Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

Η ανεργία στη Γαλλία σε ιστορικό νέο ρεκόρ


Γαλλικά δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές παρακολουθήσουν μια εθνική διαμαρτυρία ενάντια σε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης της κυβέρνησης για την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους στο Παρίσι, 10 του Δεκεμβρίου του 2014.

Ο  Γάλλος υπουργός οικονομίας Εμμανουήλ Macron έχει προκαλέσει οργή με τα σχέδια απορρύθμισης της αγοράς εργασίας


Ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν εργασία στη Γαλλία έχει αυξηθεί σε επίπεδα ρεκόρ, δείχνουντα επίσημα στοιχεία  
Η συνολική ανεργία αυξήθηκε κατά 27.400 το Νοέμβριο και έφτασε στα 3.488.300 ανέργους - το υψηλότερο επίπεδο μέχρι σήμερα.

Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ψάχνουν για δουλειά έχει αυξηθεί κατά 5,8% κατά το παρελθόν έτος.


Οι άνεργοι αυξήθηκαν το Νοέμβριο για τρίτο μήνα στη σειρά, ενώ οι επίσημες εκτιμήσεις της κυβέρνησης δείχνουν ότι η οικονομία θα έχει αυξηθεί μόλις 0,4% το περασμένο έτος.

Τα στοιχεία των ανέργων περιλαμβάνουν τον μετρήσιμο αριθμό των ατόμων που ζητούν επιδόματα ανεργίας  και ψάχνουν για δουλειά σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία για την Ανεργία.

Η εναλλακτική διεθνής μέτρηση της ανεργίας, που διενεργείται  από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και βασίζεται σε τακτική έρευνα, αναφέρει ότι η ανεργία στη Γαλλία ανήλθε σε 2,84 εκατ κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους , που αντιστοιχεί σε ποσοστό ανεργίας της τάξης του 9,9%.

Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξελέγη το 2012, με  τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας να αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της προεκλογικής εκστρατείας του.

Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα ότι αν αποτύχει σε αυτό το στόχο, δεν θα κατέβη και πάλι στις προεδρικές εκλογές του 2017.

Η τελευταία απόπειρα να αναζωογονήσουν την οικονομία από τη στασιμότητα και να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας ανακοινώθηκε νωρίτερα τον Δεκέμβριο.

Ο Γάλλος Πρωθυπουργός, Manuel Valls, και ο υπουργός Οικονομίας, Εμμανουήλ Macron, παρουσίασαν τα σχέδιά που περιελάμβαναντην αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις Κυριακές, και το άνοιγμα κλειστών τομέων  σε ορισμένα επαγγέλματα, στον ανταγωνισμό.

Κάτι μας θυμίζουν όλα αυτά πάντως και από την ελληνική εμπειρία …

Δεν είναι προφανές, ωστόσο, σύμφωνα και με Γάλλους σχολιαστές, ότι η στρατηγική αυτή θα επιτύχει την αναζωογόνηση της οικονομίας, ακόμη και αν εφαρμοστεί πλήρως.

Το σχέδιο απορρύθμισης της αγοράς εργασίας προκάλεσε άμεσα διαμαρτυρίες χιλιάδων ανθρώπων στο Παρίσι και αντιμετωπίζει  αντιδράσεις και εντός του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: