Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Σε ναυάγιο το "ειδύλλιο" Εθνικής - AlphaBank ή "καπρίτσια" πριν την τελική συγχώνευση;




Σε ναυάγιο φαίνεται να οδεύει η πρόταση φιλικής συγχώνευσης που κατέθεσε η Εθνική Τράπεζα στην Alpha Bank στις 18 Ιανουαρίου.




Η Alpha απέρριψε αργά χθες το απόγευμα την πρόταση ως μη συμφέρουσα για τους μετόχους της. Προηγήθηκε ένα θρίλερ, καθώς οι φήμες που κυκλοφορούσαν για επικείμενο γάμο των δύο τραπεζών, ανάγκασε τη διοίκηση του Χ.Α. ν' αναστείλει τη διαπραγμάτευση των μετοχών των δύο τραπεζών και τη διοίκηση της Εθνικής να δημοσιοποιήσει τους όρους της προσφοράς.

Η Εθνική Τράπεζα υπέβαλε πρόταση φιλικής εξαγοράς στην Alpha Bank στις 18 Ιανουαρίου, σχετικά με τη συγχώνευση των δύο τραπεζών. Στις 3 Φεβρουαρίου οι δύο τράπεζες υπέγραψαν συμφωνία εμπιστευτικότητας αποκλειστικών διαπραγματεύσεων και τα αντίστοιχα στελέχη διοίκησης ξεκίνησαν συζητήσεις, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τους όρους της συγχώνευσης.
Το διοικητικό συμβούλιο της Alpha Bank, ύστερα από μια μαραθώνια συνεδρίαση, κατέληξε, νωρίς χθες το απόγευμα, ότι η πρόταση της Εθνικής δεν είναι συμφέρουσα για τους μετόχους της τράπεζας.
Οι όροι της πρότασης που κατέθεσε η Εθνική προέβλεπαν ότι η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί με ανταλλαγή μετοχών που θα εκδώσει η Εθνική Τράπεζα. Οι μέτοχοι της Alpha θα έπαιρναν 8 νέες μετοχές της Εθνικής για κάθε 11 υφιστάμενες μετοχές της Alpha. Ετσι, στη νέα τράπεζα που θα προέκυπτε, οι μέτοχοι της Εθνικής θα ήλεγχαν το 71% και αυτοί της Alpha το υπόλοιπο 29%. Η άμεση συμμετοχή του Δημοσίου στον Ομιλο θα ανερχόταν σε 0,9% και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης σε 12%.
Από την πλευρά της, η Εθνική -που ξεκίνησε τη «φιλική πολιορκία»- είναι πεπεισμένη ως προς τα οικονομικά και στρατηγικά οφέλη που απορρέουν από την πρότασή της. Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο της Alpha εκτίμησε ότι η πρόταση εμπεριέχει σημαντικές αβεβαιότητες για τους μετόχους της τράπεζας, οι οποίες την καθιστούσαν μη αποδεκτή.

Alpha: Ασύμφορη η πρόταση

 Όπως αναφέρει η Alpha σε ανακοίνωσή της, το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας «αποφάσισε ομόφωνα, μετά προσήκουσα μελέτη των όρων της, όπως απορρίψει την πρόταση, λαμβάνοντας υπόψη, αφενός μεν την αβεβαιότητα που η τρέχουσα συγκυρία δημιουργεί, αφετέρου το περιεχόμενο της προτάσεως, οι όροι της οποίας κρίνονται ασύμφοροι για τους μετόχους της Alpha».

 Όσον αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες της πρότασης που υπέβαλε η Εθνική, κατ' αρχάς η σχέση ανταλλαγής προέβλεπε υπερτίμημα 23,4% επί της τιμής κλείσιματος της Alpha κατά την 17η Ιανουαρίου 2011, μία ημέρα δηλαδή πριν την υποβολή της πρότασης. Με βάση το κλείσιμο της 17ης Φεβρουαρίου, το υπερτίμημα διαμορφώνεται στο 18,5% για την Alpha, ενώ σε σχέση με τη μέση τιμή των μετοχών των τελευταίων 12 μηνών το υπερτίμημα διαμορφώνεται στο 22,1%.

Η προτεινόμενη κατανομή αρμοδιοτήτων, η οποία αποτέλεσε και τη θρυαλλίδα στην αποτυχία της προηγούμενης προσπάθειας συγχώνευσης, που είχε γίνει το 2001, προέβλεπε ότι τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου θα κατέχει στέλεχος της Alpha, ενώ τη θέση του μη εκτελεστικού αντιπρόεδρου θα καταλάβει στέλεχος της ΕΤΕ.

Για τη θέση όμως του διευθύνοντος συμβούλου, την πρόταση θα υπέβαλε η ΕΤΕ. Το διοικητικό συμβούλιο της νέας τράπεζας θα αποτελούνταν από 8 εκτελεστικά μέλη, (συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου), τα οποία θα μοιραζόταν ισομερώς μεταξύ των δύο τραπεζών. Οι υπόλοιπες διευθυντικές θέσεις θα κατανέμονταν με αξιοκρατικά κριτήρια.

Με την προτεινόμενη συγχώνευση θα δημιουργούνταν η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, η οποία -όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΤΕ Βασ. Ράπανος- θα ήταν σε θέση να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.
Από τη συγχώνευση η ΕΤΕ υπολογίζεται ότι θα προκαλούνταν συνέργειες της τάξεως των 550 με 700 εκατ. ευρώ ετησίως. Και τούτο γιατί, μεταξύ άλλων, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση «θα μειωθούν οι γενικές και διοικητικές δαπάνες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Η ΕΤΕ πάντως προσδοκά ότι το μεγαλύτερο μέρος των συνεργειών θα προκύψει από τις διεθνείς δραστηριότητες των δύο τραπεζών αλλά και από την εκλογίκευση του κόστους άντλησης κεφαλαίων.

Η νέα τράπεζα που θα δημιουργούνταν, εκτός από ισχυρή κεφαλαιακή βάση θα διέθετε μεγαλύτερη ρευστότητα καθώς ο λόγος των δανείων προς τις καταθέσεις θα υποχωρούσε στο 109%.
* «Η κυβέρνηση ενθαρρύνει παρόμοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες αποβλέπουν στην ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος και στην ταχύτερη έξοδο από την κρίση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. *

Ευκαιρία για μείωση κόστους στην εποχή του Μνημονίου

Η φιλική συγχώνευση που πρότεινε η Εθνική Τράπεζα στην Alpha Bank αποτελεί και τον πρώτο μεγάλο «τραπεζικό γάμο» που επιχειρείται τον καιρό του Μνημονίου.

Το αίτημα για τη δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων με διεθνές εκτόπισμα είναι πάντοτε επίκαιρο. Όμως στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική οικονομία μετά την υπογραφή του Μνημονίου, διαμορφώνουν πρόσφορο έδαφος για να υλοποιηθούν τα σχέδια μεγέθυνσης των τραπεζικών ομίλων.

Ήδη πριν από μία εβδομάδα οι εκπρόσωποι της τρόικας έδωσαν ένα σαφές μήνυμα αναφέροντας ότι «στα σχέδια των τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνονται και δράσεις για τη μείωση του λειτουργικού και του μισθολογικού κόστους». Επιπροσθέτως το κείμενο του Μνημονίου που είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο ανέφερε για την εξομοίωση των όρων εργασίας των πιστωτικών ιδρυμάτων με αυτούς που ισχύουν στις ιδιωτικές τράπεζες.
 Είναι λοιπόν προφανές ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται αίρουν τα ανυπέρβλητα εμπόδια που θα προκαλούσαν στο παρελθόν οι επιχειρούμενες συγχωνεύσεις κυρίως στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων. Ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση των μεγάλων τραπεζών οι συγχωνεύσεις δημιουργούν ένα τεράστιο δίκτυο τραπεζικών καταστημάτων και μια στρατιά υπαλλήλων, τα οποία θα ήταν πρακτικά αδύνατο να αξιοποιηθούν.
Έτσι λοιπόν αν αυτά ίσχυαν τις εποχές της ευμάρειας και της αλματώδους αύξησης των χορηγήσεων, σήμερα που η οικονομία έχει εισέλθει στο μακρύ τούνελ της ύφεσης αποκτούν μεγαλύτερο ειδικό βάρος.
 Ήδη οι περισσότερες τράπεζες εφαρμόζουν την περίφημη απομόχλευση η οποία μεταφράζεται σε μικρότερο όγκο εργασιών. Επομένως το Μνημόνιο ενδεχομένως λύνει τα χέρια των τραπεζιτών στην περίπτωση που προχωρήσει μια συγχώνευση του μεγέθους της Εθνικής - Alpha να περιορίσουν το λειτουργικό κόστος και να επιτύχουν οικονομίες κλίμακος.

 Ζητούμενο παραμένει το κατά πόσο οι δύο τράπεζες ενωμένες θα κατορθώσουν να απεξαρτηθούν ταχύτερα από τη βοήθεια που τους παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Η απάντηση δεν είναι μονοσήμαντη, ωστόσο όπως εκτιμούν αναλυτές η απάντηση στα προβλήματα των ελληνικών τραπεζών εντοπίζεται στο Δημόσιο. Με άλλα λόγια, αν το Ελληνικό Δημόσιο δεν κατορθώσει να βγει στις αγορές για να δανειστεί, δύσκολα θα μπορέσουν να το πράξουν οι τράπεζες ανεξάρτητα από το μέγεθος που διαθέτουν. Σήμερα όλες οι ελληνικές τράπεζες «χρωστούν» στην ΕΚΤ περίπου 95 δισ. ευρώ.
*Διεθνείς αναλυτές επισήμαιναν ότι η συμφωνία είναι καλή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς θα προσελκύσει διεθνές κεφάλαιο στο παγωμένο διατραπεζικό σύστημα και ο νέος όμιλος θα μπορεί να παίξει ηγετικό ρόλο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.


Με ενεργητικό 200 δισ., θα ήταν 27η τράπεζα στην Ευρώπη

Η αναγγελθείσα και απορριφθείσα συγχώνευση της Εθνικής με την Alpha Bank θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα, με ενεργητικό που πλησιάζει τα 200 δισ. ευρώ, καταθέσεις ύψους 110 δισ. ευρώ και δάνεια συνολικού ύψους 121 δισ. ευρώ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Με βάση το ενεργητικό των περίπου 200 δισ. ευρώ, η νέα τράπεζα θα ήταν 27η στη γενική κατάταξη των ευρωπαϊκών τραπεζών, σύμφωνα με την Εθνική.


 Η Εθνική διέθετε καταθέσεις ύψους 54,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, όπου είναι η μεγαλύτερη δύναμη, ενώ 10,4 δισ. ευρώ σε καταθέσεις είχε η τουρκική θυγατρική της Finansbank, σύμφωνα με τα στοιχεία της 30ής Σεπτεμβρίου του 2010. Οι καταθέσεις των υπόλοιπων θυγατρικών της Εθνικής στην Ευρώπη κι αλλού ήταν πολύ μικρότερες και ανέρχονταν στο ποσό των 5,58 δισ. ευρώ. Οι συνολικές καταθέσεις του ομίλου ήταν περίπου 70,1 δισ. ευρώ στα τέλη 9μήνου του 2010.

Η χρηματοδότηση της Εθνικής από την ΕΚΤ ανερχόταν σε 23 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010.

Η Εθνική είχε επίσης δώσει δάνεια ύψους 48,78 δισ. ευρώ στην Ελλάδα στις 30 Σεπτεμβρίου του προηγούμενου χρόνου. Η Finansbank είχε δώσει δάνεια ύψους 14,14 δισ. ευρώ και όλες οι θυγατρικές του ομίλου στις υπόλοιπες χώρες του εξωτερικού 8,15 δισ. ευρώ. Συνολικά, ο Όμιλος της Εθνικής είχε δώσει δάνεια ύψους 71 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010.

Τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της Εθνικής ανήλθαν σε 259 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2010, έναντι 1,01 δισ. ευρώ ένα χρόνο νωρίτερα.

 Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2010, η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα είχε προσωπικό 12.800 στη χώρα και 36.000 περίπου συνολικά εντός κι εκτός συνόρων. Η Εθνική απασχολούσε στην Ελλάδα περίπου 12.500 άτομα στα τέλη του 2009 από 13.100 περίπου στα τέλη του 2008 και 13.400 το 2007.

* Όσον αφορά την Alpha Bank, οι συνολικές καταθέσεις του ομίλου της ανέρχονταν σε 39,85 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, εκ των οποίων 32,9 δισ. ευρώ προέρχονταν από την Ελλάδα.

Η Alpha Bank είχε αντλήσει ρευστότητα ύψους 13,9 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου για να χρηματοδοτήσει μέρος του ενεργητικού της.

Ο όμιλος της Alpha Bank είχε δώσει καθαρά δάνεια ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 38,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Τα καθαρά ενοποιημένα κέρδη της Alpha Bank ανήλθαν σε 75,5 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2010, έναντι 344,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα το 2009.

Η Alpha Bank απασχολούσε 15.000 άτομα προσωπικό στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2010, εκ των οποίων 8.750 άτομα στην Ελλάδα.

Οι δύο τράπεζες είχαν υψηλούς δείκτες βασικών ιδίων κεφαλαίων (core Tier Ι), με της Εθνικής στο 12% και της Alpha στο 8,6%.

( τα στοιχεία και το ρεπορτάζ έχουν ανακτηθεί από την Ελευθεροτυπία, 19/2/11 )

 Τώρα, αν η άρνηση της Alpha Bank είναι «ναζάκια» πριν το αίσιο τέλος του ειδυλλίου ή αλλιώς κίνηση διαπραγματευτικής τακτικής, αυτό θα φανεί σύντομα.

 Το ζήτημα, βεβαίως, είναι πέρα από την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των τραπεζών – θέμα που προβάλλουν έντονα τόσο οι εκπρόσωποι της τρόικα, όσο και η ελληνική κυβέρνηση – τι θα γίνει με τη διασφάλιση των συμφερόντων των Ελλήνων καταναλωτών και πολιτών, τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και τελικά τον περιορισμό της ασυδοσίας των τραπεζών.

 Με άλλα λόγια δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι οι τράπεζες έχουν κορυφαία ευθύνη για τα σημερινά οικονομικά αδιέξοδα και πλήρη εμπλοκή σε όλα τα παίγνια σε βάρος των Ελλήνων εργαζομένων και της ελληνικής οικονομίας.

 Ήδη από τα επίσημα στοιχεία φαίνεται ότι αυτές οι δύο τράπεζες έχουν «δανείσει» το ελληνικό δημόσιο περί τα 87,3 δις.!

Και ενώ ακόμα και στη μητρόπολη του διεθνούς καπιταλισμού, στις ΗΠΑ, η διοίκηση Ομπάμα επιχείρησε πρόσφατα να θέσει – έστω και περιορισμένα – κάποια όρια και δεσμεύσεις στην ασυδοσία των τραπεζών, εδώ στην εποχή του μνημονίου οι διαχειριστές της ελληνικής οικονομίας κινούνται σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: