Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Πόλωση, καταγγελίες και μεθοδεύσεις για υποψηφιότητα Κουβέλη – Δίνουν τα «ρέστα» τους για αποτροπή των πρόωρων εκλογών

Λίγα 24ωρα πριν από την δεύτερη προεδρική εκλογή και η πόλωση μεταξύ κομμάτων αλλά και βουλευτών έχει χτυπήσει «κόκκινο». Οι καταγγελίες Χαϊκάλη περί απόπειρας δωροδοκίας πυροδότησαν μια ακραία ένταση – σε επίπεδο καταγγελιών, ανακοινώσεων και ρητορικής αντιπαράθεσης.

Ακολούθησαν οι υπαινιγμοί από τον Θ. Παραστατίδη και τον Ο. Βουδούρη, ότι χρηματίστηκαν όσοι ψήφισαν στην πρώτη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, ακόμα και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε αποστάσεις, η κίνηση αυτή είχε σαν αποτέλεσμα οι δύο ανεξάρτητοι βουλευτές να κάνουν στροφή 180 μοιρών κατηγορώντας… τους δημοσιογράφους.

Την σκυτάλη της όξυνσης πήρε η Χρυσούλα Γιαταγάναη οποία μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες υποστήριξε ότι ο Γ. Αποστολόπουλος συνεχίζει να είναι συνεργάτης του Πάνου Καμμένου. Ωστόσο μόλις οι ΑΝ.ΕΛΛ ανακοίνωσαν πως θα προσφύγουν εναντίον της Χρ. Γιαταγάνας στην δικαιοσύνη, η ανεξάρτητη βουλευτής τα μάζεψε και ο Τέρενς Κουίκ δήλωσε πως μετά από αυτή την κίνηση οι ΑΝ.ΕΛΛ  δεν θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη.

Όλα αυτά ευτελίζουν ακόμη περισσότερο το ήδη ευτελισμένο πολιτικό μας σύστημα.

Και φυσικά η κατρακύλα δεν σταματά εδώ …


Έτσι, σε πολλά πρωτοσέλιδα του Τύπου παρουσιάζονται οι φήμες για έντονες διεργασίες για υποψηφιότητα Κουβέλη

Ανεξάρτητοι βουλευτές αλλά και συνάδελφοί τους από την ΔΗΜΑΡ εκτιμούν πως η υποψηφιότητα Δήμα δεν πρόκειται να συγκεντρώσει 180 ψήφους και τάσσονται υπέρ μια άλλης εναλλακτικής πρότασης προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.


Ωστόσο ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ Χρήστος Μαχαίρας υποστήριξε πως ο Φώτης Κουβέλης είναι αρνητικός απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το Έθνος της Κυριακής, ωστόσο, φέρνει στο προσκήνιο την συνάντηση που έγινε το περασμένο καλοκαίρι μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ όπου φέρεται να συμφωνήθηκε η υποψηφιότητα Κουβέλη για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ωστόσο την τελευταία στιγμή ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκανε πίσω μετά από έντονες πιέσεις που δέχθηκε από ορισμένους βουλευτές του κόμματος.

«Στα μέσα Ιουλίου η Χαριλάου Τρικούπη ανέλαβε πρωτοβουλία και επικοινώνησε με την ΔΗΜΑΡ προκειμένου να διερευνήσει τις πιθανότητες να διερευνήσει τις πιθανότητες να αποδεχθεί ο Φώτης Κουβέλης να είναι υποψήφιος Πρόεδρος για την Προεδρεία της Δημοκρατίας» αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είχε τονίσει σε συνομιλητές του ότι «υπάρχει ενδιαφέρον αν η πρόταση είναι σοβαρή».

Στις αρχές Αυγούστου πραγματοποιήθηκε και νέα συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών. «Σε σπίτι των βορείων προαστίων όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων και οι Χρήστος Πρωτόπαπας και Ανδρέας Παπαδόπουλος με την έγκριση των Προέδρων της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, υπήρχε η βεβαιότητα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι ο Φώτης Κουβέλης είχε κλειδώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Δημοκρατίας» τονίζει το Έθνος της Κυριακής.

Τελευταία εξέλιξη αποτελεί τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ το οποίο υποστηρίζει ότι αποδέχεται την υποψηφιότητα Κουβέλη κατά την Τρίτη ψηφοφορία!
Διαφοροποιούμενο έτσι από τη γραμμή Σαμαρά ο ο οποίος μέχρι στιγμής επιμένει στο «Δήμας ή εκλογές» ….

Είναι προφανές ότι πολλοί καταβάλλουν απελπισμένες προσπάθειες για να αποτρέψουν την προοπτική των εκλογών για ευνόητους λόγους …


Από την πλευρά του, νέα κυβέρνηση στις αρχές του 2015 με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την Κοζάνη διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του έχει έτοιμο σχέδιο για την επόμενη ημέρα, μετά από ενδεχόμενες εκλογές και δε περιμένει να πέσει στα χέρια του η εξουσία ως ώριμο φρούτο.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του στην περιφερειακή σύσκεψη Δυτικής Μακεδονίας, που έγινε στην Κοζάνη έκανε λόγο για μεγάλη κοινοβουλευτική ήττα της συγκυβέρνησης στην πρώτη ψηφοφορία για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκτιμώντας ότι οι εθνικές εκλογές είναι κοντά.

Επίσης διαβεβαίωσε ότι οι εκλογές που έρχονται στις αρχές του ερχόμενου χρόνου δεν είναι κίνδυνος για τη χώρα, αλλά τις χαρακτήρισε ως ανάσα ζωής για το λαό μας, που είναι αηδιασμένος από φθαρμένους πολιτικούς και διεφθαρμένους μεσολαβητές. «Ήρθε η ώρα της Δημοκρατίας. Ήρθε η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ, που θα είναι η ώρα του λαού μας», επισήμανε.

Εντάξει, για την «ώρα της Δημοκρατίας …» Αλέξη …
Με την «ώρα των Μνημονίων» τι θα γίνει;

Αλλά σ’ αυτό το θέμα  θα επανέλθουμε για τι παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον …


Κατά τα άλλα έχουμε δυο νέες δημοσκοπήσεις οι οποίες καταγράφουν το γνωστό προβάδισμα ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ.

Διαφορά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ από 3.4% - 6,5%



Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να έχει προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με την έρευνα της Rassπου δημοσιεύει η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής . 

Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με την ΝΔ βρίσκεται στο 3,4% από 5,3% που ήταν στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρίας, 

Συγκεκριμένα 

Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 27,1% η Ν.Δ. 23,7% και ακολουθούν το Ποτάμι με 5,8%, ΚΚΕ 5,3%, ΠΑΣΟΚ με 4,6% και η Χρυσή Αυγή με 4,4%. Οριακά εκτός Βουλής εμφανίζονται οι ΑΝ.ΕΛ. με 2,8%, οι Οικολόγοι Πράσινοι βρίσκονται στο 1,5% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 1,1%. Οι αδιευκρίνιστες ψήφοι κυμαίνονται στο 16,2%, ενώ άλλο κόμμα απαντά το 4,4%.

Στην παράσταση νίκης το κλίμα είναι υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ καθώς το 77,3% εκτιμά ότι θα ερχόταν πρώτο κόμμα αν είχαμε άμεσα εκλογές, ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς διατηρεί σταθερά την πρωτιά στην καταλληλότητα πρωθυπουργού με ποσοστό 46% έναντι 32,8% που συγκεντρώνει ο Αλέξης Τσίπρας.

Λίγα 24ωρα πριν από τη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το 43,6% εκφράζει θετική γνώμη για τον Σταύρο Δήμα και αρνητική το 32,5%, ενώ στην ερώτηση «εάν ήσασταν βουλευτής, θα ψηφίζατε υπέρ ή κατά της υποψηφιότητας του Σταύρου Δήμα για την Προεδρία της Δημοκρατίας;», το 46,4% απαντά υπέρ και το 45,1% κατά.



Σαφές προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου δίνειδημοσκόπηση του πανεπιστημίου Μακεδονίας.ΣΥΡΙΖΑ 31%, ΝΔ 24,5%  (διαφορά 6,5%) και ακολουθούν το ΠΟΤΑΜΙ 6,5% Χρυσή Αυγή 6% , ΠΑΣΟΚ 5% ΑΝΕΛ 3%  ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1% ΔΗΜΑΡ 0,5%  ΔΞ/ΔΑ 12%

Και σε αυτή την έρευνα, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ζητά σε ποσοστό 51,5% εκλογή προέδρου από την παρούσα βουλή, θεωρώντας ότι πρόκειται για την καλύτερη εξέλιξη για την χώρα, ενώ το 45% θεωρεί ότι ο πρόεδρος πρέπει να εκλεγεί από την επόμενη βουλή.



Δεν υπάρχουν σχόλια: