Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011
Σε ναυάγιο το "ειδύλλιο" Εθνικής - AlphaBank ή "καπρίτσια" πριν την τελική συγχώνευση;
Σε ναυάγιο φαίνεται να οδεύει η πρόταση φιλικής συγχώνευσης που κατέθεσε η Εθνική Τράπεζα στην Alpha Bank στις 18 Ιανουαρίου.
Η Alpha απέρριψε αργά χθες το απόγευμα την πρόταση ως μη συμφέρουσα για τους μετόχους της. Προηγήθηκε ένα θρίλερ, καθώς οι φήμες που κυκλοφορούσαν για επικείμενο γάμο των δύο τραπεζών, ανάγκασε τη διοίκηση του Χ.Α. ν' αναστείλει τη διαπραγμάτευση των μετοχών των δύο τραπεζών και τη διοίκηση της Εθνικής να δημοσιοποιήσει τους όρους της προσφοράς.
Η Εθνική Τράπεζα υπέβαλε πρόταση φιλικής εξαγοράς στην Alpha Bank στις 18 Ιανουαρίου, σχετικά με τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Στις 3 Φεβρουαρίου οι δύο τράπεζες υπέγραψαν συμφωνία εμπιστευτικότητας αποκλειστικών διαπραγματεύσεων και τα αντίστοιχα στελέχη διοίκησης ξεκίνησαν συζητήσεις, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τους όρους της συγχώνευσης.
Το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank, ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, κατέληξε, νωρίς χθες το απόγευμα, ότι η πρόταση της Εθνικής δεν είναι συμφέρουσα για τους μετόχους της τράπεζας.
Οι όροι της πρότασης που κατέθεσε η Εθνική προέβλεπαν ότι η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί με ανταλλαγή μετοχών που θα εκδώσει η Εθνική Τράπεζα. Οι μέτοχοι της Alpha θα έπαιρναν 8 νέες μετοχές της Εθνικής για κάθε 11 υφιστάμενες μετοχές της Alpha. Ετσι, στη νέα τράπεζα που θα προέκυπτε, οι μέτοχοι της Εθνικής θα ήλεγχαν το 71% και αυτοί της Alpha το υπόλοιπο 29%. Η άμεση συμμετοχή του Δημοσίου στον Ομιλο θα ανερχόταν σε 0,9% και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης σε 12%.
Από την πλευρά της, η Εθνική -που ξεκίνησε τη «φιλική πολιορκία»- είναι πεπεισμένη ως προς τα οικονομικά και στρατηγικά οφέλη που απορρέουν από την πρότασή της. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο της Alpha εκτίμησε ότι η πρόταση εμπεριέχει σημαντικές αβεβαιότητες για τους μετόχους της τράπεζας, οι οποίες την καθιστούσαν μη αποδεκτή.
Alpha: Ασύμφορη η πρόταση
Όπως αναφέρει η Alpha σε ανακοίνωσή της, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας «αποφάσισε ομόφωνα, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της Alpha».
Όσον αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες της πρότασης που υπέβαλε η Εθνική, κατ' αρχάς η σχέση ανταλλαγής προέβλεπε υπερτίμημα 23,4% επί της τιμής κλείσιματος της Alpha κατά την 17η Ιανουαρίου 2011, μία ημέρα δηλαδή πριν την υποβολή της πρότασης. Με βάση το κλείσιμο της 17ης Φεβρουαρίου, το υπερτίμημα διαμορφώνεται στο 18,5% για την Alpha, ενώ σε σχέση με τη μέση τιμή των μετοχών των τελευταίων 12 μηνών το υπερτίμημα διαμορφώνεται στο 22,1%.
Η προτεινόμενη κατανομή αρμοδιοτήτων, η οποία αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα στην αποτυχία της προηγούμενης προσπάθειας συγχώνευσης, που είχε γίνει το 2001, προέβλεπε ότι τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου θα κατέχει στέλεχος της Alpha, ενώ τη θέση του μη εκτελεστικού αντιπρόεδρου θα καταλάβει στέλεχος της ΕΤΕ.
Για τη θέση όμως του διευθύνοντος συμβούλου, την πρόταση θα υπέβαλε η ΕΤΕ. Το διοικητικό συμβούλιο της νέας τράπεζας θα αποτελούνταν από 8 εκτελεστικά μέλη, (συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου), τα οποία θα μοιραζόταν ισομερώς μεταξύ των δύο τραπεζών. Οι υπόλοιπες διευθυντικές θέσεις θα κατανέμονταν με αξιοκρατικά κριτήρια.
Με την προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργούνταν η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, η οποία -όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΤΕ Βασ. Ράπανος- θα ήταν σε θέση να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.
Από τη συγχώνευση η ΕΤΕ υπολογίζεται ότι θα προκαλούνταν συνέργειες της τάξεως των 550 με 700 εκατ. ευρώ ετησίως. Και τούτο γιατί, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «θα μειωθούν οι γενικές και διοικητικές δαπάνες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».
Η ΕΤΕ πάντως προσδοκά ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνεργειών θα προκύψει από τις διεθνείς δραστηριότητες των δύο τραπεζών αλλά και από την εκλογίκευση του κόστους άντλησης κεφαλαίων.
Η νέα τράπεζα που θα δημιουργούνταν, εκτός από ισχυρή κεφαλαιακή βάση θα διέθετε μεγαλύτερη ρευστότητα καθώς ο λόγος των δανείων προς τις καταθέσεις θα υποχωρούσε στο 109%.
* «Η κυβέρνηση ενθαρρύνει παρόμοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. *
Ευκαιρία για μείωση κόστους στην εποχή του Μνημονίου
Η φιλική συγχώνευση που πρότεινε η Εθνική Τράπεζα στην Alpha Bank αποτελεί και τον πρώτο μεγάλο «τραπεζικό γάμο» που επιχειρείται τον καιρό του Μνημονίου.
Το αίτημα για τη δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων με διεθνές εκτόπισμα είναι πάντοτε επίκαιρο. Όμως στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία μετά την υπογραφή του Μνημονίου, διαμορφώνουν πρόσφορο έδαφος για να υλοποιηθούν τα σχέδια μεγέθυνσης των τραπεζικών ομίλων.
Ήδη πριν από μία εβδομάδα οι εκπρόσωποι της τρόικας έδωσαν ένα σαφές μήνυμα αναφέροντας ότι «στα σχέδια των τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνονται και δράσεις για τη μείωση του λειτουργικού και του μισθολογικού κόστους». Επιπροσθέτως το κείμενο του Μνημονίου που είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο ανέφερε για την εξομοίωση των όρων εργασίας των πιστωτικών ιδρυμάτων με αυτούς που ισχύουν στις ιδιωτικές τράπεζες.
Είναι λοιπόν προφανές ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται αίρουν τα ανυπέρβλητα εμπόδια που θα προκαλούσαν στο παρελθόν οι επιχειρούμενες συγχωνεύσεις κυρίως στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση των μεγάλων τραπεζών οι συγχωνεύσεις δημιουργούν ένα τεράστιο δίκτυο τραπεζικών καταστημάτων και μια στρατιά υπαλλήλων, τα οποία θα ήταν πρακτικά αδύνατο να αξιοποιηθούν.
Έτσι λοιπόν αν αυτά ίσχυαν τις εποχές της ευμάρειας και της αλματώδους αύξησης των χορηγήσεων, σήμερα που η οικονομία έχει εισέλθει στο μακρύ τούνελ της ύφεσης αποκτούν μεγαλύτερο ειδικό βάρος.
Ήδη οι περισσότερες τράπεζες εφαρμόζουν την περίφημη απομόχλευση η οποία μεταφράζεται σε μικρότερο όγκο εργασιών. Επομένως το Μνημόνιο ενδεχομένως λύνει τα χέρια των τραπεζιτών στην περίπτωση που προχωρήσει μια συγχώνευση του μεγέθους της Εθνικής - Alpha να περιορίσουν το λειτουργικό κόστος και να επιτύχουν οικονομίες κλίμακος.
Ζητούμενο παραμένει το κατά πόσο οι δύο τράπεζες ενωμένες θα κατορθώσουν να απεξαρτηθούν ταχύτερα από τη βοήθεια που τους παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη, ωστόσο όπως εκτιμούν αναλυτές η απάντηση στα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών εντοπίζεται στο Δημόσιο. Με άλλα λόγια, αν το Ελληνικό Δημόσιο δεν κατορθώσει να βγει στις αγορές για να δανειστεί, δύσκολα θα μπορέσουν να το πράξουν οι τράπεζες ανεξάρτητα από το μέγεθος που διαθέτουν. Σήμερα όλες οι ελληνικές τράπεζες «χρωστούν» στην ΕΚΤ περίπου 95 δισ. ευρώ.
*Διεθνείς αναλυτές επισήμαιναν ότι η συμφωνία είναι καλή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς θα προσελκύσει διεθνές κεφάλαιο στο παγωμένο διατραπεζικό σύστημα και ο νέος όμιλος θα μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Με ενεργητικό 200 δισ., θα ήταν 27η τράπεζα στην Ευρώπη
Η αναγγελθείσα και απορριφθείσα συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha Bank θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, με ενεργητικό που πλησιάζει τα 200 δισ. ευρώ, καταθέσεις ύψους 110 δισ. ευρώ και δάνεια συνολικού ύψους 121 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Με βάση το ενεργητικό των περίπου 200 δισ. ευρώ, η νέα τράπεζα θα ήταν 27η στη γενική κατάταξη των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με την Εθνική.
Η Εθνική διέθετε καταθέσεις ύψους 54,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, όπου είναι η μεγαλύτερη δύναμη, ενώ 10,4 δισ. ευρώ σε καταθέσεις είχε η τουρκική θυγατρική της Finansbank, σύμφωνα με τα στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου του 2010. Οι καταθέσεις των υπόλοιπων θυγατρικών της Εθνικής στην Ευρώπη κι αλλού ήταν πολύ μικρότερες και ανέρχονταν στο ποσό των 5,58 δισ. ευρώ. Οι συνολικές καταθέσεις του ομίλου ήταν περίπου 70,1 δισ. ευρώ στα τέλη 9μήνου του 2010.
Η χρηματοδότηση της Εθνικής από την ΕΚΤ ανερχόταν σε 23 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010.
Η Εθνική είχε επίσης δώσει δάνεια ύψους 48,78 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στις 30 Σεπτεμβρίου του προηγούμενου χρόνου. Η Finansbank είχε δώσει δάνεια ύψους 14,14 δισ. ευρώ και όλες οι θυγατρικές του ομίλου στις υπόλοιπες χώρες του εξωτερικού 8,15 δισ. ευρώ. Συνολικά, ο Όμιλος της Εθνικής είχε δώσει δάνεια ύψους 71 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010.
Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής ανήλθαν σε 259 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2010, έναντι 1,01 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2010, η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα είχε προσωπικό 12.800 στη χώρα και 36.000 περίπου συνολικά εντός κι εκτός συνόρων. Η Εθνική απασχολούσε στην Ελλάδα περίπου 12.500 άτομα στα τέλη του 2009 από 13.100 περίπου στα τέλη του 2008 και 13.400 το 2007.
* Όσον αφορά την Alpha Bank, οι συνολικές καταθέσεις του ομίλου της ανέρχονταν σε 39,85 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, εκ των οποίων 32,9 δισ. ευρώ προέρχονταν από την Ελλάδα.
Η Alpha Bank είχε αντλήσει ρευστότητα ύψους 13,9 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου για να χρηματοδοτήσει μέρος του ενεργητικού της.
Ο όμιλος της Alpha Bank είχε δώσει καθαρά δάνεια ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 38,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.
Τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη της Alpha Bank ανήλθαν σε 75,5 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2010, έναντι 344,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2009.
Η Alpha Bank απασχολούσε 15.000 άτομα προσωπικό στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010, εκ των οποίων 8.750 άτομα στην Ελλάδα.
Οι δύο τράπεζες είχαν υψηλούς δείκτες βασικών ιδίων κεφαλαίων (core Tier Ι), με της Εθνικής στο 12% και της Alpha στο 8,6%.
( τα στοιχεία και το ρεπορτάζ έχουν ανακτηθεί από την Ελευθεροτυπία, 19/2/11 )
Τώρα, αν η άρνηση της Alpha Bank είναι «ναζάκια» πριν το αίσιο τέλος του ειδυλλίου ή αλλιώς κίνηση διαπραγματευτικής τακτικής, αυτό θα φανεί σύντομα.
Το ζήτημα, βεβαίως, είναι πέρα από την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των τραπεζών – θέμα που προβάλλουν έντονα τόσο οι εκπρόσωποι της τρόικα, όσο και η ελληνική κυβέρνηση – τι θα γίνει με τη διασφάλιση των συμφερόντων των Ελλήνων καταναλωτών και πολιτών, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τελικά τον περιορισμό της ασυδοσίας των τραπεζών.
Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι οι τράπεζες έχουν κορυφαία ευθύνη για τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα και πλήρη εμπλοκή σε όλα τα παίγνια σε βάρος των Ελλήνων εργαζομένων και της ελληνικής οικονομίας.
Ήδη από τα επίσημα στοιχεία φαίνεται ότι αυτές οι δύο τράπεζες έχουν «δανείσει» το ελληνικό δημόσιο περί τα 87,3 δις.!
Και ενώ ακόμα και στη μητρόπολη του διεθνούς καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, η διοίκηση Ομπάμα επιχείρησε πρόσφατα να θέσει – έστω και περιορισμένα – κάποια όρια και δεσμεύσεις στην ασυδοσία των τραπεζών, εδώ στην εποχή του μνημονίου οι διαχειριστές της ελληνικής οικονομίας κινούνται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση.
Δεκάδες νεκροί διαδηλωτές στη Λιβύη
Μακελειό στη Βεγγάζη - Αποσύρεται ο στρατός από τους δρόμους του Μπαχρέιν
Τουλάχιστον 84 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη από την Τετάρτη στις συγκρούσεις μεταξύ των διαδηλωτών κατά του καθεστώτος Καντάφι και των δυνάμεων ασφαλείας. Την ίδια ώρα, έκρυθμη παραμένει η κατάσταση και στο Μπαχρέιν, όπου ο διάδοχος διέταξε την απόσυρση του στρατού από το κέντρο της πρωτεύουσας, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση.
Ο φόρος αίματος μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερος, καθώς μόνο την Παρασκευή αναφέρθηκαν 35 θάνατοι σε ένα νοσοκομείο της Βεγγάζης, δεύτερης μεγαλύτερης πόλης που είναι επίκεντρο των διαδηλώσεων.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης πάντως απευθύνουν «προειδοποιήσεις» ότι οι αμφισβητίες του Μουαμάρ Καντάφι θα τιμωρηθούν. Συγκεκριμένοι ιστότοποι –όπως το Facebookκαι το al-Jazeera- στο διαδίκτυο έχουν αποκλειστεί, ενώ σε ορισμένες περιοχές έχει διακοπεί και η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Το αεροδρόμιο της Βεγγάζης έχει κλείσει, ενώ οι δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ κατά των διαδηλωτών, όταν αυτοί προσέγγισαν την προεδρική κατοικία, στην οποία διαμένει ο Καντάφι όταν επισκέπτεται την πόλη.
Μαρτυρίες διαδηλωτών που επικαλείται το BBC αναφέρουν ότι σε ορισμένες περιοχές στρατιώτες εγκατέλειψαν τις τάξεις του στρατού και ενώθηκαν με τους διαδηλωτές.
Στο Μπαχρέιν
Την ώρα που στη Λιβύη φουντώνει το κύμα των διαδηλώσεων, στο Μπαχρέιν ο διάδοχος του θρόνου διέταξε την απόσυρση του στρατού από την κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι την τήρηση της τάξης θα αναλάβουν οι αστυνομικές δυνάμεις.
Νωρίτερα, η σιιτική αντιπολίτευση είχε αρνηθεί να προσέλθει στο διάδοχο που πρότεινε ο πρίγκιπας του Μπαχρέιν θέτοντας ως όρο την απόσυρση των δυνάμεων ασφαλείας από τους δρόμους της πρωτεύουσας Μανάμα. «Για να εξετάσουμε τον διάλογο, η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί και ο στρατός να αποσυρθεί από τους δρόμους της πρωτεύουσας» ανέφερε ο Ιμπραήμ Ματάρ, εκπρόσωπος του κόμματος Wefaq, τονίζοντας ότι 95 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από πυροβολισμούς του στρατού. Την Παρασκευή οι κυβερνητικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά εκατοντάδων διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν πορεία προς την πλατεία του μαργαριταριού. Οι διαδηλωτές δέχθηκαν πυρά και από τουλάχιστον ένα ελικόπτερο.
Στην Αλγερία
Το κύμα της αντίστασης έφτασε το Σάββατο και στην Αλγερία. Η αλγερινή αστυνομία εμπόδισε πεντακόσιους διαδηλωτές να φτάσουν στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας. Το Reuters μεταδίδει ότι οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα για "δημοκρατία και ελευθερία στην Αλγερία" και απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Αλγερία δύσκολα θα ακολουθήσει τον δρόμο της Αιγύπτου, καθώς οι μεγαλύτερες οργανώσεις της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.
Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011
24 νεκροί στη Λιβύη από τις τελευταίες διαδηλώσεις
Τουλάχιστον 24 είναι οι νεκροί, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, από τις διαδηλώσεις των τελευταίων δύο 24ώρων στη Λιβύη. Οι τραυματίες είναι δεκάδες, ενώ φόβους για νέο αιματοκύλισμα προκαλούν οι προαναγγελθείσες για σήμερα συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει επίσης ότι ένας άνθρωπος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε στην πόλη Αλ Μπάιντα.
Η αστυνομία και οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν επίσης στη Ζεντάν και στη Βεγγάζη, ενώ το ερασιτεχνικό βίντεο ( πηγή από το BBC ) παρουσιάζει συγκρούσεις και αναταραχές και στην Τρίπολη.
Όλα δείχνουν ότι η κοινωνική έκρηξη θα συνεχιστεί και θα ενταθεί σε μια σειρά αραβικών χωρών.
Τετάρτη 16 Φεβρουαρίου 2011
Έκρηξη διαδηλώσεων στη Λιβύη, το Μπαχρέιν, την Υεμένη και το Ιράν
Η Λιβύη προστίθεται τελευταία στον κατάλογο των χωρών στις οποίες εξαπλώνεται το κύμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Την ίδια ώρα αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται στην Υεμένη, για πέμπτη μέρα, όπως και στο Μπαχρέιν, για τρίτη συνεχή μέρα. Στο Ιράν ο αντικαθεστωτικός πυρετός συνεχίζεται και σήμερα εκδηλώνεται με συγκρούσεις διαδηλωτών υπέρ και κατά της κυβέρνησης.
Στη Λιβύη...
Στη Λιβύη εκατοντάδες άνθρωποι συγκρούστηκαν με την αστυνομία και υποστηρικτές της κυβέρνησης στην πόλη Βεγγάζη, στα ανατολικά, σε απόσταση περίπου 1.000 χλμ από την πρωτεύουσα Τρίπολη. Τουλάχιστον 38 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μέλη των δυνάμεων ασφάλειας.
Οι διαδηλωτές ήταν οργισμένοι για τη σύλληψη του δικηγόρου Φετχί Ταρμπέλ και ζητούσαν την απελευθέρωσή του. Ο Ταρμπέλ εκπροσωπεί συγγενείς περισσοτέρων από 1.000 ανθρώπων που, ως κρατούμενοι το 1996, είχαν πέσει θύματα της στυγνής επίθεσης των δυνάμεων ασφαλείας στη φυλακή Αμπού Σαλίμ.
Σε μια αντίδραση που προφανώς συνδέεται με την αναταραχή στη Βεγγάζη, η Τρίπολη εμφανίστηκε έτοιμη να απελευθερώσει 110 μέλη απαγορευμένης ισλαμιστικής οργάνωσης από την ίδια φυλακή αργότερα σήμερα.
Ο συνταγματάρχης Μοαμάρ Καντάφι κρατά το τιμόνι της Λιβύης από το πραξικόπημα του 1969. Αρκετές από τις διαδηλώσεις στη Λιβύη άρχισαν όταν αντιπολιτευόμενες οργανώσεις από το εξωτερικό ζήτησαν την ανατροπή του καθώς και την απομάκρυνση από την εξουσία του πρωθυπουργού Μπαγκντάντι αλ Μαχμούντι. Ωστόσο, τις τελευταίες ώρες, έγιναν και αρκετές διαδηλώσεις υπέρ του Καντάφι.
Στο Ιράν, νέες συγκρούσεις ξέσπασαν στην Τεχεράνη στη διάρκεια κηδείας ενός από τα (δύο) θύματα των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων της Δευτέρας.
Σύμφωνα με τις αρχές, οι συμπλοκές ξέσπασαν μεταξύ υποστηρικτών και αντιπάλων της κυβέρνησης. Ο ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράν δεν θα έχουν αποτέλεσμα ενώ τη στήριξή του προσέφερε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. Οι διαδηλώσεις στην Τεχεράνη ήταν οι πρώτες που πραγματοποιήθηκαν με αφορμή τις λαϊκές εξεγέρσεις σε Αίγυπτο και Τυνησία και από το Φεβρουάριο του 2010 στο Ιράν.
Στο Μπαχρέιν, πάνω από 1.000 άνθρωποι, ορισμένοι από τους οποίους χτυπούσαν τις γροθιές τους στο στήθος, κήδευσαν το ένα από τα δύο θύματα των επεισοδίων με τις δυνάμεις ασφάλειας. «Ο κόσμος νιώθει ότι τώρα υπάρχει η δυναμική, ότι τώρα μπορούν να καταφέρουν κάτι», δήλωσε ο 28χρονος Χολούντ, ο οποίος παραβρέθηκε στην κηδεία. «Δεν θέλουν την οικογένεια που έχει την εξουσία», πρόσθεσε.
Στο μικρό νησί, στα ανοιχτά της Σαουδικής Αραβίας, οι πολίτες είναι στην πλειονότητά τους Σιίτες αλλά ο βασιλιάς Χαμάντ μπιν Ισα αλ Χαλίφα Σουνίτης- ανήκουν δηλαδή στις δύο βασικές υποδιαιρέσεις του Ισλάμ. Οι διαδηλωτές διαμαρτύρονται για φτώχεια, χαμηλούς μισθούς και διακρίσεις.
Τέλος στην Υεμένη, για πέμπτη μέρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις των πολιτών που ζητούν την παραίτηση του προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Οι δυνάμεις ασφάλειας χρησιμοποίησαν αντλίες νερού για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος ενώ έγιναν και συγκρούσεις διαδηλωτών με υποστηρικτές της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και αρκετοί τραυματίστηκαν.
Ο Σάλεχ μετρά σχεδόν 32 χρόνια στην εξουσία και έχει πει ότι δεν θέλει να παραμείνει πέραν του 2013, όμως οι επικριτές του ζητούν άμεση αλλαγή.
Όταν δεν πουλιέται η δημόσια περιουσία που … ξεπουλιέται
Έτσι αφού σε συνέντευξή τους οι εκπρόσωποι της τρόικα δήλωσαν ότι πρέπει να εκποιηθεί δημόσια περιουσία ύψους 50 δις., αφού τους «κατήγγειλε» η κυβέρνηση και τους «επέβαλε σιγή» ώστε να μη δίνουν συνεντεύξεις αμέσως μετά τις όποιες συζητήσεις.
Αφού σε κάποια ημερίδα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα εισηγηθεί νόμο που θα απαγορεύει την πώληση δημόσιας περιουσίας, την επομένη ο υπουργός Οικονομικών έρχεται να χαρακτηρίσει «ρεαλιστικό και φιλόδοξο» τον στόχο για άντληση εσόδων ύψους 50 δισ. ευρώ από την «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας.
Ο υπουργός στηλίτευσε τις δηλώσεις των εκπροσώπων της τρόικας, λέγοντας ότι «ξεπέρασαν τον ρόλο τους και υπερέβησαν τα εσκαμμένα», καθώς «ανακοίνωσαν μονομερώς θέματα που αφορούν μόνον την ελληνική κυβέρνηση».
Αυτό είναι, λοιπόν.
Εσείς, κύριοι της τρόικα, μην μαρτυράτε τα φύλλα. Μην ξεμπροστιάζετε αυτά που μεθοδεύονται. Άλλωστε το παιχνίδι της εκποίησης, του ξεπουλήματος δημόσιου πλούτου δεν το ξέρετε τόσο καλά όσο οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες είναι καθ’ ύλην αρμόδιες σε τέτοιου είδους παίγνια.
Έτσι, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ο κ. Παπακωνσταντίνου τοποθετήθηκε υπέρ της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, λέγοντας ότι «το χρέος πριν αρχίσει να αποκλιμακώνεται θα έχει ξεπεράσει το 150% και οτιδήποτε βοηθάει τη μείωσή του είναι αναγκαίο».
Για να προσθέσει «η σωστή αξιοποίηση της περιουσίας όπως ταυτόχρονα και οι αποκρατικοποιήσεις είναι θετικά βήματα και τα χρειαζόμαστε», τόνισε.
Όσον αφορά στον στόχο των 50 δισ. ευρώ διερωτήθηκε: «Είναι μνημονιακός στόχος τα 50 δισ. ευρώ. Όχι! Γιατί ξεπερνά τα όρια (2013), αλλά και γιατί οι στόχοι δεν έχουν την ίδια δεσμευτικότητα όπως άλλοι στόχοι, π.χ. να μειώνουμε το έλλειμμά μας με συγκεκριμένους ρυθμούς κ.λπ.».
Όσον αφορά στον στόχο των 50 δισ. ευρώ διερωτήθηκε: «Είναι μνημονιακός στόχος τα 50 δισ. ευρώ. Όχι! Γιατί ξεπερνά τα όρια (2013), αλλά και γιατί οι στόχοι δεν έχουν την ίδια δεσμευτικότητα όπως άλλοι στόχοι, π.χ. να μειώνουμε το έλλειμμά μας με συγκεκριμένους ρυθμούς κ.λπ.».
Εν ολίγοις, κύριοι της τρόικα, αφήστε μας ήσυχους να ξεπουλήσουμε εμείς τη δημόσια περιουσία όπως θέλουμε και με τους ρυθμούς που θέλουμε.
Άλλωστε μπορεί να ξεπεράσουμε και τα 50 δις. αν χρειαστεί.
Αυτό θα μπορούσε να είναι μια ελεύθερη παράφραση των λεγομένων και της στάσης των κυβερνητικών στελεχών.
Όπως, επίσης εύκολα μπορεί να καταγραφεί και η συνέχιση του «θεάτρου του παραλόγου» που έχει ξεκινήσει μ’ αυτή την κυβέρνηση.
Έτσι το νέο επεισόδιο σ’ αυτό το σήριαλ που ξεκίνησε με την αλήστου μνήμης φράση «Λεφτά υπάρχουν» και πέρασε μέσα από πολλά επεισόδια, θα μπορούσε να έχει τον τίτλο « δεν πουλιέται η δημόσια περιουσία που … ξεπουλιέται».
Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011
Όταν το ... "ποντίκι" βρυχάται. Τι κρύβουν οι κυβερνητικές δηλώσεις κατά της τρόικα
Έντονη κριτική και σχολιασμούς έχει προκαλέσει η «κόντρα» της κυβέρνησης με την τρόικα ύστερα από τη συνέντευξη των εκπροσώπων της που προέτρεψαν να τα … ξεπουλήσουμε όλα.
Επιλέξαμε τα σημερινά δημοσιεύματα της «Ελευθεροτυπίας» γιατί είναι αρκετά χαρακτηριστικά.
Συμφωνημένο το πωλητήριο δημόσιας περιουσίας για 50 δισ.
Κωμικοτραγωδία
Θέατρο, η καθυστερημένη κυβερνητική αντίδραση στη συνέντευξη της τρόικας -Πώς οι «τρεις» έπεισαν την Αθήνα για την πώληση -Στο σφυρί και στρατηγικής σημασίας υποδομές, εταιρείες και περιουσία τραπεζών
Ο ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟΣ καβγάς κυβέρνησης - τρόικας έγινε για το πάπλωμα, αφού το πακέτο των 50 δισ. από την πώληση ακίνητης δημόσιας περιουσίας είχε συμφωνηθεί μεταξύ τους πριν από τις ανακοινώσεις των τροϊκανών. Το αποδεικνύει και το non paper που εξέδωσε εκ των υστέρων, νωρίς το απόγευμα, ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Η, για γέλια και κλάματα, κυβερνητική αντίδραση και έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού εκδηλώθηκε δέκα ώρες αργότερα, στη μία μετά τα μεσάνυχτα, για να σώσει τα προσχήματα. Κι αυτό γιατί τα μηνύματα που είχαν φτάσει στο μέγαρο Μαξίμου, από τις εφημερίδες της επομένης και από υπουργούς που τηλεφωνούσαν, έλεγαν ότι δικαιώνονται όσοι υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση είναι «υποτελής». Ο επικοινωνιακός ντόρος κατά της τρόικας αναζωπύρωσε τα σενάρια για εκλογές την άνοιξη, ενώ κρύβει ένα πακέτο νέων σκληρών αποφάσεων λιτότητας, που προγραμματίζει να λάβει η κυβέρνηση.
Επικοινωνιακό «μάζεμα» για το πωλητήριο
Το παιχνίδι εντυπώσεων της «αντιπαράθεσης» κυβέρνησης και εκπροσώπων της τρόικας, που ξεκίνησε τα ξημερώματα του Σαββάτου, συνεχίζεται με σημερινή «διορθωτική» ανακοίνωση Ε.Ε., Δ.Ν.Τ. και Ε.Κ.Τ . Σε αυτή, εκφράζουν τη λύπη τους για το «εάν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση» χωρίς όμως να αλλάζει η ουσία των όσων ειπώθηκαν. Την ίδια στιγμή, δύο εκ των τριών εκπροσώπων της τρόικας επανέρχονται σήμερα στο θέμα με συνεντεύξεις τους στην κυριακάτικο Τύπο, επιβεβαιώνοντας, ουσιαστικά τα όσα είπαν στην προχθεσινή συνέντευξη τύπου. «Αστοχες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις Ντερούζ, όχι όμως και τους στόχους ή το ύψος των αποκρατικοποίησεων, ο Γ. Παπακωνσταντίνου. Οξύτατες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Αργά χθες τη νύχτα, οι εκπρόσωποι της τρόικας εξέδωσαν ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σέβονται απόλυτα τις αρμοδιότητες και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς λήψης οικονομικών αποφάσεων» εκφράζοντας τη λύπη της "αν κάποια στιγμή σχηματίστηκε διαφορετική εντύπωση".
Ντερούζ: Μειώστε τη συμμετοχή του Δημοσίου
Και ενώ η τρόικα εκφράζει, επισήμως τη "λύπη" της ο επικεφαλής του κλιμακίου της Ε.Ε., Σερβάας Ντερούζ, υποστηρίζει, σε συνέντευξη του στο «Πρώτο Θέμα», πως είναι αναγκαίο η ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τις αποκρατικοποιήσεις για τη μείωση του δημοσίου χρέους.
"Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ύψους 7 δισ. ευρώ μέχρι το 2013 που είχε συμφωνηθεί από τον περασμένο Νοέμβριο, κρίθηκε ως ανεπαρκές, υποστηρίζει". Έτσι, κατά την επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα την περασμένη βδομάδα, συζητήθηκε με την κυβέρνηση όλο το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και το πόσα χρήματα θα μπορούσαν να εισπραχθούν καθώς οι μέχρι τώρα ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση ήταν περιορισμένης κλίμακας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του κλιμακίου της Ε.Ε., μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, έως το 2013, θα πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις ύψους 15 δισ. ευρώ. Τα πρώτα 5 δισ. ευρώ θα εισπραχθούν από την πώληση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και τα άλλα 10 δισ. ευρώ από την ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων, εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο. Αν και όπως αναφέρει ο Σερβάαζ Ντερούζ, είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης να αποφασίσει για το ποιες εταιρείες και τι ποσοστά θα πωληθούν, η προσωπική του άποψη είναι ότι δεν είναι απαραίτητη η διατήρηση του 51% της ΔΕΗ και της μειοψηφίας των μετοχών του ΟΤΕ. Σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο είναι και η μείωση της κρατικής συμμετοχής στον τραπεζικό κλάδο, κάτι που αποτελεί δέσμευση της ελληνικής πλευράς.
Όπως αναφέρει, την τριετία 2013-2015 σειρά στις αποκρατικοποιήσεις θα πάρουν τα αεροδρόμια, τα λιμάνια και η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου απ’ όπου θα εισπραχθούν τα υπόλοιπα 35 δισ. ευρώ.
Γ. Παπακωνσταντίνου: Αστοχες οι δηλώσεις για τον ...ίδιο στόχο
Οι παραπάνω δηλώσεις προκάλεσαν την αντίδραση της κυβέρνησης η οποία δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, τις χαρακτηρίζει ως «το λιγότερο άστοχες και σίγουρα ανακριβείς». Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του υπουργείο αναφέρει:
"Η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης. Είναι μια επιλογή που μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, αλλά και στη μείωση του σημερινού τεράστιου χρέους της χώρας.
Είναι μια επιλογή που η κυβέρνηση προωθεί παράλληλα με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει αποφασιστεί από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα (…).
Αξιοποιούμε ακίνητη περιουσία του Δημοσίου, δεν εκποιούμε δημόσια γη. Και τις αποφάσεις, για το τι και το πώς, τις παίρνει συντεταγμένα η Ελληνική κυβέρνηση και ουδείς άλλος".
Τόμσεν: "Ξεκινήστε από το Ελληνικό"
Στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και την αξιοποίηση των ακινήτων του Δημοσίου επανήλθε και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, με δηλώσεις τους στην Καθημερινή της Κυριακής. Όπως διαπιστώνει υπάρχουν καθυστερήσεις εξαιτίας του γεγονότος ότι το ελληνικό κράτος δεν ξέρει ακριβώς τι του ανήκει. Σύμφωνα με τον ίδιο η καταγραφή της περιουσίας του Δημοσίου θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του έτους. Αφού γίνει αυτό θα αρχίσει και η πώληση γης όπως το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού.
«Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας παραμένει πολύ εύθραυστη και εάν δεν υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις δεν θα πετύχει η προσπάθεια» προειδοποιεί ο Πολ Τόμσεν.
Η συνέντευξη Τύπου της τρόικας
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Παρασκευή, οι εκπρόσωποι της τρόικας στην Ελλάδα έκαναν λόγο για πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης «φιλέτων» του Δημοσίου ύψους 50 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2015.
Τα όσα ειπώθηκαν από την τρόικα προκάλεσαν την καθυστερημένη αντίδραση της κυβέρνησης που εξέφρασε την «έντονη δυσφορία της» με ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιώργου Πεταλωτή, στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός δεν έχει δώσει εντολή σε κανέναν εκπρόσωπο της τρόικας να παρεμβαίνει στην πολιτική ζωή και να του δίνει μαθήματα. Στην ίδια γραμμή κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη ο οποίος δήλωσε ότι «οι εκπρόσωποι της τρόικας ξεπέρασαν τα όρια. Τα όσα είπαν χθες είναι απαράδεκτα και αποδοκιμαστέα».
Επικοινωνία Παπανδρέου-Στρος Καν
Οπως έγινε γνωστό, τηλεφωνική επικοινωνία είχε, το μεσημέρι του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν στον οποίο μετέφερε το μήνυμα της ελληνικής κυβέρνησης, σχετικά με την απαράδεκτη συμπεριφορά των εκπροσώπων της τρόικας, στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής. Ο πρωθυπουργός συνομίλησε ακόμα με τον επίτροπο Όλι Ρεν.
Σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Νέα Δημοκρατία
Ως μεταμεσονύκτια θεατρική παράσταση φαρσοκωμωδίας χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιάννης Μιχελάκης, την αντίδραση της κυβέρνησης στην, όπως υποστηρίζει, τηλεοπτική κατάργηση της από την τρόικα την Παρασκευή.
Σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία, είναι αργά για ψεύτικα δάκρυα από την κυβέρνηση διότι ήξερε ήδη τις προθέσεις και τις αποφάσεις της τρόικας. «Μαζί της είχαν αποφασίσει όπως κατ’ επανάληψη, δημόσια είχε δηλώσει ο κ. Παπακωνσταντίνου» υποστηρίζει ο Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος θέτει άμεσο θέμα απομάκρυνσης του υπουργού Οικονομικών.
KKE
«Επί της ουσίας συμφωνεί και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της πλουτοκρατίας. Αποτελεί στρατηγική τους επιλογή, για να ισχυροποιηθούν οι επιχειρηματική όμιλοι, η προώθηση μέτρων όπως: η με κάθε τρόπο κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και θεσμοθέτηση ατομικών, η δραστική μείωση των μισθών, η γενίκευση της ελαστικής προσωρινής εργασίας, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας και υποδομών».
ΛΑΟΣ
«Δεν είναι ανθύπατοι, αλλά υπάλληλοι της Ε.Ε και ένα από τα 27 αφεντικά τους είναι η κυβέρνηση της Ελλάδος. Αυθαδιάζουν γιατί εμείς δεν έχουμε επιδείξει την πρέπουσα στιβαρότητα αλλά και σύμπνοια" δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης αναφερόμενος στους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της Ε.Ε. και της ΕΚΤ.
ΣΥΝ
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει συνυπογράψει την γενική εκποίηση και όλα τα υπόλοιπα είναι για εσωτερική κατανάλωση και κάλεσε την κυβέρνηση, αν δεν συμφωνεί, να βγει να καταγγείλει το μνημόνιο και όχι τους υπαλλήλους της τρόικας
Δημοκρατική Αριστερά
Η τρόικα ξεπέρασε τα όρια συμπεριφοράς απέναντι σε κυρίαρχο κράτος δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος επέρριψε ευθύνες στη κυβέρνηση που επέτρεψε σε εκπροσώπους των δανειστών να ξεπερνούν τα όρια τους.
Οικολόγοι-Πράσινοι
"Η εικόνα μιας κυβέρνησης που καταγγέλλει δημοσίως την τρόικα και παράλληλα κάνει ό,τι της πουν, δικαιολογείται μόνο ως αποκριάτικο χάπενινγκ. Το κύριο είναι όμως να μάθουμε, από ποια δημόσια περιουσία θα αντλήσει η κυβέρνηση τα 50 δις: άλλο ένα κτίριο γραφείων, άλλο αγαθά που ανήκουν και στις επόμενες γενιές, όπως το Ελληνικό ή το Δέλτα του Νέστου".
Δημοκρατική Συμμαχία
Η πρόεδρος του κινήματος "Δημοκρατική Συμμαχία" Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε σήμερα την ακόλουθη δήλωση:
"Η Δημοκρατική Συμμαχία θεωρεί ότι είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαίο να σταματήσουν άμεσα οι κομματικοί σκυλοκαβγάδες και να υπάρξει εθνική συνεννόηση τόσο για την περαιτέρω μείωση των ελλειμμάτων, όσο και για ένα οργανωμένο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης και όχι εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, το οποίο θα συμφωνηθεί από τις πολιτικές δυνάμεις σε βάθος δεκαετίας και θα μπορέσει να αποφέρει μεγαλύτερα έσοδα και κυρίως ανάπτυξη και θέσεις εργασίας.
Η Δημοκρατική Συμμαχία θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του κ. Παπακωνσταντίνου και θα καταθέσει με σαφήνεια τις προτάσεις της, γιατί πιστεύει ότι αν δεν υπάρξει εθνική συνεννόηση για τις δύσκολες αυτές αποφάσεις, είναι πολύ κοντά η απώλεια του ελέγχου της οικονομίας, με καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα και το λαό".
Τα τελευταία γεγονότα δεν άφησαν αδιάφορο και το γερμανικό τύπο που σε διάφορα σημερινά δημοσιεύματα σχολίασε:
«Η Αθήνα παραπονείται για τις ‘διαταγές του ΔΝΤ’», είναι ο τίτλος της Frankfurter Allgemeine Zeitung και «Ελλάδα: διαμάχη με τους χρηματοδότες», είναι ο τίτλος στην οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.
Και οι δύο εφημερίδες αναφέρονται στο θέμα καταγράφοντας τη συνέντευξη της τρόικας την Παρασκευή, τις δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά και την έκφραση λύπης εκ μέρους της τρόικας και την ‘κατανόηση’ για τις ελληνικές αντιδράσεις του Ντομινίκ Στρος-Καν, προέδρου του ΔΝΤ.
Η Frankfurter Rundschau σε σχόλιό της παρατηρεί: «Η υπερχρεωμένη Ελλάδα εκχώρησε μέρος της κυριαρχίας της. Η δημοσιονομική της πολιτική έχει τεθεί υπό την αυστηρή εποπτεία της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.
Αυτό είναι το τίμημα για το ευρωπακέτο που ενέκριναν πέρσι την άνοιξη οι χώρες της ΕΕ αποτρέποντας έτσι τη χρεοκοπία της χώρας.
Κάθε τρίμηνο επισκέπτονται την Αθήνα επιθεωρητές και ελέγχουν τις προόδους της ελληνική κυβέρνησης.
Κάθε φορά πρόκειται για μια διαδικασία που προκαλεί πικρία και την οποία πολλοί Έλληνες βρίσκουν ταπεινωτική. Αυτό ακριβώς δείχνει και η δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης.
Όταν όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει λόγο για ‘ανάμειξη’ και μιλά για ‘αξιοπρέπεια’, την οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται με κανέναν, οι δηλώσεις του προορίζονται μάλλον για εσωτερική κατανάλωση.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να έρθει σε ρήξη με τους χρηματοδότες της, γιατί εάν σταματήσουν τις δόσεις τους εντός ολίγων εβδομάδων η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αδυναμία να εξυπηρετήσει το χρέος της.
Αυτό το ξέρει καλύτερα από όλους ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Πριν από ένα χρόνο είχε δηλώσει ‘όποιος έχει χρέη, δεν είναι πια ελεύθερος’.»
Μάλλον οι ξένες εφημερίδες γνωρίζουν να σχολιάζουν καλύτερα την ελληνική πραγματικότητα – ή τουλάχιστον να λένε τα πράγματα με το όνομά τους.
Γιατί όντως η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την εκχώρηση μέρους της κυριαρχίας της, μέρους που οι «χρηματοδότες» και δανειστές πιέζουν να διευρυνθεί.
Οπότε χρειάζονται και κάποιες δηλώσεις και … λεονταρισμοί χωρίς αντίκρισμα. Έτσι για εσωτερική κατανάλωση.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)