Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2012

Στην πτωχοποίηση οδηγούνται ολοένα και περισσότεροι Έλληνες – στέρηση βασικών ειδών καταγράφουν τα τελευταία στοιχεία





  Χθες δημοσιεύσαμε το άρθρο για τον ασύλληπτο πλούτο που συσσωρεύουν παρά την ύφεση οι υπερ-πλούσιοι αυτού του πλανήτη σε βάρος της τεράστιας πλειοψηφίας του παγκόσμιου πληθυσμού.

  Και επισημάναμε ότι το ίδιο φαινόμενο και σε ακόμη μεγαλύτερη ένταση θα ισχύσει και στην ελληνική κρίση.

  Σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που προσφέρουν ένα μέρος της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.

  Η στέρηση βασικών αγαθών και υπηρεσιών (δυσκολία ικανοποίησης βασικών αναγκών, ανεπαρκείς συνθήκες στέγασης, επιβάρυνση από τις δαπάνες στέγασης, αδυναμία αποπληρωμής δανείων ή αγορών με δόσεις, δυσκολίες στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, δυσκολία αντιμετώπισης των συνήθων αναγκών, ποιότητα ζωής) πλέον δεν αφορά μόνον τον φτωχό πληθυσμό της χώρας, αλλά και μέρος του μη φτωχού πληθυσμού.

  Με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, το 38,8% του πληθυσμού που έχει λάβει καταναλωτικό δάνειο να δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων για αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Ενώ ακόμη και το 24,9% του μη φτωχού πληθυσμού έχει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες αξίας περίπου 600 ευρώ.

Αυτό προκύπτει από την έρευνα Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης των Νοικοκυριών, που διενήργησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), με βάση τα εισοδήματα του 2010.

Σύμφωνα με την έρευνα:

• Ο πληθυσμός που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες σε τουλάχιστον τέσσερις από τις εννέα συνολικά διαστάσεις της υλικής στέρησης, αποτελείται κυρίως από:
-Παιδιά ηλικίας κάτω των 18 ετών (16,4%).
-Πληθυσμό ηλικίας 65 ετών και άνω (13,1%), ποσοστό που αυξάνει σε 14,7% στις γυναίκες και μειώνεται σε 11% στους άνδρες.
-Πληθυσμό 18 έως 64 ετών (15,4%).
-Παιδιά ηλικίας 18 έως 24 ετών που έχουν ολοκληρώσει την πρωτοβάθμια εκπαίδευση (35,2%).
-Πληθυσμό ηλικίας 18 έως 59 ετών που έχει ολοκληρώσει την τριτοβάθμια εκπαίδευση (6,5%).

• Το ποσοστό του πληθυσμού που διαβιεί σε κατοικία με στενότητα χώρου ανέρχεται σε 25,9% για το σύνολο του πληθυσμού, ενώ είναι 23,2% για τον μη φτωχό πληθυσμό και 35,8% για τον φτωχό πληθυσμό.

• Τα νοικοκυριά που επιβαρύνονται από το κόστος στέγασης ανέρχονται σε 24,3% για το σύνολο του πληθυσμού, σε 9,4% για τον μη φτωχό πληθυσμό και 79% για τον φτωχό πληθυσμό.

• Το 42,7% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι στερείται διατροφής που περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του μη φτωχού πληθυσμού εκτιμάται σε 0,3%.

• Το 69,5% του φτωχού πληθυσμού και το 24,9% του μη φτωχού έχει οικονομική δυσκολία να αντιμετωπίσει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες αξίας περίπου 600 ευρώ.

• Περιβαλλοντικά προβλήματα από παρακείμενη βιομηχανία ή κυκλοφορία αυτοκινήτων αντιμετωπίζει το 25,6% του συνολικού πληθυσμού, ενώ ποσοστό 20,3% του ίδιου πληθυσμού αναφέρει ως πρόβλημα τους βανδαλισμούς και την εγκληματικότητα στην περιοχή του.

• Το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που δηλώνει οικονομική αδυναμία να έχει ικανοποιητική θέρμανση ανέρχεται σε 18,7%, ενώ είναι 38,9% για τον φτωχό πληθυσμό και 13,7% για τον μη φτωχό πληθυσμό.

• Το 30% του μη φτωχού πληθυσμού δηλώνει ότι επιβαρύνεται πάρα πολύ από τις συνολικές δαπάνες στέγασης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τον φτωχό πληθυσμό εκτιμάται σε 55,7%.

• Το 38,8% του πληθυσμού που έχει λάβει καταναλωτικό δάνειο δηλώνει ότι δυσκολεύεται πάρα πολύ στην αποπληρωμή αυτού ή των δόσεων για αγορά αγαθών και υπηρεσιών.

Το 41,4% του φτωχού πληθυσμού δηλώνει δυσκολία στην πληρωμή πάγιων λογαριασμών, όπως αυτών του ηλεκτρικού ρεύματος, του νερού, του φυσικού αερίου κ.λπ.

• Το 48,9% του φτωχού πληθυσμού αναφέρει μεγάλη δυσκολία στην αντιμετώπιση των συνήθων αναγκών του με το συνολικό μηνιαίο ή εβδομαδιαίο εισόδημά του.

• Το μέσο ελάχιστο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της χώρας, κατά δήλωσή τους, ανέρχεται σε 2.235 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 1.808 ευρώ, ενώ τα μη φτωχά νοικοκυριά 2.350 ευρώ.

• Το 17,1% του φτωχού πληθυσμού, το 6% του μη φτωχού πληθυσμού και το 8,3% του συνολικού πληθυσμού δεν διέθεταν ένα, τουλάχιστον, ΙΧ επιβατηγό αυτοκίνητο, ενώ το 17,9% των φτωχών νοικοκυριών, το 6,4% των μη φτωχών και το 8,9% του συνόλου των νοικοκυριών δεν διέθεταν προσωπικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, αν και τα χρειάζονταν, λόγω έλλειψης οικονομικής δυνατότητας.

Θεωρούμε ότι τα στοιχεία αυτά αποτελούν ένα τμήμα μόνο της σημερινής σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Αυτό που καταγράφει η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ.

Δυστυχώς, η βιωμένη καθημερινή πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη.

Και δείχνει ότι καθημερινά χιλιάδες Έλληνες γίνονται  φτωχοί και ακόμη φτωχότεροι.
Και οδηγούνται σε κατάσταση απόγνωσης χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν βασικές τους ανάγκες.

Και όλα αυτά πριν ψηφιστούν και τα νέα εξοντωτικά μέτρα!

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Ποιος κερδίζει από την ύφεση; Μα, φυσικά οι ultra πλούσιοι – μια διδακτική ιστορία από τις ΗΠΑ και όχι μόνο …




Ξεχάστε την ύφεση - δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη περίοδος στην ιστορία της ανθρωπότητας  για να είναι κάποιος μέλος της πιο αποκλειστικής λέσχης: του κόσμου των υπερ-πλουσίων.




Με αυτό το σχόλιο ξεκινάει ένα άρθρο στο Foreign Policy του Νοεμβρίου σε μια θεματική ενότητα που ανιχνεύει το ποιος βγαίνει κερδισμένος από την ύφεση.

Το αναδημοσιεύουμε ως συνέχεια στον προβληματισμό που παραθέτουμε μετά από το άρθρο του Σλαβόι Ζίζεκ.


 «Ναι, είναι αλήθεια, το 1%  στις Ηνωμένες Πολιτείες αρχικά επλήγη από την παγκόσμια οικονομική κρίση, και έφτασε να δηλώνει το 50% της απώλειας εισοδήματος. Το μερίδιο του εισοδήματος αυτής της οικονομικής ελίτ στις Ηνωμένες Πολιτείες έπεσε από 23,5% σε 18,1%. Στην υποτονική ανάκαμψη, ωστόσο, τα ανώτερα εισοδήματα ανέκαμψαν πολύ πιο έντονα. Το 2010, ο οικονομολόγος Emmanuel Saez  επεσήμανε: «το 1%  απέσπασε το 93% των κερδών κατά το πρώτο έτος της ανάκαμψης».

  Δύο παράγοντες εξηγούν τον πολύ διαφορετικό ρυθμό  ανάκαμψης των πλουσίων σε σχέση με τους υπόλοιπους. Πρώτον, η μαζική ανεργία έχει καταστρέψει εκατομμύρια που βασίζονταν στους μισθούς για το σύνολο ή το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους, αλλά δεν επηρέασε  άμεσα τη μειοψηφία που ζει από τις επενδύσεις της. Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου της ομάδας των υπερ-πλουσίων  λαμβάνει τη μορφή μετοχών, ομολόγων και άλλων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων. Δεύτερον, για το μέσο Αμερικανό το πιο σημαντικό στοιχείο του πλούτου είναι η οικογενειακή κατοικία. Έτσι,  αν και η χρηματιστηριακή αγορά ανέκαμψε, το 31% των αμερικανών που είναι  ιδιοκτήτες σπιτιών, βρίσκονται ακόμη «βυθισμένοι» επειδή χρωστούν στους δανειστές ενυπόθηκα δάνεια μεγαλύτερης ονομαστικής αξίας  από τα σπίτια τους.

  Το σκάσιμο της φούσκας των κατοικιών είναι ο κύριος λόγος, που η μέση καθαρή αξία που κατείχε η τυπική αμερικανική οικογένεια, κατρακύλησε σχεδόν 40% ανάμεσα στο 2007 με 2010. Και ενώ η Federal Reserve και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν σταθεροποιηθεί με επιτυχία και αναβίωσε ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η αγορά μετοχών μέσω εργαλείων όπως τα χαμηλά επιτόκια που επέτρεψαν τα κέρδη να αυξάνονται, το πολιτικό αδιέξοδο έχει μπλοκάρει την πρόοδο για τη  διαγραφή ή την αναδιάρθρωση του τεράστιου χρέους που βαραίνει την μεσαία τάξη όσον αφορά τη στεγαστική αγορά. Το αποτέλεσμα; Ο πλούτος της μέσης αμερικανικής οικογένειας παραμένει κάτω από το προ της ύφεσης υψηλό του σημείο.

Τι γίνεται με το υπόλοιπο τμήμα  του κόσμου; Τα δεδομένα για την παγκόσμια πλούσια ελίτ  είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν. Ρώσοι ολιγάρχες, μεγιστάνες του Μεξικού, και οι κινέζοι κομμουνιστές "πρίγκιπες" δεν έχουν τη συνήθεια να αποκαλύπτουν πλήρως όλα τα περιουσιακά στοιχεία τους. Οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες, όμως, προβάλλουν ένα παγκόσμια μοτίβο παρόμοιο με εκείνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

  Κατά την έναρξη της ανάκαμψης το 2009, ο συνολικός πλούτος των 10.000.000 σε όλο τον  κόσμο που δηλώνουν εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκε κατά 18,9%, σύμφωνα με μια έκθεση της Merrill Lynch και της εταιρείας συμβούλων που εδρεύει στο Παρίσι, Capgemini. Μετά από μια βουτιά 20% το  2008, ο συνολικός πλούτος αυτής της ομάδας είχε ήδη έως το τέλος του 2010 πλησιάσει  στην κορυφή που κατείχε το 2007.

   Το τοπ 1%  του πλανήτη κατείχε το 44% του παγκόσμιου πλούτου το 2010, σύμφωνα με την Credit Suisse. Το ποσοστό αυξήθηκε ελαφρώς από το 2000, όταν στο 1% ανήκε το 40% των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με μια έκθεση του 2008 από το Παγκόσμιο Ίδρυμα για την Ανάπτυξη Οικονομικών Ερευνών.

  Την ίδια στιγμή, το φτωχότερο ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού - περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι - σήμερα κατέχει μόλις το 1% του  παγκόσμιου πλούτου, ενώ πολλοί τώρα στενάζουν κάτω από το βάρος της αύξησης των τιμών των τροφίμων.

  Έτσι, ίσως δεν αποτελεί καμία έκπληξη ότι, ακόμη και κατά τη διάρκεια μιας περιόδου  μαζικής ανεργίας και  λαϊκής απόγνωσης σε μεγάλο μέρος του βιομηχανοποιημένου κόσμου και παρά την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην Κίνα και σε άλλες αναδυόμενες οικονομίες,  ο παγκόσμιος πλούτος προκαλεί μεγάλη αίσθηση.

 Λιγότερο από το ένα τέταρτο των ανθρώπων με υψηλά εισοδήματα δηλώνουν απαισιόδοξοι σχετικά με τις μελλοντικές προοπτικές του πλούτου τους, σύμφωνα με μια φετινή έρευνα  της εταιρείας συμβούλων Knight Frank και της Citi Private Bank. Το 2012, οι ερωτηθέντες στο ερωτηματολόγιο Outlook Millionaire της  Fidelity Investments ήταν πιο αισιόδοξοι για το οικονομικό μέλλον τους από ό, τι τα προηγούμενα πέντε χρόνια. Σημειώστε καλά, ωστόσο, ότι το 1/4 των εκατομμυριούχων που απάντησαν στην έρευνα της  Fidelity, δήλωσε ότι δεν αισθάνονται πλούσιοι – παρά μόνο αν είχαν  5 εκατομμύρια δολάρια περισσότερο.

 Φαίνεται ότι οι πλούσιοι  πραγματικά είναι διαφορετικοί από τους υπόλοιπους εμάς. Και ανακάμπτουν πολύ πιο γρήγορα από τις παγκόσμιες οικονομικές καταστροφές».


Αλήθεια, υπάρχουν κερδισμένοι και από την πιο σκληρή ύφεση και την πορεία «ανάκαμψης».

Και είναι πάντα οι συνήθεις «ύποπτοι».
Οι μεγιστάνες του χρήματος, η ελίτ του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος.

Που κερδοσκοπούν χωρίς ίχνος συνείδησης και με αυξανόμενη βουλιμία για μεγαλύτερα κέρδη και συγκέντρωση ακόμη μεγαλύτερου πλούτου.

 Αδιαφορώντας αν η τεράστια πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού βυθίζεται στη πιο μαύρη φτώχεια.

Ή καλύτερα αξιοποιώντας αυτή την κατάσταση για να διευρύνουν τα κέρδη τους με την ένταση της εκμετάλλευσης ανθρώπων και φυσικών πόρων.

Η εικόνα αυτή, που αναδεικνύεται ανάγλυφα μέσα από τα λίγα στοιχεία που παραθέτει το άρθρο, μπορεί να προσφέρει χρήσιμα συμπεράσματα και για την κατάσταση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για τη φύση και τα αποτελέσματα της κρίσης που  αντιμετωπίζουμε.

Μόνο που εδώ βεβαίως στοιχεία δεν δίνονται στη δημοσιότητα.
Αντιθέτως, διαστρεβλώνονται, αποκρύπτονται και θάβονται μέσα από ένα πέπλο παραπληροφόρησης.

Μέσα από την τέφρα και τα ερείπια της ελληνικής οικονομίας, μέσα από τη συνεχή και την τεχνητή διόγκωση του δημόσιου χρέους.
Μέσα από τον ενταφιασμό των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Θα αναδυθεί μια ακόμη πιο ενισχυμένη, με περισσότερα κέρδη και ασυδοσία, ληστρική οικονομική ολιγαρχία.
 Ελληνική αλλά και σε πλήρη ταύτιση με τους ευρωπαίους και διεθνείς κερδοσκόπους, τοκογλύφους και ισχυρούς των αγορών και του χρήματος.

Και με μια υπερήφανη χώρα και κοινωνία  υποβιβασμένη σε καθεστώς οικονομικής αποικίας με κατοίκους και εργαζομένους να καλούνται να επιβιώσουν σε συνθήκες σύγχρονων δουλοπάροικων.

Εκτός αν δεν τους το επιτρέψουμε. 

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Πολιτικοί τριγμοί, εκβιασμοί και η ανάγκη για μια ουσιαστική ανατροπή. Πλησιάζει η ώρα για μια αποφασιστική αναμέτρηση;




Οι πολιτικές εξελίξεις φαίνεται να πυκνώνουν καθώς έρχεται η ώρα για την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου και των νέων σκληρών μέτρων που αυτό προβλέπει.

Η τρικομματική κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται ότι κλυδωνίζεται.

Ο πρωθυπουργός δίνει ένα τελεσιγραφικό χαρακτήρα στην επικείμενη ψηφοφορία κινδυνολογώντας για το επερχόμενο χάος στο βαθμό που δεν ψηφιστούν τα προτεινόμενα μέτρα και μιλώντας για «αποφασιστικότητα» μέχρι τέλους ακόμη και αν ανατραπεί.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει εικόνα διάλυσης καθώς καθημερινά αποχωρούν στελέχη και βουλευτές ενώ μαίνεται ένας ανοικτός πλέον πόλεμος για την ανατροπή του Βενιζέλου.

Η ΔΗΜΑΡ λεονταρίζει και προσπαθεί να διασωθεί και η  ίδια από τη διάλυση αναφέροντας ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα για τα εργασιακά.

Την ίδια στιγμή ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ υποστήριξε πως στην περίπτωση που δεν περάσουν τα μέτρα η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. «Η χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη λύση. Υπάρχουν άλλοι συσχετισμοί δυνάμεων, προφανώς, θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές…» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μανιάτης.

Εκβιασμός και προς την ελληνική κοινωνία και προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Πέρα από την πολιτική θύελλα για την ψήφιση των μέτρων, νέα «σύννεφα» προκύπτουν από την απόφαση του οικονομικού εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη, να διαβιβάσει στη Βουλή τη δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των πρώην Υπουργών Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κύριος Πεπόνης επιπλέον διαβιβάζει και τη λίστα με όλα τα ονόματα.

Ο οικονομικός εισαγγελέας έχει κρατήσει αντίγραφο της δικογραφίας, καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Διώτη και Καπελέρη οι οποίοι εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Υπενθυμίζεται, ότι οι εισαγγελείς διερευνούσαν αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων σε βαθμό κακουργήματος.

Ένας ακόμη δυνατός «πονοκέφαλος» προέκυψε για την κυβέρνηση των ανδρεικέλων  από την απόφαση – «βόμβα» του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε  αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι η ίδια κοινωνική ομάδα πληρώνει και πάλι τον «λογαριασμό» των νέων μέτρων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στη περίπτωση που ψηφιστεί το πακέτο τότε στην πρώτη προσφυγή που θα κατατεθεί στα δικαστήρια ο εναγόμενος θα δικαιωθεί και ο νόμος στην πράξη δεν θα ισχύσει.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για πρώτη φορά όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, κρίθηκε σχέδιο νόμου, μη συμβατό με τις συνταγματικές επιταγές.

Μετά και την εισήγηση του συμβούλου Αντώνη Κατσαρόλη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων τροπολογιών, η Ολομέλεια έκρινε ότι η για πέμπτη συνεχόμενη φορά μείωση των συντάξεων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων.

Η Ολομέλεια η οποία συγκροτήθηκε από 30 δικαστές, γνωμοδότησε ότι οι διατάξεις για τις μειώσεις των συντάξεων και την περικοπή των δώρων προσκρούουν στα άρθρα 2, 4, 22 και 25 του Συντάγματος.

Με άλλα λόγια, προσκρούουν στην συνταγματική υποχρέωση σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, στις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και στην προστασία της εργασίας.

Όλα «μαύρα» λοιπόν για το κυβερνητικό στρατόπεδο που θα δοκιμαστεί σκληρά  τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο τριγμοί εμφανίζονται και στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος ακόμη να κυβερνήσει.

Αντίθετα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε:
«Είμαστε έτοιμοι να αποκρούσουμε την καταστροφή. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα» ο οποίος συνέχισε: «Πιστεύουμε ότι η άμμος στην κλεψύδρα της κυβέρνησης τελειώνει. Βρίσκονται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις: Ή θα αλλάξουν στρατηγική ή θα βρεθούν στην κρίση του λαού».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Δεν έχω ακούσει καμία τέτοια δήλωση. Εντάξει παιδιά θα έχετε πάρει απάντηση ήδη».

 Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και ζήτησε προσοχή στα «αυτογκόλ» και τις  «πεπονόφλουδες».

«Οι καιροί απαιτούν από το ΣΥΡΙΖΑ πρωτοβουλίες, συλλογικότητα, αυτοπεποίθηση, σοβαρότητα και ευθύνη. Προσοχή στα αυτογκόλ και τις πεπονόφλουδες» έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Από την πλευρά της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της δήλωσε:

Οι μέρες που περνάμε περικλείουν γεγονότα κρίσιμης σημασίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε μία μικρή ή μεγαλύτερη νίκη του λαού, όσο αφορά την στάση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας απέναντι στα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση. Το παν εξαρτάται απ' την υπεύθυνη, μαζική και μαχητική στάση του λαού μπροστά στην 48ωρη απεργία που πρέπει να πάρει τον χαρακτήρα ενός μαζικού ξεσηκωμού. Αλίμονο δηλαδή αν ο λαός δεν αξιοποιήσει αυτές τις μέρες για να επιβάλλει ρωγμές στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία με ελπίδα την καταψήφιση των νέων μέτρων. Το θέμα βέβαια κρίνεται πριν απ' όλα έξω απ' τη Βουλή. Εκεί θα φανεί τι δυνατότητα υπάρχει. Χαμένη είναι η μάχη που δεν δίνεται.

Ξεκαθαρίζουμε όμως το εξής σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα καταψηφίσουν τα μέτρα. Η καταψήφιση των μέτρων, ακόμα η μαζική καταδίκη των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης δίνει προοπτική στον λαό και ελπίδα στον βαθμό που ο λαός αποβάλλει κάθε φόβο, κάθε μοιρολατρία ή αν θέλετε και κάθε αυταπάτη όσο αφορά την ένταξη, την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση γενικά και όχι μόνο στην ευρωζώνη. Ακριβώς η νίκη που μπορεί να έχει ο λαός, που μπορεί, που είναι πιθανόν, που επιδιώκουμε αν θέλετε εμείς να έχει, δεν πρέπει να αλλοιωθεί, δεν πρέπει να χάσει τη δυναμική της κάτω απ' τους αλλεπάλληλους εκβιασμούς της κυβέρνησης, των κομμάτων και της ΕΕ όσο αφορά τη χρεοκοπία της Ελλάδας, την έξοδο απ' την ευρωζώνη ή την εκταμίευση της μιας, της άλλης και της επόμενης δόσης.

Ο λαός πρέπει να ξέρει το εξής πράγμα: Ότι κάθε ρωγμή που ο ίδιος θα επιβάλλει με την αντεπίθεσή του, στο βαθμό που αυτή η ρωγμή δεν εντάσσεται σε μια γενική πολιτική ρήξης και ανατροπής, το πολιτικό σύστημα μπορεί αυτή τη ρωγμή να την καλύπτει, να την κλείνει. Έχει εφεδρείες ακόμα στα χέρια του δυστυχώς, τέτοιες εφεδρείες είναι η πόλωση που θέλει να επιβάλλει μέσα στον ελληνικό λαό, το νέο δίλημμα, κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει τη δυνατότητα το σύστημα να αξιοποιήσει τη «Χρυσή Αυγή» ως δήθεν μια ανερχόμενη δύναμη ή το λεγόμενο σύνθημα «ενότητα της αριστεράς».


Ενώ το ΚΚΕ σωστά επισημαίνει την ανάγκη ριζικής ανατροπής του Μνημονίου και του καθεστώτος που αυτό εκπροσωπεί, παραμένει στη λογική της αντιπαράθεσης με όλες τις άλλες δυνάμεις που εμφανίζονται αντιμνημονιακές ή ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς.
 Φτάνοντας στο σημείο  να τσουβαλιάζει ως «εφεδρείες του συστήματος»  τη Χρυσή Αυγή με την υπόθεση της ενότητας της Αριστεράς!!!





Βεβαίως, την ίδια στιγμή η Μέρκελ με τον κυνισμό και την ωμότητα, που την διακρίνει, δήλωσε: «Δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου με τέτοιο χρέος»!

«Με ένα χρέος που υπερβαίνει ας πούμε το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου», ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι στο Βερολίνο, υπερασπιζόμενη την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θεωρεί επιτυχημένη την πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, η  Μέρκελ αρνήθηκε ότι πρόκειται για πολιτική αποκλειστικά λιτότητας και σταθεροποίησης.

«Μόνο εάν ανταποκρινόμαστε στις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς, μόνο τότε μπορούμε κάτι να προσφέρουμε στην ανάπτυξη. Και γνωρίζουμε ότι με ένα χρέος που υπερβαίνει ας πούμε το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου», σημείωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα και για την ίδια τη Γερμανία, γι αυτό και, όπως είπε, «δεν είναι αυτοσκοπός το ότι αποφασίσαμε να μεταρρυθμίσουμε κατά βιώσιμο τρόπο τους προϋπολογισμούς μας, αλλά είναι κατά κάποιον τρόπο η ασφάλεια για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για να μπορούν να λαμβάνουν και εκείνοι πολιτικές αποφάσεις ανεξάρτητα».

Η Μέρκελ εκφράζει έτσι τις μύχιες σκέψεις και επιδιώξεις της.

Δεν νοείται ανεξαρτησία με χρέος σε τέτοια ύψη. Οπότε οι χώρες που έχουν φτάσει σ’ αυτή τη θέση – με πρώτη και χειρότερη την Ελλάδα – πρέπει να «τιμωρηθούν» σκληρά και παραδειγματικά.

Και να μετατραπούν σε οικονομικά προτεκτοράτα και νέες αποικίες, σε «ζωτικό χώρο» για την επιβίωση και ανάπτυξη της γερμανικής υπερδύναμης.

Όσο για το «μέλλον των παιδιών και των νέων» - αυτό μάλλον δεν αφορά τους νέους της Ελλάδα ςκαι της Νότιας Ευρώπης.

 Σ’ ένα ιδιαίτερα κρίσιμο πολιτικό περιβάλλον, πολλά θα κριθούν τις επόμενες ημέρες.

Με δεδομένους τους τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Με δεδομένη την αδυναμία ή την ανικανότητα και την έλλειψη βούλησης από την πλευρά των κομμάτων και της αριστερής αντιπολίτευσης για το σχηματισμό ενός παλλαϊκού Μετώπου για την ανατροπή του Μνημονίου και των κυβερνήσεων πολιτικών ανδρεικέλων που οδηγούν αυτή τη χώρα στην άβυσσο.

Προβάλλει ως απόλυτη αναγκαιότητα η καθοριστική παρέμβαση των ίδιων των πολιτών, του κοινωνικού κινήματος, των δυνάμεων της κοινωνίας που αναζητούν εναλλακτική λύση στα σημερινά αδιέξοδα ώστε να διαμορφωθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανατροπή της τρικομματικής κυβέρνησης των μνημονιακών υπαλληλίσκων.

 Η απάντηση με τη διήμερη γενική απεργία της επόμενης βδομάδας αλλά και με δράσεις σε κάθε κοινωνικό και εργασιακό χώρο, πρέπει να είναι ηχηρότατη.

Για να αρχίσει να αχνοφαίνεται και κάποια ακτίνα ελπίδας σ’ αυτή τη χώρα… 


Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

«Επιμήκυνση», νέο «κούρεμα» και άλλες ασάφειες εν μέσω πιέσεων και εκβιασμών – τα μετέωρα βήματα για το ελληνικό χρέος




 Ασαφές παραμένει το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα βήματα στο ζήτημα της Ελλάδας μετά το τέλος της τηλεδιάσκεψης του Eurogroup. «Υπάρχει κινητικότητα, αναμένουμε όμως την έκθεση της τρόικας», δηλώνει ευρωπαίος διπλωμάτης.

 Χωρίς πολιτικές αποφάσεις, όμως, ολοκληρώθηκε η πολύωρη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Στο τραπέζι βρέθηκε μια σειρά επιλογών σε σχέση με την Ελλάδα, όπως η χορήγηση χαμηλότερων επιτοκίων, η επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής, ακόμα και το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος.

   Οι συμμετέχοντες κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους ως προς το ακριβές περιεχόμενο της τηλεδιάσκεψης. Μετά το τέλος της ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έκανε πάντως λόγο για «πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις της τρόικας στην Αθήνα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές, ενώ την ίδια στιγμή απηύθυνε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να κλείσει το ταχύτερο τα ανοιχτά ζητήματα και να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

  «Θα πρέπει κατ΄ αρχήν να περιμένουμε τώρα τις αποφάσεις του ελληνικού κοινοβουλίου», δήλωσε ένας από τους συμμετέχοντες της τηλεδιάσκεψης στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dapd.

Στην ελληνική Βουλή θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα ψηφοφορία για το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα των αιματηρών περικοπών ύψους 13,5 δισ. ευρώ, η ψήφιση του οποίου θεωρείται προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην χώρα μας. «Για την ολοκλήρωση των συνομιλιών σχετικά με το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής προσανατολιζόμαστε στη συνάντηση του Eurogroup στις 12 Νοεμβρίου", είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

  Μέσα στους κόλπους της ευρωζώνης δείχνει να κερδίζει έδαφος η άποψη ότι με την χορήγηση περισσότερου χρόνου στην Ελλάδα καθώς και τη χαλάρωση των όρων, η χώρα θα αντιμετωπίσει ταχύτερα το πρόβλημα του χρέους. «Μια ηπιότερη προσαρμογή αποτελεί μια από τις επιλογές», δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας των 17 υφυπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Τόμας Βίζερ στον δημόσια ραδιοσταθμό Deutschlandradio Kultur. «Η επίτευξη του στόχου για ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 4,5% μέχρι το τέλος του 2014 είναι πολύ, πολύ δύσκολη», είπε ο Γερμανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «ενδέχεται να δοθεί παράταση ενός ή δύο ετών στην Ελλάδα». Ως προς τα σενάρια για ένα δεύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους ο Τόμας Βίζερ δήλωσε ότι «δεν έχουν σχέση με το έργο της τρόικας στην Αθήνα».

Όλα αυτά χωρίς τελικά να λαμβάνεται υπόψη η δραματική θέση που έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία και τα αδιέξοδα της οικονομίας.

Και φυσικά χωρίς να συνυπολογίζεται η  αντίδραση των Ελλήνων πολιτών.  

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Το τελεσίγραφο από τις Βρυξέλλες, ο νέος κύκλος εκβιασμών και η «λήξη της διαπραγμάτευσης» σύμφωνα με τον Αντώνη Σαμαρά




Το ατελείωτο γαϊτανάκι των πιέσεων, εκβιασμών, του ψυχολογικού πολέμου που σκοπό έχει την ηθική και ψυχική εξουθένωση των Ελλήνων πολιτών ώστε να αποδεχτούν μοιρολατρικά τη νέα σφαγή στα εργασιακά δικαιώματα και τα εισοδήματά τους λαμβάνει μια νέα τροπή.


Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές η Κομισιόν επιθυμούσε να υπάρξει επίσημη δήλωση η οποία θα αναφέρει πως το πακέτο των μέτρων έκλεισε. Σε διαφορετική περίπτωση άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην γίνει η αυριανή η τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης. «Δεν μπορεί να γίνει η συνεδρίαση με ανοικτό το πακέτο των μέτρων» τόνιζαν χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες.

 Από κοντά και ο γνωστός «φιλέλληνας»  κ. Σόιμπλε ο οποίος στα πλαίσια  ημερίδας που διοργανώνει το think tank του Νίκολα Μπέργκγκρουν στο Βερολίνο  - όπου συμμετέχει η παγκόσμια πολιτική και οικονομική «αφρόκρεμα», μεταξύ αυτών και ο ΓΑΠ(!) – δήλωσε: «Όταν καταλήγουμε σε συμφωνίες θα πρέπει να ελέγχουμε κατά πόσο εφαρμόζονται, και σε περίπτωση που δεν υλοποιούνται θα πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις».

Ο  Σόιμπλε επανέλαβε την πρόταση του να αναλάβει ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Όλι Ρεν, τον έλεγχο της υλοποίησης του μνημονίου με την Ελλάδα καθώς επίσης να έχει το δικαίωμα να επιβάλει κυρώσεις σε περίπτωση που δεν εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα!!!

Με αυτήν την πρόταση του ελέγχου και της επιβολής κυρώσεων συμφώνησε και ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ζήτημα αν την ελεγκτική αυτή αρμοδιότητα θα έχει ο επίτροπος, όπως προτείνει ο κ. Σόιμπλε, ή ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως το έχει προτείνει ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

 Ο  υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας φέρεται ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τις τελευταίες εξελίξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, που παρουσίασε ο Real.gr, την ώρα που ο Γιάννης Στουρνάρας είχε συνάντηση με τον επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλιστών του ευρωκοινοβουλίου Χάνες Σβόμποντα χτύπησε το «πορτοκαλί» τηλέφωνο. Στην άλλη άκρη ήταν ο Πρωθυπουργός ο οποίος του ζητούσε να μεταβεί άμεσα στο Μαξίμου. Η συνάντηση διακόπηκε απότομα και ο υπουργός αναχώρησε προκειμένου να συναντήσει τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Πρωθυπουργός μαζί με τον Υπουργό Οικονομικών εξέτασαν όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες του πολυνομοσχεδίου το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στην βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε πως όλα τα προαπαιτούμενα θα περάσουν με ένα άρθρο ενώ δεν άφησε κανένα περιθώριο για αλλαγές στα εργασιακά.

Όλα σε ένα, λοιπόν.

Όλες οι εξοντωτικές ρυθμίσεις και τα μέτρα που οδηγήσουν σε ένα οικονομικό και κοινωνικό βάλτο τους Έλληνες  πολίτες, θα περαστούν σε ένα άρθρο!

Εκβιασμός και προς το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Που έτσι κι αλλιώς δεν μας έχει συνηθίσει σε «ηρωικές» εξάρσεις τα τελευταία χρόνια.

Στην ουσία ακόμη ένα κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που εξαφανίζει de facto και τα τελευταία ψευδεπίγραφα προσχήματα περί δημοκρατικών θεσμών.

Και με την απειλή ότι στο βαθμό που δεν υλοποιηθούν τα νέα βάρβαρα και εξοντωτικά μέτρα θα επιβληθούν και άλλες κυρώσεις σε βάρος των Ελλήνων.

 Όλα προσφέρονται στο βωμό των απαιτήσεων των δανειστών, της τρόικα και της αδίστακτης ελληνικής ολιγαρχίας.

  Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε λίγα λεπτά αργότερα ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Σίμος Κεδίκογλου απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τόνισε χαρακτηριστικά «Αύριο, στο Eurogroup δεν θα μπορούσαμε να πάμε, με ανοικτό πακέτο μέτρων. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει. Αλλά, ούτε για τη βιωσιμότητα του χρέους, ούτε και για την επιμήκυνση θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση, αν προηγουμένως, δεν έχουν κλείσει τα μέτρα. Και αυτό ο κ. Βενιζέλος το γνωρίζει καλά»

Λίγο πριν τις 15:00 ο Πρωθυπουργός σε γραπτή του ανακοίνωση ανέφερε πως η διαπραγμάτευση τελείωσε.

Η δήλωση του κ. Αντώνη Σαμαρά έχει ως εξής:

«Ολοκληρώσαμε σήμερα τη διαπραγμάτευση για τα μέτρα και τον Προϋπολογισμό. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια πιέσεων και χρόνου. Πετύχαμε σημαντικές βελτιώσεις, ακόμα και την τελευταία στιγμή...

Εφ’ όσον εγκριθεί η συμφωνία αυτή και ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ. Και θα βγει από την κρίση.
Πέρα από τη συμφωνία, ήδη προσπαθώ να δοθούν στην Ελλάδα περισσότερα από 31 δισεκατομμύρια ευρώ, ώστε να υπάρξει αισθητό αποτέλεσμα στην πραγματική οικονομία.

Το πρόβλημα από δω και στο εξής δεν είναι εκείνο ή το άλλο μέτρο… Το πρόβλημα είναι το ακριβώς αντίθετο: τι θα μπορούσε να συμβεί, αν δεν περάσει η συμφωνία και οδηγηθεί η χώρα στο χάος. Και πόσο πιο οδυνηρή θα ήταν για ολόκληρο τον ελληνικό λαό μια τέτοια εξέλιξη. Από οικονομική άποψη και - ακόμα χειρότερα -από πολιτική άποψη. Αυτοί οι κίνδυνοι πρέπει να αποφευχθούν.

Κι αυτό εναπόκειται πια στην υπευθυνότητα όλων των κομμάτων και του καθενός βουλευτή ξεχωριστά».

«Διαπραγμάτευση», λοιπόν, τέλος.

Λες και έγινε ποτέ διαπραγμάτευση.

Αντιθέτως τα κυβερνητικά στελέχη έχουν γίνει – ορισμένοι και πάρα πολύ πρόθυμα – αγγελιαφόροι και εντολοδόχοι των ιταμών απαιτήσεων της τρόικα.

Τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες ενός παρατεταμένου «θεάτρου σκιών» που σκοπό είχε τον εγκλωβισμό των πολιτών, το συστηματικό εκφοβισμό τους.

Όπως και τώρα  επιχειρεί να πράξει  ο πρωθυπουργός.

«Ή  ψηφίζεται το τρίτο Μνημόνιο ή αλλιώς θα έρθει το χάος».

Μόνο που στην πραγματικότητα το χάος είναι ήδη εδώ.
Η χωρίς προηγούμενο στα ευρωπαϊκά χρονικά ύφεση, η εκρηκτική ανεργία, η πτώχευση χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών, η πτωχοποίηση εκατομμυρίων Ελλήνων, ο εφιαλτικότερος χειμώνας της μεταπολεμικής μας ιστορίας, η απειλή για κατάσχεση σπιτιών και περιουσιών των εργαζομένων μικροοφειλετών – όλα αυτά είναι εδώ.


 Ακάθεκτος βέβαια ο τροϊκανός υπάλληλος – κατά τα άλλα υπουργός Οικονομικών - Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε πως αύριο στις 11 το πρωί θα καταθέσει στην βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού το οποίο θα περιλαμβάνει τον κατάλογο των μέτρων που περιλαμβάνει όλες τις περικοπές.

Δεν γνωρίζουμε – έτσι όπως διαμορφώνονται οι εξελίξεις – αν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης από μια κοινωνική και πολιτική έκρηξη που θα αποσκοπεί στην ανατροπή του μνημονιακού καθεστώτος.




Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Νέα πρόκληση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής σε αγαστή συνεργασία με το Μητροπολίτη Αιγιαλείας και την πρόθυμη προβολή από μερίδα των ΜΜΕ




 Κλιμακώνονται οι  νεοναζιστικές προκλήσεις που έχουν το χαρακτήρα καλά οργανωμένης προπαγανδιστικής – και όχι μόνο – επιχείρησης.

Το νεότερο επεισόδιο αφορά τα εγκαίνια των γραφείων της ναζιστικής οργάνωσης στο Αίγιο.

 Όπου «τυχαία» βρέθηκαν  συνεργεία όλων των βασικών ιδιωτικών καναλιών τα οποία μετά «φιλοξένησαν» σε εκτεταμένα ρεπορτάζ το γεγονός όπως και τις νέες δηλώσεις Παναγιώταρου για το Σοφοκλή Σχορτσιανίτη.

 Η «ατραξιόν» της νέας ναζιστικής αηδίας ήταν η παρουσία της τοπικής εκκλησίας και εκπροσώπων του μητροπολίτη Αιγιαλείας.

  Ο ίδιος δεν παρευρέθηκε αλλά φρόντισε να στείλει μια «διακήρυξη» με τις ευχές του, με «νουθεσίες» προς τα μέλη της Χρυσής Αυγής ώστε να γίνουν κάπως «καλύτερα παιδιά» με τις ευχαριστίες και τα   «συγχαρητήριά» του για το θεάρεστο έργο τους στο θέατρο χυτήριο.

  Ταυτόχρονα εξαπέλυσε επίθεση στην Αριστερά, στο ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρό του …. Γιατί έχει κάνει πολιτικό γάμο!

  Αλλά και με τους πρωτοφανείς ισχυρισμούς ότι την δολοφονική επίθεση στη MARFIN την έκαναν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ!

Η τελική ευχή του ανεκδιήγητου ιερωμένου ήταν η «Χρυσή Αυγή να γίνει γλυκιά ελπίδα για τον τόπο» !!!

Επειδή θεωρούμε ότι όλα αυτά μόνο τυχαία δεν είναι. Ότι ούτε αποτελούν μόνο μια καταγέλαστη πρακτική …

Αλλά αντιθέτως αποτελούν μέρος μιας καλά ενορχηστρωμένης και κλιμακούμενης νεοναζιστικής και φασιστικής επιχείρησης, παρουσιάζουμε καταρχάς ορισμένα βίντεο που δείχνουν το ποιόν ορισμένων.

Όπως, για παράδειγμα, του γνωστού υμνητή και υπηρέτη της φασιστικής δικτατορίας μητροπολίτη Αιγιαλείας, Αμβρόσιου, που παρουσιάζεται να υμνεί το γνωστό δολοφόνο της χούντας, συνταγματάρχη Ντερτιλή, τον οποίο χαρακτηρίζει ως  «….πρότυπο ζωής και γενναίο Έλληνα πολιτικό»!

Είναι απορίας άξιο πώς η ελληνική πολιτεία και η ελληνική εκκλησία ανέχεται και αναδεικνύει σε κορυφαίες ιεραρχικά θέσεις νοσταλγούς της χούντας, κήρυκες του μίσους και της μισαλλοδοξίας.




Στη συνέχεια παραθέτουμε το αποκαλυπτικότατο βίντεο του Guardian που παρουσιάζει όψεις της δράσης της Χρυσής Αυγής μαζί με καταγγελίες υψηλόβαθμου στελέχους της αστυνομίας για διείσδυση της οργάνωσης στους κόλπους του αστυνομικού σώματος.




Αλήθεια, σ’ αυτή την περίπτωση δεν μπορούσε να επέμβει ο εισαγγελέας για τη διερεύνηση αυτών  των καταγγελιών;

Ως πότε η «κοιμώμενη» και στην ουσία «φιμωμένη» δημοκρατία μας θα ανέχεται αυτά τα φαινόμενα;



Μέχρι να καταλυθεί και τυπικά από τα φασιστοειδή, τους εραστές των ιδεωδών αυτών που κατακρεούργησαν την Ελλάδα και την Ευρώπη; 

Τα επιλεκτικά αντανακλαστικά της δικαιοσύνης και η δίωξη του δημοσιογράφου Κώστα Μπαξεβάνη




 Στη δίωξη και τελικά σύλληψη του δημοσιογράφου Κώστα Μπαξεβάνη προχώρησαν οι δικαστικές αρχές για το δημοσίευμα του HOT DOC σχετικά με την αποκαλούμενη λίστα Λαγκάρντ.

Λίγο μετά τις 11 αστυνομικοί μπήκαν στο σπίτι του δημοσιογράφου παρουσία εισαγγελέα και τον συνέλαβαν.  «Μπαίνουν στο σπίτι με εισαγγελέα τώρα. Με συλλαμβάνουν. Διαδώστε» έγραψε ο Κώστας Βαξεβάνης στον προσωπικό λογαριασμό τους στο twitter.

Σύμφωνα με το koutipandoras.gr, ο εκδότης του περιοδικού Hot Doc συνελήφθη την ώρα που έδινε τηλεφωνική συνέντευξη σε ραδιοφωνικό σταθμό.  Αυτή τη στιγμή ο Κώστας Βαξεβάνης οδηγείται στην ΓΑΔΑ και αμέσως μετά θα τον οδηγήσουν στο γραφείο του Εισαγγελέα Υπηρεσίας.

Για μια ακόμη φορά οι δικαστικές αρχές έδειξαν επιλεκτική «ευαισθησία» και οξύτητα αντανακλαστικών.

Απέναντι σε έναν εκπρόσωπο του Τύπου που διαφοροποιείται από τις κεντρικές επιλογές.

Την ίδια ταχύτητα και «ευαισθησία» δεν έδειξαν οι δικαστικές αρχές απέναντι στους πολιτικούς που έχουν ευθύνη για την απόκρυψη της λίστας – Βενιζέλο, Παπακωνσταντίνου και άλλους.

Ούτε για αυτούς που με δόλιο τρόπο έσυραν τη χώρα στο Μνημόνιο και την αλυσόδεσαν  στους μηχανισμούς της τρόικα και των ξένων δανειστών.

Ούτε για αυτούς που επανειλημμένα έχουν διασπαθίσει και λεηλατήσει τη δημόσια περιουσία.

Στην ουσία πρόκειται για μια ανοικτή μορφή λογοκρισίας και φίμωσης του Τύπου.

Στην κατ’ επίφαση δημοκρατία και στην ουσία κοινοβουλευτική δικτατορία του μνημονιακού καθεστώτος μέσα στην οποία ζούμε και οι στοιχειώδεις  συνταγματικές ελευθερίες  αναιρούνται.

Πόση θλίψη προκαλούν όλα αυτά.

Όταν στη διπλανή Ιταλία – παρά την επέλαση και εκεί των πολιτικών λιτότητας – ο κορυφαίος πολιτικός παράγοντας και τέως πρωθυπουργός, ο καβαλιέρε Σίλβιο Μπερλουσκόνι καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση.

Για τα μάτια του κόσμου και για «ξεκάρφωμα»;

Έστω κι έτσι ορισμένοι θεσμοί της δικαιοσύνης κάπως λειτουργούν.

Και δεν αποτελούν απλό εξάρτημα της νοσηρής πολιτικής εξουσίας.