Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

«Υπογράψτε τώρα!» - ή αλλιώς η υπογραφή που σημαίνει υποταγή και οδηγεί στη χρεοκοπία και την καταστροφή



Υπήρξε μια … βροχή τελεσιγράφων εν όψει της εκταμίευσης της περίφημης 6ης δόσης προκειμένου να συμμορφωθούν οι ήδη ποδηγετημένοι  πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της συγκυβέρνησης και να υπογράψουν «δηλώσεις μετανοίας» και υποταγής στην τρόικα και ειδικότερα στη Μέρκελ.

«Τέλος χρόνου» σε έξι ημέρες, διαμήνυσε ο Γιούνκερ, πρόεδρος του Eurogroup,  όσο και το Βερολίνο  στην Ελλάδα ότι δεν πρόκειται να καταβληθεί η έκτη δόση του δανείου αν δεν υπογράψει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς.

Πέραν όμως των τελεσιγράφων των ιθυνόντων της ΕΕ,  ακόμη και ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος κατέστησαν σαφές στον πρόεδρο της ΝΔ ότι η ημερομηνία των εκλογών εξαρτάται απόλυτα από την εκταμίευση της έκτης δόσης. 

Βλέπετε αυτοί «συνεμορφώθησαν προς τας υποδείξεις» ταχύτατα.

Ο κ. Σαμαράς επέμενε – έστω για τα μάτια – ότι δεν θα υπέγραφε κάτι αντίστοιχο.

  Έτσι, οι Βρυξέλλες, το  Βερολίνο και παράγοντες της  Αθήνας πίεζαν  τον πρόεδρο της ΝΔ να συνυπογράψει τις δεσμεύσεις πριν από το επόμενο Eurogroup στις 29 Νοεμβρίου, ώστε να ληφθεί τότε η απόφαση για να εκταμιευθεί η έκτη δόση. Η εκταμίευση αυτή  αποτελεί θεωρητικά  προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη δανειακή σύμβαση που αφορά το δεύτερο πακέτο στήριξης των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ


 
Ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος – πλήρως ευγραμμισμένος με τις επιθυμίες των ηγετών της τρόικα -  εξέφρασε σε δηλώσεις του την πεποίθησή του ότι οι αρχηγοί των τριών πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν τη νέα κυβέρνηση «θα κάνουν το καθήκον τους» σημειώνοντας εκ νέου ότι οι γραπτές δεσμεύσεις, οι οποίες ζητούνται, αποτελούν προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας. Δήλωσε, επίσης, ότι το ζήτημα των ενυπόγραφων δεσμεύσεων πρέπει να επιλυθεί οπωσδήποτε έως το τέλος του μήνα προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εκταμίευσης της έκτης δόσης.

«Θέλουμε μια υπογραφή από αυτόν τον κύριο Σαμαρά…»


«Θέλουμε μια υπογραφή από αυτόν τον κύριο Σαμαρά… διαφορετικά οι Έλληνες δεν θα πάρουν χρήματα, σε καμία περίπτωση», δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας,  Γιαν Κές ντα Γιάγκερ αναφερόμενος στο ζήτημα των γραπτών δεσμεύσεων που απαιτεί η ευρωζώνη από τους αρχηγούς των κυβερνητικών κομμάτων προκειμένου να συνεχιστεί η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.
Μιλώντας στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο „RTL 7“ o Γιαν Κές ντα Γιάγκερ επισήμανε ότι την ερχόμενη Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Φιλανδίας και της Ολλανδίας θα συναντηθούν στο Βερολίνο για να συζητήσουν το ζήτημα της επόμενης δανειακής δόσης προς την Ελλάδα.

Η ολλανδική κυβέρνηση αποτελεί άλλωστε εξέχοντα εταίρο της Μέρκελ στην αρχιτεκτονική της νέας – γερμανικής – Ευρώπης.

 Η  ίδια η  Μέρκελ δήλωσε: «Το ελληνικό ζήτημα δεν έχει διευθετηθεί ακόμη γιατί δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης. Και για αυτό απαιτείται, και οφείλω να το πω σήμερα ενώπιον του κοινοβουλίου, πιστεύω ότι συμφωνούμε όλοι (…) δεν χρειαζόμαστε μόνον την υπογραφή του έλληνα πρωθυπουργού αλλά και τις υπογραφές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει καταβολή της 6ης δόσης».

Αυτά δήλωνε σήμερα το πρωί η Γερμανίδα καγκελάριος, σε ομιλία της στο γερμανικό κοινοβούλιο για τον προϋπολογισμό του 2012.


  Στο χορό και ο  γερμανικός τύπος για τις εγγυήσεις

«Νέα βοήθεια μόνον κατόπιν ενυπόγραφων δεσμεύσεων», τιτλοφορείται άρθρο στην ιστοσελίδα του Stern, «Χωρίς υπογραφή δεν υπάρχουν λεφτά», σημειώνει το ειδησεογραφικό N-TV, «Το Eurogroup επιμένει σε υπογραφές από την Αθήνα», είναι ο τίτλος του N24.

 «Η Αθήνα απειλείται με χρεοκοπία επειδή ο Σαμαράς δεν υπογράφει», είναι ο τίτλος στην Badische Zeitung, η οποία σημειώνει: «Η Ελλάδα σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Ήδη την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να κριθεί εάν η χώρα οδηγηθεί σε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία ή εάν διασωθεί εκ νέου με δάνεια δισεκατομμυρίων. Η ΕΕ ζητά ενυπόγραφες εγγυήσεις από τους κορυφαίους πολιτικούς της Αθήνας ότι θα συνεχίσουν στο δρόμο της εξυγίανσης. Όλοι είναι διατεθειμένοι (να το κάνουν) – πλην ενός: ο συντηρητικός αρχηγός Αντώνης Σαμαράς. Έτσι γίνεται το πρόσωπο κλειδί στο δράμα του χρέους. (…) Εάν ο Σαμαράς εμμείνει στην άρνησή του, τότε η Ελλάδα απειλείται με κατάρρευση».


Ένας ατελείωτος χορός εκβιασμών και ιταμών πιέσεων  ο οποίος θα συνεχίζεται ακατάπαυστα  σε κάθε στροφή των γεγονότων, σε κάθε δόση, σε κάθε περίπτωση.

Ένας ατελείωτος χορός τελεσιγράφων και προσβολών με στόχο να καταρρακωθεί κάθε έννοια εθνικής αξιοπρέπειας, να αναγκαστεί σε υποταγή – όχι απλά η έτσι κι αλλιώς υποταγμένη ελληνική πολιτική ηγεσία – αλλά ολόκληρος ο ελληνικός λαός.

 Και φυσικά σ’ αυτή την κατεύθυνση πρόθυμα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους οι εγχώριοι συνεργάτες της τρόικα. Οι «πρόθυμοι» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου και η παρέα του.

Ο νέος πρωθυπουργός με ό,τι εκπροσωπεί.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης με τον ακραίο λαϊκισμό του και τις απίστευτες πολιτικές του κωλοτούμπες.

Από κοντά και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Προβόπουλος, ο οποίος δήλωσε ότι αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τη χώρα για να παραμείνει στο ευρώ και να μη «γυρίσει πίσω δεκαετίες» η τήρηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Φυσικά, σ’ ένα τέτοιο πλαίσιο δεν χωράνε εκλογές. Έτσι άρχισαν ήδη τα όργανα.

Ο κ. Παπαδήμος στην ουσία τοποθετεί σε αόριστο χρόνο τη διεξαγωγή των εκλογών.

Ο Καρατζαφέρης  - γνωστός «λαγός» των ανώμαλων και αντιλαϊκών εξελίξεων – πρόλαβε να τονίσει ότι αυτή η κυβέρνηση θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο.

«'Όσο καθυστερεί η εκταμίευση της 6ης δόσης και οι διαπραγματεύσεις υλοποίησης του PSI, θα πάει πίσω και η ημερομηνία των εκλογών», δήλωσε και  ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια συζήτησης στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός χαρακτήρισε «συμβατική» ημερομηνία την 19η Φεβρουαρίου, όσον αφορά τις εκλογές. 

Και τι έκανε ο «αγωνιστής» Αντώνης Σαμαράς;

Με μια επιστολή, σχεδόν ίδια με αυτή που απέστειλε πριν δέκα ημέρες στο ΕΛΚ, επέλεξε να απαντήσει στις αφόρητες πιέσεις των πιστωτών.


Ο πρόεδρος της Ν.Δ.  πριν εκπνεύσει το «τελεσίγραφο» του προέδρου του Eurogroup που έληγε στις 29 Νοεμβρίου, απέστειλε επιστολή στους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τοu Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Δ.Ν.Τ.


Στην επιστολή του -όπως είχε προαναγγείλει το Βήμα- ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις θέσεις που είχε εκφράσει και προς τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, χωρίς όμως να αναφέρεται στην ημερομηνία των εκλογών που ήταν και ένα από τα ενοχλητικά σημεία για τους πιστωτές.


Στο κείμενο της επιστολής, απουσιάζει το πρώτο σκέλος προς το ΕΛΚ, όπου ο πρόεδρος της Ν.Δ. αναφερόταν στις πολιτικές εξελίξεις μετά την εξαγγελία του δημοψηφίσματος από τον κ. Γ. Παπανδρέου.

Έτσι αναφέρει:


«Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση των τριών Πολιτικών Αρχηγών υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κ. Παπούλια: 'συμφωνήθηκε ότι το έργο της νέας κυβέρνησης είναι η υλοποίηση των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 26ης Οκτωβρίου 2011 και η εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής που συνδέεται με τις αποφάσεις αυτές.'


» Ο νέος Πρωθυπουργός έχει ήδη δεσμευτεί να εκπληρώσει αυτό το έργο.

» Η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται να στηρίξει το νέο Πρωθυπουργό.

 Η Νέα Δημοκρατία είναι σταθερά προσηλωμένη στην επιτυχία της δημοσιονομικής εξυγίανσης και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών και να επιτευχθεί οικονομική ανάπτυξη.


» Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει πλήρως τους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής, αναφορικά με την εξάλειψη του ελλείμματος και την αντιστροφή της δυναμικής του χρέους. Επίσης υποστηρίζει 'εργαλεία' που ήδη εφαρμόζονται (αν και ανεπιτυχώς), και ειδικότερα την περικοπή των δημοσίων δαπανών, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και την αξιοποίηση της ανεκμετάλλευτης ακίνητης δημόσιας περιουσίας».

Για τα προσχήματα αναφέρει επίσης:


« Βάσει των στοιχείων από την μέχρι τώρα εκτέλεση του προϋπολογισμού, πιστεύουμε ότι συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να τροποποιηθούν, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επιτυχία του Προγράμματος. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο, αφού σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες Ευρωπαϊκές προβλέψεις για την Οικονομία, η Ελλάδα το 2012 θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που θα βρίσκεται 5 συνεχή έτη σε ύφεση!


» Πρόθεσή μας είναι να αναδείξουμε αυτά τα θέματα, μαζί με βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές, αυστηρά εντός του πλαισίου που περιγράφεται από το Πρόγραμμα. Δίνουμε μεγάλη έμφαση στο να επιτευχθεί ταχεία ανάκαμψη, έτσι ώστε τα δημόσια έσοδα που θα προκύψουν, να μας επιτρέψουν να πετύχουμε τους στόχους που έχουν τεθεί. Αποδίδουμε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στις διαδικασίες εφαρμογής οι οποίες πρέπει να εξορθολογιστούν και να αναβαθμιστούν.


» Η δέσμευση του Ελληνικού λαού και της Νέας Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ είναι ισχυρή και αμετάκλητη.


» Η Νέα Δημοκρατία πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από την κρίση και να διασφαλίσει την κοινωνική της συνοχή.

»Είμαστε αποφασισμένοι να το πετύχουμε».


 Πέρα από την καταρράκωση κάθε έννοιας εθνικής αξιοπρέπειας – ακόμη και προσωπικής πολιτικής αξιοπρέπειας, αφού οι πολιτικοί αρχηγοί της χώρας αντιμετωπίζονται ως «αυτοί» οι «κάποιοι»  - πέρα από τη συνειδητή εφαρμογή των πιο σκληρών και απάνθρωπων πολιτικών, πέρα από την απεμπόληση κάθε έννοιας λαϊκής κυριαρχίας, αφού τις πολιτικές εξελίξεις τις καθορίζουν πλέον ξένα κέντρα και μια κυβέρνηση που αποτελεί προϊόν αντιδημοκρατικής εκτροπής, είναι σαφές ότι όλα αυτά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην οικονομική καταστροφή, στη χρεοκοπία και την κοινωνική εξαχρείωση.

 Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών,  το έλλειμμα του προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου στα 20,092 δισ. ευρώ, έναντι του νέου στόχου 20,362 δισ. ευρώ όπως προσδιορίστηκε με το σχέδιο του προϋπολογισμού 2012 και ελλείμματος 18,081 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010.



Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού (τακτικός και Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) είναι μειωμένα έναντι του νέου στόχου κατά 1,062 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές δαπάνες παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.332 εκατ. ευρώ. 


Ειδικότερα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού μειώθηκαν κατά 4% σε 39,271 δισ. ευρώ. 

Αυξημένες δαπάνες για τόκους

Παρά την υστέρηση των εσόδων οι δαπάνες παρουσιάζονται αυξημένες και αυτό λόγω των τόκων!

Έτσι, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 3,15 δισ. ευρώ ή 5,8% έναντι του 2010. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως: 


· στις αυξημένες δαπάνες για τόκους κατά 2,483 δισ. ευρώ ή 19,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, 


· στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών κατά 2,5% ή 999 εκατ. ευρώ, που οφείλεται στην αύξηση των δαπανών για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 2,771 δισ. ευρώ, η οποία υπερέβη τη μείωση κατά 1,772 δισ. ευρώ των υπολοίπων κατηγοριών δαπανών. 



Βασικοί αποδέκτες των αυξημένων επιχορηγήσεων ήταν:


· τα Ασφαλιστικά Ταμεία κατά 1,838 δισ. ευρώ (κυρίως ο ΟΓΑ κατά 380 εκατ. ευρώ και το ΙΚΑ κατά 1,348 δισ. ευρώ) εξαιτίας της μείωσης των εσόδων τους από ασφαλιστικές εισφορές. 


· ο ΟΑΕΔ για την καταβολή επιδομάτων ανεργίας κατά 313 εκατ. ευρώ και

Για τα επόμενα χρόνια η χώρα θα βουλιάζει στην ύφεση, ενώ μέχρι το 2015 οι υποχρεώσεις για αποπληρωμή ομολόγων του δημοσίου θα φθάσουν τα 190 δις. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται οι ανάγκες αποπληρωμής των έντοκων γραμματίων του δημοσίου.

Κι όλα αυτά με το «αισιόδοξο» σενάριο που προβλέπεται από τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί!

Είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για εξόφθαλμο βιασμό κάθε λογικής.

Ότι καμία πιθανότητα «επιτυχίας» δεν έχει αυτή η πολιτική και αυτά τα μέτρα.

Το μόνο που εξυπηρετούν είναι η διασφάλιση των συμφερόντων των δανειστών, της τρόικα, των ισχυρών της Ευρώπης και της εγχώριας ολιγαρχίας.

Μόνη λύση σωτηρίας: η ανατροπή τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: