Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Οι νεοναζί της γειτονιάς στην επαρχία της Γερμανίας



Μικρές ομάδες νεοναζί μεταναστεύουν συλλογικά στην γερμανική επαρχία, εντάσσονται στην τοπική κοινωνία και ασχολούνται με τα κοινά με απώτερο στόχο να διαδώσουν τις ακραίες απόψεις τους.

  

Για την Μπάρμπαρα Κάρστεν και τον σύντροφό της Κνουτ Γιαν δεν ήταν παρά μερικοί νέοι γείτονες που μετακόμισαν κοντά τους. Προσπαθούσαν μάλιστα να τους κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερη εντύπωση και τους έφερναν αυγά και κατσικίσιο γάλα. Γρήγορα όμως η 67χρονη από το χωριό Βίμπεζε στην Κάτω Σαξονία διαπίστωσε πως τα πράγματα δεν ήταν τόσο αθώα. Οι γείτονες είχαν ακραίες απόψεις και όταν κάποια στιγμή η Μπάρμπαρα και ο φίλος της θέλησαν να ενημερώσουν και τους υπόλοιπους στο χωριό ήταν μάλλον αργά. Οι νέοι γείτονες είχαν καταφέρει να κάνουν καλή εντύπωση στους υπόλοιπους. Ήταν πάντα πρόθυμοι να βοηθήσουν και μπορούσαν υπογείως να διαδίδουν τις ακροδεξιές απόψεις τους.

Η περίπτωση στο χωριό Βίμπεζε δεν είναι μεμονωμένη. Σύμφωνα με μια έκθεση που πραγματοποιήθηκε κατ΄ εντολή του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών και διεξήχθη από το Ίδρυμα Amadeu Antonio σε 8 από τα 16 γερμανικά κρατίδια υπάρχουν ομάδες νεοναζί που μεταναστεύουν στην γερμανική επαρχία με σκοπό να διαδώσουν τις ιδέες τους. Το θέμα είναι σχετικά καινούργιο για τους κοινωνιολόγους. Ακριβείς αριθμοί για το πόσοι είναι αυτοί οι νεοναζί δεν υπάρχουν.


Δώρο γάλα και αυγά 

Η συγγραφέας της σχετικής έκθεσης Άνε Σμιτ, δηλώνει πως οι νεοναζί καταφεύγουν στην επαρχία και επιλέγουν απομονωμένες περιοχές όχι μόνο για να διαδώσουν τις ιδέες τους αλλά και για να ζήσουν πιο ελεύθερα με τον τρόπο που πιστεύουν και να μεγαλώσουν ανάλογα τα παιδιά τους. «Η κοσμοθεωρία τους είναι ρατσιστική και αντισημιτική και έλκει την καταγωγή της από τις αρχές του 20ου αιώνα» δηλώνει η Άνε Σμιτ.

«Δεν έχουν θέση ανάμεσά μας»



Μέλη σε αθλητικές ενώσεις

Οι νέοι αυτοί εσωτερικοί μετανάστες εμφανίζονται πάντως με αθώο πρόσωπο και δηλώνουν περισσότερο απολίτικοι. Φαίνεται να τους ενδιαφέρει η φύση, η κτηνοτροφία. Το στιλ ζωής τους είναι μάλλον μοντέρνο.

Όταν η Μπάρμπαρα προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συγχωριανούς της για το ποιοι ακριβώς είναι οι νεοφερμένοι, τελείωσαν τα δώρα με τα αυγά και το φρέσκο γάλα και ξεκίνησαν οι απειλές για δίκες αλλά ακόμα και για τη ζωή της.

Ο ακροδεξιοί εσωτερικοί μετανάστες κερδίζουν τα χρήματά τους κυρίως από την κτηνοτροφία αλλά είναι και ενεργά μέλη σε αθλητικούς συλλόγους, στην πυροσβεστική και προσπαθούν να φανούν χρήσιμοι όπου μπορούν.

«Τι να κάνεις απέναντι σε έναν πρόθυμο εθελοντή πυροσβέστη, ο οποίος τρέχει κάθε φορά που υπάρχει πρόβλημα» διερωτάται η Ούτε Στέκεντορφ από μια πρωτοβουλία πολιτών, η οποία ζητά να έρθουν ειδικοί σύμβουλοι στην επαρχία, οι οποίοι να ενημερώσουν τον κόσμο και να τον στηρίξουν στην αντιναζιστική επιχειρηματολογία.

Η Μπάρμπαρα και ο Γιαν είναι μέλη αυτής της πρωτοβουλίας πολιτών και ελπίζουν με τις εκστρατείες ενημέρωσης που κάνουν να σπάσουν τα νεύρα των γειτόνων τους και να τους διώξουν. Να τους δώσουν το μήνυμα πως οι νεοναζί δεν έχουν θέση ανάμεσά τους. Με μια οικογένεια ήδη το 

Μέρα Μνήμης και όχι μόνο – Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και άλλες πόλεις ενάντια στην κρατική καταστολή


 Μέρα μνήμης η σημερινή  … για τον αδικοχαμένο Αλέξη …

Που το οπλισμένο δολοφονικό χέρι ενός αστυνομικού οργάνου, ενός κάποιου Κορκονέα εκτέλεσε εν ψυχρώ …

Η σημερινή ημέρα και οι διαδηλώσεις που θα ακολουθήσουν είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Αλέξη.

Όχι, όμως, μόνο ή κυρίως «επετειακά» …
Ούτε μόνο από κάποιους «μπαχαλάκηδες» που σκοπό έχουν να διαταράξουν την περίφημη «έννομη τάξη».

Είναι μέρες που η απάντηση του λαού και ειδικά της νεολαίας οφείλει να είναι άμεση και δυναμική.

Όταν το κράτος αυτό συνεχίζει τη σκληρή και ανάλγητη πορεία του, κατακρεουργώντας καθημερινά κάθε έννοια κοινωνικών, πολιτικών αλλά και στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Όταν επιχειρείται η διαιώνιση του μνημονιακού καθεστώτος με κάθε τίμημα και κάθε μέσο …

Όταν «δολοφονούνται» καθημερινά – μεταφορικά ή και κυριολεκτικά – τα όνειρα, οι προσδοκίες απλών ανθρώπων
 Πιο πολύ όμως των νέων  - τους οποίους το Κράτος ως σύγχρονο Κρόνος κατασπαράζει καθημερινά …

Και δε διστάζει – επιδεικνύοντας τη δήθεν αυστηρότητα του στο όνομα της «δικαιοσύνης» - να εξωθεί ένα νέο άνθρωπο, όπως το Νίκο Ρωμανό, στο θάνατο …

Τυχαία όλα αυτά;

Φυσικά και όχι …

Και το Κράτος στην Ελλάδα, το κράτος που τα τελευταία χρόνια στην κορυφή του έχει την ακροδεξιά παρέα του Αντώνη Σαμαρά, το κράτος που σε νευραλγικούς του θύλακες «φιλοξενεί» τα νεοναζιστικά και νεοφασιστικά κατακάθια του χρυσαυγητισμού, που «αποθεώνει» τους κατασταλτικούς μηχανισμούς και στοχοποιεί κάθε διαφορετική φωνή, κάθε μορφή αντίστασης και τη χαρακτηρίζει ως απειλή για το «Νόμο» και την «Τάξη» εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, των ξένων δανειστών, οδηγώντας καθημερινά στον εκφασισμό της ελληνικής κοινωνίας.

Και δεν είναι μοναδικό σ’ αυτή την πορεία …

Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει αναδυθεί με ένταση το πιο αποκρουστικό, το πιο μαύρο πρόσωπο του διεθνούς καπιταλισμού …

Χωρίς στην ουσία «αντίπαλο δέος» μετά την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» ο «θριαμβευτής καπιταλισμός» άφησε ασύδοτες τις πιο επιθετικές δυνάμεις των διεθνών αγορών, το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, τα διεθνή κερδοσκοπικά funds, τους τοκογλύφους και δανειστές.

Απαραίτητο συμπλήρωμα αυτής της καπιταλιστικής βαρβαρότητας ήταν η κρατική βία, η αστυνομοκρατία, η ιδεολογική και ψυχολογική τρομοκρατία, η δαιμονοποίηση κάθε αντίθετης άποψης και φωνής – συλλογικής ή ατομικής.

  Σε τέτοιες συνθήκες βρήκαν εύφορο έδαφος – αξιοποιώντας και τις συνέπειες της βαθιάς οικονομικής κρίσης – να αναπτυχθούν οι πιο μαύρες εκφάνσεις του συστήματος. Έτσι προέκυψε τα τελευταία χρόνια η ραγδαία άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη αλλά και στην Αμερική, τα νεοναζιστικά και νεοφασιστικά πολιτικά μορφώματα, η ακροδεξιά ρατσιστική ρητορεία και τρομοκρατία.

Την ίδια ώρα που τα καπιταλιστικά κράτη της Δύσης χύνουν  κροκοδείλια δάκρυα για τα «ανθρώπινα δικαιώματα» στις χώρες που παραβιάζονται ή κάνουν λόγο για την «τρομοκρατία», τον ισλαμικό φονταμενταλισμό και εξτρεμισμό, στο εσωτερικό χρησιμοποιούν κάθε μορφή καταστολής και κατατρομοκράτησης των πολιτών.

Σε τέτοιες συνθήκες αυτονομούνται ή σπεύδουν να επιδείξουν περίσσια βία και επίδειξη ισχύος όργανα του κράτους, ειδικότερα οι εντεταλμένοι για την εφαρμογή του «Νόμου» και της «Τάξης, οι αστυνομικές δυνάμεις και ευρύτερα όλες οι κατασταλτικές και άλλες υπηρεσίες «ασφάλειας» των σύγχρονων κρατών.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα τους τελευταίους μήνες στις ίδιες τις ΗΠΑ, τη μητρόπολη του σύγχρονου πολιτισμού, τη χώρα που ηγείται στη σταυροφορία για τα «ανθρώπινα δικαιώματα»  και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Η αστυνομική βία έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και δημοκρατική νομιμότητα, οξύνοντας τα ρατσιστικά, φυλετικά γνωρίσματα της καταστολής.

Όπου η ανθρώπινη ζωή του «άλλου», του διαφορετικού, του μαύρου, του μετανάστη, κάθε ανθρώπου που αντιδρά, ακόμη και αθώων παιδιών,  έχει μικρή ως ασήμαντη αξία.

Μπορεί να δολοφονούνται αθώοι άνθρωποι αλλά οι φυσικοί εκτελεστές να μην παραπέμπονται καν σε δίκη …

Για όλους αυτούς  τους λόγους η σημερινή μέρα δεν είναι επετειακή …


Έχει ιδιαίτερη αξία, λοιπόν, η αντίστασή μας και σε επίπεδο κοινωνικού κινήματος, στο επίπεδο της πολιτικής,  των ιδεών αλλά και της ατομικής στάσης.

Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Νέες διαδηλώσεις σε πόλεις των ΗΠΑ για το θάνατο του Έρικ Γκάρνερ


Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται για δεύτερη νύχτα για το θάνατο ενός μαύρου άνδρα που δολοφονήθηκε από ένα λευκό αστυνομικό της Νέας Υόρκης.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις των ΗΠΑ, διακόπτοντας την κυκλοφορία και προχωρώντας σε καταλήψεις.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν την Τετάρτη, μετά από την απόφαση ανώτερου δικαστηρίου να μην απαγγείλει κατηγορίες για το θάνατο του Eric Garner.
Οι ακτιβιστές για τα πολιτικά δικαιώματα εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε ομοσπονδιακή έρευνα για την υπόθεση.




Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μπιλ De Blasio, είπε ότι οι 22.000 άνδρες της  αστυνομικής δύναμης της πόλης θα πρέπει να μετεκπαιδευτούν στο πώς θα επικοινωνούν καλύτερα και θα παραμείνουν ήρεμοι όταν κάνουν συλλήψεις, καθώς και ότι θα πρέπει να είναι εφοδιασμένα με κάμερες σώματος.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα σχολίασε τη δέσμευση του δημάρχου να ενεργήσει, προσθέτοντας: ". Πάρα πολλοί Αμερικανοί αισθάνονται βαθιά αδικία, όταν πρόκειται για τη διαφορά ανάμεσα στα διακηρυγμένα  ιδανικά μας και στο πώς οι νόμοι εφαρμόζονται σε καθημερινή βάση"

Οι ΗΠΑ γνώρισαν  ένα κύμα φυλετικών αναταραχών μόλις την περασμένη εβδομάδα μετά  την απόφαση να μην απαγγελθούν κατηγορίες σε έναν άλλο λευκό αστυνομικό που είχε πυροβολήσει και σκότωσε ένα νεαρό μαύρο άνδρα, τον Μάικλ Μπράουν, στο Φέργκιουσον του Μιζούρι.
Εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα έχουν εκφράσει  ανησυχίες πάνω από τις αποφάσεις να μην παραπέμψουν σε δίκη οι περιπτώσεις τόσο του Brown όσο και του Garner.
Γραμμή
Φυλετικές διαφορές και ο πληθυσμός των φυλακών
Το ποσοστό των μαύρων ανδρών που καταλήγουν στη φυλακή είναι σημαντικά υψηλότερο από το ποσοστό των λευκών ανδρών.

Σχεδόν 3%
από το μαύρο ανδρικό πληθυσμό των ΗΠΑ είναι στη φυλακή, σε σύγκριση με
0.5%
των λευκών ανδρών
Πηγή: Γραφείο Στατιστικής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
Γραμμή
Έγκλημα και τιμωρία

οι Αφροαμερικανοί αποτελούν μόνο ένα μικρό κλάσμα του συνολικού πληθυσμού - αλλά αντιπροσωπεύουν πολύ υψηλότερο ποσοστό των συλλήψεων, τους θανάτους που σχετίζονται με συλλήψεις και θανατοποινίτες.
13%
του πληθυσμού των ΗΠΑ είναι μαύρο
  • 28% των υπόπτων που συνελήφθησαν στις ΗΠΑ το 2010 ήταν μαύροι
  • 32% των ανθρώπων που σκοτώθηκαν το 2003-2009 σε περιστατικά που σχετίζονται
  • με συλλήψεις ήταν  μαύροι
  • 42% των κρατουμένων στην πτέρυγα των μελλοθανάτων το 2012 ήταν μαύροι
Πηγή: US Census Bureau, ΗΠΑ Γραφείο Στατιστικής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
Γραμμή

«Η  ζωή των μαύρων έχει αξία»

Την Πέμπτη το βράδυ στη Νέα Υόρκη, οι διαδηλωτές κρατούσαν φέρετρα σε όλη την γέφυρα του Μπρούκλιν και διαδήλωσαν σε αρκετές ομάδες μέσω του Μανχάταν, κρατώντας πανό που έλεγαν  «Ο ρατσισμός σκοτώνει" και "Αυτό σταματά σήμερα".

«Οι άνθρωποι είναι αηδιασμένοι και κουρασμένοι από τα συστημικά προβλήματα του ρατσισμού σε αυτή τη χώρα», είπε ένας διαδηλωτής, ο Jason Πόλοκ. «Είμαστε εδώ στους δρόμους για να πούμε ότι η ζωή των μαύρων έχει αξία."

. Η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 80 ανθρώπους σετιςδιαδηλώσεις της Τετάρτης, αν και οι διαδηλώσεις ήταν μεγάλο βαθμό ειρηνικές

Διαδηλώσεις μικρότερης κλίμακας πραγματοποιήθηκαν σε πόλεις όπως το Σικάγο, την Ουάσιγκτον, το Ντένβερ, και τη Βοστόνη. Στη Μινεάπολη, μερικοί διαδηλωτές μπλοκάρεαν την κυκλοφορία  σ’ ένα αυτοκινητόδρομο.
Ακτιβιστές έχουν απευθύνει κάλεσμα για μια άλλη πορεία στην Ουάσιγκτον στις 13 Δεκεμβρίου, μετά από μια σύνοδο κορυφής για τα ατομικά δικαιώματα.
Ο κ Garner, 43 ετών καλέστηκε από αστυνομικούς να σταματήσει  σε ένα δρόμο στη Νέα Υόρκη στις 17 Ιουλίου με την υποψία ς ότι πωλούσε  χύμα, αφορολόγητα τσιγάρα.
Μετά από μια αντιπαράθεση με τον αστυνομικό Ντάνιελ Pantaleo, αυτός  έφερε το χέρι του γύρω από το λαιμό του Γκάρνερ. Ο Γκάρνερ, ο οποίος είχε άσθμα, ρίχτηκε στο έδαφος και συγκρατήθηκε με τη βία.

Στο βίντεο του περιστατικού, μπορεί να ακουστεί επανειλημμένα να λέει "δεν μπορώ να αναπνεύσω». αντιμετωπίστηκε με αδιαφορία και λίγο αργότερα πέθανε


Έφυγαν από τη ζωή δυο Σύροι μετανάστες


του Μ ...

Τη ζωή τους έχασαν πριν ολοκληρώσουν το όνειρο τους για το μεγάλο ταξίδι στην Ευρώπη δύο Σύροι πρόσφυγες. Ο πρώτος έφυγε από τη ζωή λόγω καρδιακής προσβολής ενώ ο δεύτερος σκοτώθηκε στην προσπάθεια του να φύγει από την Ελλάδα, στα ελληνο-αλβανικά σύνορα. Και οι δύο πρόσφυγες συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα.

Ο πρώτος πέθανε εχθές. Όπως ενημερώνει η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) ο εκλιπών είχε μεταφερθεί σε νοσοκομείο πριν από δύο μέρες και οι Σύροι είχαν θορυβηθεί έντονα.

Ο δεύτερος Σύριος πρόσφυγας έχασε τη ζωή του όταν απελπισμένος μετά δώδεκα μέρες παραμονής στο Σύνταγμα αποφάσισε να διασχίσει τα ελληνοαλβανικά σύνορα για να συνεχίσει το ταξίδι στην Ευρώπη. Έχασε τη ζωή του στα σύνορα σε επίθεση που δέχτηκε υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες.

Σύμφωνα με την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό ο δεύτερος πρόσφυγας λεγόταν Αϊμάν, ήταν 50 χρονών και γιατρός.  Από την πρώτη μέρα της διαμαρτυρίας των Σύρων προσφύγων ήταν εκεί στο Σύνταγμα, κι όταν τελικά απελπίστηκε αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του, προσπαθώντας να περάσει παράνομα τα σύνορα Ελλάδας – Αλβανίας μαζί με άλλα 30 άτομα.

Πήγε με λεωφορείο μέχρι τα Γιάννενα και μετά με ταξί μέχρι την Κακαβιά. Από κει ξεκίνησε πεζοπορία προς τα σύνορα. Μετά από 4 ώρες περπάτημα, χρειάστηκε να διασχίσει ένα ρυάκι που το νερό του έφτανε μέχρι τη μέση. Μετά από λίγο ο Αϊμάν είχε σπασμούς, αλλά δεν άντεξε, παρά το γεγονός ότι του έκαναν μαλάξεις. Οι πρόσφυγες πήραν τηλέφωνο για να έρθει ασθενόφορο, αλλά τους είπαν να επιστρέψουν στην Κακαβιά. Το ίδιο τους είπε κι η αστυνομία, σημειώνει η Κίνηση Απελάστε τον Ρατσισμό.

Σύμφωνα με την καταγγελία, οι «συνοδοιπόροι» του έβαλαν τον Αϊμάν σε ένα sleeping bag και τον μέτεφεραν προς τα πίσω. Έξω από την Κακκαβιά συνάντησαν τυχαία ένα ασθενοφόρο, που τον μετέφερε στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώθηκε ο θάνατος του.

Τους υπόλοιπους από την ομάδα τους συνέλαβαν και τους κράτησαν στο αστυνομικό τμήμα από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 6 το πρωί, βρίζοντας και λέγοντας τους κοροϊδευτικά «Μαλάκες πηγαίνετε στο Σύνταγμα, εκεί έχει κουβέρτες και τζάμπα φαϊ». Το πρωί όταν τους άφησαν ελεύθερους επέστρεψαν στην Αθήνα με λεωφορείο.

Αυτή είναι το κράτος πρόνοιας της Ελλάδας του 2014, αυτή είναι η μεταναστευτική πολιτική μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με επίτροπο για το μεταναστευτικό τον Αβραμόπουλο.  

Περισυνελέγησαν 17 νεκροί μετανάστες στη Λαμπεντούζα


  του Μ …
Δεκαεπτά μετανάστες έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια απόπειρας διάπλου της Μεσογείου από τη Λιβύη προς την Ιταλία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι μετανάστες επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο και ο θάνατος είναι πιθανόν να προήλθε από αφυδάτωση και υποθερμία.

Τα πτώματα περισυνέλεξαν ταχύπλοα του ιταλικού λιμενικού με την βοήθεια του εμπορικού πλοίου Έτνα, ενώ 76 μετανάστες μεταφέρονται ζωντανοί στη Σικελία, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Είναι η πρώτη τραγική εξέλιξη από τότε που, πριν από πέντε εβδομάδες, η ανθρωπιστική επιχείρηση Μάρε Νόστρουμ αντικαταστάθηκε από την ευρωπαϊκή επιχείρηση φύλαξης των συνόρων και παροχής βοήθειας "Τρίτων".

Άνθρωποι οι οποίοι ξεκινούν την οδύσσεια τους κάνοντας τον διάπλου της Μεσογείου αναζητώντας μια καλύτερη τύχη σε κάποια χώρα της Ευρώπης και καταλήγουν πνιγμένοι επειδή δεν υπάρχει καμία μέριμνα από το πολιτικό-κοινωνικό σύστημα. Ούτε το κύμα ούτε η ''μέριμνα'' λυπήθηκε αυτά τα άτομα.. Τι παραπάνω να γραφτεί;;;

«Απαγόρευση Συναθροίσεων»


του Μ ...
Tο δόγμα της μηδενικής ανοχής σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία εφαρμόζει από το πρωί η ΕΛ.ΑΣ, με αφορμή την απαγόρευση συναθροίσεων στο κέντρο της Αθήνας.
Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις της αστυνομίας προσήγαγαν δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες που πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης υλοποιώντας σχετικές αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων, σε ένδειξη αλληλεγγύης στο Νίκο Ρωμανό και ενάντια στο λοκ - άουτ στη Νομική Σχολή.
Σύμφωνα με μέλη της Κίνηση για τις Ελευθερίες και τα Δημοκρατικά Δικαιώματα της Εποχής μας (ΚΕΔΔΔΕ) που συμμετείχε στην παράσταση διαμαρτυρίας οι φοιτητές χωρίς να έχουν προκαλέσει κανέναν περικυκλώθηκαν από άνδρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ και δυο διμοιρίες των ΜΑΤ και αναγκάστηκαν να μπουν σε κλούβα που τους οδήγησε στη ΓΑΔΑ. Η ΚΕΔΔΕ και άλλοι φορείς καλούν σε μαζική συμπαράσταση νομικούς, βουλευτές αλλά και απλούς πολίτες.
14:00 Οι προσαχθέντες είναι περίπου 40 και σύμφωνα με τους επικεφαλής στη ΓΑΔΑ θα αφεθούν ελεύθεροι μετά από εξακρίβωση στοιχείων.

16:15 Έχουν απελευθερωθεί οι περισσότεροι από τους προσαχθέντες, ενώ σταδιακά μέσα στην επόμενη ώρα θα αφεθούν ελεύθεροι και οι υπόλοιποι.

Απαγορεύονται οι συναθροίσεις, καταδικάζονται οι πορείες και η κυβέρνηση βάζει τα χέρια της στα στόματα των φοιτητών, φιμώνοντας και εμποδίζοντας τους να διαδηλώνουν και να αντιδρούν.  
 Η κυβέρνηση έχει επαναλάβει αυτές τις πρακτικές στο παρελθόν με την επίσκεψη των Ευρωπαίων ομολόγων που προσπαθούν για την ευημερία του ελληνικού λαού, Μέρκελ και Σόιμπλε. Η χούντα των Συνταγματαρχών απαγόρευε τις συναθροίσεις  άνω των τεσσάρων ατόμων μετά τις 8 το βράδυ, σε μια προσπάθεια της να μην ακούγεται η φωνή του λαού. Σήμερα για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση των υποτακτικών των τροικανών επιβάλει τον αστυνομικό νόμο και επιδεικνύει το λεόντειο κράτος δικαίου και τη μέριμνα για την προστασία του πολίτη.
Η απάντηση σ' όλο αυτό προφανώς και πρέπει να δοθεί στους δρόμους απέναντι στα μέτρα πολιτικής εκτροπής που έρχονται το ένα πίσω από το άλλο. Η ανατροπή δεν είναι εκπομπή του φερέφωνου Πρετεντέρη..

Ράμελο, ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός σε κρατίδιο της Γερμανίας!


Ο Μπόντο Ράμελο είναι ο πρώτος πρωθυπουργός του Κόμματος της Αριστεράς στη Γερμανία. Η τοπική Βουλή της Θουριγγίας επικύρωσε την υποψηφιότητά του με ισχνή πλειοψηφία: 46 ψήφοι υπέρ, επί συνόλου 90.



Η απόφαση ελήφθη κατά τη δεύτερη, μυστική ψηφοφορία στη Βουλή της Ερφούρτης. Η εκλογή πρωθυπουργού από το Κόμμα της Αριστεράς, 25 χρόνια μετά την πτώση του Τείχους, προκάλεσε «αντιδράσεις»: το βράδυ της Πέμπτης περίπου 2.000 άτομα συμμετείχαν σε διαδήλωση κατά του Ράμελο στο κέντρο της Ερφούρτης.

Ο ίδιος ο Ράμελο, στην πρώτη ομιλία μετά την εκλογή του, ζήτησε «συγγνώμη» από τα θύματα της Στάζι στο κομμουνιστικό καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας, ενώ τόνισε ότι οι άνθρωποι αυτοί «υπέστησαν μεγάλες αδικίες» και ανέφερε ότι υπεύθυνη ήταν «μία από τις κομματικές δυνάμεις που οδήγησαν στο Κόμμα της Αριστεράς», εννοώντας το σοσιαλιστικό κόμμα της Ανατολικής Γερμανίας (SED), από το οποίο προήλθε μετά την επανένωση της Γερμανίας το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (PDS) και, στη συνέχεια, το Κόμμα της Αριστεράς.

Όλα τα πολιτικά κόμματα συμφωνούν ότι η εκλογή Ράμελο έχει ευρύτερη σημασία, που υπερβαίνει τα όρια της Θουριγγίας. Ο γ.γ. των χριστιανοδημοκρατών της Άνγκελα Μέρκελ, Πέτερ Τάουμπερ, δήλωσε ότι η εκλογή αριστερού πρωθυπουργού στην Ερφούρτη θα έχει συνέπειες για το έργο του «μεγάλου συνασπισμού» στο Βερολίνο, ενώ ο γ.γ. των συγκυβερνώντων βαυαρών χριστιανοκοινωνιστών Αντρέας Σόιερ, σε υψηλούς τόνους, έκανε λόγο για «ημέρα ντροπής για την ενωμένη Γερμανία».

Τώρα, να μιλάνε οι χριστιανοκοινωνιστές – στην ουσία ακροδεξιοί εταίροι της Μέρκελ και μεταλλαγμένοι απόγονοι των χιτλερικών – για «ημέρα ντροπής» είναι δείγμα για το πώς μεγάλο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης, ειδικότερα στη Βαυαρία, καταλαβαίνει τα πολιτικά πράγματα.

Σε εντελώς διαφορετικό κλίμα οι δηλώσεις του Γκρέγκορ Γκύζι, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος της Αριστεράς στην Ομοσπονδιακή Βουλή: «Σήμερα είναι μία μεγάλη μέρα, δεν πίστευα ότι θα ζήσω μία τέτοια μέρα» δηλώνει. Ο ίδιος ο Ράμελο, μιλώντας στους δημοσιογράφους ζήτησε να τον κρίνουν «με βάση τη δουλειά του».

Σενάρια για τις εκλογές του 2017



Διαδήλωση κατά του Ράμελο το βράδυ της Πέμπτης στην Ερφούρτη

  Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων υποστηρίζει σε ανάλυσή του ότι η εκλογή Ράμελο «τερματίζει τη δαιμονοποίηση» του Κόμματος της Αριστεράς. Σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο του πρώτου καναλιού της γερμανικής τηλεόρασης (ARD), το 59% των Γερμανών εκτιμά ότι το Κόμμα της Αριστεράς δεν έχει αποτινάξει την κληρονομιά του κομμουνιστικού καθεστώτος, ενώ το 56% δεν εγκρίνει τη συμμετοχή του σε μία ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Πάντως αισθητά μικρότερο, 36%, είναι το ποσοστό εκείνων που θεωρούν ότι «η δημοκρατία βρίσκεται σε κίνδυνο» μετά την εκλογή Ράμελο.


Σχολιαστές υποστηρίζουν ότι το Κόμμα της Αριστεράς, για πρώτη φορά, κερδίζει την εμπιστοσύνη των γερμανών ψηφοφόρων σε τοπικό επίπεδο και εγγράφει υποθήκη για μεγαλύτερες ευθύνες ενόψει των εθνικών εκλογών του 2017. Επισημαίνουν όμως και κάτι άλλο: ότι για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων έχει επιδείξει μεγαλύτερο πολιτικό ρεαλισμό και έχει αποδεχθεί το ευρώ, καθώς την ανάγκη για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη και μία άλλη μεγάλη εσωκομματική συζήτηση για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας.

Και ο Νταβούτογλου ήρθε στην Αθήνα για την «αποκλιμάκωση της έντασης»!


Μέσα σε βαρύ πολιτικό κλίμα έφτασε σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, μαζί με δέκα υπουργούς του.



Η τελευταία επίσκεψη του Νταβούτογλου στην Αθήνα ήταν τον Δεκέμβριο του 2013, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Την στιγμή που το Barbaros παραμένει στην κυπριακή ΑΟΖ και η Τουρκία εμμένει στην θέση της ότι θα αποσύρει το σκάφος μόνο στην περίπτωση που η Κύπρος σταματήσει τις έρευνες για φυσικό αέριο, η επίσκεψη του Αχμέτ Νταβούτογλου στη χώρα μας αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τις σχέσεις των δύο χωρών.

Το νόημα του ταξιδιού του Τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα, που δεν είναι άλλο από την προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή, λίγο έλειψε να ακυρωθεί, όταν έγινε γνωστό τις προηγούμενες ημέρες ότι η τουρκική πλευρά διεμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι ο Νταβούτογλου επιθυμεί να επισκεφτεί την Θράκη.

Ωστόσο, χρησιμοποιώντας όλους τους ανεπίσημους διαύλους, η κυβέρνηση γνωστοποίησε στην τουρκική πλευρά ότι δεν επιθυμεί την πραγματοποίηση αυτού του ταξιδιού. Και οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στα υπουργεία Εξωτερικών λειτούργησαν, καθώς η Άγκυρα ματαίωσε την επίσκεψη στην Θράκη.

 Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας συνέχισε χθες το μπαράζ προκλητικών δηλώσεων το τελευταίο διάστημα για το Κυπριακό. «Εάν δεν επιτευχθεί λύση, θα λειτουργήσουν άλλες επιλογές», διεμήνυσε ο Μελβούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα Posta. «Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτή η αποτυχία», τόνισε ο Μελβούτ Τσαβούσογλου.


Τώρα, αν αυτά όλα αποτελούν «προσπάθεια αποκλιμάκωσης» της έντασης στην περιοχή, είναι μάλλον για φτηνή κατανάλωση.

“Χούντα μια και χούντα δυο …” – πάλι απαγόρευση των συγκεντρώσεων στην Αθήνα στο όνομα της επίσκεψης Νταβούτογλου


Να, λοιπόν, που γίνεται «θεσμός» …

Η απαγόρευση των συγκεντρώσεων σε μια κατά τα άλλα «δημοκρατική» χώρα …

Στο όνομα της επίσκεψης του πρωθυπουργού μιας άλλης χώρας, συγκεκριμένα της Τουρκίας.

Είχε ανοίξει ο δρόμος με τα αντίστοιχα μέτρα κατά την επίσκεψη Μέρκελ …

Και επαναλαμβάνονται και τώρα …

Έχοντας στο πίσω μέρος των «πονηρών» εγκεφάλων του κυβερνητικού επιτελείου και την αυριανή μέρα, της επετείου της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Στον απόηχο των γεγονότων των σχετικών με τη συνεχιζόμενη απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού.

Αλλά και με τη συσσωρευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια και ένταση που μπορεί κάθε στιγμή να ξεσπάσει …

Στη «δημοκρατία» του Σαμαρά, των Μνημονίων, της τρόικα και της  Ευρώπης των «δικαιωμάτων» οι διαδηλώσεις και η έκφραση της κοινωνικής διαμαρτυρίας αποτελούν «απειλή» κατά του καθεστώτος.

Οπότε πρέπει να περιστέλλονται …

Το μόνο που λείπει, πέρα από την «επετειακή» εφαρμογή τέτοιων μέτρων, είναι η μόνιμη εφαρμογή τους.

Που κι αυτό μπορεί να γίνει …

Στο βαθμό που εμείς οι πολίτες, νωθροί και πειθήνιοι, ανεχόμαστε ακόμη τον κλιμακούμενο αυταρχισμό που διαλύει και τα στοιχειώδη πολιτικά δικαιώματα.

(Θα μας πείτε ότι αυτό αποτελεί απαραίτητο συμπλήρωμα της κατεδάφισης των κοινωνικών δικαιωμάτων στη χώρα μας και έσχατη «λύση» για την παραπαίουσα κυβέρνηση των υπηρετών της τρόικα και των δανειστών …)


Κατά τα άλλα το ρεπορτάζ έχει ως εξής:

«Αστακός» η Αθήνα για τρεις ημέρες

Πόλη σε κατάσταση πολιορκίας θα θυμίζει από σήμερα και έως το βράδυ της Κυριακής το κέντρο της Αθήνας.

Οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας θα είναι απροσπέλαστοι για τα αυτοκίνητα, λόγω των έκτακτων μέτρων ασφαλείας.

Το δύσκολο τριήμερο για τους Αθηναίους οριοθετείται από τη σημερινή έλευση του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, τις αυριανές εκδηλώσεις στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου, αλλά και την ψήφιση του προϋπολογισμού τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Επί ποδός βρίσκονται περίπου 7.000 αστυνομικοί, ενώ επιβλήθηκε για λόγους ασφαλείας η απαγόρευση συγκεντρώσεων για 33 ώρες.

Σε επιφυλακή βρίσκεται ολόκληρη η αστυνομική δύναμη της Αττικής.

Η κατάσταση συναγερμού για τις αστυνομικές δυνάμεις θα κορυφωθεί αύριο κατά τη διάρκεια των καθιερωμένων εκδηλώσεων μνήμης της δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στις 6 Δεκεμβρίου το 2008 από το όπλο του Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια.


Ανώτατα στελέχη της ΕΛΑΣ βρίσκονται συνεχώς σε συσκέψεις για το σχεδιασμό των μέτρων ασφάλειας και έχει ήδη αποφασιστεί 7.000 αστυνομικοί να βρίσκονται στους δρόμους της Αθήνας όπου θα πραγματοποιηθούν πορείες.

Ολόκληρη η δύναμη των ΜΑΤ και των ΥΜΕΤ θα βρίσκεται σε κεντρικά σημεία της πρωτεύουσας ενώ ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στα κτίρια δημοσίων υπηρεσιών και στα υπουργεία.

Ταυτόχρονα οι δυνάμεις των ομάδων ΔΕΛΤΑ και ΔΙΑΣ θα περιπολούν καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Στην ΕΛΑΣ υπάρχει έντονη ανησυχία λόγω του τεταμένου κλίματος που έχει δημιουργηθεί από την απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού αλλά και της έντασης που υπήρξε στα πανεπιστήμια το τελευταίο διάστημα.

Κατά τη διάρκεια των πορειών από αέρος το ελικόπτερο της ΕΛΑΣ θα παρακολουθεί τις πορείες ενώ κλειστοί θα παραμείνουν και σταθμοί του Μετρό με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας.

Στους δρόμους της Αθηνάς εκτός από τους ένστολους αστυνομικούς θα υπάρχουν και συνάδελφοι τους με πολιτικά.

Μπλόκο στις διαδηλώσεις

Την απαγόρευση διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας για 33 ώρες αλλά και κατά μήκος της Αττικής Οδού κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Αθήνα του πρωθυπουργού της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου στα πλαίσια της σύγκλησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας αποφάσισε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής.

Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 6 το πρωί σήμερα και θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 3 μετά το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η ΕΛΑΣ σε ανακοίνωσή της έκανε λόγο ότι το μέτρο εφαρμόζεται «για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πόλης».


Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 20,9 εκατομμύρια άνθρωποι θύματα σύγχρονων μορφών δουλείας

   του  M ...
http://left.gr/sites/left.gr/files/styles/large/public/slave_trade_memorial.jpg?itok=OJ3nU8QC
μνημείο για τα θύματα δουλεμπορίου, στη Ζανζιβάρη
 Υπό το καθεστώς σύγχρονων μορφών δουλείας ζουν τουλάχιστον 20,9 εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρη την υφήλιο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που τονίζει ότι ανάμεσά τους βρίσκονται αρκετά παιδιά που κακοποιούνται σεξουαλικά."Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβανομένων παιδιών υπόκεινται σε μορφές σύγχρονης δουλείας" και "υπάρχει έλλειψη" πολιτικής βούλησης "για να τους σώσει από αυτήν την κατάσταση αυτή" τόνισαν η Ουρμίλα Μπούλα, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις σύγχρονες μορφές δουλείας, η Μοντ ντε Μπουρ-Μπουκίτσιο, εισηγήτρια για το δουλεμπόριο παιδιών και η Μαρία Γκράτσια Τζαμαρινάρο, εισηγήτρια για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.
"Τουλάχιστον 20,9 εκατομμύρια άνθρωποι υπόκεινται σε σύγχρονες μορφές δουλείας με τις γυναίκες και τα κορίτσια να αποτελούν τη μεγάλη πλειονότητα" δήλωσε η Μπούλα, επικαλούμενη μία έκθεση του 2012 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΟΙΤ).
"Επιπλέον 168 εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται, το 50% και πλέον, απ' αυτόν τον αριθμό σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία τους, κυρίως σε ορυχεία και σε λατομεία" προσέθεσε η ίδια.
"Κλέβουν την παιδική ηλικία από εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, επειδή είναι θύματα καταναγκαστικής εργασίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης", κατήγγειλε η ντε Μπουρ-Μπουκίτσιο.
Η Διεθνής Ημέρα για την κατάργηση της Δουλείας σηματοδοτεί την ημερομηνία της έγκρισης της ΓΣ του ΟΗΕ της συνθήκης για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων το 1949.
Βέβαια δεν μας αρκούν Διεθνείς Ημέρες για να εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο, ούτε μόνο οι στατιστικές μελέτες του ΟΗΕ, που κατά τα λοιπά μένει ανενεργός, όταν φτάνει η ώρα των πράξεων.
 Βλέπουμε τα μαγαζιά του δυτικού πολιτισμού να προετοιμάζονται σιγά σιγά για τις γιορτές των Χριστουγέννων, και εμείς δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε ποίοι άραγε να τα κατασκευάζουν και για πόσο μικρό αντίτιμο.. 'Η νεαρά άτομα να δολοφονούνται στις ΗΠΑ με όπλο τις ρατσιστικές, ακροδεξιές προκαταλήψεις. 'Η στην Ελλάδα όπου οι Σύριοι βρίσκονται για 13η μέρα στο Σύνταγμα επιζητώντας άσυλο, σε μια χώρα που ξέχασε ότι είναι ιερό το χέρι του ικέτη...
Οι πολιτικές ηγεσίες δεν φαίνονται διατεθειμένες να αλλάξουν την πολιτική τους, εκκολάπτοντας τη φτώχεια, την ανεργία, την καταβαράθρωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και όλα αυτά για τη δική τους ευημερία. Όμως οι ηγεσίες εκλέγονται....

Απώλειες 15 δισ. από τη φοροδιαφυγή


      του M ...
Στα 15 δισ. ευρώ ετησίως φτάνουν οι απώλειες για την εθνική οικονομία, εξαιτίας της φοροδιαφυγής όπως προκύπτει από τη δημοσιοποίηση των πεπραγμένων της Γενικής Γραμματείας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έδωσε σήμερα (Τρίτη) στη δημοσιότητα ο γενικός γραμματέας Γιώργος Σούρλας.
Στην έκθεση αναφέρονται χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπως αυτό του λαθρεμπορίου καυσίμων, ενώ ξεχωριστός φάκελος έχει σχηματιστεί για τη νοθεία στα καύσιμα των ενόπλων δυνάμεων που φτάνει μέχρι το 69%!
Φυσικά δεν απουσιάζουν από την έκθεση οι off shore εταιρείες οι οποίες αποτελούν τα σύγχρονα «πλυντήρια» για το ξέπλυμα χρήματος. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι ακόμα και ελληνικές τράπεζες έχουν ιδρύσει υποκαταστήματα σε φορολογικούς παραδείσους, προσφέροντας off shore τραπεζικές υπηρεσίες στους πελάτες τους, τις οποίες μάλιστα διαφημίζουν στις ιστοσελίδες τους.
Κατά τα άλλα έρχονται νέα μέτρα 2 δισ. τα οποία βαφτίζονται έκτακτα, στα πλαίσια των επιτάξεων των τροϊκανών και της ανάπτυξης στην οποία βαδίζουμε.

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014

Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά: Όχι στο αίτημα του Ρωμανού!


 Την απόφαση να μην επιτραπεί στον Νίκο Ρωμανό να πάρει εκπαιδευτική άδεια έλαβε το πρωί της Τετάρτης το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά, απορρίπτοντας την προσφυγή του κατά της σχετικής απόφασης του Συμβουλίου των Φυλακών περί μη χορήγησης αδείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Ρωμανός δεν θα δεχθεί την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων ακόμη και αν θεσμοθετηθεί, θεωρώντας ότι έτσι θα ανοίξει η κερκόπορτα σε περιπτώσεις δίκης πολιτικών κρατουμένων, με τη διαδικασία να εξελίσσεται σε τηλε-δίκη.

Ο Νίκος Ρωμανός δεν θα δεχθεί την εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων ακόμη και αν θεσμοθετηθεί. Η εξέλιξη αυτή έχει πολιτικές αλλά και κοινωνικές προεκτάσεις, στον απόηχο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας σχετικά με το ποιος τελικά ήταν ο καθ΄ ύλην αρμόδιος να λάβει μία τέτοιου είδους απόφαση.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν οι γονείς του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού, ο πατέρας του κρατουμένου, Γιώργος, εξαπέλυσε πυρά κατά του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου κάνοντας λόγο για «υποκριτική στάση» εκ μέρους του.

«Ασχολείται εδώ και δυο χρόνια με τα βραχιολάκια» είπε χαρακτηριστικά. «Δεν παρακαλάω, ούτε θα θέσω σε κοινή θέα τα συναισθήματα μου», τόνισε και πρόσθεσε: «Το παιδί μου ακολουθεί μια προσωπική ηθική στάση, και δεν διστάζει να βάλει σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή του. Αν πάθει κάτι θα φταίει η κυβέρνηση».



Επιστολή Νίκου Ρωμανού

Σε επιστολή του μετά την εξέλιξη αυτή, ο Νίκος Ρωμανός κάνει λόγο για μια ξεκάθαρη εντολή που οδήγησε στην απόφαση απόρριψης του αιτήματός του.

Προσθέτει ότι από την πλευρά του δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θα απαντήσει με αγώνα «ως τη νίκη ή ως τον θάνατο».

«Ο αγώνας κυοφορεί και απώλειες αφού στα μονοπάτια προς μια αξιοπρεπή ζωή πρέπει να πάρουμε από το χέρι τον θάνατο, ρισκάροντας να τα χάσουμε όλα για να κερδίσουμε τα πάντα. Ο αγώνας συνεχίζεται με Γροθιά στο μαχαίρι, ξανά και ξανά», αναφέρει μεταξύ άλλων.



«Χορεύοντας με τον θάνατο για 24 μέρες

Προσπαθώ να αποτυπώσω σε ένα κομμάτι χαρτί τα τελευταία υπολείμματα συγκροτημένης σκέψης με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και την εκ νέου απόρριψη του αιτήματος της εκπαιδευτικής άδειας.

Από τις πρώτες μέρες της απεργίας είχα πει στην παρέμβασή μου στη συνέλευση αλληλεγγύης που είχε γίνει στο Πολυτεχνείο ότι η απορριπτική απάντηση του Νικόπουλου ο οποίος τόσο καιρό δήλωνε αναρμόδιος είναι η αρχή μιας κρατικής στρατηγικής με στόχο την εξόντωσή μου. Αυτή η πολιτική εκτίμηση επιβεβαιώθηκε απολύτως. Αρχικά με την εντολή της εισαγγελέως των φυλακών Κορυδαλλού Ευαγγελίας Μαρσιώνη για αναγκαστική μου σίτιση, πράξη που συνιστά πραγματικό βιασμό και έχει οδηγήσει στο θάνατο μεταξύ άλλων τόσο του Xολγκερ Μαϊνς στην Γερμανία όσο και μελών της GRAPO στην Ισπανία. Προς τιμήν τους οι ιατροί του νοσοκομείου πέταξαν στα σκουπίδια την εισαγγελική εντολή και αρνήθηκαν να διαπράξουν ένα τέτοιο κρατικό έγκλημα.

Εν συνεχεία η προσφυγή μου σε δικαστικό συμβούλιο εκτός φυλακής, (μια νομική κίνηση που επιλέγουν πολλοί κρατούμενοι, όταν το συμβούλιο της φυλακής απορρίπτει τις αιτήσεις τους) απορρίφθηκε με τη δικαιολογία ότι τους δεσμεύει η απόφαση του Νικόπουλου, ίδια ακριβώς απόφαση πάνω στην οποία είχε γίνει προσφυγή.

Για όσους έχουν την στοιχειώδη αντίληψη από πολιτική η παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μια μέρα πριν συνεδριάσει το συμβούλιο ήταν μια ξεκάθαρη εντολή για την απόρριψη του αιτήματος και θα εξηγήσω αμέσως το γιατί.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει τεχνηέντως ότι ο Αθανασίου δεν είναι αρμόδιος για να προσθέσει παρακάτω: «Oι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται αποκλειστικά από το αρμόδιο συμβούλιο (της φυλακής), στο οποίο προΐσταται ο εισαγγελικός λειτουργός, ενώ για τους υπόδικους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προσωρινή κράτηση».



Με λίγα λόγια η εγκυρότητα της προσφυγής ακυρώνεται δια στόματος υπουργού απλά και ξεκάθαρα. Όλο αυτό ντυμένο με την ανυπόστατη πρόταση για μαθήματα μέσω τηλεδιάσκεψης αντί αδειών, η οποία δεν ευσταθεί λόγω των εργαστηρίων που έχουν αναγκαστική παρουσία, ενώ ανοίγει και τον δρόμο στα συμβούλια των φυλακών να τις καταργήσουν εντελώς, αφού είναι γνωστή η ευθυνοφοβία τους και η λύση της τηλεδιάσκεψης θα ισχύσει για όλους τους κρατούμενους.

Με την ίδια ακριβώς λογική σε λίγο καιρό τα επισκεπτήρια με τις οικογένειές μας θα γίνονται μέσα από οθόνες για λόγους ασφαλείας όπως και τα δικαστήριά μας. Η τεχνολογία στην υπηρεσία «του σωφρονισμού» και της δικαιοσύνης. Ανθρώπινη πρόοδος ή εκφασισμός… η ιστορία θα κρίνει.

Σε αυτό το σημείο έχει αξία να αναφέρω και τον ρόλο του ειδικού εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα την απεργία πείνας έχει πάρει σαφείς πολιτικές εντολές από τους πολιτικούς του προϊσταμένους στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, γι’ αυτό άλλωστε και όλοι ρίχνουν την ευθύνη σε αυτόν. Αντάλλαγμα για αυτό του το λειτούργημα θα είναι η προαγωγή του στον Άρειο Πάγο, όπως άλλωστε συνέβη και με τον προκάτοχό του Δημήτρη Μόκα, που είχε πρωτοστατήσει σε δεκάδες αντιαναρχικές, κατασταλτικές εκστρατείες. Τώρα απολαμβάνει τον παχυλό μισθό της δικαστικής ελίτ του Αρείου Πάγου. Τυχαίο ; Δεν νομίζω.

Εγώ από την πλευρά μου συνεχίζω, προσπερνάω την οποιαδήποτε πιθανότητα να κάνω πίσω και απαντάω με ΑΓΩΝΑ ΩΣ ΤΗ ΝΙΚΗ Ή ΑΓΩΝΑ ΩΣ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ.

Σε κάθε περίπτωση αν το κράτος με δολοφονήσει με την στάση του, ο κύριος Αθανασίου και η παρέα του θα μείνουν στην ιστορία ως μια συμμορία δολοφόνων, ηθικοί αυτουργοί σε βασανισμό και δολοφονία πολιτικού κρατουμένου. Ας ελπίσουμε μόνο να βρεθούν εκείνα τα ελεύθερα πνεύματα που θα δικάσουν το δίκαιο της δικαιοσύνης τους με τον τρόπο τους.

Κλείνοντας θέλω να στείλω την συνενοχή μου και την φιλία μου σε όσους στέκονται δίπλα μου με όλα τα μέσα.

Τέλος δύο λόγια για τα αδέρφια μου, τον Γιάννη που βρίσκεται και αυτός στο νοσοκομείο, τον Αντρέα, τον Δημήτρη και αρκετούς ακόμα.

Ο αγώνας κυοφορεί και απώλειες αφού στα μονοπάτια προς μια αξιοπρεπή ζωή πρέπει να πάρουμε από το χέρι τον θάνατο, ρισκάροντας να τα χάσουμε όλα για να κερδίσουμε τα πάντα. Ο αγώνας συνεχίζεται με Γροθιά στο μαχαίρι, ξανά και ξανά.

ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΑ !
ΓΙΑ ΟΣΟ ΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΝΑΠΝΕΟΥΜΕ ΖΗΤΩ Η ΑΝΑΡΧΙΑ !
6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ
Η ΣΚΕΨΗ ΜΟΥ ΘΑ ΤΡΙΓΥΡΝΑΕΙ ΣΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΓΙΑΤΙ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΖΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΝΕΙΡΟ ΚΑΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΣΕ ΚΑΨΕΙ
ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΥΝΑΜΗ.

ΥΣ: Προφανώς και δεν μπορώ να ελέγξω τους κοινωνικούς αυτοματισμούς που προκαλούνται. Πάντως όσοι Συριζέοι και λοιποί έμποροι ελπίδων έχουν εμφανισθεί έχουν φάει πόρτα ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΟΓΟ, ενώ ξανατονίζω ότι έχω υπογράψει επισήμως την άρνηση μου για οποιαδήποτε χορήγηση ορού.

Νίκος Ρωμανός»

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε νομοθετική παρέμβαση για τις εκπαιδευτικές άδειες με αφορμή την υπόθεση του Νίκου Ρωμανού.

Θυμίζουμε ότι επεισόδια σημειώθηκαν χθες βράδυ στα Εξάρχεια μετά τη λήξη της πορείας αλληλεγγύης για τον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό στο κέντρο της Αθήνας ενώ συνολικά η αστυνομία προχώρησε σε 15 προσαγωγές.



Πυκνώνουν, επίσης, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τον Νίκο Ρωμανό. Από το πρωί της Τετάρτης τελούν υπό κατάληψη τόσο το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όσο και το δημαρχείο Ηρακλείου Κρήτης.


Εμείς απλά θα θέλαμε να σχολιάσουμε ότι αποφάσεις σαν κι αυτές όπως και γενικότερα η στάση του  λεόντειου Κράτους – και ειδικότερα του Υπουργείου «Δικαιοσύνης» - με τη φρασεολογία και τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί είναι αυτά που εισάγουν στη ζωή μας τον καθημερινό φασισμό.