Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

To μεσοπρόθεσμο, η μαύρη τρύπα του νέου προϋπολογισμού αλλά και η λευκή σελίδα … 124! Μαζί με ολίγη Siemens



Ο προϋπολογισμός της δοτής κυβέρνησης που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών αποτελεί ένα ακόμη μνημείο … εικονικής πραγματικότητας, φορομπηχτικού ντελίριου και φυσικά  είναι προάγγελος νέων δεινών για τους Έλληνες πολίτες.

Αφού σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο προβλέπονται  επιπρόσθετα μέτρα 7 δισ. ευρώ για την τριετία 2013-2015.

Το 2012 – όπως διατείνεται η κυβερνητική πρόβλεψη -  δεν προωθείται η λήψη νέων μέτρων πέραν όσων έχουν ψηφιστεί. Αντίθετα στο νέο μεσοπρόθεσμο περιλαμβάνεται για το 2012 «μαξιλάρι» 3,48 δισ. ευρώ, που προέρχεται από τη μείωση των τόκων εξυπηρέτησης του χρέους μετά την ολοκλήρωση του PSI και τα αυξημένα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί (όλα αυτά που η κυβέρνηση πέσει μέσα στις προβλέψεις της, πράγμα που ξεπερνά και την πιο … νοσηρή φαντασία).

Για το 2015 προβλέπεται μείωση του χρέους της γενικής κυβέρνησης στο 125,6% του ΑΕΠ ή σε 285,8 δισ. ευρώ, μετά το PSI (πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, βάσει του δεύτερου πακέτου στήριξης).

Για το 2012 προβλέπεται στο 145,5% του ΑΕΠ (309,3 δισ. ευρώ), το 2013 στο 146,7% (314,9 δισ. ευρώ) και το 2014 στο 139,2% (306,7 δισ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, προβλέπεται στο 9% για φέτος, στο 5,4% για το 2012, στο 6,1% για το 2013, στο 5,1% για το 2014 και στο 4,2% για το 2015.

Σύμφωνα με τις προγενέστερες προβλέψεις, του Ιουνίου, το έλλειμμα επρόκειτο να πέσει κάτω από το 3% το 2014 και στο 1,1% το 2015.

«Το επικαιροποιημένο πλαίσιο δεν λαμβάνει υπ' όψιν του τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο», δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. «Παραμένουμε προσηλωμένοι στο στόχο της μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ έως το 2015» πρόσθεσε.

Φυσικά όλα αυτά μπορεί να είναι «ευσεβείς πόθοι», αφού δεν λαμβάνονται υπόψη οι διεθνείς παράμετροι, υποβαθμίζεται σκόπιμα η διογκούμενη ύφεση, ενώ διαστρεβλώνονται και άλλα στοιχεία.

Για παράδειγμα η ανεργία υπολογίζεται ότι το 2011 θα φτάσει στο 15,4% τη στιγμή που ήδη έχει ξεπεράσει το 18,1%!

Είναι χαρακτηριστικό ότι Έλληνες βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν ένα προϋπολογισμό που περιέχει … λευκές σελίδες.

Μια αποκάλυψη σοκ έκανε η “ ΕΚΠΟΜΠΗ ΑΕ” των Δημήτρη Καζάκη και Μάνου Κακλαμάνου στο Ράδιο 9.

Η σελίδα 124 του προϋπολογισμού του 2012, ο οποίος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών, και θα έπρεπε να αναφέρει τις εγγυήσεις για τη στήριξη των τραπεζών, είναι ΛΕΥΚΗ…

Συγκεκριμένα στη σελ. 123 αναφέρεται:

« Ενίσχυση ρευστότητας της οικονομίας

  Με την ψήφιση του ν. 3723/2008 «Ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης και άλλες διατάξεις» επιχειρήθηκε η θωράκιση της ελληνικής οικονομίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης με την ενίσχυση της ρευστότητας. Σκοπός ήταν να αποκτήσουν οι τράπεζες επιπλέον κεφάλαια για την άνετη χορήγηση πιστώσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και να αμβλυνθούν οι πιέσεις στα επιτόκια χορηγήσεων.
  Ένα από τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η παροχή της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου προς τις τράπεζες που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας από την Τράπεζα της Ελλάδος και καλύπτουν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που αυτή θέτει για δάνεια που θα συναφθούν με ή χωρίς έκδοση τίτλων και θα έχουν διάρκεια από τρεις μήνες έως τρία έτη. Η παραπάνω εγγύηση παρέχεται έναντι προμήθειας ή επαρκών εξασφαλίσεων».

Με άλλα λόγια οι … «εγγυήσεις» προς τις τράπεζες δίνονται εν λευκώ και ερήμην της ελληνικής Βουλής.

Άλλο ένα επίτευγμα της δημοκρατίας μας (;) η οποία παραβιάζεται και βιάζεται κατ’ εξακολούθηση …

 Συμπληρωματικά σ’ αυτά τα τραγελαφικά και πρωτόγνωρα φαινόμενα, τη στιγμή που το δημόσιο χρέος εκτινάσσεται και οι εργαζόμενοι καλούνται να υποστούν ασύλληπτα βάρη, προχωρά άλλο ένα – κι αυτό κατ’ εξακολούθηση – σκάνδαλο.

Έτσι η κυβέρνηση οδεύει  προς εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens, ενώ το θέμα ανέλαβε ο αντιπρόεδρος κ. Ευ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του «Βήματος» προσδιορίζονται οι παρακάτω εξελίξεις:

« Με πρόσκληση, λοιπόν,  από την ελληνική πλευρά, για νέο ραντεβού με τη διοίκηση της γερμανικής Siemens να συζητήσουν στην Αθήνα ή στο Μόναχο επανεκκινούνται οι συνομιλίες για εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της γερμανικής εταιρείας.

Οι συζητήσεις είχαν παγώσει μετά και τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας, αλλά με ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Πέμπτη, ορίσθηκε εκ νέου αρμόδιος να συνεχίσει τις προσπάθειες να λυθεί η πολύπλοκη αυτή υπόθεση, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών κ. Ευαγ. Βενιζέλος


Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο για τις τελευταίες κινήσεις που είχαν γίνει μετά την παραίτηση του υπουργού κ. Χάρη Παμπούκη, ο οποίος είχε αναλάβει την υπόθεση από τον Ιανουάριο του 2011, όταν ήταν ακόμα υπουργός Επικρατείας. 


Για το όλο θέμα έχει, όμως, ενημερωθεί και ο πρωθυπουργός κ. Λουκάς Παπαδήμος.



 Η κρατούσα άποψη και μεταξύ των υπουργών της νέας κυβέρνησης είναι να συμφωνηθεί, εξωδικαστικά, κείμενο κοινής αποδοχής με την καταβολή αποζημίωσης από τη γερμανική εταιρεία, πιθανότατα για ηθική βλάβη!

 Έγκυρες πηγές επιμένουν ότι έχει πέσει στο τραπέζι και το ποσό των 220 εκ. ευρώ. Η ελληνική πλευρά από την άλλη θα περάσει τη σύμβαση από τη Βουλή με την «μεγαλύτερη κομματική συναίνεση και πλειοψηφία», αφού την παρούσα κυβέρνηση στηρίζουν τρία κόμματα κλείνοντας οριστικά το θέμα και δηλώνοντας ότι αποδέχεται τις αιτιάσεις τις Siemens.


Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στο υπουργικό συμβούλιο είναι όσα ακούστηκαν από την πλευρά των αρμοδίων υπουργών, Υποδομών και Μεταφορών. Ειπώθηκε ότι η υπόθεση πρέπει να λυθεί, αφού εκκρεμούν έργα στα οποία εμπλέκεται η γερμανική εταιρεία. Το Ελεγκτικό Συνέδριο μάλιστα έχει από μήνες ελέγξει τη νομιμότητα των συμβάσεων για εγκατάσταση σηματοδότησης σε 7 σταθμούς του μετρό, ύψους 45 εκ. ευρώ και έχει δώσει το πράσινο φως.

(Τυχαία, στο υπουργείο αυτό έχει αναλάβει να προσφέρει τις  … πολύτιμες υπηρεσίες του ο εθνολάτρης και άτεγκτος, κ. Μ. Βορίδης).


Η όλη υπόθεση ετέθη στο υπουργικό της Πέμπτης από τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος ενημέρωσε για τις ενέργειες, που έγιναν από τον περασμένο Αύγουστο, όταν ανέλαβε τη συνέχιση των συνομιλιών από τον προκάτοχο του, Χάρη Παμπούκη. Αυτές είχαν διακοπεί τον Ιούνιο σε μια ταραγμένη συνάντηση στο Μόναχο, όταν η γερμανική πλευρά είχε αντιδράσει στην περίπτωση επιβολής προστίμων, κάτι που είχε προωθηθεί από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χάρη Καστανίδη. Ο κ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους συναδέλφους του για το ραντεβού, που είχε κλειστεί στην Αθήνα με τον αντιπρόεδρο της γερμανικήςεταιρείας κ. Π. Σόλμεσεν στις αρχές Νοεμβρίου.

 Το ραντεβού αναβλήθηκε από τους γερμανούς με επιχείρημα ανειλημμένη υποχρέωσή τους, αλλά εικάζεται ότι εδώ υπάρχει και παρασκήνιο, που οφείλεται σε «άστοχη» - το λιγότερο - μεσολάβηση παράγοντα εκτός της χώρας. Γεγονός πάντως είναι ότι είχε δημιουργηθεί η εντύπωση στους γερμανούς ότι «υπάρχει αστάθεια και οτιδήποτε συμφωνηθεί δεν θα υλοποιηθεί στη συνέχεια από τη διάδοχη κατάσταση».

Τον λόγο στο υπουργικό της Πέμπτης πήρε και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο οποίος ανέλυσε τους λόγους, που δεν υπέγραψε ποτέ την απόφαση Καστανίδη να επιβάλλει πρόστιμο στη Siemens, αφού αυτό θα δυναμίτιζε τις προσπάθειες για καταβολή αποζημίωσης γρήγορα και χωρίς την μεσολάβηση δίκης. Γι αυτό το λόγο, άλλωστε από την ελληνική πλευρά δεν κατατέθηκε αγωγή στη γερμανική ή την ελληνική Δικαιοσύνη κατά της εταιρείας. Τροχοπέδη προς αυτή την κατεύθυνση είναι και το γεγονός ότι δεν έγινε ποτέ πραγματογνωμοσύνη στη χώρα μας για το ύψος της ζημιάς, ενώ δεν υπάρχει καταδίκη για δωροδοκία οποιουδήποτε στελέχους της εταιρείας προς το παρόν. Η έλλειψη τέτοιων στοιχείων, τουλάχιστον για πολιτικά πρόσωπα οδήγησε και στο κλείσιμο της υπόθεσης και στην ελληνική Βουλή.

Από την άλλη η εκκρεμής αγωγή του ΟΤΕ κατά της Siemens δεν θα έχει σύντομα αποτελέσματα, ενώ εκκρεμεί και προσπάθεια συμβιβασμού. Ο γερμανικών πλέον συμφερόντων ΟΤΕ (DEUTSCHE TELECOM) ζητάει από τη επίσης γερμανική Siemens να του καταβληθεί αποζημίωση 57 εκ. ευρώ.

 Η όλη υπόθεση είχε και πολιτικές προεκτάσεις, αφού είχε τεθεί και από την καγκελάριο κυρία Άγκελα Μέρκελ στον πρώην πρωθυπουργό, κ. Γ. Παπανδρέου, τότε είχε ακολουθήσει συνάντηση στο Μόναχο Παμπούκη - Σόλμεσεν και υπήρξε περίοδος, που οι δυο πλευρές είχαν βρεθεί πολύ κοντά στη συμφωνία. Είχαν, μάλιστα, ανταλλαγεί επιστολές, που όπως είχε αποκαλύψει το «Βήμα» έμπαιναν σε λεπτομέρειες για συμψηφισμό των απαιτήσεων με την προώθηση και νέων επενδύσεων από τη γερμανική εταιρεία στη χώρα μας. Το ίδιο είχε συμβεί και στα τέλη Οκτωβρίου, όταν είχε αναλάβει τις συνομιλίες ο κ. Βενιζέλος. Και τότε είχε αναφερθεί και ποσό, στο οποίο θα μπορούσαν να συμφωνήσουν οι δυο πλευρές. Τώρα με την τρίτη προσπάθεια εξωδικαστικής επίλυσης της διαφοράς όλοι ελπίζουν σε αίσιο τέλος.

Χωρίς να σημαίνει, όπως λένε γνώστες της υπόθεσης, ότι δεν υπάρχουν δυνάμεις που μάχονται να μη γίνει ποτέ αυτή η συμφωνία. Για πολλούς και ιδιοτελείς λόγους

«Για πολλούς και ιδιοτελείς λόγους …» επισημαίνει η υπεράνω ιδιοτελών συμφερόντων ναυαρχίδα του Οργανισμού Λαμπράκη!

Το ξεπούλημα και οι μεθοδεύσεις σε όλο τους το μεγαλείο.

Η περιγραφή, ωστόσο, των γεγονότων που πραγματοποιεί η εφημερίδα αποκαλύπτει πλευρές του πολιτικού παρασκηνίου των τελευταίων εξελίξεων.

Δείχνει ότι οι … υπαλληλίσκοι των γερμανικών συμφερόντων, αυτή τη φορά με τρικομματική σύνθεση, ετοιμάζονται αδιάντροπα για μια ακόμη φορά να απεμπολήσουν τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.

Είναι αυτοί οι ίδιοι που ξεπουλούν το ένα μετά το άλλο κομμάτι του δημόσιου πλούτου και προωθούν τα πιο βάρβαρα μέτρα σε βάρος των Ελλήνων πολιτών.

Η ιστορία των εκχωρήσεων, σκανδαλωδών σχέσεων και συναλλαγής με την «αμαρτωλή» εταιρεία επαναλαμβάνεται …

Χωρίς, όμως, και να παραγράφεται …

(ΥΓ – Στις ΗΠΑ για αντίστοιχη υπόθεση σκανδάλων της Siemens είχε επιβληθεί πρόστιμο 800 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η εταιρεία συμφώνησε να πληρώσει στο Μόναχο, στην έδρα της, ένα επιπλέον ποσό 395 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το συνολικό κόστος για τη Siemens έφτασε στα 2,5δις ευρώ!
 Αυτό αποτέλεσε και το μεγαλύτερο εταιρικό σκάνδαλο στη μεταπολεμική Γερμανία (πηγή: Guardian, 16/12/2008).

Στη  μεταπολεμική … μπανανία της Ελλάδας η «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» συμβιβάζεται με ψίχουλα, ενώ παράλληλα συνεχίζει την αγαστή συνεργασία της με την εταιρεία σύμβολο της διαπλοκής και διαφθοράς).

Αίγυπτος: Χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ λένε όχι στο στρατό - ζητούν να αναβληθούν οι εκλογές της Δευτέρας προκειμένου να προηγηθεί η παράδοση της εξουσίας





   Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ζητώντας να δοθεί άμεσα τέλος στη στρατιωτική κυριαρχία ή να αναβληθούν οι κοινοβουλευτικές εκλογές της Δευτέρας προκειμένου να έχει προηγηθεί η παράδοση της εξουσίας από το στρατό πριν προσφύγουν στις κάλπες. Ωστόσο, πολλοί Αιγύπτιοι επιθυμούν την κανονική διεξαγωγή των εκλογών, περιλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της μεγαλύτερης και πλέον οργανωμένης πολιτικής δύναμης που αναμένεται να καταγράψει κέρδη στην ψηφοφορία.

Μεγάλη διαδήλωση υπέρ των εκλογών λαμβάνει χώρα την ίδια στιγμή κοντά στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στο Κάιρο, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν πως εκείνοι είναι «η αληθινή Αίγυπτος».




 Ο νέος πρωθυπουργός που όρισε το Στρατιωτικό Συμβούλιο είναι πρόσωπο της εποχής Μουμπάρακ και δεν «πείθει» τους διαδηλωτές με τη δήλωσή του ότι ο στρατός του έχει δώσει περισσότερες εξουσίες από τον προκάτοχό του (που παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μαζί με την κυβέρνηση υπό το βάρος της αναταραχής).




Ο Καμάλ Γκαντούρι είχε ηγηθεί της αιγυπτιακής κυβέρνησης από το 1996 έως το 1999 υπό τον Χόσνι Μουμπάρακ. Το Στρατιωτικό Συμβούλιο τον διόρισε επικεφαλής κυβερνητικού σχήματος σωτηρίας, επιμένοντας πως θα γίνει κανονικά η διεξαγωγή των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα και οι οποίες θα διενεργηθούν σε τρεις φάσεις.




Την Παρασκευή ο στρατός ανακοίνωσε, επίσης, πως η ψηφοφορία σε κάθε φάση των εκλογών θα είναι διήμερη. Δεν υπήρξε κάποια εξήγηση σχετικά με τη σχετική απόφαση του Στρατιωτικού Συμβουλίου.


Οι διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ δηλώνουν ότι αυτή είναι η Παρασκευή «της τελευταίας ευκαιρίας» και ευελπιστούν να κατεβάσουν στο δρόμο ένα εκατομμύριο Αιγύπτιους για μία συγκέντρωση που θα αποτελέσει την κορύφωση μίας εβδομάδας διαδηλώσεων.


Το τελευταίο κύμα συγκεντρώσεων είναι το μεγαλύτερο στην Αίγυπτο μετά την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Πολλοί διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί με τον στρατό να δηλώνει επισήμως «συγγνώμη» για τους νεκρούς, να επισπεύδει τις προεδρικές εκλογές, αλλά να μην παραδίδει σε αυτή τη φάση την εξουσία.




Παρά τις υποσχέσεις του Στρατιωτικού Συμβουλίου για επίσπευση των διαδικασιών μετάβασης της εξουσίας, πολλοί διαδηλωτές θεωρούν πως στην πραγματικότητα επιδιώκει να αγκιστρωθεί στην εξουσία και ζητούν την απομάκρυνσή του πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.


 Πολλοί, όμως,  Αιγύπτιοι θέλουν να διενεργηθούν κανονικά οι εκλογές τη Δευτέρα. Ανάμεσά τους βρίσκεται η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που δεν στηρίζει τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ένας Αιγύπτιος διαδηλωτής σκοτώθηκε σήμερα το πρωί έξω από κτίριο του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας, όπου διαδηλωτές έχουν στρατοπεδεύσει εδώ και μέρες.



  Ένας εικονολήπτης του Associated Press είδε τρία οχήματα των αστυνομικών δυνάμεων και ένα θωρακισμένο όχημα να αποκρούονται από τους διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων, πριν εγκαταλείψουν την περιοχή.  Υπήρξε  επίσημη ιατρική επιβεβαίωση ότι ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε.  Στους  ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύτηκε βίντεο κλιπ που δείχνει διαδηλωτές να σπεύδουν να διασώσουν έναν άνθρωπο με μια βαριά αιμορραγία. 

Μάρτυρες λένε ότι ο διαδηλωτής σκοτώθηκε όταν ένα όχημα της αστυνομίας πέρασε από πάνω του!

 Επίσημες πηγές αναφέρουν ότι περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ολόκληρη τη χώρα από τις 19 Νοεμβρίου, όταν μια κατάληψη από τους διαδηλωτές που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης την άνοιξη, διαλύθηκε βίαια από τις δυνάμεις ασφαλείας.  



Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν γεμίσει την πλατεία Ταχρίρ, λίγα τετράγωνα μακριά από το κτίριο Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια των οκτώ ημερών. 

Και ο αγώνας των Αιγυπτίων συνεχίζεται … 





Επίθεση ελικοπτέρου του ΝΑΤΟ προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 25 στρατιωτών του Πακιστάν!



Σύμφωνα  με την κρατική τηλεόραση του Πακιστάν, 25 στρατιώτες σκοτώθηκαν αργά χθες το βράδυ σε επίθεση ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ σε σημείο ελέγχου του πακιστανικού  στρατού κοντά στα αφγανικά σύνορα.

Ο στρατός του Πακιστάν κατηγόρησε ελικόπτερα του ΝΑΤΟ για την επίθεση στο σημείο ελέγχου στην φυλετική περιοχή  του Mohmand.



Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ δήλωσαν ότι ήταν ενήμεροι για το περιστατικό, και θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες όταν είναι σε θέση να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για το τι συνέβη.



Το περιστατικό ήρθε μετά περίπου από ένα χρόνο όταν αμερικανικά ελικόπτερα σκότωσαν κατά λάθος δύο πακιστανούς στρατιώτες κοντά στα σύνορα, τους οποίους οι πιλότοι θεώρησαν ως αντάρτες. Το Πακιστάν απάντησε κλείνοντας ένα βασικό σημείο διέλευσης των συνόρων σε μια οδό ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν για 10 ημέρες μέχρις ότου  ΗΠΑ ζήτησαν συγγνώμη.

Σε μια δήλωση που απέστειλε στους δημοσιογράφους, ο στρατός του Πακιστάν κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για την επίθεση στη φυλετική περιοχή Mohmand , λέγοντας ότι τα ελικόπτερα άνοιξαν  πυρ χωρίς αδικαιολόγητα χωρίς καμιά πρόκληση.
Ο κυβερνήτης της βορειοδυτικής επαρχίας του Πακιστάν, Khyber Pakhtunkhwa, επέκρινε το γεγονός, χαρακτηρίζοντάς το ως «επίθεση στην πακιστανική κυριαρχία».



Το σημείο ελέγχου, που δέχθηκε επίθεση, είχε πρόσφατα  συγκροτηθεί  από το στρατό στο χωριό Salala για να σταματήσουν οι  Πακιστανοί μαχητές Ταλιμπάν να περνούν στο Αφγανιστάν από τα σύνορα, δήλωσαν ότι δύο κυβερνητικά στελέχη στη Mohmand, οι Maqsood Χασάν και Hamid Khan.

 Το Πακιστάν έχει επικρίνει τις αφγανικές και ξένες δυνάμεις ότι δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσουν τις επιθέσεις, που λέει ότι προέρχονται από το ανατολικό Αφγανιστάν  και τις επαρχίες Κουνάρ και Νουριστάν. Οι  στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν σε μεγάλο βαθμό αποχωρήσει από αυτές τις επαρχίες, αφήνοντας τον αποτελεσματικό έλεγχο πολλών περιοχών κατά μήκος των συνόρων στους Ταλιμπάν.

Το σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν αποτελεί ένα σταθερό σημείο ανάφλεξης, με τα δύο έθνη και τις ΗΠΑ να ανταλλάσσουν κατηγορίες για παραβιάσεις και για αμέλεια στην πρόληψη διασυνοριακών επιθέσεων.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό το Πακιστάν επειδή δεν έχει πάρει ικανοποιητικά μέτρα για να αποτρέψει από το να χρησιμοποιηθούν τα εδάφη του  από Αφγανούς μαχητές Ταλιμπάν και τους συμμάχους τους.

Η αφγανική κυβέρνηση κατηγόρησε το Πακιστάν για την εκτόξευση εκατοντάδων πυραύλων στο ανατολικό Αφγανιστάν, νωρίτερα αυτό το χρόνο που σκότωσαν δεκάδες άτομα. Ο πακιστανικός στρατός έχει αρνηθεί ότι τροφοδοτούσε συστηματικά με ρουκέτες τους Ταλιμπάν, αλλά αναγνώρισε ότι ορισμένα επεισόδια έγιναν εντός των δικών του συνόρων.



 Οι αφγανοί και πακιστανοί Ταλιμπάν είναι σύμμαχοι, αλλά έχουν επικεντρώσει σε μεγάλο βαθμό τις επιθέσεις τους στις αντίθετες πλευρές των συνόρων. Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν έχει ως στόχο να ανατρέψουν  τη συμμαχική κυβέρνηση προς τις ΗΠΑ στην Καμπούλ, ενώ οι Ταλιμπάν του Πακιστάν επιχειρούν να κάνουν το ίδιο στο Ισλαμαμπάντ.

 Η δυσαρέσκεια για τις διασυνοριακές επιθέσεις και στις δύο κατευθύνσεις έχει συμβάλει στην επιδείνωση των δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και του Πακιστάν. Η σχέση αυτή δέχτηκε ένα ιδιαίτερα σκληρό πλήγμα από τη συγκεκαλυμμένη επιδρομή κομάντο των ΗΠΑ που σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στις 2 Μαΐου.

Οι Πακιστανοί ήταν εξοργισμένοι από αυτό το γεγονός. Αλλά  τώρα είναι ακόμα περισσότερο από ό, τι πριν από τις αμερικανικές παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Άγκελα, Νικολά, για πείτε αλεύρι, η … Moody’s σας γυρεύει! Άραγε πλησιάζει ταχύτατα το τέλος του ευρώ και της ευρωζώνης; Ή μήπως όχι;



Σάλο έχει προκαλέσει το τελευταίο δημοσίευμα του Economist  που τιτλοφορείται   “Is this really the end?”  και με βασικό υπότιτλο «ακόμα κι αν η Γερμανία ή η ΕΚΤ κινηθούν γρήγορα, το τέλος του ευρώ έχει αρχίσει να διαγράφεται …».



Για να συνεχίσει:

 Καθώς η ζώνη του ευρώ οδεύει προς μια συντριβή, οι περισσότεροι θέλουν να πιστεύουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να σωθεί το ενιαίο νόμισμα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συνέπειες της καταστροφής του ευρώ θα είναι τόσο καταστροφικές – υποστηρίζει ο Economist - ώστε κανένας λογικός άνθρωπος υπεύθυνος για τη χάραξη πολιτικής θα μπορούσε να πει «αφήστε το να συμβεί».




 Η κατάρρευση του ευρώ θα μπορούσε να προκαλέσει μια παγκόσμια κρίση χειρότερη ακόμα και από αυτή του 2008-09.  Η  οικονομικά πιο ολοκληρωμένη περιοχή του κόσμου θα μπορούσε Να διαλυθεί από μια σειρά χρεοκοπιών, πτωχεύσεων  τραπεζών.

Η ζώνη του ευρώ θα μπορούσε να κατακερματιστεί  σε διαφορετικά κομμάτια, ή σε ένα μεγάλο μπλοκ στο βορρά και ένα κατακερματισμένο νότια.




Αυτή ήταν μια μόνο από τις ομοβροντίες που συχνά εμφανίζονται στο διεθνή τύπο και στις αναλύσεις οικονομολόγων και στρατηγικών αναλυτών.

Είχε προηγηθεί η «αδυναμία» της Γερμανίας να συγκεντρώσει το ποσό των 6 δις. ευρώ σε δημοπρασία δεκαετών κρατικών ομολόγων την Τετάρτη, γεγονός που έδειξε ότι η θεωρούμενη πανίσχυρη οικονομία της ευρωζώνης αντιμετωπίζει και αυτή πιέσεις. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε αρχικά την πρόθεση να πωλήσει ομόλογα ύψους  6 δισ. ευρώ, αλλά κατάφερε να συγκεντρώσει μόλις  3.890.000.000.

Το γερμανικό Spiegel είχε προλάβει να αναρωτηθεί την Πέμπτη 24/11, αν αυτό αποτελεί μια «ολοκληρωτική καταστροφή»!



Η δημοπρασία των 10ετών ομολόγων θεωρείται ότι είναι ένας καλός δείκτης για το πώς οι αποδόσεις αναμένεται να αναπτυχθούν. Μέχρι στιγμής, η Γερμανία είχε ωφεληθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του χρέους με την ιδιότητά της ως ασφαλές λιμάνι για  τους επενδυτές. Η  υψηλή πιστοληπτική ικανότητα της χώρας και τα σχετικά ισχυρά δημόσια οικονομικά εδώ και πολύ καιρό ανταμείφθηκαν με την καλύτερη βαθμολογία ΑΑΑ από εκτιμήσεις  των οίκων αξιολόγησης, που θεωρούσαν ότι η Γερμανία αντιμετωπίζει πολύ χαμηλό κίνδυνο για αφερεγγυότητα. Εδώ και αρκετό καιρό, οι επενδυτές ήταν έτοιμοι να δεχτούν πολύ χαμηλά επιτόκια των γερμανικών κρατικών ομολόγων.

Όλα αυτά φαίνεται ότι αλλάζουν τις τελευταίες μέρες, κατά τις οποίες οι επενδυτές και οι αγορές δείχνουν δυσπιστία ακόμη και για την οικονομία της Γερμανίας.

 Αντίστοιχα τεράστια πίεση δέχονται η Γαλλία, που κινδυνεύει να απολέσει το χαρακτηρισμό ΑΑΑ και  οδηγήθηκε να δανειστεί με 3,6%,  ενώ  στο Βέλγιο ο τόκος του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 5,16 % - το υψηλότερο ποσοστό από το 2002.



Στο στόχαστρο των αρπακτικών των αγορών πέρα από την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία – ο οίκος Fitch υποβάθμισε μέσα στη βδομάδα την πιστοληπτική της ικανότητα- έχουν μπει κατά σειρά η Ιταλία, η Ισπανία, τώρα η Γαλλία και έπονται και άλλες. Έτσι, η Ιταλία αναγκάστηκε  να δανειστεί 8δις. ευρώ με επιτόκιο ρεκόρ 6,5% στα ομόλογα εξάμηνους διάρκειας .

Μια πιθανή χρεοκοπία της Ιταλίας θα σήμαινε και το θάνατο του ευρώ!



Ο Alan Ruskin, αναλυτής της Deutsche Bank, δήλωσε ότι καθώς οι ξένοι (αμερικανοί και άλλοι) κατέχουν πολύ περισσότερα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία από ό, τι οι Ευρωπαίοι σε άλλες περιοχές, υπάρχει κίνδυνος να ρευστοποιήσουν τους τίτλους τους αποχωρώντας από την ευρωζώνη κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε μια ραγδαία πτώση του ευρώ, μέχρι και 1,25 δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.

Την ίδια στιγμή η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας θα ζητήσει «εξωτερική βοήθεια» για την αντιμετώπιση του χρέους, ενώ η Standars and Poors υποβάθμισε σήμερα και το Βέλγιο.






Όλα  αυτά οδηγούν σε παροξυσμό τις πολιτικές αντιθέσεις στην Ευρωζώνη.

 Την Πέμπτη, πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο έκτακτη συνάντηση της Μέρκελ, Σαρκοζί και του νέου Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Μόντι προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις.

Εκείνο που καταγράφηκε κυρίως ήταν οι διαφωνίες και η διάσταση απόψεων παρά τα επιφανειακά χαμόγελα και τις εκκλήσεις για ενότητα.



Τα αποτελέσματα καταγράφηκαν ως ουσιαστική υπαναχώρηση του Σαρκοζί μπροστά στις αξιώσεις της Μέρκελ.

Η οποία παραμένει κάθετη και άκαμπτη στις επιλογές της για αλλαγή στις ευρωπαϊκές συνθήκες, στην άρνηση δημιουργίας ενός ευρωομολόγου ή στην ενεργότερη εμπλοκή της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Το Βερολίνο επιμένει αντίθετα σε μια αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία η οποία θα ελέγχεται απευθείας  … από το ίδιο.



Η Μέρκελ ήρθε σε σύγκρουση και με τον Μπαρόζο …

Γενικότερα ο γαλλογερμανικός άξονας που φαινόταν να κινεί τα νήματα στην ευρωζώνη γίνεται επικίνδυνα ετεροβαρής.


Δικαιολογημένα ο Monde επισημαίνει «οδεύουμε σε μια γερμανική Ευρώπη;» κάτι που απασχολεί έντονα τη γαλλική πολιτική ηγεσία.



Όλα αυτά τα είχαμε επισημάνει ως Νέος Μέτοικος  πρόσφατα, το Σάββατο 19/11 στο άρθρο «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωζώνη σε περιδίνηση καταστροφής;» (http://neosmetoikos.blogspot.com/2011/11/blog-post_19.html).



Όταν στην Ευρώπη ηγούνται πολιτικοί νάνοι, οι θεσμοί έχουν κονιορτοποιηθεί. Όταν  επελαύνουν οι αγορές, οι κερδοσκόποι, οι πιο επιθετικές δυνάμεις του καπιταλισμού,
Οι  εξελίξεις αυτές ήταν αναμενόμενες.

Οι ευρωπαϊκοί λαοί – μαζί και ο ελληνικός – πρέεπι να αναζητήσουν τη δική τους απάντηση.







Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Η σύλληψη των συνδικαλιστών της ΔΕΗ ήταν μόνο η αρχή. Ο εντεινόμενος αυταρχισμός είναι το μέσο επιβολής της δοτής κυβέρνησης Παπαδήμου. Απάντηση θα δώσουν οι αγώνες των εργαζομένων και των πολιτών



Τα γεγονότα είναι γνωστά στους περισσότερους. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ με την παρουσία εισαγγελέα επιτέθηκαν και συνέλαβαν τον πρόεδρο και 14 συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που είχαν καταλάβει το κτίριο του Κέντρου Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος της ΔΕΗ. Η ΓΕΝΟΠ κήρυξε 48ωρη απεργία για τους εργαζομένους στα μηχανογραφικά κέντρα της ΔΕΗ, σήμερα και αύριο, και 4ωρες στάσεις εργασίας για όλους τους υπαλλήλους της Αττικής.




 Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο αλλά τελικά αναβλήθηκε για τις 30/11 η δίκη  λόγω μη απαρτίας μαρτύρων από την πλευρά της ΔΕΗ. Οι συνδικαλιστές ήθελαν να πραγματοποιηθεί σήμερα το δικαστήριο, ωστόσο από την πλευρά της ΔΕΗ βρέθηκαν μόνο δύο άτομα να καταθέσουν.

 Η πράξη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα κλιμάκωσης του κυβερνητικού αυταρχισμού που αποτελεί την προσφιλή μέθοδο καταστολής των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Τέτοια επεισόδια και πρακτικές θα συναντήσουμε σε αυξανόμενο βαθμό από δω και πέρα. Από τη στιγμή που η αδιέξοδη και βάρβαρη οικονομική και κοινωνική πολιτική θα συναντά τη διευρυμένη αντίσταση των πολιτών.

Η επιβολή δια της βίας είναι το βασικό μέσο με το οποίο θα επιχειρηθεί να επιβληθεί στον ελληνικό λαό  η συγκεκριμένη πολιτική από μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει την πολιτική, συνταγματική και ηθική νομιμοποίηση για να εφαρμόζει τέτοιου είδους μέτρα.

Τα οποία πέρα από άδικα και αναποτελεσματικά  κινούνται και αυτά στην ουσία εκτός των ορίων της συνταγματικής και δημοκρατικής ομαλότητας.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, ο Γερμανός επίτροπος κ.  Oettinger, αρμόδιος για θέματα ενέργειας απάντησε ότι δεν έχει δικαίωμα η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το φόρο αλλά πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα, τονίζοντας ότι ότι το κόψιμο του ρεύματος για φορολογικές παραβιάσεις δεν συμμορφώνεται με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία!

Ενώ και με παρέμβαση του ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει ότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα για ομάδες ανθρώπων που αδυνατούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ,  με επιστολή του στο υπουργείο Οικονομικών και ζητά άμεση πρόβλεψη προκειμένου να μην μείνουν χωρίς ρεύμα όσοι αδυνατούν να πληρώσουν.

 Το κίνημα ενάντια στα χαράτσια διογκώνεται καθημερινά ενώ η απελπισία ξεχειλίζει σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες.

Βρισκόμαστε στην αρχή  μιας βαθιάς και οξύτατης σύγκρουσης την οποία, αν επιχειρήσει η  τρικομματική κυβέρνηση υποταγής να  αντιμετωπίσει με τη βία και τον αυταρχισμό, θα οδηγηθούμε σε απρόβλεπτες εξελίξεις.

 Ένα θέμα που ακούγεται καθημερινά και πιο έντονα είναι η … παράταση του χρόνου αυτής της κυβέρνησης και μετά τις 19 Φεβρουαρίου σε … αόριστο χρόνο.
Αυτό εξέφρασαν διάφορα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά ακούγεται σαν εκτίμηση και από άλλους κύκλους.

Η εξέλιξη αυτή θα παροξύνει όλες τις αντιθέσεις – κοινωνικές και πολιτικές – διευρύνοντας τα αδιέξοδα σε όλα τα επίπεδα.

Αυτοί είναι οι σχεδιασμοί της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας.

Που κάνουν τους σχεδιασμούς τους χωρίς τον … ξενοδόχο …

Που είναι ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες εργαζόμενοι και πολίτες.

Οι οποίοι αγωνίζονται σκληρά για την υπεράσπιση της ζωής τους και των δικαιωμάτων τους, όπως και για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

 Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εργαζομένων στη Χαλυβουργία της Ελλάδας.

 Η κινητοποίησή τους ξεκίνησε ως μια απεργία σε ένα εργοστάσιο. Η εργοδοσία έθεσε τους εργαζομένους προ του διλήμματος: μείωση μισθών ή απολύσεις περίπου των μισών. Οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Χαλυβουργία είπαν «όχι» και στα δύο. Έγιναν απολύσεις για τρομοκράτησή τους και η απεργία ξεκίνησε.

 Στην πύλη του εργοστασίου βρίσκονται επί 25 μέρες (!) απεργοί στην Ελληνική Χαλυβουργία.



 Σύντομα όμως, ένας ολόκληρος κόσμος είδε στα αιτήματά τους τα δικά του προβλήματα και ταυτίστηκε με τον αγώνα τους. Από τις κινητοποιήσεις αναδείχθηκε κάτι μεγαλύτερο. Στην πύλη του εργοστασίου οι επί 25 μέρες απεργοί στην Ελληνική Χαλυβουργία βλέπουν τόνους τροφίμων να φτάνουν. Χιλιάδες ευρώ για ενίσχυση και μηνύματα συμπαράστασης από κάθε γωνιά της χώρας αλλά και του κόσμου όλου.



Ένα κίνημα αλληλεγγύης το οποίο επεκτείνεται καθημερινά και δίνει ένα μήνυμα για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα που εξαπολύει η κυβέρνηση και η οικονομική ολιγαρχία.



Οι αγώνες των εργαζομένων, οι κινητοποιήσεις των πολιτών ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και στα κάθε λογής χαράτσια, τα νέα κινήματα των πολιτών και των νέων που ξεπηδούν παντού σε κάθε γειτονιά και χώρο, συνδυασμένα και με ένα πλατύ κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης, μπορεί να διαμορφώσει τις κοινωνικές προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Πολύ περισσότερο αν αυτό το κίνημα λάβει και πανευρωπαϊκές διαστάσεις.

Κάτι που και εφικτό και απολύτως αναγκαίο είναι στις σημερινές συνθήκες.



Σήμερα, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε πανεργατική απεργία στην Πορτογαλία ως απάντηση στην εκεί εφαρμοζόμενη πολιτική του Μνημονίου και της σκληρής λιτότητας.