Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Έργα και Ημέραι του Γεώργιου Καρατζαφέρη ή της Μίζας το Ανάγνωσμα


Στην επικαιρότητα βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες  το θέμα με την παραπομπή του Γιώργου Καρατζαφέρη, αρχηγού του ΛΑΟΣ, στη Δικαιοσύνη.

 Την παραπομπή του προέδρου του ΛΑΟΣ για ανειλικρινή δήλωση πόθεν έσχες αποφάσισαν ομόφωνα, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση τα μέλη της επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής, μετά την εξέταση του πορίσματος που τους κατέθεσαν οι ορκωτοί λογιστές.

Παράλληλα, επιστολή θα σταλεί και προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, προκειμένου να γίνει καταλογισμός της παράνομης κτηθείσας περιουσίας, που συνιστά αδικαιολόγητο πλουτισμό, με στόχο την επιστροφή στο Δημόσιο του ποσού ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ που πιστώθηκαν στην Catalina Ltd.

Υπενθυμίζεται ότι πέραν από την μη δήλωση των δύο εξωχώριων εταιριών Catalina Ltd και Homeric Ltd, παρά μόνο δύο φορές στο παρελθόν, που στοιχειοθετεί την κατηγορία για «αναληθές πόθεν έσχες», στο μεταξύ έχει ποινικοποιηθεί με νόμο που ψήφισε η Βουλή το 2010 και η ίδια η συμμετοχή πολιτικού προσώπου σε off shore εταιρία, ενώ σύμφωνα με δικαστικούς που μετείχαν στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, προκύπτει και το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος από παράνομη δραστηριότητα.

Αναλυτικότερα, ενημέρωσαν τα μέλη της επιτροπής πως τα τρία εμβάσματα ύψους 1,6 εκατομμυρίων ευρώ από την εταιρία εξοπλιστικών Κεστρέλ, δεν ήταν δάνειο, αλλά αποτέλεσμα αθέμιτης συναλλαγής.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά την περίοδο 2002-2007, η εξωχώρια εταιρία Catalina –που φέρεται να έχει γίνει αποδέκτης εμβασμάτων συνολικού ύψους 1,65 εκατομμυρίων ευρώ σε δύο διαφορετικές περιόδους από εταιρεία εξοπλιστικών- εντοπίστηκε με χαρτοφυλάκιο περί τα 6,4 εκατομμύρια ευρώ και ακίνητα συνολικής αξίας 20 εκατομμύρια ευρώ σε Γλυφάδα, Παλαιό Φάληρο και Λαγονήσι, καθώς και στις Βρυξέλλες.


Μέσα από την Catalina, όπου εμφανίζεται συνιδιοκτήτης ο γιος του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., οι ελεγκτές οδηγήθηκαν στη δεύτερη εξωχώρια εταιρία “Homeric”, χωρίς πάντως να εντοπίζονται προς ώρας λογαριασμοί και καταθέσεις.

Η πρώτη offshore, χωρίς πάντως να αναφέρεται ως τέτοια, είχε δηλωθεί στα πόθεν έσχες του κ. Καρατζαφέρη τα έτη 1992 και 1993, ενώ η δεύτερη δεν είχε δηλωθεί ποτέ.

Σήμερα, η Catalina φέρεται να έχει αλλάξει χέρια, ενώ παρουσιάζει μηδενικό χαρτοφυλάκιο.

Την ίδια ώρα, βουλευτής – μέλος της επιτροπής, ισχυρίζεται ότι ο Γιώργος Καρατζαφέρης είναι μέτοχος και τρίτης εξωχώριας εταιρίας, με το όνομα Deckrock Ltd, πράγμα που αποδίδει σε πληροφορίες που προκύπτουν από την έρευνα του βρετανικού μητρώου εταιριών.
Ο ίδιος, βέβαια, διαθέτοντας αβυσσαλέα αδιαντροπιά υποστηρίζει ότι δεν θα παραιτηθεί από την ηγεσία του ΛΑΟΣ ενώ δεν λέει κουβέντα για το «πάπλωμα», για το θέμα δηλαδή των off shore εταιρειών για τις μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η περίπτωση του Γιώργου Καρατζαφέρη είναι χαρακτηριστική.

Χαρακτηριστική του πολιτικού συστήματος που κυβερνά τη χώρα όλα αυτά τα χρόνια.

Και φυσικά δεν είναι ο μοναδικός.

Απλώς, σποραδικά βγαίνουν        στη «φόρα»  κάποια άπλυτα των κυρίων αυτών. Ενώ  τα περισσότερα – η συντριπτική πλειοψηφία – συγκαλύπτονται.

Των κυρίων αυτών οι οποίοι αποτελούν στυλοβάτες του παρακμιακού καθεστώτος, που οδήγησαν τη χώρα στα Μνημόνια και οι οποίοι συνήθως μας κουνούν επιδεικτικά το δάκτυλο και μας επιτιμούν.

Στο μεταξύ, η επιτροπή πόθεν έσχες αποφάσισε την παραπομπή και δύο πρώην υπουργών, του Αριστείδη Τσιμπλάκου (ΝΔ) και του Τηλέμαχου Χυτήρη (ΠΑΣΟΚ), καθώς οι ελεγκτές εντόπισαν διαφορές που ξεπερνούν το επιτρεπτό όριο των 40.000 ευρώ μεταξύ των εισοδημάτων και των καταθέσεων στα πόθεν έσχες τους.


Κατά τη διάρκεια της τετράωρης συνεδρίασης, εξετάστηκαν ακόμα οι περιπτώσεις του Νίκου Κωνσταντόπουλου και της Μαριέττας Γιαννάκου.

Αποφασίστηκε να κληθούν να δώσουν περαιτέρω εξηγήσεις, μετά τα ευρήματα του ελέγχου που θέλουν το πόθεν έσχες του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το 2002 να μη δικαιολογεί ποσό 68.000 ευρώ, με τον ίδιο πάντως να προσκομίζει απόδειξη σχετικού δανείου που έλαβε από το κόμμα και την κ. Γιαννάκου να αδυνατεί σε δήλωση πόθεν έσχες της στο παρελθόν να δηλώσει μεταβολές στην περιουσιακή της κατάσταση, πράγμα που αποδίδεται στο γεγονός ότι βρισκόταν σε διάσταση με τον πρώην σύζυγό της εκείνη την εποχή.


Εμείς, απλώς θα θέλαμε να τονίσουμε ότι όταν λέμε ότι η σήψη, η διαφθορά, η διαπλοκή και οι αθέμιτες συναλλαγές αφορούν το πολιτικό κατεστημένο, εννοούμε όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος, κυριολεκτικά ΟΛΕΣ.


Ίσως, έτσι εξηγείται η κατρακύλα αυτής της χώρας και ότι, παρά τα τέσσερα χρόνια καταστροφής την εποχή του Μνημονίου, δεν υπάρχει μέχρι και σήμερα ορατή και πειστική λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: