Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Έντονη αντιπαράθεση προκαλεί στις ΗΠΑ η επιλογή Ομπάμα για μονομερή αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής



Έντονη πολιτική αντίδραση, αλλά και δικαστική προσφυγή της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο προκαλεί η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να κινηθεί μονομερώς για την αλλαγή της μεταναστευτικής νομοθεσίας.



Λίγο μετά την υπογραφή του σχετικού διατάγματος από τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λας Βέγκας, οι Ρεπουμπλικάνοι ανακοίνωσαν ότι προσφεύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της διοίκησης Ομπάμα, την οποία κατηγορούν ότι «αγνοεί τη θέληση του αμερικανικού λαού» και «εφαρμόζει μονομερώς τις αποφάσεις της, χωρίς την ενδεδειγμένη διαβούλευση με το Κογκρέσσο».

Τυπικώς, η προσφυγή δεν στρέφεται κατά της νέας μεταναστευτικής νομοθεσίας, αλλά έχει ως στόχο την παλαιότερη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί κοινωνικής ασφάλισης, την αποκαλούμενη «Obamacare», που επίσης αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Ρεπουμπλικάνους.



Γιατί ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να κινηθεί μονομερώς, και μάλιστα λίγες μέρες μετά την επιβλητική νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές για το Κογκρέσο; Μία εκτίμηση από τον γερμανό κοινωνιολόγο Μίχαελ Βερτς, συνεργάτη του Center for American Progress στην Ουάσιγκτον: «Δεν είχε πλέον άλλη επιλογή. Η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί μετανάστευσης αποτελούσε κεντρική προεκλογική εξαγγελία, ήδη πριν από την πρώτη θητεία Ομπάμα. Δεν κατάφερε να την υλοποιήσει τότε, κυρίως λόγω των έντονων αντίδρασης από τους Ρεπουμπλικάνους. Και μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποια ένδειξη για αλλαγή στάσης από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο».

Στόχος η προστασία των οικογενειών



Οι απελάσεις αλλοδαπών χωρίς χαρτιά είχαν ξεπεράσει τις 400.000 τον χρόνο. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή η «σκληρή γραμμή» των αμερικανικών αρχών τα τελευταία χρόνια αποτελούσε και ένα δέλεαρ της διοίκησης Ομπάμα για να αποσπάσει τη συγκατάθεση των Ρεπουμπλικάνων σε μία συντεταγμένη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, στη βάση βεβαίως των παλαιότερων εξαγγελιών του Δημοκρατικού Κόμματος. Αυτή η συγκατάθεση δεν ήρθε ποτέ. Έχοντας πλέον στον ορίζοντα την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε τελικά να κινηθεί μονομερώς.


Κύριος στόχος του είναι να αποτρέψει τον διαχωρισμό των οικογενειών, εκτιμά η Όντρει Σίνγκερ από το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς της Ουάσιγκτον: «Σκοπός της πρωτοβουλίας Ομπάμα είναι να κρατήσει ενωμένες τις οικογένειες, να προστατέψει δηλαδή τους ανθρώπους εκείνους, που έχουν παιδιά Αμερικανούς πολίτες ή με μόνιμη άδεια παραμονής (αλλά αντιμετωπίζουν κίνδυνο απέλασης). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, η νομοθεσία απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν ήδη μακροχρόνιους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και μόνιμους οικογενειακούς δεσμούς».

Συνελήφθη ο πρώην πρωθυπουργός Σόκρατες με σοβαρές κατηγορίες για διαφθορά


 Ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής. Θεωρείται ύποπτος διαφθοράς και φοροδιαφυγής.



Σύμφωνα με την εισαγγελία η έρευνα αφορά τραπεζικές συναλλαγές και εμβάσματα αγνώστου προελεύσεως, αλλά δεν σχετίζεται με την υπόθεση «Μόντε Μπράνκο», που είχε οδηγήσει στη σύλληψη του πρώην διοικητή της τράπεζας Banco Espirito Santo τον περασμένο Ιούλιο για ξέπλυμα χρήματος. Στη δικαστική έρευνα συμμετέχουν συνολικά 60 δικαστικοί, αστυνομικοί και τελωνειακοί υπάλληλοι, ενώ έχουν ήδη συλληφθεί και άλλοι τρεις ύποπτοι, εκτός από τον Ζοζέ Σόκρατες.

Η σύλληψη έγινε στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας, ενώ ο πορτογάλος πολιτικός επέστρεφε από το Παρίσι. Σύμφωνα με πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης, οι υποψίες της εισαγγελίας στρέφονται κυρίως σε συναλλαγές για την αγορά πολυτελούς διαμερίσματος στο Παρίσι, το οποίο ίσως σχετίζεται με τον πρώην πρωθυπουργό. Από το 2012 ο Σόκρατες εκτιμάται ότι μεταβαίνει τακτικά στη γαλλική πρωτεύουσα, καθώς έχει εγγραφεί στο πανεπιστήμιο Sciences Po.

Ο Ζοζέ Σόκρατες είναι ο πρώτος πρώην πρωθυπουργός στην Πορτογαλία που συλλαμβάνεται για υπόθεση διαφθοράς και ήδη το Σάββατο επρόκειτο να οδηγηθεί στον ανακριτή. Είχε αναλάβει την πρωθυπουργία το 2005 και παραιτήθηκε το 2011, όταν το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας καταψήφισε το τέταρτο- μέσα σε ένα χρόνο- πακέτο περικοπών για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής κρίσης.

Ένα ακόμη σκάνδαλο διαφθοράς είχε ξεσπάσει την περασμένη Κυριακή στη χώρα: υψηλόβαθμοι κρατικοί υπάλληλοι συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για δωροληψία κατά τη χορήγηση βίζας σε αλλοδαπούς επενδυτές, ενώ η υπόθεση προκάλεσε και την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιγκέλ Μασέντο, ο οποίος πάντως δηλώνει ότι δεν φέρει προσωπική ευθύνη.

Άντε και στα  … δικά μας!

Μόνο που μάλλον θα αργήσει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα της διαφθοράς, της διαπλοκής και της διακομματικής συγκάλυψης.

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2015 - Προσδοκίες και αλήθειες





Ο προϋπολογισμός του έτους που σύμφωνα με τους θριαμβευτικούς τόνους της κυβέρνησης «βγαίνουμε από το Μνημόνιο».

Του προϋπολογισμού, ωστόσο, του οποίου τα βασικά μεγέθη και προβλέψεις αμφισβητούνται από την τρόικα και τους δανειστές που πιέζουν – για την ακρίβεια εκβιάζουν – για νέο κύκλο παραχωρήσεων και, φυσικά, δεινών για το λαό μας.

Ενώ «βγαίνοντας» από το Μνημόνιο οδηγούμαστε σε νέο υπό τη μορφή «οδικού χάρτη» ή όπως αλλιώς ονομαστεί με αδιευκρίνιστο χρονικό ορίζοντα.

Το μαρτύριο δηλαδή του Σίσυφου για την πολύπαθη χώρα μας.  

 Κατά τα άλλα. πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ (5,6 δισ. ευρώ) και ρυθμό ανάπτυξης 2,9% προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2015.

Πρόκειται για τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε ό,τι αφορά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα σημειώσει νέα πτώση στο 22,6% από 24,8% εφέτος (πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους ισχυρισμούς των κυβερνητικών παραγόντων. Φυσικά εμείς αν θέλουμε πιστεύουμε αυτές τις προβλέψεις …)

Το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερβεί τον στόχο του 1,5% και θα ανέλθει σε 1,8% ενώ θα σημειωθεί θετικός ρυθμός μεγέθυνσης ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης.

Να σημειώσουμε ότι όλα αυτά μπορούν να αποδειχτούν ευσεβείς κυβερνητικοί πόθοι σε μια χρονιά έντονα εκλογική.
 Κι από την άλλη, όλες αυτές οι «επιτυχίες» έχουν πληρωθεί και πληρώνονται κυριολεκτικά με το αίμα του ελληνικού λαού ενώ συνοδεύονται από νέα οδυνηρά και δυσβάστακτα μέτρα.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική σταδιακής ελάφρυνσης των φορολογικών επιβαρύνσεων με μείωση των συντελεστών καθώς επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η τρόικα έχει για άλλη μια φορά διαφορετικές εκτιμήσεις και προβλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2015.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η πραγματικότητα, όπως οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2014 επιβεβαιώνει την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2015 δεν μένει πιστός μόνο στους μνημονιακούς στόχους (αφού προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ) αλλά και στο κοινωνικό μοντέλο που προωθείται με το Μεσοπρόθεσμο.

Συγκεκριμένα:

- Οι δημόσιες επενδύσεις θα μειωθούν κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

- Συνεχίζεται, όπως κάθε χρόνο, η περικοπή των δαπανών για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη.

- Συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο το κοινωνικό κράτος, αφού οι δαπάνες των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Εργασίας θα μειωθούν κατά πάνω από 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η λογική του μνημονίου συνεχίζεται, και το μόνο που μένει να μάθουμε είναι οι προτιθέμενοι χρόνοι εφαρμογής της και οι νέες δικλείδες συμμόρφωσης που τελικά θα συμφωνηθούν.


Καταλήγοντας, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι το μόνο που δεν αμφισβητείται από κυβέρνηση- τρόικα είναι η αναγκαιότητα μια πτωχευμένη χώρα να συνεχίσει να μεταφέρει πόρους στις πλουσιότερες.

Έργα και Ημέραι του Γεώργιου Καρατζαφέρη ή της Μίζας το Ανάγνωσμα


Στην επικαιρότητα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες  το θέμα με την παραπομπή του Γιώργου Καρατζαφέρη, αρχηγού του ΛΑΟΣ, στη Δικαιοσύνη.

 Την παραπομπή του προέδρου του ΛΑΟΣ για ανειλικρινή δήλωση πόθεν έσχες αποφάσισαν ομόφωνα, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση τα μέλη της επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής, μετά την εξέταση του πορίσματος που τους κατέθεσαν οι ορκωτοί λογιστές.

Παράλληλα, επιστολή θα σταλεί και προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να γίνει καταλογισμός της παράνομης κτηθείσας περιουσίας, που συνιστά αδικαιολόγητο πλουτισμό, με στόχο την επιστροφή στο Δημόσιο του ποσού ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ που πιστώθηκαν στην Catalina Ltd.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν από την μη δήλωση των δύο εξωχώριων εταιριών Catalina Ltd και Homeric Ltd, παρά μόνο δύο φορές στο παρελθόν, που στοιχειοθετεί την κατηγορία για «αναληθές πόθεν έσχες», στο μεταξύ έχει ποινικοποιηθεί με νόμο που ψήφισε η Βουλή το 2010 και η ίδια η συμμετοχή πολιτικού προσώπου σε off shore εταιρία, ενώ σύμφωνα με δικαστικούς που μετείχαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκύπτει και το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος από παράνομη δραστηριότητα.

Αναλυτικότερα, ενημέρωσαν τα μέλη της επιτροπής πως τα τρία εμβάσματα ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρία εξοπλιστικών Κεστρέλ, δεν ήταν δάνειο, αλλά αποτέλεσμα αθέμιτης συναλλαγής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την περίοδο 2002-2007, η εξωχώρια εταιρία Catalina –που φέρεται να έχει γίνει αποδέκτης εμβασμάτων συνολικού ύψους 1,65 εκατομμυρίων ευρώ σε δύο διαφορετικές περιόδους από εταιρεία εξοπλιστικών- εντοπίστηκε με χαρτοφυλάκιο περί τα 6,4 εκατομμύρια ευρώ και ακίνητα συνολικής αξίας 20 εκατομμύρια ευρώ σε Γλυφάδα, Παλαιό Φάληρο και Λαγονήσι, καθώς και στις Βρυξέλλες.


Μέσα από την Catalina, όπου εμφανίζεται συνιδιοκτήτης ο γιος του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., οι ελεγκτές οδηγήθηκαν στη δεύτερη εξωχώρια εταιρία “Homeric”, χωρίς πάντως να εντοπίζονται προς ώρας λογαριασμοί και καταθέσεις.

Η πρώτη offshore, χωρίς πάντως να αναφέρεται ως τέτοια, είχε δηλωθεί στα πόθεν έσχες του κ. Καρατζαφέρη τα έτη 1992 και 1993, ενώ η δεύτερη δεν είχε δηλωθεί ποτέ.

Σήμερα, η Catalina φέρεται να έχει αλλάξει χέρια, ενώ παρουσιάζει μηδενικό χαρτοφυλάκιο.

Την ίδια ώρα, βουλευτής – μέλος της επιτροπής, ισχυρίζεται ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης είναι μέτοχος και τρίτης εξωχώριας εταιρίας, με το όνομα Deckrock Ltd, πράγμα που αποδίδει σε πληροφορίες που προκύπτουν από την έρευνα του βρετανικού μητρώου εταιριών.
Ο ίδιος, βέβαια, διαθέτοντας αβυσσαλέα αδιαντροπιά υποστηρίζει ότι δεν θα παραιτηθεί από την ηγεσία του ΛΑΟΣ ενώ δεν λέει κουβέντα για το «πάπλωμα», για το θέμα δηλαδή των off shore εταιρειών για τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η περίπτωση του Γιώργου Καρατζαφέρη είναι χαρακτηριστική.

Χαρακτηριστική του πολιτικού συστήματος που κυβερνά τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια.

Και φυσικά δεν είναι ο μοναδικός.

Απλώς, σποραδικά βγαίνουν        στη «φόρα»  κάποια άπλυτα των κυρίων αυτών. Ενώ  τα περισσότερα – η συντριπτική πλειοψηφία – συγκαλύπτονται.

Των κυρίων αυτών οι οποίοι αποτελούν στυλοβάτες του παρακμιακού καθεστώτος, που οδήγησαν τη χώρα στα Μνημόνια και οι οποίοι συνήθως μας κουνούν επιδεικτικά το δάκτυλο και μας επιτιμούν.

Στο μεταξύ, η επιτροπή πόθεν έσχες αποφάσισε την παραπομπή και δύο πρώην υπουργών, του Αριστείδη Τσιμπλάκου (ΝΔ) και του Τηλέμαχου Χυτήρη (ΠΑΣΟΚ), καθώς οι ελεγκτές εντόπισαν διαφορές που ξεπερνούν το επιτρεπτό όριο των 40.000 ευρώ μεταξύ των εισοδημάτων και των καταθέσεων στα πόθεν έσχες τους.


Κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνεδρίασης, εξετάστηκαν ακόμα οι περιπτώσεις του Νίκου Κωνσταντόπουλου και της Μαριέττας Γιαννάκου.

Αποφασίστηκε να κληθούν να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις, μετά τα ευρήματα του ελέγχου που θέλουν το πόθεν έσχες του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το 2002 να μη δικαιολογεί ποσό 68.000 ευρώ, με τον ίδιο πάντως να προσκομίζει απόδειξη σχετικού δανείου που έλαβε από το κόμμα και την κ. Γιαννάκου να αδυνατεί σε δήλωση πόθεν έσχες της στο παρελθόν να δηλώσει μεταβολές στην περιουσιακή της κατάσταση, πράγμα που αποδίδεται στο γεγονός ότι βρισκόταν σε διάσταση με τον πρώην σύζυγό της εκείνη την εποχή.


Εμείς, απλώς θα θέλαμε να τονίσουμε ότι όταν λέμε ότι η σήψη, η διαφθορά, η διαπλοκή και οι αθέμιτες συναλλαγές αφορούν το πολιτικό κατεστημένο, εννοούμε όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος, κυριολεκτικά ΟΛΕΣ.


Ίσως, έτσι εξηγείται η κατρακύλα αυτής της χώρας και ότι, παρά τα τέσσερα χρόνια καταστροφής την εποχή του Μνημονίου, δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα ορατή και πειστική λύση.

Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014

Ένταση σε συγκέντρωση φοιτητών και μαθητών έξω από το Υπουργείο Παιδείας -



Σε αναβρασμό εξακολουθεί να βρίσκεται η πανεπιστημιακή κοινότητα εξαιτίας της πρότασης του πανεπιστημίου Αθηνών να λαμβάνονται με ηλεκτρονική ψηφοφορία οι αποφάσεις για καταλήψεις, αποχές από τα μαθήματα.



Σε μια προσπάθεια «εκτόνωσης» της κατάστασης ο πρόεδρος του ιδρύματος, Θόδωρος Φορτσάκης, επανέλαβε σήμερα ότι δεν στοχεύει στην κατάργηση των φοιτητικών συλλόγων, ενώ πρότεινε να αποφασίσουν οι ίδιοι οι σύλλογοι για το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

«Δεν είπαμε ότι θέλουμε να καταργήσουμε τους φοιτητικούς συλλόγους. Αντίθετα, θέλουμε να ενισχυθούν. Οι σύλλογοι θα κρίνουν αν θέλουν ή όχι την ηλεκτρονική ψηφοφορία» ανέφερε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, μιλώντας στο Mega, ενώ σημείωσε ότι οι καταλήψεις «δεν είναι ο καλύτερος τρόπος να προβάλλονται τα αιτήματα, αυτό πρέπει να γίνεται θεσμικά, να επιλέγεται ο διάλογος».

Ο κ. Φορτσάκης αναφέρθηκε και στο θέμα των μετεγγραφών, διευκρινίζοντας ότι οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν κανονικά. «Δεν είπαμε ότι δεν θα εγγράψουμε τους φοιτητές, γιατί αυτό λέει ο νόμος, αλλά οι νόμοι πρέπει να εκδίδονται με βάση την πραγματικότητα. Πώς θα πάρουν πτυχία αυτά τα παιδιά; Θα τους εγγράψουμε, αλλά δεν μπορούμε να τους διδάξουμε. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά η πολιτεία θα πρέπει να μας βοηθήσει» τόνισε.

Με απλά λόγια ο πρύτανης που – από όσα δείχνουν όλες του οι μέχρι τώρα ενέργειες – έλκεται πολύ από αντιδημοκρατικές, για να μην πούμε χουντικές, πρακτικές, αναγκάζεται να πει το αυτονόητο: ότι οι ίδιοι οι φοιτητές, οι φοιτητικοί σύλλογοι και το φοιτητικό κίνημα και αυτοί μόνο μπορούν να αποφασίζουν για τη ορφή και τον τρόπο λήψης των αποφάσεων τους.

Κάθε άλλη παρέμβαση αποτελεί ακραία μορφή αυταρχισμού και στοχευμένη προσπάθεια ακύρωσης των φοιτητικών αγώνων.




Στο μεταξύ, υπό κατάληψη τελούν η Νομική Σχολή και το Μαθηματικό Τμήμα και η κοσμητεία Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ, η Γεωπονική, ενώ σήμερα αναμένεται να λήξει η κατάληψη στο κτίριο διοίκησης του ΕΜΠ.

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν εμπιστεύεται το πολιτικό σύστημα σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ


Ισχυρό μήνυμα στο πολιτικό σύστημα στέλνουν μέσω έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ οι Έλληνες πολίτες. Το 45% του συνολικού πληθυσμού δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται καθόλου το πολιτικό σύστημα.

Το ποσοστό ανεβαίνει στο 64,1% αν υπολογιστούν και αυτοί που αποδίδουν ελάχιστη εμπιστοσύνη. (Σε κλίμακα από το 1 -χειρότερο- έως το 9, εκτός από το 45% υπάρχει επιπλέον 19,1% που ανήκει στην κλίμακα 1 και 2. Απόλυτη εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα έχει μόλις το 0,6% του πληθυσμού).

Παράλληλα δύο ακόμα κρίσιμοι θεσμοί παίρνουν χαμηλή βαθμολογία. Το 19,2% και το 12,5% δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται καθόλου τη Δικαιοσύνη και την αστυνομία αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι οι άνεργοι δηλώνουν σε ποσοστό 50,6% ότι δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα, σε ποσοστό 24% ότι δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, και σε ποσοστό 16,6% ότι δεν έχουν καθόλου εμπιστοσύνη στην αστυνομία. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τους εργαζόμενους είναι 46,2%, 18,1% και 12,5%.

Η ικανοποίηση

Η έρευνα αφορά το 2013 και έγινε με περίοδο αναφοράς εισοδήματος το έτος 2012. Από τα στοιχεία προέκυψε ότι, στο σύνολο του πληθυσμού, πλήρως ικανοποιημένο από τη ζωή του συνολικά δηλώνει το 5,1% του πληθυσμού, και πλήρως ικανοποιημένο από την εργασία του δηλώνει το 5% των εργαζομένων. Αντίθετα, το 3,3% του πληθυσμού δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από τη ζωή του και το 2,9% των εργαζομένων δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την εργασία του. Πολύ ικανοποιημένο από την εργασία του (βαθμοί 7 έως 9 της κλίμακας) δηλώνει το 43,2% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων.

* Το ποσοστό των ατόμων που δηλώνει ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο από την οικονομική του κατάσταση ανέρχεται σε 11,7%, ενώ πλήρως ικανοποιημένο δηλώνει μόνο το 1,4% του πληθυσμού.

* Πλήρως ικανοποιημένο από τη στέγασή του δηλώνει το 8,6% του πληθυσμού, ενώ ανάλογα είναι και τα ποσοστά του πληθυσμού που δηλώνουν πλήρως ικανοποιημένα από τους χώρους αναψυχής και πρασίνου και από το περιβάλλον διαβίωσης στην περιοχή τους (8% και 8,3% αντίστοιχα). Πολύ ικανοποιημένο από τη στέγασή του (βαθμοί 7-9 της κλίμακας) δηλώνει πάνω από το 48% του πληθυσμού, ενώ λίγο ικανοποιημένο (βαθμοί 1-3 της κλίμακας) δηλώνει το 8,9%.

* Λαμβάνοντας υπόψη το πόσο ικανοποιημένοι αισθάνονται από τη ζωή, την οικονομική κατάσταση, την εργασία, τη στέγαση και το περιβάλλον διαβίωσής τους, αλλά και από τις προσωπικές τους σχέσεις, 6 στα 10 άτομα (60%), στο σύνολο του πληθυσμού, δηλώνουν ότι ο τρόπος ζωής τους έχει περιεχόμενο σε μεγάλο βαθμό (βαθμοί ίσοι ή μεγαλύτεροι του 7 στην κλίμακα). Για τον φτωχό πληθυσμό η αναλογία είναι 5 στα 10 άτομα (περίπου 51%) και για το μη φτωχό πληθυσμό 6 στα 10 άτομα (περίπου 61%).

* Βάσει των στοιχείων, σε ποσοστό 38,3% οι άνδρες και 24,8% οι γυναίκες αισθάνονται πολύ ασφαλείς όταν περπατούν στην περιοχή τους στο σκοτάδι, ενώ το 10,5% των ανδρών και το 21,4% των γυναικών δηλώνουν ότι αισθάνονται πολύ ανασφαλείς.


* Στις αστικές περιοχές, οι ερωτώμενοι δηλώνουν πολύ ασφαλείς, όταν περπατούν στην περιοχή τους στο σκοτάδι, σε ποσοστό 29%, ενώ στις αγροτικές περιοχές το ποσοστό ανέρχεται σε 40,3%.

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

G20: Συμφωνία για μέτρα ενίσχυσης της παγκόσμιας ανάπτυξης κατά 2,1%


του Μ…

http://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/ompama-kai-europaioi-igetes-sti-sunodo-tou-g20-stin-australia.jpg?itok=BgCcixz0

Οι 20 μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη (G20) συμφώνησαν στη λήψη πακέτου μέτρων τα οποία έχουν στόχο να ενισχύσουν την παγκόσμια ανάπτυξη κατά 2,1 ποσοστιαίες μονάδες πάνω απ ό,τι προβλεπόταν έως σήμερα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, όπως αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου τους, η οποία φιλοξενήθηκε στο Μπρίσμπεϊν της Αυστραλίας.
Τα μέτρα τα οποία υπόσχονται να λάβουν για να δώσουν ώθηση στην οικονομική δραστηριότητά τους αφορούν κυρίως τις επενδύσεις υποδομής και το εμπόριο και εκτιμάται ότι «θα αυξήσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά περισσότερα από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και θα δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας».
Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τόνι Άμποτ επιβεβαίωσε ότι η πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων θα εξετάζεται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της G20 να συναντηθούν εντός του 2015, για πρώτη φορά, ώστε να συζητήσουν θέματα τα οποία άπτονται των αρμοδιοτήτων τους.
Οι χώρες της G20 συμφώνησαν εξάλλου να συνεργαστούν για να καταπολεμήσουν τη φοροαποφυγή και τη διαφθορά και να ενισχύσουν τους χρηματοοικονομικούς θεσμούς τους ώστε να αποφευχθεί μια επανάληψη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του 2008. Η σύνοδος χαιρέτισε «τη σημαντική πρόοδο» η οποία έχει επιτευχθεί υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής των πολυεθνικών εταιρειών και κυρίως της χορήγησης φοροαπαλλαγών, μιας πρακτικής σαν αυτή που χρησιμοποιούσε το Λουξεμβούργο και αποκαλύφθηκε πρόσφατα από τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων.
Στην τελική ανακοίνωση γίνεται επίσης λόγος και για ανάληψη «ισχυρής και αποτελεσματικής δράσης» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ένα θέμα που, σύμφωνα με Ευρωπαίους αξιωματούχους, περιλήφθηκε τελικά μετά από «μάχη χαρακωμάτων» μεταξύ της οικοδέσποινας Αυστραλίας και άλλων μελών, όπως των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Η Αυστραλία επιδίωκε να επικεντρωθεί η σύνοδος σε οικονομικά ζητήματα, όμως το μεγαλύτερο μέρος της επισκιάστηκε από την ουκρανική κρίση και το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Ελλάδα: η Monopoly των ιδιωτικοποιήσεων - Για «ξεπούλημα χωρίς λόγο» μιλά ο Π. Κρούγκμαν

του Μ ...
Τετρασέλιδο αφιέρωμα για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η τρόικα στην Ελλάδα και άλλες χώρες της κρίσης δημοσιεύει η εφημερίδα Tagesspiegel. Για «ξεπούλημα χωρίς λόγο» μιλά ο νομπελίστας Π. Κρούγκμαν.
Οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιας περιουσίας τις οποίες επιβάλλει η τρόικα οδηγούν στις χώρες της κρίσεις σε ζημιές δισεκατομμυρίων, σημειώνει η εφημερίδα Tagesspiegel στο αφιέρωμά της. Σύμφωνα με έρευνες της γερμανικής εφημερίδας από το ξεκίνημα των προγραμμάτων της τρόικας το 2010, δημόσια περιουσία πωλείται υπό μεγάλη χρονικά πίεση και πολύ κάτω από την αξία της.
Σε Ελλάδα και Πορτογαλία διεξάγονται αυτή την εποχή έρευνες για ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν με αδιαφανείς διαδικασίες, προσυμφωνημένα και ύποπτα πλεονεκτήματα για ορισμένους ενδιαφερομένους. «Οι ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι κάτι οπωσδήποτε κακό», δηλώνει στην γερμανική εφημερίδα o αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν. «Όμως εδώ έχουμε να κάνουμε σε πολλές περιπτώσεις με ξεπούλημα χωρίς λόγο. Τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται, ενώ οι κίνδυνοι, αλλά και οι ζημιές επιβαρύνουν ολόκληρη την κοινωνία», τονίζει ο οικονομολόγος.
Η Tagesspiegel παρουσιάζει τις ιδιωτικοποιήσεις σαν παιχνίδι Monopoly, ονοματίζοντάς το όμως Europoly. Οι κανόνες του παιχνιδιού είναι συνοπτικά οι εξής: «Ακίνητα με αξία δισεκατομμυρίων ξεπουλιούνται, υπηρεσίες ύδρευσης περνούν στα χέρια ιδιωτών, τράπεζες πωλούνται σε αμφιλεγόμενους αγοραστές. Ολιγάρχες και επενδυτές παίζουν ένα γιγαντιαίο Monopoly. Οι δανειστές άλλαξαν τους κανόνες του παιχνιδιού προς όφελος των κερδοσκόπων. Σε αυτό το παιχνίδι Europoly είναι ξεκάθαρο εξ αρχής ποιοι θα είναι οι χαμένοι (…)»
Πωλήσεις με σημαία ευκαιρίας
Για ξεπούλημα σε πολλές περιπτώσεις μιλά ο νομπελίστας οικονομολόγος Π. Κρούγκμαν
Για ξεπούλημα σε πολλές περιπτώσεις μιλά ο νομπελίστας οικονομολόγος Π. Κρούγκμαν
Το «μεγαλύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στην Ευρώπη» θα αποφέρει μέχρι το 2016, στην καλύτερη περίπτωση, μόλις 11 δισεκατομμύρια ευρώ αντί για τα υπερβολικά 50 δισεκατομμύρια που είχαν αρχικά υπολογιστεί. Οι επιπτώσεις των λανθασμένων υπολογισμών πλήττουν τους πολίτες που πρέπει να υποστούν ακόμα σκληρότερη λιτότητα και ακόμα περισσότερες περικοπές.
Το πιο τρανταχτό παράδειγμα ιδιωτικοποίησης είναι το αεροδρόμιο του Ελληνικού στην Αθήνα. Σε μελέτη του ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής πολεοδομίας στο Χάρβαρντ, Σπύρο Πολλάλης, υπολόγισε την αξία του πρώην αεροδρομίου σε τουλάχιστον 1,239 δισεκατομμύρια. Όμως τελικά τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο από την επένδυση της Lamda Development (που ανήκει κατά 51% στον τραπεζίτη Σπύρο Λάτση) θα είναι περίπου τα μισά, δηλαδή μόνο 577 εκατομμύρια ευρώ.
«Η κρίση ήταν το χειρότερο χρονικό σημείο για ιδιωτικοποιήσεις», δηλώνει ο Κώστας Μητρόπουλος πρώην επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ στην εφημερίδα Tagesspiegel. «Όμως από την αρχή η τρόικα δεν κατάλαβε ότι το πρόβλημα δεν ήταν η τιμή πώλησης. Απλά η αγορά δεν ήταν έτοιμη για επενδύσεις, ανεξάρτητα από το κόστος».
Το παιχνίδι Europoly φέρνει τεράστιο πλούτο σε ορισμένους παίκτες, ενώ οδηγεί άλλους στην χρεοκοπία. Στο μεταξύ πολλοί είναι εκείνοι που ζητούν πιο δίκαιους κανόνες. Και ρωτούν τους τροϊκανούς; Γιατί θέτετε υπό χρονική πίεση της χώρες της κρίσης; Γιατί στην Ελλάδα δεν περιμένατε πρώτα να επανέλθει η αγορά και να ξεκινήσετε έπειτα τις ιδιωτικοποιήσεις; Για ποιο λόγο καταβάλλετε κάθε προσπάθεια για να αγοράσουν οι επενδυτές σε τιμή ευκαιρίας;

Οι τραυματίες από την άγρια καταστολή των ΜΑΤ μιλούν στο VICE


από το Μ ...
Αστυνομική βία, άγρια καταστολή, ξύλο από τα ΜΑΤ, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, χημικά και «γκλομπιές» στα κεφάλια φοιτητών και φωτορεπόρτερ ήταν το σκηνικό μίας αρκετά μεγάλης μέρας που ξεκίνησε από τη Νομική Σχολή Αθηνών και κατέληξε στο Πολυτεχνείο.
http://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/nomiki-polutexneio-body-image-1415921477.jpg?itok=_7Ora6s8

Περίπου στις 4.30 τα ξημερώματα της Πέμπτης, περνώντας τυχαία έξω από τη Νομική Σχολή, μου έκανε εντύπωση η έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στο μπροστινό και πλάγιο μέρος του κτιρίου. Λίγες ώρες αργότερα, οι φοιτητές θα έφταναν στο Πανεπιστήμιο προκειμένου είτε να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους είτε να πάρουν μέρος στην προγραμματισμένη συνέλευση που θα έκρινε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και καταλήψεων ενόψει της επετείου του Πολυτεχνείου. Αυτό που αντίκρισαν όμως οι φοιτητές ήταν το λουκέτο και μια αλυσίδα στα κάγκελα της εισόδου της Νομικής -εξωτερικά διμοιρίες ΜΑΤ είχαν περικυκλώσει το κτίριο, με τις πρυτανικές αρχές του ΕΚΠΑ να επικαλούνται λόγους ασφαλείας στην ​​ανακοίνωσή τους.
http://assets2.vice.com/images/content-images/2014/11/13/nomiki-polutexneio-body-image-1415920414.jpg
Μετά από τις αντιδράσεις για την παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων στο Πανεπιστήμιο, τα ΜΑΤ «ψέκασαν» τους φοιτητές και τους απώθησαν προς την Ακαδημίας. «Ξέρεις τι είναι να ξυπνάς με χημικά; Η εικόνα που είδαμε το πρωί των αστυνομικών έξω από το Πανεπιστήμιο είναι αισχρή. Εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και καταδικάζουμε το "λοκ άουτ", την ύπαρξη αστυνομικών δυνάμεων στο Πανεπιστήμιο και τα σημερινά γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο συμφοιτητών μας», μου λέει ο Λευτέρης πρωτοετής από το φοιτητικό Σύλλογο του Οικονομικού της Νομικής.
http://assets2.vice.com/images/content-images/2014/11/13/nomiki-polutexneio-body-image-1415920448.jpg
Οι δύο φοιτητές της Νομικής τραυματίστηκαν άσχημα εξαιτίας επίθεσης που δέχτηκαν από τα ΜΑΤ. Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας, όπου και νοσηλεύτηκαν προληπτικά χθες το βράδυ. Την ώρα που απέναντι από τη Νομική γίνεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας, επισκέπτομαι τους δύο φοιτητές στο νοσοκομείο και περιμένω να τελειώσουν τις ιατρικές εξετάσεις ώστε να τους συναντήσω. 
Εκείνη τη στιγμή μιλούσα στο τηλέφωνο έχοντας πλάτη τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Η επίθεση μου έγινε από πίσω.
http://assets2.vice.com/images/content-images/2014/11/13/nomiki-polutexneio-body-image-1415920532.jpg
Όπως μου λέει ο Γιάννης που έχει χτυπηθεί σε πολλά σημεία του σώματός του με πιο φανερό το σημάδι στο μάτι: «Ο κ. Φορτσάκης επέλεξε για ακόμα μια φορά να κάνει λοκ αουτ στη σχολή φέρνοντας τις δυνάμεις των ΜΑΤ για να περικυκλώσουν τα κτίρια της Πρυτανείας και το κτίριο της Νομικής Αθηνών. Οι φοιτητικοί σύλλογοι βρέθηκαν εκεί ώστε να πουν το πιο απλό και κατανοητό πράγμα. Ότι στις σχολές θα έπρεπε να υπάρχουν φοιτητές και όχι Ματατζήδες. Δίπλα από το κτίριο της Πρυτανείας οι φοιτητές δέχτηκαν επίθεση από τα ΜΑΤ, η οποία κατέληξε σε αυτό που βλέπετε μπροστά σας, στο να προπηλακίζονται φοιτητές μερικές μέρες πριν το Πολυτεχνείο. Εγώ βρισκόμουν σε ένα σημείο λίγο πιο κάτω από τη συγκέντρωση, δίπλα από το κτίριο της Πρυτανείας. Εκείνη τη στιγμή μιλούσα στο τηλέφωνο έχοντας πλάτη τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Η επίθεση μου έγινε από πίσω. Στην αρχή δέχτηκα γρονθοκοπήματα και κλωτσιές και στη συνέχεια αφού έπεσα κάτω δέχτηκα και επίθεση με γκλομπ στο πρόσωπο, με αποτέλεσμα να μου κάνουν τρία ράμματα και τώρα περιμένω να μεταφερθώ και στο οφθαλμολογικό. Για τον κ. Φορτσάκη είναι πιο εύκολο να κάνει αντιπαράθεση στην τηλεόραση, γιατί με τους φοιτητές ο διάλογος για εκείνον σημαίνει ΜΑΤ». 
Το πρωί εντελώς τυχαία δεν είχαμε θύματα. Εμείς απλά έτυχε να είμαστε τα θύματα της σημερινής επίθεσης των ΜΑΤ. Κάποια άλλη στιγμή μπορεί να είναι κάποιος άλλος.
Ο Κώστας δέχτηκε επίθεση με γκλομπ που του άνοιξε το κεφάλι. Όπως μου λέει: «Το θέμα είναι ότι τα ΜΑΤ επέλεξαν να επιτεθούν αναίτια και απρόκλητα. Σήμερα το πρωί εντελώς τυχαία δεν είχαμε θύματα. Τα ΜΑΤ επιτέθηκαν σε φοιτητές, με γροθιές και μπουνιές, άρα το ότι σάπισαν τον κόσμο στο ξύλο δεν είναι τυχαίο. Όταν ξεκίνησε το περιστατικό, εγώ βρισκόμουν αρκετά πιο πάνω. Ακούσαμε φωνές και κινηθήκαμε προς αυτό το μέρος. Όταν συνειδητοποίησα ότι είναι οι συμφοιτητές μου, προσπάθησα με κάθε τρόπο να τους πάρω από εκεί, γιατί είδα ότι δύο διμοιρίες των ΜΑΤ είχαν κάτω δύο ανθρώπους από το φοιτητικό σύλλογο του Οικονομικού και τους χτύπαγαν. Τα υπόλοιπα τα βλέπετε κι εσείς. Όμως, σίγουρα ούτε οι φοιτητές, ούτε οι μαθητές τρομοκρατούνται. Εμείς απλά έτυχε να είμαστε τα θύματα της σημερινής επίθεσης των ΜΑΤ. Κάποια άλλη στιγμή μπορεί να είναι κάποιος άλλος. Το μήνυμα που έχουμε να δώσουμε είναι "Όλοι στο δρόμο"».
http://assets2.vice.com/images/content-images/2014/11/13/nomiki-polutexneio-body-image-1415921102.jpg
Ενώ βρίσκομαι στο νοσοκομείο με τους τραυματίες, οι φοιτητικοί σύλλογοι ανακοινώνουν ότι έχουν δώσει ραντεβού στις 17.00 στα Προπύλαια για πορεία. Επιστρέφω στο σημείο συνάντησης και παρά το γεγονός ότι το κάλεσμα έγινε τελευταία στιγμή, βλέπω ότι η ανταπόκριση είναι μεγάλη και η πορεία έχει μαζική συμμετοχή κι έντονο παλμό. Τα μπλοκ των φοιτητών ξεκινούν από την Πανεπιστημίου πηγαίνοντας μέσω Σταδίου στο Σύνταγμα κι έπειτα κατευθύνονται προς το Πολυτεχνείο, περνώντας μπροστά από το κτίριο της Νομικής Σχολής. 
Εκεί, δημιουργείται μία μικρή ένταση αφού υπάρχει έντονη παρουσία αστυνομικών δυνάμεων, κλούβες και διμοιρίες ΜΑΤ, προκειμένου να αποφευχθεί η είσοδος των φοιτητών στη Σχολή, ενώ πετιούνται οι πρώτες χειροβομβίδες κρότου λάμψης. 

Οι φοιτητές μετά τη Νομική συνεχίζουν την πορεία τους και κατευθύνονται στο Πολυτεχνείο με σκοπό να πραγματοποιήσουν συντονιστικό για τη συνέχιση των δράσεών τους. Ενώ στέκονταν επί της οδού Στουρνάρη, εντελώς απρόκλητα μέσα σε λίγα λεπτά δέχονται βίαια επίθεση από τα ΜΑΤ, που χτυπούν αδιακρίτως και ρίχνουν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Οι φοιτητές ψάχνουν εξόδους διαφυγής, ακούγονται ουρλιαχτά, τα ΜΑΤ συνεχίζουν να χτυπούν όσους βρίσκονται απ' έξω, ψεκάζουν προς την πύλη του Πολυτεχνείου, στα "διαλείμματα" βρίζουν- κάποιοι φοιτητές παραμένουν έξω από το κτίριο κι αποχωρούν αργότερα μαζικά σε πορεία, ενώ άλλοι έχοντας καταφέρει να σπάσουν την κλειδωμένη πύλη μπήκαν μέσα και πέρασαν για αρκετή ώρα αποκλεισμένοι στο εσωτερικό του Πολυτεχνείου.
Video από  ​makeleio.gr
Ήμουν εκεί και φωτογράφιζα. Ξαφνικά έρχεται ένας από τα ΜΑΤ και μου δίνει μία γκλομπιά στο κεφάλι. Είναι απαράδεκτο να χτυπάνε φωτορεπόρτερ τη στιγμή που καταγράφει την είδηση
Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, πέρα από τον τραυματισμό μεγάλου αριθμού φοιτητών, τα ΜΑΤ χτύπησαν με γκλομπ στο κεφάλι τον φωτορεπόρτερ του intimenews.gr, Γιάννη Λιάκο ο οποίος πήγε στο νοσοκομείο και σήμερα θα κάνει επίσημη καταγγελία. Όπως μου λέει ο ίδιος: «Είχαν στριμώξει σε ένα σημείο 200-300 άτομα και τα έδερναν. Τα παιδιά δεν είχαν σημείο διαφυγής και μαζί με τα χημικά που έριχναν εκείνη την ώρα ήταν ανυπόφορη η κατάσταση. Κάποιοι έπεσαν κάτω στο παρτέρι, οπότε υπήρχε κίνδυνος να τσαλαπατηθούν τα παιδιά και τους έδερναν παρόλο που ήταν κάτω. Ήμουν εκεί και φωτογράφιζα. Ξαφνικά έρχεται ένας από τα ΜΑΤ και μου δίνει μία γκλομπιά στο κεφάλι. Είναι απαράδεκτο να χτυπάνε φωτορεπόρτερ τη στιγμή που καταγράφει την είδηση».
Φοιτήτρια του ΤΕΙ Αθηνών, που δέχτηκε επίθεση το βράδυ της Πέμπτης από τα ΜΑΤ με γκλοπ, οδηγήθηκε στον Ευαγγελισμό με κάταγμα στο χέρι και σήμερα (Παρασκευή) βρίσκεται στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια. 
http://assets2.vice.com/images/content-images/2014/11/14/nomiki-polutexneio-body-image-1415961760.jpg
Όπως λέει η ίδια: «Τα ΜΑΤ μας επιτέθηκαν στην οδό Στουρνάρη. Εγώ βρισκόμουν μαζί με άλλους φοιτητές και προσπαθούσαμε να βρούμε έξοδο διαφυγής. Δέχθηκα επιθεση από πάνοπλους αστυνομικούς που με χτύπησαν στην πλάτη και το χερι με το γκλοπ. Οι φοιτητές καταδικάζουμε την αστυνομική βία, δεν πτοούμαστε από την καταστολή και θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας μέχρι τέλους με κόμβο το τριήμερο του Πολυτεχνείου και την πανεργατική απεργία στις 27 Νοέμβρη».
Οι φοιτητές συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους, έχοντας κάνει κάλεσμα για πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 12.00 στα Προπύλαια. Οι "εορτασμοί" για την επέτειο του Πολυτεχνείου φέτος ξεκίνησαν νωρίτερα...
http://assets2.vice.com/images/galleries/meta/2014/11/13/nomiki-polutexneio-214-1415921264.jpg
http://assets2.vice.com/images/galleries/meta/2014/11/13/nomiki-polutexneio-482-1415921272.jpg
http://assets2.vice.com/images/galleries/meta/2014/11/13/nomiki-polutexneio-466-1415921283.jpg
http://assets2.vice.com/images/galleries/meta/2014/11/13/nomiki-polutexneio-547-1415921290.jpg
http://assets2.vice.com/images/galleries/meta/2014/11/13/nomiki-polutexneio-766-1415921357.jpg
http://assets2.vice.com/images/galleries/meta/2014/11/13/nomiki-polutexneio-582-1415921349.jpg
http://assets2.vice.com/images/galleries/meta/2014/11/13/nomiki-polutexneio-317-1415921365.jpg
http://assets2.vice.com/images/galleries/meta/2014/11/13/nomiki-polutexneio-790-1415921382.jpg

Γράφει η Μελπομένη Μαραγκίδου, Φωτογραφίες: Θανάσης Καμβύσης

17 Νοέμβρη πρωί..

  του Μ …

 41 χρόνια συμπληρώθηκαν από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και η κατάσταση που ακολούθησε τα χρόνια της μεταπολίτευσης είναι πιο έκρυθμη από ποτέ. Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μια μαζική διαδήλωση λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της χούντας των συνταγματαρχών. Η δικτατορική διακυβέρνηση του στρατού, είχε καταργήσει τις ατομικές ελευθερίες, είχε διαλύσει τα πολιτικά κόμματα και είχε εξορίσει, φυλακίσει και βασανίσει πολιτικούς και πολίτες με κριτήριο τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Ενάντια στο καθεστώς τρόμου και στους δυνάστες του λαού το φοιτητικό κίνημα εξεγέρθηκε και πλήρωσε με φόρο αίματος τη δική μας ελευθερία…

  Εν έτει 2014 καταστρατηγούμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και ανεχόμαστε τη ''χούντα'' του Σαμαρά, τις επιταγές των τροικανών, επουλώνοντας τις πληγές που άφησαν στο διάβα τους τα μνημόνια και οι βάρβαρες αντιλαϊκές πολιτικές.  Παρακολουθήσαμε τα γεγονότα στη Νομική του Πολυτεχνείου, όπου τα ΜΑΤ υπό την καθοδήγηση του Φορτσάκη τσάκισαν τους φοιτητές, αποδεικνύοντας ποιο είναι το πολίτευμα που επιθυμούν να προστατεύουν και τα μέσα τα οποία χρησιμοποιούν…

Τις πταίει και φτάσαμε σ' αυτή την κατάσταση και την κουτσή δημοκρατία που εγκαθιδρύθηκε από τη γενιά της μεταπολίτευσης και της αλλαγής;; Που πήγαν οι δημοκρατικές και οι πολιτικές απόψεις, οι σκεπτόμενοι και ενεργοί πολίτες; 'Η η αντίδραση του λαού σε μέτρα και πολιτικές που τον πνίγουν;;

 Προσπαθώντας να απαντήσουμε και να βάλουμε σε μια σειρά κάποιες σκέψεις, μετά από την ντροπή της επταετίας εγκαθιδρύθηκε ένα μισοδημοκρατικό πολίτευμα, που ακολουθήθηκε από τα χρόνια των παχιών αγελάδων. Οι ελευθερωτές του χθες μετατράπηκαν στους τυράννους του σήμερα, ξεχνώντας το παρελθόν και την ιστορία τους. Βασίστηκαν στην ανάγκη της καρέκλας και θυσίασαν τα πάντα στο βωμό του χρήματος. Όπως έγραψε ο Santayana, ο λαός που ξεχνάει την ιστορία του, είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει.

Να αναφέρουμε ότι στα αποτελέσματα του google, πατώντας στο πολυτεχνείο δίνει ότι δεν πέθανε κανείς και δεν σκοτώθηκε κανείς. Κατανοούμε λοιπόν την προπαγάνδα και τις θεωρίες συνωμοσίας που επικράτησαν, όπως και τη μυθοποίηση της χουντικής περιόδου, πχ το μηδενικό δημόσιο έλλειμμα. Κάνοντας την αναγωγή στο σήμερα βλέπουμε τον φασισμό κραταιό ξανά να προβάλει με διαφορετικά πρόσωπα και τις επιτάξεις των καιρών για ανοικτά μάτια και αυτιά και την ανάγκη για ενεργούς πολίτες.

Στην εκτροπή αυτή του πολιτεύματος που και εμείς επιτρέψαμε να συμβεί ποια είναι η δική μας απάντηση; Τα αποτελέσματα από το αυγό του φιδιού που εκθρέψαμε τα βλέπουμε καθημερινά, όπως και τους 7.000 ''αστυνομικούς'' που θα κατακλύσουν τους δρόμους προκειμένου να διεξαχθεί η πορεία του Πολυτεχνείου. Πόσοι αγώνες πραγματοποιήθηκαν από τότε, πόσες συνειδήσεις ζυμώθηκαν πολιτικά και όχι με κομματική προπαγάνδα;; Δυστυχώς βαραίνει όλους αυτή η κατάσταση, ακόμα και τις νεότερες γενιές…

 Το Πολυτεχνείο δεν είναι ανάμνηση, επέτειος, εθνική γιορτή, αργία ή απεργία. Είναι φόρος αίματος στην ελευθερία και τρόπος ζωής με γνώμονα τη δημοκρατία. Οτιδήποτε λιγότερο απ' αυτό θεωρούμε ότι αμαυρώνει οποιοδήποτε νόημα είχαν οι πεσόντες ήρωες. Φοιτητές ήταν, απλοί άνθρωποι που εξέφρασαν τα ''πιστεύω'' τους και αντιστάθηκαν στο φασιστικό καθεστώς, ανατρέποντας το. Έτσι, δίνοντας την ίδια τους τη ζωή έγιναν ήρωες ηγέτες μιας γενιάς, που ίσως και μετά να τους καπηλεύτηκε και να τους λησμόνησε...

 Αλλά ποια η στάση των φοιτητών σήμερα, υπάρχει το φοιτητικό κίνημα και δρα ενεργά ή είναι σε λήθαργο;  Υπάρχει πολιτική σκέψη και πράξη σήμερα, διάθεση για αλλαγή και τρόποι επίτευξης ή μονάχα μεσσίες και ψευδοπροφήτες; Η απάντηση θα δοθεί στους δρόμους και στις πολιτικές επιλογές ή η δουλεία που διαφαίνεται στον ορίζοντα θα είναι εκούσια;
Οι μόνες απαντήσεις που μπορούν να δοθούν είναι η σκέψη και η αυτοκριτική...