Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Η σύλληψη των συνδικαλιστών της ΔΕΗ ήταν μόνο η αρχή. Ο εντεινόμενος αυταρχισμός είναι το μέσο επιβολής της δοτής κυβέρνησης Παπαδήμου. Απάντηση θα δώσουν οι αγώνες των εργαζομένων και των πολιτών



Τα γεγονότα είναι γνωστά στους περισσότερους. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ με την παρουσία εισαγγελέα επιτέθηκαν και συνέλαβαν τον πρόεδρο και 14 συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, που είχαν καταλάβει το κτίριο του Κέντρου Έκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος της ΔΕΗ. Η ΓΕΝΟΠ κήρυξε 48ωρη απεργία για τους εργαζομένους στα μηχανογραφικά κέντρα της ΔΕΗ, σήμερα και αύριο, και 4ωρες στάσεις εργασίας για όλους τους υπαλλήλους της Αττικής.




 Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο αλλά τελικά αναβλήθηκε για τις 30/11 η δίκη  λόγω μη απαρτίας μαρτύρων από την πλευρά της ΔΕΗ. Οι συνδικαλιστές ήθελαν να πραγματοποιηθεί σήμερα το δικαστήριο, ωστόσο από την πλευρά της ΔΕΗ βρέθηκαν μόνο δύο άτομα να καταθέσουν.

 Η πράξη αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα κλιμάκωσης του κυβερνητικού αυταρχισμού που αποτελεί την προσφιλή μέθοδο καταστολής των κινητοποιήσεων των εργαζομένων.

Τέτοια επεισόδια και πρακτικές θα συναντήσουμε σε αυξανόμενο βαθμό από δω και πέρα. Από τη στιγμή που η αδιέξοδη και βάρβαρη οικονομική και κοινωνική πολιτική θα συναντά τη διευρυμένη αντίσταση των πολιτών.

Η επιβολή δια της βίας είναι το βασικό μέσο με το οποίο θα επιχειρηθεί να επιβληθεί στον ελληνικό λαό  η συγκεκριμένη πολιτική από μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει την πολιτική, συνταγματική και ηθική νομιμοποίηση για να εφαρμόζει τέτοιου είδους μέτρα.

Τα οποία πέρα από άδικα και αναποτελεσματικά  κινούνται και αυτά στην ουσία εκτός των ορίων της συνταγματικής και δημοκρατικής ομαλότητας.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, ο Γερμανός επίτροπος κ.  Oettinger, αρμόδιος για θέματα ενέργειας απάντησε ότι δεν έχει δικαίωμα η ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε κανέναν πολίτη που δεν πληρώνει το φόρο αλλά πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα, τονίζοντας ότι ότι το κόψιμο του ρεύματος για φορολογικές παραβιάσεις δεν συμμορφώνεται με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία!

Ενώ και με παρέμβαση του ο Συνήγορος του Πολίτη τονίζει ότι δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα για ομάδες ανθρώπων που αδυνατούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ,  με επιστολή του στο υπουργείο Οικονομικών και ζητά άμεση πρόβλεψη προκειμένου να μην μείνουν χωρίς ρεύμα όσοι αδυνατούν να πληρώσουν.

 Το κίνημα ενάντια στα χαράτσια διογκώνεται καθημερινά ενώ η απελπισία ξεχειλίζει σε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες.

Βρισκόμαστε στην αρχή  μιας βαθιάς και οξύτατης σύγκρουσης την οποία, αν επιχειρήσει η  τρικομματική κυβέρνηση υποταγής να  αντιμετωπίσει με τη βία και τον αυταρχισμό, θα οδηγηθούμε σε απρόβλεπτες εξελίξεις.

 Ένα θέμα που ακούγεται καθημερινά και πιο έντονα είναι η … παράταση του χρόνου αυτής της κυβέρνησης και μετά τις 19 Φεβρουαρίου σε … αόριστο χρόνο.
Αυτό εξέφρασαν διάφορα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού αλλά ακούγεται σαν εκτίμηση και από άλλους κύκλους.

Η εξέλιξη αυτή θα παροξύνει όλες τις αντιθέσεις – κοινωνικές και πολιτικές – διευρύνοντας τα αδιέξοδα σε όλα τα επίπεδα.

Αυτοί είναι οι σχεδιασμοί της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας.

Που κάνουν τους σχεδιασμούς τους χωρίς τον … ξενοδόχο …

Που είναι ο ελληνικός λαός, οι Έλληνες εργαζόμενοι και πολίτες.

Οι οποίοι αγωνίζονται σκληρά για την υπεράσπιση της ζωής τους και των δικαιωμάτων τους, όπως και για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

 Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εργαζομένων στη Χαλυβουργία της Ελλάδας.

 Η κινητοποίησή τους ξεκίνησε ως μια απεργία σε ένα εργοστάσιο. Η εργοδοσία έθεσε τους εργαζομένους προ του διλήμματος: μείωση μισθών ή απολύσεις περίπου των μισών. Οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Χαλυβουργία είπαν «όχι» και στα δύο. Έγιναν απολύσεις για τρομοκράτησή τους και η απεργία ξεκίνησε.

 Στην πύλη του εργοστασίου βρίσκονται επί 25 μέρες (!) απεργοί στην Ελληνική Χαλυβουργία.



 Σύντομα όμως, ένας ολόκληρος κόσμος είδε στα αιτήματά τους τα δικά του προβλήματα και ταυτίστηκε με τον αγώνα τους. Από τις κινητοποιήσεις αναδείχθηκε κάτι μεγαλύτερο. Στην πύλη του εργοστασίου οι επί 25 μέρες απεργοί στην Ελληνική Χαλυβουργία βλέπουν τόνους τροφίμων να φτάνουν. Χιλιάδες ευρώ για ενίσχυση και μηνύματα συμπαράστασης από κάθε γωνιά της χώρας αλλά και του κόσμου όλου.



Ένα κίνημα αλληλεγγύης το οποίο επεκτείνεται καθημερινά και δίνει ένα μήνυμα για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η λαίλαπα που εξαπολύει η κυβέρνηση και η οικονομική ολιγαρχία.



Οι αγώνες των εργαζομένων, οι κινητοποιήσεις των πολιτών ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα και στα κάθε λογής χαράτσια, τα νέα κινήματα των πολιτών και των νέων που ξεπηδούν παντού σε κάθε γειτονιά και χώρο, συνδυασμένα και με ένα πλατύ κίνημα κοινωνικής αλληλεγγύης, μπορεί να διαμορφώσει τις κοινωνικές προϋποθέσεις για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Πολύ περισσότερο αν αυτό το κίνημα λάβει και πανευρωπαϊκές διαστάσεις.

Κάτι που και εφικτό και απολύτως αναγκαίο είναι στις σημερινές συνθήκες.



Σήμερα, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε πανεργατική απεργία στην Πορτογαλία ως απάντηση στην εκεί εφαρμοζόμενη πολιτική του Μνημονίου και της σκληρής λιτότητας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: