Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Στην κρίση οι πλούσιοι Έλληνες ευημερούν σύμφωνα με αποκαλυπτική έκθεση της Wealth-X


Στα ψιλά του λαλίστατου κατά τα άλλα φιλοκυβερνητικού τύπου πέρασε η είδηση για τα στοιχεία έρευνας του οργανισμού Wealth-X σύμφωνα με τα οποία κατά τη διάρκεια της σκληρής κρίσης που βιώνουμε και έχει οδηγήσει στην φτωχοποίηση και τη μαζική ανεργία εκατομμύρια Έλληνες πολίτες, οι πολύ πλούσιοι γίνονται ακόμη πλουσιότεροι σημειώνοντας σημαντική αύξηση στα κέρδη τους.

Αυτή είναι η σκληρή ταξική όψη των Μνημονίων όπου δεν επωφελούνται μόνο οι «ξένοι» και οι «δανειστές» αλλά και η ελληνική ολιγαρχία η οποία έχει παίξει καθοριστικό ρόλο για τα δεινά που βιώνει η ελληνική κοινωνία.




Η Έκθεση της Wealth-X, λοιπόν, καταγράφει εκτίναξη του αριθμού των πολύ πλούσιων στην Ελλάδα το 2014, με ετήσια αύξηση της περιουσίας τους κατά 16,7%.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η συνολική περιουσία των κροίσων ξεπερνά τα $29,725 τρισ., ποσό διπλάσιο από το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Wealth-X: Ευημερούν οι πλούσιοι Έλληνες - Πόσοι έχουν πάνω από $30 εκατ

Ο αριθμός των πολύ πλούσιων ατόμων στην Ελλάδα αυξήθηκε στα 565 το 2014 από 505 την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με έκθεση της Wealth-X που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.

Η συνολική περιουσία των 565 Ελλήνων κροίσων ανέρχεται στα $70 δισ., υψηλότερη κατά 16,7% σε σχέση με πέρυσι !!!

Με βάση τα στοιχεία της έκθεσης, τo 2014 προστέθηκαν 12.040 άτομα στην λίστα με τους πολύ πλούσιους του πλανήτη, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στο επίπεδο ρεκόρ των 211.275 ατόμων. Η συνολική περιουσία των πολύ πλούσιων (ultra high net worth individuals) – όσων έχουν πάνω από $30 εκατ. καθαρή περιουσία – αυξήθηκε κατά 7% την φετινή χρονιά, στα $29,725 τρισ.

Το ποσό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο από το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου, των ΗΠΑ.

Η Βόρεια Αμερική και η Ευρώπη συνεχίζουν να κυριαρχούν το παγκόσμιο τοπίο ως οι περιοχές με τον μεγαλύτερο αριθμό πολύ πλούσιων ατόμων. Οι ΗΠΑ φιλοξενούν 69.560 άτομα με περιουσία πάνω από $30 εκατ., αριθμός 6% υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι.

Η έκθεση προβλέπει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός των πολύ πλούσιων ατόμων θα φτάσει τους 250.000 τα επόμενα πέντε χρόνια, με την Ασία να είναι η περιοχή με την ταχύτερη ανάπτυξη στην «δημιουργία» κροίσων.

Οι πόλεις με τους περισσότερους Κροίσους στην Ευρώπη






Οι Έλληνες που έσπασαν το φράγμα

Λίστα βαθύπλουτων χωρίς Έλληνες, μάλλον δεν γίνεται.

 Και φέτος η ελληνική παρουσία στη λίστα του περιοδικού «Forbes» με τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη είναι ενισχυμένη σε σχέση με πέρσι καθώς περισσότεροι Έλληνες επιχειρηματίες κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και να συμπεριληφθούν σε αυτήν.

Ύστερα από πολλά χρόνια, ο Σπύρος Λάτσης παραχωρεί τον τίτλο του πλουσιότερου Έλληνα στον Αριστοτέλη Μιστακίδη, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στη λίστα του έγκυρου περιοδικού.

Ο 50χρονος επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης της Glencore, με περιουσία 2,8 δισ. δολαρίων, κατακτά την 418η θέση, αφήνοντας τον Λάτση στην 464η, με περιουσία 2,6 δισ. και στην τρίτη τον Φίλιππο Νιάρχο (491η παγκοσμίως) με 2,5 δισ.

Ωστόσο, ο Λάτσης – ο ίδιος στον οποίο παραχωρήθηκε, στην ουσία χαρίστηκε το Ελληνικό, παραμένει ο πλουσιότερος που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά μέσα στην Ελλάδα.
 Θυμίζουμε ότι ο όμιλος Λάτση στην αρχή της ελληνικής κρίσης ήταν από τους βασικούς δανειστές του ελληνικού δημοσίου και από εκείνους που έπαιξαν βασικό ρόλο στο να εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες πολιτικές στη χώρα μας.



Ωστόσο μια αξιοπερίεργη έκθεση, επίσης, που δημοσιεύτηκε ένα μήνα περίπου πριν είναι αυτή της  Credit Suisse που ούτε λίγο ούτε πολύ κατέτασσε την  Ελλάδα στο κλαμπ των πιο πλούσιων νοικοκυριών(;) !!!

Είμαστε πλούσιοι, λοιπόν, και δεν μας το λένε; Σύμφωνα με την Crédit Suisse στην Ελλάδα καταγράφεται άνοδος του οικογενειακού πλούτου κατά 16%.




Ο συνολικός πλούτος των νοικοκυριών σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε κατά 8,3% μέσα σε έναν χρόνο, φτάνοντας το ποσό-ρεκόρ των 263 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το 2013, σύμφωνα με την έρευνα περί «Παγκόσμιου Πλούτου» της ελβετικής τράπεζας Crédit Suisse που δόθηκε στη δημοσιότητα.

111.400 δολάρια περιουσία για κάθε Έλληνα

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, τα στοιχεία της αναφοράς είναι τουλάχιστον περίεργα. Η χώρα μας εμφανίζεται να καταγράφει άνοδο του οικογενειακού πλούτου κατά 16% και να φιγουράρει μαζί με την Δανία, την Ισπανία(;) και την Κόρεα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που εμφανίζονται στη σελίδα 8.




Ένα άλλο «κατόρθωμα» της Ελλάδας εμφανίζεται στην σελίδα 10. Η Ελλάδα κατατάσσεται στο γκρουπ με τις πλέον πλούσιες χώρες του πλανήτη, με την περιουσία ανά ενήλικο Έλληνα να ξεπερνά τα 100.000 δολάρια. Μάλιστα αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση ότι: «Η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει το κατώφλι, με την καθαρή περιουσία να είναι κατά μέσο όρο στα 111.400 δολάρια».




Το περίεργο είναι ότι  ενώ η έρευνα δείχνει τους Έλληνες στο κλάμπ των πλουσίων, αναφέρει ότι στη χώρα μας μειώθηκαν κατά 5% (!) οι τιμές των ακινήτων
Για την παγκόσμια κατάσταση, η έκθεση αναφέρει ότι ο παγκόσμιος πλούτος αντιστοιχεί θεωρητικά στο ποσό των 56.000 δολαρίων ανά ενήλικο κάτοικο και ξεπερνά κατά 20% το ρεκόρ που είχε επιτευχθεί πριν από την οικονομική κρίση και κατά 39% το επίπεδο του παγκόσμιου πλούτου το 2008.


Βόρεια Αμερική και Ευρώπη προηγούνται

Η Βόρεια Αμερική είναι η περιοχή του κόσμου όπου συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου των νοικοκυριών (34,7%). Η Ευρώπη βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 32,4% και ακολουθεί η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (χωρίς την Κίνα), με 18,9%. Ο πλούτος των νοικοκυριών στην Κίνα αυξήθηκε κατά 715 δισεκατομμύρια δολάρια ή +3,5% μέσα σε έναν χρόνο.
Από την άλλη, υποχώρηση σημειώθηκε στην Ινδονησία (-260 δισεκ. δολάρια), στην Αργεντινή και τη Ρωσία (-135 δισεκ. δολάρια στην καθεμία) και την Τουρκία (-100 δισεκ. δολάρια).

4 στους 10 εκατομμυριούχοι κατοικούν στις ΗΠΑ

400 εκατομμύρια ενήλικοι διαθέτουν σήμερα περιουσία που ξεπερνά τα 100.000 δολάρια.

Οι ΗΠΑ φιλοξενούν στο έδαφός τους το 41% των ανθρώπων η περιουσία των οποίων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο δολάρια. Ο αριθμός των εκατομμυριούχων (σε δολάρια) στον κόσμο θα φτάσει τα 53,2 εκατομμύρια το 2019, δηλαδή θα υπερδιπλασιαστούν (+53%) μέσα σε μια πενταετία. Σε όλον τον κόσμο, 400 εκατομμύρια ενήλικοι διαθέτουν σήμερα περιουσία που ξεπερνά τα 100.000 δολάρια.
Οι πέντε πλουσιότερες χώρες όσον αφορά τον μέσο πλούτο ανά ενήλικο κάτοικο είναι κατά σειρά η Ελβετία, η Αυστραλία, η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και η Σουηδία.




Η σταθερά ανοδική πορεία των μετοχών και της αγοράς ακινήτων επέτρεψαν να εξισορροπηθεί η αδύναμη οικονομική ανάκαμψη. Οι ΗΠΑ αλλά και η Ευρώπη είδαν θετικά αποτελέσματα, με την ανάπτυξη να ξεπερνά το 10% και στις δύο περιπτώσεις. Σύμφωνα με την μελέτη, οι τιμές των μετοχών ήταν «αφύσικα» ανεβασμένες την προηγούμενη χωριά σε ορισμένες χώρες. Στην αγορά ακινήτων, η μέση τιμή των ακινήτων παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 2,4%, αλλά με πολύ μεγάλες αποκλίσεις ανά χώρα.




Το ζήτημα είναι ότι αυτή η έκθεση της Credit Suisse ήρθε σαν συνέχεια προηγούμενης του ίδιου ομίλου το 2013 όπου και πάλι είχε καταγράψει ότι οι Έλληνες έγιναν πιο πλούσιοι το 2013!!

Συγκεκριμένα, ο μέσος πλούτος των Ελλήνων αυξήθηκε το 2013 κατά 9,9%, σε σχέση με το 2012, ξεπερνώντας τα 76.000 ευρώ (76.191,53 ευρώ).

Τα «εντυπωσιακά» αυτά στοιχεία αποκαλύπτουν και το πώς μας βλέπουν οι δανειστές μας: ότι δηλαδή διαθέτουμε αρκετή ακόμα περιουσία για να μας την αρπάξουν και ότι αντέχουμε και άλλο «άρμεγμα».




Από την άλλη, βεβαίως, αυτοί οι μέσοι όροι – και στον τομέα του εισοδήματος – συγκαλύπτουν την πραγματική ουσία:

Ότι μια πολύ μικρή μειοψηφία αυξάνει τον πλούτο της  συσσωρεύοντας υπερκέρδη ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών οδηγείται στην καταστροφή.


Και γενικότερα διαπιστώνουμε ότι και εν μέσω αυτής της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης συνεχίζουν να διευρύνονται οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες αφού στα χέρια μια ελάχιστης μειοψηφίας συγκεντρώνεται και συσσωρεύεται ο παγκόσμιος πλούτος σε βάρος των πολλών και των πιο αδύναμων κρατών αλλά και κοινωνικών τάξεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: