπτώσεις για το 90% της παγκόσμιας οικονομίας

Σύμφωνα με υπολογισμούς του ινστιτούτου Prognos AG με βάση το οικονομετρικό μοντέλο VIEW, το κόστος εξόδου Ελλάδας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Ιταλίας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στις οικονομίες των 42 ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου, οι οποίες αντιστοιχούν στο 90% της παγκόσμιας οικονομίας, προκαλώντας συνολικές απώλειες 17 τρισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2020. Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν συνεπώς στη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για να αποφύγει ένα ντόμινο.

Για τη Γερμανία οι ειδικοί της Prognos ΑG υπολογίζουν το κόστος μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη σε 74 δισεκατομμύρια ευρώ. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν ζημιές 64 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη διαγραφή απαιτήσεων του ιδιωτικού, αλλά και του γερμανικού δημοσίου τομέα.

Υψηλό το τίμημα και για τη Γαλλία

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το κόστος εξόδου των τεσσάρων νοτιοευρωπαϊκών χωρών για τη Γαλλία. Οι ζημιές θα ανέλθουν σύμφωνα με τους ειδικούς, στο 154,4% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό σε σύγκριση με όλες τις υπό εξέταση θιγόμενες χώρες. Ο λόγος δεν είναι μόνο η ισχυρή παρουσία γαλλικών τραπεζών σε νοτιοευρωπαϊκές χώρες, αλλά και η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των χωρών που θα αποχωρήσουν από το ευρώ.

Πολύ υψηλότερο θα είναι το τίμημα που θα κληθεί να καταβάλει η Ελλάδα σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ. Το ελβετικό ινστιτούτο υπολογίζει ότι η επιστροφή στη δραχμή θα κοστίσει στη χώρα μας συνολικά 164 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση εργασίας στα διάφορα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν ότι οι δημόσιοι πιστωτές θα προχωρήσουν σε ένα κούρεμα των απαιτήσεών τους έναντι της Ελλάδας κατά 60%. Επιπλέον θεωρήθηκε ότι το νέο ελληνικό νόμισμα θα ήταν κατά 50% υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ.


Αυτά σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις του ελβετικού ινστιτούτου.

Που δείχνουν, ωστόσο,  και τους φόβους των γερακιών των αγορών.

Και το πιθανότερο είναι ότι παρουσιάζουν ένα μέρος της αλήθειας.

Το ζήτημα είναι ότι αν πραγματικά μια και τυπική χρεωκοπία της Ελλάδας και έξοδος της από το ευρώ παρουσιάζει τόσο τεράστιο κόστος, γιατί πρέπει να υφίσταται ο ελληνικός λαός αυτά την ολοκληρωτική οικονομική και κοινωνική εξόντωση και να μην ακολουθείται μια πολιτική σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση;

Μάλλον, γιατί τις όποιες συνέπειες της κρίσης οι ισχυροί των αγορών, οι δανειστές και παγκόσμιοι τοκογλύφοι με τους εγχώριους συνεργάτες τους θέλουν να το μετακυλήσουν πάνω στις πλάτες των Ελλήνων εργαζομένων όπως και στους αντίστοιχους των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.

Προωθώντας όλο και πιο ακραία και «έξαλλα| μέτρα οικονομικού και κοινωνικού αφανισμού.

Άραγε, απέναντι σ’ αυτή την ακραία «λογική» οι λύσεις μπορούν να προκύψουν με ημίμετρα, αυταπάτες και «κουρέματα»;

Ή με ρήξεις και ριζικές αναπροσαρμογές της πολιτικής και της οικονομίας της χώρας;

Σε κοινή και παράλληλη δράση με όλους τους λαούς που θίγονται και δοκιμάζονται από την επίθεση του νεοφιλελεύθερου ολοκληρωτισμού;