Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Αίγυπτος: Χιλιάδες διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ λένε όχι στο στρατό - ζητούν να αναβληθούν οι εκλογές της Δευτέρας προκειμένου να προηγηθεί η παράδοση της εξουσίας





   Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατακλύσει την πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, ζητώντας να δοθεί άμεσα τέλος στη στρατιωτική κυριαρχία ή να αναβληθούν οι κοινοβουλευτικές εκλογές της Δευτέρας προκειμένου να έχει προηγηθεί η παράδοση της εξουσίας από το στρατό πριν προσφύγουν στις κάλπες. Ωστόσο, πολλοί Αιγύπτιοι επιθυμούν την κανονική διεξαγωγή των εκλογών, περιλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, της μεγαλύτερης και πλέον οργανωμένης πολιτικής δύναμης που αναμένεται να καταγράψει κέρδη στην ψηφοφορία.

Μεγάλη διαδήλωση υπέρ των εκλογών λαμβάνει χώρα την ίδια στιγμή κοντά στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στο Κάιρο, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν πως εκείνοι είναι «η αληθινή Αίγυπτος».




 Ο νέος πρωθυπουργός που όρισε το Στρατιωτικό Συμβούλιο είναι πρόσωπο της εποχής Μουμπάρακ και δεν «πείθει» τους διαδηλωτές με τη δήλωσή του ότι ο στρατός του έχει δώσει περισσότερες εξουσίες από τον προκάτοχό του (που παραιτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα μαζί με την κυβέρνηση υπό το βάρος της αναταραχής).




Ο Καμάλ Γκαντούρι είχε ηγηθεί της αιγυπτιακής κυβέρνησης από το 1996 έως το 1999 υπό τον Χόσνι Μουμπάρακ. Το Στρατιωτικό Συμβούλιο τον διόρισε επικεφαλής κυβερνητικού σχήματος σωτηρίας, επιμένοντας πως θα γίνει κανονικά η διεξαγωγή των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τη Δευτέρα και οι οποίες θα διενεργηθούν σε τρεις φάσεις.




Την Παρασκευή ο στρατός ανακοίνωσε, επίσης, πως η ψηφοφορία σε κάθε φάση των εκλογών θα είναι διήμερη. Δεν υπήρξε κάποια εξήγηση σχετικά με τη σχετική απόφαση του Στρατιωτικού Συμβουλίου.


Οι διαδηλωτές της πλατείας Ταχρίρ δηλώνουν ότι αυτή είναι η Παρασκευή «της τελευταίας ευκαιρίας» και ευελπιστούν να κατεβάσουν στο δρόμο ένα εκατομμύριο Αιγύπτιους για μία συγκέντρωση που θα αποτελέσει την κορύφωση μίας εβδομάδας διαδηλώσεων.


Το τελευταίο κύμα συγκεντρώσεων είναι το μεγαλύτερο στην Αίγυπτο μετά την πτώση του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ. Πολλοί διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί με τον στρατό να δηλώνει επισήμως «συγγνώμη» για τους νεκρούς, να επισπεύδει τις προεδρικές εκλογές, αλλά να μην παραδίδει σε αυτή τη φάση την εξουσία.




Παρά τις υποσχέσεις του Στρατιωτικού Συμβουλίου για επίσπευση των διαδικασιών μετάβασης της εξουσίας, πολλοί διαδηλωτές θεωρούν πως στην πραγματικότητα επιδιώκει να αγκιστρωθεί στην εξουσία και ζητούν την απομάκρυνσή του πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών.


 Πολλοί, όμως,  Αιγύπτιοι θέλουν να διενεργηθούν κανονικά οι εκλογές τη Δευτέρα. Ανάμεσά τους βρίσκεται η Μουσουλμανική Αδελφότητα, που δεν στηρίζει τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, ένας Αιγύπτιος διαδηλωτής σκοτώθηκε σήμερα το πρωί έξω από κτίριο του Υπουργικού Συμβουλίου της χώρας, όπου διαδηλωτές έχουν στρατοπεδεύσει εδώ και μέρες.



  Ένας εικονολήπτης του Associated Press είδε τρία οχήματα των αστυνομικών δυνάμεων και ένα θωρακισμένο όχημα να αποκρούονται από τους διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων, πριν εγκαταλείψουν την περιοχή.  Υπήρξε  επίσημη ιατρική επιβεβαίωση ότι ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε.  Στους  ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης δημοσιεύτηκε βίντεο κλιπ που δείχνει διαδηλωτές να σπεύδουν να διασώσουν έναν άνθρωπο με μια βαριά αιμορραγία. 

Μάρτυρες λένε ότι ο διαδηλωτής σκοτώθηκε όταν ένα όχημα της αστυνομίας πέρασε από πάνω του!

 Επίσημες πηγές αναφέρουν ότι περισσότεροι από 40 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ολόκληρη τη χώρα από τις 19 Νοεμβρίου, όταν μια κατάληψη από τους διαδηλωτές που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια της εξέγερσης την άνοιξη, διαλύθηκε βίαια από τις δυνάμεις ασφαλείας.  



Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν γεμίσει την πλατεία Ταχρίρ, λίγα τετράγωνα μακριά από το κτίριο Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια των οκτώ ημερών. 

Και ο αγώνας των Αιγυπτίων συνεχίζεται … 





Δεν υπάρχουν σχόλια: