Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Έντονη αντιπαράθεση προκαλεί στις ΗΠΑ η επιλογή Ομπάμα για μονομερή αλλαγή της μεταναστευτικής πολιτικής



Έντονη πολιτική αντίδραση, αλλά και δικαστική προσφυγή της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στο Κογκρέσο προκαλεί η απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να κινηθεί μονομερώς για την αλλαγή της μεταναστευτικής νομοθεσίας.



Λίγο μετά την υπογραφή του σχετικού διατάγματος από τον Αμερικανό πρόεδρο στο Λας Βέγκας, οι Ρεπουμπλικάνοι ανακοίνωσαν ότι προσφεύγουν στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά της διοίκησης Ομπάμα, την οποία κατηγορούν ότι «αγνοεί τη θέληση του αμερικανικού λαού» και «εφαρμόζει μονομερώς τις αποφάσεις της, χωρίς την ενδεδειγμένη διαβούλευση με το Κογκρέσσο».

Τυπικώς, η προσφυγή δεν στρέφεται κατά της νέας μεταναστευτικής νομοθεσίας, αλλά έχει ως στόχο την παλαιότερη μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί κοινωνικής ασφάλισης, την αποκαλούμενη «Obamacare», που επίσης αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους Ρεπουμπλικάνους.



Γιατί ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε να κινηθεί μονομερώς, και μάλιστα λίγες μέρες μετά την επιβλητική νίκη των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές για το Κογκρέσο; Μία εκτίμηση από τον γερμανό κοινωνιολόγο Μίχαελ Βερτς, συνεργάτη του Center for American Progress στην Ουάσιγκτον: «Δεν είχε πλέον άλλη επιλογή. Η μεταρρύθμιση της νομοθεσίας περί μετανάστευσης αποτελούσε κεντρική προεκλογική εξαγγελία, ήδη πριν από την πρώτη θητεία Ομπάμα. Δεν κατάφερε να την υλοποιήσει τότε, κυρίως λόγω των έντονων αντίδρασης από τους Ρεπουμπλικάνους. Και μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κάποια ένδειξη για αλλαγή στάσης από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο».

Στόχος η προστασία των οικογενειών



Οι απελάσεις αλλοδαπών χωρίς χαρτιά είχαν ξεπεράσει τις 400.000 τον χρόνο. Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτή η «σκληρή γραμμή» των αμερικανικών αρχών τα τελευταία χρόνια αποτελούσε και ένα δέλεαρ της διοίκησης Ομπάμα για να αποσπάσει τη συγκατάθεση των Ρεπουμπλικάνων σε μία συντεταγμένη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής νομοθεσίας, στη βάση βεβαίως των παλαιότερων εξαγγελιών του Δημοκρατικού Κόμματος. Αυτή η συγκατάθεση δεν ήρθε ποτέ. Έχοντας πλέον στον ορίζοντα την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Μπαράκ Ομπάμα αποφάσισε τελικά να κινηθεί μονομερώς.


Κύριος στόχος του είναι να αποτρέψει τον διαχωρισμό των οικογενειών, εκτιμά η Όντρει Σίνγκερ από το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς της Ουάσιγκτον: «Σκοπός της πρωτοβουλίας Ομπάμα είναι να κρατήσει ενωμένες τις οικογένειες, να προστατέψει δηλαδή τους ανθρώπους εκείνους, που έχουν παιδιά Αμερικανούς πολίτες ή με μόνιμη άδεια παραμονής (αλλά αντιμετωπίζουν κίνδυνο απέλασης). Σε κάθε περίπτωση λοιπόν, η νομοθεσία απευθύνεται σε ανθρώπους που έχουν ήδη μακροχρόνιους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και μόνιμους οικογενειακούς δεσμούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: