Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Επίθεση ελικοπτέρου του ΝΑΤΟ προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 25 στρατιωτών του Πακιστάν!



Σύμφωνα  με την κρατική τηλεόραση του Πακιστάν, 25 στρατιώτες σκοτώθηκαν αργά χθες το βράδυ σε επίθεση ελικοπτέρων του ΝΑΤΟ σε σημείο ελέγχου του πακιστανικού  στρατού κοντά στα αφγανικά σύνορα.

Ο στρατός του Πακιστάν κατηγόρησε ελικόπτερα του ΝΑΤΟ για την επίθεση στο σημείο ελέγχου στην φυλετική περιοχή  του Mohmand.



Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ δήλωσαν ότι ήταν ενήμεροι για το περιστατικό, και θα δώσουν περισσότερες πληροφορίες όταν είναι σε θέση να συγκεντρώσουν περισσότερα στοιχεία για το τι συνέβη.



Το περιστατικό ήρθε μετά περίπου από ένα χρόνο όταν αμερικανικά ελικόπτερα σκότωσαν κατά λάθος δύο πακιστανούς στρατιώτες κοντά στα σύνορα, τους οποίους οι πιλότοι θεώρησαν ως αντάρτες. Το Πακιστάν απάντησε κλείνοντας ένα βασικό σημείο διέλευσης των συνόρων σε μια οδό ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν για 10 ημέρες μέχρις ότου  ΗΠΑ ζήτησαν συγγνώμη.

Σε μια δήλωση που απέστειλε στους δημοσιογράφους, ο στρατός του Πακιστάν κατηγόρησε το ΝΑΤΟ για την επίθεση στη φυλετική περιοχή Mohmand , λέγοντας ότι τα ελικόπτερα άνοιξαν  πυρ χωρίς αδικαιολόγητα χωρίς καμιά πρόκληση.
Ο κυβερνήτης της βορειοδυτικής επαρχίας του Πακιστάν, Khyber Pakhtunkhwa, επέκρινε το γεγονός, χαρακτηρίζοντάς το ως «επίθεση στην πακιστανική κυριαρχία».



Το σημείο ελέγχου, που δέχθηκε επίθεση, είχε πρόσφατα  συγκροτηθεί  από το στρατό στο χωριό Salala για να σταματήσουν οι  Πακιστανοί μαχητές Ταλιμπάν να περνούν στο Αφγανιστάν από τα σύνορα, δήλωσαν ότι δύο κυβερνητικά στελέχη στη Mohmand, οι Maqsood Χασάν και Hamid Khan.

 Το Πακιστάν έχει επικρίνει τις αφγανικές και ξένες δυνάμεις ότι δεν κάνουν αρκετά για να σταματήσουν τις επιθέσεις, που λέει ότι προέρχονται από το ανατολικό Αφγανιστάν  και τις επαρχίες Κουνάρ και Νουριστάν. Οι  στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν σε μεγάλο βαθμό αποχωρήσει από αυτές τις επαρχίες, αφήνοντας τον αποτελεσματικό έλεγχο πολλών περιοχών κατά μήκος των συνόρων στους Ταλιμπάν.

Το σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν αποτελεί ένα σταθερό σημείο ανάφλεξης, με τα δύο έθνη και τις ΗΠΑ να ανταλλάσσουν κατηγορίες για παραβιάσεις και για αμέλεια στην πρόληψη διασυνοριακών επιθέσεων.

Οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Αφγανιστάν έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό το Πακιστάν επειδή δεν έχει πάρει ικανοποιητικά μέτρα για να αποτρέψει από το να χρησιμοποιηθούν τα εδάφη του  από Αφγανούς μαχητές Ταλιμπάν και τους συμμάχους τους.

Η αφγανική κυβέρνηση κατηγόρησε το Πακιστάν για την εκτόξευση εκατοντάδων πυραύλων στο ανατολικό Αφγανιστάν, νωρίτερα αυτό το χρόνο που σκότωσαν δεκάδες άτομα. Ο πακιστανικός στρατός έχει αρνηθεί ότι τροφοδοτούσε συστηματικά με ρουκέτες τους Ταλιμπάν, αλλά αναγνώρισε ότι ορισμένα επεισόδια έγιναν εντός των δικών του συνόρων.



 Οι αφγανοί και πακιστανοί Ταλιμπάν είναι σύμμαχοι, αλλά έχουν επικεντρώσει σε μεγάλο βαθμό τις επιθέσεις τους στις αντίθετες πλευρές των συνόρων. Οι Ταλιμπάν του Αφγανιστάν έχει ως στόχο να ανατρέψουν  τη συμμαχική κυβέρνηση προς τις ΗΠΑ στην Καμπούλ, ενώ οι Ταλιμπάν του Πακιστάν επιχειρούν να κάνουν το ίδιο στο Ισλαμαμπάντ.

 Η δυσαρέσκεια για τις διασυνοριακές επιθέσεις και στις δύο κατευθύνσεις έχει συμβάλει στην επιδείνωση των δεσμών μεταξύ των ΗΠΑ και του Πακιστάν. Η σχέση αυτή δέχτηκε ένα ιδιαίτερα σκληρό πλήγμα από τη συγκεκαλυμμένη επιδρομή κομάντο των ΗΠΑ που σκότωσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν στις 2 Μαΐου.

Οι Πακιστανοί ήταν εξοργισμένοι από αυτό το γεγονός. Αλλά  τώρα είναι ακόμα περισσότερο από ό, τι πριν από τις αμερικανικές παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: