Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Πολιτικοί τριγμοί, εκβιασμοί και η ανάγκη για μια ουσιαστική ανατροπή. Πλησιάζει η ώρα για μια αποφασιστική αναμέτρηση;




Οι πολιτικές εξελίξεις φαίνεται να πυκνώνουν καθώς έρχεται η ώρα για την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου και των νέων σκληρών μέτρων που αυτό προβλέπει.

Η τρικομματική κυβερνητική πλειοψηφία φαίνεται ότι κλυδωνίζεται.

Ο πρωθυπουργός δίνει ένα τελεσιγραφικό χαρακτήρα στην επικείμενη ψηφοφορία κινδυνολογώντας για το επερχόμενο χάος στο βαθμό που δεν ψηφιστούν τα προτεινόμενα μέτρα και μιλώντας για «αποφασιστικότητα» μέχρι τέλους ακόμη και αν ανατραπεί.

Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζει εικόνα διάλυσης καθώς καθημερινά αποχωρούν στελέχη και βουλευτές ενώ μαίνεται ένας ανοικτός πλέον πόλεμος για την ανατροπή του Βενιζέλου.

Η ΔΗΜΑΡ λεονταρίζει και προσπαθεί να διασωθεί και η  ίδια από τη διάλυση αναφέροντας ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα για τα εργασιακά.

Την ίδια στιγμή ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ με δηλώσεις του στον ΣΚΑΙ υποστήριξε πως στην περίπτωση που δεν περάσουν τα μέτρα η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές. «Η χώρα θα οδηγηθεί ξανά σε εκλογές. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη λύση. Υπάρχουν άλλοι συσχετισμοί δυνάμεων, προφανώς, θα πρέπει να προκηρυχθούν εκλογές…» είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Μανιάτης.

Εκβιασμός και προς την ελληνική κοινωνία και προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Πέρα από την πολιτική θύελλα για την ψήφιση των μέτρων, νέα «σύννεφα» προκύπτουν από την απόφαση του οικονομικού εισαγγελέα, Γρηγόρη Πεπόνη, να διαβιβάσει στη Βουλή τη δικογραφία για τη λίστα Λαγκάρντ, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες των πρώην Υπουργών Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο κύριος Πεπόνης επιπλέον διαβιβάζει και τη λίστα με όλα τα ονόματα.

Ο οικονομικός εισαγγελέας έχει κρατήσει αντίγραφο της δικογραφίας, καθώς ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα και συγκεκριμένα τους πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Διώτη και Καπελέρη οι οποίοι εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων.

Υπενθυμίζεται, ότι οι εισαγγελείς διερευνούσαν αν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαγωγής εγγράφων σε βαθμό κακουργήματος.

Ένας ακόμη δυνατός «πονοκέφαλος» προέκυψε για την κυβέρνηση των ανδρεικέλων  από την απόφαση – «βόμβα» του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε  αντισυνταγματικές τις περικοπές στις συντάξεις, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά.

Το σκεπτικό της απόφασης αναφέρει ότι η ίδια κοινωνική ομάδα πληρώνει και πάλι τον «λογαριασμό» των νέων μέτρων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στη περίπτωση που ψηφιστεί το πακέτο τότε στην πρώτη προσφυγή που θα κατατεθεί στα δικαστήρια ο εναγόμενος θα δικαιωθεί και ο νόμος στην πράξη δεν θα ισχύσει.

Ειδικότερα, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για πρώτη φορά όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, κρίθηκε σχέδιο νόμου, μη συμβατό με τις συνταγματικές επιταγές.

Μετά και την εισήγηση του συμβούλου Αντώνη Κατσαρόλη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας των επίμαχων τροπολογιών, η Ολομέλεια έκρινε ότι η για πέμπτη συνεχόμενη φορά μείωση των συντάξεων μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, είναι αντίθετη σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων.

Η Ολομέλεια η οποία συγκροτήθηκε από 30 δικαστές, γνωμοδότησε ότι οι διατάξεις για τις μειώσεις των συντάξεων και την περικοπή των δώρων προσκρούουν στα άρθρα 2, 4, 22 και 25 του Συντάγματος.

Με άλλα λόγια, προσκρούουν στην συνταγματική υποχρέωση σεβασμού και προστασίας της αξίας του ανθρώπου, στις αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας και στην προστασία της εργασίας.

Όλα «μαύρα» λοιπόν για το κυβερνητικό στρατόπεδο που θα δοκιμαστεί σκληρά  τις επόμενες ημέρες.

Ωστόσο τριγμοί εμφανίζονται και στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα μετά τις δηλώσεις του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι έτοιμος ακόμη να κυβερνήσει.

Αντίθετα ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε:
«Είμαστε έτοιμοι να αποκρούσουμε την καταστροφή. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα» ο οποίος συνέχισε: «Πιστεύουμε ότι η άμμος στην κλεψύδρα της κυβέρνησης τελειώνει. Βρίσκονται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις: Ή θα αλλάξουν στρατηγική ή θα βρεθούν στην κρίση του λαού».

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τις δηλώσεις του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Δεν έχω ακούσει καμία τέτοια δήλωση. Εντάξει παιδιά θα έχετε πάρει απάντηση ήδη».

 Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και ζήτησε προσοχή στα «αυτογκόλ» και τις  «πεπονόφλουδες».

«Οι καιροί απαιτούν από το ΣΥΡΙΖΑ πρωτοβουλίες, συλλογικότητα, αυτοπεποίθηση, σοβαρότητα και ευθύνη. Προσοχή στα αυτογκόλ και τις πεπονόφλουδες» έγραψε στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Από την πλευρά της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξή της δήλωσε:

Οι μέρες που περνάμε περικλείουν γεγονότα κρίσιμης σημασίας, που μπορεί να οδηγήσουν σε μία μικρή ή μεγαλύτερη νίκη του λαού, όσο αφορά την στάση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας απέναντι στα νέα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση. Το παν εξαρτάται απ' την υπεύθυνη, μαζική και μαχητική στάση του λαού μπροστά στην 48ωρη απεργία που πρέπει να πάρει τον χαρακτήρα ενός μαζικού ξεσηκωμού. Αλίμονο δηλαδή αν ο λαός δεν αξιοποιήσει αυτές τις μέρες για να επιβάλλει ρωγμές στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία με ελπίδα την καταψήφιση των νέων μέτρων. Το θέμα βέβαια κρίνεται πριν απ' όλα έξω απ' τη Βουλή. Εκεί θα φανεί τι δυνατότητα υπάρχει. Χαμένη είναι η μάχη που δεν δίνεται.

Ξεκαθαρίζουμε όμως το εξής σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης που θα καταψηφίσουν τα μέτρα. Η καταψήφιση των μέτρων, ακόμα η μαζική καταδίκη των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης δίνει προοπτική στον λαό και ελπίδα στον βαθμό που ο λαός αποβάλλει κάθε φόβο, κάθε μοιρολατρία ή αν θέλετε και κάθε αυταπάτη όσο αφορά την ένταξη, την ενσωμάτωση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ενωση γενικά και όχι μόνο στην ευρωζώνη. Ακριβώς η νίκη που μπορεί να έχει ο λαός, που μπορεί, που είναι πιθανόν, που επιδιώκουμε αν θέλετε εμείς να έχει, δεν πρέπει να αλλοιωθεί, δεν πρέπει να χάσει τη δυναμική της κάτω απ' τους αλλεπάλληλους εκβιασμούς της κυβέρνησης, των κομμάτων και της ΕΕ όσο αφορά τη χρεοκοπία της Ελλάδας, την έξοδο απ' την ευρωζώνη ή την εκταμίευση της μιας, της άλλης και της επόμενης δόσης.

Ο λαός πρέπει να ξέρει το εξής πράγμα: Ότι κάθε ρωγμή που ο ίδιος θα επιβάλλει με την αντεπίθεσή του, στο βαθμό που αυτή η ρωγμή δεν εντάσσεται σε μια γενική πολιτική ρήξης και ανατροπής, το πολιτικό σύστημα μπορεί αυτή τη ρωγμή να την καλύπτει, να την κλείνει. Έχει εφεδρείες ακόμα στα χέρια του δυστυχώς, τέτοιες εφεδρείες είναι η πόλωση που θέλει να επιβάλλει μέσα στον ελληνικό λαό, το νέο δίλημμα, κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ ή κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει τη δυνατότητα το σύστημα να αξιοποιήσει τη «Χρυσή Αυγή» ως δήθεν μια ανερχόμενη δύναμη ή το λεγόμενο σύνθημα «ενότητα της αριστεράς».


Ενώ το ΚΚΕ σωστά επισημαίνει την ανάγκη ριζικής ανατροπής του Μνημονίου και του καθεστώτος που αυτό εκπροσωπεί, παραμένει στη λογική της αντιπαράθεσης με όλες τις άλλες δυνάμεις που εμφανίζονται αντιμνημονιακές ή ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της αριστεράς.
 Φτάνοντας στο σημείο  να τσουβαλιάζει ως «εφεδρείες του συστήματος»  τη Χρυσή Αυγή με την υπόθεση της ενότητας της Αριστεράς!!!





Βεβαίως, την ίδια στιγμή η Μέρκελ με τον κυνισμό και την ωμότητα, που την διακρίνει, δήλωσε: «Δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου με τέτοιο χρέος»!

«Με ένα χρέος που υπερβαίνει ας πούμε το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου», ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι στο Βερολίνο, υπερασπιζόμενη την πολιτική που εφαρμόζεται στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θεωρεί επιτυχημένη την πολιτική της λιτότητας που εφαρμόζεται σε χώρες όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, η  Μέρκελ αρνήθηκε ότι πρόκειται για πολιτική αποκλειστικά λιτότητας και σταθεροποίησης.

«Μόνο εάν ανταποκρινόμαστε στις συνθήκες της παγκόσμιας αγοράς, μόνο τότε μπορούμε κάτι να προσφέρουμε στην ανάπτυξη. Και γνωρίζουμε ότι με ένα χρέος που υπερβαίνει ας πούμε το 80 ή 90% του ΑΕΠ, γίνεται όλο και πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανεξαρτησία σου», σημείωσε η καγκελάριος και πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί πρόβλημα και για την ίδια τη Γερμανία, γι αυτό και, όπως είπε, «δεν είναι αυτοσκοπός το ότι αποφασίσαμε να μεταρρυθμίσουμε κατά βιώσιμο τρόπο τους προϋπολογισμούς μας, αλλά είναι κατά κάποιον τρόπο η ασφάλεια για τα παιδιά και τα εγγόνια μας, για να μπορούν να λαμβάνουν και εκείνοι πολιτικές αποφάσεις ανεξάρτητα».

Η Μέρκελ εκφράζει έτσι τις μύχιες σκέψεις και επιδιώξεις της.

Δεν νοείται ανεξαρτησία με χρέος σε τέτοια ύψη. Οπότε οι χώρες που έχουν φτάσει σ’ αυτή τη θέση – με πρώτη και χειρότερη την Ελλάδα – πρέπει να «τιμωρηθούν» σκληρά και παραδειγματικά.

Και να μετατραπούν σε οικονομικά προτεκτοράτα και νέες αποικίες, σε «ζωτικό χώρο» για την επιβίωση και ανάπτυξη της γερμανικής υπερδύναμης.

Όσο για το «μέλλον των παιδιών και των νέων» - αυτό μάλλον δεν αφορά τους νέους της Ελλάδα ςκαι της Νότιας Ευρώπης.

 Σ’ ένα ιδιαίτερα κρίσιμο πολιτικό περιβάλλον, πολλά θα κριθούν τις επόμενες ημέρες.

Με δεδομένους τους τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Με δεδομένη την αδυναμία ή την ανικανότητα και την έλλειψη βούλησης από την πλευρά των κομμάτων και της αριστερής αντιπολίτευσης για το σχηματισμό ενός παλλαϊκού Μετώπου για την ανατροπή του Μνημονίου και των κυβερνήσεων πολιτικών ανδρεικέλων που οδηγούν αυτή τη χώρα στην άβυσσο.

Προβάλλει ως απόλυτη αναγκαιότητα η καθοριστική παρέμβαση των ίδιων των πολιτών, του κοινωνικού κινήματος, των δυνάμεων της κοινωνίας που αναζητούν εναλλακτική λύση στα σημερινά αδιέξοδα ώστε να διαμορφωθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανατροπή της τρικομματικής κυβέρνησης των μνημονιακών υπαλληλίσκων.

 Η απάντηση με τη διήμερη γενική απεργία της επόμενης βδομάδας αλλά και με δράσεις σε κάθε κοινωνικό και εργασιακό χώρο, πρέπει να είναι ηχηρότατη.

Για να αρχίσει να αχνοφαίνεται και κάποια ακτίνα ελπίδας σ’ αυτή τη χώρα… 


Δεν υπάρχουν σχόλια: