Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2015 - Προσδοκίες και αλήθειες





Ο προϋπολογισμός του έτους που σύμφωνα με τους θριαμβευτικούς τόνους της κυβέρνησης «βγαίνουμε από το Μνημόνιο».

Του προϋπολογισμού, ωστόσο, του οποίου τα βασικά μεγέθη και προβλέψεις αμφισβητούνται από την τρόικα και τους δανειστές που πιέζουν – για την ακρίβεια εκβιάζουν – για νέο κύκλο παραχωρήσεων και, φυσικά, δεινών για το λαό μας.

Ενώ «βγαίνοντας» από το Μνημόνιο οδηγούμαστε σε νέο υπό τη μορφή «οδικού χάρτη» ή όπως αλλιώς ονομαστεί με αδιευκρίνιστο χρονικό ορίζοντα.

Το μαρτύριο δηλαδή του Σίσυφου για την πολύπαθη χώρα μας.  

 Κατά τα άλλα. πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ (5,6 δισ. ευρώ) και ρυθμό ανάπτυξης 2,9% προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2015.

Πρόκειται για τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό σε ό,τι αφορά το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης, ενώ η ανεργία εκτιμάται ότι θα σημειώσει νέα πτώση στο 22,6% από 24,8% εφέτος (πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις και τους ισχυρισμούς των κυβερνητικών παραγόντων. Φυσικά εμείς αν θέλουμε πιστεύουμε αυτές τις προβλέψεις …)

Το 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα θα υπερβεί τον στόχο του 1,5% και θα ανέλθει σε 1,8% ενώ θα σημειωθεί θετικός ρυθμός μεγέθυνσης ύστερα από 6 χρόνια ύφεσης.

Να σημειώσουμε ότι όλα αυτά μπορούν να αποδειχτούν ευσεβείς κυβερνητικοί πόθοι σε μια χρονιά έντονα εκλογική.
 Κι από την άλλη, όλες αυτές οι «επιτυχίες» έχουν πληρωθεί και πληρώνονται κυριολεκτικά με το αίμα του ελληνικού λαού ενώ συνοδεύονται από νέα οδυνηρά και δυσβάστακτα μέτρα.

Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την πολιτική σταδιακής ελάφρυνσης των φορολογικών επιβαρύνσεων με μείωση των συντελεστών καθώς επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η τρόικα έχει για άλλη μια φορά διαφορετικές εκτιμήσεις και προβλέπει δημοσιονομικό κενό για το 2015.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η πραγματικότητα, όπως οι δημοσιονομικές επιδόσεις του 2014 επιβεβαιώνει την κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2015 δεν μένει πιστός μόνο στους μνημονιακούς στόχους (αφού προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ) αλλά και στο κοινωνικό μοντέλο που προωθείται με το Μεσοπρόθεσμο.

Συγκεκριμένα:

- Οι δημόσιες επενδύσεις θα μειωθούν κατά 400 εκατ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

- Συνεχίζεται, όπως κάθε χρόνο, η περικοπή των δαπανών για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη.

- Συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο το κοινωνικό κράτος, αφού οι δαπάνες των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Εργασίας θα μειωθούν κατά πάνω από 1,1 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η λογική του μνημονίου συνεχίζεται, και το μόνο που μένει να μάθουμε είναι οι προτιθέμενοι χρόνοι εφαρμογής της και οι νέες δικλείδες συμμόρφωσης που τελικά θα συμφωνηθούν.


Καταλήγοντας, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι το μόνο που δεν αμφισβητείται από κυβέρνηση- τρόικα είναι η αναγκαιότητα μια πτωχευμένη χώρα να συνεχίσει να μεταφέρει πόρους στις πλουσιότερες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: