Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014

Σημαντικό δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ - Αλλά να εκλεγεί Πρόεδρος απότ ην παρούσα Βουλή (;)


Τέσσερις δημοσκοπήσεις δίνουν ξεκάθαρο προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ από 3,6 – 11,5 μονάδες. Όμως, το οξύμωρο σχήμα είναι ότι, σύμφωνα με τα ευρήματα των ίδιων δημοσκοπήσεων,  οι πολίτες δεν επιθυμούν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με αφορμή την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου.


Συγκεκριμένα

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας MRB για την εφημερίδα «Αγορά» ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται της ΝΔ με 4,3% στην πρόθεση ψήφου ενώ στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά διευρύνεται φτάνοντας το 5,5%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώνει 23,9% και η ΝΔ 19,6%. Ακολουθούν «Το Ποτάμι» 7,5%, ΚΚΕ 5% Χρυσή Αυγή 4,9%, ΠΑΣΟΚ 4%, ΑΝΕΛ 3,1% και ΔΗΜΑΡ 1,1%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 22%.



Ωστόσο οι ερωτηθέντες τάσσονται υπέρ της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα βουλή σε ποσοστό 52,3% διαφωνώντας ουσιαστικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.


Φυσικά, η δημοσκόπηση δεν απαντά στο πώς και γιατί συμβαίνει αυτό.
Αφού μόνο ως αντίφαση στην λογική των συμμετασχόντων στη δημοσκόπηση μπορεί να θεωρηθεί.


Εκτός εάν - πράγμα που μπορέι να συμβαίνει - δεν πείθει και τόσο ως αξιόπιστη κυβερνητική λύση ο ΣΥΡΙΖΑ και οι πολίτες δηλώνουν την προτίμησή τους σ’ αυτόν ως λύση ανάγκης ή απελπισίας.



Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH
για το BHMA της Κυριακής η διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ φτάνει το 3,6%.

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 25,8% και η ΝΔ 22,2%. Ακολουθούν ΠΑΣΟΚ 6,8%, «Το Ποτάμι» 6,6%, Χρυσή Αυγή 6,1, ΚΚΕ 5,9%, ΑΝΕΛ 3,2% και η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 15,6%




Και σε αυτή την μέτρηση οι πολίτες σε ποσοστό 55,9% επιθυμούν ο διάδοχος του Κάρολου Παπούλια να εκλεγεί από την παρούσα βουλή.


Συνεπώς, καταγράφεται η ίδια αντιφατική προσέγγιση.


Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 4,7% έναντι της ΝΔ στην πρόθεση ψήφου δείχνει το εβδομαδιαίο βαρόμετρο της Metron Analysis, για την εφημερίδα «Παραπολιτικά».


Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23,3% και η ΝΔ 18,6%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται «Το Ποτάμι» με 5,9% και ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,4%, το ΠΑΣΟΚ με 3,7%, η Χρυσή Αυγή με 3,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,8%, οι Οικολόγοι με 1,6%, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ. από 1,3%. Άλλο κόμμα 4,4%, Άκυρο ή Λευκό 4,8%, Αποχή 7,7%, Αναποφάσιστοι 13,7%. Δεν απάντησε το 3% του δείγματος.


Το 51% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της εκλογής πρόεδρου από την παρούσα βουλή σε αντίθεση με το 44% που τάσσεται υπέρ των πρόωρων εκλογών.


Προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ με 11,5 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της ΝΔ στην «εκτίμηση εκλογικής επιρροής» δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία Public Issue και για την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 38,5% (35,5% τον Οκτώβριο στην έρευνα της ίδιας εταιρείας) και η ΝΔ 27% (27%). Στην τρίτη θέση βρίσκεται «Το Ποτάμι» με 8,5% (10,5%) και ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,5% (6,5%), η Χρυσή Αυγή με 6% (6%), το ΠΑΣΟΚ με 5% (6%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 3% (3%) και η ΔΗΜΑΡ με 1% (1%). Τα «λοιπά» κόμματα συγκεντρώνουν το 4,5% (4,5%).


Επίσης το 51% των πολιτών διαφωνούν με το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με αφορμή την προεδρική εκλογή σε αντίθεση με το 45%


Παράλληλα οι ψηφοφόροι δηλώνουν σε ποσοστό 77% ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει, έναντι μόλις 22% που πιστεύουν το αντίθετο, ενώ το 1% δεν εκφράζει γνώμη.

Στην τελευταία δημοσκόπηση καταγράφεται το πιο εντυπωσιακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ.

Ωστόσο και σ’ αυτήν εντοπίζεται η ίδια αντιφατική στάση.

Συνεπώς, είναι φανερό πως ο ΣΥΡΙΖΑ παγιώνει - τουλάχιστον δημοσκοπικά - το προβάδισμά του, χωρίς, όμως,οι διαθέσεις των πολιτών να είναι τελείως κατασταλλαγμένες.
έχουμε, δηλαδή, να δούμε και άλλα επεισόδια μέχρι να οδηγηθούμε στις κάλπες …

Και οι πολίτες δεν πρέπει να εφησυχάζουν καθόλου μέχρι να ανατραπεί η παραπαίουσα κυβέρνηση και τ’ ανδρείκελα των Μνημονίων.

Ούτε και μετά, φυσικά …

Δεν υπάρχουν σχόλια: