Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2014

Η κρίση του Έμπολα: πώς ο κόσμος; απάντησε στον ιό


Ένα από τα κορυφαία προβλήματα τη χρονιά που πέρασε ήταν η ανθρωπιστική κρίση και η κρίση Υγείας που αφορούσε την επέκταση του ιού Έμπολα, πρώτα στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής και μετά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι μια καταγραφή των προσπαθειών ανάσχεσης και αντιμετώπισης του ιού όπως τις κατέγραψε η ανταποκρίτρια του BBC  Tulip Mazumdar σε χώρες της Δυτικής Αφρικής.


48 ώρες πριν την Τρίτη ψηφοφορία για Πρόεδρο – Βήμα ολοταχώς για εκλογές, ή ….;


 Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό, λίγο πριν από την τρίτη και καθοριστική ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η κυβέρνηση αναζητεί τη Δευτέρα τους 12 βουλευτές που απομένουν για να συμπληρωθεί ο «μαγικός» αριθμός των 180 βουλευτών και να εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή ο Σταύρος Δήμας. Στην πρώτη ψηφοφορία συγκεντρώθηκαν 160 θετικές ψήφοι και στη δεύτερη 168.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται νέα τοποθέτηση του πρωθυπουργού, με «υπερκομματικό» μήνυμα για την ατομική ευθύνη των βουλευτών και το συμφέρον της χώρας.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τοΝ ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι για τον Στ. Δήμα και θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές.

Εν αναμονή της νέας τοποθέτησης Σαμαρά

Από χθες ο πρωθυπουργός βρισκόταν στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε συνεχείς συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες, καθώς βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για τη δημόσια τοποθέτησή του.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς είναι αποφασισμένος «να παρουσιάσει την πραγματικότητα και να προχωρήσει σε μια αναλυτική περιγραφή των κινδύνων που εκτιμά ότι διατρέχει η χώρα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών».

Θα καλέσει, μάλιστα, τους βουλευτές να σταθούν πάνω από κόμματα και να προτάξουν ως μοναδικό τους γνώμονα το «εθνικό συμφέρον».

Ο κ. Σαμαράς όπως τόνισαν στενοί συνεργάτες του στη ΝΕΡΙΤ, θα ξεκαθαρίσει ότι όποιος βουλευτής κάνει την επιλογή να πάει η χώρα σε εκλογές τώρα, θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη.

Αναμένεται να επιρρίψει ευθύνες στην Κουμουνδούρου για την τακτική που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα και να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι βάζει το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό.

«Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίξει με τις θυσίες του ελληνικού λαού», είναι η θέση που έχει εκφράσει πολλές φορές ο πρωθυπουργός και πιθανότατα θα επαναλάβει στη νέα του τοποθέτηση.

Τα γνωστά, δηλαδή …
Κινδυνολογία, εκφοβισμός των πολιτών, μετάθεση των πολιτικών ευθυνών στην αντιπολίτευση …

Και ο Σαμαράς κι η παρέα του να παρουσιάζονται ως «εθνοσωτήρες» …

Μας φαίνεται ότι έχουν χάσει κάθε επαφή με την οδυνηρή πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά ο ελληνικός λαός.

ΣΥΡΙΖΑ: Μονόδρομος οι κάλπες

Την ίδια ώρα, στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια ελιγμών από την πλευρά του Μαξίμου.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν περιμένουν ότι κάτι μπορεί να αλλάξει ενόψει της ψηφοφορίας της Δευτέρας.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ο Σαμαράς, μέσω της προεδρικής εκλογής, αναζητεί λίγο περισσότερο πολιτικό χρόνο, προκειμένου να υλοποιήσει, όπως αναφέρουν, όσα έχουν συμφωνήσει κυβέρνηση και τρόικα.

Όπως τονίζουν, ωστόσο, αυτά δεν μπορούν να τα επιτρέψουν τόσο η Βουλή όσο και οι πολιτικοί συσχετισμοί.

Δεν αποκλείουν, εξάλλου, κλίμα έντονης κινδυνολογίας από τη μεριά της κυβέρνησης. Όμως, κρίνουν ότι δεν θα βρει ανταπόκριση ούτε στους βουλευτές ενόψει της ψηφοφορίας της Δευτέρας, ούτε στους πολίτες ενόψει μιας ενδεχόμενης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία.

«180 δεν θα υπάρξουν», εκτιμούν στην Κουμουνδούρου και θεωρούν μονόδρομο τις κάλπες.

Για τον λόγο αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα και αμέσως μετά την προεδρική εκλογή θα προωθηθούν όλες οι επόμενες κινήσεις...
 Άλλωστε μέχρι την Τρίτη θα ολοκληρωθούν οι προτάσεις των νομαρχιακών επιτροπών του κόμματος για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Βέβαια, δεν υπάρχουν μόνο αυτοί και οι ευσεβείς πόθοι των κυβερνητικών εταίρων ή και των επίδοξων διαδόχων τους.

Υπάρχουν και άλλα κόμματα.

Υπάρχουν και οι πολίτες με τη δική τους βούληση και απόψεις …

Υπάρχουν, όμως, και οι επικυρίαρχοι …
Που αγρυπνούν για τη διαφύλαξη των συμφερόντων τους.

Όπως πχ ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος κάλεσε την Ελλάδα, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Bild ότι «κάθε νέα κυβέρνηση» πρέπει να «σεβαστεί» τις δεσμεύσεις των προκατόχων της.

Από το 2009, η Ελλάδα έχει σημειώσει «τεράστια πρόοδο. Πρέπει να έχουμε περισσότερο σεβασμό για αυτό», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

«Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε την Ελλάδα στο δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σημειώνοντας ότι η κατάσταση του χρέους της χώρας δεν θα άλλαζε σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

«Οι νέες εκλογές δεν αλλάζουν το ελληνικό χρέος. Κάθε νέα κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί από τους προκατόχους της», επανέλαβε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Αλλά αν η Ελλάδα «διαλέξει μια άλλη κατεύθυνση θα είναι μια δύσκολη κατάσταση» προειδοποίησε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ή και άλλους διεθνείς κύκλους που αποτυπώνουν «ανησυχίες» για τις επικείμενες εξελίξεις στην Ελλάδα …

Όπως το πρακτορείο Bloomberg το οποίο χαρακτηρίζει  την Ελλάδα ως ένα από τα 15 πιθανά "σημεία αναστάτωσης" το 2015 σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε δημοσίευμά του, με τίτλο: "Ένας απαισιόδοξος οδηγός για τον κόσμο το 2015", το πρακτορείο σημειώνει ότι ζήτησε από επενδυτές, οικονομολόγους, αναλυτές εξωτερικής πολιτικής και στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες να αντοπίσουν τα χειρότερα πιθανά σενάρια, με βάση τις σημερινές διεθνείς συγκρούσεις.

Για την Ελλάδα, ως σενάριο αναφέρεται: "Η ελληνική κυβέρνηση πέφτει, φέρνοντας στην εξουσία τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα που είναι κατά του ευρώ (σ.σ.: η θέση του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ είναι υπέρ του ευρώ) και εξασθενώντας το καθεστώς της Ελλάδας μεταξύ των χωρών του ευρώ, κάποιες από τις οποίες αντιμετωπίζουν και οι ίδιες ακραία κινήματα. Αναποτελεσματικοί πολιτικοί της Ευρώπης αδυνατούν να ανταποκριθούν. Υπάρχει μετάδοση μέσω της αγοράς ομολόγων, αναζωπυρώνοντας την κρίση της Ευρωζώνης".

Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε …


Χριστούγεννα εν έτει 2014 - Τι θα γινόταν αν τα γεγονότα της Γέννησης του Χριστού συνέβαιναν το '14;;


του Μ …
Εκτός από τις οικογένειες που γιορτάζουν στα σπίτια τους αυτές τις μέρες υπάρχουν και άλλες που δεν έχουν ούτε καν τα στοιχειώδη. Και μην ξεχνάτε ότι τώρα που έγινε η επιχείρηση-σκούπα και έφυγαν οι Σύροι μπορείτε να κυκλοφορείτε στο στολισμένο Σύνταγμα

Ασέβεια σ' εβραϊκό νεκροταφείο


του Μ ...
Αντισημιτικά συνθήματα, με αγκυλωτούς σταυρούς, έγραψαν ''άγνωστοι'' στον τοίχο που περιβάλλει το εβραϊκό νεκροταφείο Λάρισας.

Για τη βεβήλωση του νεκροταφείου ενημερώθηκε η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας, η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο που εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, αλλά και τις τοπικές αρχές για τον εντοπισμό των δραστών. Επίσης, προχώρησε άμεσα σε σβήσιμο των ρατσιστικών - φιλοναζιστικών συνθημάτων και σε αποκατάσταση της περίφραξης.

Σε κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν για το θέμα το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος και η Ισραηλιτική Κοινότητα Λάρισας, επισημαίνουν ότι «σύσσωμος ο ελληνικός εβραϊσμός εκφράζει τη λύπη και την αγανάκτησή του και καταδικάζει απερίφραστα τη βεβήλωση του εβραϊκού νεκροταφείου της Λάρισας με αγκυλωτούς σταυρούς, απειλές και αντισημιτικές αναφορές παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιούσαν οι ναζί για την εξόντωση των Εβραίων στην Ευρώπη. Η βεβήλωση ενός νεκροταφείου, ιερού χώρου νια όλες τις θρησκείες, συνιστά όχι μόνο προσβολή στη μνήμη των νεκρών αδελφών μας, αλλά και προσβολή προς τον πολιτισμό της χώρας μας και της πόλης της Λάρισας».


Κάποιοι άγνωστοι φασίστες δεν σέβονται ούτε καν τους νεκρούς που προκάλεσαν οι πρόγονοι τους στο όνομα του ιδεολογήματος τους, βεβηλώνοντας τάφους  θυμάτων του ναζισμού. Έτσι πριν μας αποχαιρετήσει το '14 βλέπουμε για ακόμη μια φορά επιθέσεις από φασιστοειδή που με περηφάνια προχωρούν σε πράξεις βεβήλωσης.
Βία λοιπόν απέναντι σε κάθε τι διαφορετικό στο όνομα της ναζιστικής προπαγάνδας.. Σε ξένα μέρη άγνωστα σε γράφανε σε λίστες τώρα κοιτάς τα άρρωστα τα εγγόνια σου φασίστες.

«Πρόσφυγες καλοδεχούμενοι»: Μαζική αντιρατσιστική - αντιφασιστική διαδήλωση στο Μόναχο

του Μ ...
Με το σύνθημα «Υπάρχει χώρος εδώ. Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι», πραγματοποιήθηκε στην πλατεία μπροστά από την Όπερα του Μονάχου μαζική αντιρατσιστική και αντιφασιστική εκδήλωση. H διαδήλωση στρεφόταν και κατά του ξενοφοβικού κόμματος PEGIDA. Στο σημείο βρέθηκαν και μερικοί υποστηρικτές του τελευταίου προσπαθώντας να οργανώσουν αντιδιαδήλωση.
http://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/antiratsistiki-antifasistiki-diadilosi-dresdi-arxeiou_1.jpg?itok=QJ7iGvKt

Στιγμιότυπο από αντίστοιχη διαδήλωση στη Δρέσδη, τη Δευτέρα. 
Πάνω από 15 χιλιάδες κόσμου, όλων των ηλικιών, συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε κινήματα μισαλλοδοξίας, απανθρωπιάς, ξενοφοβίας και ρατσισμού. Στη διαδήλωση έλαβε μέρος και η Ορθόδοξος Ελληνική Μητρόπολις Γερμανίας - Αρχιερατική Επιτροπεία Βαυαρίας.
Ο αντιδήμαρχος Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ, εκπρόσωποι των εκκλησιών του Μονάχου, μουσικοσυνθέτες και άλλοι άνθρωποι της τέχνης έδωσαν το παρών και εκφώνησαν λόγους, τονίζοντας την πλήρη συμπαράστασή τους στους λαούς και τους πολιτισμούς που υπάρχουν στη Βαυαρία.
Από πλευράς Εκκλησιών, παρέστησαν ο ιερέας Ράινερ Σίσλερ, ως εκπρόσωπος του Καρδιναλίου Μονάχου, η ευαγγελική πάστορας Μπάρμπαρα Κιττελμπέργερ, ως εκπρόσωπος του Ευαγγελικού Επισκόπου Βαυαρίας και ο Αρχιερατικός Επίτροπος Βαυαρίας της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης. Παρέστη επίσης ο ιμάμης Βενιαμίν Ίντριτς.
Ισραηλινός αστυνομικός πυροβόλησε με πλαστική σφαίρα ένα 5χρονο παιδί από την Παλαιστίνη. Υπέστη κάταγμα κρανίου.


του Μ ...
http://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/israel-shot-palestinian-child11.si_.jpg?itok=8c1uMGyW

Το αγόρι έβγαινε από το σχολικό λεωφορείο και επέστρεφε σπίτι του, είπε η οικογένεια του παιδού στα ΜΜΕ. Υπέστη κάταγμα κρανίου, κάτω από τα μάτια του.
Το περιστατικό συνέβη όταν ο Muhammad Jamal Ubeid και η 14χρονη αδερφή του κατέβηκαν από το σχολικό λεωφορείο και περπατούσαν προς το σπίτι τους, σε ένα αραβικό χωριό σε γειτονιά στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
«Ένας Ισραηλινός στρατιώτης πυροβόλησε με σφαίρα από καουτσούκ το παιδί, από κοντινή απόσταση, τραυματίζοντάς τον κάτω από το μάτι», είπε ο θείος του Μωάμεθ το Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων Ma'an.
Στο νοσοκομείο οι γιατροί επιβεβαίωσαν ότι έφερε χαρακτηριστικό τραύμα από σφαίρα καουτσούκ. Ο 5χρονος υπεβλήθη σε επέμβαση. 
http://www.thetoc.gr/images/articles/1/article_52662/upl549c30b082758.png
Η αστυνομία της Ιερουσαλήμ σε δήλωσή της αναφέρει ότι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν «μέσα ελέγχου» για τις ταραχές που είχαν ξεσπάσει. Ωστόσο, δεν επιβεβαιώνουν ότι το παιδί τραυματίστηκε κατά τη διάρκειά τους. 
Ο θείος του Muhmmad διέψευσε πως υπήρχαν συγκρούσεις στην περιοχή μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών κατά τη στιγμή του πυροβολισμού. 
Για ακόμα μια φορά παρουσιάζεται το βίαιο πρόσωπο των Ισραηλιτών απέναντι στο λαό της Παλαιστίνης. Άραγε θα γράψει η ιστορία για τη γενοκτονία των Παλαιστινίων το καλοκαίρι του '14 από έναν λαό που υπέστη το ολοκαύτωμα και παρόλα αυτά λειτουργεί με τις ίδιες τακτικές σήμερα;;

Der Standard: Η οργή της Αθήνας για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο με τα δεκαπέντε μηδενικά

του  Μ ….
Εκτενή αναφορά στις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κυρίως από το αναγκαστικό δάνειο αλλά και από τις πολεμικές αποζημιώσεις, για την επί 3,5 χρόνια γερμανοναζιστική κατοχή, κάνει η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard» στη χριστουγεννιάτικη έκδοσή της, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση της σχετικής εμπιστευτικής έκθεσης, από την ειδική ομάδα εργασίας στον υπουργό Οικονομικών.
«Οι Γερμανοί στρατιώτες ήταν στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 1941 έως το Σεπτέμβριο του 1944 και πίσω τους δεν άφησαν τίποτε άλλο παρά καμένη γη και την μνήμη σε πείνα, σαδιστικές σφαγές και εκτοπίσεις, η προγιαγιά του σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα, αυτοκτόνησε την ημέρα κατά την οποία εισέβαλε στην Αθήνα η «Βέρμαχτ», σημειώνεται στο δημοσίευμα, με τίτλο «Η οργή της Αθήνας για το αναγκαστικό δάνειο με τα δεκαπέντε μηδενικά», στο οποίο φιλοξενείται συνομιλία με τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας, Παναγιώτη Καρακούση.
Ο ίδιος, που, όπως σημειώνει η εφημερίδα «με την ομάδα εργασίας επί δύο χρόνια ερεύνησαν και υπολόγισαν τι οφείλει η Γερμανία στους Έλληνες μέχρι σήμερα», εκφράζει θλίψη βλέποντας, όπως λέει, μερικούς στη Γερμανία και αλλού να αμφισβητούν το προφανές, δηλαδή τις ζημίες που υπέστη η Ελλάδα, καθώς αρκεί και μόνον να αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα είχε τις μεγαλύτερες απώλειες, με το 19% του πληθυσμού της εκείνη την εποχή, δηλαδή 1,4 εκατομμύρια Έλληνες, να έχουν πεθάνει ή τραυματιστεί.
Όπως εξηγεί, πρόκειται για ομάδα τεχνοκρατών και ο ίδιος έχει παραμερίσει την οργή του και προσπάθησε να υπολογίσει τα πάντα αντικειμενικά, χωρίς οι έρευνες της ομάδας να έχουν κανένα πολιτικό στόχο και να σχετίζονται με τη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να αναφέρθηκε σε ενημέρωση της ειδικής επιτροπής της Βουλής είναι κατά πολύ μικρότερο από τα 162 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία ζητάει ο Μανώλης Γλέζος «ο λαϊκός ήρωας που ως νεαρός μαζί με έναν φίλο του το Μάιο του 1941 κατέβασαν από την Ακρόπολη τη σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό και ο οποίος σήμερα, 92χρονος, βρίσκεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ».
Η εφημερίδα παρατηρεί ότι τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ είναι το πολλαπλάσιο εκείνου που κατέβαλε το 1960 η Δυτική Γερμανία στους Έλληνες ως «αποζημίωση» για τα θύματα του ναζισμού στα τριάμισι χρόνια κατοχής, όταν η Βέρμαχτ είχε μεταφέρει στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης 70.000 Εβραίους από την Ελλάδα από τους οποίους δεν επέστρεψε σχεδόν κανείς και όταν είχε εκτελέσει 130.000 άμαχους στη χώρα.
Συμπληρώνει δε, ότι η επιχειρηματολογία των γερμανικών κυβερνήσεων είναι κατά κάποιον τρόπο ανέντιμη, όπως επισημαίνουν επανειλημμένα Γερμανοί ιστορικοί όπως οι Χάγκεν Φλάισερ και Αλμπρεχτ Ριτσλ, διότι μετά το 1945 η Βόννη «παρηγορούσε» τους Έλληνες πως όταν η Γερμανία θα έχει επανενωθεί θα μπορούσε να λυθεί οριστικά το ζήτημα των αποζημιώσεων.
Ωστόσο όταν έγινε πραγματικά η επανένωση ήταν ήδη αργά, καθώς οι Γερμανοί στην «Συνθήκη των δύο συν τέσσερις» του 1990 περιέλαβαν προληπτικές διατάξεις για να αποτρέψουν περαιτέρω αξιώσεις για αποζημιώσεις.
Στη συνέχεια σημειώνεται πως κατά την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ την περασμένη άνοιξη στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είχε ζητήσει να αρχίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η αποπληρωμή των αποζημιώσεων από τη Γερμανία, κάτι στο οποίο ο Γιόαχιμ Γκάουκ είχε αντιτάξει χαρακτηριστικά «Ξέρετε τι πρέπει να απαντήσω: η νομική οδός για αυτό έχει κλείσει».
Η «Der Standard» αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους υπαλλήλους στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα και για τον Παναγιώτη Καρακούση που για πρώτη φορά συγκέντρωσε τα διασκορπισμένα αρχεία και ο οποίος στο σημειωματάριο του σημειώνει έναν δεκαπενταψήφιο αριθμό, δηλαδή 1,5 τρισεκατομμύρια δραχμές που αφαιρέθηκαν και είναι καταγεγραμμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας, ως καταναγκαστικό δάνειο, το οποίο απέσπασαν το Μάρτιο του 1942 από τους Έλληνες, το γερμανικό Ράιχ και η Ιταλία.
Σημειώνει επιπλέον πως οι υπάλληλοι σε αυτούς τους υπολογισμούς τους δεν συμπεριέλαβαν καν τα δισεκατομμύρια δραχμών που ήταν τα μηνιαία έξοδα των κατοχικών δυνάμεων, ενώ, όπως παρατηρεί ο Παναγιώτης Καρακούσης, το δάνειο παραμένει ανοικτό και υπάρχουν οι υπογραφές των κατακτητών που μάλιστα λίγο πριν από το τέλος του Πολέμου είχαν πληρώσει δύο δόσεις του, κάτι που αποδεικνύει πως επρόκειτο για ένα δάνειο.

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Μικρό αφιέρωμα στον Joe Cocker που έφυγε πριν λίγες μέρες


Ο τραγουδιστής Joe Cocker, ο λευκός με τη μαύρη φωνή, που έγινε παγκόσμια γνωστός μετά τη συγκλονιστική εκτέλεση του τραγουδιού των  Beatles, ' With A Little Help From My Friends’ στο φεστιβάλ του Γούντστοκ, έφυγε από τη ζωή πριν λίγες μέρες σε ηλικία 70 ετών.

 Ο γεννημένος στο Σέφιλντ τραγουδιστής είχε μια καριέρα που διήρκεσε περισσότερο από 40 χρόνια, με σπουδαία τραγούδια, συμπεριλαμβανομένων των  ‘You Are So Beautiful’ και ΄Up Where We Belong’. 

Ο Κόκερ πέθανε μετά από την άνιση μάχη με τον καρκίνο στον πνεύμονα αφήνοντας πίσω του μοναδικές ερμηνείες.

Γνωστός για τη βραχνή και πλούσια φωνή του, ο Κόκερ - πρώην εργάτης στο φυσικό αέριο - ξεκίνησε την καριέρα του τραγουδώντας στις παμπ και τα κλαμπ του Σέφιλντ στη δεκαετία του 1960 πριν να σημειώσει τις μεγάλες του επιτυχίες.

 Εκτινάχτηκε στο καλλιτεχνικό στερέωμα όταν η απόδοση η δική του, του With A Little Help From My Friends έφθασε στον αριθμό ένα το 1968.





Απέδωσε το τραγούδι αυτό με μοναδικό τρόπο στο διάσημο φεστιβάλ Woodstock της Νέας Υόρκης ένα χρόνο αργότερα.


Τζο Κόκερ - ο γεννημένος στο Σέφιλντ, τραγουδιστής στο Isle of Wight Festival το 1969


Τζο Κόκερ - στο αεροδρόμιο του Λος Άντζελες το 1972

Ο Κόκερ, ο οποίος έγραψε 23 studio άλμπουμ και 40 άλμπουμ, ζούσε στο Κολοράντο, στις ΗΠΑ.



Ο καλλιτεχνικός του μάνατζερ, Barrie Marshall, δήλωσε ότι "Ήταν χωρίς αμφιβολία η μεγαλύτερη φωνή ροκ / σόουλ φωνή που βγήκε ποτέ  από τη Βρετανία και παρέμεινε ο ίδιος άνθρωπος σε όλη τη ζωή του."

Ο Μάρσαλ περιέγραψε τον Cocker ως «πραγματικό αστέρι», που ήταν επίσης «ένας απλός και ταπεινός άνθρωπος που αγαπούσε να ερμηνεύει».

«Όποιος τον είδε ζωντανά ποτέ δεν θα τον ξεχάσει», πρόσθεσε.

















Σε τι είναι χειρότερη κάθε χώρα της Ευρώπης - μια ανασκόπηση από τις χειρότερες “πρωτιές” στην Ευρώπη



Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν περνάει και την καλύτερη περίοδο της ιστορίας της, παρά τις διακηρύξεις ότι παραμένει ένας καλύτερος τόπος για να ζεις, σε σχέση με άλλες περιοχές του πλανήτη.



Οι παρακάτω δείκτες μς τις χειρότερες “πρωτιές” προκύπτουν μετά από σύγκριση της κάθε χώρας με τις υπόλοιπες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Αυστρία: Οι περισσότεροι καπνιστές νεαρής ηλικίας

Το κάπνισμα είναι αγαπημένη συνήθεια πολλών νεαρών στην Αυστρία, οι οποίοι είναι συστηματικοί καπνιστές. Το 29,4% ηλικίας 15-24 ετών του δίνει και καταλαβαίνει.



Βέλγιο: Η χώρα με τα χειρότερα μποτιλιαρίσματα


Μπορεί να γκρινιάζουμε στην Ελλάδα, ωστόσο η κυκλοφορία στους δρόμους των πόλεων του Βελγίου είναι πραγματικός Γολγοθάς. Οι δυο χειρότερες πόλεις του κόσμου ως προς το μποτιλιάρισμα είναι οι Βρυξέλλες και η Αμβέρσα.


Βουλγαρία: Η χώρα όπου διώκονται περισσότερο οι δημοσιογράφοι


Σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα, τα ΜΜΕ στη Βουλγαρία λειτουργούν υπό ασφυκτικούς περιορισμούς και έχουν τη λιγότερη ελευθερία από κάθε άλλη χώρα στην Ε.Ε. Μάλιστα, στη σχετική λίστα παγκοσμίως η Βουλγαρία βρίσκεται στην 87η θέση μεταξύ 179 χωρών. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η χώρα όπου οι δημοσιογράφοι γράφουν ό,τι θέλουν χωρίς ενοχλήσεις είναι η Φινλανδία.


Κροατία: Η χώρα με τη μικρότερη συμμετοχή στο Erasmus

Όχι και ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα, αλλά από το 2000 η Κροατία έχει τη μικρότερη συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών Erasmus, αναλογικά με τον πληθυσμό της. Οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε, ότι η χώρα είναι η τελευταία που εντάχθηκε στην Ε.Ε., το 2013, οπότε μπορεί να παρουσιάσει βελτίωση και σε αυτόν τον δείκτη.


Κύπρος: Λιγότεροι 18άρηδες στα σχολεία


Τι κάνουν οι 18άρηδες στην Κύπρο; Δεν καπνίζουν όσο οι νέοι της Αυστρίας, ωστόσο δεν πάνε σχολείο. Το ποσοστό συμμετοχής τους είναι το μικρότερο σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, ωστόσο ο δείκτης πιθανότατα δεν υπολογίζει τις ιδιαιτερότητες του νησιού και τη στρατιωτική θητεία.


Τσεχία: Η χώρα που έχει σύγχρονους σκλάβους
Η Τσεχία προηγείται στο ποσοστό των σύγχρονων σκλάβων, κάτι που αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη. Η Walk Free υπολογίζει ότι 35,8 εκατομμύρια άνθρωποι υπηρετούν ως σκλάβοι σε όλο τον κόσμο. Η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, με 1.400 θύματα (0,013%).


Δανία: Τα λιγότερα... Zara στην Ευρώπη
Καθένας και με τα προβλήματά του. Οι Δανοί δεν βρίσκουν Zara. Υπάρχουν μόνο δύο καταστήματα σε όλη τη χώρα, οπότε αν θες φθηνά ρούχα, θα πρέπει να μονομαχήσεις με περίπου 2,8 εκατομμύρια Δανούς ανά κατάστημα. Δύσκολη αποστολή.


Εσθονία: Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ μισθών ανδρών και γυναικών
Στην Εσθονία οι γυναίκες που εργάζονται λαμβάνουν κατά 27,3% χαμηλότερες αμοιβές σε σχέση με τους άνδρες που κάνουν την ίδια δουλειά. Για να καταλάβετε το μέγεθος της αδικίας, στην Ιταλία η διαφορά είναι 5,8%!


Φινλανδία: Τα υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης

Αν και στη χώρα υπάρχουν πολλά καλά, πολλή ελευθερία και αρκετή οργάνωση, η κατάθλιψη κυριαρχεί. Τα ποσοστά είναι ιδιαίτερα υψηλά σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, κάτι που πιθανότατα σχετίζεται και με τον κρύο καιρό και τα σκοτάδια. Το καλό είναι ότι δεν είναι αντίστοιχα και τα ποσοστά αυτοκτονιών.






Γαλλία: Η χώρα με τον μικρότερο αριθμό πολιτών που γνωρίζουν αγγλικά

Τα ανέκδοτα για την άρνηση των Γάλλων να μιλήσουν αγγλικά έχουν βάση. Σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, οι Γάλλοι έχουν το χαμηλότερο ποσοστό αγγλομάθειας – και φυσικά δεν τους ενδιαφέρει καθόλου.

Γερμανία: Η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό ιδιοκτητών κατοικίας
Βίοι αντίθετοι με τους Έλληνες οι Γερμανοί. Δεν ενδιαφέρονται να έχουν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα και αφήνουν εμάς να παλεύουμε με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Έχουν το χαμηλότερο ποσοστό ιδιοκατοίκησης στην Ευρώπη.


Ελλάδα: Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό χρέους
Τα είπαμε και παραπάνω. Οι ωραίοι έχουν χρέη. Η πρωταθλήτρια του δημόσιου χρέους είναι η Ελλάδα, με το ποσοστό στο τέλος του 2013 (επί του ΑΕΠ) να ανέρχεται στο 130,3%. Που σημαίνει ότι είμαστε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης.


Ουγγαρία: Η χώρα με τους περισσότερους έμμεσους φόρους
Η Ουγγαρία έχει την πρωτιά στην Ε.Ε. ως προς τους έμμεσους φόρους, με ποσοστό 27%. Το ότι δεν είναι η Ελλάδα πρώτη, είναι πραγματική έκπληξη.

Ιρλανδία: Πρώτη σε ποσοστό κυστικής ίνωσης


Η Ιρλανδία έχει το υψηλότερο ποσοστό ασθενών κυστικής ίνωσης, με αναλογία 1 ασθενή ανά 1.800 γεννήσεις. Η κυστική ίνωση αποτελεί το πιο διαδεδομένο κληρονομικό νόσημα στη λευκή φυλή. Περίπου 1 στα 2.000-2.500 παιδιά εκτιμάται ότι γεννιούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα με κυστική ίνωση, ενώ το 4-5% του πληθυσμού θεωρείται ότι είναι φορείς. Προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό.




Ιταλοί: Οι περισσότεροι φοροφυγάδες

Μπορεί στην Ελλάδα να έχουμε λίγο απ' όλα τα κακά, ωστόσο οι γείτονες Ιταλοί μας πήραν άλλη μια πρωτιά. Η παρουσία της Μαφίας αυξάνει τα ποσοστά της φοροδιαφυγής και υπολογίζεται ότι το ιταλικό κράτος χάνει περίπου 192 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο λόγω της φοροδιαφυγής.


Λετονία: Το μεγαλύτερο ποσοστό φυλακισμένων
Η Λετονία έχει το υψηλότερο ποσοστό κρατουμένων στην Ε.Ε., με 305 φυλακισμένους ανά 100.000 πολίτες. Πάντως, παρά το ρεκόρ, έχει κάτω από τους μισούς κρατουμένους ανά 100.000 κατοίκους από τις ΗΠΑ (716 κρατούμενοι ανά 100.000)

Λιθουανία: Το υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών
Πρώτη σε αυτοκτονίες αναλογικά με τον πληθυσμό της είναι η Λιθουανία. Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ποσοστό είναι σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερο από αυτό της Ελλάδας.


Λουξεμβούργο: Ξοδεύουν τα λιγότερα για την εκπαίδευση
Παραδόξως, το Λουξεμβούργο ξοδεύει τα λιγότερα χρήματα στην Ε.Ε. για την Παιδεία. Το 2007 ξόδευε μόλις το 3,15% του προϋπολογισμού της για τη δημόσια παιδεία.


Μάλτα: Δύσκολο να ανοίξεις επιχείρηση
Σε μια λίστα 189 χωρών σχετικά με την ευκολία του να ανοίξεις μια επιχείρηση, η Μάλτα βρίσκεται στην 161η θέση. Βρίσκεται κάτω από χώρες με σταθερά προβλήματα γραφειοκρατίας, όπως η Κίνα και η Ισπανία.




Ολλανδία: Το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ποδηλατών
Σε μια χώρα όπου κυριαρχεί η κουλτούρα της χρήσης ποδηλάτων για τις μετακινήσεις, ίσως εξηγείται και η θλιβερή αυτή πρωτιά. Δυστυχώς, η πιθανότητα να εμπλακεί ένας ποδηλάτης σε δυστύχημα είναι υψηλότερη από κάθε άλλη χώρα της Ε.Ε.


Πολωνία: Η χώρα με τους λιγότερους γιατρούς
Όπως φαίνεται, είναι πιο απίθανο να βρεις γιατρό στην Πολωνία, από το να προφέρεις σωστά το όνομά του. Καλά. Λέμε τώρα.


Πορτογαλία: Μεγάλο πρόβλημα η υπογεννητικότητα
Η Πορτογαλία έχει μόλις 7,9 γεννήσεις ανά 1.000 κατοίκους. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Ιρλανδία έχει σχεδόν διπλάσιο ποσοστό.


Ρουμανία: Δεν βρίσκεις με τίποτα σινεμά
Η Ρουμανία έχει μόλις 3,8 κινηματογράφους ανά 1.000.000 κατοίκους. Σκεφτείτε τι ουρές θα δημιουργούνται όταν βγαίνει καμιά καλή ταινία. Στο αντίθετο άκρο βρίσκεται η Τσεχία, με 49,2 σινεμά ανά 1.000.000 κατοίκους.


Σλοβακία: Αναζητώντας ψηφοφόρους
Τα ποσοστά συμμετοχής των πολιτών σε εκλογικές αναμετρήσεις είναι απίστευτα χαμηλά. Ψηφίζει περίπου το 13,05% του πληθυσμού, όταν στο Βέλγιο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 89,64%.


Σλοβενία: Περισσότεροι θάνατοι λόγω αλκοόλ
Μια καθόλου τιμητική πρωτιά για τη Σλοβενία, που κατέχει την πρώτη θέση στους θανάτους από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.


Ισπανία: Πρωτιά στους μαθητές που εγκαταλείπουν το σχολείο
Το 23,5% των μαθητών στη χώρα δεν τελειώνει τη βασική εκπαίδευση. Το ποσοστό δίνει στους Ισπανούς μια θλιβερή πρωτιά στην Ε.Ε.


Σουηδία: Τα λιγότερα κρεβάτια νοσοκομείου
Είτε οι Σουηδοί αρρωσταίνουν λιγότερο, είτε στα νοσοκομεία προτιμούν τους ασθενείς με τα sleeping bags τους.


Μεγάλη Βρετανία: Πρώτοι στη χρήση κοκαΐνης
Πρώτοι στη χρήση κοκαΐνης είναι οι Βρετανοί σε σχέση με τους άλλους Ευρωπαίους. Αξίζει να σημειωθεί ότι κρατούν τα σκήπτρα επίσης στη χρήση μεθαμφεταμίνης, χαπιών Ecstasy και LSD.



Φυσικά, δεν είναι αυτά μόνο ή πρωτίστως τα προβλήματα των διάφορων χωρών της Ευρωπαϊκής  Ένωσης.

Ωστόσο, είναι η στατιστική επισκόπηση  πλευρών μιας Ένωσης που νοσεί - όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά.